Actiunea in justitie intemeiata pe acest text de lege apara un drept de creanta si nu un drept real, intrucat partea reclamanta, creditor in raportul obligational, este titularul unui drept de creanta iar partea parata este titulara unei obligatii de a face, anume a obligatiei de a remite pretul actualizat. Asa fiind, o astfel de cerere nu este supusa termenului de prescriptie prevazut de dispozitiile art. 2518 pct. 1 Cod civil (de 10 ani), ci termenului de prescriptie instituit prin dispozitiile art. 2517 din acelasi cod (de 3 ani).
I. Circumstantele cauzei
1. Obiectul cauzei
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Barlad la data de 16 martie 2017 (a carei
competenta materiala de solutionare a fost declinata in favoarea Tribunalului Vaslui), reclamantii A., Primarul comunei X si Unitatea Administrativ Teritoriala a comunei X, prin Primar, au solicitat, in contradictoriu cu paratii B., C., D., E., F. Si G., obligarea, in solidar, a acestora la plata unei despagubiri reprezentand pretul actualizat estimat la suma de 1.350.000 euro, echivalentul a 6.075.000 lei al terenului arabil in suprafata de 5 ha, situat in T 119, parcelele 23, 24 si 25 in punctul denumit ``Y`` de pe raza comunei Perieni.
2. Sentinta pronuntata de tribunal
Prin sentinta nr. 258 din 26 martie 2019, Tribunalul Vaslui, Sectia civila a admis exceptia prescriptiei dreptului material la actiune si a respins actiunea, ca prescrisa. I-a obligat pe reclamanti la plata catre paratul C. A sumei de 200 lei, cheltuieli de judecata, in temeiul art. 451 alin. (2) Cod procedura civila.
3. Decizia pronuntata de curtea de apel
Prin decizia nr. 432 din 19 septembrie 2019, Curtea de Apel Iasi, Sectia civila a respins apelul principal declarat de catre A., in calitate de Primar al comunei X si Unitatea Administrativ Teritoriala a Comunei X impotriva sentintei tribunalului. A respins apelul incident declarat de E. impotriva aceleiasi sentinte. I-a obligat pe apelantii A., in calitate de Primar al comunei X si Unitatea Administrativ Teritoriala a Comunei X sa plateasca intimatului C. Suma de 1000 lei cu titlu de cheltuieli de judecata efectuate in apel, reprezentand onorariu de avocat redus de la 3000 lei.
4. Calea de atac a recursului formulata in cauza
Impotriva acestei decizii au declarat recurs, intemeiat pe dispozitiile art. 488 alin. (1) pct. 8 Cod procedura civila, reclamantii A., Primarul comunei X, in calitate de reprezentant legal al UAT Comuna X si Unitatea Administrativ Teritoriala Comuna X.
Recurentii-reclamanti au invederat urmatoarele:
- In mod gresit instanta de apel a apreciat ca termenul de prescriptie este termenul general de 3 ani prevazut de art. 2517 Cod civil si a inceput sa curga de la data de 25 aprilie 2012, implinindu-se la data de 25 aprilie 2015, raportat la data introducerii actiunii, respectiv 16 martie
2017.
Contrar celor retinute de catre instanta de apel, in cauza nu sunt incidente dispozitiile art.
2517 Cod civil, ci cele ale art. 2518 pct. 1 Cod civil, fiind vorba de contravaloarea unui drept real, care se prescrie in termen de 10 ani, iar nu in termen de 3 ani;
- Contrar celor stabilite in decizia recurata, UAT Comuna X este indreptatita sa pretinda si sa primeasca despagubirile solicitate, care reprezinta pretul actualizat al terenului de 5 ha care a iesit din patrimoniul sau in mod ilegal, dupa cum au constatat si motivat irevocabil instantele de judecata cu ocazia examinarii legalitatii titlului de proprietate obtinut de B. Si a actelor autentice ulterioare de vanzare succesiva a terenului;
- UAT Comuna X se afla intr-o imposibilitate obiectiva de a revendica terenul iesit ilegal din patrimoniul sau prin instrainare si de a-l primi in natura, deoarece dispozitiile speciale ale Legii nr. 169/1997 nu acorda aceasta posibilitate in cazul dobanditorilor de buna-credinta.
Potrivit art. III alin. (24) din Legea nr. 169/1997, in cazul unor instrainari succesive ale terenurilor, cel care a vandut terenul pe baza titlului constatat nul este obligat sa remita pretul actualizat fostului proprietar ramas fara teren . Aceste dispozitii legale trebuie raportate la considerentele deciziilor Curtii Constitutionale nr. 746/2008 si nr. 1893/2008, date in solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a textului legal anterior mentionat, potrivit carora optiunea legiuitorului de a-i prefera pe subdobanditorii instrainarilor succesive nu vine in contradictie cu spiritul Legii nr. 18/1991, iar in situatia in care restituirea in natura nu mai poate opera, devin aplicabile dispozitiile referitoare la remiterea pretului actualizat, fiind de competenta instantelor sa constate, in functie de probele administrate, buna sau reaua-credinta a celui care a vandut terenul pe baza titlului constatat nul sau a subdobanditorului terenului si, dupa caz, sa faca aplicarea art. III alin. (24) din Legea nr. 169/1997 sau a celor care constituie dreptul comun in materia contractelor civile, respectiv art. 966-968 din vechiul Cod civil sau art. 1235-1239 din noul Cod civil;
- In mod gresit instanta de apel a constatat ca in cauza nu a intervenit intreruperea cursului prescriptiei, raportat la formularea de plangeri penale si efectuarea unei cercetari penale cu privire la faptele de fals intelectual, uz de fals, abuz in serviciu si altele, care au fost finalizate definitiv la data de 25 iulie 2017 de catre Judecatoria Barlad prin respingerea plangerii impotriva Ordonantelor de clasare din 6 octombrie 2016 si a celei cu nr. 1/11/2 din 25 ianuarie 2017.
5. Apararile formulate in cauza
Intimata-parata G. A formulat intampinare, prin care a solicitat respingerea recursului. Recurentii au formulat raspuns la intampinare, prin care au solicitat respingerea apararilor
cuprinse in actul procedural.
Intimatul-parat C. A formulat intampinare, prin care a invocat exceptia nulitatii recursului, pentru neincadrarea criticilor formulate in dispozitiile art. 488 Cod procedura civila (cu referire la motivul de recurs privind gresita aplicare a termenului de prescriptie de 3 ani), iar in subsidiar, a solicitat respingerea, ca nefondat, a recursului.
Recurentii au formulat raspuns la intampinare, prin care au solicitat respingerea exceptiei de nulitate a recursului, respectiv respingerea apararilor cuprinse in actul procedural.
Intimata-parata E. a formulat intampinare, prin care a invocat exceptia tardivitatii recursului, iar in subsidiar, a solicitat respingerea acestuia.
Recurentii au formulat raspuns la intampinare, prin care au solicitat respingerea exceptiei de tardivitate a recursului, despre care au aratat ca a fost formulat in termenul legal, potrivit dovezilor de la dosar, precum si respingerea apararilor cuprinse in actul procedural.
II. Solutia si considerentele Inaltei Curti de Casatie si Justitie Analizand recursul, Inalta Curte constata ca este nefondat.
Dreptul real este un dreptul subiectiv patrimonial pe temeiul caruia titularul sau poate sa
exercite anumite prerogative asupra unui bun determinat, in mod direct si nemijlocit, fara interventia altei persoane .
Dreptul de creanta este acel drept subiectiv pe temeiul caruia titularul sau, denumit creditor in raport juridic obligational, poate pretinde celeilalte parti, denumita debitor, indeplinirea obligatiei ce ii incumba.
Actiunea prin care se solicita plata unei despagubiri este o actiune prin care se valorifica un drept de creanta, fiind indiferent ca despagubirea se pretinde pentru pierderea unui bun mobil sau a unui bun imobil.
Potrivit normei de drept prevazuta de art. III alin. (24) din Legea nr.169/1997, cel care a vandut terenul pe baza titlului constatat nul este obligat sa remita pretul actualizat fostului proprietar ramas fara teren .
Raportul de drept civil reglementat prin norma de drept mentionata este un raport juridic obligational in continutul caruia intra dreptul creditorului, fostul proprietar ramas fara teren, de a cere debitorului, cel care a vandut terenul, sa-i remita pretul actualizat (obligatie de a face), sub sanctiunea de a recurge la forta de constrangere a statului in caz de neexecutare de bunavoie.
In speta, instantele de fond au constatat ca partea reclamanta a solicitat, prin cererea dedusa judecatii, sa se dispuna obligarea, in solidar, a paratilor la plata unei despagubiri reprezentand pretul actualizat, estimat la suma de 1.350.000 euro, echivalentul a 6.075.000 lei (Ron), incasat in urma instrainarii terenului arabil in suprafata de 5 ha, situat in Punctul denumit ``Y`` pe raza comunei Perieni, invocand incidenta dispozitiile art. III al. (24) din Legea nr. 169/1997, cu trimitere la dispozitiile art. 1349 si 1347 din noul Cod civil (dispozitii prin care se reglementeaza aspecte relative la imbogatirea fara justa cauza si raspunderea civila delictuala).
Actiunea in justitie intemeiata de dispozitiile art. III alin. (24) din Legea nr.169/1997 apara, astfel cum s-a aratat, un drept de creanta si nu un drept real, intrucat partea reclamanta, creditor in raportul obligational, este titularul unui drept de creanta iar partea parata este titulara unei obligatii de a face, anume a obligatiei de a remite pretul actualizat.
Concluzia se impune, pentru aceleasi argumente, si prin raportare la dispozitiile art. 1349 si ale art. 1347 din noul Cod civil, respectiv, la deciziile Curtii Constitutionale prin care s-a verificat constitutionalitatea normei de drept continute de art. III alin. (24) din Legea nr.169/1997, indicate de partea reclamanta.
Asa fiind, in mod corect instantele de fond au constatat ca actiunea prevazuta de dispozitiile legale mentionate nu este supusa termenului de prescriptie prevazut de dispozitiile art. 2518 pct. 1 Cod civil (de 10 ani), ci termenului de prescriptie instituit prin dispozitiile art. 2517 Cod civil (de 3 ani) care, depasit fiind, a impus admiterea exceptiei prescriptiei dreptului la actiune, cu consecinta respingerii cererii de chemare in judecata .
Referitor la cauza de intrerupere a prescriptiei prevazuta de dispozitiile art. 2537 pct. 3 Cod civil, se constata ca legiuitorul a statuat in sensul ca poate fi invocata de persoana care face dovada ca s-a constituit parte civila pe parcursul urmaririi penale sau in fata instantei de judecata pana la inceperea cercetarii judecatoresti.
Cum partea reclamanta nu a putut dovedi un asemenea fapt, al constituirii sale ca parte civila in procesul penal finalizat la data de 25 ianuarie 2017, in mod corect instantele de fond au constatat ca nu poate fi primita apararea intemeiata pe dispozitia art. 2537 pct. 3 Cod civil, intrucat data mentionata este lipsita de relevanta juridica in ceea ce priveste calcularea termenului de prescriptie .
Asa fiind, constatand ca in cauza nu este incident motivul de recurs prevazut de dispozitiile art. 488 alin.(1) pct. 8 Cod procedura civila, Inalta Curte, in baza dispozitiilor art. 496 alin. (1) Cod procedura civila, a respins recursul, ca nefondat.
In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti
Restituirea sumelor incasate de salariat ca urmare a interpretarii eronate a prevederilor legale privind salarizarea Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Neefectuarea coprespunzatoare a cercetarii disciplinare prealabile Comportamente inadecvate sau nedrepte la locul de munca Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Acordarea drepturilor salariale prevazute in contractul colectiv de munca Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti
Acordarea sporului pentru conditii degradante. Aspecte juridice si Jurisprudenta Sursa: MCP avocati
Protectia maternitatii la locul de munca. Interdictie absoluta sau exista situatii in care salariatele gravide pot fi concediate? Sursa: MCP avocati
Neachitarea integrala a drepturilor salariale. Probleme practice si solutii juridice. Sursa: MCP avocati
Clauza de mobilitate. Conditii de validitate si regimul fiscal aplicabil Sursa: MCP avocati
CCR. Noul mod de calcul al despagubirilor pentru imobilele confiscate abuziv, pronuntand o decizie favorabila persoanelor care solicita compensatii Sursa: MCP avocati
Nomanzii digitali. Provocari si reglementari juridice in era muncii de la distanta Sursa: MCP avocati
ICCJ: Decizia de Pensionare Inceteaza Automat Raportul de Serviciu Sursa: avocat Curpas Florian Cristian