din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2986 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: Codul deontologic al profesiei de geodez

INTEGRAL: Codul deontologic al profesiei de geodez


Codul deontologic al profesiei de geodez din 22/06/2007. Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 601 din 31/08/2007




CAPITOLUL I
Introducere






Art. 1. - (1) Prezentul cod deontologic al profesiei de geodez, denumit in continuare Cod, stabileste normele de conduita ce revin membrilor Ordinului Geodezilor din Romania, denumit in continuare Ordin. Codul are ca scop adoptarea si aplicarea unor principii si reguli de comportament al membrilor Ordinului pentru a evita aparitia unor situatii care ar putea afecta reputatia membrilor sai, dezvoltarea si consolidarea Ordinului, precum si imaginea acestuia.



(2) Prezentul cod este intocmit in temeiul prevederilor art. 17 din Legea nr. 16/2007 privind organizarea si exercitarea profesiei de geodez, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 43 din 19 ianuarie 2007, denumita in continuare Lege.






CAPITOLUL II
Principii generale






Art. 2. - Codul cuprinde principiile si regulile obligatorii in legatura cu exercitarea drepturilor si indatoririle geodezului cu drept de semnatura, membru al Ordinului, denumit in continuare geodez.



Art. 3. - Respectarea intru-totul a prevederilor prezentului cod constituie obligatie profesionala si morala ferma pentru fiecare geodez.



Art. 4. - Geodezul are obligatia de a-si exercita profesia conform tuturor prevederilor legale in vigoare, precum si ale normelor si instructiunilor de specialitate din domeniul geodeziei, topografiei, fotogrammetriei, teledetectiei, cadastrului, cartografiei si sistemelor informationale geografice si ale altor norme care au legatura cu profesia de geodez.



Art. 5. - Geodezul are obligatia sa promoveze si sa mentina valorile Ordinului, asigurand realizarea calitatii actului profesional de libera practica in relatiile cu institutiile publice, cu beneficiarii si cu partenerii persoane fizice sau juridice.



Art. 6. - Geodezul recunoaste si isi asuma prevederile Legii, Regulamentului de organizare si functionare a Ordinului Geodezilor din Romania si de exercitare a profesiei de geodez, prezentului cod si ale hotararilor emise de Ordin, aprobate de organismele si de comisiile acestuia.



Art. 7. - Geodezul are obligatia sa isi imbogateasca permanent cunostintele profesionale, sa caute in mod consecvent sa isi ridice standardele practicii, cercetarii si promovarea noilor tehnologii in domeniul de activitate.






CAPITOLUL III
Obligatii generale si norme de comportament in activitatea profesionala






Art. 8. - (1) Geodezul se bucura de libertate si independenta in exercitarea profesiei, in conditiile legilor in vigoare, neputand fi supus niciunei presiuni din partea autoritatilor publice.



(2) Geodezul este responsabil pentru fiecare dintre actele sale profesionale.



Art. 9. - Geodezul, in orice situatie, poarta intreaga raspundere tehnica a lucrarilor executate si semnate in conditiile Legii, a actelor normative in vigoare si are angajata intreaga sa reputatie.



Art. 10. - Geodezul este obligat sa isi exercite profesiunea fara discriminare in conformitate cu gradul de pregatire atestata, avand indatorirea de a trata cu maxima responsabilitate obligatiile asumate prin contracte.



Art. 11. - (1) Geodezul are obligatia ca pe proiectele sau documentatiile de specialitate intocmite sa isi mentioneze explicit titlul, numele si calitatea in care le-a intocmit, sa le semneze si sa le stampileze.



(2) Sunt interzise:



a) atribuirea de calitati nereale sau neconforme cu gradul de pregatire atestat profesional;



b) semnatura de complezenta;



c) semnarea lucrarilor de o complexitate pentru care nu este autorizat de Ordin sa le execute.



(3) Geodezul are aceleasi obligatii si in cazul lucrarilor teoretice.



Art. 12. - Pentru aceeasi lucrare, geodezul nu poate indeplini o activitate profesionala de conceptie, executie sau coordonare si pe cea de verificare decat in conditiile in care detine gradul profesional cel mai inalt acordat de Ordin.



Art. 13. - Orice prestatie remunerata a geodezului, indiferent de modul de exercitare a profesiei, se va realiza pe baza unui contract, in conformitate cu legislatia romana, orice fapta contrara putand atrage consecintele raspunderii disciplinare, administrative sau penale, dupa caz.



Art. 14. - Geodezul va angaja prin contract numai categorii de lucrari corespunzatoare cunostintelor si gradului de autorizare.



Art. 15. - (1) Pentru serviciile prestate in relatiile contractuale stabilite cu beneficiarul, geodezul poate beneficia de un onorariu negociat in mod liber cu acesta.



(2) Geodezului, in orice situatie, ii este interzisa concurenta neloiala, putand atrage suspendarea de catre Ordin a exercitarii dreptului de semnatura, ca sanctiune disciplinara.



Art. 16. - Geodezul are obligatia sa se asigure de competenta profesionala a angajatilor si colaboratorilor sai, sa le solicite si sa urmareasca realizarea de catre acestia a unor prestatii la nivel ridicat de profesionalism, sa le asigure participarea directa si accesul deplin la datele necesare indeplinirii obligatiei lor de care raspunde nemijlocit.



Art. 17. - Geodezul poate mentiona in contractul incheiat cu angajatorul clauze specifice privind dreptul de autor, morale si patrimoniale, precum si compatibilitatea prestatiilor solicitate cu prevederile prezentului cod.



Art. 18. - Geodezul care schimba locul de munca poate prelua documentatii sau parti din acestea in copii, numai cu acordul scris al conducerii.



Art. 19. - Geodezul cu drept de semnatura, care paraseste firma, este obligat sa reglementeze in scris transferul de obligatii si probleme dintre el si firma cu privire la continuarea lucrarilor neterminate, drepturile banesti care ii revin, precum si drepturile de autor.



Art. 20. - Geodezul isi poate face publicitate profesionala numai pe baza propriilor realizari, evitand promovarea unui palmares profesional intr-o maniera falsa, inselatoare sau exagerata.



Art. 21. - Orice geodez trebuie sa se abtina, chiar in afara vietii profesionale, de la acte de natura sa duca la desconsiderarea sa. Condamnarea penala survenita ca urmare a exercitarii profesiei de geodez este de natura sa duca la reevaluarea situatiei sale in cadrul Ordinului, in conformitate cu prevederile Legii.



Art. 22. - Geodezul va sprijini organele competente pentru restabilirea legalitatii in domeniul exercitarii profesiei si va apara interesele beneficiarului sau ca pe cele proprii.



Art. 23. - (1) Relatiile geodezului cu clientii sai se bazeaza pe onestitate, corectitudine si confidentialitate, avand obligatia de a-i informa inainte de angajarea prestatiilor asupra problemelor speciale si cheltuielilor probabile pe care acestea le implica.



(2) Geodezul are obligatia de a-si informa beneficiarul, in timp util, cu privire la orice modificare intervenita in legatura cu prestatia sa, care ar putea influenta calitatea, costurile sau termenele de executie a lucrarii.



Art. 24. - Geodezul va refuza executarea de activitati profesionale care conduc la nerespectarea legalitatii sau care contravin prevederilor prezentului cod. El va lua masurile de precautie contractuale care sa ii permita intreruperea, la nevoie, a relatiilor contractuale cu acei beneficiari sau cu acei angajatori care, prin cerintele sau atitudinea lor pe parcursul desfasurarii activitatilor contractate, genereaza situatii incompatibile cu cele enuntate la art. 23.



Art. 25. - Geodezul care desfasoara o activitate profesionala contractuala in nume propriu are obligatia sa pastreze si sa arhiveze originalele documentatiilor elaborate in format digital si sa predea beneficiarului copii de pe acestea in format analogic, conform contractului.






CAPITOLUL IV
Obligatii fata de profesia de geodez






Art. 26. - Geodezul, membru al Ordinului, trebuie sa acorde din timpul sau si sa contribuie cu pregatirea si priceperea sa la promovarea meseriei de geodez si a specialitatilor legate de aceasta, precum si la intretinerea spiritului de breasla.



Art. 27 - In spiritul promovarii demnitatii profesiei, geodezul se va ingriji ca partenerii, asociatii si angajatii sai sa se comporte in asa fel incat sa nu lezeze drepturile persoanelor cu care sau pentru care lucreaza si sa nu diminueze increderea publica in profesionalismul, onestitatea si responsabilitatea cu care membrii Ordinului s-au angajat sa isi exercite profesia.






CAPITOLUL V
Obligatii fata de colegii de profesie






Art. 28. - (1) Relatiile dintre geodezi se bazeaza pe respect si pe respectarea dreptului de autor.



(2) Geodezul isi va construi reputatia profesionala pe baza meritelor, performantelor si efortului propriu, fara a pune in cauza activitatea altui geodez.



Art. 29. - (1) Concurenta intre geodezi se bazeaza pe competenta si calitatea serviciilor profesionale oferite beneficiarilor.



(2) Sunt interzise si se considera concurenta neloiala urmatoarele actiuni:



a) tentativa sau actiunea de atragere sau deturnare de beneficiari, prin denigrarea sau discreditarea altui geodez;



b) practicarea de subevaluari ale prestatiilor profesionale sau onorariilor;



c) folosirea unei functii publice pe care o detine in scopul atragerii de comenzi in interes personal, familial sau de grup;



d) utilizarea oricaror informatii de specialitate nepublicate, la care geodezul a avut acces pe cai nelegale in scopul avantajarii sale in competitia cu alti colegi.



Art. 30. - Geodezul nu va incerca sa inlocuiasca un alt geodez din calitatea si atributiile detinute de acesta decat pe calea participarii la o selectie legal organizata.



Art. 31. - Geodezul nu isi va insusi proprietatea intelectuala si nici nu va incerca sa obtina avantaje pe nedrept din munca altui geodez sau colaborator. In acest sens, va preciza in mod explicit aportul fiecarui geodez la realizarea unei lucrari.



Art. 32. - Geodezul va aduce la cunostinta Ordinului, prin orice mijloace si in timpul cel mai scurt, abuzurile pe care le constata sau despre care a luat cunostinta cu privire la activitatea altui geodez sau a institutiilor cu care are raporturi profesionale.



Art. 33. - (1) Calomnierea unui alt geodez sau raspandirea de comentarii care ar putea sa ii prejudicieze reputatia profesionala sunt condamnabile, potrivit legii.



(2) Este principial ca geodezii sa ia apararea unui geodez atacat pe nedrept.



Art. 34. - Orice litigiu intre geodezi cu privire la exercitarea profesiunii trebuie supus imediat spre conciliere, impreuna cu toate documentele necesare cercetarii, Comisiei de disciplina a Ordinului, inainte de sesizarea altor instante.






CAPITOLUL VI
Obligatiile geodezului fata de Ordin






Art. 35. - Obligatiile geodezului fata de Ordin sunt stabilite prin Lege, Regulamentul de organizare si functionare a Ordinului Geodezilor din Romania si de exercitare a profesiei de geodez si prin hotararile Ordinului.






CAPITOLUL VII
Obligatiile geodezului in relatiile cu institutiile publice






Art. 36. - Geodezul, membru al unor comisii sau organisme tehnice ale unor institutii publice, nu va divulga si nu va folosi in scopul obtinerii de avantaje materiale personale, familiale sau de grup informatii de specialitate care nu au fost facute publice.



Art. 37. - Geodezul, membru al unor comisii sau organisme publice sau tehnice de analiza ori decizie, nu se poate pronunta asupra unor proiecte sau documentatii la a caror realizare este implicat personal.



Art. 38. - Geodezul nu va oferi avantaje materiale sau de orice natura unui functionar public cu intentia de a influenta o decizie de care este interesat.



Art. 39. - Geodezul care isi desfasoara activitatea in cadrul unei institutii a administratiei publice, in invatamant sau participa in diverse foruri decizionale si de jurizare, nu va accepta avantaje materiale sau de orice natura oferite pentru a influenta decizia sa.






CAPITOLUL VIII
Dispozitii finale






Art. 40. - Nerespectarea prevederilor prezentului cod atrage raspunderea disciplinara a geodezului in conditiile legii si regulamentelor in vigoare.



Art. 41. - Comisia de disciplina a Ordinului, sesizata in prealabil, are competenta de a cerceta nerespectarea prevederilor prezentului cod si de a aplica sanctiuni disciplinare, in conditiile Legii si a Regulamentului de organizare si functionare a Ordinului Geodezilor din Romania si de exercitare a profesiei de geodez.



Art. 42. - Geodezul raspunde, potrivit legii, in cazurile in care prin faptele savarsite cu incalcarea normelor de conduita profesionala creeaza prejudicii persoanelor fizice si juridice.



Art. 43. - Orice interpretari sau modificari ale prezentului cod sunt exclusiv de competenta Ordinului, care are obligatia de a informa membrii sai in cel mai scurt timp despre acestea.



Art. 44. - Prezentul cod deontologic a fost aprobat de Conferinta Nationala a Ordinului Geodezilor din Romania la data de 22 iunie 2007 si intra in vigoare de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.






p. Presedintele Ordinului Geodezilor din Romania
Cornel Paunescu








Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...

Legea 188/1999, actualizata 2024, privind Statutul functionarilor publici
Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, actualizata 2024 - Republicare Actualizat ...

Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale
Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale Publicata in ...

Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului
Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului Publicat in Monitorul Oficial cu numar ...

Legea finantelor publice locale, actualizata 2024 - Legea 273/2006
Legea 273/2006 privind finantele publice locale Actualizata prin Legea 387/2023 pentru modificare ...

Legea 500/2002 privind finantele publice, actualizata 2024
Legea 500/2002 privind finantele publice Actualizata prin Legea 262/2023 privind aprobarea Ordona ...

OUG 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist
Ordonanta de urgenta nr. 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist Publicata in ...



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor culturale in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de cresa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Formularul 230 model editabil 2024 PDF. Completeaza Declaratia 230!
Sursa: EuroAvocatura.ro



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice