din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2116 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: Codul Vamal din 2006 al Romaniei, actualizat 2024

INTEGRAL: Codul Vamal din 2006 al Romaniei, actualizat 2024


Codul Vamal din 2006 al Romaniei, actualizat 2024

Actualizat prin OUG 85/2022 privind modificarea si completarea unor acte normative din domeniul fiscal si vamal



TITLUL I: Dispozitii generale


CAPITOLUL I: Domeniul de aplicare si definitii


Art. 1


- Art. 1 din titlul I, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 2


(1) Reglementarile vamale se aplica in mod uniform pe intreg teritoriul vamal al Romaniei, in masura in care nu exista dispozitii contrare prevazute in acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.


(2) Introducerea sau scoaterea din tara a marfurilor, a mijloacelor de transport si a oricaror alte bunuri este permisa numai prin punctele de trecere a frontierei de stat.


(3) In punctele de trecere a frontierei de stat si pe teritoriul tarii sunt organizate birouri si puncte vamale care functioneaza potrivit legii.


(4) La trecerea frontierei de stat, marfurile, mijloacele de transport si orice alte bunuri sunt supuse controlului vamal si aplicarii reglementarilor vamale numai de autoritatea vamala.


Art. 3


(1) Teritoriul vamal al Romaniei cuprinde teritoriul statului roman, delimitat de frontiera de stat a Romaniei, precum si marea teritoriala a Romaniei, delimitata conform normelor dreptului international si legislatiei romane in materie.


(2) Teritoriul vamal al Romaniei include si spatiul aerian al teritoriului tarii si al marii teritoriale.


Art. 4


- Art. 4 din titlul I, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


CAPITOLUL II: Sistemul institutional al autoritatii vamale


SECTIUNEA 1: Structura organizatorica a autoritatii vamale


Art. 5


(1) Activitatea autoritatii vamale se exercita prin Autoritatea Vamala Romana si structurile teritoriale.


(2) In cadrul birourilor vamale se pot infiinta puncte vamale.


Art. 6


(1) - Art. 6, alin. (1) din titlul I, capitolul II, sectiunea 1 a fost abrogat la 29-iun-2013 de Art. 21 din Ordonanta urgenta 74/2013


(2) Autoritatea vamala are o sigla ale carei caracteristici se stabilesc prin hotarare a Guvernului.


(3) Salarizarea, precum si drepturile si indatoririle personalului vamal sunt cele prevazute de lege pentru functionarii publici si de Statutul personalului vamal.


(4) Functiile generale si specifice utilizate in Autoritatea Nationala a Vamilor, in directiile regionale vamale, in birourile si in punctele vamale se stabilesc prin lege.


Art. 7


(1) Directiile regionale vamale si birourile vamale sunt unitati subordonate Autoritatii Nationale a Vamilor.


(2) Deschiderea de noi birouri sau puncte vamale de frontiera sau inchiderea celor existente se face prin hotarare a Guvernului.


(3) Directiile regionale vamale, birourile si punctele vamale de interior se infiinteaza/se desfiinteaza prin ordin al presedintelui Autoritatii Vamale Romane.


Art. 8


Autoritatea vamala isi desfasoara activitatea in sedii proprii sau, cand acest lucru nu este posibil, in spatii date in folosinta gratuita de catre detinatorii legali.


SECTIUNEA 2: Atributiile autoritatii vamale


Art. 9


(1) Autoritatea vamala exercita, in cadrul politicii vamale a statului, atributiile conferite prin reglementarile vamale pentru realizarea controlului vamal al marfurilor introduse sau scoase din tara.


(2) Controlul vamal se efectueaza la birourile si punctele vamale de catre personalul autoritatii vamale, sub indrumarea si controlul directiilor regionale vamale si ale Autoritatii Nationale a Vamilor.


(3) In cazurile si conditiile prevazute de prezentul cod si de regulamentul vamal, controlul vamal se poate efectua si in alte locuri decat cele prevazute la alin. (2) .


Art. 10


(1) Autoritatea vamala are dreptul sa efectueze controlul vamal al mijloacelor de transport si al marfurilor, precum si al bunurilor si valorilor apartinand persoanelor fizice, prezentate la introducerea sau la scoaterea lor din tara.


(2) In cazul in care se refuza prezentarea, autoritatea vamala are dreptul sa efectueze controlul vamal din proprie initiativa, fara acordul titularului.


(3) Cand exista indicii temeinice de frauda, se poate efectua, cu aprobarea sefului biroului vamal, controlul vamal corporal sumar, cu respectarea normelor de igiena si in incaperi separate, de catre persoane de acelasi sex cu persoana controlata. Se considera ca exista indicii temeinice de frauda in situatiile cand agentul vamal:


a) descopera in timpul controlului indicii cu privire la existenta unor marfuri nedeclarate sau ascunse;


b) detine informatii despre intentia persoanei controlate de a savarsi contraventii sau infractiuni vamale;


c) poseda date ca persoana controlata a savarsit contraventii sau infractiuni vamale;


d) constata comportamente neobisnuite din partea persoanei controlate.


(4) Controlul vamal corporal sumar nu are caracterul perchezitiei corporale prevazute in Codul de procedura penala.


Art. 11


(1) Autoritatea vamala, cand are informatii cu privire la persoanele care, la trecerea frontierei de stat, ar transporta droguri sau precursori ai acestora ascunsi in corpul lor, poate, pe baza consimtamantului acestora, sa le supuna unui examen de investigare medicala.


(2) In caz de refuz, agentul vamal sesizeaza organul de urmarire penala competent, care poate proceda in conformitate cu prevederile art. 190 alin. (2) sau (5) din Codul de procedura penala.


(3) In caz de infractiuni flagrante, personalul vamal procedeaza la constatarea acestora, potrivit prevederilor Codului de procedura penala.


Art. 12


(1) Personalul vamal este investit cu exercitiul autoritatii publice si are dreptul sa conduca la sediul biroului vamal persoanele suspecte de incalcarea reglementarilor vamale, a caror identitate nu a putut fi stabilita in conditiile legii.


(2) Echipajele mobile ale autoritatii vamale, identificabile prin dotari si insemne specifice, au dreptul de a opri mijloacele de transport, in vederea verificarii respectarii reglementarilor vamale, folosind semnale formale specifice. Cand conducatorii mijloacelor de transport refuza sa opreasca, pot fi utilizate pentru imobilizare si alte modalitati prevazute de lege.


(3) In caz de infractiuni flagrante, personalul vamal are obligatia sa il inainteze de indata procurorului pe faptuitor, impreuna cu lucrarile efectuate si cu mijloacele de proba.


Art. 13


(1) Personalul vamal abilitat are dreptul ca, in vederea efectuarii controlului vamal in conditiile legii, sa urce la bordul oricaror nave, inclusiv al celor militare, aflate in porturile maritime sau fluviale, precum si in rada acestora.


(2) Comandantul sau, in absenta acestuia, secundul navei comerciale ori militare este obligat sa primeasca autoritatea vamala, sa o insoteasca in timpul controlului si sa ii creeze posibilitatea de a verifica orice loc de pe nava susceptibil de a ascunde marfuri sau valori supuse reglementarilor vamale.


(3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica si aeronavelor comerciale sau militare aflate in aeroporturi, la sosirea ori plecarea din tara.


Art. 14


(1) Autoritatea vamala poate controla marfurile supuse reglementarilor vamale in orice loc s-ar afla pe teritoriul tarii. Pe durata controlului si a verificarilor efectuate de personalul vamal cu atributii in acest domeniu se pot retine, potrivit legii, de la persoanele fizice si juridice, documente de orice natura si pe orice fel de suport, care pot facilita indeplinirea misiunii de control. Retinerea documentelor se face pe baza unui proces-verbal.


(2) In acest scop, autoritatea vamala poate:


a) verifica, in conditiile legii, cladiri, depozite, terenuri, mijloace de transport susceptibile de a transporta marfuri supuse unui regim vamal sau care ar trebui supuse unui regim vamal, precum si orice alte obiective;


b) preleva, in conditiile legii, probe pe care le analizeaza in laboratoarele proprii sau agreate, in vederea identificarii si expertizarii marfurilor;


c) efectua investigatii, supravegheri si verificari in cazurile in care sunt semnalate situatii de incalcare a reglementarilor vamale;


d) desfasura activitatile necesare pentru gestionarea riscurilor;


e) exercita controlul ulterior la sediul agentilor economici asupra schimbului de marfuri dintre Romania si alte tari, in scopul verificarii respectarii reglementarilor vamale;


f) identifica, pe baza de documente, persoanele care se afla in raza de activitate a biroului vamal, precum si persoanele care au legatura cu marfurile si se afla in locurile verificate potrivit lit. a) ;


g) participa, in conditiile legii, la realizarea livrarilor supravegheate;


h) coopera direct cu alte institutii centrale romane sau cu administratii vamale straine, in conditiile legii si cu respectarea obligatiilor ce decurg din conventiile si intelegerile la care Romania este parte;


i) culege, prelucra si utiliza informatii specifice necesare pentru prevenirea si combaterea incalcarii reglementarilor vamale, inclusiv prin gestionarea, potrivit legii, a unor baze de date privind schimbul de marfuri.


Art. 15


Pentru efectuarea controlului vamal al marfurilor si, cand este cazul, institutiile si orice alte persoane au obligatia sa puna la dispozitie autoritatii vamale, fara plata, datele si informatiile pe care le detin referitoare la acele marfuri. Aceste date si informatii se transmit, in scris sau inregistrate pe alt suport material compatibil, in termenul solicitat.


Art. 16


(1) Organele postale sunt obligate sa prezinte pentru control, autoritatii vamale aflate in incinta oficiului postal, coletele si trimiterile postale internationale, cu respectarea normelor postale.


(2) In exercitarea atributiilor de control, autoritatea vamala nu poate sa aduca atingere secretului corespondentei si trimiterilor postale.


Art. 17


(1) Autoritatea vamala isi exercita atributiile pe intreg teritoriul vamal al Romaniei, in conditiile stabilite prin prezentul cod.


(2) Organele de politie si alte autoritati publice ce au, potrivit legii, competente in domeniul controlului fiscal, al circulatiei si utilizarii marfurilor pe teritoriul vamal al Romaniei sunt obligate sa anunte de indata autoritatea vamala cea mai apropiata cand constata incalcari ale reglementarilor vamale si sa depuna la aceasta marfurile care au facut obiectul acelor incalcari, precum si documentele doveditoare.


Art. 18


(1) In scopul prevenirii incalcarii reglementarilor vamale, se instituie o zona speciala de supraveghere vamala, cuprinsa intre limita exterioara a marii teritoriale si frontiera de stat, precum si o fasie de 30 km in interiorul frontierei de stat.


(2) In zona speciala de supraveghere vamala autoritatea vamala efectueaza si alte actiuni specifice, prin infiintarea de posturi de supraveghere vamala, permanente sau temporare, fixe ori mobile. Totodata, realizeaza controale inopinate, urmareste si identifica persoanele suspectate de incalcarea reglementarilor vamale.


SECTIUNEA 3: Drepturile si obligatiile autoritatii vamale


Art. 19


Autoritatea Nationala a Vamilor si directiile regionale vamale exercita coordonarea, indrumarea si controlul efectuarii operatiunilor realizate de birourile vamale, asigurand aplicarea uniforma a reglementarilor vamale.


Art. 20


Birourile vamale efectueaza operatiunile de control si supraveghere vamala in cazurile si in conditiile prevazute de reglementarile vamale.


Art. 21


Autoritatea vamala comunica, in conditiile legii, la cererea ministerelor si a altor institutii centrale, precum si a Bancii Nationale a Romaniei, date privind operatiunile vamale care le sunt necesare pentru indeplinirea atributiilor lor prevazute de lege.


SECTIUNEA 4: Personalul vamal. Drepturi si obligatii


Art. 22


Personalul vamal cuprinde functionarii numiti in functia publica in cadrul sistemului institutional al autoritatii vamale.


Art. 23


Conditiile de recrutare, de numire in functia publica, de promovare si evaluare, precum si de incetare a raportului de serviciu se stabilesc prin legislatia aplicabila functionarilor publici si personalului vamal.


Art. 24


Personalul vamal poarta, in timpul serviciului, uniforma, insemne, ecusoane distincte si, dupa caz, echipament de protectie, care se atribuie gratuit. Modelul si durata de intrebuintare ale acestora se stabilesc prin hotarare a Guvernului.


Art. 25


(1) Personalul vamal isi exercita atributiile in cadrul operatiunilor de control si supraveghere vamala numai pe baza legitimatiilor de serviciu, in care sunt inscrise competentele conferite prin normele legale.


(2) Organele de politie sunt obligate sa acorde, la cerere, sprijin autoritatii vamale in exercitarea atributiilor care le revin.


Art. 26


Personalul vamal, in exercitarea atributiilor de serviciu, beneficiaza de ocrotirea speciala prevazuta de lege pentru ofiterii de politie.


Art. 27


(1) Personalul vamal care are dreptul de a purta si a face uz de arma, in conformitate cu normele legale privind regimul armelor si al munitiilor, se stabileste de conducatorul Autoritatii Nationale a Vamilor, cu aprobarea ministrului finantelor publice.


(2) Conditiile in care personalul vamal are dreptul sa detina si sa poarte arme se stabilesc prin hotarare a Guvernului.


Art. 28


Personalul vamal, indiferent de functia detinuta, este obligat sa pastreze confidentialitatea datelor si a operatiunilor efectuate, precum si a oricaror documente, date si informatii despre care ia cunostinta in exercitarea atributiilor de serviciu si care nu sunt, potrivit legii, informatii de interes public.


Art. 29


Personalul vamal este obligat sa fie loial institutiei, sa aiba o atitudine corecta si integra, actionand cu competenta si fermitate pentru prevenirea, combaterea si sanctionarea incalcarii reglementarilor vamale.


Art. 30


Autoritatea Nationala a Vamilor realizeaza formarea si perfectionarea personalului vamal prin Scoala de Finante Publice si Vama, precum si prin programe de formare specializata in administratia publica.


CAPITOLUL III: Dispozitii generale privind drepturile si obligatiile persoanelor cu privire la reglementarile vamale


SECTIUNEA 1: Dreptul de reprezentare


Art. 31


- Art. 31 din titlul I, capitolul III, sectiunea 1 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


SECTIUNEA 2: Agenti economici autorizati


Art. 32


- Art. 32 din titlul I, capitolul III, sectiunea 2 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


SECTIUNEA 3: Decizii privind aplicarea reglementarilor vamale


Art. 33


- Art. 33 din titlul I, capitolul III, sectiunea 3 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 34


- Art. 34 din titlul I, capitolul III, sectiunea 3 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 35


- Art. 35 din titlul I, capitolul III, sectiunea 3 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 36


- Art. 36 din titlul I, capitolul III, sectiunea 3 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


SECTIUNEA 4: Informatii


Art. 37


- Art. 37 din titlul I, capitolul III, sectiunea 4 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 38


(1) Autoritatea Nationala a Vamilor emite informatii tarifare obligatorii sau informatii obligatorii in materie de origine, la solicitarea scrisa a persoanei interesate, conform regulamentului vamal.


(2) Informatiile prevazute la alin. (1) obliga autoritatea vamala in fata solicitantului numai in privinta clasificarii tarifare a marfurilor sau pentru determinarea originii marfurilor. Informatiile obliga autoritatea vamala doar pentru marfurile care sunt vamuite dupa data la care au fost furnizate informatiile.


(3) Titularul informatiei tarifare obligatorii trebuie sa faca dovada ca marfurile declarate sunt conforme in toate privintele cu cele descrise in informatia obligatorie.


(4) Titularul unei informatii obligatorii in materie de origine trebuie sa faca dovada ca marfurile declarate si circumstantele care au dus la determinarea originii sunt conforme in toate privintele cu cele descrise in informatia obligatorie.


Art. 39


- Art. 39 din titlul I, capitolul III, sectiunea 4 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


SECTIUNEA 5: Alte dispozitii


Art. 40


- Art. 40 din titlul I, capitolul III, sectiunea 5 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 41


- Art. 41 din titlul I, capitolul III, sectiunea 5 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 42


- Art. 42 din titlul I, capitolul III, sectiunea 5 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 43


- Art. 43 din titlul I, capitolul III, sectiunea 5 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 44


- Art. 44 din titlul I, capitolul III, sectiunea 5 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


TITLUL II: Elemente pe baza carora se aplica drepturile de import sau export ori celelalte masuri prevazute pentru schimbul international de marfuri


CAPITOLUL I: Tariful vamal si clasificarea tarifara a marfurilor


Art. 45


- Art. 45 din titlul II, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 46


- Art. 46 din titlul II, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 47


- Art. 47 din titlul II, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 48


- Art. 48 din titlul II, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 49


- Art. 49 din titlul II, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


CAPITOLUL II: Originea marfurilor


SECTIUNEA 1: Originea nepreferentiala


Art. 50


- Art. 50 din titlul II, capitolul II, sectiunea 1 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 51


- Art. 51 din titlul II, capitolul II, sectiunea 1 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 52


- Art. 52 din titlul II, capitolul II, sectiunea 1 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 53


- Art. 53 din titlul II, capitolul II, sectiunea 1 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


SECTIUNEA 2: Originea preferentiala


Art. 54


- Art. 54 din titlul II, capitolul II, sectiunea 2 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 55


- Art. 55 din titlul II, capitolul II, sectiunea 2 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


CAPITOLUL III: Valoarea in vama a marfurilor


Art. 56


- Art. 56 din titlul II, capitolul III a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 57


(1) Procedura de determinare a valorii in vama este cea prevazuta in Acordul privind aplicarea articolului VII al Acordului general pentru tarife vamale si comert 1994, ratificat prin Legea nr. 133/1994, cu modificarile ulterioare.


(2) La valoarea in vama, conform prevederilor art. 1 din acordul prevazut la alin. (1) , in masura in care au fost efectuate, dar nu au fost cuprinse in pret, se includ:


a) cheltuielile de transport al marfurilor importate pana la frontiera romana;


b) cheltuielile de incarcare, de descarcare si de manipulare, conexe transportului, ale marfurilor din import aferente parcursului extern;


c) costul asigurarii pe parcurs extern.


(3) Cu conditia de a fi evidentiata separat de pretul efectiv platit sau de platit, nu se include in valoarea in vama valoarea dobanzilor stabilita in conformitate cu acordurile de finantare incheiate de cumparator cu privire la marfurile importate, indiferent daca finantarea este acordata de vanzator sau de alta persoana, cu conditia ca acordurile de finantare sa fi fost incheiate in scris si ca, daca i se solicita, cumparatorul sa poata demonstra ca:


a) astfel de marfuri sunt vandute efectiv la pretul declarat ca pret efectiv platit sau de platit;


b) rata dobanzii pretinsa nu depaseste nivelul uzual pentru astfel de tranzactii in tara si la momentul in care s-a acordat finantarea.


(4) Cand determinarea definitiva a valorii in vama nu se poate efectua imediat, importatorul are dreptul de a ridica marfurile din vama, la cerere, cu conditia sa constituie o garantie in forma acceptata de autoritatea vamala.


(5) In cazul in care, in termen de 30 de zile de la ridicarea marfii, importatorul nu prezinta documente concludente privind determinarea valorii in vama, autoritatea vamala procedeaza la executarea garantiei, operatiunea de plasare a marfurilor sub un regim vamal fiind considerata incheiata.


(6) Prin regulamentul vamal se pot stabili reguli specifice pentru determinarea valorii in vama a suporturilor informatice pentru echipamentele de prelucrare a datelor continand date sau instructiuni, precum si pentru marfurile perisabile care sunt livrate, in mod uzual, in regim comercial de vanzare in consignatie.


Art. 58


- Art. 58 din titlul II, capitolul III a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 59


- Art. 59 din titlul II, capitolul III a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


TITLUL III: Dispozitii aplicabile marfurilor introduse pe teritoriul vamal al Romaniei pana la stabilirea unei destinatii vamale


CAPITOLUL I: Introducerea marfurilor pe teritoriul vamal al Romaniei


Art. 60


- Art. 60 din titlul III, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 61


- Art. 61 din titlul III, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 62


- Art. 62 din titlul III, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 63


- Art. 63 din titlul III, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 64


- Art. 64 din titlul III, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 65


- Art. 65 din titlul III, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


CAPITOLUL II: Prezentarea marfurilor la vama


Art. 66


- Art. 66 din titlul III, capitolul II a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 67


- Art. 67 din titlul III, capitolul II a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 68


- Art. 68 din titlul III, capitolul II a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


CAPITOLUL III: Descarcarea marfurilor prezentate in vama


Art. 69


- Art. 69 din titlul III, capitolul III a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 70


- Art. 70 din titlul III, capitolul III a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


CAPITOLUL IV: Obligatia de a atribui o destinatie vamala marfurilor prezentate la vama


Art. 71


- Art. 71 din titlul III, capitolul IV a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 72


- Art. 72 din titlul III, capitolul IV a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


CAPITOLUL V: Depozitarea temporara a marfurilor


Art. 73


- Art. 73 din titlul III, capitolul V a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 74


- Art. 74 din titlul III, capitolul V a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 75


- Art. 75 din titlul III, capitolul V a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 76


- Art. 76 din titlul III, capitolul V a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


CAPITOLUL VI: Dispozitii aplicabile marfurilor straine care au circulat sub un regim de tranzit


Art. 77


- Art. 77 din titlul III, capitolul VI a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 78


- Art. 78 din titlul III, capitolul VI a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


CAPITOLUL VII: Alte dispozitii


Art. 79


- Art. 79 din titlul III, capitolul VII a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 80


- Art. 80 din titlul III, capitolul VII a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


TITLUL IV: Destinatia vamala


CAPITOLUL I: Introducere


Art. 81


- Art. 81 din titlul IV, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


CAPITOLUL II: Plasarea marfurilor sub un regim vamal


Art. 82


- Art. 82 din titlul IV, capitolul II a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 83


(1) In functie de felul marfurilor si de regimul vamal care poate fi utilizat, Autoritatea Nationala a Vamilor poate stabili, prin decizie, ca numai unele birouri vamale sa fie competente sa procedeze la efectuarea controlului vamal si la aplicarea reglementarilor vamale.


(2) Decizia Autoritatii Nationale a Vamilor se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


Art. 84


- Art. 84 din titlul IV, capitolul II a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


CAPITOLUL III: Declaratia in scris. Procedura normala


Art. 85


- Art. 85 din titlul IV, capitolul III a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 86


- Art. 86 din titlul IV, capitolul III a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 87


- Art. 87 din titlul IV, capitolul III a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 88


- Art. 88 din titlul IV, capitolul III a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 89


- Art. 89 din titlul IV, capitolul III a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 90


- Art. 90 din titlul IV, capitolul III a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 91


- Art. 91 din titlul IV, capitolul III a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 92


- Art. 92 din titlul IV, capitolul III a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 93


- Art. 93 din titlul IV, capitolul III a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 94


(1) Autoritatea vamala poate lua masuri de marcare sau sigilare a marfurilor, precum si a compartimentelor din mijloacele de transport in care se afla marfurile, cand este necesara identificarea marfurilor pentru a se asigura respectarea conditiilor care reglementeaza regimul vamal.


(2) Marcajele sau sigiliile nu pot fi inlaturate decat de autoritatea vamala ori cu permisiunea acesteia, cu exceptia cazului fortuit sau de forta majora, cand operatiunea este necesara pentru a salva integritatea marfurilor ori a mijloacelor de transport. In aceasta situatie, autoritatea vamala este instiintata imediat, justificandu-se prin orice mijloc de proba masura luata.


Art. 95


- Art. 95 din titlul IV, capitolul III a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 96


- Art. 96 din titlul IV, capitolul III a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


CAPITOLUL IV: Declaratia in scris. Procedura simplificata


Art. 97


- Art. 97 din titlul IV, capitolul IV a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


CAPITOLUL V: Alte declaratii


Art. 98


- Art. 98 din titlul IV, capitolul V a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 99


- Art. 99 din titlul IV, capitolul V a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


CAPITOLUL VI: Controlul ulterior al declaratiilor


Art. 100


(1) Autoritatea vamala are dreptul ca, din oficiu sau la solicitarea declarantului, intr-o perioada de 5 ani de la acordarea liberului de vama, sa modifice declaratia vamala.


(2) In cadrul termenului prevazut la alin. (1) , autoritatea vamala verifica orice documente, registre si evidente referitoare la marfurile vamuite sau la operatiunile comerciale ulterioare in legatura cu aceste marfuri. Controlul se poate face la sediul declarantului, al oricarei alte persoane interesate direct sau indirect din punct de vedere profesional in operatiunile mentionate sau al oricarei alte persoane care se afla in posesia acestor acte ori detine informatii in legatura cu acestea. De asemenea, poate fi facut si controlul fizic al marfurilor, daca acestea mai exista.


(3) Cand dupa reverificarea declaratiei sau dupa controlul ulterior rezulta ca dispozitiile care reglementeaza regimul vamal respectiv au fost aplicate pe baza unor informatii inexacte sau incomplete, autoritatea vamala ia masuri pentru regularizarea situatiei, tinand seama de noile elemente de care dispune.


(4) Autoritatea vamala stabileste modelul documentului necesar pentru regularizarea situatiei, precum si instructiunile de completare a acestuia.


(5) In cazul in care se constata ca a luat nastere o datorie vamala sau ca au fost sume platite in plus, autoritatea vamala ia masuri pentru incasarea diferentelor in minus sau rambursarea sumelor platite in plus, cu respectarea dispozitiilor legale.


(6) In cadrul controlului ulterior al declaratiilor, autoritatea vamala stabileste potrivit alin. (3) si diferentele in plus sau in minus privind alte taxe si impozite datorate statului in cadrul operatiunilor vamale, luand masuri pentru incasarea diferentelor in minus constatate. Diferentele in plus privind aceste taxe si impozite se restituie potrivit normelor legale care le reglementeaza.


(7) Cand incalcarea reglementarilor vamale constituie, dupa caz, contraventie sau infractiune, autoritatea vamala este obligata sa aplice sanctiunile contraventionale sau sa sesizeze organele de urmarire penala.


(8) Declaratia vamala acceptata si inregistrata, precum si documentul prevazut la alin. (4) constituie titlu de creanta.


TITLUL V: Regimuri vamale


CAPITOLUL I: Punerea in libera circulatie


Art. 101


- Art. 101 din titlul V, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 102


- Art. 102 din titlul V, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 103


- Art. 103 din titlul V, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 104


- Art. 104 din titlul V, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 105


- Art. 105 din titlul V, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 106


- Art. 106 din titlul V, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


CAPITOLUL II: Regimuri suspensive si regimuri vamale economice


SECTIUNEA 1: Dispozitii comune


Art. 107


- Art. 107 din titlul V, capitolul II, sectiunea 1 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 108


- Art. 108 din titlul V, capitolul II, sectiunea 1 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 109


- Art. 109 din titlul V, capitolul II, sectiunea 1 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 110


- Art. 110 din titlul V, capitolul II, sectiunea 1 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 111


- Art. 111 din titlul V, capitolul II, sectiunea 1 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 112


- Art. 112 din titlul V, capitolul II, sectiunea 1 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


SECTIUNEA 2: Tranzitul


Art. 113


- Art. 113 din titlul V, capitolul II, sectiunea 2 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 114


- Art. 114 din titlul V, capitolul II, sectiunea 2 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 115


- Art. 115 din titlul V, capitolul II, sectiunea 2 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 116


- Art. 116 din titlul V, capitolul II, sectiunea 2 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 117


- Art. 117 din titlul V, capitolul II, sectiunea 2 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 118


- Art. 118 din titlul V, capitolul II, sectiunea 2 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


SECTIUNEA 3: Antrepozitarea vamala


Art. 119


- Art. 119 din titlul V, capitolul II, sectiunea 3 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 120


- Art. 120 din titlul V, capitolul II, sectiunea 3 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 121


- Art. 121 din titlul V, capitolul II, sectiunea 3 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 122


- Art. 122 din titlul V, capitolul II, sectiunea 3 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 123


- Art. 123 din titlul V, capitolul II, sectiunea 3 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 124


- Art. 124 din titlul V, capitolul II, sectiunea 3 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 125


- Art. 125 din titlul V, capitolul II, sectiunea 3 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 126


- Art. 126 din titlul V, capitolul II, sectiunea 3 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 127


- Art. 127 din titlul V, capitolul II, sectiunea 3 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 128


- Art. 128 din titlul V, capitolul II, sectiunea 3 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 129


- Art. 129 din titlul V, capitolul II, sectiunea 3 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 130


- Art. 130 din titlul V, capitolul II, sectiunea 3 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 131


- Art. 131 din titlul V, capitolul II, sectiunea 3 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 132


- Art. 132 din titlul V, capitolul II, sectiunea 3 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 133


- Art. 133 din titlul V, capitolul II, sectiunea 3 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


SECTIUNEA 4: Perfectionarea activa


Art. 134


- Art. 134 din titlul V, capitolul II, sectiunea 4 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 135


- Art. 135 din titlul V, capitolul II, sectiunea 4 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 136


- Art. 136 din titlul V, capitolul II, sectiunea 4 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 137


- Art. 137 din titlul V, capitolul II, sectiunea 4 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 138


- Art. 138 din titlul V, capitolul II, sectiunea 4 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 139


- Art. 139 din titlul V, capitolul II, sectiunea 4 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 140


- Art. 140 din titlul V, capitolul II, sectiunea 4 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 141


- Art. 141 din titlul V, capitolul II, sectiunea 4 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 142


- Art. 142 din titlul V, capitolul II, sectiunea 4 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 143


- Art. 143 din titlul V, capitolul II, sectiunea 4 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 144


- Art. 144 din titlul V, capitolul II, sectiunea 4 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 145


- Art. 145 din titlul V, capitolul II, sectiunea 4 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 146


- Art. 146 din titlul V, capitolul II, sectiunea 4 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 147


- Art. 147 din titlul V, capitolul II, sectiunea 4 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 148


- Art. 148 din titlul V, capitolul II, sectiunea 4 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 149


- Art. 149 din titlul V, capitolul II, sectiunea 4 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


SECTIUNEA 5: Transformarea sub control vamal


Art. 150


- Art. 150 din titlul V, capitolul II, sectiunea 5 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 151


- Art. 151 din titlul V, capitolul II, sectiunea 5 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 152


- Art. 152 din titlul V, capitolul II, sectiunea 5 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 153


- Art. 153 din titlul V, capitolul II, sectiunea 5 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 154


- Art. 154 din titlul V, capitolul II, sectiunea 5 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 155


- Art. 155 din titlul V, capitolul II, sectiunea 5 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 156


- Art. 156 din titlul V, capitolul II, sectiunea 5 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


SECTIUNEA 6: Admiterea temporara


Art. 157


- Art. 157 din titlul V, capitolul II, sectiunea 6 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 158


- Art. 158 din titlul V, capitolul II, sectiunea 6 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 159


- Art. 159 din titlul V, capitolul II, sectiunea 6 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 160


- Art. 160 din titlul V, capitolul II, sectiunea 6 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 161


- Art. 161 din titlul V, capitolul II, sectiunea 6 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 162


- Art. 162 din titlul V, capitolul II, sectiunea 6 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 163


- Art. 163 din titlul V, capitolul II, sectiunea 6 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 164


- Art. 164 din titlul V, capitolul II, sectiunea 6 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


SECTIUNEA 7: Perfectionarea pasiva


Art. 165


- Art. 165 din titlul V, capitolul II, sectiunea 7 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 166


- Art. 166 din titlul V, capitolul II, sectiunea 7 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 167


- Art. 167 din titlul V, capitolul II, sectiunea 7 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 168


- Art. 168 din titlul V, capitolul II, sectiunea 7 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 169


- Art. 169 din titlul V, capitolul II, sectiunea 7 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 170


- Art. 170 din titlul V, capitolul II, sectiunea 7 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 171


- Art. 171 din titlul V, capitolul II, sectiunea 7 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 172


- Art. 172 din titlul V, capitolul II, sectiunea 7 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 173


- Art. 173 din titlul V, capitolul II, sectiunea 7 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 174


- Art. 174 din titlul V, capitolul II, sectiunea 7 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 175


- Art. 175 din titlul V, capitolul II, sectiunea 7 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 176


- Art. 176 din titlul V, capitolul II, sectiunea 7 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 177


- Art. 177 din titlul V, capitolul II, sectiunea 7 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 178


- Art. 178 din titlul V, capitolul II, sectiunea 7 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 179


- Art. 179 din titlul V, capitolul II, sectiunea 7 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 180


- Art. 180 din titlul V, capitolul II, sectiunea 7 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


CAPITOLUL III: Exportul


Art. 181


- Art. 181 din titlul V, capitolul III a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 182


- Art. 182 din titlul V, capitolul III a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


TITLUL VI: Alte destinatii vamale


CAPITOLUL I: Zone libere si antrepozite libere


SECTIUNEA 1: Dispozitii generale


Art. 183


- Art. 183 din titlul VI, capitolul I, sectiunea 1 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 184


- Art. 184 din titlul VI, capitolul I, sectiunea 1 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 185


- Art. 185 din titlul VI, capitolul I, sectiunea 1 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 186


- Art. 186 din titlul VI, capitolul I, sectiunea 1 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


SECTIUNEA 2: Plasarea marfurilor in zone libere sau antrepozite libere


Art. 187


- Art. 187 din titlul VI, capitolul I, sectiunea 2 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 188


- Art. 188 din titlul VI, capitolul I, sectiunea 2 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


SECTIUNEA 3: Functionarea zonelor libere si a antrepozitelor libere


Art. 189


- Art. 189 din titlul VI, capitolul I, sectiunea 3 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 190


- Art. 190 din titlul VI, capitolul I, sectiunea 3 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 191


- Art. 191 din titlul VI, capitolul I, sectiunea 3 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 192


- Art. 192 din titlul VI, capitolul I, sectiunea 3 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 193


- Art. 193 din titlul VI, capitolul I, sectiunea 3 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 194


- Art. 194 din titlul VI, capitolul I, sectiunea 3 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


SECTIUNEA 4: Scoaterea marfurilor din zonele libere sau din antrepozitele libere


Art. 195


- Art. 195 din titlul VI, capitolul I, sectiunea 4 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 196


- Art. 196 din titlul VI, capitolul I, sectiunea 4 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 197


- Art. 197 din titlul VI, capitolul I, sectiunea 4 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 198


- Art. 198 din titlul VI, capitolul I, sectiunea 4 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 199


- Art. 199 din titlul VI, capitolul I, sectiunea 4 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


CAPITOLUL II: Reexportul, distrugerea si abandonul


Art. 200


- Art. 200 din titlul VI, capitolul II a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


TITLUL VII: Marfuri care parasesc teritoriul vamal al Romaniei


Art. 201


- Art. 201 din titlul VII a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 202


- Art. 202 din titlul VII a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 203


- Art. 203 din titlul VII a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 204


- Art. 204 din titlul VII a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 205


- Art. 205 din titlul VII a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


TITLUL VIII: Operatiuni privilegiate


CAPITOLUL I: Scutiri de taxe vamale


Art. 206


- Art. 206 din titlul VIII, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


CAPITOLUL II: Marfuri returnate


Art. 207


- Art. 207 din titlul VIII, capitolul II a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 208


- Art. 208 din titlul VIII, capitolul II a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 209


- Art. 209 din titlul VIII, capitolul II a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


CAPITOLUL III: Produse de pescuit maritim si alte produse obtinute din mare


Art. 210


- Art. 210 din titlul VIII, capitolul III a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


TITLUL IX: Datoria vamala


CAPITOLUL I: Garantarea cuantumului datoriei vamale


Art. 211


- Art. 211 din titlul IX, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 212


- Art. 212 din titlul IX, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 213


- Art. 213 din titlul IX, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 214


- Art. 214 din titlul IX, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 215


- Art. 215 din titlul IX, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 216


- Art. 216 din titlul IX, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 217


- Art. 217 din titlul IX, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 218


- Art. 218 din titlul IX, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 219


- Art. 219 din titlul IX, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 220


- Art. 220 din titlul IX, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 221


- Art. 221 din titlul IX, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 222


- Art. 222 din titlul IX, capitolul I a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


CAPITOLUL II: Nasterea datoriei vamale


Art. 223


- Art. 223 din titlul IX, capitolul II a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 224


- Art. 224 din titlul IX, capitolul II a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 225


- Art. 225 din titlul IX, capitolul II a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 226


- Art. 226 din titlul IX, capitolul II a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 227


- Art. 227 din titlul IX, capitolul II a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 228


- Art. 228 din titlul IX, capitolul II a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 229


- Art. 229 din titlul IX, capitolul II a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 230


- Art. 230 din titlul IX, capitolul II a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 231


- Art. 231 din titlul IX, capitolul II a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 232


- Art. 232 din titlul IX, capitolul II a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 233


- Art. 233 din titlul IX, capitolul II a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 234


- Art. 234 din titlul IX, capitolul II a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 235


- Art. 235 din titlul IX, capitolul II a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 236


- Art. 236 din titlul IX, capitolul II a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 237


- Art. 237 din titlul IX, capitolul II a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 238


- Art. 238 din titlul IX, capitolul II a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 239


- Art. 239 din titlul IX, capitolul II a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


CAPITOLUL III: Recuperarea cuantumului datoriei vamale


SECTIUNEA 1: Inscrierea in evidenta contabila si comunicarea catre debitor a cuantumului drepturilor


Art. 240


- Art. 240 din titlul IX, capitolul III, sectiunea 1 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 241


- Art. 241 din titlul IX, capitolul III, sectiunea 1 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 242


- Art. 242 din titlul IX, capitolul III, sectiunea 1 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 243


- Art. 243 din titlul IX, capitolul III, sectiunea 1 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 244


- Art. 244 din titlul IX, capitolul III, sectiunea 1 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


SECTIUNEA 2: Termene si modalitati de plata a cuantumului drepturilor


Art. 245


- Art. 245 din titlul IX, capitolul III, sectiunea 2 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 246


- Art. 246 din titlul IX, capitolul III, sectiunea 2 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 247


- Art. 247 din titlul IX, capitolul III, sectiunea 2 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 248


- Art. 248 din titlul IX, capitolul III, sectiunea 2 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 249


- Art. 249 din titlul IX, capitolul III, sectiunea 2 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 250


- Art. 250 din titlul IX, capitolul III, sectiunea 2 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 251


- Art. 251 din titlul IX, capitolul III, sectiunea 2 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 252


- Art. 252 din titlul IX, capitolul III, sectiunea 2 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 253


- Art. 253 din titlul IX, capitolul III, sectiunea 2 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 254


- Art. 254 din titlul IX, capitolul III, sectiunea 2 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 255


- Art. 255 din titlul IX, capitolul III, sectiunea 2 a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


CAPITOLUL IV: Stingerea datoriei vamale


Art. 256


- Art. 256 din titlul IX, capitolul IV a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 257


- Art. 257 din titlul IX, capitolul IV a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


CAPITOLUL V: Rambursarea si remiterea drepturilor


Art. 258


- Art. 258 din titlul IX, capitolul V a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 259


- Art. 259 din titlul IX, capitolul V a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 260


- Art. 260 din titlul IX, capitolul V a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 261


- Art. 261 din titlul IX, capitolul V a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 262


- Art. 262 din titlul IX, capitolul V a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 263


- Art. 263 din titlul IX, capitolul V a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 264


- Art. 264 din titlul IX, capitolul V a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 265


- Art. 265 din titlul IX, capitolul V a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


TITLUL X: Dreptul la actiune


Art. 266


- Art. 266 din titlul X a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 267


- Art. 267 din titlul X a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 268


- Art. 268 din titlul X a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


TITLUL XI: Prohibitii si restrictii


Art. 269


(1) Sunt considerate prohibite toate marfurile a caror introducere pe sau scoatere de pe teritoriul vamal al Romaniei este, potrivit legii, interzisa cu orice titlu.


(2) Sunt considerate ca restrictionate marfurile a caror introducere pe sau scoatere de pe teritoriul vamal al Romaniei este supusa unor conditii sau indeplinirii unor formalitati speciale.


(3) Cand introducerea sau scoaterea nu este permisa decat cu prezentarea unei autorizatii speciale, marfurile sunt prohibite daca nu sunt insotite de un astfel de document sau daca acesta nu este valabil.


TITLUL XII: Sanctiuni


SECTIUNEA 1: Infractiuni


Art. 270


Introducerea in sau scoaterea din tara, prin orice mijloace, a bunurilor sau marfurilor, prin alte locuri decat cele stabilite pentru control vamal, constituie infractiunea de contrabanda si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.


(2) Constituie, de asemenea, infractiune de contrabanda si se pedepseste potrivit alin. (1) :


a) introducerea in/sau scoaterea din tara, prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a marfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, daca sunt depasite limitele cantitative prevazute la art. 452 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul produselor accizabile supuse marcarii, sau daca valoarea in vama a bunurilor sau a marfurilor sustrase este mai mare de 20.000 de lei, in cazul produselor accizabile nesupuse marcarii, si mai mare de 40.000 de lei in cazul celorlalte bunuri sau marfuri;


b) introducerea in/sau scoaterea din tara, de doua sau mai multe ori in decursul unui an, prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a marfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, daca prin fiecare introducere sau scoatere din tara nu sunt depasite limitele cantitative sau valorice prevazute la lit. a) , insa cumulat, sunt depasite aceste limite;


c) instrainarea sub orice forma a marfurilor aflate in tranzit vamal.


(3) Sunt asimilate infractiunii de contrabanda si se pedepsesc potrivit alin. (1) colectarea, detinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea si vanzarea bunurilor sau a marfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscand ca acestea provin din contrabanda sau sunt destinate savarsirii acesteia, daca sunt depasite limitele cantitative sau valorice prevazute la alin. (2) lit. a) .


(3) - Art. 270, alin. (3) din titlul XII, sectiunea 1 a fost abrogat la 19-iun-2022 de Actul din Decizia 176/2022


Art. 271


(1) Introducerea in sau scoaterea din tara, fara drept, de arme, munitii, materiale explozibile, precursori de explozivi restrictionati, droguri, precursori, materiale nucleare sau alte substante radioactive, substante toxice, deseuri, reziduuri ori materiale chimice periculoase constituie infractiunea de contrabanda calificata si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi, daca legea penala nu prevede o pedeapsa mai mare.


(2) Pentru faptele prevazute la alin. (1) , savarsite din culpa, limitele de pedeapsa se reduc la jumatate.


(3) Prin derogare de la dispozitiile art. 137 alin. (2) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul infractiunilor prevazute in prezentul articol, suma corespunzatoare unei zile-amenda pentru persoana juridica este cuprinsa intre 500 lei si 25.000 lei.


Art. 272


Folosirea, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se refera la alte marfuri sau bunuri ori la alte cantitati de marfuri sau bunuri decat cele prezentate in vama constituie infractiunea de folosire de acte nereale si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.


Art. 273


Folosirea, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate constituie infractiunea de folosire de acte falsificate si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.


Art. 274


Faptele prevazute la art. 270-273, savarsite de una sau mai multe persoane inarmate ori de doua sau mai multe persoane impreuna, se pedepsesc cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.


Art. 275


Tentativa la infractiunile prevazute la art. 270-274 se pedepseste.


Art. 276


- Art. 276 din titlul XII, sectiunea 1 a fost abrogat la 01-feb-2014 de Art. 82, punctul 4. din titlul II din Legea 255/2013


Art. 277


- Art. 277 din titlul XII, sectiunea 1 a fost abrogat la 01-feb-2014 de Art. 82, punctul 4. din titlul II din Legea 255/2013


Art. 278


- Art. 278 din titlul XII, sectiunea 1 a fost abrogat la 01-feb-2014 de Art. 82, punctul 4. din titlul II din Legea 255/2013


SECTIUNEA 2: Contraventii


Art. 279


Faptele care constituie contraventii la reglementarile vamale, procedura de constatare si sanctionare a acestora se stabilesc prin regulamentul vamal, aprobat prin hotarare a Guvernului.


Art. 280


(1) Contraventiile vamale savarsite in incintele vamale si in locurile unde se desfasoara operatiuni sub supraveghere vamala se constata si se sanctioneaza de persoanele imputernicite de catre autoritatea vamala.


(2) In cazul in care contraventiile vamale sunt constatate de organele de politie sau de alte organe cu atributii de control, in alte locuri decat cele prevazute la alin. (1) , acestea au obligatia de a prezenta de indata actele constatatoare la autoritatea vamala cea mai apropiata, impreuna cu marfurile care fac obiectul contraventiei.


(3) Dupa verificarea incadrarii faptei in reglementarile vamale, autoritatea vamala aplica amenda si dispune, dupa caz, retinerea bunurilor, in vederea confiscarii.


(4) Sanctiunile contraventionale pot fi aplicate si persoanelor juridice.


Art. 281


(1) Dispozitiile art. 279 si 280 referitoare la contraventii se completeaza cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia art. 28 alin. (1) si (3) si art. 29.


(2) Organele competente vor crea o baza de date comuna pentru implementarea contraventiilor la regimul vamal, in administrarea Ministerului Administratiei si Internelor, in termen de 30 de zile de la incheierea protocolului dintre acestea.


TITLUL XIII: Dispozitii tranzitorii si finale


Art. 282


Dispozitiile specifice aplicabile calatorilor si altor persoane fizice se stabilesc prin regulamentul vamal.


Art. 283


Termenele prevazute in prezentul cod si in alte reglementari vamale se calculeaza potrivit normelor prevazute in Codul de procedura civila.


Art. 284


- Art. 284 din titlul XIII a fost abrogat la 12-iun-2020 de Art. 1 din Ordonanta urgenta 96/2020


Art. 285


Autoritatea Nationala a Vamilor este desemnata ca autoritate competenta sa aplice pentru Romania, la data aderarii la Uniunea Europeana, prevederile Conventiei privind utilizarea tehnologiei informatiilor de catre serviciile vamale, incheiata la 26 iulie 1995, in temeiul art. K.3 din Tratatul privind Uniunea Europeana - JO C 316, 27 noiembrie 1995, p. 34 - si ale Conventiei cu privire la asistenta reciproca si cooperarea intre administratiile vamale, incheiata la 18 decembrie 1997, in temeiul art. K.3 din Tratatul privind Uniunea Europeana - JO C 24, 23 ianuarie 1998, p. 2.


Art. 286


Guvernul, la propunerea Ministerului Finantelor Publice, va aproba prin hotarare regulamentul de aplicare a Codului vamal, care intra in vigoare la aceeasi data cu prezentul cod.


Art. 287


Dispozitiile cuprinse in prezentul cod si in alte reglementari vamale privind plata, garantarea, inscrierea in evidentele contabile, stingerea datoriei vamale si remiterea drepturilor de import, cu exceptia art. 163 si 247 din prezentul cod, se aplica in mod corespunzator si pentru taxa pe valoarea adaugata si pentru accize care, potrivit Codului fiscal, sunt in atributiile autoritatii vamale.


Art. 288


(1) Prezentul cod intra in vigoare la 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


(2) Pe aceeasi data se abroga: Legea nr. 141/1997 privind Codul vamal al Romaniei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 180 din 1 august 1997, cu modificarile si completarile ulterioare; art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 26/1993 privind Tariful vamal de import al Romaniei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 213 din 31 august 1993, aprobata cu modificari prin Legea nr. 102/1994, cu modificarile si completarile ulterioare.


(3) Declararea electronica si sistemele automatizate pentru punerea in aplicare a gestiunii de risc si schimbul electronic de date intre birourile vamale de intrare, import, export si iesire, prevazute la art. 40, 60-62 si 202-204, se pun in aplicare in termen de 3 ani de la intrarea in vigoare a prezentului cod.


(4) Dispozitiile cuprinse la art. 245 alin. (2) si (3) , art. 247, art. 252 si art. 255 alin. (2) si (3) intra in vigoare la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.


-****-


Prezenta lege asigura aplicarea Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 2.913/92 de instituire a Codului vamal comunitar, cu modificarile ulterioare, publicat in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr. 302/1992.





Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...

Legea 188/1999, actualizata 2024, privind Statutul functionarilor publici
Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, actualizata 2024 - Republicare Actualizat ...

Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale
Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale Publicata in ...

Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului
Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului Publicat in Monitorul Oficial cu numar ...

Legea finantelor publice locale, actualizata 2024 - Legea 273/2006
Legea 273/2006 privind finantele publice locale Actualizata prin Legea 387/2023 pentru modificare ...

Legea 500/2002 privind finantele publice, actualizata 2024
Legea 500/2002 privind finantele publice Actualizata prin Legea 262/2023 privind aprobarea Ordona ...

OUG 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist
Ordonanta de urgenta nr. 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist Publicata in ...



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor culturale in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de cresa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Formularul 230 model editabil 2024 PDF. Completeaza Declaratia 230!
Sursa: EuroAvocatura.ro



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice