Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Primele brute subscrise de piata de asigurari in 2009 au totalizat 8,8 miliarde de lei

Primele brute subscrise de piata de asigurari in 2009 au totalizat 8,8 miliarde de lei

  Publicat: 02 Mar 2010       1382 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Piata de asigurari a incheiat anul 2009 cu un volum de prime brute subscrise de 8,837 miliarde de lei, potrivit datelor provizorii transmise de companiile de asigurari catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Data la care este platibil (incasat, rascumparat, rambursat) un instrument financiar (depozit, certificat de depozit, obligatiune, bon de trezorerie, credit si altele).
Forma a raspunderii juridice care se fundamenteaza pe obligatia celui ce a pagubit pe altul de a repara prejudicial produs.
Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului.
Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului.
Denumire data monedei unice europene.
Banii folositi pentru a desfasura o afacere. Stoc de valori sau de active care, intrate in circuitul economic, pot genera venituri posesorilor lor.
Mod de reorganizare a persoanei juridice.
Banii folositi pentru a desfasura o afacere. Stoc de valori sau de active care, intrate in circuitul economic, pot genera venituri posesorilor lor.
Reprezinta capacitatea unei entitati de a-si onora datoriile pe termen scurt, prin detineri de active lichide (numerar, conturi la banci, investitii pe termen scurt, alte active foarte lichide).

Nivelul primelor brute subscrise este comparabil cu cel obtinut in anul 2008. Aceasta dinamica a fost cauzata de evolutia segmentului de asigurari de viata, care a marcat o scadere a subscrierilor de 13% fata de 2008, de la 1,868 miliarde de lei la 1,625 miliarde de lei.

a€śSectorul asigurarilor de viata a resimtit cel mai acut criza financiara, avand in vedere cresterea somajului si scaderea veniturilor consumatorilor de produse de asigurari. Unul dintre factorii care au avut o influenta importanta asupra acestui sector a fost cel psihologic, pentru ca teama si incertitudinea cu privire la siguranta financiara a consumatorilor au dus, in prima parte a anului trecut, atat la cresterea numarului de rezilieri si de rascumparari de contracte, cat si amanarea intentiei de cumparare a unei polite de asigurari. CSA recomanda consumatorilor de produse de asigurari de viata sa se informeze cu privire la toate clauzele pe care aceste contracte le includ si sa fie constienti ca acestea reprezinta instrumente de economisire pe termen lung. Prin urmare, consumatorii trebuie sa stie, chiar de la momentul achizitionarii, ca rascumpararile inainte de termen nu vor aduce beneficiile asteptate. Primele semne de revenire ale segmentului de asigurari de viata s-au facut simtite in ultimul trimestru al anului trecut, cand numarul rascumpararilor si rezilierilor de contracte s-a diminuat simtitora€ť, a declarat presedintele CSA, doamna Angela Toncescu.

Clasele de asigurari de viata care au avut o evolutie pozitiva au fost urmatoarele: unit-linked (8,59%), de sanatate (7,54%) si de accidente (14,42%). Indemnizatiile brute platite si sumele platite pentru rascumparari si contracte de asigurari de viata ajunse la maturitate au totalizat, in 2009, 680,720 milioane de lei, in crestere fata de 2008 cu 37,48% (495,1 milioane de lei).
Pe segmentul asigurarilor generale, primele brute subscrise au avansat cu 2,03%, de la 7,068 miliarde de lei la 7,211 miliarde de lei. Cea mai buna evolutie a fost inregistrata de segmentul asigurarilor de garantii, unde primele brute subscrise au avansat cu 158,6%, de la 12,641 milioane de lei, in decembrie 2008, la 32,691 milioane de lei, in decembrie 2009.

Segmentul asigurarilor auto a€“ Casco si obligatorii de raspundere civila auto (RCA) a€“ a totalizat un volum de prime brute subscrise de 5,562 miliarde de lei. Ponderea celor doua linii de asigurare in total piata reprezinta aproximativ 63%.

Despagubirile totale platite de societatile de asigurare in 2009, atat pe segmentul asigurarilor non-life, cat si pe cel de viata au totalizat 5,861 miliarde de lei, nivel in crestere cu 26,36% fata de anul precedent.
Indemnizatiile brute platite de companiile autorizate sa practice asigurari generale au totalizat, anul trecut, 5,180 miliarde de lei, fata de 4,143 miliarde de lei, in 2008. Cresterea acestui indicator a fost de 25,03% fata de anul anterior.

a€śAnul trecut, 16 companii de asigurari au efectuat majorari de capital, in scopul dezvoltarii activitatii. Aportul actionarilor acestor asiguratori a avut o valoare totala ce a depasit 536 milioane lei, adica de peste 127 milioane euro. Aceasta suma nu include infuziile de capital realizate de Groupama pentru definitivarea procesului de fuziune dintre SC Groupama, fosta BT Asigurari si Asiban. Majorarile de capital au fost realizate, in buna parte, la solicitarea CSA, care monitorizeaza atent solvabilitatea si lichiditatea companiilor de asigurari, astfel incat acesti indicatori sa se mentina peste limitele prevazute de reglementarile in vigoarea€ť, a declarat presedintele CSA, doamna Angela Toncescu.

In ceea ce priveste rezervele tehnice ale companiilor de asigurare, acestea au atins 6,9 miliarde de lei pe segmentul asigurarilor generale si 3,889 miliarde de lei pe cel al asigurarilor de viata. Fata de sfarsitul anului 2008, rezervele tehnice pentru clasele de asigurari generale au marcat o crestere nominala de 7,6%, iar pentru clasele de asigurari de viata, una de 13,61%.

a€śPiata asigurarilor va recupera, in 2010, usoara scadere inregistrata anul trecut. CSA considera ca aceasta industrie, strans legata de celelalte sectoare ale economiei romanesti, va incheia anul acesta pe un plus de cel putin 5%, in conditiile in care nevoia de protectie a inceput sa fie constientizata tot mai mult de potentialii consumatori. Scenariul acesta optimist, in care vedem o crestere a subscrierilor de 5%, ar putea fi inlocuit de unul pesimist doar in conditiile in care va avea loc o noua degradare a indicatorilor macroeconomici. In acest caz, in care intreaga economie ar putea fi supusa unor noi presiuni, piata de asigurari ar putea incheia anul 2010 la un nivel al subscrierilor similar celui din 2009a€ť, a mai declarat presedintele CSA.Citeşte mai multe despre:    CSA    Asigurari    Prima de asigurare

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

GDPR. In anul 2019, Autoritatea Nationala de Supraveghere a primit peste 6000 de plangeri si a deschis 912 investigatii
06 Feb 2020 | 299

Guvernul a aprobat 59.926 de locuri la tratament balnear pentru anul 2020
06 Feb 2020 | 322

Guvernu a acordat ajutoare de urgenta de peste 1.600.000 lei pentru 470 familii si persoane singure
06 Feb 2020 | 304

Consiliul Concurentei a sanctionat compania farmaceutica Roche Romania SRL pentru abuz de pozitie dominanta pe piata unor produse oncologice din Romania
23 Jan 2020 | 332

Proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act in cadrul sedintei din 4 noiembrie 2019
04 Nov 2019 | 1324

Ajutoare de urgenta de peste 1.000.000 lei pentru 299 familii si persoane singure, aprobate de Guvern
04 Nov 2019 | 1167Articole Juridice

Pontarea salariatului pe perioada grevei
Sursa: MCP Cabinet avocati

Asimilarea stagiului de cotizare efectuat intr-o tara membra a Uniunii Europene
Sursa: MCP Cabinet avocati

Codul muncii al Romaniei din 1972 la cel din 2003, sau de la oamenii muncii pana la lucratorul de azi
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Curtea de Justitie respinge actiunea Republicii Cehe impotriva directivei privind consolidarea controlului achizitionarii si detinerii de arme de foc
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Decizia ICCJ 41/2019: In calculul drepturilor salariale pentru plata cu ora nu se include si gradatia de merit
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 41/2019

Competenta teritoriala de solutionare a cauzei in materia conflictelor de munca
Pronuntaţă de: ICCJ, Decizia nr. 187 din 30 ianuarie 2019

Rejudecarea cauzei. Lipsa motivarii hotararii judecatoresti
Pronuntaţă de: ICCJ, Decizia nr. 124 din 23 ianuarie 2019

Decizia CCR nr. 323/2019 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 15 alin. 2 din Legea nr. 80/1995
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei