din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1398 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: Instructiunea 1/2019 privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale de catre Fondul de garantare a asiguratilor

INTEGRAL: Instructiunea 1/2019 privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale de catre Fondul de garantare a asiguratilor


Instructiunea nr. 1/2019 privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale la 31 decembrie 2018 de catre Fondul de garantare a asiguratilor

Publicata in Monitorul Oficial nr. 235 din 27.03.2019


Articolul 1
Prezenta instructiune reglementeaza principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale la 31 decembrie 2018 de catre Fondul de garantare a asiguratilor, denumit in continuare Fond, cu respectarea prevederilor Normei Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 15/2016 privind aprobarea reglementarilor contabile aferente situatiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare a asiguratilor, cu completarile ulterioare.
Articolul 2
(1) Fondul depune situatiile financiare anuale la unitatea teritoriala a Ministerului Finantelor Publice, in format hartie si format electronic sau numai in format electronic, avand atasata o semnatura electronica extinsa.
(2) Formatul electronic al situatiilor financiare anuale, generat prin programul de asistenta, consta intr-un fisier PDF avand atasat un fisier xml care contine datele de identificare a Fondului, precum si un fisier cu extensia zip. Fisierul cu extensia zip contine situatiile financiare anuale si documentele cerute de Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, asa cum acestea sunt intocmite de Fond, scanate alb-negru, lizibil si cu o rezolutie care sa permita incadrarea in limita a 9,5 MB a fisierului PDF la care este atasat fisierul zip.
(3) Formatul electronic prevazut la alin. (2) contine formularistica necesara si programul de verificare cu documentatia de utilizare aferenta si este obtinut prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice pentru intocmirea situatiilor financiare anuale.
(4) Programul de asistenta este pus la dispozitia Fondului in mod gratuit de unitatea teritoriala a Ministerului Finantelor Publice sau poate fi descarcat de pe serverul de web al Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala, de la adresa www.anaf.ro.
(5) Situatiile financiare anuale pot fi depuse la registratura unitatii teritoriale a Ministerului Finantelor Publice sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 627/1995 privind imbunatatirea disciplinei depunerii bilanturilor contabile si a altor documente cu caracter financiar-contabil si fiscal, de catre operatorii economici si alti contribuabili.
Articolul 3
(1) Fondul intocmeste si depune situatii financiare anuale care cuprind urmatoarele formulare:
a) bilant (cod 10) - conform anexei nr. 1;
b) cont de profit si pierdere (cod 20) - conform anexei nr. 2;
c) situatia modificarilor capitalului propriu - conform anexei nr. 3;
d) situatia fluxurilor de trezorerie - conform anexei nr. 4;
e) note explicative la situatiile financiare anuale, acestea cuprinzand componentele prevazute in Reglementarile contabile aferente situatiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare a asiguratilor, aprobate prin Norma Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 15/2016, cu completarile ulterioare.
(2) Situatiile financiare anuale se depun la unitatea teritoriala a Ministerului Finantelor Publice, insotite de anexele cu privire la Date informative (cod 30 - anexa nr. 5) si Situatia activelor imobilizate (cod 40 - anexa nr. 6).
(3) Formularele prevazute la alin. (1) sunt intocmite pe baza balantei de verificare a conturilor sintetice incheiata la data de 31 decembrie prin utilizarea planului de conturi aplicabil, conform Reglementarilor contabile aferente situatiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare a asiguratilor, aprobate prin Norma Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 15/2016, cu completarile ulterioare, si se completeaza in lei. Aceasta unitate de masura se trece pe fiecare formular in parte.
Articolul 4
(1) Situatiile financiare anuale sunt semnate de persoanele in drept prevazute la art. 28 alin. (10) si (13) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv administrator sau persoana care are obligatia gestionarii Fondului si director economic, contabil-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, potrivit legii.
(2) Prin persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie se intelege orice persoana angajata potrivit legii, care indeplineste conditiile prevazute de Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Situatiile financiare anuale fac obiectul auditului statutar, conform Reglementarilor contabile aferente situatiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare a asiguratilor, aprobate prin Norma Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 15/2016, cu completarile ulterioare.
Articolul 5
(1) Fondul completeaza datele de identificare (denumire, adresa si telefon), cele referitoare la incadrarea corecta in forma de proprietate (anexa nr. 1), precum si codul unic de inregistrare si codul privind activitatea, citet, fara a se folosi prescurtari sau initiale.
(2) Necompletarea corecta pe prima pagina a formularului "Bilant" a datelor prevazute la alin. (1) conduce la imposibilitatea identificarii Fondului si, in consecinta, se considera ca situatiile financiare anuale nu au fost depuse.
(3) Fondul completeaza codul privind activitatea desfasurata, potrivit Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, actualizata prin Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 337/2007. In cazul in care Fondul desfasoara mai multe activitati, se trece codul activitatii preponderente, care defineste profilul Fondului (respectiv codul clasei CAEN al activitatii preponderente).
Articolul 6
(1) Situatiile financiare anuale avizate de catre Consiliul de administratie al Fondului se transmit catre Autoritatea de Supraveghere Financiara in vederea aprobarii, pana la data de 30 aprilie a anului urmator celui pentru care se face raportarea, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
(2) Situatiile financiare anuale aprobate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara se depun la unitatea teritoriala a Ministerului Finantelor Publice in termen de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar.
Articolul 7
Anexele nr. 1-6 fac parte integranta din prezenta instructiune.
Articolul 8
Nerespectarea prevederilor prezentei instructiuni se sanctioneaza in conformitate cu prevederile Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Articolul 9
La data intrarii in vigoare a prezentei instructiuni se abroga Instructiunea Fondului de garantare a asiguratilor nr. 1/2018 privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale de catre Fondul de garantare a asiguratilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 262 din 26 martie 2018.





Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG nr. 36/2025 pentru stabilirea unor masuri privind personalul platit din fonduri publice
ORDONANTA DE URGENTA nr. 35/2025 pentru stabilirea unor masuri privind personalul platit din fonduri ...

HG 295/2025, privind REVISAL-ul - Registrul electronic de evidenta a salariatilor
HG nr. 295/2025 privind Registrul general de evidenta a salariatilor REGES-ONLINE ...

OUG nr. 156/2024 (Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austeritatii 2025) privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publi
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 (denumita si Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austerit ...

OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale
Ordonanta de urgenta nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice c ...

Codul muncii 2025. Legea 53/2003, actualizata 2025
Codul muncii actualizat 2025 Actualizat prin LEGEA nr. 283/2024, publicata in MONITORUL OFICIAL n ...

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...



Articole Juridice

Revocarea deciziei de concediere. Intre executare provizorie si efecte retroactive
Sursa: MCP avocati

Contractul de colaborare vs. contractul individual de munca. Delimitari juridice si implicatii fiscale?
Sursa: MCP avocati

Accidentul de munca. Obligatia de raportare, rigorile cercetarii si exigentele legale
Sursa: MCP avocati

Neplata orelor suplimentare. Dreptul ignorat al functionarilor publici cu statut special
Sursa: MCP avocati

Pauza de masa intre dreptul la repaus si exigentele disciplinei muncii. Reflectii critice asupra acestui drept
Sursa: MCP avocati

Decizie obligatorie a ICCJ: Clarificari privind drepturile salariale ale functionarilor publici
Sursa: avocat Curpas Florian Cristian

Legea nr. 57/2025 - Simplificarea procedurilor pentru cererile de valoare redusa
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice