In motivarea cererii contestatoarea arata ca prin dispozitia atacata intimatul 1 i-a comunicat ca, incepand cu data de 10.10.2019, se va incepe procedura de recuperare a sumei de 4418, 02 lei, compusa din 3980, 20 lei, reprezentand debit octombrie 2019, si 437, 82 lei, dobanzi si penalitati, ca urmare a beneficierii in calitate de consilier local ales in mandatul 2016 - 2020 de servicii de formare profesionala si servicii hoteliere aferente cursurilor pentru alesi locali ai C.C., in anul 2018.
Decizia criticata are la baza masurile dispuse de reprezentantii Camerei de Conturi B.prin Decizia nr. 15/10.07.2019 pentru remedierea deficientelor constatate si consemnate in Raportul de audit financiar nr. 7893/12.0.2019.
Sub aspectul competentei de solutionare a cauzei contestatoarea invoca statuarile Inaltei Curti de Casatie si Justitie din Decizia nr. 16/2016 pronuntata de completul competent sa judece recursul in interesul legii, in sensul ca aceasta revine sectiei civile specializata in litigii de munca .
Contestatoarea invoca prevederile art. 254 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro) si sustine ca prejudiciul pretins nu a fost constatat printr-o nota de constatare, nu i-a fost solicitata o nota de relatii cu privire la fapta comisa, nu s-a dovedit vinovatia sa in producerea acestui prejudiciu. Membrii Consiliului Local C.nu au aprobat sumele reprezentand contravaloarea participarii la cursurile de perfectionare si pregatire profesionala organizate pentru alesii locali.
Autoarea cererii sustine ca a formulat o plangere prealabila, respinsa la data de 3.05.2020.
In drept s-au invocate prevederile Legii nr. 554/2004, astfel cum au fost modificate si completate.
Contestatoarea a achitat taxa judiciara de timbru in cuantum de 50 lei.
Prin incheierea nr. 294/CA/3.06.2020 Tribunalul B.- Sectia a Ii-a civila, de contencios administrativ si fiscal a admis exceptia necompetentei sale materiale procesuale si a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Sectiei I civile, complet specializat in solutionarea litigiilor de munca si asigurari sociale.
Pe rolul Sectiei I civile dosarul a fost inregistrat la data de 4.06.2020.
Prin incheierea nr. 795/MAS/14.10.2020 pronuntata in Dosarul nr. _* Tribunalul B.- Sectia I civila a admis exceptia conexitatii invocata de instanta din oficiu si, in consecinta, in temeiul art. 139 alin. 1 Cod procedura civila, a dispus conexarea acestui dosar la Dosarul nr. _* al Tribunalului B.
Prin cererea conexata, inregistrata initial pe rolul Sectiei a Ii-a civile, contestatorul N.E. a solicitat in contradictoriu cu aceeasi intimati anularea dispozitiei nr. 294/2019, cu obligarea la cheltuieli de judecata in caz de opozitie. Motivele de fapt si de drept invocate sunt identice. Sectia a Ii-a civila a pronuntat incheierea nr. 295/CA/3.06.2020 prin care a dispus admiterea exceptiei necompetentei materiale procesuale si declinarea competentei in favoarea Sectiei I civile.
In probatiune instanta a admis si administrat la cererea ambilor contestatori proba cu inscrisuri .
Analizand actele si lucrarile dosarului, Tribunalul constata urmatoarele:
Contestatorii au avut calitatea de consilieri locali in cadrul Consiliului Local al, in perioada 2016 - 2020.
Unitatea Administrativ Teritoriala B. B. a fost supusa unui audit financiar asupra situatiilor financiare intocmite la data de 31.12.2018, in urma caruia a fost intocmit procesul - verbal de constatare din 12.06.2019, prin care au fost constatate plati care nu au temei legal pentru achizitia de servicii de formare profesionala pentru alesii locali ai C.C., ca urmare a inexistentei aprobarii autoritatii publice deliberative. Se arata ca la baza aprobarii participarii la cursurile de pregatire profesionala au stat cererile intocmite de alesii locali, inclusiv 12 consilieri locali, in care se invoca, solicitarea participarii functionarilor publici la programele de pregatire profesionala in baza art. 50 - 53 din Legea nr. 188/1999 privind statutul functionarilor publici republicata/Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro) `` in conditiile in care alesii locali nu sunt functionari publici. Plata a fost efectuata in temeiul contractelor de prestari servicii, a formularelor de inscriere, a facturilor emise de . si .vizate de, bun de plata`` si de control preventiv. Auditorii publici externi din cadrul Camerei de Conturi B. au aratat ca, avand in vedere faptul ca nu exista o hotarare a Consiliului Local C.de aprobare a participarii la curs a primarului, viceprimarului si a consilierilor locali, acestia nu pot beneficia de plata cursului de pregatire, formare si perfectionare profesionala. s-a constatat incalcarea prevederilor art. 41 din Legea nr. 393/2004 privind statutul alesilor locali, art. 14 alin. 3 si art. 23 alin. 1 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, art. 5 alin. 1 din OG nr. 119/1999 privind controlul intern si controlul financiar preventiv.
Curtea de Conturi a Romaniei - Camera de Conturi B.emite Decizia nr. 15/11.07.2019, prin care constata savarsirea abaterii financiare descrisa anterior, conform celor retinute la pct. 10 din decizie si stabileste in sarcina ordonatorului principal de credite obligatia de a lua masuri pentru stabilirea in conditiile legii a intinderii prejudiciului creat bugetului local ca urmare a platii unor cursuri de pregatire si perfectionare profesionala pentru alesii locali ai comunei C., fara aprobarea autoritatii publice deliberative, pentru evidentierea in contabilitate si recuperarea acestuia.
In indeplinirea acestei obligatii, intimatul C.C.C.emite dispozitia nr. 294/10.10.2019, prin care decide ca, incepand cu data de 10.10.2019, sa inceapa procedura de recuperare si evidentiere in contabilitate a prejudiciului creat bugetului local prin plata in anul 2018 pentru primar, viceprimar si alesii locali ai C.C. a unor sume reprezentand servicii de pregatire si perfectionare profesionala si servicii hoteliere aferente cursurilor, conform anexei nr. 1 (de la poz.1 - 4), care face parte integranta din dispozitie. In cuprinsul anexei, la poz.10 si 13, se regasesc si contestatorii N.E. si A. A. , cu debitele de cate 4418, 02 lei fiecare, formate din:
- 3980, 20 lei debit octombrie 2019;
- 437, 82 lei dobanzi si penalitati.
Intimata B. B., B. B., a procedat la retinerea sumelor de bani datorate din indemnizatiile datorate contestatorilor, in acest sens fiind, Fisa de cont pentru operatiuni diverse din 1.01.2010 pana in 31.12.2020`` depusa la filele 23 - 24 din Dosarul nr. . Desi aceste inscrisuri se refera numai la contestatoarea A. A. , aceleasi retineri se prezuma ca au fost operate si din indemnizatia cuvenita contestatorului N., de vreme ce situatia sa este similara cu cea a contestatoarei C.
Instanta concluzioneaza ca, in lipsa unei hotarari judecatoresti care sa constate atragerea raspunderii contestatorilor pentru plata nedatorata, intimatii au procedat la emiterea unei dispozitii prin care au impus plata sumelor mentionate anterior si, mai mult decat atat, au procedat la realizarea de retineri din sumele cuvenite contestatorilor.
Instanta retine ca, fata de statuarile Deciziei nr. 16/2016 a Inaltei Curti de casatie si Justitie pronuntata in recurs in interesul legii, care au fundamentat hotararile de declinare a competentei de solutionare a cauzelor in favoarea prezentei instante, raporturile dintre partile prezentului litigiu sunt guvernate de prevederile Codului muncii (data fiind calitatea contestatorilor de consilieri locali).
Fata de aceste statuari, rezulta ca in cauza au aplicabilitate prevederile art. 169 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), potrivit carora,
, (1) Nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
(3) In cazul pluralitatii de creditori ai salariatului va fi respectata urmatoarea ordine:
a) obligatiile de intretinere, conform Codului familiei;
b) contributiile si impozitele datorate catre stat;
c) daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii .
(4) Retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.``
Potrivit art. 256 alin. 1 din acelasi act normativ,
, (1) Salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.
Conform art. 257
, (1) Suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrata in munca .
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza jumatate din salariul respectiv.``
Avand in vedere ca noul Cod al muncii nu mai reglementeaza decizia de imputare ca titlu executoriu, rezulta ca, dupa data intrarii in vigoare a acestuia, singura cale pentru recuperarea pagubelor produse de salariati si alte persoane asimilate consta in declansarea unei actiuni in justitie si obtinerea pe aceasta cale a unui titlu executoriu. In consecinta, decizia de impunere, dupa intrarea in vigoare a noului Cod al muncii, nu constituie titlu executoriu, iar raportul de audit al Curtii de Conturi a Romaniei - Camera de Conturi B.nu reprezinta un titlu executoriu la care face trimitere art. 256 Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro).
Pentru recuperarea sumelor incasate de contestatori este necesar sa existe o hotarare judecatoreasca definitiva care sa constate caracterul necuvenit al sumelor incasate si sa- i oblige la restituirea lor. Retinerile lunare din indemnizatiile cuvenite contestatorilor nu se pot legal efectua decat daca, in prealabil, cu referire la creanta respectiva, exista un titlu executoriu, ceea ce nu este cazul in speta. Aceasta concluzie se deduce si din prevederile art. 632 alin. 1 Cod procedura civila, potrivit carora executarea silita se poate efectua numai in temeiul unui titlu executoriu, ca si din dispozitiile art. 258 alin. 1 Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), potrivit carora urmarirea debitului la noul angajator al salariatului debitor ori la autoritatea la care acesta a devenit functionar public poate avea loc exclusiv pe baza unui titlu executoriu transmis in acest scop de catre angajatorul pagubit. Or, transmiterea titlului executoriu presupune cu necesitate existenta lui in prealabil.
Instanta mai retine ca desi obligatia de restituire a sumelor incasate nedatorat apare ca o institutie distincta de raspunderea patrimoniala, procedura pentru reintregirea patrimoniului angajatorului este aceeasi.
Nulitatea este sanctiunea care se aplica in cazul incheierii actului juridic fara respectarea conditiilor cerute de lege pentru incheierea sa valabila.
Tribunalul constata ca decizia emisa este lovita de nulitate, deoarece a fost data fara ca angajatorul sa detina o hotarare judecatoreasca pronuntata in contradictoriu cu partile contestatoare care sa constituie titlu executoriu pentru retinerile din indemnizatii.
In temeiul motivelor de fapt si de drept expuse mai sus, instanta urmeaza sa admita contestatiile astfel cum a fost formulate si, in consecinta, urmeaza sa anuleze dispozitia nr. 294/2019 emisa de B. B., B. B., in ceea ce/i priveste pe contestatorii a. si N.E.
Intrucat contestatorii nu au facut dovada cheltuielilor de judecata, in conditiile instituite de prevederile art. 452 Cod procedura civila, Tribunalul va respinge cererea acestora de obligare a intimatilor la plata acestor cheltuieli .
PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE
Admite cererea formulata de contestatoarea A. A. - CNP, cu domiciliul procesual ales la cabinetul reprezentantului sau conventional, av. N.Laviniu, din loc. C., jud. B., in contradictoriu cu paratii C.C.C. si B. B., B. B., ambii cu sediul in loc. C., Piata Libertatii, nr. 1, jud. B.
Admite cererea ce face obiectul dosarului conex promovata de de contestatorul N.E.- CNP, cu acelasi domiciliu procesual ales, in contradictoriu cu paratii C.C.C. si B. B., B. B., ambii cu sediul in loc. C., Piata Libertatii, nr. 1, jud. B. si, in consecinta
Anuleaza dispozitia nr. 294/2019 emisa de B. B., B. B., in ceea ce-i priveste pe contestatorii a. si N.E.
Respinge cererea privind acordarea de cheltuieli de judecata .
Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare .
Cererea de apel se depune la Tribunalul B.
Pronuntata astazi, 18.11.2020, prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei.
Contestatie tardiva. Apararile pe care le mai poate invoca pensionarul in cadrul unei contestatii, odata ce titlul executoriu este deja pus in executare Pronuntaţă de: Decizia civila nr.399/14.06.2018 a Curtii de Apel Galati
In procedura validarii popririi debitorul poprit poate invoca orice imprejurare ulterioara obtinerii titlului de natura sa anihileze creanta fara a fi necesar intotdeauna sa formuleze o contestatie la propriu Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 295/R din 19.06.2018 a Curtii de Apel Galati
Certitudinea creantei exista atunci cand este constatata printr-un titlu executoriu. La deschiderea procedurii insolventei, existenta creantei trebuie sa fie neindoielnica, iar asupra ei nu trebuie sa existe vreun litigiu Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia civila, Decizia civila nr. 458/7.10.2020
Decizie de sanctionare disciplinara. Caracterul restrictiv al dispozitiilor inscrise Codul muncii. Analiza elementelor constitutive ale abaterii disciplinare prin raportare la prevederile actului emis de angajator Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 40/06.02.2020
Prescriptia dreptului la actiune; dreptul de acces la instanta, componenta a dreptului la proces echitabil Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 431/13.10.2020
Incheiere de respingere a ordonantei de plata. Autoritate de lucru judecat. Conditii si efecte Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 929 din 3 iunie 2020
Hotararea de validare a popririi are ca efect iesirea fortata a sumei urmarite din patrimoniul debitorului in cel al creditorului Pronuntaţă de: Curtea de Apel Brasov - Decizia civila nr. 339 din data de 05 Iunie 2020
Pe calea contestatiei in anulare nu pot fi valorificate decat nereguli procedurale, iar nu relative la dezlegarea data de instanta fondului raportului juridic Pronuntaţă de: Curtea de Apel Alba Iulia - Decizia civila nr. 398/2020
Suma stabilita pentru acoperirea daunelor produse angajatorului se retine in rate lunare din drepturile salariale Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti - Sentinta civila nr. 6233/2020
Nicio retinere din salariu nu poate fi operata in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege Pronuntaţă de: Curtea de Apel Brasov - Decizia civila nr. 339 din data de 05 iunie 2020
Anularea executarii silite in cazul cesiunii de creanta Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati
Obligatia instantei de a stabili contributia lunara la intretinerea copilului pe timpul plasamentului – masura de protectie a drepturilor copilului sau piedica in calea celeritatii Sursa: Irina Maria Diculescu
Conditionarea perimarii executarii silite de actiunile executorului judecatoresc – aspecte de constitutionalitate Sursa: Irina Maria Diculescu
Codul de procedura civila aplicabil din 2019, conform modificarilor aduse prin Legea 310/2018 Sursa: MCP Cabinet avocati
Ajutorul public judiciar – beneficiari, forme, conditii de acordare Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim
Cum se poate contesta o sanctiune a ANSPDCP (Autoritatii de supraveghere)? Sursa: EuroAvocatura.ro
ICCJ. Contestatie decizie incetare contract individual de munca. Insolventa. Suspendare de drept Sursa: Avocat Lacatus Igor