Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Drept Civil » NCPC: Recursul

NCPC: Recursul

  Publicat: 04 Feb 2013       5702 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Drept Civil  


Noul Cod de procedura civila aduce imbunatatiri de substanta in materia recursului, care va deveni o cale extraordinara de atac exercitata esentialmente doar in cazuri exceptionale in care legalitatea a fost infranta.

Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Oprirea temporara a punerii in aplicare a dispozitiilor din hotararile penale. Ea poate avea loc in temeiul legii (opis lege)
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Act adoptat de organele de stat,
Mijloc procesual care da posibilitatea de a se invoca unele stari de fapt si situatii (lipsa unui martor, a unor acte) pe care instanta trebuie sa le solutioneze imediat.
Termen prin care sunt desemnate acele actiuni sau incidente pe care o parte le ridica in procesul-penal sau civil si care au drept consecinta tergiversarea solutionarii pe fond a litigiului.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Desfiintarea unei hotarari judecatoresti ca urmare a admiterii unei cai de atac (recurs, apel, recurs in anulare).
Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului.

Astfel, ca regula, in noua reglementare recursul va urmari sa supuna Inaltei Curti de Casatie si Justitie examinarea, in conditiile legii, a conformitatii hotararii atacate cu regulile de drept aplicabile in concret, aceasta fiind una dintre modalitatile prin care se asigura o practica judiciara unitara la nivelul intregii tari . Totodata, vor fi prevazute expres hotararile care pot fi atacate cu recurs, cele care nu pot face obiectul acestei cai de atac, precum si cazurile de exceptie in care recursul se va judeca de instanta ierarhic superioara.Se reglementeaza, de asemenea, posibilitatea suspendarii executarii hotararii in cazul in care aceasta este atacata cu recurs, cu reconsiderarea conditiilor in care se poate dispune suspendarea la cererea partii interesate. Astfel, suspendarea executarii hotararii atacate la cererea partii interesate se va face numai de completul de judecata, nu de presedintele instantei sau sectiei.Se mareste durata termenului de recurs, ca regula generala, de la 15 la 30 de zile . Se regandesc motivele de exercitare a caii de atac a recursului, prin reducerea acestora si impunerea unor conditii stricte de exercitare, astfel incat acestea sa vizeze exclusiv legalitatea hotararii si nu fondul acesteia, cu precizarea ca aceste motive pot fi primite numai daca nu au putut fi invocate pe calea apelului sau in cursul judecarii apelului.
Alte masuri vizeaza instituirea obligativitatii pregatirii dosarului pentru instanta de recurs, ca si in cazul apelului, la instanta a carei hotarare se ataca, precum si reglementarea, ca si in cazul apelului, a recursului incident si a recursului provocat.Ca element de noutate, se impune redactarea cererii de recurs, precum si exercitarea si sustinerea recursului sa se realizeze numai prin avocat sau consilier juridic, datorita specificului acestei cai de atac, care vizeaza exclusiv legalitatea hotararii, incercandu-se astfel evitarea introducerii unor recursuri in mod abuziv, in scop de sicana .Totodata, se introduce procedura de filtrare a recursurilor, ca principala modalitate in care in statele membre ale Uniunii Europene, precum si in alte state, se incearca degrevarea instantei supreme.Cu privire la solutiile pe care le poate pronunta instanta de recurs, se elimina solutia modificarii hotararii in caz de admitere a recursului, care a dus la numeroase nemultumiri ale justitiabililor, fiind preferabil sa se pastreze numai solutia casarii hotararii si a rejudecarii procesului in cazul in care s-au savarsit nelegalitati.
Referitor la efectele casarii, se reglementeaza expres procedura rejudecarii in fond dupa casare, precum si principiul non reformatio in peius.


Astfel, instanta de casare poate constata, din oficiu, prin dispozitivul hotararii de casare, desfiintarea actelor de executare sau de asigurare facute in puterea unei hotarari casate.


Citeşte mai multe despre:    Procedura de filtrare a recursurilor    Noul cod de procedura civila    ICCJ    Rejudecare    Casare    Recursul in Noul Cod de procedura civila

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Eroarea judiciara, eroarea de judecata si erorile materiale in procesul civil
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

Contul bancar ca element obligatoriu al cererii de chemare in judecata problema liberului acces la justitie si confidentialitatii
Sursa: Irina Maria Diculescu

Constitutionalitatea derogarii de la principiul aplicarii imediate a legii noi
Sursa: Irina Maria Diculescu

CCR: prevederile NCPC cu privire la termenul de decadere pentru depunerea cererii reconventionale sunt constitutionale
Sursa: Irina Maria Diculescu

Revizuirea hotararilor judecatoresti definitive atunci cand exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata in cauza decizie C.C.R.
Sursa: Irina Maria Diculescu

C.C.R.: decaderea paratului din dreptul de a mai propune probe si de a invoca exceptii, deoarece nu a depus intampinarea in termenul prevazut de Codul de procedura civila, nu echivaleaza cu suprimarea dreptului la aparare
Sursa: Irina Maria Diculescu

Codul de procedura civila aplicabil din 2019, conform modificarilor aduse prin Legea 310/2018
Sursa: MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

Hotarare care cuprinde considerente contradictorii si nu prezinta aplicat si coerent argumentele pe care si-a intemeiat solutia
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal Decizia nr. 784/2020

Scopul activitatii de constatare a neregulilor si de stabilire a creantelor bugetare. Insolventa beneficiar
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 1737/2019

Incidenta dispozitiilor art. 488 pct. 6 din noul Cod de procedura civila
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 968 din 26 mai 2016

Invocarea exceptiei necompetentei teritoriale. Conditii si efecte
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 2224 din 12 iunie 2014

Contestatie privind tergiversarea procesului. Natura juridica
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 5313 din 17 mai 2013