In motivarea cererii, contestatorul a aratat ca a desfasurat activitate in calitate de salariat, ocupand functia de sofer autobuz, in temeiul contractului individual de munca nr. 298 din 23.01.2018 incheiat cu intimata . Pe parcursul executarii acestui contract i s-a comunicat decizia de aplicare a sanctiunii disciplinare nr. 298 din 23.01.2018.
A sustinut ca decizia de sanctionare disciplinara este nelegala si neintemeiata, intrucat comisia de disciplina nu a fost prezenta la data, ora si locul precizat in convocator, conform art. 251 alin. 1 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), nota explicativa fiind depusa la secretariatul societatii, iar procesul verbal nr. 4679/27.05.2019 s-a intocmit in lipsa sa, fara a se face o cercetare disciplinara prealabila.
A mai sustinut contestatorul ca, in dispozitia 96/03.06.2019 nu este precizat aliniatul din art. 39 al regulamentul intern, conform art. 252 alin b) din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), precum si ca decizia de sanctionare disciplinara nu cuprinde motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat, conform art. 252 alin c) din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro).
In final, contestatorul a invederat ca dispozitia nr. 96/03.06.2019 include ca motiv al aplicarii diminuarii salariale de 5% pe o luna si atentionarea din adresa nr. 6657/25.09.2019, sanctiune care nu este prevazuta in art. 248 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), apreciind astfel ca au fost incalcate criteriile de stabilire a sanctiunii disciplinare prevazute la art. 250 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro).
In drept, contestatia a fost intemeiata pe dispozitiile art. 248, 250, 251, 252 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), contestatorul sustinand ca decizia de sanctionare disciplinara a fost emisa cu incalcarea dispozitiilor imperative ale textelor legale invocate.
In dovedirea contestatiei, a solicitat incuviintarea probei cu inscrisuri, in cadrul careia a solicitat ca intimata sa depuna la dosarul cauzei copia notei explicative si a procesului verbal nr. 4649/27.05.2019, apreciind ca aceste probe sunt pertinente, concludente si utile cauzei, deoarece tind la dovedirea ilegalitatii dispozitiei nr. 96/03.06.2019.
Contestatorul a atasat la dosar, in fotocopie, dispozitia nr. 96/03.06.2019 emisa de intimata.
In conformitate cu art. 453 din Cod procedura civila, a solicitat instantei sa oblige intimata la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces.
Intimata T. b.SA a formulat in cauza intampinare, prin care a solicitat respingerea contestatiei, ca neintemeiata, si mentinerea deciziei de sanctionare nr. 96/03.06.2019.
Intimata a aratat ca este un operator de transport public ce isi desfasoara activitatea mun. B. si ca reclamantul este salariatul sau, ocupand functia de sofer de autobuz, in temeiul contractului individual de munca nr. 298/23.01.2018.
A precizat ca, potrivit fisei postului, printre obligatiile salariatului se numara si aceea de a respecta cu strictete itinerariul.
Prin referatul nr. 4056/06.05.2019, seful departamentului exploatare a adus la cunostinta conducerii faptul ca in data de 04.05.2019, reclamantul, care efectua programul de transport pe traseul 10 cu autobuzul x, a plecat din capatul de linie Aromet la ora 21:40 in loc de ora 21:50, asa cum prevedea itinerariul, din aceasta cauza ramanand calatori in statia de autobuz. Urmare a acestei sesizari, reclamantul a fost convocat in scris la data de 15.05.2019, ora 12.00, la sediul companiei, in fata comisiei de disciplina, in vederea efectuarii cercetarii disciplinare prealabile.
A invederat ca reclamantul s-a prezentat mai devreme de ora fixata in convocare, depunand la registratura, inainte de intrunirea comisiei de disciplina, nota explicativa inregistrata sub nr. 4347/15.05.2019, prin care isi recunoaste fapta si sustine ca ``nu si-a dat seama`` de consecintele acesteia,
La aceeasi data, la ora 12:10, reclamantul a fost ascultat in fata comisiei de disciplina, unde a aratat ca si-a prezentat deja punctul de vedere prin intermediul notei explicative depuse anterior. Comisia de disciplina a incheiat un proces-verbal in acest sens, prorogand analiza punctului de vedere exprimat in scris de catre reclamant pentru o data ulterioara (respectiv 27.05.2019).
La data de 27.05.2019, in urma unei noi intruniri a comisiei de disciplina, a fost incheiat Procesul-verbal nr. 4649, prin care a fost propusa sanctionarea disciplinara a salariatului cu reducerea salariului de baza cu 5% pe durata unei, luni pentru nerespectarea programului inscris in foaia de parcurs.
Urmare a cercetarii disciplinare prealabile, precum si tinand seama de sanctiunile disciplinare suferite anterior de catre salariat, prin dispozitia nr. 96/03.06.2019 reclamantul a fost sanctionat disciplinar cu reducerea salariului de baza cu 5% pe o luna.
s-a aratat ca sanctionarea disciplinara a reclamantului s-a facut cu respectarea tuturor exigentelor impuse de dispozitiile legale in materie, niciuna dintre criticile formulate de contestator nefiind intemeiata. Afirmatiile potrivit carora comisia de disciplina nu s-ar fi intrunit la data, ora si locul precizate in convocator, nu corespund realitatii; au fost respectate prevederile art. 251 Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), iar in speta reclamantul a fost convocat in fata comisiei de disciplina in data de 15.05.2019, ora 12:00. Acesta s-a prezentat anterior orei stabilite si a ales sa depuna nota explicativa la registratura, mentionand in cuprinsul ei faptul ca: ``aceasta nota explicativa am scris-o in lipsa comisiei de disciplina, comisie care nu stiu din cine este formata si care nu s-a prezentat pentru audierea mea``. Insa, la ora stabilita in convocator, comisia de disciplina s-a intrunit in vederea audierii salariatului, dar acesta a declarat ca si-a exprimat deja punctul de vedere in scris, punct dA� vedere pe care comisia l-a primit si analizat inaintea stabilirii sanctiunii disciplinare. Astfel, considera ca nu pot fi primite afirmatiile salariatului, potrivit carora in cauza nu s-ar fi efectuat o cercetare disciplinara prealabila.
In ceea ce priveste critica privind neprecizarea alineatului din Regulamentul intern ale carui dispozitii au fost incalcate de catre salariat, apreciaza ca nici aceasta nu poate fi primita, dispozitia de sanctionare facand mentiunea prevederilor din Regulamentul intern ce au fost incalcate de salariat, potrivit art. 252 alin. (2) lit. b) Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro). Decizia contestata mentioneaza prevederile art. 39 - Abateri disciplinare din Regulamentul intern aplicabil la nivelul T. b.Sa. Articolul nu prezinta decat un singur alineat, sens in care critica reclamantului privind neprecizarea alineatului la care se face referire este nefondata.
Nici critica privind neprecizarea motivelor pentru care au fost inlaturate apararile formulate de reclamant nu poate fi primita, intrucat prin nota explicativa reclamantul si-a recunoscut fapta . Fata de recunoasterea faptei de catre salariat, nu existau aparari de inlaturat.
Referitor antecedentele salariatului si invocarea atentionarii aduse acestuia prin adresa nr. 6657/25.09.2018, intimata a precizat ca mentionarea acestei atentionari vine sa contureze imaginea comportarii generale a salariatului in serviciu, nefiind un motiv de nelegalitate a dispozitiei criticate. Au fost aratate prevederile art. 250 Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), in cuprinsul dispozitiei contestate mentionandu-se ca salariatul a mai avut abateri disciplinare si a fost atentionat prin adresa nr. 6657/25.09.2018 si sanctionat disciplinar cu avertisment scris prin dispozitia nr. 215/11.12.2018. Prin adresa la care se face referire, salariatul a fost atentionat asupra faptului ca fapta sa, constand in nepurtarea echipamentului sau a tinutei puse la dispozitie de societate, constituie abatere disciplinara si ca risca, pe viitor, sa fie sanctionat disciplinar. Aceasta atentionare, chiar daca nu constituie o sanctiune disciplinara, vine sa contureze imaginea comportarii generale a salariatului in serviciu, fapt ce, potrivit legii, trebuie avut in vedere la stabilirea sanctiunii disciplinare.
Pentru motivele aratate, intimata a solicitat respingerea contestatiei impotriva deciziei de sanctionare disciplinara, ca neintemeiata.
In drept, a invocat art. 250, 251, 252 Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro) ; art. 39 Regulamentul intern aplicabil la nivelul T. b.Sa.
In sustinerea apararilor formulate prin intampinare, intimata a atasat inscrisuri: contractul individual de munca inregistrat sub nr. 298/23.01.2018 in Registrul general de evidenta a salariatilor, fisa postului - sofer autobuz privind pe salariatul M.N., insusita sub semnatura de salariat la 23.01.2018, referat nr. 4056/06.05.2019, adresa de convocare nr. 4121/07.05.2019 receptionata sub semnatura de salariat la 09.05.2019, nota explicativa inregistrata sub nr. 4347/15.05.2019, extras din Regulamentul Intern al .(filele 18- 33 dosar).
Contestatorul a depus la 01.08.2019 raspuns la intampinare, prin care a invocat nulitatea absoluta a deciziei de sanctionare disciplinara pentru incalcarea prevederilor art. 251 alin1. Si 252 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), a expus o situatie de fapt din 23.01. si aparari ce nu au fost formulate anterior privind aparitia si remedierea unor defectiuni la o usa a autobuzului, a reiterat imprejurarea ca nu s-a intrunit comisia de cercetare disciplinara la ora 12, 00 in data mentionata in convocator, el asteptand pana la ora 12, 30, cand a depus la secretariatul societatii o nota explicativa, a sustinut ca decizia nu contine motive pentru care au fost inlaturate apararile sale (probleme tehnice ale autobuzului si decalarea programului), a invederat ca atentionarea din adresa nr. 6657/25.09.2018 nu constituie un antecedent, neputand fi considerata ca fiind o sanctiune disciplinara; a solicitat incuviintarea probatoriului cu inscrisuri, audierea martorei Z.M., interogatoriul paratei (in acceptiunea contestatorului expusa prin raspunsul la intampinare respectiva proba constand in audierea unor persoane - f. 41)
In cauza s-a incuviintat partilor probatoriul cu inscrisuri, iar contestatorului si probatoriul testimonial, fiind audiata la termenul de judecata din 21.11.2019 martora propusa de acesta - Z.M. Interogatoriul persoanei juridice - societatea parata a fost respins motivat la termenul de judecata din 17.10.2019.
La 22.10.2019 parata a inaintat la dosar procesul-verbal inregistrat sub nr. 4355/15.05.2019 al comisiei de cercetare disciplinara si procesul verbal incheiat la 27.05.2019, inregistrat sub nr. 4649/27.05.2019, privind imprejurarile cercetate de comisia de cercetare disciplinara prealabila.
Contestatorul a depus concluzii scrise la data de 22.01.2020 prin care a solicitat si inlocuirea sanctiunii aplicate prin decizia contestata, dar si judecata in lipsa . A atasat mai multe inscrisuri si a invederat ca la termenul anterior de judecata - 21.11.2019, cand i s-a respins cererea de amanare a judecatii (motivat, conform incheierii de sedinta, de imprejurarea ca partea a depus in sustinerea solicitarii de amanare un certificat de concediu medical pentru perioada 11.11. x19, iar sedinta s-a desfasurat in ziua de 21.11.2019), se afla in continuare in concediu medical (f. 60- 66).
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Prin dispozitia nr. 96/03.06.2019 emisa de . b., art. 1, s-a aplicat salariatului M.N., sofer autobuz, sanctiunea disciplinara a reducerii salariului de baza cu 5% pe durata de o luna, in temeiul art. 248 alin. 1 lit. c) din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), corelat cu prevederile Capitolului VIII art. 39 din Regulamentul intern si obligatiile prevazute in fisa postului - anexa la CIM, pentru nerespectarea programului inscris in foaia de parcurs, fapta recunoscuta de salariatul sanctionat (f. 7).
Dispozitia de sanctionare disciplinara expune fapta care constituie abatere disciplinara, aratandu-se ca, in data de 04.05.2019, soferul de autobuz M.N.care efectua programul de transport pe traseul 10 cu autobuzul x, a plecat la ora 21, 40 in loc de ora 21, 50 din capatul de linie Aromet, din aceasta cauza ramanand calatori in statiile de autobuz.
Aceeasi dispozitie indica imprejurarea ca in nota explicativa salariatul M.N.recunoaste fapta, iar la individualizarea sanctiunii disciplinare s-au avut in vedere o atentionarea anterioara a salariatului prin adresa nr. 6657/25.09.2018, precum si o sanctiune disciplinara cu avertisment scris aplicata prin dispozitia nr. 215/11.12.2018.
Dispozitia indica temeiul aplicarii sanctiunii disciplinare - art. 248 alin. 1 lit. c) din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), dar si prevederile incalcate de salariat prin fapta savarsita, respectiv Regulamentul intern capitolul VIII art. 39, fisa postului - anexa la CIM nr. 298/23.01.2018.
In speta, contestatorul a sustinut mai intai nulitatea dispozitiei de sanctionare disciplinara pentru lipsa cercetarii prealabile, motivand ca la data si ora fixate prin convocator - 15.05.2019, ora 12:00, comisia de cercetare disciplinara nu s-a intrunit, iar procesul-verbal nr. 4649/27.05.2019 s-a incheiat in lipsa lui.
A mai invocat si nulitati de ordin formal in privinta dispozitiei de sanctionare, apreciind ca aceasta nu cuprinde nici dispozitiile incalcate din regulamentul intern, nici motivele pentru care i-au fost inlaturate aparari formulate prin nota explicativa.
Mai intai, instanta constata ca sustinerile contestatorului asupra lipsei cercetarii disciplinare sunt nefondate, iar nulitatea invocata nu opereaza intrucat din inscrisurile de la filele 48- 49 dosar (procesul-verbal inregistrat sub nr. 4355/15.05.2019 al comisiei de cercetare disciplinara si procesul verbal incheiat la 27.05.2019, inregistrat sub nr. 4649/27.05.2019 intocmit de aceeasi comisie de cercetare disciplinara), corelat cu depozitia martorei audiate la solicitarea contestatorului (f. 56), rezulta cu claritate ca a existat cercetare disciplinara prealabila in privinta salariatului si faptei acestuia din data de 04.05.2019, ora 21:40, apreciata ca abatere disciplinara, adusa la cunostinta angajatorului prin referatul intocmit de seful departamentului exploatare, inregistrat sub nr. 4056/06.05.201 9 (f.28).
Conform adresei de convocare la cercetare disciplinara receptionata sub semnatura de catre salariatul contestator la data de 09.05.2019, comisia de cercetare disciplinara a convocat salariatul la data de 15.05.2019, ora 12:00, in sala de sedinte, in vederea cercetarii faptei sesizate angajatorului prin referatul nr. 4056/06.05.2019 (f.29).
Desi contestatorul a sustinut ca a fost prezent la data, ora, locul convocarii, dar comisia nu s-a intrunit (asertiuni din cererea introductiva - fila 6), dupa care procesul-verbal nr. 4649/27.05.2019 s-a incheiat in lipsa lui, instanta constata din continutul procesului-verbal al comisiei de cercetare disciplinara incheiat la 15.05.2019 si inregistrat la angajator sub nr. 4355 din aceeasi data, ca cei trei membri ai comisiei de cercetare disciplinara au fost prezenti la 15.05.2019, ora 12:00, la sediul T. b.SA in sala de sedinte - locul cercetarii disciplinare, salariatul M.N.prezentandu-se cu intarziere la ora 12:10. Acelasi proces-verbal, depus in dosar la fila 48, contine sustinerile salariatului prezent - ce a instiintat pe membrii comisiei de cercetare disciplinara ca a inregistrat o nota explicativa la registratura societatii sub nr. 4347/15.05.2019, fiind consemnate si sustinerile ca vrea sa mai dea lamuriri dar nu in scris, precum si ca recunoaste ca a plecat mai devreme in cursa si ca nu credea ca niste persoane o sa- l fotografieze si sa faca reclamatie. Rezulta din continutul aceluiasi inscris ca, pentru a putea lua cunostinta de continutul notei explicative nr. 4347/15.05.2019, comisia a amanat la o data ulterioara sedinta. Imprejurarile descrise in acest proces-verbal (intarzierea salariatului si depunerea distinct a unei note explicative la momentul in care salariatul ar fi trebuit sa se prezinte la locul cercetarii) sunt sustinute prin depozitia martorei Z.M., secretara in cadrul, care a afirmat ca d-l M. S-a prezentat in secretariat cu o nota explicativa, ce a fost inregistrata cu numar si data de martora (nu si cu ora de depunere), dar secretariatul se afla la etajul 2 al societatii, in timp ce sala de sedinte - locul convocarii, se afla la etajul 1 al aceleiasi cladiri, iar in timp ce salariatul se afla in secretariat a venit si d-na T.F., membra in comisia de cercetare disciplinara, careia martora i-a inmanat nota explicativa inregistrata, dupa care cei doi au plecat impreuna din secretariat. Se desprinde concluzia ca, la data/momentul convocarii salariatul s-a dus sa inregistreze nota scrisa (olograf) la secretariatul unitatii angajatoare - in loc sa se prezinte in sala de sedinte de la alt etaj pentru cercetarea disciplinara, fiind totusi gasit de unul dintre membrii comisiei de cercetare disciplinara si adus (cu ceva intarziere) in fata comisiei, la locul stabilit, sustinerile salariatului fiind consemnate in procesul-verbal nr. 4355/15.05.2019
Cercetarea disciplinara prealabila s-a finalizat ulterior, la 27.05.2019, fiind intocmit si procesul-verbal inregistrat sub nr. 4649 de catre aceeasi comisie de cercetare disciplinara (f. 49), din continutul caruia reiese ca au fost verificate referatul nr. 4056/06.05.2019 cu privire la fapta salariatului din data de 04.05.2019, fiind analizata si nota explicativa a salariatului in care acesta recunoaste fapta, in final fiind trecuta propunerea de sanctionare disciplinara - reducerea salariului cu 5% pe timp de o luna. La data de 03.06.2019 a fost emisa de catre angajator dispozitia de sanctionare nr. 96 (f. 7).
Se mai observa ca, dupa asertiunile din cererea introductiva (nu a fost cercetat, procesul verbal s-a intocmit in lipsa), contestatorul si-a nuantat sustinerile dupa receptionarea intampinarii paratei, prin raspunsul la intampinare (f. 39- 40) acesta afirmand ca s-a intalnit in secretariatul unitatii cu numita T.F. si apoi a discutat cu aceasta si cu alt membru al comisiei - L. a., toate aceste aspecte conducand la formarea convingerii instantei ca pozitia contestatorului nu este sincera, in realitate existand convocare si cercetare disciplinara asupra faptei din 04.05.2019.
Contrar sustinerilor contestatorului, instanta constata ca s-au respectat prevederile art. 251 alin. 1, 2, 4 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), s-a realizat in cauza cercetare disciplinara completa, prima audiere avand loc la 15.05.2019 in comisia de disciplina, iar finalizarea a fost amanata pentru a fi verificat continutul notei explicative inregistrate distinct de salariatul cercetat in aceeasi data . Obiectul convocarii corespunde faptei cercetate si constatate ca abatere disciplinara, iar salariatul a recunoscut atat verbal la prima audiere din 15.05.2019, cat si in continutul notei scrise nr. 4347/2019 ca a plecat mai devreme in cursa, sustinand ca nu stie ce s-a intamplat si nici nu si-a dat seama ca, plecand mai devreme, decaleaza programul cursei. Astfel, nu se poate retine in speta o incalcare a dispozitiilor prevazute de lege sub sanctiunea nulitatii.
Nu se pot retine nici asertiunile partii privind neinlaturarea apararilor formulate prin respectiva nota scrisa nr. 4347/2019, intrucat din continutul acesteia reiese cu claritate ca salariatul recunoaste plecarea mai devreme in cursa de la capatul de linie, dupa care povesteste intamplari ulterioare respectivei curse - cum o calatoare a pierdut autobuzul, a fost dusa de sotul ei la serviciu, dupa care i s-au cerut explicatii de catre acesta din urma, persoana facandu-i apoi o poza si postand-o pe retele sociale insotita de comentarii apreciate ca inadecvate, respectivele asertiuni (lasand la o parte faptul ca erau ulterioare abaterii propriu-zise) nefiind aratate ca aparari care sa justifice in vreun fel plecarea sa in cursa fara respectarea orarului prestabilit, de la capatul de linie . Totodata, intrucat contestatorul si-a mai nuantat sustinerile pe parcursul procesului (raspuns la intampinare, concluzii scrise), instanta noteaza ca nota explicativa la care partea face referire constant nu contine niciun fel de aparari pe fapta propriu-zisa, ce a fost constatata ca abatere disciplinara, iar pretinsele chestiuni tehnice - usa defecta, etc., aratate ulterior prin actele depuse de contestator in timpul procesului, nu au fost invocate prin nota nr. 4347/2019 ca exoneratoare de raspundere si nici ca aparari propriu-zise pe fapta, respectiv ca o cauza a plecarii mai devreme in cursa (eventuale defectiuni putand cauza, cel mult, intarzieri), salariatul mentionand explicit ca a plecat cu 10 minute mai devreme in cursa si ca nu si-a dat seama ca astfel va decala orarul cursei (cu consecinta ramanerii unor calatori in statie/pierderii de catre acestia a mijlocului de transport la serviciu).
Asupra celorlalte asertiuni de nulitate formala a dispozitiei nr. 96/2019, contrar sustinerilor contestatorului se constata ca decizia de concediere indeplineste cerintele de legalitate prevazute de art. 252 alin. 2 lit. a-f din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), descrie fapta savarsita de salariat si indica dispozitiile din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), din Regulamentul intern al unitatii (art. 39 Cap. VIII) si reglementate prin fisa postului - anexa la CIM nr. 298/23.01.2018 incalcate prin aceasta, respectiv in baza carora s-a aplicat sanctiunea, neexistand aparari care sa poata fi valid inlaturate, cat timp salariatul a recunoscut explicit, inclusiv in scris, savarsirea faptei cercetate si sanctionate ca abatere disciplinara; totodata dispozitia indica temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica, termenul in care poate fi contestata si instanta competenta (f. 7).
Nu in ultimul rand, instanta noteaza ca art. 39 din Regulamentul intern are un singur alin. si, dupa definirea faptelor ce constituie si se sanctioneaza ca abateri disciplinare, enumera nelimitativ asemenea fapte ce constituie abateri in acceptiunea angajatorului. De altfel, salariatul contestator este nemultumit ca plecarea sa in cursa mai devreme cu 10 minute de la capatul de linie a fost sesizata de o calatoare care a pierdut cursa, necesitand deplasarea acesteia si a sotului de acasa la serviciu cu mijloace personale, imprejurare ce a determinat expunerea sa - soferul - cu comentarii atasate, pe retele sociale, cand, in realitate, fapta si consecinta produsa prin aceasta au produs prejudicii de imagine societatii angajatoare - al carei obiect de activitate este transportul public de persoane .
Potrivit art. 251 alin. 1 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. 1 lit. a) din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro) (avertismentul scris), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile, iar in cauza rezulta ca au fost respectate aceste cerinte din coroborarea inscrisurilor de la filele dosar.
Prevederile art. 272 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro) reglementeaza (derogator in privinta normelor de procedura) ca sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului, acesta fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa, iar in cauza parata a inaintat, alaturi de intampinare, inscrisurile pe care se sprijina apararile formulate, probatoriul fiind completat ulterior, dupa punerea sa in discutie si incuviintare.
Art.247 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro) defineste, prin alineatul 2, abaterea disciplinara ca fiind o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici. Or, in speta, rezulta ca reclamantul a savarsit o abatere disciplinara in legatura cu munca, fapta acestuia savarsita cu vinovatie constand intr-o actiune - in data de 04.05.2019, ca sofer al autobuzului x, cu program de transport pe traseul 10, a plecat la ora 21, 40 in loc de ora 21, 50 din capatul de linie, prin aceasta incalcand obligatiile stabilite prin fisa postului, ce mentioneaza explicit atat respectarea cu strictete a itinerariului, cat si respectarea programului stabilit. Salariatul a scris nota explicativa ce nu contine mentiuni de natura sa il exonereze, din coroborarea inscrisurilor de la dosar rezultand neindeplinirea corespunzatoare de catre salariat a atributiilor/obligatiilor de serviciu, fapta prevazuta ca abatere disciplinara si prin art. 39 alin. 1 din Regulamentul intern al societatii.
Sanctiunea reducerii salariului de baza cu 5% pe durata de o luna, aplicata in baza art. 248 alin. 1 lit. c) din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), corespunde cerintelor art. 250 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), fiind respectate corespunzator criteriile de individualizare datorita gravitatii faptei salariatului ce tin de importanta indeplinirii la timp si in mod corespunzator a atributiilor, respectiv de consecintele negative produse prin aceasta publicului calator (caruia i se adreseaza in primul rand serviciile operatorului de transport si, in esenta, activitatea soferului de autobuz), respectiv asupra prestigiului si imaginii angajatorului. Instanta va inlatura sustinerile contestatorului pe individualizarea sanctiunii, din continutul dispozitiei rezultand existenta unei sanctiuni anterioare cu avertisment scris (aplicata prin dispozitie de sanctionare nr. 215/11.12.2018), pe langa atentionarea cu adresa nr. 6657/2018 asupra careia contestatorul a facut pe larg aparari in cauza pendinte.
Totodata, trebuie notat ca, potrivit art. 250 lit. a-e Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), sanctiunea disciplinara se aplica in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite, tinand seama de mai multe criterii de individualizare, cum sunt: imprejurarile in care fapta a fost savarsita, gradul de vinovatie a salariatului, consecintele abaterii disciplinare, comportarea generala in serviciu a salariatului, eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta, or, in cauza rezulta ca s-au respectat aceste criterii de individualizare intrucat sanctiunea aplicata corespunde gravitatii faptei, gradului de vinovatie cu care a fost savarsita si conduitei salariatului - sofer de autobuz.
Raportat la toate aceste aspecte, instanta constata ca nu se impune in speta nici inlocuirea sanctiunii disciplinare aplicate prin dispozitia angajatorului nr. 96/2019, solicitare expresa in acest sens fiind facuta de catre contestator prin concluziile scrise de la fila 61 dosar.
Referitor la conduita procesuala, cereri de amanare si certificate de concediu medical, instanta noteaza ca partea a lipsit la termenul de audiere a martorei pe care chiar acesta a propus-o prin cererea introductiva, martora citata personal si care s-a prezentat in vederea audierii sale la data si ora fixate, iar certificatul medical pe care se sprijinea cererea contestatorului de amanare a judecatii nu acoperea si data termenului de sedinta pentru care se ceruse amanarea (21.11.2019, referindu-se la perioada anterioara 11.11. x19), in timp ce certificatul de concediu medical atasat concluziilor scrise (f. 62), lasand la o parte imprejurarea ca a fost depus ulterior termenului in discutie (proba fiind necesar a fi facuta pentru data cand se invoca imposibilitatea), este emis chiar in data sedintei - 21.11.2019 de catre medicul de familie, codul de indemnizatie fiind 01 - boala obisnuita, iar codul diagnosticului subacut, aspecte de natura sa conduca doar la concluzia incercarii tergiversarii solutionarii. Este de notat si imprejurarea ca certificatele de concediu medical, succesive, sunt opuse angajatorului care a emis intre timp o noua decizie de sanctionare, ce nu face insa obiectul prezentei judecati.
Date fiind limitele prezentei judecati, vor fi inlaturare si asertiunile contestatorului pe imprejurari ulterioare deciziei de sanctionare contestate 96/2019, indicate prin concluziile scrise depuse la data de 22.01.2020 (inclusiv asupra existentei sanctiunii ulterioare - desfacerea contractului individual de munca).
Ca urmare, in raport de toate aceste considerente, instanta, in temeiul art. 266 si urmatoarele din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), cu referire la art. 247- 252 din acelasi cod, va respinge ca neintemeiata, contestatia formulata impotriva dispozitiei de sanctionare disciplinara nr. 96/03.06.2019 emise de angajatorul.
Pe cale de consecinta, potrivit art. 453 alin. 1 Cod procedura civila, intimata nu datoreaza contestatorului cheltuieli de judecata (cerute prin contestatia introductiva), cererea fiind una accesorie iar angajatorul nefiind parte cazuta in pretentii.
Conform art. 9 si art. 453 Cod procedura civila, instanta va lua act ca intimata va solicita cheltuieli de judecata pe cale separata.
Hotararea este supusa numai apelului conform art. 274 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), in termen de 10 zile de la comunicare, potrivit art. 214 si art. 215 din Legea nr. 62/2011.
Conform art. 471 alin. 1 din Codul de procedura civila, sub sanctiunea nulitatii, apelul se depune la instanta a carei hotarare se ataca.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:
Respinge, ca neintemeiata, contestatia formulata de contestatorul M.N., jud. B., in contradictoriu cu intimata, cu sediul in mun. B., jud. B., avand ca obiect contestatie decizie de sanctionare.
Ia act ca intimata va solicita cheltuieli de judecata pe cale separata.
Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare . Cererea de apel se depune, sub sanctiunea nulitatii, la Tribunalul B.
Pronuntata astazi, 19.02.2020, prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei.
In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Restituirea sumelor incasate de salariat ca urmare a interpretarii eronate a prevederilor legale privind salarizarea Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Greva, context in care angajatorul poate dispune concedierea salariatilor? Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti
Acordarea nejustificata a calificativului nesatisfacator. Metoda de hartuire la locul de munca Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti
Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021
Reorganizarea activitatii prin desfiintarea doar a postului de director. Angajatorul nu a reusit sa dovedeasca masura reorganizarii societatii doar prin desfiintarea unui singur post de director Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 53/12.02.2018 a Curtii de Apel Galati
Contestatie decizie de suspendare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului. Trimiterea in judecata a angajatului pentru fapte incompatibile cu functia detinuta Pronuntaţă de: Curtea de apel Iasi, Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 361/22.09.2020
Incetarea contractului individual de munca in temeiul art. 55 lit. b din Codul muncii. Neintrunirea acordului de vointa a partilor pentru incetarea raporturilor de munca Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 836/11.12.2018
Transformarea postului in post cu studii superioare. Obligarea paratului la emiterea deciziei privind transformarea postului detinut la terminarea studiilor superioare Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 702/30 octombrie 2018
Obligatiile, drepturile si diligentele angajatorului pe parcursul evaluarii profesionale a salariatului Sursa: MCP avocati
Aspecte practice privind necorespunderea profesionala a salariatului Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
Dialogurile MCP (XIV) Clauza de formare profesionala. Aspecte practice privind restiturea sumelor de catre salariati Sursa: MCP Cabinet avocati
Instalarea unui sistem de supraveghere video de catre primarie, care nu respecta prevederile GDPR Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP
Dialogurile MCP � Digitalizarea raporturilor de munca Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
Contract individual de munca, Model 2021. PDF si Word editabil Sursa: MCP Cabinet avocati
Contractul de munca si lucratorul �au pair� Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati