din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2162 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: Legea nr. 60/2019 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 - Codul fiscal

INTEGRAL: Legea nr. 60/2019 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 - Codul fiscal


Publicata in Monitorul Oficial nr. 296 din 17.04.2019

Vezi:
- Codul Fiscal 2024 - Legea 227/2015, actualizata 2024 >>>> AICI <<<<<


- Codul de Procedura Fiscala, actualizat 2024 - Legea nr. 207/2015 >>>> AICI <<<<<


Articolul I


Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:


1. La articolul 266 alineatul (1), punctul 28 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"28. servicii furnizate pe cale electronica includ, in special, servicii prevazute in anexa II la Directiva 112 si la art. 7 alin. (1). ) din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. . In cazul in care prestatorul unui serviciu si clientul sau comunica prin intermediul postei electronice, acest lucru nu inseamna, in sine, ca serviciul furnizat este un serviciu furnizat pe cale electronica;".
2. Dupa articolul 274 se introduce un nou articol, articolul 2741, cu urmatorul cuprins:
"Articolul 2741. - Dispozitii comune livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii
(1) In sensul prezentului titlu, se aplica urmatoarele definitii:
a) cupon valoric inseamna un instrument care presupune obligatia de al accepta drept contrapartida sau drept o parte din contrapartida unei livrari de bunuri sau prestari de servicii si care presupune indicarea bunurilor sau a serviciilor ce urmeaza a fi livrate sau prestate sau a identitatorilor potentialilor furnizori/prestatori ai acestora, fie pe instrumentul in sine, fie in cadrul documentatiei aferente, inclusiv in cadrul termenilor si conditiilor de utilizare a instrumentului
; TVA este cunoscuta in momentul emiterii cuponului valoric
;
(2) Fiecare transfer al unui cupon valoric cu utilizare unica efectuata de persoana impozabila care actioneaza in nume propriu se considera a fi o livrare a bunurilor sau prestare a serviciilor la care se refera cuponul valoric. Predarea efectiva a bunurilor sau prestarea efectiva a serviciilor, in schimbul unui cupon valoric cu utilizare unica acceptat drept contrapartida sau parte a contrapartidei de catre furnizor/prestator, nu se considera a fi o tranzactie independenta, pentru partea contrapartidei acoperita de cupon. Pentru partea contrapartidei care nu este acoperita de cuponul valoric cu utilizarea unica se considera ca are loc o tranzactie independenta.
(3) In cazul in care furnizorul/prestatorul bunurilor sau serviciile nu aceasta persoana impozabila care, actionand in nume propriu, a emis cuponul valoric cu utilizare unica, se considera ca furnizorul/prestatorul a livrat bunurile sau a prestat serviciile la care se refera cuponul. valoric catre persoana impozabila care a emis in nume propriu cuponul, la data la care este utilizat cuponul.
(4) In cazul in care transferul unui cupon valoric cu utilizare unica este realizat de un intermediar - persoana impozabila care actioneaza in numele altei persoane impozabile, respectiv transferul se considera a fi livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor la care se refera cuponul valoric, efectuata de persoana impozabila in numele careia actioneaza intermediarul.
(5) Predarea efectiva a bunurilor sau prestarea efectiva a serviciilor, in schimbul unui cupon valoric cu utilizari multiple acceptate drept contrapartida sau parte a contrapartidei de catre furnizor/prestator, intra in sfera TVA potrivit art. 268, in timp ce fiecare transfer anterior al respectivului cupon valoric cu utilizari multiple nu intra in sfera TVA.
(6) In cazul in care cuponul valoric cu utilizarea multiple este transferat de o persoana impozabila, alta decat persoana impozabila care efectueaza operatiunea in sfera TVA potrivit alin. (5), orice prestare de serviciu care poate fi identificat, cum ar fi servicii de distributie sau de promovare, intra in sfera TVA." 3.
La articolul 278, dupa alineatul (7) se introduce cinci noi alineate, alineate (8) -(12), cu urmatorul cuprins:
"(8) Prevederile alin. (5) lit. h) nu se aplica daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) prestatorul este stabilit sau, daca nu este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita intr-un singur stat membru;
b) sunt prestate servicii catre persoane neimpozabile care sunt stabilite, isi au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in orice stat membru, altul decat statul membru prevazut la lit. A);
c) valoare totala, fara TVA, a prestarilor mentionate la lit. b) nu depaseste, in anul calendaristic curent, 10.000 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala si nu a depasit aceasta suma in cursul anului calendaristic precedent.
(9) Atunci cand, in cursul unui an calendaristic, pragul prevazut la alin. (8) lit. c) este depasit, prevederile alin. (5) lit. h) se aplica de la momentul respectiv.
(10) Prestatorii mentionati la alin. (8) care sunt stabiliti sau, daca nu sunt stabiliti, isi au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in Romania au dreptul de a opta ca locul prestarii sa fie stabilit in conformitate cu prevederile alin. (5) lit. h). Optiunea se aplica pentru cel putin doi ani calendaristici.
(11) ANAF ia masurile corespunzatoare pentru a monitoriza indeplinirea de catre persoana impozabila a conditiilor prevazute la alin. (8)-(10).
(12) Valoarea echivalenta in moneda nationala a statelor membre a sumei mentionate la alin. (8) lit. c) se calculeaza prin aplicarea ratei de schimb publicate de Banca Centrala Europeana la date adoptarii Directivei (UE) 2017/2.455 a Consiliului din 5 decembrie 2017 de modificare a Directivei 2006/112/CE si a Directivei 2009/132/CE in ceea ce priveste anumite obligatii privind taxa pe valoare adaugata pentru prestarile de servicii si vanzarile de bunuri la distanta. Pentru Romania, valoarea echivalenta in moneda nationala este de 46.337 lei."
4. La articolul 286 alineatul (1), dupa litera e) se introduce o noua litera, litera f), cu urmatorul cuprins:
"f) fara a aducere prevederilor aprins. a), baza de impozitare aferenta livrarii de bunuri sau prestarii de servicii, pentru care a fost acceptat drept contrapartida un cupon valoric cu utilizare multiplu, este contravaloarea platita pentru cuponul valoric sau, in lipsa informatiilor privind contravaloarea respectiva, valoarea monetara indicata pe cuponul valoric. cu utilizi multiple sau in documentatia aferenta, din care se scade cuantumul TVA aferente bunurilor livrate sau prestate. In cazul in care un cupon valoric cu utilizarea multiple este acceptat drept contrapartida partiala pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, la stabilitatea bazei de impozitare a avut in vedere contravaloarea platita pentru cuponul valoric sau, in lipsa informatiilor privind contravaloarea respectiva, valoarea monetara indicata. pe cuponul valoric cu utilizarea multiple sau in documentatia aferenta, din care se scade cuantumul TVA aferente bunurilor livrate sau servicii prestate."
5. La articolul 314 alineatul (1), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"a) persoana impozabila nestabilita in Uniunea Europeana inseamna o persoana impozabila care nu are sediul activitatii economice si nici nu dispune de un sediu fix pe teritoriul Uniunii Europene;".
6. La articolul 314, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"( 3) In cazul in care o persoana impozabila nestabilita in Uniunea Europeana opteaza pentru regimul special si alege Romania ca stat membru de inregistrare, la data inceperii operatiunilor taxabile, persoana respectiva trebuie sa depuna in format electronic o declaratie de incepere a activitatii la organul fiscal competent. . Declaratia trebuie sa contina urmatoarele informatii: denumirea/numele de persoane impozabile, adresa postala, adresele electronice, inclusiv pagina de internet proprie, codul national de inregistrare fiscala, dupa caz, precum si o declaratie prin care se confirma ca persoana nu si-a stabilit sediul. activitatii economice pe teritoriul Uniunii Europene si nu dispune de un sediu fix pe teritoriul acesteia. Modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare trebuie aduse la cunostinta organului fiscal competent,
7. La articolul 319 alineatul (5), dupa litera c) se introduce o noua litera, litera d), cu urmatorul cuprins: "
d) prin exceptie de la prevederile lit. a), facturarea face obiectul normelor aplicabile in statul membru in care este inregistrat prestatorul care utilizeaza unul dintre regimurile speciale mentionate la art. 314 si 315."


Articolul II
Prevederile art. eu pct. 2 si 4 se aplica numai cupoanelor valorice emise dupa intrarea in vigoare a prezentei legi.
*Prezenta lege transpune Directiva (UE) 2016/1.065 a Consiliului din 27 iunie 2016 de modificare a Directivei 2006/112/CE in ceea ce priveste tratamentul aplicat cupoanelor valorice, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 177 din 1.07.2016 si art. 1 din Directiva (UE) 2017/2.455 a Consiliului din 5 decembrie 2017 de modificare a Directivei 2006/112/CE si a Directivei 2009/132/CE in ceea ce priveste anumite obligatii privind taxa pe valoarea adaugata pentru prestarile de servicii si vanzarile de bunuri la distanta, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 348 din 29.12.2017.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.





Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG nr. 36/2025 pentru stabilirea unor masuri privind personalul platit din fonduri publice
ORDONANTA DE URGENTA nr. 35/2025 pentru stabilirea unor masuri privind personalul platit din fonduri ...

HG 295/2025, privind REVISAL-ul - Registrul electronic de evidenta a salariatilor
HG nr. 295/2025 privind Registrul general de evidenta a salariatilor REGES-ONLINE ...

OUG nr. 156/2024 (Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austeritatii 2025) privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publi
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 (denumita si Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austerit ...

OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale
Ordonanta de urgenta nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice c ...

Codul muncii 2025. Legea 53/2003, actualizata 2025
Codul muncii actualizat 2025 Actualizat prin LEGEA nr. 283/2024, publicata in MONITORUL OFICIAL n ...

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...



Articole Juridice

Revocarea deciziei de concediere. Intre executare provizorie si efecte retroactive
Sursa: MCP avocati

Contractul de colaborare vs. contractul individual de munca. Delimitari juridice si implicatii fiscale?
Sursa: MCP avocati

Accidentul de munca. Obligatia de raportare, rigorile cercetarii si exigentele legale
Sursa: MCP avocati

Neplata orelor suplimentare. Dreptul ignorat al functionarilor publici cu statut special
Sursa: MCP avocati

Pauza de masa intre dreptul la repaus si exigentele disciplinei muncii. Reflectii critice asupra acestui drept
Sursa: MCP avocati

Decizie obligatorie a ICCJ: Clarificari privind drepturile salariale ale functionarilor publici
Sursa: avocat Curpas Florian Cristian

Legea nr. 57/2025 - Simplificarea procedurilor pentru cererile de valoare redusa
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice