din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2072 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Strategia Nationala in domeniul protectiei drepturilor copilului 2008-2013

Strategia Nationala in domeniul protectiei drepturilor copilului 2008-2013

  Publicat: 15 Aug 2008       4450 citiri       Sursa: NewsIn  


Incepand din acest an, institutiile abilitate vor putea aplica prima strategie nationala pentru protectia copiilor.

Legatura politica si juridica permanenta dintre persoana fizica si stat,
Procesul prin care diferitele sisteme sociale si de mediu (infrastructura, servicii, activitati informative, documentare) devin accesibile fiecaruia si, in special, persoanelor cu handicap.
Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.
Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.
Persoana fizica atestata sa asigure, prin activitatea pe care o desfasoara la domiciliul sau, cresterea, ingrijirea si educarea necesare dezvoltarii armonioase a copiilor pe care ii primeste in plasament.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.
Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Cuprinde masurile luate pentru exercitarea dreptului persoanelor cu handicap la un regim special de prevenire, de tratament, de readaptare, de invatamant, de instruire si de integrare sociala a acestei categorii de persoane.
Latura a capacitatii juridice, care consta in aptitudinea persoanei de a-si exercita singura drepturile
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
(Tax bracket) Categoria in care se incadreaza venitul obtinut de o persoana fizica ce trebuie impozitat.
Concept utilizate de stiintele comportamentale (psihologie, sociologie, psihologie judiciara), prin el intelegandu-se ansamblul actelor, reactiilor (glandulare, motorii, afective, verbale) prin care o persoana raspunde intr-o imprejurare data la solicitarile mediului inconjurator.
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Reprezinta membrii organizati ai colectivitatii locale, formele de asociere a acestora, institutiile administratiei publice locale,
Strategia vizeaza toti copiii romani, aflati pe teritoriul Romaniei sau in strainatate, precum si copiii fara cetatenie aflati pe teritoriul Romaniei, copiii refugiati si copiii cetateni straini aflati pe teritoriul Romaniei in situatii de urgenta.

Este vorba despre Strategia Nationala in domeniul protectiei drepturilor copilului 2008-2013. Implementarea acestei Strategii va asigura cresterea calitatii vietii copilului, intrucat toate serviciile pentru copii vor respecta standarde minime prevazute prin reglementari legale si vor fi verificate periodic printr-un sistem competent, coerent si unitar.

Strategia reglementeaza aspecte care tin de drepturile copiilor in general, dar si de egalizarea sanselor pentru realizarea acestor drepturi pentru grupuri vulnerabile de copii si tineri care necesita o atentie sporita:

- Copiii aflati la risc de separare de parinti. Din acest grup fac parte si copiii din familii aflate in situatii de criza, ca urmare a unor calamitati naturale, a lipsei unei locuinte sau a pierderii veniturilor.

- Copiii separati de parinti. Pentru copiii aflati in plasament la o persoana sau familie, la asistent maternal sau intr-un serviciu rezidential, planul individualizat de protectie trebuie sa aiba drept finalitate o solutie cu caracter permanent: reintegrarea in familie, adoptia nationala sau integrarea socio-profesionala. Copii separati de parinti sunt considerati si cei ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate.

- Copiii parasiti in unitati sanitare. Pentru acestia trebuie sa se dispuna plasamentul in regim de urgenta in termen de 6 zile de la constatarea parasirii acestuia, daca starea de sanatate o permite.
- Tinerii beneficiari ai unei masuri de protectie . Tanarul care a dobandit capacitate deplina de exercitiu si a beneficiat de o masura de protectie speciala, dar care nu isi continua studiile si nu are posibilitatea revenirii in propria familie, fiind confruntat cu riscul excluderii sociale, beneficiaza, la cerere de protectie sociala, pe o perioada de pana la 2 ani, in scopul facilitarii integrarii sale sociale.
- Copiii abuzati, neglijati sau supusi exploatarii. In aceasta categorie sunt inclusi si copiii traficati, exploatati prin munca, exploatati sexual in scopuri comerciale, copiii expusi migratiei ilegale, copiii neacompaniati aflati pe teritoriul altor state, copiii repatriati, copiii refugiati. Copiii strazii sunt inclusi, de asemenea, in aceasta categorie .
- Copiii delincventi. Din acest grup fac parte atat copiii care au savarsit o fapta penala, dar nu raspund penal, cat si cei care raspund penal.
- Copiii cu dizabilitati, infectati HIV sau bolnavi SIDA si boli cronice grave.
- Copiii cu tulburari de comportament. Pentru acesti copii exista riscul de a fi separati de familie si, uneori, de a fi integrati in invatamantul special din cauza lipsei de servicii adecvate in toate cele trei sisteme cu care acestia interfereaza, respectiv sanatate, educatie si protectia copilului.
- Copiii apartinand minoritatilor etnice.

Strategia se adreseaza si parintilor, atat in calitate de beneficiari directi ai serviciilor sociale, alaturi de copii, cat si in vederea responsalizarii lor in cresterea, ingrijirea si educarea propriilor copii. Totodata, strategia are in vedere profesionistii care interactioneaza cu copiii, precum si comunitatea locala.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...