Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Intrebari si Raspunsuri Juridice » [Av. muncii] Nerespectarea termenului de preaviz in cazul demisiei

[Av. muncii] Nerespectarea termenului de preaviz in cazul demisiei

  Publicat: 28 Dec 2016       963 citiri       Sursa: MCP Cabinet avocati        Secţiunea: Intrebari si Raspunsuri Juridice  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Opinie juridica privind Nerespectarea termenului de preaviz in cazul demisiei

Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
A fost promulgat la 11.09.1865
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
A fost promulgat la 11.09.1865
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Incalcarea dispozitiilor cu caracter administrativ sau disciplinar,
Persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv domiciliul, in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Una din formele importante prin care se manifesta dreptul de aparare,
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Datorita comportamentului neadecvat pe care l-a avut sefa mea directa fata de mine (discriminarea) nu am mai putut continua colaborarea cu angajatorul meu. Mi-am anuntat aceasta printr-o notificare scrisa, in care am specificat si motivele pentru care nu ma mai prezint la locul de munca . E adevarat ca nu am scris negru pe alb demisie sau incetarea raporturilor contractuale ci mi-am exprimat cerinta de a fi disponibilizata. Timp de 3 saptamani nu m-a contactat nimeni, imediat dupa acest interval m-a sunat cineva de la salarizare si mi-a spus sa merg sa ma ""inteleg"" cu sefa mea, sa rezolv problema acolo si sa sterg absentele acumulate pana atunci. Refuzand acest lucru, eu asteptand raspunsul la notificarea pe care am adresat-o, am fost convocata la cercetarea disciplinara prealabila. M-am prezentat la aceasta comisie rezultatul fiind concedierea disciplinara pe motivul absentelor nemotivate. Nu inteleg de ce sunt considerate absente nemotivat e atat timp cat eu am anuntat ca nu mai pot continua. Mentionez ca sunt angajata acestei institutii de 9 ani, interval in care nu am avut abateri/sanctiuni de nicio natura, comportamentul meu profesional fiind unul ireprosabil.

Raspuns Avocat dreptul muncii:
Demisia reprezinta actul unilateral de vointa al salariatului prin care acesta intelege sa puna capat contractului individual de munca . Salariatul nu este obligat sa isi motiveze demisia, insa manifestarea sa de vointa in sensul incetarii raporturilor de munca trebuie sa fie clara, precisa, neechivoca.
Prin acea notificare scrisa, dvs. ati specificat motivele pentru care urma sa nu va mai prezentati la locul de munca, insa, din ce intelegeme, nu a reiesit in mod clar intentia dvs. de a demisiona.
Mai mult decat atat, potrivit dispozitiilor art. 81 alin. 4 din Codul muncii, trebuia sa acordati angajatorului termenul de preaviz prevazut in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
In situatia in care ati fi dorit sa demisionati fara acordarea unui termen de preaviz, posibilitate recunoscuta la art. 81 alin. 8 din Codul muncii, in cuprinsul demisiei trebuia sa mentionati care au fost obligatiile pe care angajatorul nu le-a indeplinit fata de dvs. in desfasurarea relatiilor contratuale. Cu alte cuvinte, trebuia sa motivati de ce nu respectati obligatia impusa de lege de a va prezenta la serviciu pe perioada preavizului.
In aceste conditii, contractul individual de munca a continuat sa isi produca efectele pana la indeplinirea termenului de preaviz, si nu pana la data prezentarii notificarii scrise (demisiei). Dvs. trebuia sa va prezentati in continuare la locul de munca, pana la indeplinirea termenului de preaviz.
Nerespectarea termenului de preaviz prin neprezentare la locul de munca reprezinta abatere disciplinara, ce poate fi sanctionata de angajator chiar si cu desfacerea disciplinara a contractului individual de munca .
Astfel, angajatorul era indreptatit sa demareze procedura de cercetare disciplinara impotriva dvs. si sa va aplice o sanctiune, fie si cea a desfacerii contractului individual de munca .
In situatia in care sunteti nemultumita de emiterea deciziei de concediere, aveti posibilitatea sa introduceti o actiune la Tribunalul in circumscriptia caruia aveti domiciliul sau locul de munca, prin care sa solicitati anularea acesteia, aratand motivele pentru care considerati ca a fost emisa in mod nelegal.

*


Despre MCP Cabinet avocati: - Functionand din anul 2008, Cabinet de avocat ``Marius-Catalin Predut`` este specializat in consultanta juridica, asistenta juridica si reprezentare in litigii si conflicte de munca .Citeşte mai multe despre:    demisie    preaviz    Codul muncii    avocat dreptul munciiComentează: [Av. muncii] Nerespectarea termenului de preaviz in cazul demisiei
Alte Titluri

Clauza de neconcurenta in contractele de munca. Aplicabilitate practica. Solutii jurisprudentiale
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Contract individual de munca (Model 2018) | PDF si Word
Sursa: MCP Cabinet avocati

[Av. Muncii] Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatilor. Interpretarea si aplicarea legii
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

[Av. Muncii] Modalitatile de informare (preavizare) a salariatilor in cazul concedierii
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

[Av. Muncii] Scopul acordarii termenului de preaviz in cazul concedierii salariatilor
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

[Av. Muncii] Efectele contractului individual de munca pe durata termenului de preaviz
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

[Av. Muncii] Suspendarea termenului de preaviz in cazul concedierii salariatilor
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe GherasimJurisprudenţă

Obligarea angajatorului la plata drepturilor salariale neacordate, actualizate cu indicele de inflatie si dobanda legala aferenta
Pronuntaţă de: Tribunalul Dambovita, Sectia I Civila, Complet specializat in solutionarea litigiilor de munca si asigurari sociale, Sentinta nr. 797 din 19.05.2016

Demisie pentru nerespectarea obligatiilor contractuale de catre angajator. Obligarea indeplinirii de sarcini din afara competentei profesionale
Pronuntaţă de: Tribunalul G, Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 98 din 05.02.2016

Desfacerea contractului de munca, la expirarea termenului de preaviz. Motive ce nu tin de persoana salariatului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a Conflicte de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 3074 din 08.06.2016

Decizie de concediere a salariatului. Masura cu caracter abuziv si arbitrar
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Pitesti, Sectia I Civila, Decizia nr. 907/2016 din 14.04.2016

Necompensarea in bani de catre angajator a orelor suplimentare si a orelor de noapte lucrate
Pronuntaţă de: Tribunalul Vaslui, Sectia Civila, Sentinta nr 634/2016 din 09.06.2016