din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3836 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Dreptul Muncii » Anularea deciziei de sanctionare. Inexistenta unei decizii de numire a Comisiei de disciplina si neefectuarea convocarii salariatului.

Anularea deciziei de sanctionare. Inexistenta unei decizii de numire a Comisiei de disciplina si neefectuarea convocarii salariatului.

  Publicat: 27 May 2013       3938 citiri        Secţiunea: Dreptul Muncii  


Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Codul de procedura civila reglementeaza judecata in fond a cauzelor civile, judecata care cunoaste trei faze (etape):
Prin contestatia inregistrata sub nr. 1600/105/2009, contestatorul I.N.I a chemat in judecata pe intimata SC Hidro Prahova SA, solicitand instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa se dispuna anularea deciziei nr. 146/25.03.2009 emisa de intimata, inlaturarea sanctiunii reducerii salariului de baza, pe o durata de 3 luni si obligarea intimatei la plata cheltuielilor de judecata .

Incalcarea dispozitiilor cu caracter administrativ sau disciplinar,
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Codul muncii este actul normativ care reuneste normele ce constituie dreptul comun in materia raporturilor de munca.
Codul muncii este actul normativ care reuneste normele ce constituie dreptul comun in materia raporturilor de munca.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Persoana de conducere care organizeaza, coordoneaza si controleaza activitatea de conceptie, de productie si este membru al structurilor de conducere.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Intamplare neplacuta care produce ranirea, mutilarea sau moartea cuiva.
Desemneaza orice persoana care este asigurata, in baza unei asigurari obligatorii sau facultative continue, impotriva unuia sau mai multor riscuri ce corespund ramurilor unui regim de securitate sociala care se aplica salariatilor.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.

In motivarea contestatiei, contestatorul a aratat ca in mod nelegal a fost emisa decizia sus-mentionata, atat timp cat nu s-a procedat la cercetarea sa prealabila, disciplinara, nu a savarsit nicio abatere disciplinara, in conditiile in care a respectat dispozitiile notei interne nr. 146/25.03.2009, iar sanctiunea aplicata a fost tardiva in conditiile in care desi contractul sau de munca a fost modificat la 05.01.2009, a fost sanctionat la 25.03.2009, deci dupa expirarea termenului de 30 de zile prevazut de lege.
Dupa examinarea actelor si lucrarilor dosarului, prin sentinta nr. 110 din 02 februarie 2010 Tribunalul Prahova a respins contestatia ca neintemeiata.
Impotriva acestei hotarari a declarat recurs contestatorul Iosifescu Nicolae Ion, sustinand ca solutia primei instante este rezultatul interpretarii si aplicarii eronate a dispozitiilor legale, ceea ce atrage nulitatea acesteia, avand in vedere dispozitiile art. 267 alin.1 si 2 din Codul muncii.
Arata ca, recurentului nu i s-a adus la cunostinta declansarea cercetarii disciplinare prealabile, astfel incat nu i s-a recunoscut nici dreptul reglementat de alin.4 al art. 267 din Codul muncii. Precizeaza ca, desi este adevarat faptul ca prin Nota interna toti coordonatorii de sucursale au fost convocati la o sedinta la sediul societatii la data de 24.03.2009, insa, aceasta nu poate fi considerata o convocare in vederea realizarii cercetarii prealabile, nota adresandu-se doar coordonatorilor de sucursale, iar recurentul nu mai detinea aceasta functie din 7.01.2009, considerand, astfel, ca nu au fost indeplinite cerintele reglementate de dispozitiile art. 267.
In continuare, arata ca prima instanta a apreciat ca recurentul a fost sanctionat intrucat nu a respectat dispozitiile Notei interne, atat in perioada cat a functionat ca sef de sucursala, cat si ulterior in calitate de inginer sef, insa mentioneaza ca nu se poate lua masura sanctionarii impotriva sa pentru neregulile din perioada cat a avut functia de sef de sucursala dupa ce nu mai detine acea functie.
Totodata, mentioneaza ca motivele cuprinse in decizie sunt nereale, iar sanctiunea aplicata este nelegala, fata de imprejurarea ca, din motivarea actului supus controlului judiciar, rezulta ca, in perioada cat a fost sef al Sucursalei Sinaia, nu a respectat dispozitiile continute in Nota interna nr. 378/2008, situatie care nu este conforma cu realitatea, intrucat pana la data de 5.01.2009 a luat toate masurile necesare pentru a aduce la indeplinire dispozitiile notei, iar eventualele nereguli nu pot sa-i fie imputate.
Prin decizia civila 1815 din 11 noiembrie 2010, Curtea de Apel Ploiesti a admis recursul, a modificat in tot sentinta in sensul ca a admis contestatia si a anulat decizia nr. 146/2009, cu consecinta inlaturarii sanctiunii aplicate, retinand ca contestatorul este salariatul intimatei indeplinind, incepand cu 05.01.2009, functia de inginer sef sistem de exploatare zonal Valea Prahovei, functie in baza careia avea obligatia, printre altele, sa intocmeasca condici de prezenta privind activitatea salariatilor, raportarea prezentei acestora din cadrul echipei de interventie, in baza unui model actualizat, in caz de nevoie, pe parcursul zilei, intocmirea unor procese verbale pentru restul salariatilor in care se vor consemna obligatoriu orele de predare-preluare a schimbului, comunicarea foilor zilnice de prezenta pe adresa de e-mail.
Totodata, potrivit actelor sus-mentionate, contestatorul a refuzat punerea in aplicare a notelor interne, note pe care le-a contestat, motiv pentru care intimata a procedat la declansarea procedurii de cercetare prealabila in vederea sanctionarii contestatorului, ocazie cu care acesta a fost convocat de catre intimata si a dat o declaratie in cadrul careia a recunoscut ca nu a respectat dispozitiile notei interne nr. 378/2008.
Prin decizia nr. 146/25.03.2009 emisa de catre intimata s-a procedat la sanctionarea disciplinara a contestatorului cu reducerea salariului de baza pe o durata de 3 luni, cu 10 %, motivandu-se ca nu a respectat dispozitiile notei interne nr. 378/1.10.2008, nu a verificat activitatea sucursalelor din subordine creand prejudicii societatii prin lipsa documentelor de prezenta la locul de munca necesare completarii unui dosar de cercetare la ITM, in urma unui accident suferit de un salariat la Sucursala din Busteni.
In speta, Curtea a constatat ca nu exista o decizie de numire a Comisiei de disciplina si contestatorul nu a fost convocat in scris in fata Comisiei pentru a da nota explicativa.
La fila 33 dosar fond exista numai o convocare care face trimitere la un email din data de 17 martie si fax din 18 martie 2009, acestea din urma nefiind la dosar, prin care recurentul este convocat la o sedinta operativa in data de 24.03.2009, aceasta nota interna nefiind adresata numai contestatorului, ci tuturor coordonatorilor de sucursale. Aceasta convocare nu cuprinde elementele obligatorii prevazute de art. 267 C.muncii, respectiv ora, precizarea obiectului cercetarii disciplinare (se foloseste expresia ``modul de aplicare al Notei Interne 378/01.10.2008``, exprimare care nu face trimitere la abaterile imputate si articolele incalcate).




Pronuntata de: Curtea de Apel Ploiesti, Sectia de conflicte de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 1815 din 11 noiembrie 2010


Citeşte mai multe despre:    Cercetare disciplinara    Decizie de concediere    Convocare    Sanctiune disciplinara    Curtea de Apel Ploiesti    Comisie de disciplina
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Neefectuarea coprespunzatoare a cercetarii disciplinare prealabile Comportamente inadecvate sau nedrepte la locul de munca
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Procedura convocarii la cercetarea disciplinara a salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Dreptul utilizatorului de a dispune incetarea contractului individual de munca a salariatului temporar pentru motive disciplinare
Pronuntaţă de: Curtea de apel Bucuresti

Personalul didactic auxiliar si cel de conducere raspund disciplinar conform Legii educatiei nationale nr. 1/2011, iar nu in baza dispozitiilor Codului muncii
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 1045 din 28 noiembrie 2019, pronuntata de Curtea de Apel Suceava, Sectia I civila

Conflict de competenta functionala intre sectiile instantei. Actiune introdusa de personalul silvic. Determinarea naturii juridice a actelor contestate
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Sentinta civila nr. 8/3.03.2020

Decizie de sanctionare disciplinara. Caracterul restrictiv al dispozitiilor inscrise Codul muncii. Analiza elementelor constitutive ale abaterii disciplinare prin raportare la prevederile actului emis de angajator
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 40/06.02.2020



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Concedierea Salariatilor. Modalitati de incetare a CIM si contestarea deciziei de concediere
Sursa: MCP Cabinet avocati

Calculul termenului de preaviz la concedierea salariatului. Aspecte practice si procedurale
Sursa: MCP Cabinet avocati

Absenta salariatului de la locul de munca in situatii de urgenta familiala
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Aspecte practice privind necorespunderea profesionala a salariatului
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Cercetarea disciplinara a salariatilor. Legalitatea Regulamentului intern si a altor Proceduri
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Demisia - drept unilateral al salariatului. Mecanism juridic si consecinte
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut