din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2608 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: LEGEA nr. 202/1998 (republicata 2013) privind organizarea Monitorului Oficial al Romaniei

INTEGRAL: LEGEA nr. 202/1998 (republicata 2013) privind organizarea Monitorului Oficial al Romaniei


LEGEA nr. 202/1998 (republicata 2013) privind organizarea Monitorului Oficial al Romaniei

Republicata in Monitorul Oficial cu numarul 206 din data de 11 aprilie 2013


Republicata in temeiul art. V din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 36/2012 privind unele masuri de reorganizare si pentru modificarea Legii nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al Romaniei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 436 din 30 iunie 2012, aprobata prin Legea nr. 74/2013, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 178 din 1 aprilie 2013.
Legea nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al Romaniei a fost republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 470 din 8 iulie 2009.



CAPITOLUL I: Dispozitii generale
Art. 1
Monitorul Oficial al Romaniei este publicatia oficiala a statului roman, in care se publica actele prevazute de Constitutie, de prezenta lege si de alte acte normative.
Art. 2
Editorul Monitorului Oficial al Romaniei este Guvernul Romaniei.
Art. 3
(1)Editarea Monitorului Oficial al Romaniei constituie un serviciu public asigurat de catre Regia Autonoma "Monitorul Oficial", care functioneaza sub autoritatea Guvernului Romaniei, exercitata prin Secretariatul General al Guvernului.
(2)Imaginea si formatul, consacrate, ale publicatiei "Monitorul Oficial al Romaniei" cuprinse in anexa la prezenta lege sunt protejate de lege.



CAPITOLUL II: Structura Monitorului Oficial al Romaniei
Art. 4
Monitorul Oficial al Romaniei cuprinde 7 parti, structurate in functie de natura actelor supuse publicarii.
Art. 5
In Partea I se publica urmatoarele categorii de acte:
(A)actele juridice ale Parlamentului:
a)legile, hotararile si motiunile;
b)hotararile si motiunile celor doua Camere ale Parlamentului;
(B)actele cu caracter politic ale Parlamentului si ale celor doua Camere;
(C)actele birourilor permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, potrivit legii;
(D)decizii ale presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului;
(E)actele Presedintelui Romaniei:
a)decretele;
b)mesajele si alte acte adresate Parlamentului;
(F)actele Guvernului:
a)hotararile, cu exceptia celor care au caracter militar;
b)ordonantele emise in temeiul unei legi speciale de abilitare;
c)ordonantele de urgenta;
d)declaratiile de politica generala si alte asemenea declaratii;
(G)deciziile prim-ministrului, potrivit legii;
(H)actele normative ale organelor de specialitate ale administratiei publice centrale din subordinea Guvernului, potrivit competentei lor stabilite prin lege, adoptate in vederea organizarii executarii legii;
(I)actele normative adoptate de autoritatile administrative autonome si de alte autoritati publice, potrivit competentei lor conferite prin lege, in vederea organizarii executarii legii;
(J)deciziile, hotararile si avizele Curtii Constitutionale;
(K)acte ale plenului Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit legii;
(L)deciziile pronuntate de Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca urmare a solutionarii recursurilor in interesul legii;
(M)deciziile si hotararile Curtii Europene a Drepturilor Omului, pronuntate in cazurile in care statul roman are calitatea de parat;
(N)actele normative adoptate de persoane juridice - altele decat autoritatile publice - care au fost abilitate prin lege sa asigure executarea unor legi;
(O)alte acte care, potrivit unor dispozitii legale, se publica in Partea I a Monitorului Oficial al Romaniei.
Art. 6
In Partea a II-a se publica:
A.stenogramele sedintelor Camerei Deputatilor si Senatului;
B.stenogramele sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului;
C.sintezele lucrarilor comisiilor permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului;
D.rapoartele si darile de seama prezentate Parlamentului de catre autoritatile publice, potrivit Constitutiei sau altor legi, dupa dezbaterea acestora de catre Parlament;
E.intrebari adresate de deputati, respectiv de senatori Guvernului, ministrilor sau altor conducatori ai organelor administratiei publice la care nu s-a raspuns;
F.alte acte prevazute de lege.
Art. 7
In Partea a III-a se publica, in temeiul unor dispozitii legale, acte juridice, inscrisuri, comunicari, anunturi si altele asemenea.
Art. 8
In Partea a IV-a se publica, in temeiul unor dispozitii legale, acte juridice referitoare la operatori economici si la alte categorii de persoane juridice, precum si alte acte stabilite prin dispozitii legale.
Art. 9
In Partea a V-a se publica contractul colectiv de munca incheiat la nivel national si de ramura, conventiile si recomandarile Organizatiei Internationale a Muncii, precum si alte acte stabilite prin dispozitii legale.
Art. 10
In Partea a VI-a se publica anunturile privind atribuirea contractelor de achizitie publica si a contractelor de concesiune de lucrari si servicii publice, a contractelor de concesiune de bunuri proprietate publica, precum si alte anunturi stabilite prin dispozitii legale.
Art. 11
In Partea a VII-a se publica, in temeiul unor dispozitii legale, acte juridice referitoare la societati cooperative si la alte categorii de persoane juridice infiintate de societatile cooperative, precum si alte acte referitoare la cooperatie, stabilite prin dispozitii legale.



CAPITOLUL III: Procedura publicarii actelor in Monitorul Oficial al Romaniei
SECTIUNEA 1: Publicarea

Art. 12
(1)Actele care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I si Partea a II-a, se inainteaza Secretariatului General al Guvernului pe suport hartie, in copie certificata, de catre autoritatile emitente, sub semnatura conducatorului acestora sau a loctiitorului sau, si pot fi transmise si prin e-mail, in fisier electronic certificat prin semnatura electronica de catre emitenti.
(2)Secretariatul General al Guvernului transmite Regiei Autonome "Monitorul Oficial", spre publicare, actele prevazute la alin. (1).
Art. 13
Autoritatile emitente au obligatia de a comunica neintarziat, in scris, Secretariatului General al Guvernului date, informatii si precizari, solicitate de aceasta institutie publica sau de Regia Autonoma "Monitorul Oficial", necesare indeplinirii cerintelor de publicare.
Art. 14
Retragerea actelor de la publicare se poate face numai de catre cel care a solicitat publicarea, cu incuviintarea Secretariatului General al Guvernului si cu suportarea de catre solicitant a cheltuielilor aferente, efectuate de Regia Autonoma "Monitorul Oficial" in procesul de editare si publicare.



SECTIUNEA 2: Republicarea si rectificarea actelor
Art. 15
(1)Actul normativ modificat si/sau completat se republica numai in temeiul expres al dispozitiei cuprinse in actul de modificare si/sau de completare.
(2)Republicarea actelor normative se face in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, prin grija autoritatii publice care a emis actul de modificare si/sau de completare. Republicarea se face potrivit legii.
(3)Republicarea actelor normative modificate si/sau completate prin ordonante ale Guvernului se face numai dupa aprobarea acestora din urma de catre Parlament.
Art. 16
Republicarea actelor normative se face cu aprobarea Secretariatului General al Guvernului, pe baza avizului prealabil al Consiliului Legislativ.
Art. 17
(1)In cazul in care, dupa publicarea actului normativ, se descopera erori materiale, la cererea organului emitent, adresata Secretariatului General al Guvernului, se procedeaza la publicarea unei rectificari.
(2)Rectificarea se face cu avizul prealabil al Consiliului Legislativ.
(3)Se interzice, sub sanctiunea nulitatii, modificarea prevederilor unor acte normative prin recurgerea la operatiunea rectificarii.
SECTIUNEA 3: Accesul la publicatia Monitorul Oficial al Romaniei
Art. 18
Regia Autonoma "Monitorul Oficial" editeaza Monitorul Oficial al Romaniei atat in format tiparit, cat si in format electronic, pe care il pune la dispozitia tuturor categoriilor de utilizatori contra cost.
Art. 19
Regia Autonoma "Monitorul Oficial" realizeaza un produs electronic continand actele publicate, care poate fi accesat gratuit pe internet si este disponibil, in varianta pentru citire, timp de 10 zile de la publicarea respectivelor acte. Sumarele monitoarelor oficiale sunt accesibile permanent.
SECTIUNEA 4: Cheltuielile de publicare
Art. 20
(1)Cheltuielile determinate de publicarea actelor in Monitorul Oficial al Romaniei, partile I, III-VII, si a celor prevazute la art. 6 lit. D se suporta de catre emitenti, pe baza tarifelor aprobate anual prin hotarare a Guvernului, la propunerea Secretariatului General al Guvernului.
(2)Fac exceptie de la prevederile alin. (1) actele a caror publicare este prevazuta de Constitutie, deciziile prim-ministrului si actele care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a II-a, ale caror cheltuieli aferente publicarii se suporta de Regia Autonoma "Monitorul Oficial" din bugetul propriu.



CAPITOLUL IV: Dispozitii finale
Art. 21
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, se editeaza, in traducere, si in limba maghiara. Pentru Partea I in limba maghiara, cheltuielile de publicare se suporta din bugetul Secretariatului General al Guvernului.
Art. 22
Procedura publicarii in partile I-VII, procedura republicarii si a rectificarii, precum si cea a publicarii unor acte normative in numere speciale, cu tiraj limitat, se stabilesc prin ordin al secretarului general al Guvernului.
Art. 23
Reproducerea legilor si a celorlalte acte normative se face numai dupa textele publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.
Art. 24
Prevederile legale privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii se aplica Regiei Autonome "Monitorul Oficial", cu exceptia achizitiilor de materii prime, materiale si servicii destinate in exclusivitate operatiunilor contractuale, altele decat cele necesare pentru realizarea obiectului principal de activitate, care serveste interesului public.
Art. 25
(1)Prezenta lege intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(2)Pe aceeasi data se abroga art. 3 alin. 1-3 din Hotararea Guvernului nr. 358/1991 privind infiintarea si organizarea Regiei Autonome "Monitorul Oficial" si cap. IV "Organizarea regiei" din Regulamentul de organizare si functionare a Regiei Autonome "Monitorul Oficial", anexa la hotarare, republicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 95 din 13 aprilie 1994, precum si orice alte dispozitii contrare, iar art. 3 lit. a) din regulament se modifica in mod corespunzator.





Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...

Legea 188/1999, actualizata 2024, privind Statutul functionarilor publici
Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, actualizata 2024 - Republicare Actualizat ...

Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale
Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale Publicata in ...

Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului
Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului Publicat in Monitorul Oficial cu numar ...

Legea finantelor publice locale, actualizata 2024 - Legea 273/2006
Legea 273/2006 privind finantele publice locale Actualizata prin Legea 387/2023 pentru modificare ...

Legea 500/2002 privind finantele publice, actualizata 2024
Legea 500/2002 privind finantele publice Actualizata prin Legea 262/2023 privind aprobarea Ordona ...

OUG 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist
Ordonanta de urgenta nr. 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist Publicata in ...



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor culturale in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de cresa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Formularul 230 model editabil 2024 PDF. Completeaza Declaratia 230!
Sursa: EuroAvocatura.ro



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice