Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Relatia juridica dintre preoti si biserica. Concluziile unei dezbateri publice

Relatia juridica dintre preoti si biserica. Concluziile unei dezbateri publice

  Publicat: 10 May 2012       2872 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
In data de 09.05.2012 Clubul de drept social – Costel Gilca, a organizat dezbaterea publica privind relatia juridica dintre cler si Biserica Ortodoxa Romana, avand ca punct de plecare Hotararea CEDO in cauza „Sindicatul „Pastorul cel Bun” v. Romania”.

Moment (etapa) al judecatii in prima instanta,
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine)
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.

Concluziile acestei dezbateri publice au fost acelea ca preotii ortodocsi romani nu isi desfasoara misiunea preoteasca in baza unui contract individual de munca, raportul dintre acestia si Biserica fiind unul de slujire si de misiune libera asumata, fiind fundamental diferite de relatia de munca, dispozitiile legislatiei muncii neaplicandu-se preotilor; pe cale de consecinta preotii nu au dreptul la a se constitui in sindicate, fiind exclusi din campul de aplicare al legii.

De asemenea, s-a concluzionat ca eventualele contracte individuale de munca incheiate intre preoti si Biserica nu pot sa atraga schimbarea regimului juridic dintre ei stabilit prin acte normative, aceste contracte individuale de munca fiind nule absolut.


Lucrarile s-au bucurat de prezenta Excelentei Sale Monsegnorul Aldo Giordano - reprezentantul permanent al Vaticanului la Consiliul Europei, precum si de prezenta Directorului Centrului European pentru Justitie - dl. dr. GrA©gor Puppnick.

La lucrari au participat: conf. univ. dr. Nicolae Adrian Lemeni - secretar de stat, lect. univ. dr. Gabriel Uluitu, avocat specializat in dreptul muncii, Nicolae Dantes Bratu - Inspector General de Stat, drd. Costel Gilca - avocat specializat in dreptul muncii, Marilena Balabuti - sef serviciu juridic, Inspectoratul Teritorial de munci Bucuresti, ddr. Razvan Vasiliu - avocat specializat in dreptul muncii; Stefan Ene - sef serviciu indrumari case teritoriale Casa Nationala de Pensii, pr. Drd. Ionut Corduneanu - vicar patriarhal administrativ.

La lucrari au asistat dna jud. director Irina Cambrea co-agent guvernamental al Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, dna jud. Alexandra Neagu co-agent guvernamental al Romaniei al CEDO, precum si alte persoane .

Presedinte
Av. drd. Razvan VasiliuCiteşte mai multe despre:    Salariati    REVISAL    Ministerul Muncii    Inspectia Muncii    Contract individual de munca    Biserica    Preoti

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Soferii UBER au calitatea de salariati, ci nu de lucratori independenti
13 Sep 2021 | 487

INTERVIU | Drumul catre pensionare. Realitatea constituirii si distribuirii bugetului de pensii
06 May 2021 | 1160

Operator medical sactionat pentru divulgarea neautorizata si accesul neautorizat la datele cu caracter personal
27 Mar 2021 | 1103

Persoana fizica, in calitate de operator, sanctionata contraventional pentru dezvaluire de date cu caracter personal
15 Mar 2021 | 971

Legi promulgate in data de 12 martie 2021
15 Mar 2021 | 862

REVISAL 2021. Forma actualizata pusa la dispozitie de Inspectia Muncii
27 Dec 2020 | 2651Articole Juridice

Dialogurile MCP (XIII) - Incetarea contractului de munca temporara
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP (XI): Recuperarea prejudiciilor stabilite de Curtea de Conturi de la salariati
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP (X) - Utilizarea retelelor de mesagerie electronica in raporturile de munca
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP (VIII): Clauza de confidentialitate in contractul individual de munca. Ce este si ce nu este confidential?
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Jurisprudenţă

Angajatorul are dreptul de a-si organiza activitatea insa aceasta nu inseamna ca prin reorganizare se poate modifica contractul individual de munca al salariatului
Pronuntaţă de: Decizia civila nr.569/04.10.2017 a Curtii de Apel Galati

Anularea inregistrarii in scopuri de TVA
Pronuntaţă de: Decizia nr. 879/20.04.2018 a Curtii de Apel Galati

Restituirea, cu titlu de plata nedatorata, a drepturilor salariale incasate fara temei legal
Pronuntaţă de: Decizia civila nr.410/14.06.2018 a Curtii de Apel Galati

Restituirea diferentei dintre indemnizatiile sociale de sanatate platite de catre angajator salariatilor proprii si contributia datorata, in calitate de angajator, pentru contributii si indemnizatii la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate
Pronuntaţă de: Decizia nr. 233/13 februarie 2018 a Curtii de Apel Galati