CAPITOLUL I
Dispozitii generale
SECTIUNEA 1
Definitii
Art. 1. -
In intelesul prezentului cod deontologic, termenii si notiunile folosite au urmatoarea semnificatie:
a) corp profesional - Colegiul Medicilor Stomatologi din Romania, denumit in continuare si CMSR;
b) colegiu teritorial - colegiu al medicilor stomatologi organizat la nivel judetean, respectiv al municipiului Bucuresti;
c) Consiliul national - Consiliul national al CMSR;
d) forme de exercitare a profesiei - formele de exercitare a profesiei de medic stomatolog prevazute de lege;
e) furnizor de servicii medicale - persoana fizica sau juridica autorizata de Ministerul Sanatatii sa furnizeze servicii medicale stomatologice in conditiile legii.
SECTIUNEA a 2-a
Domeniul de reglementare
Art. 2. -
Prezentul cod deontologic cuprinde normele de conduita morala si profesionala obligatorii aplicabile membrilor corpului profesional si tuturor medicilor stomatologi care exercita sau au exercitat profesia pe teritoriul Romaniei, indiferent de forma sau modalitatea de exercitare a profesiei de medic stomatolog ori de caracterul permanent, temporar sau ocazional al activitatii profesionale.
SECTIUNEA a 3-a
Egalitatea membrilor corpului profesional
Art. 3. -
Membrii corpului profesional au drepturi si obligatii egale in cadrul CMSR.
SECTIUNEA a 4-a
Scopul si principiile Codului deontologic
Art. 4. -
(1) Scopul prezentului cod deontologic este de:
a) a proteja sanatatea si siguranta pacientilor;
b) a promova starea buna de sanatate orala a populatiei;
c) a pastra standarde adecvate profesiei in toate aspectele vietii medicului stomatolog, atat personale, cat si profesionale.
(2) Principiile fundamentale ale exercitarii profesiei de medic stomatolog sunt:
a) pastrarea respectului deplin pentru viata umana;
b) nediscriminarea pacientilor;
c) dedicarea intregii stiinte si priceperi interesului pacientului, precum si depunerea tuturor diligentelor pentru a se asigura ca decizia luata este corecta, actionand in interesul superior al pacientului;
d) exercitarea profesiei cu constiinta si demnitate, potrivit competentelor, specialitatii si practicii dobandite sau recunoscute in conditiile legii, asigurand independenta profesionala, impartialitatea, confidentialitatea profesionala, integritatea, onestitatea, competenta si profesionalismul;
e) pastrarea secretului profesional, chiar si dupa decesul pacientului;
f) refuzul de a utiliza cunostintele profesionale contrar legilor umanitatii;
g) actualizarea cunostintelor si abilitatilor profesionale de-a lungul vietii profesionale;
h) respectarea confratilor, evitarea si abtinerea de la denigrarea acestora;
i) mentinerea, prin toate mijloacele, a onoarei si nobilei traditii a profesiei de medic stomatolog;
j) respectarea si aplicarea normelor deontologice.
CAPITOLUL II
Principii generale in exercitarea profesiei de medic stomatolog
Respectul pentru viata
Art. 5. -
Medicul stomatolog isi desfasoara intreaga activitate profesionala cu respect pentru viata si pentru fiinta umana.
Nediscriminarea
Art. 6. -
(1) Medicul stomatolog trebuie sa trateze cu aceeasi constiinta profesionala toti pacientii sai, fara nicio discriminare prohibita de lege legata de, dar nu limitata la: origine, cultura, nationalitate, etnie, culoare sau rasa, religie, situatie familiala, sex ori orientare sexuala, abilitati fizice sau intelectuale, partid, stare sociala ori de sanatate.
(2) Refuzul acordarii serviciilor medicale stomatologice este interzis, cu exceptia situatiilor prevazute de lege sau de normele profesiei.
Independenta profesionala
Art. 7. -
(1) Medicul stomatolog curant are libertatea alegerii investigatiilor, manoperelor de preventie, diagnostic si tratament pe care urmeaza sa le efectueze pacientilor sai, precum si a prescriptiilor medicale.
(2) Fiecare medic stomatolog este responsabil pentru deciziile si manoperele medicale efectuate.
(3) Remunerarea medicului stomatolog care exercita profesia in calitate de angajat sau colaborator nu poate fi bazata pe norme de productivitate si performanta care ar putea afecta calitatea actului medical si care submineaza independenta profesionala a medicului stomatolog in cauza.
Art. 8. -
Constituie o atingere grava adusa caracterului independent al profesiei si reprezinta incalcare a normelor de conduita profesionala, cu exceptia situatiilor prevazute de lege:
a) implicarea, direct sau indirect, in distributia de medicamente, suplimente alimentare, dispozitive medicale, materiale de tehnica dentara sau de alte produse de uz medical;
b) primirea, direct sau indirect, a unor donatii sub forma de cadouri in bani sau in natura ori alte avantaje, a caror valoare le face sa isi piarda caracterul simbolic si care pot influenta actul medical, de la producatorii sau distribuitorii de produse farmaceutice, suplimente alimentare, dispozitive medicale, materiale sanitare sau de tehnica dentara ori alte produse de uz medical, precum si de la furnizorii de servicii de imagistica medicala;
c) asocierea sau colaborarea, sub orice forma si in orice modalitate, directa ori indirecta, dintre un medic stomatolog si o persoana care produce sau distribuie produse farmaceutice, suplimente alimentare, dispozitive medicale, materiale sanitare sau de tehnica dentara ori alte produse de uz medical.
Asigurarea calitatii actului medical si a securitatii pacientului
Art. 9. -
Este interzisa exercitarea profesiei in conditii care ar putea afecta calitatea actului medical si securitatea pacientului.
Art. 10. -
(1) Exercitarea profesiei de medic stomatolog in afara unei structuri medicale autorizate in conditiile legii este interzisa.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), se pot desfasura activitati profesionale in interesul sanatatii publice, in special in cadrul actiunilor de preventie si al situatiilor de urgenta, in conditiile legii.
(3) Colegiile teritoriale, impreuna cu autoritatile competente, verifica daca aceste interventii sunt conforme cu legea si cu dispozitiile prezentului cod deontologic.
Art. 11. -
Este interzisa efectuarea unor acte medicale, inclusiv consultatii, in spatii expozitionale, in spatii comerciale sau alte locatii in care sunt expuse ori comercializate produse farmaceutice, suplimente alimentare, echipamente medicale, materiale sanitare sau materiale de tehnica dentara, precum si in anexele ori dependintele respectivelor locatii.
Art. 12. -
(1) Folosirea unei proceduri de diagnostic sau tratament insuficient testate este interzisa daca medicul stomatolog nu a avertizat expres pacientul asupra noutatii procedurii si riscurilor potentiale ale acesteia.
(2) Sunt/Este interzise(a) recomandarea si/sau folosirea unor proceduri de diagnostic sau tratament nefundamentate stiintific sau neacceptate de comunitatea medicala, cu risc pentru pacient, inclusiv a dispozitivelor, echipamentelor sau tehnologiilor medicale neautorizate in conditiile legii.
SECTIUNEA a 5-a
Limitele angajamentului profesional
Art. 13. -
(1) In orice situatie, angajamentul profesional al medicului stomatolog nu poate depasi competenta profesionala dobandita sau recunoscuta in conditiile legii, dotarea tehnica si baza materiala detinuta inclusiv in baza unor conventii incheiate cu alti furnizori de servicii medicale.
(2) Daca medicul stomatolog caruia i s-a solicitat acordarea asistentei stomatologice nu detine competenta profesionala sau experienta necesara pentru a asigura servicii medicale stomatologice corespunzatoare ori dotarea tehnica si materiala a furnizorului de servicii medicale nu este adecvata stabilirii diagnosticului sau interventiei medicale, medicul stomatolog in cauza va solicita efectuarea unei consultatii adecvate situatiei sau va indruma persoana care a solicitat acordarea asistentei de specialitate catre un alt furnizor de servicii medicale.
SECTIUNEA a 6-a
Responsabilitatea medicului stomatolog fata de profesie
Art. 14. -
(1) Medicul stomatolog are obligatia de a pastra onoarea, moralitatea, demnitatea si integritatea profesiei.
(2) Conduita medicului stomatolog nu ar trebui sa scada increderea publicului cu privire la profesia de medic stomatolog.
(3) Medicul stomatolog nu trebuie:
a) sa respinga public, cu exceptia dezbaterilor din comunitatea medicala, mijloace de preventie, diagnostic si tratament recunoscute de comunitatea stiintifica medicala;
b) sa comunice sau sa faciliteze, in orice mod, comunicarea de informatii care alimenteaza asteptari ori temeri nefondate sau, in orice caz, capabile sa aduca atingere interesului general al societatii.
Art. 15. -
Medicul stomatolog are indatorirea de a nu exercita in acelasi timp cu profesia orice alta ocupatie de natura a aduce atingere demnitatii sale profesionale sau bunelor moravuri.
SECTIUNEA a 7-a
Utilizarea titlurilor
Art. 16. -
(1) Folosirea, atribuirea, invocarea sau lasarea impresiei detinerii unor titluri academice, stiintifice sau profesionale, respectiv specialitati ori competente profesionale care nu au fost dobandite sau recunoscute in conditiile legii, precum si orice demers menit sa induca in eroare publicul cu privire la validitatea acestor titluri sunt interzise.
(2) Savarsirea uneia dintre faptele prevazute la alin. (1) reprezinta abatere disciplinara grava.
SECTIUNEA a 8-a
Secretul profesional
Art. 17. -
(1) Pastrarea secretului profesional este obligatorie pentru medicul stomatolog, in conditiile stabilite de lege.
(2) Secretul profesional acopera tot ceea ce a ajuns la cunostinta medicului stomatolog in exercitarea profesiei, respectiv nu numai ceea ce i-a fost incredintat, ci si ceea ce a vazut, auzit sau inteles.
(3) Medicul stomatolog trebuie sa impuna angajatilor sai si sa solicite oricarei persoane cu care colaboreaza in activitatea sa profesionala sa respecte secretul profesional.
Art. 18. -
(1) Obligatia medicului stomatolog de a pastra secretul profesional si de a actiona in acord cu dreptul fiecarei persoane la respectul vietii private in ceea ce priveste informatiile referitoare la sanatatea acesteia nu este limitata in timp, persistand si dupa ce persoana respectiva a incetat sa ii fie pacient sau a decedat.
(2) Suspendarea sau incetarea calitatii de membru al corpului profesional nu inlatura obligatia de respectare a secretului profesional.
(3) Medicul stomatolog va gestiona informatia medicala in baza prevederilor prezentului cod deontologic, a legislatiei in vigoare sau in baza mandatului pacientului.
Art. 19. -
(1) In cazul in care medicul stomatolog este audiat sau trebuie sa depuna marturie in fata comisiilor de disciplina organizate in cadrul corpului profesional, acesta este obligat sa dezvaluie faptele care privesc cercetarea disciplinara.
(2) Medicul stomatolog nu poate opune secretul profesional corpului profesional in cadrul procedurilor care il privesc.
(3) Comunicarea de catre mediul stomatolog, cu buna stiinta, de informatii false, incorecte sau inselatoare corpului profesional, unui pacient sau unei terte persoane reprezinta o incalcare a principiilor fundamentale ale exercitarii profesiei.
(4) Savarsirea uneia dintre faptele prevazute la alin. (3) reprezinta abatere disciplinara grava.
SECTIUNEA a 9-a
Educatia medicala continua
Art. 20. -
Medicul stomatolog trebuie sa isi mentina si sa isi perfectioneze cunostintele profesionale prin forme de educatie medicala continua pe tot parcursul activitatii sale, inclusiv sa se preocupe constant de aflarea celor mai noi descoperiri, procedee si tehnici medicale asimilate si agreate de comunitatea medicala.
SECTIUNEA a 10-a
Utilizarea retelelor sociale
Art. 21. -
(1) Utilizarea de catre medicul stomatolog a retelelor sociale trebuie sa fie responsabila si civilizata.
(2) Incalcarea obligatiei prevazute la alin. (1) poate conduce la declansarea procedurii de cercetare disciplinara.
SECTIUNEA a 11-a
Asumarea propriei opinii
Art. 22. -
(1) Prezentarea de catre medicul stomatolog a unei opinii proprii ca fiind a unei asociatii profesionale sau a unei alte persoane juridice ori a majoritatii membrilor unei comunitati profesionale in conditiile in care aceasta opinie este, in fapt, contrara punctului de vedere al entitatii in cauza reprezinta o incalcare a deontologiei profesionale.
(2) Savarsirea faptei prevazute la alin. (1) reprezinta abatere disciplinara grava.
CAPITOLUL III
Aspecte privind exercitarea profesiei de medic stomatolog
Modificari privind situatia profesionala
Art. 23. -
(1) Medicul stomatolog are obligatia de a informa colegiul teritorial in care este inscris cu privire la orice modificare privind situatia profesionala, inclusiv in ceea ce priveste titlurile sau competentele dobandite sau recunoscute in conditiile legii, locul si modalitatea de exercitare a profesiei, domiciliul sau, dupa caz, resedinta, in termen de 30 de zile de la data cand a intervenit modificarea.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile si in situatia in care medicul stomatolog exercita profesia in strainatate, cu caracter permanent sau temporar.
Art. 24. -
(1) In situatia modificarii locului principal de exercitare a profesiei si a domiciliului ori, dupa caz, a resedintei pe raza altui colegiu teritorial decat cel in care este inscris, medicul stomatolog trebuie sa solicite transferul in conditiile stabilite de Consiliul national, in termen de 30 de zile de la data cand a intervenit modificarea.
(2) Reprezinta loc principal de exercitare a profesiei sediul formei de exercitare a profesiei al carei titular sau asociat este si in cadrul careia isi exercita cu preponderenta activitatea profesionala, in cazul medicului stomatolog cu practica independenta, respectiv localitatea in care isi exercita functia de baza, stabilita in conditiile legii, in cazul medicului stomatolog care exercita profesia in regim salarial.
Art. 25. -
(1) In situatia in care medicul stomatolog inscris intr-un colegiu teritorial exercita profesia si pe raza altui colegiu teritorial, trebuie notificat acest colegiu.
(2) Notificarea colegiului teritorial pe raza caruia isi exercita profesia medicul stomatolog inscris in alt colegiu teritorial se efectueaza, in conditiile stabilite de Consiliul national, de furnizorul de servicii medicale in cadrul caruia isi desfasoara activitatea medicul stomatolog.
(3) Incalcarea obligatiei prevazute la alin. (1) reprezinta abatere disciplinara grava.
Intreruperea exercitarii profesiei de medic stomatolog
Art. 26. -
(1) Medicul stomatolog care isi intrerupe activitatea profesionala sau se afla intr-o situatie de incompatibilitate pe o perioada mai mare de 5 ani este obligat sa urmeze un program de pregatire profesionala sub forma unui stagiu practic cu durata de 6 luni, respectiv de 1 an daca perioada este mai mare de 10 ani.
(2) Desfasurarea stagiului se realizeaza in baza unui contract de stagiu in care sunt stabilite conditiile de colaborare, delegarea sarcinilor si definirea responsabilitatilor, care va fi notificat colegiului teritorial pe raza caruia se desfasoara activitatea de pregatire profesionala.
(3) Pe parcursul desfasurarii stagiului, activitatile profesionale se desfasoara sub supravegherea medicului stomatolog coordonator.
(4) Procedura privind modalitatile si conditiile de verificare si atestare a nivelului profesional, precum si modelul contractului de stagiu se stabilesc de Consiliul national, conform prevederilor prezentului cod deontologic si ale Regulamentului de organizare si functionare al CMSR.
Art. 27. -
(1) In situatia intreruperii exercitarii profesiei pe o perioada mai mare de 5 ani, medicul stomatolog are obligatia de a notifica colegiul teritorial in care este inscris in termen de 30 de zile de la data implinirii termenului.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile si in situatia renuntarii la calitatea de membru al CMSR.
(3) In cazul in care medicul stomatolog exercita profesia pe teritoriul altei tari si nu a renuntat la calitatea de membru al CMSR, medicul stomatolog are obligatia de a comunica colegiului teritorial in care este inscris, inainte de implinirea termenului prevazut la alin. (1), dovada faptului ca nu a intrerupt exercitarea profesiei.
(4) In lipsa comunicarii dovezii prevazute la alin. (3), colegiul teritorial poate dispune radierea medicului stomatolog din Registrul unic al medicilor stomatologi, in conditiile stabilite prin decizia Consiliului national.
(5) Reinscrierea medicului stomatolog in CMSR se poate efectua in conditiile stabilite prin decizia Consiliului national.
Exercitarea fara drept a profesiei de medic stomatolog
Art. 28. -
(1) Pe durata suspendarii calitatii de membru al CMSR sau a dreptului de exercitare a profesiei ori, dupa caz, a anumitor activitati profesionale este interzisa exercitarea profesiei de medic stomatolog sau a activitatilor profesionale in cauza.
(2) Desfasurarea activitatilor profesionale in conditiile prevazute la alin. (1) reprezinta exercitare fara drept a profesiei de medic stomatolog.
(3) Savarsirea faptei prevazute la alin. (1) reprezinta abatere disciplinara grava.
Art. 29. -
(1) Permiterea, inlesnirea sau ajutarea in orice mod, cu buna stiinta, de catre medicul stomatolog a exercitarii de catre orice persoana, fara drept, a unei profesii sau a unor activitati profesionale din domeniul sanatatii este interzisa.
(2) In cadrul contactelor profesionale cu asistentii medicali, cu tehnicienii dentari sau cu alti profesionisti din domeniul sanatatii, medicii stomatologi se vor abtine de la orice initiativa care i-ar putea determina pe acestia sa practice ilegal profesia de medic stomatolog.
(3) Medicii stomatologi care practica in echipa cu asistenti medicali sau alti profesionisti din domeniul sanatatii vor depune diligentele necesare pentru a nu ii determina pe acestia sa efectueze acte care nu sunt autorizate de lege si/sau care nu intra in competentele si abilitatile acestora dobandite sau recunoscute in conditiile legii.
(4) Savarsirea faptei prevazute la alin. (1), respectiv incalcarea obligatiilor prevazute la alin. (2) sau (3) reprezinta abatere disciplinara grava.
CAPITOLUL IV
Reguli generale privind activitatile conexe exercitarii profesiei de medic stomatolog
Onorarii
Art. 30. -
(1) In cazul medicilor stomatologi cu practica independenta, plata serviciilor medicale stomatologice poate fi directa sau indirecta.
(2) Este obligatorie afisarea onorariilor aplicate atunci cand plata serviciilor medicale stomatologice este directa.
Art. 31. -
(1) Medicul stomatolog va prezenta, in prealabil, pacientului sau reprezentantului legal, in scris, o estimare a costurilor aferente serviciilor medicale stomatologice ce urmeaza a fi acordate raportat la diagnosticul stabilit.
(2) Daca estimarea trebuie revizuita pe parcursul desfasurarii tratamentului, este indicat sa se ofere pacientului sau reprezentatului legal o explicatie completa privind costurile revizuite cat mai curand posibil.
(3) Pentru actele care nu sunt enumerate in lista de onorarii, medicul stomatolog va informa pacientul si va intocmi pentru tratamentul solicitat sau propus o estimare contrasemnata de acesta din urma.
(4) Medicul stomatolog trebuie sa raspunda la solicitarile pacientului sau, dupa caz, ale reprezentatului legal privind informatii sau explicatii referitoare la onorariile aplicate.
Art. 32. -
Medicul stomatolog cu practica independenta poate refuza prestarea serviciilor medicale stomatologice in cazul neachitarii onorariilor aferente de catre solicitant, cu exceptia cazurilor in care acesta necesita servicii de urgenta, in conditiile legii.
Art. 33. -
In situatia in care se impune o consultatie interdisciplinara intre medicul stomatolog curant si un specialist sunt admisibile onorarii distincte.
Documentatia medicala
Art. 34. -
(1) Medicul stomatolog are obligatia de a intocmi pentru fiecare pacient documente de evidenta primara.
(2) Orice activitate medicala se va consemna in documente adecvate inregistrarii activitatii respective si se va finaliza printr-un inscris medical.
Art. 35. -
(1) Documentele medicale trebuie pastrate in arhiva timp de 5 ani de la data ultimului contact cu pacientul, daca legea nu prevede un alt termen.
(2) Furnizorul de servicii medicale va asigura pastrarea documentatiei medicale a pacientilor in cazul in care isi inceteaza activitatea. Prevederile alin. (1) sunt aplicabile.
(3) Distrugerea documentelor medicale dupa expirarea termenului de arhivare trebuie realizata in conditiile legii, utilizand metode sigure si pastrand evidenta acestor operatiuni.
Art. 36. -
(1) Copiii ale documentelor medicale, inclusiv rezultate ale investigatiilor radiologice si de imagistica medicala, se pot elibera conform prevederilor legale in vigoare.
(2) Pentru a reduce la minimum utilizarea radiatiilor ionizante, cu acordul pacientului, radiografiile dentare ale acestuia se pot imprumuta altui medic stomatolog sau transmite in copie, inclusiv in forma electronica.
Art. 37. -
Este interzis medicului stomatolog sa emita un document medical de complezenta, pentru obtinerea unui folos nelegal sau imoral, ori pentru care nu detine competenta profesionala.
Exprimarea opiniilor de specialitate
Art. 38. -
(1) Medicul stomatolog desemnat sa exprime o opinie de specialitate intr-o cauza disciplinara sau intr-o expertiza solicitata in conditiile legii nu poate avea si calitatea de medic stomatolog curant al persoanei in privinta careia trebuie emisa opinia sau realizata expertiza.
(2) In situatia in care este necesara examinarea unei persoane, medicul stomatolog desemnat sa exercite una dintre activitatile prevazute la alin. (1) are indatorirea de a informa persoana pe care urmeaza sa o examineze cu privire la misiunea sa.
(3) In timpul examinarii medicul stomatolog se va abtine de la orice comentarii, concluziile sale urmand a fi prezentate in scris.
(4) In redactarea opiniei sau a raportului, medicul stomatolog trebuie sa raspunda obiectivelor comunicate de comisia de disciplina sau, dupa caz, de autoritatea competenta, fara echivoc, cu obiectivitate si impartialitate, in masura in care acestea sunt de competenta sa profesionala.
Obligatii referitoare la sanatatea publica
Art. 39. -
(1) Medicul stomatolog are obligatia profesionala si legala de a respecta regulile de igiena si de profilaxie. In acest scop, ori de cate ori are ocazia si este cazul, medicul stomatolog va semnala persoanelor vizate responsabilitatea ce le revine acestora fata de ele insele, dar si fata de comunitate si colectivitate.
(2) Medicul stomatolog are obligatia morala de a aduce la cunostinta organelor competente orice situatie de care afla si care reprezinta un pericol pentru sanatatea publica.
Sesizarea posibilelor cazuri de abuz, neglijare sau rele tratamente
Art. 40. -
Daca exista motive temeinice sa suspecteze existenta unui posibil caz de abuz, neglijare ori de supunere la rele tratamente a unui minor, a unei persoane varstnice sau a altor persoane vulnerabile, medicul stomatolog trebuie sa sesizeze autoritatea competenta.
Cercetarea medicala
Art. 41. -
(1) Orice activitate de cercetare medicala va fi efectuata in respect deplin pentru viata si pentru fiinta umana si cu respectarea normelor de etica a cercetarii stiintifice si a normelor profesiei, in conditiile prevazute de lege.
(2) Medicul stomatolog poate participa la cercetari medicale asupra fiintelor umane in conditiile legii.
(3) Activitatea de cercetare poate fi realizata numai dupa evaluarea riscurilor previzibile in raport cu beneficiul asteptat de pacientul care participa la studiu si de beneficiarii actuali sau viitori ai tratamentului experimental.
(4) Medicul stomatolog se va asigura:
a) de regularitatea si relevanta cercetarii, de obiectivitatea concluziilor acesteia, precum si de faptul ca proiectul de cercetare a fost aprobat de autoritatea competenta, in conditiile legii;
b) ca persoana asupra careia se fac cercetari este informata asupra drepturilor sale si asupra garantiilor prevazute prin lege pentru protectia sa si ca aceasta si-a dat consimtamantul in scris, in mod expres; acest consimtamant poate fi retras expres in orice moment;
c) ca efectuarea studiului nu modifica relatia de incredere dintre medicul stomatolog si pacient si nici continuitatea tratamentului, in masura in care detine calitatea de medic stomatolog curant si participa in calitate de cercetator la activitatea de cercetare biomedicala.
(5) Nicio persoana nu va putea fi supusa experientelor, testelor, prelevarilor, tratamentelor sau altor interventii in scop de cercetare decat in conditiile expres si limitativ prevazute de lege.
Concurenta
Art. 42. -
(1) Este interzisa practicarea concurentei neloiale in exercitarea profesiei sau in legatura cu aceasta.
(2) Reprezinta concurenta neloiala, in intelesul prezentului cod deontologic, orice actiune, atitudine sau alta forma de manifestare a medicului stomatolog, personalului angajat, colaboratorilor ori interpusilor acestora, facuta cu scopul de a mentine sau atrage clientela ori de a creste veniturile obtinute din activitatea medicala, in detrimentul altor concurenti, cum ar fi:
a) deturnarea sau incercarea de deturnare a clientelei prin discreditarea profesionala a unui alt medic stomatolog ori a unui furnizor de servicii medicale;
b) perceperea unor onorarii subevaluate in raport cu pretul pietei sau calitatea prestatiei, atat din punctul de vedere al prestigiului profesiei, cat si din punctul de vedere al onestitatii fata de pacient, cu scopul de a atrage clientela ori de a creste veniturile obtinute din activitatea medicala, in detrimentul altor concurenti, cu riscul de a oferi servicii la niveluri calitative inferioare;
c) atragerea/fidelizarea clientelei cu avantaje materiale, oferite sub orice forma;
d) racolarea personalului instruit si format la un furnizor de servicii medicale concurent;
e) determinarea reprezentantilor oricaror autoritati/institutii de a sfatui solicitantii sa se adreseze unui anumit furnizor de servicii medicale;
f) participarea sau colaborarea la evenimente (audio, video, pe suport informatic, prin intermediul internetului, retelelor de telecomunicatii, al grupurilor sau retelelor sociale ori prin orice alte forme de comunicare la distanta) cu scopul de a-si face publicitate in vederea atragerii de clientela, in alte conditii decat cele prevazute de lege si de prezentul cod deontologic;
g) oferirea de avantaje materiale oricarei persoane pentru atragerea clientelei;
h) insarcinarea unui profesionist, chiar si cu titlu gratuit, de a procura clienti ori a face reclama;
i) incheierea unui acord ilicit cu alti medici stomatologi, medici, farmacisti sau alt personal din domeniul sanatatii, inclusiv cu furnizori de servicii de imagistica medicala, in masura sa afecteze libertatea si independenta profesionala a medicilor stomatologi sau in scopul atragerii clientelei;
j) orice alte acte sau fapte care vor fi calificate ca fiind de concurenta neloiala de catre comisia de disciplina, raportat la prevederile prezentului alineat.
(3) Este admis serviciul gratuit in scopuri filantropice, si nu pentru a mentine sau atrage clientela ori pentru a creste veniturile obtinute din activitatea medicala, in detrimentul altor concurenti, in cazuri justificate cum ar fi:
a) prestatii efectuate rudelor pana la gradul al III-lea inclusiv sau unui confrate;
b) servicii medicale acordate persoanelor paupere, care nu isi pot permite costul lor;
c) alte situatii cu caracter exceptional reglementate legal.
(4) Este interzisa reducerea onorariilor in scopul atragerii clientelei.
(5) Atragerea clientelei de catre medicul stomatolog profitand de mandatul detinut sau de functia administrativa ocupata este interzisa, fiind contrara principiilor fundamentale ale exercitarii profesiei.
Cunostintele lingvistice
Art. 43. -
Medicul stomatolog are obligatia legala si morala de a detine cunostinte de limba romana corespunzatoare pentru a putea dialoga cu pacientul si a asigura cea mai buna asistenta stomatologica posibila pentru pacient pe tot parcursul exercitarii profesiei pe teritoriul Romaniei.
Asigurarea de raspundere civila profesionala
Art. 44. -
Medicul stomatolog, indiferent de modalitatea de exercitare a profesiei, trebuie sa incheie o asigurare de raspundere civila pentru riscuri ce decurg din activitatea profesionala, in conditiile legii.
CAPITOLUL V
Relatia dintre medicul stomatolog si pacient
Libertatea alegerii medicului stomatolog
Art. 45. -
Medicul stomatolog trebuie sa respecte dreptul fiecarei persoane de a-si alege liber medicul stomatolog.
Dreptul la a doua opinie
Art. 46. -
Medicul stomatolog are indatorirea de a respecta dreptul pacientului de a obtine o a doua opinie medicala.
Tratamentul afectiunilor stomatologice conform normelor profesionale
Art. 47. -
(1) Medicul stomatolog, in limita competentelor profesionale legal detinute sau recunoscute, are datoria de a-si trata pacientii dupa normele profesionale stabilite prin ghiduri de practica medicala aprobate la nivel national sau, in lipsa acestora, in tratatele de specialitate recunoscute de societatile stiintifice de profil sau in standardele recunoscute de comunitatea medicala a competentei ori specialitatii respective.
(2) Medicul stomatolog nu trebuie:
a) sa expuna pacientul unui risc disproportionat sau nejustificat in investigatiile sau actele medicale efectuate;
b) sa aplice, chiar si la solicitarea expresa a pacientului sau a reprezentatului legal al acestuia, metode de diagnostic sau tratament inadecvate clinic sau care pot pune in pericol viata pacientului.
(3) Medicul stomatolog trebuie sa informeze periodic pacientul sau reprezentantul legal al acestuia asupra derularii tratamentului, inclusiv cu privire la orice complicatii aparute sau la un tratament esuat, si sa discute despre optiunile de solutionare a acestora.
Acceptarea si refuzul pacientilor
Art. 48. -
(1) Cu exceptia cazurilor de urgenta, medicul stomatolog are obligatia de a acorda asistenta stomatologica unei persoane doar daca a acceptat-o in prealabil ca pacient, in conditiile legii.
(2) Medicul stomatolog are dreptul de a refuza un pacient, strict in conditiile prevazute de lege sau daca prin solicitarea formulata persoana in cauza solicita medicului stomatolog sa efectueze acte de natura a-i stirbi independenta profesionala, a-i afecta imaginea sau valorile morale ori solicitarea nu este conforma cu principiile fundamentale ale exercitarii profesiei de medic stomatolog, cu scopul si rolul social al profesiei.
(3) In toate cazurile, medicul stomatolog va explica persoanei respective sau, dupa caz, reprezentatului legal al acesteia motivele care au stat la baza refuzului, se va asigura ca prin refuzul acordarii serviciilor stomatologice viata sau sanatatea persoanei in cauza nu este pusa in pericol si, in masura in care refuzul este bazat pe incalcarea convingerilor sale morale, va indruma persoana in cauza spre un alt confrate sau o alta unitate medicala.
Art. 49. -
(1) Medicul stomatolog poate primi in cabinetul stomatologic, chiar si in afara situatiilor de urgenta, toti pacientii care solicita acordarea asistentei stomatologice in conditiile in care metoda de preventie, diagnostic, tratament la care urmeaza sa fie supusa persoana in cauza face parte din specialitatea sau competentele acestuia dobandite sau recunoscute in conditiile legii.
(2) Medicul stomatolog are obligatia de a furniza informatiile si documentele medicale pacientilor care aleg sa mearga in continuare la alt medic stomatolog, la solicitarea pacientilor in cauza si cu respectarea conditiilor prevazute de lege.
Consimtamantul
Art. 50. -
(1) Cu exceptiile prevazute de lege, manoperele de preventie, diagnostic si tratament, precum si investigatiile paraclinice, cu potential de risc pentru pacient, nu se pot efectua decat dupa ce persoana vizata si-a dat consimtamantul liber si in cunostinta de cauza, in forma prevazuta de lege.
(2) Medicul stomatolog va solicita si va primi consimtamantul numai dupa ce, in prealabil, pacientul sau persoana indreptatita sa isi dea acordul cu privire la efectuarea actului medical a primit informatiile prevazute de lege.
(3) Medicul stomatolog va urmari ca informarea sa fie adecvata si raportata la puterea de intelegere a persoanei care urmeaza sa isi manifeste consimtamantul.
(4) Derogarile de la obtinerea consimtamantului persoanei prevazute la alin. (2) sunt cele expres stabilite de lege.
(5) Atunci cand, conform legii, un major nu are, din cauza unui handicap mintal, a unei boli sau dintr-un motiv similar, capacitatea de a consimti la realizarea unui act medical, acesta nu se poate efectua fara acordul reprezentantului sau ori fara autorizarea unei autoritati sau a unei persoane ori instante desemnate prin lege.
Respectarea demnitatii pacientului si a increderii acordate
Art. 51. -
(1) Medicul stomatolog trebuie sa respecte demnitatea pacientului, precum si relatia profesionala care exista intre medicul stomatolog si pacient.
(2) Medicul stomatolog nu trebuie sa profite sau sa abuzeze de increderea acordata de pacient.
Utilizarea datelor pacientilor
Art. 52. -
Medicul stomatolog trebuie sa respecte anonimatul pacientului atunci cand utilizeaza date despre pacienti in publicatii si prezentari stiintifice si, in conditiile legii, sa obtina consimtamantul acestuia.
Comunicarea identitatii membrilor echipei medicale
Art. 53. -
Medicul stomatolog trebuie sa se asigure ca pacientul este informat cu privire la identitatea, titlul profesional si rolurile celor implicati in ingrijirea sa, inclusiv cu privire la competentele profesionale dobandite sau recunoscute in conditiile legii.
Eliberarea documentelor
Art. 54. -
Medicul stomatolog va elibera persoanelor indreptatite numai documentele permise de lege si care atesta realitatea medicala, asa cum rezulta aceasta:
a) din datele si informatiile pe care medicul stomatolog le detine in mod legal; sau
b) in urma exercitarii profesiei cu privire la persoana respectiva.
Art. 55. -
Medicul stomatolog trebuie sa asigure emiterea chitantelor/bonurilor/facturilor fiscale pentru serviciile taxate, in conditiile legii.
Prescriptiile medicale
Art. 56. -
Medicul stomatolog trebuie sa formuleze si sa explice prescriptiile medicale clar, fara echivoc si sa le scrie lizibil.
CAPITOLUL VI
Relatiile dintre confrati
Obligatia de sprijin reciproc si de loialitate
Art. 57. -
(1) Medicii stomatologi, in calitate de membri ai aceleiasi profesii, trebuie sa urmareasca ca relatiile dintre ei sa fie bazate pe incredere, ajutor si respect reciproc si sa mentina o buna colegialitate intre ei.
(2) In toate situatiile si imprejurarile legate de exercitarea obligatiilor profesionale, medicii stomatologi vor actiona cu loialitate unul fata de celalalt, vor manifesta solidaritate si isi vor acorda ajutor reciproc in indeplinirea misiunii medicale.
(3) Medicii stomatologi au obligatia de a-si incuraja colegii mai tineri, in special la debutul in activitatea profesionala.
(4) Obligatia de sprijin si loialitate subzista si fata de corpul profesional si organismele sale.
Respectul fata de confrati
Art. 58. -
Sunt interzise medicului stomatolog, in conditiile legii, blamarea, calomnierea si defaimarea confratilor, atat in exercitarea profesiei, cat si in afara acesteia, precum si raspandirea unor astfel de sustineri, in orice modalitate de diseminare.
Art. 59. -
Medicul stomatolog este obligat sa depuna toate diligentele ca existenta unui dezacord intre acesta si un confrate sa nu dea nastere la controverse publice, inclusiv sa evite, prin conduita proprie, ca pacientul sau o persoana care nu face parte din echipa medicala care a interactionat cu pacientul sa fie martorul unor manifestari capabile sa slabeasca increderea pacientului sau a publicului in medicul stomatolog curant sau in corpul profesional.
Art. 60. -
(1) Medicul stomatolog trebuie sa se abtina de la orice act care ar putea dauna unui confrate.
(2) Cu exceptia dorintei expres si liber consimtite a pacientului, este considerata o incalcare a obligatiei prevazute la alin. (1) inclusiv daca fapta a fost savarsita, in special, in urmatoarele circumstante:
a) medicul stomatolog care continua sa trateze un pacient pentru care nu detine calitatea de medic stomatolog curant, dar pe care l-a preluat pentru tratarea urgentei sau in situatia inlocuirii medicului stomatolog curant pe durata absentei acestuia din urma;
b) medicul stomatolog care continua tratamentul pacientului pentru care a emis o opinie de specialitate in cadrul procedurilor disciplinare sau judiciare si care nu mai trimite pacientul la medicul stomatolog curant pentru continuarea tratamentului;
c) medicul stomatolog care continua sa trateze un pacient caruia i-a acordat asistenta stomatologica in ambulatoriu, chiar daca tratamentul ulterior ar putea fi continuat de catre medicul stomatolog curant.
Semnalarea erorilor profesionale
Art. 61. -
(1) Medicul stomatolog nu se va pronunta cu privire la actele medicale efectuate de un confrate.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in situatia in care ia cunostinta despre acte sau fapte care, in opinia sa, ar putea constitui erori profesionale in masura sa puna in pericol sanatatea pacientului, medicul stomatolog va informa prin scrisoare medicala medicul stomatolog care a savarsit fapta, daca acesta este cunoscut.
(3) Daca eroarea nu este corectata ori apreciaza ca nu s-au intreprins toate masurile adecvate, medicul stomatolog va sesiza in mod cat mai detaliat organismele corpului profesional si, cu exceptia situatiilor prevazute de lege, nu va face publice datele.
(4) Prevederile alin. (1) - (3) nu sunt aplicabile in cazul medicului stomatolog investit cu solutionarea unei sesizari sau desemnat sa isi exprime opinia in cadrul procedurilor disciplinare sau al unei expertize, in conditiile legii sau ale regulamentelor profesiei.
Colaborarea cu alti medici stomatologi
Art. 62. -
(1) In absenta medicului stomatolog curant, atunci cand un pacient apeleaza la un alt medic stomatolog, acesta din urma poate oferi asistenta stomatologica necesara in timpul absentei primului.
(2) Medicul stomatolog inlocuitor trebuie sa ofere confratelui sau, la intoarcerea acestuia, cu acordul pacientului, orice informatie pe care o considera utila.
Art. 63. -
(1) Medicul stomatolog trebuie, in principiu, sa fie de acord sa realizeze o consultatie cu orice alt medic stomatolog sau alt medic atunci cand pacientul sau reprezentatul legal al acestuia solicita o consultatie comuna.
(2) Atunci cand pacientul sau medicul stomatolog curant solicita o consultatie comuna, acesta din urma poate indica consultantul pe care il prefera, dar trebuie sa lase libertatea de decizie pacientului si sa accepte consultantul pe care il doreste acesta, urmarind inainte de toate interesul pacientului.
(3) Medicul stomatolog curant se poate retrage daca i se impune un consultant pe care il refuza, fara a fi necesar sa motiveze refuzul sau.
(4) Medicul stomatolog care nu este de acord cu o cerere de consultare solicitata de pacient sau de reprezentantul legal al acestuia se poate abtine de la a participa la consultatie, insa va furniza toate informatiile si documentatia clinica referitoare la caz.
Art. 64. -
(1) Medicii stomatologi care consulta impreuna un pacient au datoria de a evita ca in timpul sau in urma unei consultatii sa discute in contradictoriu ori sa se denigreze in fata pacientului, a familiei sau reprezentatului legal al acestuia ori in public, prin orice mijloc de comunicare.
(2) La sfarsitul consultatiei, consultantul informeaza medicul stomatolog curant in scris despre constatarile si concluziile sale, precum si eventualele prescriptii medicale formulate.
(3) Medicul stomatolog consultant nu trebuie, cu exceptia unei cereri exprese a pacientului, sa continue tratamentul impus de starea acestuia din urma, atunci cand tratamentul este de competenta medicului stomatolog curant.
Art. 65. -
(1) In cazul unei diferente semnificative si ireconciliabile de opinie aparute in timpul sau ca urmare a unei consultatii comune, medicul stomatolog curant are libertatea alegerii investigatiilor, manoperelor de preventie, diagnostic si tratament, precum si dreptul de a refuza orice responsabilitate legata de aplicarea tratamentului recomandat de consultant, inclusiv dreptul de a refuza aplicarea acestui tratament.
(2) Daca tratamentul propus de consultant este acceptat de pacient, medicul stomatolog curant poate intrerupe relatia cu pacientul.
Art. 66. -
Cand mai multi medici stomatologi colaboreaza la examinarea sau tratamentul unui pacient, acestia trebuie sa se informeze reciproc.
Primordialitatea concilierii
Art. 67. -
In orice situatie litigioasa ori divergenta profesionala, inaintea oricarui demers public, inclusiv inainte de a se adresa mass-mediei, este obligatorie procedura de conciliere din cadrul corpului profesional.
Relatiile cu ceilalti profesionisti din domeniul sanatatii
Art. 68. -
Medicii stomatologi, in cadrul raporturilor lor profesionale cu confratii, medicii din diferite specialitati sau cu alti profesionisti din domeniul sanatatii, trebuie sa respecte independenta profesionala a acestora si libera alegere a pacientului.
CAPITOLUL VII
Publicitatea
Art. 69. -
(1) Reputatia medicului stomatolog trebuie sa se sprijine doar pe competenta si demnitate.
(2) Medicul stomatolog nu trebuie sa isi atraga clientela prin intermediul unor promisiuni oneroase ori neconforme cu normele publicitatii activitatilor medicale prevazute in prezentul cod deontologic si in deciziile Consiliului national.
Art. 70. -
Este interzisa reclama efectuata de un medic stomatolog sau de o forma de exercitare a profesiei, in orice mod, la produse farmaceutice, suplimente alimentare, dispozitive medicale, materiale sanitare sau de tehnica dentara ori alte produse de uz medical.
Art. 71. -
(1) Medicul stomatolog poate participa la campanii de informare in domeniul sanatatii, emisiuni, programe de televiziune sau prezentate in spatiul online, destinate educatiei publice, inclusiv prin intermediul grupurilor sau retelelor sociale ori prin orice alte forme de comunicare la distanta, si poate tine prelegeri, cu conditia respectarii regulilor prevazute in prezentul cod deontologic.
(2) In cadrul aparitiilor in mediile de informare, inclusiv in colaborarea cu institutii publice sau cu entitati private in activitati de informare si educatie pentru sanatate, medicul stomatolog va putea prezenta procedee de diagnostic si tratament, tehnici medicale specifice ori alte procedee si mijloace de investigare, dar nu va putea folosi acest prilej pentru a-si face reclama directa sau indirecta privind activitatea profesionala proprie sau a unui tert.
(3) Medicul stomatolog trebuie sa promoveze si sa utilizeze informatii din domeniul sanatatii accesibile, transparente, riguroase si prudente, pe baza cunostintelor stiintifice dobandite.
Art. 72. -
(1) Publicitatea formelor de exercitare a profesiei este destinata sa asigure publicului informatii cu privire la activitatea desfasurata de acestea potrivit competentelor si titlurilor academice, stiintifice sau profesionale dobandite sau recunoscute in conditiile legii, la cariera sa profesionala si la orarul de functionare.
(2) Publicitatea trebuie sa fie veridica, neinselatoare, sa respecte secretul profesional, sa nu fie agresiva si sa fie realizata cu demnitate si prudenta.
(3) Indiferent de mijlocul de publicitate utilizat, toate mentiunile laudative, comparative sau dispretuitoare, care cuprind marturii ale unei terte persoane, precum si toate informatiile referitoare la identitatea pacientilor sunt interzise.
(4) Mijloacele de publicitate a formelor de exercitare a profesiei nu pot fi folosite ca reclama in scopul dobandirii de clientela.
Mijloacele de publicitate
Art. 73. -
(1) Formele de exercitare a profesiei de medic stomatolog pot utiliza unul sau mai multe mijloace de publicitate, respectiv:
a) firma;
b) anunturi de publicitate, potrivit prezentului cod deontologic;
c) anunturi si mentiuni in anuare, carti de telefon, baze de date cu profesionistii din domeniul sanatatii, inclusiv in mediul online;
d) corespondenta profesionala si carti de vizita profesionale;
e) adresa de internet.
(2) Nu este permisa utilizarea urmatoarelor mijloace de publicitate:
a) oferirea serviciilor prin prezentare proprie sau prin intermediar la domiciliul ori resedinta unei persoane sau intr-un loc public;
b) propunerea personalizata de prestari de servicii efectuata de o forma de exercitare a profesiei, fara ca aceasta sa fi fost in prealabil solicitata in acest sens, indiferent daca aceasta este facuta sau nu in scopul racolarii de pacienti;
c) acordarea de consultatii de specialitate realizate pe orice suport material, precum si prin orice alt mijloc de comunicare in masa, inclusiv prin emisiuni radiofonice, televizate sau prin intermediul internetului/telecomunicatiilor, respectiv al grupurilor si retelelor sociale, cu exceptia celor avizate de Colegiul Medicilor Stomatologi din Romania sau de alte organisme acreditate de acesta in acest scop;
d) alte mijloace de publicitate decat cele prevazute in prezentul cod deontologic.
Art. 74. -
(1) Firma trebuie sa aiba dimensiunile maxime de 80 x 60 cm si sa fie amplasata la intrarea in imobilul si/sau in spatiul ocupat in care forma de exercitare a profesiei isi are sediul profesional principal sau secundar.
(2) Firma cuprinde urmatoarele mentiuni:
a) Colegiul Medicilor Stomatologi din Romania;
b) colegiul teritorial pe raza caruia se afla sediul profesional principal sau secundar;
c) denumirea formei de exercitare a profesiei si, optional, numele si prenumele medicului stomatolog titular si, dupa caz, ale medicilor stomatologi asociati, in situatia in care acestea nu se regasesc in denumire;
d) mentiuni privind sediul principal si sediul secundar;
e) mentiuni privind specialitatile si competentele medicale si, optional, titlurile profesionale, academice, stiintifice;
f) optional, date de contact: numar de telefon, fax, adresa de posta electronica (e-mail), adresa de internet (site web);
g) alte informatii stabilite prin decizie a Consiliului national.
(3) Modelul unic la nivel national al firmei prevazute la alin. (1) se aproba de Consiliul national.
Art. 75. -
(1) Formele de exercitare a profesiei pot publica anunturi in mica sau in marea publicitate.
(2) In anunturile de publicitate, medicul stomatolog poate mentiona:
a) inceperea, intreruperea, reluarea sau incetarea activitatii profesionale;
b) modificari ale locatiilor de exercitare a activitatii profesionale si ale programului de activitate;
c) informatiile prevazute la art. 74 alin. (2).
(3) Dimensiunile anunturilor de publicitate se stabilesc de Consiliul national.
(4) Anunturile publicate in anuarele profesionale privesc activitatea formelor de exercitare a profesiei, denumirea, competentele si specialitatile in care medicii stomatologi isi desfasoara activitatea, numele acestora, precum si programul de activitate.
(5) Informatiile prezentate in bazele de date cu profesionisti din domeniul sanatatii, precum si orice mentiuni referitoare la forma de exercitare a profesiei sau la medicul stomatolog prezentate inclusiv in site-uri de recomandare a profesionistilor, retele sociale sau care ofera servicii specifice activitatilor de asistenta stomatologica trebuie sa respecte prevederile prezentului cod deontologic, in special pe cele privind publicitatea si onorariile.
(6) Forma de exercitare a profesiei si medicul stomatolog se vor asigura ca dispozitiile prezentului articol sunt respectate.
Art. 76. -
(1) Corespondenta formei de exercitare a profesiei poate cuprinde:
a) numarul de telefon, fax, adresa de posta electronica (e-mail) si adresa de internet (site web);
b) indicarea sediului principal si, dupa caz, a sediului secundar si/sau a altui loc de exercitare a profesiei;
c) specialitatile si competentele medicale dobandite sau recunoscute in conditiile legii;
d) titlurile academice, stiintifice sau profesionale;
e) sigla formei de exercitare a profesiei.
(2) Cartile de vizita profesionale ale medicului stomatolog care isi desfasoara activitatea in cadrul formei de exercitare a profesiei pot cuprinde mentiunile permise corespondentei, precum si calitatea medicului stomatolog in forma de exercitare a profesiei.
Art. 77. -
(1) Medicii stomatologi, precum si formele de exercitare a profesiei pot folosi unul sau mai multe site-uri web care pot cuprinde mentiuni referitoare la activitatea desfasurata, precum si pe cele permise corespondentei ori publicitatii sau alte informatii stabilite prin decizie a Consiliului national.
(2) Site-ul web, accesibil publicului, trebuie sa fie creat si actualizat sub responsabilitatea unui medic stomatolog.
(3) Informatiile furnizate prin intermediul site-ului web:
a) trebuie sa respecte prevederile prezentului cod deontologic, inclusiv pe cele prevazute la art. 71;
b) trebuie sa fie realiste, obiective, relevante, verificabile, discrete, adevarate si clare;
c) nu trebuie sa aduca atingere interesului general de sanatate publica;
d) nu trebuie sa incurajeze efectuarea de investigatii si tratamente inutile.
(4) Utilizarea denumirii generice a specialitatilor stomatologice sau a competentelor profesionale ca nume de site este interzisa.
(5) Utilizarea "blogurilor" si aparitiilor in scopuri publicitare pe retelele sociale de catre medici stomatologi sau de formele de exercitare a profesiei este interzisa daca nu sunt respectate prevederile prezentului cod deontologic.
(6) Colegiul teritorial poate solicita medicului stomatolog sau formei de exercitare a profesiei sa efectueze modificarile necesare in cazul in care site-ul web nu respecta prevederile prezentului cod deontologic sau ale deciziilor Consiliului national.
(7) In situatia prevazuta la alin. (6), medicul stomatolog sau forma de exercitare a profesiei trebuie sa efectueze modificarile comunicate de colegiul teritorial in termenul stabilit prin decizie a Consiliului national.
Obligatia de informare a exercitarii profesiei de medic stomatolog cu caracter temporar sau ocazional
Art. 78. -
Medicii stomatologi cetateni ai unui alt stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat apartinand Spatiului Economic European sau ai Confederatiei Elvetiene, precum si cei asimilati acestora conform prevederilor legale, carora li s-a acordat acces temporar sau ocazional la exercitarea profesiei in Romania, atunci cand isi prezinta activitatea publicului, in special pe un site web, precum si formele de exercitare a profesiei in cadrul carora acestia isi desfasoara activitatea, sunt obligati sa informeze expres si in prealabil pacientii si alti beneficiari ai serviciilor cu privire la activitatile profesionale pe care sunt autorizati sa le indeplineasca, conform avizului eliberat in acest sens in conditiile legii, precum si asupra perioadei limitate de exercitare a profesiei.
Aplicabilitatea prevederilor privind desfasurarea publicitatii si continutul materialului publicitar
Art. 79. -
Prevederile privind desfasurarea publicitatii si continutul materialului publicitar cuprinse in prezentul cod deontologic sunt aplicabile medicilor stomatologi, formelor de exercitare a profesiei si tuturor unitatilor si institutiilor in cadrul carora se desfasoara activitati profesionale de catre medicul stomatolog.
CAPITOLUL VIII
Dispozitii finale
Competenta exclusiva a corpului profesional privind solutionarea abaterilor deontologice
Art. 80. -
Solutionarea oricarei sesizari privind existenta unei posibile incalcari a dispozitiilor prezentului cod deontologic intra in competenta CMSR, in calitate de organ de jurisdictie profesionala.
Raspunderea disciplinara a reprezentantilor formelor de exercitare a profesiei si ai altor furnizori de servicii medicale
Art. 81. -
(1) In cazul incalcarii obligatiilor stabilite, in baza legii, de prezentul cod deontologic si prin deciziile organelor de conducere ale CMSR in sarcina formelor de exercitare a profesiei si a altor furnizori de servicii medicale, raspunde disciplinar medicul stomatolog titular sau asociat al formei de exercitare a profesiei sau, dupa caz, medicul stomatolog administrator ori membru al consiliului de administratie.
(2) Daca datorita organizarii unitatii sau institutiei in cadrul careia este organizat cabinetul stomatologic nu exista un medic stomatolog care sa detina una dintre calitatile prevazute la alin. (1), raspunde disciplinar medicul stomatolog coordonator al activitatilor de asistenta stomatologica.
(3) Nu va fi angajata raspunderea disciplinara a persoanei prevazute la alin. (2) daca aceasta a informat in scris conducerea unitatilor sau institutiilor in cadrul careia este organizat cabinetul stomatologic cu privire la incalcarea dispozitiilor prezentului cod deontologic in 30 de zile de la data la care a luat cunostinta de savarsirea faptei.
Obligatia de informare cu privire la normele deontologice
Art. 82. -
Orice medic stomatolog care solicita sa devina membru al CMSR va confirma in fata colegiului teritorial in care se inscrie, inainte de depunerea juramantului, ca a luat cunostinta de prevederile prezentului cod deontologic.
Sanctionarea abaterilor
Art. 83. -
Nerespectarea prevederilor prezentului cod deontologic se sanctioneaza conform legii si regulamentelor in vigoare.
OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...
OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...
OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...
Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...
Legea 188/1999, actualizata 2024, privind Statutul functionarilor publici Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, actualizata 2024 - Republicare Actualizat ...
Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale Publicata in ...
Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului Publicat in Monitorul Oficial cu numar ...
Legea finantelor publice locale, actualizata 2024 - Legea 273/2006 Legea 273/2006 privind finantele publice locale Actualizata prin Legea 387/2023 pentru modificare ...
Telemunca, noul regim de munca in era digitala Sursa: MCP avocati
Suspendarea contractului de munca pe durata suspendarii permisului auto al salariatului Sursa: MCP avocati
Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca Sursa: MCP avocati
Acordarea despagubirilor pe durata suspendarii contractului individual de munca Sursa: MCP avocati
Poate un cetatean Non-UE, care lucreaza in Romania, sa fie detasat intr-un alt stat UE? Sursa: EuroAvocatura.ro
Somatia europeana de plata. Modalitate de recuperare a creantelor transfrontaliere Sursa: av. Andreea Deaconu
Portal.Just.ro - Dreptul justitiabilului de a ii fi sterse datele cu caracter personal Sursa: MCP avocati
In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti