din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2403 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Copiii si batranii, cei mai putin discriminatori fata de strainii de alte rase

Copiii si batranii, cei mai putin discriminatori fata de strainii de alte rase

  Publicat: 22 Dec 2010       1022 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Conform unui studiu efectuat pe baza unui experiment social si intercultural intr-un hypermarket din Bucuresti de Ziua Drepturilor Omului, tinerii si adultii au fost cei mai indiferenti fata de minoritati si alte rase

Folosirea bunurilor corporale si incorporale, folosire care antreneaza pierderea imediata sau treptata a utilitatilor lor.
Componenta a sistemului de protectie sociala, reprezinta ansamblul de institutii si masuri prin care statul, autoritatile publice ale administratiei locale si societatea civila asigura prevenirea, limitarea sau inlaturarea efectelor temporare sau permanente ale unor situatii care pot genera marginalizarea sau excluderea sociala a unor persoane.
Concept utilizate de stiintele comportamentale (psihologie, sociologie, psihologie judiciara), prin el intelegandu-se ansamblul actelor, reactiilor (glandulare, motorii, afective, verbale) prin care o persoana raspunde intr-o imprejurare data la solicitarile mediului inconjurator.
Alaturi de persoanele fizice, persoanele juridice apar in circuitul civil ca subiecte de drepturi si obligatii. In aceasta calitate, ele au aptitudinea generala si abstracta de a dobandi drepturi si de a-si asuma obligatii si, in virtutea acesteia, pot dobandi drepturi si isi pot asuma obligatii.
Totalitatea bunurilor si creantelor (drepturi de incasare) apartinand subiectului economic;
Orice angajament asumat de o banca fata de un singur debitor indiferent daca este efectiv sau potential, evidentiat in bilantul contabil
1837-1919. Om politic. Este trimis inca de copil la Berlin (1850) unde invata la "Franzosische Gymnasium".
Folosirea bunurilor corporale si incorporale, folosire care antreneaza pierderea imediata sau treptata a utilitatilor lor.
1837-1919. Om politic. Este trimis inca de copil la Berlin (1850) unde invata la "Franzosische Gymnasium".

Cele mai recente statistici ale Oficiului Roman de Imigrari indica aproximativ 60.000 de straini cu sedere legala in Romania dintre care 38% in Capitala.


Un studiu efectuat de Centrul de Informare ONU pentru Romania cu ocazia sarbatoririi Zilei Internationale a Drepturilor Omului, realizat cu sprijinul Facultatii de Comunicare si Relatii Publice/SNSPA, al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala/Universitatea Bucuresti si coordonat de Dan Petre/D&D Research arata ca inca nu obisnuim sa comunicam firesc si deschis cu persoane de alte rase si culturi intr-o situatie sociala cotidiana.


Experimentul a vizat plasarea bucurestenilor aflati in situatii de consum cu persoane de alte etnii si rase intr-un context social obisnuita, cu ocazia aniversarii Zilei Internationale a Drepturilor Omului a carei tema din acest an a fost antidiscriminarea.


Peste 4000 de bucuresteni care au venit la cumparaturi in magazinul real,-Vitan in data de 10 decembrie - de Ziua Internationala a Drepturilor Omului - au interactionat timp de 5 ore cu peste 20 de voluntari din Africa (Rwanda, Ghana, Africa de Sud, Congo, Tunisia, Senegal, Nigeria, Kenya), Asia (China, Japonia, Iran) si Europa (Belgia, Italia, Grecia). Reactiile, atitudinile sau gesturile clientilor hypermarketului au fost observate de catre specialisti de la Centrul de Informare ONU si o echipa de sociologi si studenti de la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice/ SNSPA dar si de la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala coordonata de Dan Petre/D&D Research.


Conform studiului, atitudinile si comportamentele persoanelor care au interactionat cu voluntarii de alte etnii si rase au fost relativ diverse. Au existat dialoguri deschise si prietenoase in cea mai mare parte a cazurilor - bucurestenii si voluntarii implicandu-se in conversatii pe tema drepturilor omului si a tarilor de origine, dar au fost observate si persoane care au reactionat cu ostilitate si suspiciune la contactul cu voluntarii, refuzand interactiunea, avand o mimica crispata si gesturi de retragere sau chiar de respingere.


Din perspectiva varstei, echipa de sociologi a concluzionat ca segmentele cele mai deschise catre interactiune au fost adultii de peste 50 de ani si copiii. In cazul primei categorii a fost observata si cea mai larga si variata plaja de reactii: de la deschidere, curiozitate si dorinta de a continua si dezvolta interactiunea cu voluntarul (exemplificate prin implicare in conversatie, solicitare de explicatii suplimentare, oferire spontana de informatii despre Romania sau intrebari personale despre voluntar si tara de origine a acestuia).


``Una din explicatiile pentru atitudinile observate la categoria de varsta peste 50 de ani - deschidere, curiozitate - poate fi legata de aspecte ce tin de reminiscente din perioada comunista, in care interactiunea cu persoanele din afara tarii era interzisa si astfel de situatii erau extrem de rare.`` afirma Dan Petre, sociolog si doctor in comunicare, cadru universitar FCRP/SNSPA.


Copiii, pe de alta parte, au manifestat cea mai mare deschidere de interactiune cu voluntarii, fiind deosebit de curiosi si prietenosi.


O concluzie mai putin asteptata a acestor observatii mentioneaza faptul ca tinerii (20 - 25 ani) si adultii (25 - 45 ani) au fost cei mai indiferenti la acest tip de interactiune. Majoritatea au avut un comportament grabit, foarte putin receptiv in interactiune, fara sa manifeste curiozitate fata de prezenta voluntarilor. ``Fiind persoane foarte active social, cu oportunitati mai mari de expunere la modele de interactiune de acest tip prezentate de mass media si diverse produse culturale, tinerii si adultii sunt mai putin marcati de experienta contactului direct cu persoane de alte rase sau etnii. Pe de alta parte, acestia sunt mai preocupati de aspectele concrete ale vietii de zi cu zi decat de implicarea activa in sprijinirea unor cauze sociale`` continua Dan Petre .


Totodata, conform sociologilor, chiar si in situatiile de interactiune pozitive, atitudinea deschisa din partea persoanelor este manifestata mai degraba la un nivel exterior decat unul interior. ``Se poate vorbi despre o stare difuza de suspiciune, care se explica mai degraba prin faptul ca nu suntem inca obisnuiti sa ne intalnim in situatii obisnuite de consum de zi cu zi cu persoane de alte etnii si rase, decat printr-o tendinta de discriminare``. - a concluzionat Dan Petre .



Citeşte mai multe despre:    ONU    Discriminare

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 475

[Vatra MCP] Schimbarile vizate de Codul Patrimoniului Cultural al Romaniei
23 Feb 2022 | 1385

[Vatra MCP] Contextul, motivele si necesitatea adoptarii Codul Patrimoniului Cultural al Romaniei
22 Feb 2022 | 1543

Codul muncii comentat 2022. Noua organizare a muncii. Editia a III-a, completata si revizuita
26 Jan 2022 | 2001

ICCJ: Termenul din Legea 50/1991 stabilit in procesul-verbal de constatare a contraventiei este unul de recomandare
01 Jul 2021 | 1792

CCR: Sanctionarea cu revocarea din functie a Avocatului Poporului trebuie sa aiba la baza criterii obiective
30 Jun 2021 | 1093



Articole Juridice

Model contract de munca 2024. CIM editabil 2024!
Sursa: EuroAvocatura.ro

Declaratia unica (212) pe 2024. Model Declaratia unica pe 2024
Sursa: EuroAvocatura.ro

Perioadele de crestere a copilului realizate in alte state membre trebuie luate in considerare la calcularea pensiei pentru limita de varsta
Sursa: MCP Cabinet avocati

Nu constituie discriminare interzicea purtarii vizibile a semnelor religioase, filozofice sau spirituale in cazul in care se aplica in mod general si nediferentiat tuturor lucratorilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Restituirea sumelor incasate de salariat ca urmare a interpretarii eronate a prevederilor legale privind salarizarea
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti