Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Ştiri juridice » Primele brute subscrise de piata de asigurari in 2009 au totalizat 8,8 miliarde de lei

Primele brute subscrise de piata de asigurari in 2009 au totalizat 8,8 miliarde de lei

  Publicat: 02 Mar 2010       1355 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Piata de asigurari a incheiat anul 2009 cu un volum de prime brute subscrise de 8,837 miliarde de lei, potrivit datelor provizorii transmise de companiile de asigurari catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Data la care este platibil (incasat, rascumparat, rambursat) un instrument financiar (depozit, certificat de depozit, obligatiune, bon de trezorerie, credit si altele).
Forma a raspunderii juridice care se fundamenteaza pe obligatia celui ce a pagubit pe altul de a repara prejudicial produs.
Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului.
Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului.
Denumire data monedei unice europene.
Banii folositi pentru a desfasura o afacere. Stoc de valori sau de active care, intrate in circuitul economic, pot genera venituri posesorilor lor.
Mod de reorganizare a persoanei juridice.
Banii folositi pentru a desfasura o afacere. Stoc de valori sau de active care, intrate in circuitul economic, pot genera venituri posesorilor lor.
Reprezinta capacitatea unei entitati de a-si onora datoriile pe termen scurt, prin detineri de active lichide (numerar, conturi la banci, investitii pe termen scurt, alte active foarte lichide).

Nivelul primelor brute subscrise este comparabil cu cel obtinut in anul 2008. Aceasta dinamica a fost cauzata de evolutia segmentului de asigurari de viata, care a marcat o scadere a subscrierilor de 13% fata de 2008, de la 1,868 miliarde de lei la 1,625 miliarde de lei.

a€śSectorul asigurarilor de viata a resimtit cel mai acut criza financiara, avand in vedere cresterea somajului si scaderea veniturilor consumatorilor de produse de asigurari. Unul dintre factorii care au avut o influenta importanta asupra acestui sector a fost cel psihologic, pentru ca teama si incertitudinea cu privire la siguranta financiara a consumatorilor au dus, in prima parte a anului trecut, atat la cresterea numarului de rezilieri si de rascumparari de contracte, cat si amanarea intentiei de cumparare a unei polite de asigurari. CSA recomanda consumatorilor de produse de asigurari de viata sa se informeze cu privire la toate clauzele pe care aceste contracte le includ si sa fie constienti ca acestea reprezinta instrumente de economisire pe termen lung. Prin urmare, consumatorii trebuie sa stie, chiar de la momentul achizitionarii, ca rascumpararile inainte de termen nu vor aduce beneficiile asteptate. Primele semne de revenire ale segmentului de asigurari de viata s-au facut simtite in ultimul trimestru al anului trecut, cand numarul rascumpararilor si rezilierilor de contracte s-a diminuat simtitora€ť, a declarat presedintele CSA, doamna Angela Toncescu.

Clasele de asigurari de viata care au avut o evolutie pozitiva au fost urmatoarele: unit-linked (8,59%), de sanatate (7,54%) si de accidente (14,42%). Indemnizatiile brute platite si sumele platite pentru rascumparari si contracte de asigurari de viata ajunse la maturitate au totalizat, in 2009, 680,720 milioane de lei, in crestere fata de 2008 cu 37,48% (495,1 milioane de lei).
Pe segmentul asigurarilor generale, primele brute subscrise au avansat cu 2,03%, de la 7,068 miliarde de lei la 7,211 miliarde de lei. Cea mai buna evolutie a fost inregistrata de segmentul asigurarilor de garantii, unde primele brute subscrise au avansat cu 158,6%, de la 12,641 milioane de lei, in decembrie 2008, la 32,691 milioane de lei, in decembrie 2009.

Segmentul asigurarilor auto a€“ Casco si obligatorii de raspundere civila auto (RCA) a€“ a totalizat un volum de prime brute subscrise de 5,562 miliarde de lei. Ponderea celor doua linii de asigurare in total piata reprezinta aproximativ 63%.

Despagubirile totale platite de societatile de asigurare in 2009, atat pe segmentul asigurarilor non-life, cat si pe cel de viata au totalizat 5,861 miliarde de lei, nivel in crestere cu 26,36% fata de anul precedent.
Indemnizatiile brute platite de companiile autorizate sa practice asigurari generale au totalizat, anul trecut, 5,180 miliarde de lei, fata de 4,143 miliarde de lei, in 2008. Cresterea acestui indicator a fost de 25,03% fata de anul anterior.

a€śAnul trecut, 16 companii de asigurari au efectuat majorari de capital, in scopul dezvoltarii activitatii. Aportul actionarilor acestor asiguratori a avut o valoare totala ce a depasit 536 milioane lei, adica de peste 127 milioane euro. Aceasta suma nu include infuziile de capital realizate de Groupama pentru definitivarea procesului de fuziune dintre SC Groupama, fosta BT Asigurari si Asiban. Majorarile de capital au fost realizate, in buna parte, la solicitarea CSA, care monitorizeaza atent solvabilitatea si lichiditatea companiilor de asigurari, astfel incat acesti indicatori sa se mentina peste limitele prevazute de reglementarile in vigoarea€ť, a declarat presedintele CSA, doamna Angela Toncescu.

In ceea ce priveste rezervele tehnice ale companiilor de asigurare, acestea au atins 6,9 miliarde de lei pe segmentul asigurarilor generale si 3,889 miliarde de lei pe cel al asigurarilor de viata. Fata de sfarsitul anului 2008, rezervele tehnice pentru clasele de asigurari generale au marcat o crestere nominala de 7,6%, iar pentru clasele de asigurari de viata, una de 13,61%.

a€śPiata asigurarilor va recupera, in 2010, usoara scadere inregistrata anul trecut. CSA considera ca aceasta industrie, strans legata de celelalte sectoare ale economiei romanesti, va incheia anul acesta pe un plus de cel putin 5%, in conditiile in care nevoia de protectie a inceput sa fie constientizata tot mai mult de potentialii consumatori. Scenariul acesta optimist, in care vedem o crestere a subscrierilor de 5%, ar putea fi inlocuit de unul pesimist doar in conditiile in care va avea loc o noua degradare a indicatorilor macroeconomici. In acest caz, in care intreaga economie ar putea fi supusa unor noi presiuni, piata de asigurari ar putea incheia anul 2010 la un nivel al subscrierilor similar celui din 2009a€ť, a mai declarat presedintele CSA.Citeşte mai multe despre:    CSA    Asigurari    Prima de asigurareComentează: Primele brute subscrise de piata de asigurari in 2009 au totalizat 8,8 miliarde de lei
Alte titluri

MFP aduce modificari importante schemelor de ajutor de stat 807/2014 si 332/2014
11 Sep 2019 | 66

Camera Consultantilor Fiscali a publicat data si tematica pentru sustinerea examenului de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent - sesiunea noiembrie 2019
10 Sep 2019 | 79

MFP: Dobanda ultimelor imprumuturi ale Ministerului Finantelor a fost cea mai mica din piata
10 Sep 2019 | 63

Ministerul Sanatatii a modificat Programul pentru compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor, precum si conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale
03 Sep 2019 | 77

Ministerul Justitiei a semnat contractul de finantare a proiectului „Corectional” in cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021
03 Sep 2019 | 81

PROIECT privind regulile fiscale si contabile de inregistrare a bacsisului
18 Aug 2019 | 138Articole Juridice

Autonomia locala. Principiu al administratiei publice in Noul Codul Administrativ (IV)
Sursa: Irina Maria Diculescu

Calificarea juridica si natura fiscala a diurnei externe, a cheltuielulor cu transportul si cazarea. Deducerea diurnei externe. Legislatie incidenta
Sursa: av. Emilia Alexandra Ioana

Descentralizarea in Noul Cod Administrativ. Principiu si componenta esentiale in desfasurarea activitatilor administrative (III)
Sursa: Irina Maria Diculescu

Legea concurentei: raportarea amenzii la cifra de afaceri realizata in anul anterior – pedeapsa justa sau grava inechitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Competenta teritoriala de solutionare a cauzei in materia conflictelor de munca
Pronuntaţă de: ICCJ, Decizia nr. 187 din 30 ianuarie 2019

Rejudecarea cauzei. Lipsa motivarii hotararii judecatoresti
Pronuntaţă de: ICCJ, Decizia nr. 124 din 23 ianuarie 2019

Decizia CCR nr. 323/2019 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 15 alin. 2 din Legea nr. 80/1995
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia ICCJ nr. 16/2019 - O hotarare judecatoreasca in materie civila, referitoare la restituirea despagubirilor acordate in baza Legii nr. 10/2001 este asimilata, in vederea executarii, unui titlu executoriu referitor la creante bugetare rezultate din raporturi juridice contractuale.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie