din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2759 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: Ordinul nr. 1319/784/2019 pentru modificarea Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 674/252/2012

INTEGRAL: Ordinul nr. 1319/784/2019 pentru modificarea Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 674/252/2012


Ordinul nr. 1319/784/2019 pentru modificarea Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 674/252/2012 privind aprobarea formularului de prescriptie medicala electronica pentru medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu si a Normelor metodologice privind utilizarea si modul de completare a formularului de prescriptie medicala electronica pentru medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 721 din 02.09.2019.

Articolul I
Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 674/252/2012 privind aprobarea formularului de prescriptie medicala electronica pentru medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu si a Normelor metodologice privind utilizarea si modul de completare a formularului de prescriptie medicala electronica pentru medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 439 din 2 iulie 2012, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. In anexa nr. 2, la capitolul I punctul 6, subpunctul 6.9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"6.9. DCI-uri din cadrul sublistei B, prescrise in regim de compensare 90% din pretul de referinta pentru pensionarii cu venituri din pensii si indemnizatie sociala pentru pensionari de pana la 1.139 lei/luna inclusiv, indiferent daca realizeaza sau nu alte venituri;".
2. In anexa nr. 2, la capitolul II punctul I "Modul de completare a formularului de prescriptie medicala electronica pentru medicamente cu si fara contributie personala - componenta prescriere" punctul 2 litera a), subpunctul (iii) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(iii) se bifeaza A«PensionarA» pentru toate persoanele care isi dovedesc aceasta calitate printr-un cupon de pensie; pentru pensionarii care realizeaza venituri din pensii si indemnizatie sociala pentru pensionari de pana la 1.139 lei/luna inclusiv, indiferent daca realizeaza sau nu alte venituri se bifeaza categoria A«lista B 90%A»;".
3. In anexa nr. 2, la capitolul II punctul I "Modul de completare a formularului de prescriptie medicala electronica pentru medicamente cu si fara contributie personala - componenta prescriere" punctul 4, litera h) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"h) A«% Pret ref.A» - se noteaza, dupa caz: procentul corespunzator de compensare (90%, 50%, 100% sau 20% din pretul de referinta) al medicamentelor corespunzatoare DCI-urilor din sublistele A, B, C (sectiunea C1) si D; procentul de compensare 90% din pretul de referinta al medicamentelor corespunzatoare DCI-urilor din sublista B pentru pensionarii cu venituri din pensii si indemnizatie sociala pentru pensionari de pana la 1.139 lei/luna inclusiv, indiferent daca realizeaza sau nu alte venituri, pentru prescriptiile a caror contravaloare la nivelul preturilor de referinta/prescriptie este de pana la nivelul prevazut in contractul-cadru; procentul de compensare 100% din pretul de referinta al medicamentelor corespunzatoare DCI-urilor din sublistele A, B, C (sectiunile C1 si C3) si D, conform prevederilor legale in vigoare, pentru: copii (cu varsta sub 18 ani), tineri cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventi de liceu pana la inceputul anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenti, gravide/lauze; procentul de compensare 100% din pretul de referinta aferent sublistelor A, B, C (sectiunea C1) si D pentru categoriile de asigurati beneficiari ai legilor speciale (veterani, revolutionari, persoane cu handicap etc.); procentul de compensare 100% din pretul de decontare pentru DCI-urile din sublista C (sectiunea C2) pentru toate categoriile de asigurati beneficiari de programe/subprograme nationale de sanatate curative, in conformitate cu prevederile normelor tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate curative, aprobate prin ordin al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate;".
4. In anexa nr. 2, la capitolul II punctul II "Modul de completare a formularului de prescriptie medicala electronica pentru medicamente cu si fara contributie personala - componenta eliberare" punctul 3, litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"e) A«Denumire comercialaA» - farmacistul va mentiona in aceasta rubrica si in fata persoanei care ridica medicamentele (asigurat sau imputernicitul acestuia) medicamentele pe care le elibereaza. In cazul testelor de automonitorizare, farmacia va specifica in cadrul acestei rubrici sintagma A«teste de automonitorizareA», iar la rubrica A«Valoare compensareA» va inscrie suma rezultata ca urmare a inmultirii numarului de teste de automonitorizare eliberate cu pretul de decontare stabilit pentru un test de automonitorizare. In situatia in care primitorul renunta la anumite DCI-uri/medicamente si/sau materiale sanitare cuprinse in prescriptia medicala electronica on-line si off-line, farmacistul va completa componenta eliberare numai cu medicamentele eliberate si va lista un exemplar al acesteia, pe care primitorul semneaza, cu precizarea pozitiilor (din componenta prescriere) corespunzatoare medicamentelor la care renunta, nefiind permisa eliberarea altor medicamente/materiale sanitare din farmacie in cadrul sumei respective. In cazul DCI-urilor din sublista B prescrise pensionarilor care realizeaza venituri din pensii si indemnizatie sociala pentru pensionari de pana la 1.139 lei/luna inclusiv, indiferent daca realizeaza sau nu alte venituri, la rubrica A«Valoare compensareA» se vor trece pentru fiecare medicament valoarea de compensare corespunzatoare aplicarii cotei de 50% din pretul de referinta, notandu-se in paranteza A«CNASA», si valoarea de compensare de 40% din pretul de referinta, notandu-se in paranteza A«MSA», pentru prescriptiile a caror contravaloare la nivelul pretului de referinta este de pana la nivelul prevazut in contractul-cadru.
In cazul eliberarii fractionate, in ceea ce priveste atat numarul, cat si cantitatea din fiecare medicament, farmacistul va completa atat componenta eliberare, cat si componenta eliberare pentru pacient si va inmana primitorului componenta eliberare pentru pacient pentru a se prezenta la aceeasi sau la alta farmacie;".


Articolul II
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si se aplica incepand cu luna septembrie 2019.





Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG nr. 36/2025 pentru stabilirea unor masuri privind personalul platit din fonduri publice
ORDONANTA DE URGENTA nr. 35/2025 pentru stabilirea unor masuri privind personalul platit din fonduri ...

HG 295/2025, privind REVISAL-ul - Registrul electronic de evidenta a salariatilor
HG nr. 295/2025 privind Registrul general de evidenta a salariatilor REGES-ONLINE ...

OUG nr. 156/2024 (Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austeritatii 2025) privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publi
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 (denumita si Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austerit ...

OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale
Ordonanta de urgenta nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice c ...

Codul muncii 2025. Legea 53/2003, actualizata 2025
Codul muncii actualizat 2025 Actualizat prin LEGEA nr. 283/2024, publicata in MONITORUL OFICIAL n ...

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...



Articole Juridice

Revocarea deciziei de concediere. Intre executare provizorie si efecte retroactive
Sursa: MCP avocati

Contractul de colaborare vs. contractul individual de munca. Delimitari juridice si implicatii fiscale?
Sursa: MCP avocati

Accidentul de munca. Obligatia de raportare, rigorile cercetarii si exigentele legale
Sursa: MCP avocati

Neplata orelor suplimentare. Dreptul ignorat al functionarilor publici cu statut special
Sursa: MCP avocati

Pauza de masa intre dreptul la repaus si exigentele disciplinei muncii. Reflectii critice asupra acestui drept
Sursa: MCP avocati

Decizie obligatorie a ICCJ: Clarificari privind drepturile salariale ale functionarilor publici
Sursa: avocat Curpas Florian Cristian

Legea nr. 57/2025 - Simplificarea procedurilor pentru cererile de valoare redusa
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice