din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1829 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: LEGEA nr. 17/2017 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/2016 pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si a unor acte normative conexe

INTEGRAL: LEGEA nr. 17/2017 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/2016 pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si a unor acte normative conexe


LEGEA nr. 17 din 17 martie 2017 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/2016 pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si a unor acte normative conexe

Publicata in Monitorul Oficial cu numarul 196 din data de 21 martie 2017


Vezi Codul_de_Procedura_Civila actualizat 2020, prin Legea 310/2010, cu Note si Explicatii>>>>>>>>>


Articol unic


Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1 din 3 februarie 2016 pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si a unor acte normative conexe, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 85 din 4 februarie 2016, cu urmatoarele modificari si completari:


1.La articolul I, inaintea punctului 1 se introduce un nou punct, cu urmatorul cuprins:


"- La articolul 534, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


AAA«(2) Incheierea prin care se solutioneaza cererea este supusa numai apelului, cu exceptia celei pronuntate de un complet al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care este definitiva.AAA»"


2.La articolul I, dupa punctul 1 se introduce un nou punct, punctul 11, cu urmatorul cuprins:


"11. La articolul 613, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


AAA«(4) Hotararea curtii de apel prin care se solutioneaza actiunea in anulare este supusa recursului.AAA»"


3.La articolul I punctul 2, articolul 615 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"- Art. 615: Executarea silita


Hotararea arbitrala constituie titlu executoriu si se executa silit intocmai ca o hotarare judecatoreasca. Dispozitiile art. 603 alin. (3) raman aplicabile."


4.La articolul I punctul 5, articolul 641 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"- Art. 641: Inscrisurile sub semnatura privata


Inscrisurile sub semnatura privata sunt titluri executorii, numai daca sunt inregistrate in registrele publice, in cazurile si conditiile anume prevazute de lege. Orice clauza sau conventie contrara este nula si considerata astfel nescrisa. Dispozitiile art. 664 si urmatoarele sunt aplicabile."


5.La articolul I, dupa punctul 6 se introduc doua noi puncte, punctele 61 si 62, cu urmatorul cuprins:


"61. La articolul 651, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


AAA«(4) Daca prin lege nu se dispune altfel, instanta de executare se pronunta prin incheiere executorie, care poate fi atacata numai cu apel, in termen de 10 zile de la comunicare.AAA»


62. La articolul 652, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


AAA«(2) Daca bunurile urmaribile, mobile sau imobile, se afla in circumscriptiile mai multor curti de apel, oricare dintre executorii judecatoresti care functioneaza pe langa una dintre acestea este competent sa realizeze executarea, inclusiv cu privire la bunurile urmaribile aflate in raza celorlalte curti de apel.AAA»"


6.La articolul I punctul 8, alineatele (2) si (7) ale articolului 666 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"(2) Cererea de incuviintare a executarii silite se solutioneaza in termen de maximum 7 zile de la inregistrarea acesteia la instanta, prin incheiere data in camera de consiliu, fara citarea partilor. Pronuntarea se poate amana cu cel mult 48 de ore, iar motivarea incheierii se face in cel mult 7 zile de la pronuntare. Incheierea se comunica din oficiu, de indata, executorului judecatoresc, precum si creditorului.


..........................


(7) Incheierea prin care se respinge cererea de incuviintare a executarii silite poate fi atacata numai cu apel exclusiv de creditor, in termen de 15 zile de la comunicare. Hotararea prin care se solutioneaza apelul se comunica, din oficiu, de indata, si executorului judecatoresc."


7.La articolul I, dupa punctul 12 se introduce un nou punct, punctul 121, cu urmatorul cuprins:


"121. La articolul 719, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


AAA«(6) Asupra cererii de suspendare instanta, in toate cazurile, se pronunta prin incheiere, chiar si inaintea termenului fixat pentru judecarea contestatiei. Partile vor fi intotdeauna citate, iar incheierea poate fi atacata, in mod separat, numai cu apel sau, daca este pronuntata de curtea de apel, numai cu recurs, in termen de 5 zile de la pronuntare pentru partea prezenta, respectiv de la comunicare pentru cea lipsa.AAA»"


8.La articolul I, dupa punctul 14 se introduce un nou punct, punctul 141, cu urmatorul cuprins:


"141. Articolul 782 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


AAA«- Art. 782: Cererea de poprire. Competenta


(1) Poprirea se infiinteaza la cererea creditorului de catre un executor judecatoresc al carui birou se afla in circumscriptia curtii de apel unde isi are domiciliul sau sediul debitorul.


(2) Dispozitiile art. 652 alin. (5) sunt aplicabile.AAA»"


9.La articolul I punctul 18, articolul 889 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"- Art. 889: Executarea fara somatie


La cererea creditorului, daca se justifica o nevoie urgenta sau exista pericol ca debitorul sa se sustraga de la urmarire, sa ascunda, sa distruga ori sa deterioreze bunurile ce trebuie predate, instanta va putea sa dispuna, prin incheierea de incuviintare a executarii silite sau pe cale separata, ca executarea silita sa se faca de indata si fara somatie."


10.La articolul I, dupa punctul 18 se introduce un nou punct, punctul 181, cu urmatorul cuprins:


"181. Denumirea sectiunii a 2-a AAA«Executarea hotararilor judecatoresti referitoare la minoriAAA» a capitolului IV al titlului III din cartea a V-a se modifica si va avea urmatorul cuprins:


AAA«- SECTIUNEA 2: Executarea hotararilor judecatoresti si a altor titluri executorii referitoare la minoriAAA»"


11.La articolul III, alineatul (1) al articolului 2.445 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"- Art. 2.445


(1) Creditorul ipotecar poate cere instantei incuviintarea executarii ipotecii mobiliare prin vanzarea bunului mobil ipotecat. La cererea de incuviintare se vor atasa documente care atesta existenta creantei ipotecare si a ipotecii mobiliare, impreuna cu dovada perfectarii ipotecii. Instanta va analiza existenta creantei si a ipotecii legal perfectate si va incuviinta vanzarea, cu citarea partilor interesate. Introducerea cererii de incuviintare a executarii ipotecii mobiliare prin vanzarea bunului mobil ipotecat intrerupe prescriptia dreptului la actiune privind obtinerea executarii silite."


12.Dupa articolul IV se introduce un nou articol, articolul IV1, cu urmatorul cuprins:


"- Art. IV1


Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 444 din 18 iunie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:


1. La articolul 100, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:


AAA«(2) Constituie, de asemenea, titlu executoriu acordul parental incheiat prin inscris autentificat cu ocazia divortului sau ulterior acestui moment, in care, exercitand impreuna autoritatea parinteasca, parintii se inteleg cu privire la aspecte cum sunt: stabilirea locuintei copilului, modalitatea de pastrare a legaturilor personale cu minorul ale parintelui cu care acesta nu locuieste, precum si alte masuri asupra carora parintii pot sa dispuna in conditiile art. 375 alin. (2) din Codul civil, republicat, cu modificarile ulterioare.AAA»


2. Dupa articolul 100 se introduce un nou articol, articolul 1001, cu urmatorul cuprins:


AAA«- Art. 1001


Pentru valabilitatea acordului parental incheiat in procedura divortului sau in orice alte situatii, notarul public, cu ocazia autentificarii, este obligat sa obtina raportul de ancheta psihosociala si sa procedeze la ascultarea minorului in conditiile art. 264 din Codul civil, republicat, cu modificarile ulterioare.AAA»


3. La articolul 136, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:


AAA«(5) Inscrisul autentificat de notarul public prin care se constata acordul parental constituie titlu executoriu in conditiile art. 100 alin. (2).AAA»"


13.Dupa articolul V se introduce un nou articol, articolul V1, cu urmatorul cuprins:


"- Art. V1


La articolul 8 alineatul (1) din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 682 din 29 iulie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, litera m) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


AAA«m) presedintele, vicepresedintii, secretarul general, membri ai Prezidiului Academiei Romane, precum si cei ai academiilor de ramura, infiintate in baza unor legi speciale;AAA»."


14.Dupa articolul VIII se introduce un nou articol, articolul IX, cu urmatorul cuprins:


"- Art. IX


Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 444 din 18 iunie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se va republica, dandu-se textelor o noua numerotare."





Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG nr. 36/2025 pentru stabilirea unor masuri privind personalul platit din fonduri publice
ORDONANTA DE URGENTA nr. 35/2025 pentru stabilirea unor masuri privind personalul platit din fonduri ...

HG 295/2025, privind REVISAL-ul - Registrul electronic de evidenta a salariatilor
HG nr. 295/2025 privind Registrul general de evidenta a salariatilor REGES-ONLINE ...

OUG nr. 156/2024 (Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austeritatii 2025) privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publi
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 (denumita si Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austerit ...

OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale
Ordonanta de urgenta nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice c ...

Codul muncii 2025. Legea 53/2003, actualizata 2025
Codul muncii actualizat 2025 Actualizat prin LEGEA nr. 283/2024, publicata in MONITORUL OFICIAL n ...

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...



Articole Juridice

Revocarea deciziei de concediere. Intre executare provizorie si efecte retroactive
Sursa: MCP avocati

Contractul de colaborare vs. contractul individual de munca. Delimitari juridice si implicatii fiscale?
Sursa: MCP avocati

Accidentul de munca. Obligatia de raportare, rigorile cercetarii si exigentele legale
Sursa: MCP avocati

Neplata orelor suplimentare. Dreptul ignorat al functionarilor publici cu statut special
Sursa: MCP avocati

Pauza de masa intre dreptul la repaus si exigentele disciplinei muncii. Reflectii critice asupra acestui drept
Sursa: MCP avocati

Decizie obligatorie a ICCJ: Clarificari privind drepturile salariale ale functionarilor publici
Sursa: avocat Curpas Florian Cristian

Legea nr. 57/2025 - Simplificarea procedurilor pentru cererile de valoare redusa
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice