Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Avocat Marius Catalin Predut - Conferinta Dreptul Muncii
Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Comercial » Corespondenta prin e-mail. Semnatura electronica. Creanta nelichida

Corespondenta prin e-mail. Semnatura electronica. Creanta nelichida

  Publicat: 29 Mar 2010       8392 citiri        Secţiunea: Drept Comercial  


1. Persoana fizica membra a unei societati comerciale care, pe baza unui contract, convine sa contribuie cu bunuri,
Reprezinta date in forma electronica care sunt atasate sau logic asociate cu alte date in forma electronica si care servesc ca metoda de identificare.
In corespondenta prin e-mail dintre parti nu este specificat exact cuantumul debitului. Acest tip de corespondenta nu poate fi avut in vedere ca proba, fata de dispozitiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, intrucat inscrisului prezentat nu i s-a incorporat, atasat sau asociat o semnatura electronica extinsa.

Data la care o obligatie devine exigibila si la care trebuie sa se plateasca o anumita suma, sa se presteze un serviciu,
Ceea ce poate fi realizat cu usurinta.
Imprimat emis de un organ official, folosit pentru plata unor taxe sau impozite.
In cazul in care legislatia unei anumite ramuri de drept nu acopera toate situatiile posibile din practica, acestora din urma li se aplica legislatia dreptului comun.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Ansamblu de masuri prevazute de lege prin care creditorul realizeaza, cu ajutorul constrangerii de stat, drepturi patrimoniale recunoscute prin hotararea unui organ de jurisdictie sau prin alt titlu, daca debitorul nu-si indeplineste de buna voie obligatiile.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Prestatiile de asigurari sociale reprezinta venit de inlocuire pentru pierderea totala sau partiala a veniturilor profesionale, ca urmare a batranetii, invaliditatii, accidentelor, bolii, maternitatii sau decesului si care se acorda sub forma de:
Sintagma ce desemneaza creanta ce are o existenta neindoielnica in sensul ca asupra ei nu s-a conturat un litigiu.
Drept al uneia dintre persoanele care sunt subiect intr-un raport juridic de obligatie, denumita creditor, de a pretinde celeilalte parti, denumita debitor, indeplinirea obligatiei acesteia.
Persoana fizica sau juridica care a primit o suma de bani sau alte valori de la creditor,
Creante de recuperat de catre unitate in urma vanzarii pe credit a bunurilor sau a avansurilor de fonduri.
1. Persoana fizica membra a unei societati comerciale care, pe baza unui contract, convine sa contribuie cu bunuri,
Reprezinta date in forma electronica care sunt atasate sau logic asociate cu alte date in forma electronica si care servesc ca metoda de identificare.
1. Datoria persoanei creditate.
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
1. Datoria persoanei creditate.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.

Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresti, sectia a VI-a comerciala, la data de 21 decembrie 2006 sub nr. 43787/3/2006, creditoarea G.M.N.D. SRL in contradictoriu cu debitoarea C.S.C.O.P. S.Y. SRL a solicitat emiterea unei ordonante prin care acesta sa fie somat la plata sumei de 2.692.875.278 lei, din care 2.176.324.881 lei reprezentand facturi neachitate si 516.550.397 lei penalitati de intarziere calculate de la data scadenta a facturilor neachitate pana la data introducerii actiunii.
In motivarea cererii, creditoarea arata ca intre parti au existat raporturi comerciale, debitul inregistrat la sfarsitul anului 2003 fiind de 4.176.387.023 lei, iar pe parcursul anului curent debitoarea a facut mai multe plati. Incepand cu 24 septembrie 2004, creditoarea a sistat furnizarea de marfuri catre debitoare, punandu-i in vedere sa achite mai intai facturile restante.
Dovada livrarii marfurilor se face anexand facturile aferente anului 2004, marfurile fiind acceptate si nefiind formulate obiectiuni.In drept, cererea se intemeiaza pe dispozitiile O.G. nr. 5/2001, art. 43 C. com.La dosar au fost depuse: taxa de timbru, timbru judiciar, corespondenta, facturi fiscale.
La 24 ianuarie 2007, debitoarea a formulat intampinare, solicitand respingerea cererii ca neintemeiata. Se invoca imprejurarea ca nu este indeplinita conditia caracterului cert al creantei, debitoarea efectuand plati esalonate, astfel ca aceasta nu datoreaza decat suma de 1700,23 lei. Penalitatile solicitate rezulta dintr-un calcul unilateral al creditoarei si prin urmare au caracter contencios, putand fi pretinse in cadrul unei actiuni de drept comun.
Analizand cererea cu care a fost investita si inscrisurile anexate, instanta a retinut urmatoarele:
Potrivit art. 1 din O.G. nr. 5/2001 procedura somatiei de plata se desfasoara, la cererea creditorului, in scopul realizarii de bunavoie sau prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura or in alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii .
In speta, s-a retinut ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 1 din O.G. nr. 5/2001, nefiind dovedit caracterul cert al creantei pretinse.
Astfel, potrivit dispozitiilor art. 379 alin. (3) C. pr. civ. creanta certa este aceea a carei existenta rezulta din insusi actul de creanta sau si din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de acesta.
In speta, creditoarea a invocat in sustinerea cererii o serie de facturi emise in perioada 12 martie 2004-31 mai 2004, care nu sunt insusite de reprezentantii debitoarei prin semnare sau prin orice alt mod. Creditoarea a mai invocat corespondenta dintre parti purtata in perioada august-septembrie 2004 prin care debitoarea ar recunoaste existenta unor debite. In aceasta corespondenta, nu este specificat exact cuantumul debitului, iar corespondenta prin e-mail nu poate fi avuta in vedere ca proba, fata de dispozitiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, intrucat inscrisului prezentat nu i s-a incorporat, atasat sau asociat o semnatura electronica extinsa (art. 5 si urm. din lege).
Nu s-a retinut nici recunoasterea implicita a unui de debit de 1700,23 Ron de catre debitoare prin intampinare, intrucat din probele administrate nu rezulta ca acest debit se include in cel pretins de creditoare prin prezenta actiune si ca priveste facturile invocate de creditoare si anexate la dosar.
Nefiind intrunite conditiile impuse de art. 1 alin. (1) din O.G. nr. 5/2001, instanta a respins cererea privind emiterea unei somatii de plata ca neintemeiata.
Pronuntata de: Tribunalul Bucuresti, sectia a VI-a comerciala, sentinta nr. 1077 din 5 ianuarie 2007


Citeşte mai multe despre:    E-mail    Proba e-mail    Corespondenta    Semnatura electonica    OUG 5/2001    Legea 455/2001    Art. 43 Codul comercial    Facturi    Proba
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Nedovedirea indeplinirii conditiilor pentru angajarea raspunderii patrimoniale a salariatului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 5517 din data de 28 Noiembrie 2019

Constituie abuz de drept anularea deciziei de concediere pe motiv ca salariatul se afla in concediu medical. Necomunicarea dovezii concediului medical
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 2342/2020

Descrierea faptei trebuie sa corespunda necesitatii de a se aprecia, prin prisma acesteia, legalitatea si temeinicia sanctiunii disciplinare
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 5976/2019

Divulgarea unor informatii de natura secretului bancar. Desfacerea disciplinara a contractului individual de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 583 din data de 04 februarie 2019

Absentele nemotivate ale salaratului de la locul de munca pot atrage suspendarea contractului individual de munca si sanctionarea disciplinara a salariatului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Brasov - Decizia civila nr. 1803/26.11.2018

Nulitatea absoluta a deciziei de sanctionare disciplinara. Conditii de forma.
Pronuntaţă de: Tribunalul Ilfov Sentinta civila nr. 1425.25.06.2020

Opinie contrara: mentinerea sanctiunii pentru nedeclararea salariului confidential al membrilor de familie
Pronuntaţă de: Judecatoria Sectorul 3 Bucuresti, Sentinta civila nr. 1221 din 13.02.2019

Dovada intervalului de timp lucrat. Neimplicarea salariatilor de catre angajator in atestarea nemijlocita a timpului de lucru
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 6084 din data de 23.12.2019

Elementele ce caracterizeaza un raport de munca. Prestarea muncii, subordonarea salariatului, organizarea si disciplina muncii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Suceava - Decizia civila nr. 364 din data de 2 aprilie 2019

Prestare ore suplimentare fara solicitarea expresa a angajatorului. Dovada prestarii orelor suplimentare
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Pitesti Decizia civila nr. 114/11.04.2019Articole Juridice

Dreptul la deconectare al salariatului in era digitala. Reglementare
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Evaluarea salariatilor prin procese automate, aplicatii si platforme electornice
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Procedura concilierii conflictelor de munca. Suspendarea termenelor de solutionare a conflictelor de munca pe durata concilierii
Sursa: avocat Ioana Emilia | MCP Cabinet avocati

La incarcarea nelegala a unui film pe o platforma online nu poate solicita si adresa sa de e-mail sau IP ori numarul de telefon
Sursa: EuroAvocatura.ro

Beneficiarii si procedura de atribuire a somajului tehnic pe perioada starii de urgenta
Sursa: MCP Cabinet avocati

Forma si continutul contractului de munca la domiciliu, in cazul activitatii de telemunca
Sursa: MCP Cabinet avocati