din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1969 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: Normele privind organizarea si exercitarea activitatii de supraveghere desfasurate de Autoritatea Feroviara Romana pentru respectarea Regulamentului (CE) privind drepturile si obligatiile calatorilor din transportul feroviar

INTEGRAL: Normele privind organizarea si exercitarea activitatii de supraveghere desfasurate de Autoritatea Feroviara Romana pentru respectarea Regulamentului (CE) privind drepturile si obligatiile calatorilor din transportul feroviar


Normele privind organizarea si exercitarea activitatii de supraveghere desfasurate de Autoritatea Feroviara Romana - AFER pentru respectarea Regulamentului (CE) nr. 1.371/2007 al Parlamentului European si al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind drepturile si obligatiile calatorilor din transportul feroviar, din 11.03.2019

Publicate in Monitorul Oficial nr. 239 din 28.03.2019.


CAPITOLUL I
Dispozitii generale



Articolul 1

Supravegherea respectarii in Romania a Regulamentului (CE) nr. 1.371/2007 al Parlamentului European si al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind drepturile si obligatiile calatorilor din transportul feroviar [Regulamentul (CE) nr. 1.371/2007] se exercita de catre Autoritatea Feroviara Romana - AFER, denumita in continuare AFER, desemnata ca organism responsabil prin art. 1 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 1.476/2009 privind stabilirea unor masuri pentru asigurarea aplicarii Regulamentului (CE) nr. 1.371/2007 al Parlamentului European si al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind drepturile si obligatiile calatorilor din transportul feroviar, cu modificarile ulterioare.



Articolul 2
Prin activitatea de supraveghere a respectarii prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.371/2007 se asigura cresterea calitatii serviciilor de transport feroviar de calatori, depistarea deficientelor si a sistemelor gresite de lucru, a cauzelor care le genereaza, precum si stabilirea masurilor specifice pentru prevenirea, tratarea si inlaturarea acestora.



Articolul 3

In cadrul AFER activitatea de supraveghere privind respectarea drepturilor si obligatiilor calatorilor din transportul feroviar se organizeaza distinct si independent de celelalte activitati specifice sau ale celorlalte organisme din cadrul AFER.



Articolul 4
In exercitarea activitatii de supraveghere a respectarii Regulamentului (CE) nr. 1.371/2007 privind drepturile si obligatiile calatorilor din transportul feroviar, AFER este independenta in ceea ce priveste organizarea, structura juridica si procesul decizional fata de orice administrator/gestionar de infrastructura feroviara publica sau operator de transport feroviar de calatori.



Articolul 5
In exercitarea activitatii de supraveghere, AFER colaboreaza cu organismele similare din statele membre UE responsabile cu supravegherea aplicarii Regulamentului (CE) nr. 1.371/2007 si utilizeaza date/informatii, rezultatele activitatilor de supraveghere anterioare, rapoartele anuale ale operatorilor de transport feroviar de calatori, plangerile din partea calatorilor din transportul feroviar, precum si alte surse relevante.



CAPITOLUL II
Organizarea si exercitarea activitatii de supraveghere desfasurate de Autoritatea Feroviara Romana - AFER pentru respectarea Regulamentului (CE) nr. 1.371/2007



Articolul 6
Activitatea de supraveghere se exercita permanent de catre personalul imputernicit al AFER si consta in urmarirea respectarii Regulamentului (CE) nr. 1.371/2007 in activitatea administratorului/gestionarilor de infrastructura feroviara publica, operatorilor de transport feroviar de calatori.



Articolul 7
Activitatea de supraveghere consta in actiuni de control, care se exercita periodic sau inopinat, urmarindu-se verificarea atat a activitatii unui administrator/gestionar de infrastructura feroviara publica sau operator de transport feroviar de calatori, pe o anumita perioada, cu privire la respectarea Regulamentului (CE) nr. 1.371/2007, cat si a modului de remediere a deficientelor constatate anterior.



Articolul 8

(1) Activitatea de supraveghere se efectueaza conform unui program care contine: denumirea unitatii supravegheate, perioada in care se desfasoara activitatea de supraveghere, precum si personalul desemnat pentru efectuarea acesteia. Programul se avizeaza de directorul coordonator al activitatii si se aproba de catre directorul general al AFER.
(2) Din dispozitia conducerii AFER, activitatea de supraveghere se poate efectua si inopinat, respectiv in afara programului aprobat.



Articolul 9

(1) Activitatea de control se finalizeaza prin intocmirea unei note de constatare care va cuprinde denumirea unitatii supravegheate, perioada in care s-a desfasurat activitatea de control, constatarile identificate, recomandarile si sanctiunile aplicate, dupa caz.
(2) Nota de constatare se semneaza de catre personalul imputernicit al AFER care a efectuat controlul si se va inainta, impreuna cu procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, daca este cazul, prin posta, in termen de maximum 10 zile de la finalizarea controlului, cu confirmare de primire, pentru a lua cunostinta de continutul acesteia.



Articolul 10

Conducerea unitatii supravegheate va transmite la AFER, in termen de 15 zile de la data luarii la cunostinta despre continutul notei de constatare, planul de masuri pentru implementarea recomandarilor stabilite in nota de constatare.



Articolul 11

Personalul imputernicit al AFER evalueaza in ce masura administratorul/gestionarii de infrastructura feroviara publica, operatorii de transport feroviar de calatori au elaborat si au pus in aplicare planul de masuri pentru recomandarile stabilite in nota de constatare.



Articolul 12

(1) In cadrul activitatii de supraveghere, personalul imputernicit al AFER verifica si modul in care administratorul/gestionarii de infrastructura feroviara publica, operatorii de transport feroviar de calatori au dat curs plangerilor calatorilor din transportul feroviar privind nerespectarea drepturilor ce le revin conform Regulamentului (CE) nr. 1.371/2007.
(2) In sensul prezentelor norme, prin plangere se intelege cererea, reclamatia, sesizarea sau propunerea formulata in scris sau prin posta electronica privind nerespectarea Regulamentului (CE) nr. 1.371/2007, pe care un cetatean sau o organizatie legal constituita o poate adresa administratorului/gestionarilor de infrastructura feroviara publica, operatorilor de transport feroviar de calatori, precum si AFER.
(3) In cazul in care plangerea este transmisa catre AFER, conducerea dispune personalului imputernicit efectuarea unei actiuni de cercetare pentru verificarea celor sesizate in plangere si comunicarea rezultatului acesteia celor in cauza, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii plangerii.



CAPITOLUL III
Dispozitii finale



Articolul 13

(1) Eventualele contestatii ale administratorului/gestionarilor de infrastructura feroviara publica sau ale operatorilor de transport feroviar de calatori impotriva constatarilor consemnate in notele de constatare incheiate cu ocazia desfasurarii activitatii de supraveghere se depun la AFER in termen de 15 zile lucratoare de la luarea lor la cunostinta si se solutioneaza de catre consiliul de conducere al AFER in termen de 30 de zile lucratoare de la depunerea acestora.
(2) In cazul in care contestatarul nu este multumit de solutia data de catre consiliul de conducere al AFER, acesta se poate adresa instantelor de contencios administrativ, in conformitate cu prevederile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.



Articolul 14


Personalul imputernicit al AFER intocmeste anual un raport al activitatilor desfasurate in anul precedent privind respectarea Regulamentului (CE) nr. 1.371/2007, care se publica pe site-ul AFER.





Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...

Legea 188/1999, actualizata 2024, privind Statutul functionarilor publici
Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, actualizata 2024 - Republicare Actualizat ...

Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale
Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale Publicata in ...

Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului
Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului Publicat in Monitorul Oficial cu numar ...

Legea finantelor publice locale, actualizata 2024 - Legea 273/2006
Legea 273/2006 privind finantele publice locale Actualizata prin Legea 387/2023 pentru modificare ...

Legea 500/2002 privind finantele publice, actualizata 2024
Legea 500/2002 privind finantele publice Actualizata prin Legea 262/2023 privind aprobarea Ordona ...

OUG 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist
Ordonanta de urgenta nr. 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist Publicata in ...



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor culturale in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de cresa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Formularul 230 model editabil 2024 PDF. Completeaza Declaratia 230!
Sursa: EuroAvocatura.ro



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice