din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2004 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » ANPC a verificat modul de comercializare si etichetare a preparatele din carne

ANPC a verificat modul de comercializare si etichetare a preparatele din carne

  Publicat: 02 Jun 2011       1739 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Mntiunile, indicatiile, marcile sau denumirile comerciale,
In perioada 9 � 13.05.2011, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, domnul Constantin Cerbulescu, a dispus o actiune de verificare a modului de comercializare si etichetare a preparatele din carne in judetele Ilfov, Iasi si in municipiul Bucuresti.

inseamna persoana fizica sau juridica, autoritatea publica, agentia sau alt organism care,
Orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat, care contine elemente de identificare a produsului si care insoteste produsul sau este aderent la ambalajul acestuia
Pana Adriana-Doina - membru al Parlamentului Romaniei.
Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act.
Data calendaristica a unui inscris sub semnatura privata, care nu poate fi contestata de terti.
inseamna persoana fizica sau juridica, autoritatea publica, agentia sau alt organism care,
Orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat, care contine elemente de identificare a produsului si care insoteste produsul sau este aderent la ambalajul acestuia
Materiale care invelesc un produs sau un ansamblu de produse in timpul manipularii, transportului,
Mntiunile, indicatiile, marcile sau denumirile comerciale,
Folosirea bunurilor corporale si incorporale, folosire care antreneaza pierderea imediata sau treptata a utilitatilor lor.
Data calendaristica a unui inscris sub semnatura privata, care nu poate fi contestata de terti.
Folosirea bunurilor corporale si incorporale, folosire care antreneaza pierderea imediata sau treptata a utilitatilor lor.
Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine)
Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine)

Au fost controlati 30 operatori economici din judetele Ilfov, Iasi si in municipiul Bucuresti, constatandu-se abateri la 19 dintre acestia (63%) si au fost verificate 1020 kg de preparate, din care 431 kg (42%) nu se incadrau in prevederile legale in vigoare. Au fost prelevate 24 esantioane de preparate din carne, astfel: din cele 13 esantioane de salam prelevate, 77% erau neconforme, iar din cele 11 esantioane de carnati prelevate, 18% erau neconforme.


Masuri dispuse


- oprirea definitiva de la comercializare a 148 kg preparate din carne improprii consumului uman sau care afectau interesul economic al consumatorilor;
- oprirea temporara de la comercializare a cca. 272 kg preparate din carne, pana la remedierea neconformitatilor constatate;
- aplicarea a 21 sanctiuni contraventionale: doua avertismente si 19 amenzi in valoare de 111.000 lei pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.


Abateri constatate:


Calitatea preparatelor din carne


- Caracteristici organoleptice si fizico-chimice neconforme
In Bucuresti, un operator economic comercializa salam productie proprie ce prezenta mucegai alb si verde pe membrana produsului iar un altul comercializa carne tocata de porc si carne tocata amestec ce prezenta aspect neconform, de produs malaxat, desi pe eticheta nu se mentiona adaos de apa in compozitie ci doar carne de porc si de vita.


- Neincadrarea in continutul minim de proteine totale impus de Ordinul 560/1271/1339/210/2006 cu proportii cuprinse intre 8% si 20%.
Conform Rapoartelor de expertizare emise de LAREX Bucuresti, produsul ``Salam de vara``, comercializat in Bucuresti, prezenta continutul de proteine de 13,8% fata de min.15%, produsul ``Specialitate Parizaki``, comercializat in judetul Ilfov, prezenta continutul de proteine de 9,6% fata de min.11%, iar produsul ``Parizer taranesc porc``, comercializat in Bucuresti, prezenta continutul de proteine de 8,75% fata de min.11%.


- Neincadrarea in continutul maxim de umiditate impus de Ordinul 560/1271/1339/210/2006.
Depasirea acestor limite determina dezechilibrarea compozitiei produsului, favorizarea accentuarii perisabilitatii microbiologice a produsului, cu riscul alterarii acestuia, reducerea perioadei de mentinere a caracteristicilor de calitate originale ale produsului si, nu in ultimul rand, afectarea interesului economic al consumatorilor, acestia cumparand ``apa`` in loc de cantitatea corespunzatoare de preparate din carne.
41% din esantioanele de preparate din carne prelevate de pe piata au prezentat continutul de umiditate depasit cu proportii cuprinse intre 5% si 17% fata de limitele maxime admise, 29% din esantioane au prezentat continutul de umiditate depasit cu 10% pana 17% si numai 12% din esantioane au prezentat continutul de umiditate depasit cu 5% pana la 8%.
Rapoartele de expertizare emise de LAREX Bucuresti au determinat ca diverse sortimente de ``Salam de vara``, comercializate in Bucuresti si judetul Ilfov, aveau continutul de apa de 55,4%, 55,75%, 52,3% fata de max. 50% impus, alte sortimente de ``Salamul Victoria``, comercializate in Bucuresti si in judetul Ilfov, prezentau continutul de apa de 72,28%, 71.2%, 74,7%, fata de max. 66% iar ``salamul Victoria``, comercializat in judetul Iasi, prezenta continutul de apa de 72,6% fata de max. 66% impus. Produsul ``Salam canadian porc``, comercializat in judetul Ilfov, prezenta continutul de apa de 75,6% fata de max 66% impus, produsul ``Specialitate Parizaki``, comercializat in judetul Ilfov, prezenta continutul de apa de 72,8% fata de max 68% impus, carnatii cabanos, comercializati in municipiul Bucuresti, prezentau continutul de apa de 58,6%, fata de max. 50% prevazut.


- Neincadrarea in continutul maxim de grasime impus de Ordinul 560/1271/1339/210/2006.
Produsul ``Carnati oltenesti picanti``, comercializat in Bucuresti, prezenta continutul de grasime de 34,3%, fata de max. 32%, conform Raportului de expertizare emis de LAREX Bucuresti.


Abateri de la prevederile legale privind informarea consumatorilor


In Bucuresti se comercializarea sub denumirea improprie de ``Salam traditional``, un produs care nu se regaseste inregistrat in evidentele Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ca fiind produs traditional. In plus, denumirea de ``salam traditional`` este abuziv atribuita in conditiile in care lista ingredientelor cuprinde amidon si proteina vegetala de soia - componente nespecifice unui produs traditional. De asemenea, se comercializa un sortiment de Kaizer ce nu avea inscris in lista ingredientelor sarea, desi din verificarea directa a gustului la locul de comercializare produsul era sarat, iar carnatii ``La satar``, produsi in UE, nu aveau elementele de identificare traduse in limba romana. Sub denumirea ``Carne tocata amestec``, se comercializa un produs care continea sare si apa pe langa carne de vita si porc, consumatorul nefiind informat in acest sens iar produsul ``carnati porc`` era comercializat fara elemente de identificare cu privire la data durabilitatii minimale, lot si lista ingredientelor.


Nerespectarea conditiilor de depozitare si comercializare


Un operator economic din Bucuresti nu asigura regimul termic, preparatele din carne erau pastrate intr-o vitrina frigorifica la temperatura de 16 grade C in loc de temperatura de 2 - 5 grade C, impusa de producator.


Nerespectarea prevederilor Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglemnetarilor cu legislatia europeana


In Bucuresti se comercializa sub denumirea de ``Salam de vara`` un produs care nu respecta conditiile impuse de Ordinul MAPDR/MSP/ANPC/ANSVSA nr.560/1271/339/210/2006. Produsul era incadrat in categoria ``produse din carne fierte si afumate - salamuri`` si nu in categoria ``produse din carne fierte si dublu afumate``. De asemenea, se comercializau ``Cremwursti`` si ``Mortadella`` care erau prezentate pe eticheta ca avand in compozitie ``... cu carne de pasare`` desi in din lista ingredientelor inscrise pe ambalaj rezulta ca produsul continea 60% carne de porc si doar 15% carne de curcan.


Sfaturi pentru consumatori


- La cumpararea produselor din carne acordati atentie deosebita la aspectul produsului atat exterior cat si in sectiune, daca este posibil;
- Nu achizitionati produsele a caror suprafata este mazguita, lipicioasa, deshidratata, cu pete de mucegai, produse cu miros si culoare modificate, consistenta nespecifica sortimentului, cu grasime acumulata sub membrana, aspect de vechi etc.;
- Urmariti modul de etichetare a produselor din carne, nu cumparati produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie inscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilitatii minimale/datei limita de consum si a ingredientelor alergene;
- Refuzati produsele din carne pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;
- Refuzati produsele din carne pe care nu este inscrisa data durabilitatii minimale/data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita;
- La cumpararea produselor alimentare si, implicit a produselor din carne, solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
- Nu cumparati produse din carne din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.



Citeşte mai multe despre:    ANPC    Carne    Preparate carne    Amenzi

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

INTERVIU | Drumul catre pensionare. Realitatea constituirii si distribuirii bugetului de pensii
06 May 2021 | 2214

Persoanele care nu au calitatea de pensionar si care vor sa isi completeze stagiul de cotizare pentru dreptul de pensie vor putea sa plateasca retroactiv contributia la sistemul public de pensii pentru cel mult 6 ani
30 Sep 2020 | 2288

M. Educatiei are in vedere adoptarea unui Regulament cadru privind emiterea diplomelor universitare, a certificatelor si atestatelor
21 Nov 2019 | 1923

Consiliul Concurentei a lansat "Monitorul Preturilor Produselor Alimentare"
15 Oct 2019 | 1081

Camera Consultantilor Fiscali a publicat data si tematica pentru sustinerea examenului de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent - sesiunea noiembrie 2019
10 Sep 2019 | 1118

Consiliul Concurentei lanseaza "Monitorul Preturilor Carburantilor"
01 Jul 2019 | 767



Articole Juridice

Registrul de evidenta fiscala pentru persoanele fizice 2018
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

[Av. muncii] Salariat. Eliberare adeverinta vechime
Sursa: MCP Cabinet avocati

Riscul persoanelor care comercializeaza produse expirate sau fara documente
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Un stat membru poate limita comisioanele bancare percepute de creditor
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Contestatie impotriva deciziei privind acordarea pensiei, valoarea probanta a inscrierilor efectuate in carnetul de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 120/2021

Cum reclamantul a solicitat doar eliberarea unei adeverinte privind grupa de munca, nu si cu mentiuni privind privind plata contributiei de asigurari, instanta se va pronunta in limitele investirii
Pronuntaţă de: Tribunalul Bistrita-Nasaud Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 42/F/2017, in sedinta publica din 25 ianuarie 2017

Calculul drepturilor salariale cuvenite unui salariat trebuie sa se bazeze pe inscrisuri certe, opozabile partilor, in vederea stabilirii unei creante executorii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Alba Iulia, Decizia civila nr. 343/2017, in sedinta publica 8 martie 2017

Proba testimoniala in dovedirea orelor lucrate in zilele de repaus saptamanal
Pronuntaţă de: Tribunalul Salaj Sectia Civila, Sentinta civila nr. 83/2017, in sedinta publica din 16 ianuarie 2017