din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2640 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Ministerul Finantelor anunta un acord provizoriu intre Presedintia Consiliului si Parlament privind cadrul de supraveghere pentru institutiile financiare europene

Ministerul Finantelor anunta un acord provizoriu intre Presedintia Consiliului si Parlament privind cadrul de supraveghere pentru institutiile financiare europene

  Publicat: 25 Mar 2019       885 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Ministerul Finantelor a anuntat intr-un comunicat definitivarea unui acord provizoriu privind cadrul de supraveghere pentru institutiile financiare europene intre Presedintia romana a Consiliului si Parlamentul European .

(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Prevazuta in sectiunea II, cap. II, t. I, art. 10 , C.pen., partea generala , principiu de aplicare a legii penale active,
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
(Convergente) Tendinta pretului unui contract futures pe o marfa de a se apropia de pretul la care marfa respectiva se tranzactioneaza pe piata cash.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Definirea pietei relevante este un instrument in vederea identificarii si a definirii perimetrului in interiorul caruia se desfasoara concurenta dintre firme.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.

Conform acestui comunicat Uniunea Europeana va avea in curand in vigoare un cadru imbunatatit de supraveghere pentru institutiile financiare europene, inclusiv o consolidare a competentelor de supraveghere ale Autoritatii Bancare Europene in ceea ce priveste combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului.


Presedintia romana a Consiliului si Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la o serie de propuneri de revizuire a functionarii actualului Sistem european de supraveghere financiara (SESF). Acordul va trebui acum sa fie confirmat de reprezentantii permanenti la UE.


Presedintia si Parlamentul au convenit asupra primei revizuiri fundamentale a sarcinilor, competentelor, guvernantei si finantarii AES si CERS, astfel incat sa adapteze autoritatile la contextul schimbat in care acestea isi desfasoara activitatea . De asemenea, reforma include dispozitii care consolideaza rolul ABE in ceea ce priveste riscurile pe care activitatile de spalare de bani le prezinta pentru sectorul financiar.


Textul convenit imbunatateste sistemul actual privind convergenta in materie de supraveghere pentru a face procesul mai eficient, mai coerent si mai transparent. Acesta se bazeaza pe instrumentele existente, cum ar fi simularile de criza, consultarile cu partile interesate sau evaluarile inter pares, introducand in acelasi timp altele noi, de exemplu stabilirea de prioritati comune in materie de supraveghere la nivelul UE.


Acordul revizuieste, de asemenea, structura de guvernanta a AES. Acesta sustine principiul conform caruia deciziile trebuie sa fie adoptate de consiliul supraveghetorilor si asigura un rol esential pentru autoritatile nationale competente in cadrul structurii de guvernanta a autoritatilor europene de supraveghere: nicio decizie nu ar trebui luata impotriva vointei unei majoritati a autoritatilor nationale de supraveghere, iar organismul decizional suprem al autoritatii este consiliul supraveghetorilor. In paralel, rolul si competentele consiliului de administratie sunt consolidate in calitatea de organism principal care pregateste reuniunile si deciziile consiliului supraveghetorilor. Acesta ar trebui sa fie alcatuit dintr-un presedinte, cinci membri ai consiliului supraveghetorilor si doi membri independenti cu norma intreaga, selectati pe baza meritelor, a aptitudinilor lor manageriale si a experientei lor in materie de supraveghere financiara. Presedintele si membrii cu norma intreaga ai consiliului de administratie ar trebui sa fie raspunzatori in fata Parlamentului European si a Consiliului.


In ceea ce priveste schema de finantare a autoritatilor, textul final mentine in general actualul sistem de contributiicare provin partial de la bugetul UE si partial de la autoritatile nationale competente, adaugand posibilitatea unei contributii voluntare din partea statelor membre sau a observatorilor.


Reforma revizuieste, de asemenea, competentele fiecareia dintre cele trei AES. Presedintia si Parlamentul au convenit sa acorde ESMA competente de supraveghere directa asupra indicilor de referinta critici, precum si asupra serviciilor care furnizeaza date de tranzactionare consolidate ce vizeaza tranzactiile din UE cu instrumente de capitaluri proprii si cu alte instrumente decat cele de capitaluri proprii, asa-numitii ``furnizori de sisteme centralizate de raportare``. In plus, textul ofera ESMA un rol in ceea ce priveste supravegherea locurilor de tranzactionare din tari terte si abuzul de piata .


In cele din urma, reforma consolideaza rolul si competentele ABE in ceea ce priveste supravegherea combaterii spalarii banilor pentru institutiile financiare. In special, ABE este insarcinata cu colectarea de informatii de la autoritatile nationale competente, sporirea calitatii supravegherii prin dezvoltarea unor standarde comune, efectuarea de evaluari ale riscurilor si facilitarea cooperarii cu tarile terte in cazurile transfrontaliere. In ultima instanta, daca autoritatile nationale nu iau masuri, ABE va putea adresa decizii direct bancilor individuale.


Pana la finalizarea tehnica a textului, acordul provizoriu va fi prezentat spre aprobare reprezentantilor permanenti la UE. Parlamentul si Consiliul vor fi invitate sa adopte in prima lectura regulamentul propus.




Citeşte mai multe despre:    Ministerul Finantelor    Acord    Supraveghere    Institutii financiare europene

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Zilele libere din 2024, acordate conform Codului muncii
19 Dec 2023 | 1213

Casele de pensii vor avea obligatia de a informa angajatorii cu privire la pensionarea salariatului
06 Apr 2022 | 13656

Nivelul Sponsozarilor ONG-urilor si Asociatilor incepand cu 1 ianuarie 2022
30 Dec 2021 | 1832

Soferii UBER au calitatea de salariati, ci nu de lucratori independenti
13 Sep 2021 | 1597

Curs de dreptul mediului si o Clinica juridica. Inscrieri pana pe 22 august
10 Aug 2021 | 1152

ICCJ: Termenul din Legea 50/1991 stabilit in procesul-verbal de constatare a contraventiei este unul de recomandare
01 Jul 2021 | 1787



Articole Juridice

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de cresa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor culturale in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Acordarea drepturilor salariale prevazute in contractul colectiv de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Acordarea nejustificata a calificativului nesatisfacator. Metoda de hartuire la locul de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Legalitatea platii esalonate a drepturilor salariale obtinute prin hotarari judecatoresti
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti