din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2084 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: Hotararea nr. 1428/2009, privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei

INTEGRAL: Hotararea nr. 1428/2009, privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei


Hotararea nr. 1428/2009, privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei

Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 847 din 08/12/2009


In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, al art. 5 alin. (1) din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, al art. 6 din Legea energiei electrice nr. 13/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, al art. 7 din Legea gazelor nr. 351/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si al art. 12 din Ordonanta Guvernului nr. 22/2008 privind eficienta energetica si promovarea utilizarii la consumatorii finali a surselor regenerabile de energie,





Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.






Art. 1. - (1) Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei se organizeaza si functioneaza ca institutie publica autonoma de interes national, cu personalitate juridica, cu patrimoniu propriu, in coordonarea directa a viceprim-ministrului, prin preluarea Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei din cadrul Ministerului Economiei, agentie care se desfiinteaza.



(2) Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei este finantata integral de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, iar veniturile incasate, potrivit legii, se varsa integral la bugetul de stat.



(3) Veniturile incasate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei provin din tarifele percepute pentru acordarea de licente, autorizatii si atestari, prestari servicii, precum si din contributii ale operatorilor economici din sectorul energiei si gazelor naturale sau din fonduri acordate de organismele internationale.



(4) Sediul principal al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei este in municipiul Bucuresti, str. Constantin Nacu nr. 3, sectorul 2. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei isi desfasoara activitatea si in alte sedii.



Art. 2. - Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei elaboreaza, stabileste si urmareste aplicarea ansamblului de reglementari obligatorii la nivel national, necesar functionarii sectorului si pietei energiei electrice, precum si a gazelor naturale, in conditii de eficienta energetica, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor si exercita atributiile stabilite prin lege.



Art. 3. - Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei indeplineste atributiile si competentele prevazute in Legea gazelor nr. 351/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, Legea energiei electrice nr. 13/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, si in Ordonanta Guvernului nr. 22/2008 privind eficienta energetica si promovarea utilizarii la consumatorii finali a surselor regenerabile de energie sau prin alte acte normative in vigoare.



Art. 4. - Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei coopereaza, pe baza de reciprocitate, cu autoritatile de reglementare ale altor state, precum si cu organismele internationale de specialitate, putand participa la activitatea acestora sau putand deveni membra a acestora.



Art. 5. - Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei colaboreaza, pe baza de protocol, cu alte institutii ale statului sau entitati, pentru realizarea atributiilor proprii si pentru utilizarea eficienta a energiei si reducerii impactului negativ asupra mediului.



Art. 6. - (1) In scopul indeplinirii atributiilor ce ii revin, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei poate beneficia de servicii de consultanta, studii si asistenta de specialitate din tara sau din strainatate ori poate incheia acorduri de colaborare cu alte autoritati, precum si de programe de formare si perfectionare profesionala a personalului sau.



(2) Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei poate desfasura activitati de instruire si pregatire profesionala.



Art. 7. - (1) Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei este condusa de un presedinte, cu rang de secretar de stat, numit si revocat prin decizie a primului-ministru pentru un mandat de 5 ani. In subordinea presedintelui se organizeaza si functioneaza, potrivit legii, cabinetul demnitarului.



(2) Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei este ajutat de 3 vicepresedinti, cu rang de subsecretari de stat, numiti si revocati prin decizie a primului-ministru, pentru un mandat de 5 ani.



(3) Presedintele si cei 3 vicepresedinti asigura indeplinirea atributiilor si competentelor ce revin Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, potrivit prevederilor legale in vigoare si ale prezentei hotarari.



(4) In exercitarea atributiilor sale, presedintele emite ordine si decizii.



(5) Ordinele si deciziile cu caracter normativ se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.



Art. 8. - (1) Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei are urmatoarele atributii principale:



a) reprezinta Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei in raporturile cu Guvernul, cu ministerele, cu celelalte autoritati publice, cu institutii nationale si internationale, cu persoanele juridice si fizice, romane sau straine;



b) aproba strategia de dezvoltare institutionala a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, programele de activitate si programele de cooperare;



c) aproba incheierea, modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca ale salariatilor Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, in conditiile legii;



d) acorda delegarile de competenta si imputernicirile de reprezentare vicepresedintilor si personalului Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, in actul de delegare fiind precizate expres limitele si conditiile delegarii;



e) aproba atributiile si competentele celor 3 vicepresedinti, ale personalului si ale departamentelor, directiilor, serviciilor, birourilor, altor structuri functionale si ale oficiilor teritoriale organizate in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei;



f) aproba statul de functii al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei;



g) aproba deplasarile in strainatate ale personalului Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei;



h) propune si inainteaza Secretariatului General al Guvernului proiectul de buget al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei.



(2) Inlocuitorul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei este numit prin decizie a acestuia pentru situatiile in care, din motive intemeiate, presedintele nu isi poate exercita atributiile prevazute in actele normative in vigoare, in conditiile prevazute de lege.



Art. 9. - (1) Pentru aprobarea reglementarilor elaborate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei se constituie Comitetul de reglementare, in conditiile legii.



(2) Comitetul de reglementare este alcatuit din presedinte, cei 3 vicepresedinti si 7 reglementatori, numiti si revocati prin decizie a primului-ministru, in conditiile legii.



(3) Comitetul de reglementare adopta, cu votul majoritatii membrilor, ordinele si deciziile Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei cu privire la reglementare.



(4) Activitatea Comitetului de reglementare este coordonata de presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei.



(5) Activitatea Comitetului de reglementare se desfasoara pe baza unui regulament de organizare si functionare propriu, aprobat prin decizie a presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei.



Art. 10. - (1) In activitatea sa, Comitetul de reglementare este asistat de un consiliu consultativ cu rol in asigurarea armonizarii intereselor operatorilor economici din sectorul energiei electrice si al gazelor naturale cu cele ale consumatorilor, evaluarea impactului reglementarilor Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei si formularea de propuneri de imbunatatire a acestora.



(2) Consiliul consultativ este format din 11 membri, numiti prin decizie a primului-ministru, la propunerea presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, in conformitate cu art. 9 alin. (12) din Legea nr. 13/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, si al art. 10 alin. (7) din Legea nr. 351/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.



(3) Activitatea consiliului consultativ se desfasoara in baza unui regulament de organizare si functionare propriu, aprobat prin decizie a presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei.



(4) Hotararile consiliului consultativ au caracter de recomandare.



Art. 11. - (1) Regulamentul de organizare si functionare a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei este prevazut in anexa nr. 1.



(2) Orice alte atributii si sarcini ale departamentelor, inclusiv atributiile si sarcinile directiilor, serviciilor, birourilor, altor structuri functionale si ale oficiilor teritoriale organizate in cadrul institutiei se stabilesc prin decizie a presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei.



(3) Atributiile si raspunderile individuale ale personalului angajat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei se stabilesc prin fisa postului, in conformitate cu regulamentul de organizare si functionare si cu legislatia in vigoare.



(4) Angajarea personalului Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei se face pe posturile vacante, prin concurs sau examen, potrivit legii.



(5) Salarizarea personalului Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei se face potrivit reglementarilor in vigoare aplicabile personalului din institutiile publice finantate integral de la bugetul de stat.



Art. 12. - (1) Structura organizatorica a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei este prevazuta in anexa nr. 2.



(2) Structura organizatorica a departamentelor, inclusiv directiile, serviciile, birourile, alte structuri functionale si oficii teritoriale organizate in cadrul institutiei, precum si numarul posturilor de conducere, se aproba prin decizie a presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, in conditiile legii.



(3) Prin decizie a presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei pot fi constituite servicii, birouri si alte structuri functionale, conform prevederilor legale in vigoare.



(4) Numarul maxim de posturi este de 275.



(5) Incadrarea in numarul de posturi si in noua structura organizatorica, precum si statul de functii se aproba prin decizie a presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, in conditiile legii.



(6) Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, prin decizie, pentru motive justificate, poate redistribui posturile intre structuri functionale si oficii teritoriale organizate in cadrul institutiei si poate promova personalul institutiei, in baza unui regulament specific.



Art. 13. - (1) Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, personalul Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei se preia de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei.



(2) In termen de maximum 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, personalul preluat potrivit alin. (1) se incadreaza pe noile functii in limita numarului de posturi aprobat Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, cu stabilirea drepturilor salariale aferente.



(3) Patrimoniul Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei, creditele bugetare ramase neutilizate la data intrarii in vigoare a Legii nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, precum si celelalte drepturi si obligatii se preiau de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, pe baza de protocol de predare-preluare, potrivit legislatiei in vigoare.



Art. 14. - Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, Hotararea Guvernului nr. 410/2007 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 337 din 18 mai 2007, si Hotararea Guvernului nr. 941/2002 privind organizarea si functionarea Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 673 din 11 septembrie 2002, cu modificarile ulterioare, se abroga.



Art. 15. - Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezenta hotarare.



Art. 16. - Prezenta hotarare intra in vigoare in termen de 15 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.






PRIM-MINISTRU
EMIL BOC




Contrasemneaza:

Viceprim-ministru,
ministrul administratiei si internelor,
interimar,
Vasile Blaga
Ministrul economiei,
Adriean Videanu
p. Presedintele Autoritatii Nationale
de Reglementare in Domeniul Energiei,
Iulius Dan Plaveti



Bucuresti, 18 noiembrie 2009.



Nr. 1.428.







Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG nr. 36/2025 pentru stabilirea unor masuri privind personalul platit din fonduri publice
ORDONANTA DE URGENTA nr. 35/2025 pentru stabilirea unor masuri privind personalul platit din fonduri ...

HG 295/2025, privind REVISAL-ul - Registrul electronic de evidenta a salariatilor
HG nr. 295/2025 privind Registrul general de evidenta a salariatilor REGES-ONLINE ...

OUG nr. 156/2024 (Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austeritatii 2025) privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publi
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 (denumita si Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austerit ...

OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale
Ordonanta de urgenta nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice c ...

Codul muncii 2025. Legea 53/2003, actualizata 2025
Codul muncii actualizat 2025 Actualizat prin LEGEA nr. 283/2024, publicata in MONITORUL OFICIAL n ...

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...



Articole Juridice

Revocarea deciziei de concediere. Intre executare provizorie si efecte retroactive
Sursa: MCP avocati

Contractul de colaborare vs. contractul individual de munca. Delimitari juridice si implicatii fiscale?
Sursa: MCP avocati

Accidentul de munca. Obligatia de raportare, rigorile cercetarii si exigentele legale
Sursa: MCP avocati

Neplata orelor suplimentare. Dreptul ignorat al functionarilor publici cu statut special
Sursa: MCP avocati

Pauza de masa intre dreptul la repaus si exigentele disciplinei muncii. Reflectii critice asupra acestui drept
Sursa: MCP avocati

Decizie obligatorie a ICCJ: Clarificari privind drepturile salariale ale functionarilor publici
Sursa: avocat Curpas Florian Cristian

Legea nr. 57/2025 - Simplificarea procedurilor pentru cererile de valoare redusa
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice