Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Noul Cod Civil » Aplicarea legii civile (Art. 6 - 8 - Noul Cod Civil)

Aplicarea legii civile (Art. 6 - 8 - Noul Cod Civil)

  Publicat: 28 Jun 2011       5942 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Noul Cod Civil  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Titlul preliminar. Despre legea civila

Capitolul II. Aplicarea legii civile

Contracte incheiate la bursa bazate pe activele suport (subiacente), precum cele referitoare la valori mobiliare, valute selective, marfuri negociabile la bursa etc.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Principiu potrivit caruia legile unui stat se aplica tuturor actelor si faptelor juridice savarsite pe teritoriul sau.
Reglementata in sectiunea II, cap. I, t. II, C. proc. pen., este guvernata de aceleasi reguli, aplicabile in general pentru procuror si organele de cercetare penala.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.

      Art. 6. Aplicarea in timp a legii civile. (1) Legea civila este aplicabila cat timp este in vigoare. Aceasta nu are putere retroactiva.
(2) Actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite sau produse inainte de intrarea in vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de legea in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii ori producerii lor.
(3) Actele juridice nule, anulabile sau afectate de alte cauze de ineficacitate la data intrarii in vigoare a legii noi sunt supuse dispozitiilor legii vechi, neputand fi considerate valabile ori, dupa caz, eficace potrivit dispozitiilor legii noi.
(4) Prescriptiile, decaderile si uzucapiunile incepute si neimplinite la data intrarii in vigoare a legii noi sunt in intregime supuse dispozitiilor legale care le-au instituit.
(5) Dispozitiile legii noi se aplica tuturor actelor si faptelor incheiate sau, dupa caz, produse ori savarsite dupa intrarea sa in vigoare, precum si situatiilor juridice nascute dupa intrarea sa in vigoare.
(6) Dispozitiile legii noi sunt de asemenea aplicabile si efectelor viitoare ale situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acesteia, derivate din starea si capacitatea persoanelor, din casatorie, filiatie, adoptie si obligatia legala de intretinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, si din raporturile de vecinatate, daca aceste situatii juridice subzista dupa intrarea in vigoare a legii noi.
      Art. 7. Teritorialitatea legii civile. (1) Actele normative adoptate de autoritatile si institutiile publice centrale se aplica pe intreg teritoriul tarii, afara de cazul in care se prevede altfel.
(2) Actele normative adoptate, in conditiile legii, de autoritatile si institutiile administratiei publice locale se aplica numai in raza lor de competenta teritoriala .
      Art. 8. Extrateritorialitatea legii civile. In cazul raporturilor juridice cu element de extraneitate, determinarea legii civile aplicabile se face tinandu-se seama de normele de drept international privat cuprinse in cartea a VII-a din prezentul Cod civil.


Note si Comentarii!


Articol actualizat prin Legea 71/2011
Citeşte mai multe despre:    Aplicarea in timp a legii    Legea aplicabila    Teritorialitatea legii civile    Extrateritorialitatea legii civileComentează: Aplicarea legii civile (Art. 6 - 8 - Noul Cod Civil)
Alte Titluri

Orientarea europeana ref. raspunderea magistratiilor
Sursa: EuroAvocatura.ro

Domeniul legii aplicabile si valabilitatea contractului in dreptul international privat (european)
Sursa: EuroAvocatura.ro

Preotii nu au drept sa se sindicalizeze. Raspunsul unui autor
Sursa: EuroAvocatura.ro

Divortul international. Din perspectiva reglementarilor Noului Cod Civil
Sursa: EuroAvocatura.ro

Aplicarea in timp a Noului Cod civil
Sursa: EuroAvocatura.ro

Consimtamantul (Art. 1.182 - 1.224 - Noul Cod Civil)
Sursa: EuroAvocatura.roJurisprudenţă

Utilizarea unor fotografii in cadrul unei emisiuni tv. Nume patronimic inregistrat ca marca. Neindeplinirea cerintei legale a utilizarii semnului pentru servicii cu titlu de marca
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia I civila, decizia nr. 104 din 22 ianuarie 2016

Constituirea unui grup infractional organizat. Fapta prevazuta de legea penala
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, decizia nr. 71/RC din 4 martie 2016

RIL admis. Exercitarea autoritatii parintesti ca urmare a divortului. Aplicarea legii in timp
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia 4/2013

Acordare despagubiri pentru prejudiciu moral si material suferit prin condamnarea politica
Pronuntaţă de: Tribunalul Prahova - Sentinta civila nr. 647 din data 01.04.2011

Decadere din dreptul de a propune un plan de reorganizare daca debitorul a contestat starea de incetare de plati. Legea aplicabila. Succesiunea legilor in timp
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova - Sectia comerciala - Decizia 191 din 18.02.2010