din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1771 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: Hotararea nr. 90/2019 privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice

INTEGRAL: Hotararea nr. 90/2019 privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice


Hotararea nr. 90/2019 privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice

Publicata in Monitorul Oficial nr. 134 din 20.02.2019


Art. I. -


Hotararea Guvernului nr. 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 508 din 20 iunie 2018, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:


1. La articolul 1, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"(3) Scopul schemei de ajutor de stat il reprezinta sprijinirea culturii de film si productiei de film in Romania, constand atat in filme cinematografice, astfel cum sunt definite la art. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 328/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, cat si in filme si seriale de televiziune, precum si orice alte productii audiovizuale astfel cum sunt definite in Conventia Europeana asupra coproductiilor cinematografice, inclusiv prin atragerea de productii straine."


2. La articolul 2, literele c), h) si i) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"c) data acordarii ajutorului - data la care dreptul legal de a primi ajutorul este conferit beneficiarului in conformitate cu regimul juridic national aplicabil. In sensul prezentei scheme, data acordarii ajutorului este considerata data emiterii ordinului presedintelui Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza pentru aprobarea Certificatului de solicitant si a Acordului de finantare in baza hotararii transmise de Comisia de Film in Romania;


. . . . . . . . . .


h) intensitatea ajutorului - valoarea bruta a ajutorului exprimata ca procent din costurile eligibile, inainte de deducerea impozitelor si a altor taxe, inclusiv TVA;


i) obligatie de teritorializare a cheltuielilor -obligatia impusa beneficiarilor de catre Comisia Nationala de Strategie si Prognoza de a cheltui o suma minima si/sau de a desfasura un nivel minim de activitate de productie pe teritoriul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 54 alin. (4) al Regulamentului (UE) nr. 651/2014."


3. La articolul 2, dupa litera i) se introduc cinci noi litere, literele j)-n), cu urmatorul cuprins:


"j) inceperea lucrului la proiectul sau la activitatea respectiva - primul angajament ferm, prin care realizarea proiectului in Romania este irevocabila; prospectiunile preliminare pentru determinarea locatiei de realizare a proiectului, obtinerea permiselor si realizarea studiilor nu sunt considerate drept inceperea lucrului;


k) miniserie de televiziune - opera audiovizuala care infatiseaza fapte de viata sau spune o poveste intr-un numar de maximum 8 episoade, fiecare episod avand o durata de maximum 60 de minute;


l) serial de televiziune - opera audiovizuala, alta decat sitcomul si telenovela, destinata a fi difuzata prin satelit, cablu sau internet pe parcursul mai multor sezoane. Un sezon va contine intre 8 si 13 episoade, fiecare episod avand o durata de maximum 45 de minute;


m) sitcom - opera audiovizuala realizata in proportie de 80% intr-un platou de filmare in fata unei audiente live sau inregistrate si a unor decoruri limitate ca numar, multicamera, respectiv filmare simultana cu maximum 3 camere, cu o durata de cel mult 30 de minute, al carei scenariu nu are fir epic ce se dezvolta pe mai multe episoade si care infatiseaza situatii comice ale unor personaje cu tipare predefinite neevolutive si pentru care productia unui episod nu necesita mai mult de 2 zile de filmare;


n) telenovela - opera audiovizuala destinata a fi difuzata pe un canal de televiziune cu o frecventa de cel putin 3 ori pe saptamana, cu o durata de cel mult 60 de minute, care infatiseaza fapte de viata si relatiile sufletesti ale unui numar mare de personaje, in mod esential melodramatic, al carei scenariu prezinta un fir epic continuu, fara finalitate, care se desfasoara pe parcursul mai multor episoade (minimum 80). Un sezon va contine pana la 20 de episoade si perioada de timp dintre inceputul unui sezon si inceputul urmatorului sa fie de minimum 12 luni."


4. La articolul 3, dupa alineatul (5) se introduc trei noi alineate, alineatele (51)-(53), cu urmatorul cuprins:


"(51) Bugetul maxim anual al schemei care poate fi angajat cuprinde pe langa bugetul prevazut la alin. (2) si sumele stabilite cu aceasta destinatie, dar neutilizate in anii anteriori, in limita bugetului maxim al schemei si in limita creditelor bugetare si de angajament aprobate prin legile bugetare anuale.


(52) In cazul in care bugetul anual alocat schemei s-a epuizat, cererile de acord pentru finantare care nu s-au incadrat in bugetul anual alocat, dar care indeplinesc cumulativ conditiile si criteriile de eligibilitate prevazute de prezenta hotarare, sunt analizate de Comisia de Film in Romania, urmand sa fie finantate din bugetul anului urmator, in cazul in care sunt aprobate.


(53) Ordinele presedintelui Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza pentru aprobarea certificatelor de solicitant si a acordurilor de finantare se emit in ordinea in care au fost emise hotararile Comisiei de Film in Romania, dupa suplimentarea bugetului anual alocat schemei in anul in curs sau in limita bugetului alocat in anul urmator, in conformitate cu prevederile legilor bugetare anuale, in limita bugetului maxim al schemei."


5. La articolul 4, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"(2) Alocarile prevazute la alin. (1) se acorda in conditiile in care minimum 20% din bugetul total al proiectului se realizeaza pe teritoriul Romaniei."


6. La articolul 6 alineatul (1), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"b) detin calitatea de producator, coproducator si/sau de prestator de servicii de productie si produc filme de fictiune de scurt, mediu si lungmetraj, miniserii sau seriale de televiziune, filme destinate distributiei direct pe suport video sau internet sau orice alt tip de suport, documentare artistice, filme de animatie, partial sau in intregime pe teritoriul Romaniei;".


7. La articolul 6 alineatul (1), dupa litera f) se introduce o noua litera, litera g), cu urmatorul cuprins:


"g) fac dovada contributiei financiare proprii sau a cofinantatorilor la finantarea proiectului in cazul producatorilor/coproducatorilor, iar in cazul prestatorilor de servicii fac dovada contributiei proprii a producatorului strain. Contributia financiara trebuie sa acopere cel putin bugetul total al productiei, exclusiv TVA, mai putin ajutorul de stat solicitat in baza prezentei scheme, cu respectarea prevederilor art. 15."


8. La articolul 7, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"(1) In conditiile prezentei hotarari, ajutorul de stat se acorda pentru productia de filme indiferent de mediul prin care sunt exploatate, precum filme de fictiune de scurt, mediu si lungmetraj, miniserii sau seriale de televiziune, filme destinate distributiei direct pe suport video sau internet sau orice alt tip de suport, documentare artistice, filme de animatie."


9. La articolul 8 alineatul (2), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"a) orice cheltuieli realizate anterior datei inregistrarii cererii de finantare in conformitate cu prevederile schemei;".


10. La articolul 10, alineatele (2) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"(2) Comisia Nationala de Strategie si Prognoza va publica, pe site-ul sau, invitatia de a depune formulare de cerere pentru prezenta schema de ajutor de stat in fiecare an, pana la data de 31 decembrie, pentru anul urmator.


. . . . . . . . . .


(5) Inainte de semnarea acordului de finantare, furnizorul verifica respectarea tuturor criteriilor de eligibilitate prevazute in prezenta schema, pentru fiecare aplicant in parte, pe baza hotararilor pentru aprobarea certificatelor de solicitant emise de catre Comisia de Film in Romania."


11. La articolul 11, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"(2) Ulterior finalizarii proiectului de film si cheltuirii bugetului aferent proiectului eligibil, dar nu mai tarziu de 2 ani de la emiterea Acordului de finantare al masurii de sprijin prevazute de prezenta hotarare, solicitantul va depune la Comisia Nationala de Strategie si Prognoza o cerere de plata insotita de un raport de audit care sa certifice suma cheltuielilor eligibile efectiv realizate in conformitate cu Acordul de finantare al masurii de sprijin prevazute de prezenta hotarare si cu prevederile prezentei hotarari."


12. La articolul 12, alineatul (9) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"(9) Totodata, ulterior primirii raportului de audit, Comisia de Film in Romania va emite hotarari care vor reprezenta certificarea cuantumului cheltuielilor eligibile care urmeaza sa fie platite beneficiarilor. In niciun caz nu se va putea hotari plata unei sume care sa depaseasca suma mentionata in Acordul de finantare al masurii de sprijin prevazute de prezenta hotarare si cu prevederile prezentei scheme."


13. La articolul 15 alineatul (2), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"b) orice alt ajutor de stat, in legatura cu aceleasi costuri eligibile, care se suprapun partial sau integral, numai in cazul in care cumulul respectiv nu are drept rezultat depasirea intensitatii maxime prevazute de art. 54 alin. (6) al Regulamentului (UE) nr. 651/2014."


14. La articolul 15, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"(3) Ajutoarele de stat exceptate in temeiul prezentei scheme nu se cumuleaza cu niciun tip de ajutoare de minimis in raport cu aceleasi costuri eligibile daca un astfel de cumul ar conduce la o intensitate a ajutorului care o depaseste pe cea prevazuta in art. 54 alin. (6) al Regulamentului (UE) nr. 651/2014."


15. Dupa articolul 15 se introduce un nou articol, articolul 151, cu urmatorul cuprins:


"ARTICOLUL 151 Revocarea acordului de finantare


Acordul de finantare se revoca si ajutorul de stat platit se recupereaza in mod corespunzator, dupa caz, in oricare din urmatoarele situatii:


a) se dovedeste ca beneficiarul a inceput lucrul la proiectul sau la activitatea respectiva inainte de inregistrarea unei cereri de finantare cu respectarea prevederilor prezentei scheme;


b) in urma implementarii proiectului nu rezulta ca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 6 alin. (3) lit. b);


c) se dovedeste ca beneficiarul a dat declaratii incomplete sau neconforme cu realitatea pentru a indeplini criteriile de eligibilitate prevazute de prezenta schema."


Art. II.


Cererile de acord pentru finantare depuse si nesolutionate pana la finalul anului pentru care a fost deschisa o sesiune de inregistrare, inclusiv cele aferente anului 2018, vor fi analizate si solutionate in anul urmator in limitele creditelor de angajament si bugetare stabilite in conditiile legii cu respectarea bugetului maxim anual si a bugetului maxim aferent schemei.


Art. III. -


Prevederile prezentei hotarari se aplica proiectelor cinematografice depuse pentru sesiunea anului 2019, care incepe de la data comunicata de catre Comisia Nationala de Strategie si Prognoza pe site-ul sau.


Art. IV.


In termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se vor modifica, in mod corespunzator, ordinele emise de presedintele Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza in aplicarea Hotararii Guvernului nr. 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice.






Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG nr. 36/2025 pentru stabilirea unor masuri privind personalul platit din fonduri publice
ORDONANTA DE URGENTA nr. 35/2025 pentru stabilirea unor masuri privind personalul platit din fonduri ...

HG 295/2025, privind REVISAL-ul - Registrul electronic de evidenta a salariatilor
HG nr. 295/2025 privind Registrul general de evidenta a salariatilor REGES-ONLINE ...

OUG nr. 156/2024 (Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austeritatii 2025) privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publi
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 (denumita si Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austerit ...

OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale
Ordonanta de urgenta nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice c ...

Codul muncii 2025. Legea 53/2003, actualizata 2025
Codul muncii actualizat 2025 Actualizat prin LEGEA nr. 283/2024, publicata in MONITORUL OFICIAL n ...

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...



Articole Juridice

Revocarea deciziei de concediere. Intre executare provizorie si efecte retroactive
Sursa: MCP avocati

Contractul de colaborare vs. contractul individual de munca. Delimitari juridice si implicatii fiscale?
Sursa: MCP avocati

Accidentul de munca. Obligatia de raportare, rigorile cercetarii si exigentele legale
Sursa: MCP avocati

Neplata orelor suplimentare. Dreptul ignorat al functionarilor publici cu statut special
Sursa: MCP avocati

Pauza de masa intre dreptul la repaus si exigentele disciplinei muncii. Reflectii critice asupra acestui drept
Sursa: MCP avocati

Decizie obligatorie a ICCJ: Clarificari privind drepturile salariale ale functionarilor publici
Sursa: avocat Curpas Florian Cristian

Legea nr. 57/2025 - Simplificarea procedurilor pentru cererile de valoare redusa
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice