din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1447 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: Legea nr. 562/2004, privind autorizarea institutiilor publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala de a vinde personalului propriu unele locuinte de serviciu pe care acestea le au in administrare

INTEGRAL: Legea nr. 562/2004, privind autorizarea institutiilor publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala de a vinde personalului propriu unele locuinte de serviciu pe care acestea le au in administrare


Legea nr. 562/2004, privind autorizarea institutiilor publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala de a vinde personalului propriu unele locuinte de serviciu pe care acestea le au in administrare

Ultimele acte modificatoare:
- Legea nr. 357/2006 publicata in MOF nr. 650 din 27/07/2006.



Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.



Art. 1. - Se autorizeaza institutiile publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala sa vanda unele locuinte de serviciu pe care acestea le au in administrare la data intrarii in vigoare a prezentei legi.


Art. 2. - (1) Poate cumpara o singura locuinta de serviciu titularul contractului de inchiriere, daca o detine in baza unui contract valabil incheiat si indeplineste o functie in una dintre institutiile publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, precum si pensionarii sau urmasii titularilor contractelor de inchiriere decedati, in situatia in care fac dovada ca, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, ocupau locuinta de serviciu si au achitat chiria la zi.


(2) Se excepteaza de la prevederile alin. (1):


a) persoanele a caror activitate in institutiile prevazute la art. 1 a incetat prin demisie sau din motive imputabile lor, in conditiile prevazute de lege;


b) persoanele care detin in proprietate, ele sau sotul, sotia ori copiii aflati in intretinere, o locuinta proprietate personala si care indeplineste conditiile minimale prevazute de Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.


(3) In situatia in care sotii, cadre militare sau personal civil, detin fiecare cate o locuinta de serviciu, de prevederile alin. (1) poate beneficia numai unul dintre acestia.


Art. 3. - (1) Locuintele de serviciu pot fi vandute titularilor de contract de inchiriere cu plata integrala a valorii locuintei sau in rate.


(2) Ratele lunare pentru achitarea contravalorii locuintelor se vor esalona pe o perioada de maximum 20 de ani, cu o dobanda anuala de 5%.


(3) Vanzarea locuintelor de serviciu se efectueaza prin structuri proprii, abilitate prin ordin al conducatorilor institutiilor publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala.


Art. 4. - (1) Pretul de vanzare al locuintelor se stabileste pe baza procedurilor de evaluare prevazute in anexele nr. 1 si 2 la Decretul-lege nr. 61/1990 privind vanzarea de locuinte construite din fondurile statului catre populatie, cu modificarile si completarile ulterioare, si prin indexarea valorii astfel determinate in functie de indicele de crestere a preturilor de consum, valabil in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a acestui act normativ si data incheierii contractului de vanzare-cumparare.


(2) Vanzarea locuintelor de serviciu de catre institutiile publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, in conditiile prezentei legi, nu constituie operatiune impozabila din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata, potrivit art. 127 alin. (4) si (5) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.


(3) In cazul in care valoarea determinata potrivit prevederilor alin. (1) si (2) este mai mare decat valoarea de piata a locuintei, stabilita prin raport de expertiza elaborat de evaluatori atestati, pretul de vanzare al locuintei va fi cel stabilit prin raportul de expertiza.


Art. 5. - In situatia in care locuintele de serviciu nu sunt cumparate de chiriasi si au devenit disponibile din diferite motive, acestea pot fi transferate la autoritatile interesate, prin hotarare a Guvernului.


Art. 6. - In situatia in care locuintele de serviciu sunt ocupate de pensionari sau de urmasi ai titularilor contractelor de inchiriere decedati, al caror venit nu le permite cumpararea locuintei in conditiile prevazute la art. 3, acestia isi pot pastra calitatea de chirias.


Art. 7. - (1) Locuintele cumparate in rate in conditiile prezentei legi nu pot fi instrainate prin acte intre vii pana la data achitarii integrale a pretului.


(2) Locuintele dobandite in conditiile prezentei legi nu pot fi restructurate si acestora nu li se poate schimba destinatia, pana la data prevazuta la alin. (1), fara autorizarea prealabila a institutiilor publice prevazute la art. 1.


(3) Institutiile publice prevazute la art. 1 isi garanteaza incasarea pretului prin constituirea unei ipoteci asupra locuintei in favoarea lor. Aceasta operatiune este scutita de taxa de timbru.


Art. 8. - (1) Sumele incasate din vanzarea locuintelor de serviciu se fac venit la bugetul de stat.


(2) Din sumele prevazute la alin. (1) se vor deduce cheltuielile determinate de procesul de evaluare a locuintelor.


Art. 9. - Locuintele de serviciu prevazute la art. 1, aflate in proprietatea publica a statului si in administrarea institutiilor publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, se trec in proprietatea privata a statului prin hotarare a Guvernului. a fost modificat prin art. I, pct. 5 din Legea nr. 357/2006.



Art. 10. - La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga art. 32 alin. (2) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului, art. 222 din Legea nr. 191/1998 privind organizarea si functionarea Serviciului de Protectie si Paza, precum si orice alte dispozitii contrare.



Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.



PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR PRESEDINTELE SENATULUI
VALER DORNEANU NICOLAE VACAROIU



Bucuresti, 7 decembrie 2004.


Nr. 562.







Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG nr. 36/2025 pentru stabilirea unor masuri privind personalul platit din fonduri publice
ORDONANTA DE URGENTA nr. 35/2025 pentru stabilirea unor masuri privind personalul platit din fonduri ...

HG 295/2025, privind REVISAL-ul - Registrul electronic de evidenta a salariatilor
HG nr. 295/2025 privind Registrul general de evidenta a salariatilor REGES-ONLINE ...

OUG nr. 156/2024 (Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austeritatii 2025) privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publi
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 (denumita si Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austerit ...

OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale
Ordonanta de urgenta nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice c ...

Codul muncii 2025. Legea 53/2003, actualizata 2025
Codul muncii actualizat 2025 Actualizat prin LEGEA nr. 283/2024, publicata in MONITORUL OFICIAL n ...

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...



Articole Juridice

Revocarea deciziei de concediere. Intre executare provizorie si efecte retroactive
Sursa: MCP avocati

Contractul de colaborare vs. contractul individual de munca. Delimitari juridice si implicatii fiscale?
Sursa: MCP avocati

Accidentul de munca. Obligatia de raportare, rigorile cercetarii si exigentele legale
Sursa: MCP avocati

Neplata orelor suplimentare. Dreptul ignorat al functionarilor publici cu statut special
Sursa: MCP avocati

Pauza de masa intre dreptul la repaus si exigentele disciplinei muncii. Reflectii critice asupra acestui drept
Sursa: MCP avocati

Decizie obligatorie a ICCJ: Clarificari privind drepturile salariale ale functionarilor publici
Sursa: avocat Curpas Florian Cristian

Legea nr. 57/2025 - Simplificarea procedurilor pentru cererile de valoare redusa
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice