din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3504 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » E-sanatate: Solutii IT pentru servicii de sanatate durabile

E-sanatate: Solutii IT pentru servicii de sanatate durabile

  Publicat: 17 Mar 2010       1765 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Data fiind imbatranirea populatiei, sistemele publice de sanatate sunt supuse presiunilor - guvernele nationale se bazeaza din ce in ce mai mult pe solutiile IT pentru a rezolva aceasta problema

Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Semne utilizate de intreprinderi, de fabrici, de comert sau de servici, pentru a deosebi produsele, lucrarile si serviciile lor de cele identice sau similare ale altor intreprinderi si pentru a stimula imbunatatirea calitatii produselor, lucrarilor si serviciilor.
1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc.
Categorie de fapte juridice, care se produc independent de vointa omului si de care legea leaga anumite efecte juridice.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Ramura economica a activitatii economice constituita pe baza diviziunii muncii, care transforma obiecte preluate din natura sau alte materii prime (produse agricole, piscicole)
Asociatia internationala a transportului aerian
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,

Tehnologia informatiilor aduce schimbari in sistemul european de sanatate, insa nu in ritmul dorit de UE. In acest context, ministrii sanatatii din statele membre se reunesc saptamana aceasta in Spania pentru a stabili obiective pe termen lung in domeniul e-sanatatii (termenul desemneaza furnizarea de asistenta medicala cu ajutorul produselor si serviciilor electronice). Prin e-sanatate nu se intelege numai utilizarea de noi tehnologii, ci si adoptarea unor metode de lucru mai eficiente.

Pentru prima data, aceasta reuniune anuala se desfasoara in paralel (si in acelasi loc, Barcelona) cu un alt eveniment de marca in domeniu, si anume conferinta anuala privind e-sanatatea, care se adreseaza specialistilor din domeniul medical si specialistilor IT. Este organizata cu sprijinul Comisiei Europene si propune si o latura comerciala prin prezentarea ultimelor tendinte in domeniu pe piata europeana.

Spania, care detine presedintia UE in primele sase luni ale anului 2010, spera ca organizarea in paralel a acestor doua evenimente va facilita schimburile de experienta si va stimula actiunile UE in domeniul e-sanatatii.

In 2004, Comisia Europeana a inceput sa promoveze utilizarea solutiilor IT in sectorul sanatatii. Serviciile electronice joaca un rol-cheie in dezvoltarea unei piete medicale europene integrate si sunt esentiale pentru a permite limitarea cresterii exagerate a costurilor. In UE, cheltuielile de sanatate reprezinta intre 4% si 11% din produsul intern brut si intre 10% si 18% din totalul cheltuielilor publice.

Sistemele de sanatate finantate din cotizatiile contribuabililor devin din ce in ce mai costisitoare din cauza existentei unei cereri crescute de servicii, in special din partea populatiei in curs de imbatranire. Se estimeaza ca, pana la jumatatea acestui secol, aproximativ 40% din populatia UE va avea peste 65 de ani. Pe de alta parte, va scadea numarul lucratorilor ale caror contributii permit achitarea cheltuielilor de sanatate ale acestei categorii de populatie.

In 2008, UE a identificat e-sanatatea drept una din cele sase piete emergente pe care Europa are potentialul de a deveni lider mondial. E-sanatatea este cea de-a treia industrie europeana in domeniul sanatatii ca marime, dupa industria farmaceutica si cea a aparaturii medicale. Retele de informatii, inregistrari pe suport electronic si portaluri in domeniul sanatatii - iata doar cateva exemple de proiecte reusite.

In timp ce majoritatea medicilor europeni stocheaza si transmit informatii cu ajutorul calculatorului, doar foarte putini dintre acestia utilizeaza alte aplicatii electronice, cum ar fi retetele electronice si monitorizarea la distanta, care permite pacientilor sa fie sub supraveghere medicala fara a se deplasa la cabinetul medical. De asemenea, se practica foarte rar schimbul transfrontalier de date privind pacientii, ceea ce este o mare problema intr-o lume din ce in ce mai mobila.



Citeşte mai multe despre:    Sanatate    e-sanatate

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 473

Firma de avocatura CMS Romania isi muta birourile la One Tower
10 Aug 2021 | 1390

Operator medical sactionat pentru divulgarea neautorizata si accesul neautorizat la datele cu caracter personal
27 Mar 2021 | 1751

M. Muncii: Digitalizarea si simplificarea relatiilor de munca
09 Sep 2020 | 1695

Angajatii companiilor care isi intrerup activitatea din cauza aparitiei unor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 vor primi indemnizatie de somaj tehnic
29 Jul 2020 | 1577

Ministerul Finantelor Publice si institutiile din subordine au demarat o verificare a conditiilor in care mai multe persoane care au beneficiat de somaj tehnic
12 Jul 2020 | 1447



Articole Juridice

Declaratia unica (212) pe 2024. Model Declaratia unica pe 2024
Sursa: EuroAvocatura.ro

Concediul de maternitate si concediul de crestere a copilului. Aspecte practice
Sursa: MCP Cabinet avocati

Dialogurile MCP (ep. 18): Norma de munca a salariatilor. Notiune si aspecte practice
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP (VII): Legalitatea testarii obligatorii a salariatilor pentru prezenta la locul de munca
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Jurisprudenţă

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Acordarea drepturilor salariale prevazute in contractul colectiv de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Hartuirea morala la locul de munca. Atingerea personalitatii, demnitatii sau integritatii unei persoane
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Momentul de la care curge termenul de prescriptie al dreptului material la actiune privind plata despagubirilor pentru pagubele produse de salariati
Pronuntaţă de: Tribunalul Arges