Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Comercial » Corespondenta prin e-mail. Semnatura electronica. Creanta nelichida

Corespondenta prin e-mail. Semnatura electronica. Creanta nelichida

  Publicat: 29 Mar 2010       8111 citiri        Secţiunea: Drept Comercial  


1. Persoana fizica membra a unei societati comerciale care, pe baza unui contract, convine sa contribuie cu bunuri,
Reprezinta date in forma electronica care sunt atasate sau logic asociate cu alte date in forma electronica si care servesc ca metoda de identificare.
In corespondenta prin e-mail dintre parti nu este specificat exact cuantumul debitului. Acest tip de corespondenta nu poate fi avut in vedere ca proba, fata de dispozitiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, intrucat inscrisului prezentat nu i s-a incorporat, atasat sau asociat o semnatura electronica extinsa.

Data la care o obligatie devine exigibila si la care trebuie sa se plateasca o anumita suma, sa se presteze un serviciu,
Ceea ce poate fi realizat cu usurinta.
Imprimat emis de un organ official, folosit pentru plata unor taxe sau impozite.
In cazul in care legislatia unei anumite ramuri de drept nu acopera toate situatiile posibile din practica, acestora din urma li se aplica legislatia dreptului comun.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Ansamblu de masuri prevazute de lege prin care creditorul realizeaza, cu ajutorul constrangerii de stat, drepturi patrimoniale recunoscute prin hotararea unui organ de jurisdictie sau prin alt titlu, daca debitorul nu-si indeplineste de buna voie obligatiile.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Prestatiile de asigurari sociale reprezinta venit de inlocuire pentru pierderea totala sau partiala a veniturilor profesionale, ca urmare a batranetii, invaliditatii, accidentelor, bolii, maternitatii sau decesului si care se acorda sub forma de:
Sintagma ce desemneaza creanta ce are o existenta neindoielnica in sensul ca asupra ei nu s-a conturat un litigiu.
Drept al uneia dintre persoanele care sunt subiect intr-un raport juridic de obligatie, denumita creditor, de a pretinde celeilalte parti, denumita debitor, indeplinirea obligatiei acesteia.
Persoana fizica sau juridica care a primit o suma de bani sau alte valori de la creditor,
Creante de recuperat de catre unitate in urma vanzarii pe credit a bunurilor sau a avansurilor de fonduri.
1. Persoana fizica membra a unei societati comerciale care, pe baza unui contract, convine sa contribuie cu bunuri,
Reprezinta date in forma electronica care sunt atasate sau logic asociate cu alte date in forma electronica si care servesc ca metoda de identificare.
1. Datoria persoanei creditate.
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
1. Datoria persoanei creditate.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.

Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresti, sectia a VI-a comerciala, la data de 21 decembrie 2006 sub nr. 43787/3/2006, creditoarea G.M.N.D. SRL in contradictoriu cu debitoarea C.S.C.O.P. S.Y. SRL a solicitat emiterea unei ordonante prin care acesta sa fie somat la plata sumei de 2.692.875.278 lei, din care 2.176.324.881 lei reprezentand facturi neachitate si 516.550.397 lei penalitati de intarziere calculate de la data scadenta a facturilor neachitate pana la data introducerii actiunii.
In motivarea cererii, creditoarea arata ca intre parti au existat raporturi comerciale, debitul inregistrat la sfarsitul anului 2003 fiind de 4.176.387.023 lei, iar pe parcursul anului curent debitoarea a facut mai multe plati. Incepand cu 24 septembrie 2004, creditoarea a sistat furnizarea de marfuri catre debitoare, punandu-i in vedere sa achite mai intai facturile restante.
Dovada livrarii marfurilor se face anexand facturile aferente anului 2004, marfurile fiind acceptate si nefiind formulate obiectiuni.In drept, cererea se intemeiaza pe dispozitiile O.G. nr. 5/2001, art. 43 C. com.La dosar au fost depuse: taxa de timbru, timbru judiciar, corespondenta, facturi fiscale.
La 24 ianuarie 2007, debitoarea a formulat intampinare, solicitand respingerea cererii ca neintemeiata. Se invoca imprejurarea ca nu este indeplinita conditia caracterului cert al creantei, debitoarea efectuand plati esalonate, astfel ca aceasta nu datoreaza decat suma de 1700,23 lei. Penalitatile solicitate rezulta dintr-un calcul unilateral al creditoarei si prin urmare au caracter contencios, putand fi pretinse in cadrul unei actiuni de drept comun.
Analizand cererea cu care a fost investita si inscrisurile anexate, instanta a retinut urmatoarele:
Potrivit art. 1 din O.G. nr. 5/2001 procedura somatiei de plata se desfasoara, la cererea creditorului, in scopul realizarii de bunavoie sau prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura or in alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii .
In speta, s-a retinut ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 1 din O.G. nr. 5/2001, nefiind dovedit caracterul cert al creantei pretinse.
Astfel, potrivit dispozitiilor art. 379 alin. (3) C. pr. civ. creanta certa este aceea a carei existenta rezulta din insusi actul de creanta sau si din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de acesta.
In speta, creditoarea a invocat in sustinerea cererii o serie de facturi emise in perioada 12 martie 2004-31 mai 2004, care nu sunt insusite de reprezentantii debitoarei prin semnare sau prin orice alt mod. Creditoarea a mai invocat corespondenta dintre parti purtata in perioada august-septembrie 2004 prin care debitoarea ar recunoaste existenta unor debite. In aceasta corespondenta, nu este specificat exact cuantumul debitului, iar corespondenta prin e-mail nu poate fi avuta in vedere ca proba, fata de dispozitiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, intrucat inscrisului prezentat nu i s-a incorporat, atasat sau asociat o semnatura electronica extinsa (art. 5 si urm. din lege).
Nu s-a retinut nici recunoasterea implicita a unui de debit de 1700,23 Ron de catre debitoare prin intampinare, intrucat din probele administrate nu rezulta ca acest debit se include in cel pretins de creditoare prin prezenta actiune si ca priveste facturile invocate de creditoare si anexate la dosar.
Nefiind intrunite conditiile impuse de art. 1 alin. (1) din O.G. nr. 5/2001, instanta a respins cererea privind emiterea unei somatii de plata ca neintemeiata.
Pronuntata de: Tribunalul Bucuresti, sectia a VI-a comerciala, sentinta nr. 1077 din 5 ianuarie 2007


Citeşte mai multe despre:    E-mail    Proba e-mail    Corespondenta    Semnatura electonica    OUG 5/2001    Legea 455/2001    Art. 43 Codul comercial    Facturi    Proba
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

ICCJ: Contractul privind serviciile financiare incheiat la distanta constituie titlu executoriu in lipsa semnaturii olografe sau a semnaturii electronice extinse
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

Concediere asociat. Individualizare sanctiune disciplinara. Dreptul la concediu este garantat
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti Sectia a VII-a pentru cauze privind C.M.A.S., Decizia civila nr. 1404/2017, in sedinta publica din 7 martie 2017

Convocarea la cercetare disciplinara din cuprinsul careia nu se poate cunoaste in mod obiectiv obiectul cercetarii, atrage anularea deciziei de sanctionare
Pronuntaţă de: Tribunalul Prahova Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 428/2017, in sedinta publica din 6 februarie 2017

Nerespectarea procedurii de evaluare profesionala atrage anularea hotararii prin care a fost stabilit calificativul, insa instanta nu se poate substitui evaluatorului
Pronuntaţă de: Tribunalul Timis Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 213/PI/LM/2017, in sedinta publica din 2 martie 2017

Distinctie intre criteriile de recunoastere a grupei I de munca (conditii speciale) anterior si ulterior intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000
Pronuntaţă de: Tribunalul Dambovita Sectia I Civila nr. 142/2017, Sentinta civila nr. 142/2017, in sedinta publica din data de 26.01.2017

Hotararea CEDO in Cauza Ovidiu Cristian Stoica impotriva Romaniei. Admisibilitatea probelor. Dreptul la un proces echitabil. Reparatie echitabila
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Anularea de catre instanta a deciziei de sanctionare. Exceptia tardivitatii emiterii deciziei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel G, Sectia Conflicte de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 237/2016

Sanctionarea salariatului pentru neindeplinirea obligatiilor de serviciu. Masura legala si temeinica
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti, Sectia a VIII-a Conflicte de munca si asigurari sociale, Sentinta nr. 2783 din 15.03.2016

Concedierea salariatei gravide in perioada de proba si in concediu medical
Pronuntaţă de: Tribunalul Arad, Sectia a III-a Contencios administrativ fiscal, litigii de munca si asigurari sociale, Sentinta nr. 1832 din 05.07.2016

Nulitatea absoluta a deciziei de sanctionare disciplinara sub aspectul nemotivarii
Pronuntaţă de: Tribunalul Timis, Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 717 din data de 24.03.2016Articole Juridice

La incarcarea nelegala a unui film pe o platforma online nu poate solicita si adresa sa de e-mail sau IP ori numarul de telefon
Sursa: EuroAvocatura.ro

Beneficiarii si procedura de atribuire a somajului tehnic pe perioada starii de urgenta
Sursa: MCP Cabinet avocati

Forma si continutul contractului de munca la domiciliu, in cazul activitatii de telemunca
Sursa: MCP Cabinet avocati

CJUE: Noi instructiuni practice pentru parti. Faza scrisa si orala a procedurii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Practici de mobbing. Punerea in imposibilitate de a presta munca
Sursa: MCP Cabinet avocati

Modificarea functiei in contractul de munca
Sursa: MCP Cabinet avocati

Dreptul la viata privata pe retelele de socializare, intre victima si iresponsabil
Sursa: Irina Maria Diculescu