din anul 2007, atuul tau de DREPT!
4282 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: Statutul Corpului Executorilor pentru Institutiile Financiare Nebancare

INTEGRAL: Statutul Corpului Executorilor pentru Institutiile Financiare Nebancare


Statutul Corpului Executorilor pentru Institutiile Financiare Nebancare, Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 512 din 31/07/2007




CAPITOLUL I
Dispozitii generale






Art. 1. - (1) In temeiul prevederilor art. 70 alin. (3) din titlul I al partii I din Ordonanta Guvernului nr. 28/2006 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 266/2006, se adopta prezentul statut privind organizarea si functionarea Corpului Executorilor pentru Institutiile Financiare Nebancare.



(2) In conditiile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 28/2006, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 266/2006, corpul executorilor se poate infiinta in fiecare dintre institutiile financiare nebancare, determinate de prevederile art. 4 lit. a) din ordonanta mentionata mai sus, ori in cadrul asociatiilor profesionale ale institutiilor financiare nebancare. Corpul executorilor se poate infiinta si pentru persoanele juridice asimilate institutiilor financiare nebancare, potrivit art. 4 lit. a) din aceeasi ordonanta, cum sunt casele de ajutor reciproc, casele de amanet si persoanele juridice fara scop patrimonial.



(3) Executorii organizati in corpul prevazut la alin. (2) sunt denumiti in continuare in prezentul statut executori sau executor, dupa caz.



Art. 2. - (1) Executorii sunt investiti sa indeplineasca orice activitati legale, in scopul realizarii voluntare sau, cand este cazul, prin executare silita a obligatiilor stabilite prin titlurile executorii ce apartin institutiilor financiare nebancare ori persoanelor juridice asimilate acestor institutii potrivit art. 1 alin. (2).



(2) In tot cursul executarii, executorii au indatorirea sa isi exercite atributiile si sa efectueze orice act necesar pentru indeplinirea executarii, cu respectarea stricta a dispozitiilor Codului de procedura civila si a celorlalte reglementari aplicabile in materie.



(3) Actul indeplinit de executor, purtand stampila si semnatura acestuia, este de autoritate publica si are forta probanta prevazuta de lege.



Art. 3. - Executorii, precum si oricare alt personal angajat in compartimentul acestora au obligatia sa pastreze secretul profesional, inclusiv secretul cu privire la actele, datele si faptele despre care au luat cunostinta in cadrul activitatii lor, chiar si dupa incetarea functiei, cu exceptia cazurilor in care legea sau partile interesate ii elibereaza de aceasta obligatie.



Art. 4. - (1) Cand este cazul, pe baza datelor prezentate de executor, conducerea institutiilor creditoare ori a asociatiilor lor profesionale, dupa caz, prevazute la art. 1 alin. (2), se poate adresa instantei de executare solicitandu-i sa obtina, potrivit legii, informatiile necesare pentru efectuarea executarii silite de la cei care datoreaza sume de bani debitorilor urmariti sau detin alte bunuri ale acestora, supuse urmaririi.



(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica in mod corespunzator si in cazul in care, pentru indeplinirea efectiva a executarii silite, executorul considera necesar concursul organelor de politie, al jandarmeriei sau al altor agenti ai fortei publice.



Art. 5. - (1) Daca, referitor la aceleasi bunuri, se efectueaza mai multe executari silite pentru institutiile prevazute la art. 1 alin. (2), intreaga executare se va reuni la executorul care a inceput cel dintai executarea.



(2) In cazul in care bunurile prevazute la alin. (1) sunt urmarite si pentru realizarea unei executari silite de competenta executorului judecatoresc sau a altor organe de executare prevazute de lege, intreaga executare se va reuni la executorul judecatoresc investit, daca legea nu prevede altfel.



Art. 6. - Avizarea prealabila asupra legalitatii actelor intocmite de executori se va asigura de catre compartimentul juridic al institutiilor sau al asociatiilor lor profesionale, prevazute la art. 1 alin. (2), ori, in lipsa compartimentelor respective, prin asistenta juridica a unui avocat autorizat potrivit legii.






CAPITOLUL II
Organizarea activitatii executorilor






Art. 7. - Corpul executorilor se infiinteaza de catre organul de conducere al institutiilor prevazute la art. 1 alin. (2), care, totodata, hotaraste numarul executorilor necesari, corespunzator volumului activitatii curente, numeste seful corpului executorilor si stabileste atributiile corpului executorilor, precum si relatiile functionale ale acestuia cu celelalte compartimente ale institutiei creditoare ori ale asociatiei profesionale, dupa caz. Cand corpul executorilor este constituit in cadrul asociatiei profesionale, conducerea acesteia repartizeaza executorii necesari fiecarei institutii, membra a aceleiasi asociatii.



Art. 8. - Executor pentru institutiile prevazute la art. 1 alin. (2) poate fi persoana care indeplineste conditiile generale prevazute de reglementarile in vigoare pentru numirea in functia de executor judecatoresc.



Art. 9. - (1) In termen de 10 zile de la numirea unei persoane in functia de executor, conducerea institutiei ori a asociatiei profesionale prevazute la art. 1 alin. (2) va solicita Ministerului Justitiei inregistrarea executorului in evidenta speciala intocmita la compartimentul de resort, scop in care se vor prezenta stampila acestuia, specimenul lui de semnatura, datele privind starea sa civila, domiciliul si studiile efectuate.



(2) Dupa confirmarea in scris a inregistrarii prevazute la alin. (1), executorul isi poate exercita efectiv atributiile ca atare, in baza legitimatiei de serviciu eliberate sub semnatura conducatorului institutiei ori al asociatiei profesionale in cadrul careia este constituit corpul de executori din care face parte.






CAPITOLUL III
Competenta executorilor






Art. 10. - (1) Executorii au urmatoarele atributii:



a) pun in executare titlurile executorii apartinand institutiilor pentru care isi desfasoara activitatea si efectueaza actele de executare necesare in toate formele de executare silita prevazute de Codul de procedura civila si de alte dispozitii legale aplicabile in materie;



b) notifica actele judiciare si extrajudiciare;



c) comunica actele de procedura;



d) recupereaza pe cale amiabila creantele institutiei creditoare;



e) aplica masurile asiguratorii dispuse de instanta judecatoreasca in favoarea institutiei pentru care executorul isi desfasoara activitatea;



f) intocmesc procesele-verbale de constatare in cazul ofertei reale, urmate de consemnarea sumei de catre debitorul urmarit, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila;



g) intocmesc, potrivit legii, protestul de neplata a cambiilor, biletelor la ordin si a cecurilor, dupa caz;



h) constata starea de insolvabilitate a debitorului urmarit;



i) efectueaza orice alte acte sau operatiuni prevazute de dispozitiile legale, aplicabile executarii titlurilor executorii apartinand institutiilor creditoare.



(2) Executorilor pentru institutiile prevazute la art. 1 alin. (2) le este strict interzis sa efectueze acte de executare in temeiul unor titluri executorii apartinand persoanelor fizice sau juridice, altele decat cele pentru care sunt abilitati sa isi desfasoare activitatea.



Art. 11. - Executorii pentru institutiile prevazute la art. 1 alin. (2) isi desfasoara activitatea, exercitandu-si atributiile stabilite la art. 10, pe intregul teritoriu al Romaniei.






CAPITOLUL IV
Drepturile, indatoririle si raspunderea executorilor






Art. 12. - Drepturile si indatoririle executorilor pentru institutiile prevazute la art. 1 alin. (2), corespunzatoare activitatii depuse in baza unui contract de munca sau a altei conventii, sunt cele prevazute de reglementarile legale aplicabile fiecaruia dintre raporturile juridice respective, precum si de regulamentele interne ale institutiilor ori ale asociatiilor profesionale pentru care isi desfasoara activitatea.



Art. 13. - Exercitarea functiei de executor este incompatibila cu:



a) activitatea salarizata sau in baza unui contract de colaborare in afara institutiei creditoare sau a asociatiei profesionale in care isi desfasoara activitatea, cu exceptia activitatii didactice universitare;



b) calitatea de deputat sau de senator ori de consilier in consiliile judetene sau locale, pe durata mandatului;



c) desfasurarea unei activitati comerciale, direct sau prin persoane interpuse;



d) calitatea de asociat intr-o societate in nume colectiv, de asociat comanditat in societatile in comandita simpla sau pe actiuni, de administrator al unei societati cu raspundere limitata sau pe actiuni, de membru al consiliului de conducere, de director general sau director al unei societati comerciale, de administrator al unei societati civile, precum si cu orice activitati care lezeaza demnitatea profesiei de executor sau care aduc atingere bunelor moravuri.



Art. 14. - (1) Raspunderea civila a executorului poate fi angajata, in conditiile legii, pentru cauzarea de prejudiciu prin incalcarea obligatiilor sale profesionale.



(2) Asigurarea de raspundere profesionala a executorului se poate realiza de catre si in contul institutiei creditoare sau al asociatiei profesionale in care isi desfasoara activitatea, daca aceasta este expres stipulata, dupa caz, in regulamentul intern al acestora sau in conventia incheiata cu executorul.



Art. 15. - Este interzis executorilor sa achizitioneze, direct sau prin interpusi, pentru ei sau pentru altii, bunurile ce au format obiectul activitatii de executare silita sau sa faca acte de executare in propria lor cauza ori in cauzele privind rudele si afinii pana la gradul al patrulea inclusiv.



Art. 16. - Raspunderea disciplinara a executorului se stabileste in conditiile si in cazurile prevazute de regulamentul intern al institutiei creditoare sau al asociatiei profesionale in care isi desfasoara activitatea si de celelalte reglementari aplicabile in materie. In aceleasi conditii, raspunderea disciplinara a executorului intervine si pentru urmatoarele abateri:



a) incalcarea incompatibilitatilor si interdictiilor prevazute de prezentul statut;



b) intarzierea sistematica si neglijenta in efectuarea lucrarilor;



c) nerespectarea secretului profesional;



d) savarsirea unor fapte care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale.



Art. 17. - In afara raspunderii prevazute la art. 14 si 16, in conditiile legii, poate fi angajata, dupa caz, si raspunderea patrimoniala, administrativa sau penala a executorului.



Art. 18. - (1) In caz de suspendare sau de incetare a raportului de munca, stampila, legitimatia, registrele si lucrarile executorului in cauza vor fi predate sefului corpului de executori in cadrul caruia si-a desfasurat activitatea.



(2) In termen de 3 zile de la suspendarea sau incetarea raportului de munca al executorului, institutia sau asociatia profesionala in care si-a desfasurat activitatea va solicita Ministerului Justitiei radierea acestuia din evidenta prevazuta la art. 9 alin. (1).






CAPITOLUL V
Desfasurarea activitatii executorilor






Art. 19. - (1) Executorul indeplineste actele de executare silita si celelalte acte care sunt de competenta sa, in baza dispozitiei scrise a sefului corpului de executori si a avizului prealabil obligatoriu prevazut la art. 6.



(2) Toate actele intocmite de executor se redacteaza in limba romana.



(3) Persoanele interesate in efectuarea executarii, care nu inteleg sau nu vorbesc limba romana, au dreptul sa ia cunostinta, printr-un interpret sau traducator, de cuprinsul oricaror acte intocmite de executor, precum si de celelalte acte depuse la dosarul executarii.



Art. 20. - (1) In indeplinirea atributiilor lor, executorii intocmesc procese-verbale in care consemneaza constatarile facute si masurile luate, daca reglementarile aplicabile in materie nu prevad altfel.



(2) Unul dintre exemplarele proceselor-verbale intocmite potrivit alin. (1) se depune la dosarul executarii, iar celelalte se comunica persoanelor interesate.



Art. 21. - Actele care prezinta erori materiale sau omisiuni vadite vor fi corectate sau completate de catre executor, la cererea partilor ori din oficiu. Despre corectarea sau completarea efectuata se va face mentiune pe toate exemplarele actului, sub semnatura executorului si cu aplicarea stampilei acestuia. In acest scop, partile vor fi instiintate sa prezinte toate exemplarele actului care urmeaza sa fie corectat sau completat, dupa caz.



Art. 22. - (1) Actele executorilor sunt supuse, in conditiile legii, controlului judecatoresc.



(2) Cei interesati sau vatamati prin actele de executare pot formula contestatii la executare in conditiile prevazute de Codul de procedura civila, daca prin lege nu se dispune altfel.



Art. 23. - Corpul executorilor va intocmi evidenta si arhiva lucrarilor indeplinite pentru fiecare institutie creditoare pentru care s-au efectuat acte de executare silita.






CAPITOLUL VI
Dispozitii tranzitorii si finale






Art. 24. - Dosarele de executare aflate in curs de rezolvare la data intrarii in vigoare a prezentului statut pot fi preluate de catre executorii pentru institutiile prevazute la art. 1 alin. (2), pe baza solicitarilor scrise adresate presedintelui instantei de executare.



Art. 25. - Prezentul statut intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea. I.









Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...

Legea 188/1999, actualizata 2024, privind Statutul functionarilor publici
Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, actualizata 2024 - Republicare Actualizat ...

Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale
Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale Publicata in ...

Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului
Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului Publicat in Monitorul Oficial cu numar ...

Legea finantelor publice locale, actualizata 2024 - Legea 273/2006
Legea 273/2006 privind finantele publice locale Actualizata prin Legea 387/2023 pentru modificare ...

Legea 500/2002 privind finantele publice, actualizata 2024
Legea 500/2002 privind finantele publice Actualizata prin Legea 262/2023 privind aprobarea Ordona ...

OUG 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist
Ordonanta de urgenta nr. 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist Publicata in ...



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor culturale in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de cresa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Formularul 230 model editabil 2024 PDF. Completeaza Declaratia 230!
Sursa: EuroAvocatura.ro



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice