CAPITOLUL IDispozitii generale
Articolul 1(1) Promovarea pe loc a judecatorilor in functii de executie, in vederea obtinerii gradului profesional imediat superior, precum si promovarea efectiva la tribunale, tribunale specializate si la curti de apel se fac numai prin concurs, organizat la nivel national, in limita numarului de locuri aprobat anual de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, denumita in continuare Sectia pentru judecatori, pentru promovarea pe loc, respectiv a posturilor vacante existente pentru promovarea efectiva.(2) Promovarea personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, al Ministerului Public, al Ministerului Justitiei, precum si al institutiilor coordonate sau subordonate acestora se face prin concursul de promovare organizat pentru judecatori, in conditiile legii si ale prezentului regulament, daca s-a optat pentru sustinerea concursului de promovare in vederea obtinerii gradului profesional imediat superior alaturi de judecatori.
Articolul 2Concursurile de promovare in functii de executie se organizeaza pe baza unor criterii obiective de apreciere a performantelor profesionale ale judecatorilor, precum si a conduitei acestora in cazul concursului de promovare efectiva, prevazute de prezentul regulament.
Articolul 3Concursurile de promovare prevazute la art. 1 se organizeaza anual sau ori de cate ori este nevoie de Sectia pentru judecatori, prin Institutul National al Magistraturii.
CAPITOLUL IIConcursul de promovare pe loc, in gradul profesional imediat superior
SECTIUNEA 1Dispozitii comune
Articolul 4(1) In conditiile prevazute de lege, promovarea pe loc a judecatorilor in functii de executie se face in gradul imediat superior celui pe care il detine judecatorul, pana la nivelul curtii de apel.(2) Locurile scoase la concurs pentru promovarea pe loc se stabilesc la nivel national, corespunzator gradelor instantelor ierarhic superioare pentru care se organizeaza concursul, de catre Sectia pentru judecatori. In cadrul fiecarui grad, locurile se stabilesc separat, pe materii de concurs.(3) Alocarea locurilor pe materii de concurs se realizeaza de catre Sectia pentru judecatori, tinand cont de ponderea numarului de cauze la nivelul gradului de jurisdictie pentru care se scot locurile la concurs si de necesitatile instantelor.
Articolul 5(1) Promovarea in functii de executie a personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor se poate face doar in gradul imediat superior celui detinut, in cadrul institutiei unde isi desfasoara activitatea, pana la gradul profesional corespunzator judecatorului de curte de apel.(2) Locurile scoase la concurs pentru promovarea in functii de executie se stabilesc de catre ordonatorul principal de credite, cu consultarea institutiilor coordonate sau subordonate in cazul personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor care isi desfasoara activitatea in cadrul acestora.(3) Anterior anuntarii concursului, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii va transmite Ministerului Public, Ministerului Justitiei, precum si Inspectiei Judiciare si Institutului National al Magistraturii intentia de a organiza concursul de promovare pe loc, in vederea stabilirii locurilor scoase la concurs pentru promovarea in functii de executie a personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul acestora si, dupa caz, al institutiilor coordonate sau subordonate.
SECTIUNEA a 2-aConditii pentru inscrierea la concurs
Articolul 6(1) Pot participa la concursul de promovare pe loc, in gradul profesional imediat superior, judecatorii care indeplinesc pana in ultima zi inclusiv a perioadei de inscriere la concurs conditiile de vechime prevazute la art. 44 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care la ultima evaluare au avut calificativul "foarte bine" si nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani.(2) La calcularea conditiei minime de vechime pentru a participa la concursul de promovare se ia in considerare vechimea in functia de judecator sau procuror. Perioada in care judecatorul a avut calitatea de auditor de justitie nu se ia in considerare la calcularea conditiei minime de vechime pentru a participa la concursul de promovare.(3) In cazul personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, la calcularea conditiei minime de vechime pentru a participa la concursul de promovare se ia in considerare atat perioada in care candidatii au indeplinit aceasta activitate, cat si perioada in care au indeplinit functia de judecator sau procuror.
Articolul 7(1) Data, locul organizarii concursului de promovare pe loc, locurile scoase la concurs, stabilite conform art. 4 alin. (2) si (3) si, dupa caz, art. 5 alin. (2), modul de desfasurare a concursului, calendarul de desfasurare, precum si materiile la care se sustine concursul de promovare pe loc, tematica si bibliografia pentru acest concurs se stabilesc prin hotarare a Sectiei pentru judecatori, la propunerea Institutului National al Magistraturii si a Directiei resurse umane si organizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Sectia pentru judecatori poate stabili ca proba scrisa din cadrul concursului de promovare pe loc sa fie sustinuta in centre regionale.(2) Informatiile prevazute la alin. (1) se publica pe paginile de internet ale Consiliului Superior al Magistraturii si Institutului National al Magistraturii, cu cel putin 60 de zile inainte de data stabilita pentru concurs. In acelasi termen, aceste date se comunica, impreuna cu cererea tipizata de inscriere, elaborata de comisia de organizare, tuturor curtilor de apel, care le vor transmite de indata instantelor din circumscriptia lor, precum si, daca este cazul, Ministerului Public si Ministerului Justitiei, care le vor transmite institutiilor coordonate sau subordonate acestora, Inspectiei Judiciare si Institutului National al Magistraturii, pentru a fi afisate pe paginile de internet ale acestora si aduse la cunostinta tuturor judecatorilor si, dupa caz, personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor.(3) In termenul prevazut de calendarul concursului, cei interesati pot depune cereri de inscriere la concurs la Consiliul Superior al Magistraturii, in care se mentioneaza, dupa caz, gradul profesional in care se doreste promovarea pe loc si materia de concurs pentru care se opteaza.(4) Fiecare candidat poate formula o singura optiune cu privire la materiile de concurs prevazute de prezentul regulament.(5) Candidatul poate reveni asupra optiunii formulate pana la data expirarii termenului de inscriere .
SECTIUNEA a 3-aOrganizarea si desfasurarea concursului de promovare pe locAA� 1. Comisiile de concurs
Articolul 8(1) Comisia de organizare a concursului de promovare pe loc este condusa de un presedinte, care este secretarul general al Consiliului Superior al Magistraturii. In cazul imposibilitatii indeplinirii functiei de catre acesta, comisia este condusa, in ordine, de directorul Directiei resurse umane si organizare sau de directorul Institutului National al Magistraturii.(2) Membrii comisiei de organizare se desemneaza de catre presedintele acesteia dintre personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii si al Institutului National al Magistraturii, functionarii publici si personalul contractual din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii si al Institutului National al Magistraturii.(3) Nu pot face parte din comisia de organizare persoanele care au sotul sau sotia, concubini, rude ori afini pana la gradul al patrulea inclusiv in randul candidatilor. Daca incompatibilitatea se iveste ulterior desemnarii membrilor comisiei, persoana in cauza are obligatia sa se retraga si sa comunice de indata aceasta situatie presedintelui comisiei in vederea inlocuirii sale.
Articolul 9(1) Comisia de organizare a concursului are, in principal, urmatoarele atributii:1. centralizeaza cererile de inscriere la concurs, intocmeste listele de inscriere, verifica indeplinirea de catre candidati a conditiilor legale de participare la concurs, intocmeste si inainteaza spre publicare lista candidatilor care indeplinesc conditiile legale de participare la concurs si publica lista finala a candidatilor;2. controleaza si indruma actiunile privind organizarea si desfasurarea concursului, constand, in principal, in: identificarea si, dupa caz, inchirierea spatiilor adecvate pentru sustinerea probelor de concurs, procurarea necesarului de rechizite, asigurarea asistentei medicale pe parcursul desfasurarii concursului si a pazei necesare pentru pastrarea ordinii publice la centrele de concurs si de evaluare, asigurarea cheltuielilor prevazute de lege pentru membrii comisiilor;3. asigura paza subiectelor si a lucrarilor scrise la sediul Consiliului Superior al Magistraturii si al Institutului National al Magistraturii, la centrele de concurs si in timpul transportului acestora;4. asigura confectionarea stampilelor-tip pentru concurs, numerotate;5. instruieste responsabilii de sala;6. repartizeaza candidatii pe sali pentru proba scrisa, in ordine alfabetica, si dispune afisarea listelor pe usile salilor in care se desfasoara concursul, precum si publicarea acestora pe paginile de internet ale Consiliului Superior al Magistraturii si Institutului National al Magistraturii;7. preia, de la comisiile de elaborare a subiectelor, subiectele pentru proba scrisa si baremele de evaluare si notare, in plicuri sigilate;
Cariera judecatorilor si procurorilor. Cereri de transfer la schimb Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 6114 din 11 septembrie 2013
Regimul juridic al avizelor CSM in materia perchezitiei, retinerii si arestarii preventive Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 687 din 9 februarie 2012
Magistrat. Suspendare din functie. Legalitatea masurii. Momentul de la care-si produce efectele hotararea CSM de suspendare Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de Contencios Admininistrativ, Decizia nr. 3514 din 18/10/2006
Magistrat. Neindeplinirea conditiilor de numire in functie. Conditia bunei reputatii. Hotararea C.S.M. de eliberare din functie. Caracterul nediscipli Pronuntaţă de: Decizia nr. 2956 din 10 mai 2005, Inalta Curte de Casatie si Justitie , Sectia de contencios administrativ si fiscal
Locuinta alternanta a copilului in legislatia franceza Sursa: EuroAvocatura.ro
Cauza TATU revine in dezbaterea profesionistilor in drept Sursa: EuroAvocatura.ro - Avocat dr. Razvan Viorescu
Nesemnarea de catre procuror a Ordonantei de punere in miscare a actiunii penale impotriva inculpatului Sursa: CSM
Este necesara o cerere expresa a salariatului pentru reindividualizarea sanctiunii disciplinare, sau se poate dispune reindividualizarea sanctiunii de catre instanta din oficiu? Sursa: CSM
Modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor Sursa: EuroAvocatura.ro
Abaterile disciplinare ale magistratilor Sursa: Autor: Felicia Mirea, Atac
Despre raspunderea magistratilor Sursa: Cristi Danilet