Prin sentinta civila nr. 17/16.01.2019 pronuntata de Tribunalul Bacau in dosarul nr. 7913/118/2017 s-a respins actiunea privind pe reclamanta T.W. SRL in contradictoriu cu paratul D.M.M. ca nefondata. A fost obligata reclamanta sa plateasca paratului suma de 1200 lei cu titlu de cheltuieli judecata - onorar avocat.
Impotriva acestei hotarari a declarat apel reclamanta, apelul fiind declarat in termen, motivat si scutit de plata taxei de timbru conform art. 270 Codul muncii.
A apreciat apelanta ca hotararea instantei de fond este nelegala si netemeinica sub aspectul interpretarii juridice a sintagmei ``din initiativa angajatului``.
Considera apelanta ca din punctul sau de vedere in speta suntem in prezenta unei incetari a contractului individual de munca din initiativa angajatului, intrucat acesta este cel care a initiat procedura si care si-a manifestat intentia de a incheia relatiile contractuale. Sintagma - la initiativa angajatului - are un sens mai larg si cuprinde pe langa demisie si alte modalitati de incetare . Singura conditie impusa de legiuitor este acea ca angajatul sa fie cel care doreste acest lucru si nu angajatorul, pentru a proteja angajatul, iar acesta trebuie sa faca demersurile necesare in vederea incetarii raportului de munca .
A invocat apelanta prevederile dispozitiilor art.1 lit. d din declaratia data de intimat si solicita obligarea intimatului la restituirea sumelor reprezentand contravaloarea cursurilor de perfectionare profesionala si obligarea intimatului la plata dobanzii legale calculate de la data punerii in intarziere a debitorului si pana la momentul restituirii efective.
Intimatul a formulat intampinare prin care a solicitat in esenta, respingerea apelului intrucat instanta de fond a apreciat in mod temeinic situatia si probatoriul administrat si avand in vedere modul in care a incetat raportul de munca, prin acordul partilor, iar nu la initiativa sa. Acesta face si o serie de aprecieri asupra sumelor solicitate.
Examinand cauza in raport de motivele invocate si de dispozitiile art. 480 NCPC instanta a retinut urmatoarele:
Intimatul-parat a fost angajatul apelantei-reclamante conform contractului individual de munca nr.5/20.06.2013 si prin decizia nr. 228/21.10.2017 contractul individual de munca al acestuia a incetat in temeiul art. 55 lit. b Codul muncii ca urmare a acordului partilor.
La data de 21.06.2013 intimatul-parat a semnat o declaratie prin care s-a obligat sa participe la solicitarea angajatului, la cursuri si seminarii de formare profesionala si sa foloseasca informatiile si cunostintele asimilate in activitatea desfasurata in folosul societatii.
In cuprinsul declaratiei sus-mentionate, la punctul ``d`` se prevede ca ``in situatia in care se va desface contractul de munca la initiativa mea sau din cauze imputabile mie in termen de 2 ani de la absolvirea sau terminarea formei de perfectionare profesionala ma oblig sa restitui sumele suportate de angajator cu privire la participarea la diferite forme de perfectionare profesionala``.
Punctul ``e`` din declaratia sus-mentionata prevede ca ``in situatia in care mi se va desface contractul de munca prin acordul partilor, prin act separat partile (salariatul si angajatorul) vor cade de acord asupra cheltuielilor privind formarea profesionala``.
Intimatul a participat pe perioada derularii raporturilor de munca la mai multe cursuri de perfectionare pentru care apelanta-reclamanta a sustinut ca a achitat suma de 4243 lei si 1019 euro.
Apelanta a criticat hotararea instantei de fond sub aspectul modului de interpretare a notiunii de ``initiativa a salariatului``, critica ce nu putea fi retinuta deoarece contractul individual de munca al intimatului a incetat urmare a acordului partilor corespunzator dispozitiei art. 55 lit. b Codul Muncii, asa cum rezulta din decizia 228/21.10.2017 si nu din initiativa doar a salariatului, chiar daca salariatul a solicitat incetarea contractului individual de munca si angajatorul a fost de acord cu cererea acestuia dispunand incetarea contractului individual de munca .
In situatia data, conform celor mentionate in declaratia data de salariat cu referire la punctul ``e``, angajatorul putea sa incheie act separat prin care partile urmau sa cada de acord asupra cheltuielilor privind formarea profesionala .
Deci chiar angajatorul in formularul intitulat ``declaratie`` pe care l-a semnat salariatul, a prevazut situatia cheltuielilor de perfectionare profesionala in situatia desfacerii contractului de munca prin acordul partilor.
Astfel, s-a retinut ca deoarece contractul de munca al intimatului a incetat prin acordul partilor, intimatul nu datoreaza cheltuielile cu cursurile de perfectionare profesionala atat timp cat nu s-a incheiat un act separat cu privire la aceste cheltuieli si cat timp contractul individual de munca al intimatului nu a fost desfacut din initiativa sau din cauze imputabile acestuia.
Prezenta instanta de apel a apreciat ca initiativa unei parti vizeaza doar vointa unilaterala a uneia din parti si nu acordul de vointa al partilor.
In considerarea celor retinute anterior Curtea de Apel in baza art. 480 NCPC a respins apelul ca nefondat.
Decizie de sanctionare disciplinara. Caracterul restrictiv al dispozitiilor inscrise Codul muncii. Analiza elementelor constitutive ale abaterii disciplinare prin raportare la prevederile actului emis de angajator Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 40/06.02.2020
Litigii de munca, modificare program de lucru, lipsa acordului angajatului, prerogativa angajatorului in organizarea muncii Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 214/30.06.2020
Litigii de munca - contestatie decizie de concediere; concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, lipsa descrierii in cuprinsul deciziei a motivelor care determina concedierea - trimiterea la raportul intern al unitatii Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 124/20.05.2020
Contestatie decizie de suspendare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului. Trimiterea in judecata a angajatului pentru fapte incompatibile cu functia detinuta Pronuntaţă de: Curtea de apel Iasi, Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 361/22.09.2020
Contract de garantie in numerar. Libertatea contractuala. Nulitatea contractului prin care angajatul se obliga sa constituie o garantie in vederea acoperirii eventualelor prejudicii aduse patrimoniului angajatorului Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 350/15.09.2020
Timpul de lucru; munca suplimentara; sarcina probei privind timpul de munca al salariatului Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 355/15.09.2020
Contestatie impotriva deciziei de concediere; nulitatea absoluta a deciziei de concediere; continutul deciziei de sanctionare; nemotivare Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 429/13.10.2020
Incetarea contractului individual de munca in temeiul art. 55 lit. b din Codul muncii. Neintrunirea acordului de vointa a partilor pentru incetarea raporturilor de munca Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 836/11.12.2018
Efectuarea cercetarii disciplinare in lipsa salariatului care nu a fost legal citat. Incalcare drept la aparare Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bacau – Sectia I Civila - Decizia civila nr. 481 din 14 iunie 2019
Interdictia suprapunerii programului de lucru in cazul salariatilor cu mai multe locuri de munca Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
Calculul termenului de preaviz la concedierea salariatului. Aspecte practice si procedurale Sursa: MCP Cabinet avocati
Absenta salariatului de la locul de munca in situatii de urgenta familiala Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
Conditiile si durata perioadei de proba. Noi obligatii in sarcina angajatorilor Sursa: MCP Cabinet avocati
Codul muncii aplicabil 2023 | Descarca integral PDF Sursa: MCP Cabinet avocati
CIM 2023. Model contract individual de munca 2023 Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
Concediul de maternitate si concediul de crestere a copilului. Aspecte practice Sursa: MCP Cabinet avocati