In motivarea actiunii reclamantul a aratat ca Hotararea Consiliului Local al Municipiului Alexandria privind trecerea din domeniul public in domeniul privat a locuintelor sociale nu respecta conditiile de legalitate, si anume:
- continutul nu este conform cu legea in baza careia este admisa (Legea nr.213/1998) si nu corespunde scopului urmarit de lege, incalcand norme imperative care duc la constatarea nulitatii actului administrativ.
Astfel, a precizat reclamantul, Constitutia Romaniei instituie la articolul 136 regimul juridic fundamental al proprietatii, facand trimitere la legea organica. Legea nr.213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, care, in Anexa la punctul nr.6 cuprinde categoria de bunuri "locuinte sociale", care, deci, fac obiectul exclusiv al proprietatii publice.
A mentionat reclamantul ca, Legea nr.114/1996 - art.47 prevede imperativ ca locuintele sociale realizate potrivit prezentei legi nu pot fi vandute, scopul legii fiind conservarea fondului de locuinte sociale, tinand cont de intreaga legislatie in domeniul protectiei sociale, a combaterii marginalizarii sociale, pe principiul solidaritatii.
Au fost invocate de reclamant dispozitiile art.39 care stipuleaza imperativ ca locuintele sociale apartin domeniului public al unitatilor administrativ - teritoriale, concluzionand ca, nu pot fi trecute in domeniul privat al orasului.
In drept, cererea a fost intemeiata pe dispozitiile Constitutiei Romaniei, Legii nr.114/1996 privind locuintele, Legii nr.215/2001 republicata cu modificarile si completarile ulterioare si Legii nr.554/2004 cu modificarile si completarile ulterioare.
In dovedirea actiunii au fost depuse la dosar, in xerocopie, Hotararea contestata, avand nr.63 din 31.03.2010 emisa de parat si expunerea de motive nr.6391 din 25.03.2010.
La data de 21.09.2010, paratul a depus la dosar intampinare, prin care a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantului, aratand in esenta ca, numirea temporara a d-lui N. T., s-a facut pe o perioada de 6 luni, respectiv de la 2 octombrie 2009 pana la data de 2 aprilie 2010, perioada in care trebuia organizat concurs pentru ocuparea postului definitiv si in situatia in care functia publica de prefect al judetului Teleorman nu era ocupata, conform alin.3 al art.92 din Legea nr.188/1999 modificat prin art.IV din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.9012009 privind reglementarea unor masuri in domeniul administratiei publice locale, in mod exceptional, la expirarea perioadei de 6 luni prevazuta de lege putea fi prelungita cu maxim 6luni, intr-un an calendaristic.
Cu privire la fondul cauzei paratul a invederat ca, HCL nr.63 din 31.03.2010 a Consiliului Local al Municipiului Alexandria a fost emisa cu respectarea prevederilor legale in vigoare, avand ca temei dispozitiile art.10 alin.1 si alin.2 din Legea nr.213/1998; ca, sustinerea reclamantului in sensul ca, locuintele sociale apartin domeniului public al unitatii administrativ -teritoriale si din acest motiv nu pot fi trecute din domeniul public in domeniul privat, nu subzista atata timp cat nu exista nici o prevedere expresa a legii care sa interzica trecerea locuintelor sociale din domeniul public in domeniul privat de interes local al unitatilor administrativ-teritoriale, dupa cum nu exista prevedere legala care sa interzica schimbarea destinatiei locuintelor sociale.
Paratul a depus la dosar actele care au stat la baza emiterii Hotararii contestate - filele 27-30, 33, 34 si acte normative.
Reclamantul a mai depus la dosar adresa nr.7986 din 07.09.2010 .
Prin sentinta nr.4010 din 30.11.2010 a Tribunalului Teleorman - Sectia conflicte de munca si asigurari sociale si contencios administrativ a respins actiunea ca nefondata retinand ca prevederile art.36 alin.2 lit.c si art.123 Legea nr.215/2001 a administratiei publice locale, reglementeaza competenta Consiliului local de a hotari in privinta bunurilor care apartin domeniului public sau privat de interes local, iar dispozitiile art.10 alin.2 Legea nr.213/1992 privind proprietatea publica prevad atributele Consiliului local de a hotari in privinta trecerii uni bun din domeniul public in domeniul privat daca pun daca prin Constitutie sau prin lege nu se dispune altfel.
Impotriva sentintei in termen legal a formulat recurs reclamantul Prefectul Judetului Teleorman recurand-o pentru urmatoarele:
- Sentinta este pronuntata cu aplicarea gresita a legii privind stingerea dreptului de proprietate publica. Modalitatea prin care se realizeaza trecerea bunurilor din domeniul public in domeniul privat trebuie sa se faca cu aplicarea principiului simetriei juridic, astfel ca atata timp cat constituirea dreptului de proprietate publica se face printr-o serie de acte juridice (Hotarari de Guvern, Hotarari ale Consiliului Judetean etc.) si stingerea dreptului de proprietate nu se poate realiza decat in aceiasi modalitate;
- instanta de fond a ignorat interdictia instituita prin dispozitiile art.47 din Legea nr.114/1996 potrivit carora locuintele sociale realizate potrivit acestei legi nu pot fi vandute.
Examinand sentinta prin prisma motivelor invocate ce se incadreaza in dispozitiile art.304 pct.9 si 304 Cod procedura civila, Curtea retine urmatoarele:
Prin Hotararea Consiliului Local al Municipiului Alexandria nr.63 din data de 31.03.2010 s-a aprobat trecerea din domeniul public in domeniul privat de interes local al Municipiului Alexandria a unor unitati locative din blocul B8 situat in ......, Alexandria prevazuta in Anexa ce face parte integranta din hotarare .
Totodata s-a aprobat schimbarea destinatiei unor unitati locative din "locuinta privata" in "locuinta convenabila" prevazuta in Anexa care face parte integranta din prezenta hotarare
In expunerea de motive nr.6391/25.03.2010 atasata hotararii se arata ca avand in vedere ca institutia inregistreaza tot mai multe solicitari de cumparare a locuintelor din fondul locativ de stat si pentru derularea procedurii de vanzare-cumparare in cadrul legal se impune, in prima etapa, trecerea din domeniul public in cel privat de interes local al Municipiului Alexandria a unor unitati locative situate in blocul B8 si schimbarea destinatiei acestora.
Potrivit dispozitiilor art.10 alin.2 din Legea nr.213/1998 trecerea din domeniul public in domeniul privat se face dupa caz prin Hotarare a Guvernului, a Consiliului Judetean sau a Consiliului Local, daca prin contestatie sau lege nu se dispune altfel.
Conform Listei cuprinzand bunuri care alcatuiesc domeniul public al statului si al Unitatilor Administrativ Teritoriale, Anexa la Lege nr.213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, la punctul 6 sunt mentionate "Locuintele sociale".
Totodata dispozitiile art.47 din Legea nr.114/1996 prevede imperativ ca locuintele sociale realizate potrivit acestei legi nu pot fi vandute si apartin domeniului public (art.39).
Cum sanctiunea aplicabila actelor juridice incheiate cu nesocotirea prevederilor privind regimul juridic al bunurilor din domeniul public se sanctioneaza cu nulitatea absoluta potrivit dispozitiilor art.11 din Legea nr.213/1998, Curtea apreciaza actiunea reclamantului ca fiind intemeiata.
Astfel, Hotararea Consiliului Local al Municipiului Alexandria nr.63/2010 privind trecerea din domeniul public in domeniul privat al locuintelor sociale incalca norme imperative,sanctiunea fiind constatarea nulitatii actului juridic.
In consecinta, Curtea va admite recursul si in temeiul art.312 alin.2 Cod procedura civila va modifica in tot sentinta in sensul ca va fi admisa actiunea si anulata Hotararea Consiliului Local al Municipiului Alexandria nr.63/31.03.2010.
Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Restituirea sumelor incasate de salariat ca urmare a interpretarii eronate a prevederilor legale privind salarizarea Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Negocierea si includerea clauzei de confidentialitate in contractul individual de munca Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti
Temeinicia concedierii care in aparenta nu are la baza motive care tin de persoana salariatului Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti
Acordarea nejustificata a calificativului nesatisfacator. Metoda de hartuire la locul de munca Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti
Dreptul utilizatorului de a dispune incetarea contractului individual de munca a salariatului temporar pentru motive disciplinare Pronuntaţă de: Curtea de apel Bucuresti
Anulare Hotarare CNSSU privind instituirea carantinei si interzicerea de participare doar la evenimente religioase Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL SUCEAVA SECTIA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL Sedinta publica din 24 mai 2021 Dosar nr. 479/32/2020
Restituirea, cu titlu de plata nedatorata, a drepturilor salariale incasate fara temei legal Pronuntaţă de: Decizia civila nr.410/14.06.2018 a Curtii de Apel Galati
Comunicarea publica a fonogramelor. Obligatia utilizatorului de a achita organismelor de gestiune colectiva remuneratiile cuvenite atat artistilor interpreti sau executanti cat si producatorilor de fonograme Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 2516 din 24 noiembrie 2020
Pensionarii militari decorati cu ordinul �Meritul Militar�. Beneficiul semnului onorific se acorda in favoarea beneficiarului pensionar militar sub forma unui spor adaugat la cuantumul pensiei brute Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 304/16.07.2020
Inechitatile salariale in sectorul public si in sectorul privat Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
Plata drepturilor cuvenite salariatilor detasati. Aspecte particulare Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati
Inlaturarea inechitatilor salariale dintre functionarii publici. Anularea hotararilor Consiliilor Locale Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati
Necesitate sau absurditate? Formularea plangerii prealabile la autoritatea emintenta a actului administrativ de sanctionare disciplinara, inainte de sesizarea instantei competente Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati
Motivarea decizie de concediere versus Oportunitatea acesteia. Solutii jurisprudentiale Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati
Forma si continutul contractului de munca la domiciliu, in cazul activitatii de telemunca Sursa: MCP Cabinet avocati
Plata cheltuielilor de judecata. Aspecte practice. Netemeinicia solicitarii de cenzurare a cheltuielilor de judecata. Solutii jurisprudentiale Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu