din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2805 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: Legea electorala pentru Senat si Camera Deputatilor, actualizata 2024 - Legea 208/2015

INTEGRAL: Legea electorala pentru Senat si Camera Deputatilor, actualizata 2024 - Legea 208/2015


Legea 208/2015, actualizata 2024, privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente

Legea electorala 2024 actualizata prin Legea 295/2022 pentru modificarea art. 52 alin. (14) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente

Publicat in Monitorul Oficial cu numarul 553 din data de 24 iulie 2015



TITLUL I: Alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor


CAPITOLUL I:Dispozitii generale


Art. 1


Prezenta lege reglementeaza organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor, precum si organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente.


Art. 2


(1) Alegerile parlamentare in Romania se desfasoara cu respectarea caracterului universal, egal, direct, secret si liber exprimat al votului, in conditiile prezentei legi.


(2) Cetatenii romani au dreptul de vot si de a fi alesi, indiferent de rasa, sex, nationalitate, origine etnica, limba vorbita, religie, opinie politica, avere sau origine sociala, conform Constitutiei si legislatiei in vigoare.


(3) Cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate isi exercita dreptul de vot in conditiile prezentei legi.


(4) Cetatenii romani au drept de vot de la varsta de 18 ani, daca aceasta varsta a fost implinita pana in ziua alegerilor inclusiv.


(5) Nu au drept de vot:


a) debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie;


b) persoanele carora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva.


(6) Nu pot fi alesi:


a) cetatenii care fac parte din categoriile prevazute la art. 40 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata;


b) persoanele care fac parte din categoriile prevazute la alin. (5) ;


c) persoanele carora li s-a interzis exercitarea dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva sau prin lege.


Art. 3


(1) Fiecare alegator are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului si la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputatilor.


(2) Fiecare alegator isi exprima votul personal. Exercitarea votului in numele altui alegator este interzisa.


(3) Votul exercitat in cadrul alegerilor este secret.


(4) Participarea cetatenilor la alegeri se face pe baza liberului consimtamant al acestora.


Art. 4


Pentru organizarea alegerilor se constituie circumscriptii electorale la nivelul celor 41 de judete, o circumscriptie in municipiul Bucuresti si o circumscriptie pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii. Numarul total al circumscriptiilor electorale este de 43. Denumirea, numerotarea si numarul de mandate aferent circumscriptiilor electorale sunt prevazute in anexa nr. 1, care face parte integranta din prezenta lege.


Art. 5


(1) Senatorii si deputatii se aleg prin scrutin de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale.


(2) Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 73.000 de locuitori.


(3) Norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori.


(4) Numarul locuitorilor care se iau in calcul este conform populatiei dupa domiciliu, raportat de Institutul National de Statistica la data de 1 ianuarie a anului precedent anului in care au loc alegeri la termen.


(5) Numarul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputatilor se determina prin raportarea numarului de locuitori al fiecarei circumscriptii electorale la normele de reprezentare prevazute la alin. (2) -(4) , la care se adauga un mandat de senator, respectiv de deputat, pentru ceea ce depaseste jumatatea normei de reprezentare, fara ca numarul mandatelor de senator dintr-o circumscriptie electorala sa fie mai mic de 2, iar cel de deputat, mai mic de 4.


(6) Numarul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputatilor, pe fiecare circumscriptie in parte, sunt prevazute in anexa nr. 1.


(7) In cazul alegerilor parlamentare anticipate se iau in calcul datele utilizate la ultimele alegeri parlamentare la termen.


Art. 6


(1) Votarea in tara se desfasoara intr-o singura zi, care poate fi numai duminica. In strainatate, votarea se desfasoara si pe parcursul zilei de sambata imediat anterioare datei votarii.


(11) In strainatate, in ziua de sambata, votarea se deschide la ora locala 7,00 si se incheie la ora locala 21,00.


(2) Aducerea la cunostinta publica a datei alegerilor se face cu cel putin 90 de zile inainte de ziua votarii, prin publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a hotararii Guvernului privind data alegerilor.


(3) Campania electorala incepe cu 30 de zile inainte de ziua votarii si se incheie cu 24 de ore inainte de momentul inceperii votarii.


CAPITOLUL II:Organismele electorale


Art. 7


(1) Pentru organizarea procesului electoral functioneaza in mod permanent Autoritatea Electorala Permanenta, care emite hotarari, decizii si instructiuni. In perioada organizarii alegerilor se formeaza Biroul Electoral Central, birouri electorale de circumscriptie la nivel judetean, al municipiului Bucuresti, oficii electorale de sector, in cazul municipiului Bucuresti, si un birou electoral de circumscriptie pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii, precum si birouri electorale ale sectiilor de votare.


(2) Birourile electorale sunt alcatuite numai din cetateni cu drept de vot. Candidatii in alegeri, sotul/sotia, rudele si afinii acestora pana la gradul al doilea inclusiv nu pot fi membri ai birourilor electorale.


(3) In indeplinirea atributiilor ce le revin, membrii birourilor electorale exercita o functie ce implica autoritatea de stat. Exercitarea corecta si impartiala a functiei de membru al biroului electoral este obligatorie. Nerespectarea acestei obligatii atrage raspunderea contraventionala sau penala, dupa caz.


(4) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele care ocupa functii publice pot face parte din birourile electorale.


(5) In cazul sectiilor de votare cu mai putin de 500 de alegatori arondati, Autoritatea Electorala Permanenta poate stabili ca presedintele biroului electoral al sectiei de votare sau loctiitorul acestuia sa indeplineasca atributiile prevazute de prezenta lege pentru operatorii de calculator. La sectiile de votare din strainatate, presedintele sectiei de votare poate indeplini si atributiile prevazute de prezenta lege pentru operatorii de calculator.


Art. 8


(1) Birourile si oficiile electorale lucreaza in prezenta majoritatii membrilor lor si iau decizii cu votul majoritatii membrilor prezenti. Biroul Electoral Central lucreaza in prezenta majoritatii membrilor sai si adopta decizii si hotarari cu votul majoritatii membrilor prezenti.


(2) In caz de egalitate de voturi, votul presedintelui este hotarator.


Art. 9


(1) Reprezentantii partidelor politice, ai aliantelor politice si ai aliantelor electorale, precum si ai organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale in birourile si oficiile electorale nu pot primi si nu pot exercita alte insarcinari in afara celor prevazute de prezenta lege.


(2) Reprezentantii partidelor politice, ai aliantelor politice si ai aliantelor electorale, precum si ai organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale in birourile si oficiile electorale pot fi inlocuiti, la cererea celor care i-au propus, cu aprobarea biroului electoral ierarhic superior, pana in preziua votarii, iar in caz de deces, imbolnaviri sau accidente, chiar si in ziua alegerilor.


(3) Membrii birourilor si oficiilor electorale care nu reprezinta partide politice, aliante politice, aliante electorale sau, dupa caz, organizatii ale cetatenilor apartinand minoritatilor nationale pot fi inlocuiti, in caz de deces, imbolnaviri sau accidente, de catre cei care i-au desemnat, cu respectarea, dupa caz, a conditiilor prevazute la art. 11, 13, 15 si 17.


Art. 91


(1) Membrul biroului electoral al sectiei de votare are obligatia de a face cunoscute alegatorilor numele, prenumele si functia in biroul electoral, prin intermediul unui ecuson, purtat in mod vizibil asupra sa.


(2) In relatiile cu ceilalti membri ai biroului electoral al sectiei de votare, precum si cu alegatorii si persoanele acreditate, membrul biroului electoral al sectiei de votare este obligat sa aiba un comportament bazat pe respect, buna-credinta, corectitudine si amabilitate, fiindu-i interzise manifestarile indecente.


Art. 10


Calitatea de membru al unui birou sau oficiu electoral inceteaza de drept in cazul in care s-a dispus trimiterea in judecata pentru savarsirea unei infractiuni prevazute la art. 385-391 din Codul penal. Constatarea cazului incetarii de drept a calitatii de membru al unui birou sau oficiu electoral se face, in termen de 48 de ore de la intervenirea cazului, de catre presedintele biroului electoral ierarhic superior, iar in cazul Biroului Electoral Central, de catre presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Dispozitiile art. 9 se aplica in mod corespunzator.


Art. 11


(1) La nivel national se constituie un Birou Electoral Central, format din 5 judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele si vicepresedintii Autoritatii Electorale Permanente si din cel mult 12 reprezentanti ai partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale, conform legii, precum si un reprezentant desemnat de grupul parlamentar al minoritatilor nationale din Camera Deputatilor.


(2) Desemnarea celor 5 judecatori se face de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in sedinta publica, in cea dea treia zi de la stabilirea datei alegerilor, prin tragere la sorti dintre judecatorii in exercitiu ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Data, ora si locul sedintei publice de tragere la sorti se anunta in scris partidelor politice de catre presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu cel putin o zi inainte de ziua desfasurarii, si se aduce la cunostinta publica prin presa scrisa si audiovizuala. La organizarea si desfasurarea tragerii la sorti poate participa cate un reprezentant, desemnat ca atare, al fiecarui partid politic. Rezultatul tragerii la sorti se consemneaza intr-un proces-verbal, semnat de presedintele si de primmagistratul-asistent ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Procesul-verbal constituie actul de investire.


(3) In termen de 24 de ore de la investire, judecatorii desemnati aleg din randul lor, prin vot secret, presedintele Biroului Electoral Central si loctiitorul acestuia. In termen de 24 de ore de la alegerea presedintelui Biroului Electoral Central, biroul se completeaza cu presedintele si vicepresedintii Autoritatii Electorale Permanente, cu cate un reprezentant al partidelor politice parlamentare, precum si cu reprezentantul desemnat de Grupul parlamentar al minoritatilor nationale din Camera Deputatilor in numele organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale membre ale acestuia, comunicati in scris de catre acestea. Completarea Biroului Electoral Central cu reprezentantii partidelor politice parlamentare se face in ordinea descrescatoare a numarului cumulat de mandate obtinute la ultimele alegeri pentru Senat si Camera Deputatilor, in limita numarului maxim de 12 reprezentanti prevazut la alin. (1) . Stabilirea listei partidelor politice parlamentare si a numarului cumulat de mandate obtinute la ultimele alegeri pentru Senat si Camera Deputatilor se face pe baza comunicarii Autoritatii Electorale Permanente catre presedintele Biroului Electoral Central. Completarea Biroului Electoral Central se consemneaza intr-un proces-verbal, care constituie actul de investire. In aceasta organizare, Biroul Electoral Central indeplineste toate atributiile ce ii revin potrivit prezentei legi.


(4) In termen de doua zile de la ramanerea definitiva a candidaturilor, partidele politice neparlamentare, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, altele decat cele prevazute la alin. (3) , aliantele politice si aliantele electorale ale acestora care participa la alegeri comunica, in scris, Biroului Electoral Central numele si prenumele reprezentantilor lor. Comunicarile transmise dupa acest termen nu se mai iau in considerare.


(5) Desemnarea in Biroul Electoral Central a reprezentantilor formatiunilor politice prevazute la alin. (4) se face in ordinea descrescatoare a numarului de candidaturi ramase definitive din circumscriptiile electorale.


(6) In cazul in care, la desemnarea reprezentantilor formatiunilor politice prevazute la alin. (4) , ultimul loc de distribuit revine unor partide, organizatii ale cetatenilor apartinand minoritatilor nationale sau aliante care au depus acelasi numar de candidaturi, desemnarea reprezentantilor acestora se face, prin tragere la sorti, de presedintele Biroului Electoral Central, in prezenta persoanelor delegate de partidele politice, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantele politice sau aliantele electorale in cauza.


(7) Completarea Biroului Electoral Central cu reprezentantii formatiunilor politice prevazute la alin. (4) se face, in termen de 24 de ore de la expirarea termenului prevazut la alin. (4) , de presedintele Biroului Electoral Central, in prezenta membrilor biroului si a persoanelor delegate de partidele politice, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantele politice si aliantele electorale care au comunicat reprezentantii. Procesul-verbal intocmit de presedinte cu privire la modul de stabilire a reprezentantilor constituie actul de atestare a calitatii acestora de membri in Biroul Electoral Central.


(8) Competitorii electorali care desemneaza reprezentanti in Biroul Electoral Central potrivit prevederilor alin. (3) si (4) pot desemna si cate un loctiitor al acestora. Loctiitorul poate inlocui, cu aceleasi drepturi si obligatii, titularul respectiv, numai cand acesta nu poate participa la sedintele Biroului Electoral Central.


(9) In componenta prevazuta la alin. (1) Biroul Electoral Central adopta, in termen de doua zile de la constituire, un regulament de organizare si functionare, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si este obligatoriu pentru toate birourile si oficiile electorale.


(10) Aparatul tehnic auxiliar al Biroului Electoral Central este asigurat de catre Autoritatea Electorala Permanenta si Ministerul Afacerilor Interne, iar statisticienii necesari, de catre Institutul National de Statistica.


Art. 12


(1) Biroul Electoral Central are urmatoarele atributii principale:


a) urmareste aplicarea unitara a dispozitiilor legale privitoare la alegeri si asigura interpretarea unitara a prevederilor acestora;


b) asigura publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a listei cuprinzand denumirea si semnele electorale ale partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale si organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale legal constituite, care au dreptul sa participe la alegeri, si comunica lista tuturor birourilor electorale de circumscriptie, imediat dupa constituirea acestora;


c) rezolva intampinarile referitoare la propria sa activitate si contestatiile cu privire la activitatea birourilor electorale de circumscriptie; contestatiile se solutioneaza prin decizii care sunt obligatorii pentru biroul electoral in cauza, precum si pentru autoritatile si institutiile publice la care se refera, sub sanctiunile prevazute de prezenta lege;


d) preia listele de sustinatori ai listelor de candidati propuse de partidele politice, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantele politice, aliantele electorale, in cazul in care acestea opteaza sa depuna listele de sustinatori la nivel national si comunica birourilor electorale de circumscriptie lista competitorilor electorali cu drept de a depune candidaturi in toate circumscriptiile electorale;


e) face publicatiile si afisarile prevazute de prezenta lege cu privire la candidaturi;


f) centralizeaza, pe baza comunicarilor primite de la birourile electorale de circumscriptie, numarul de candidaturi definitive depuse de catre partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale; comunica situatia centralizata, in termen de 24 de ore de la intocmire, comisiei speciale a Senatului si Camerei Deputatilor pentru atribuirea timpilor de antena, precum si Societatii Romane de Televiziune si Societatii Romane de Radiodifuziune;


g) stabileste, pe baza proceselor-verbale transmise de birourile electorale de circumscriptie, lista partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale si a organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care au intrunit pragul electoral, precum si lista celor care nu au intrunit pragul electoral si comunica birourilor electorale de circumscriptie si da publicitatii, in termen de 24 de ore de la constatare, aceste liste;


h) anuleaza alegerile dintr-o sectie de votare sau circumscriptie electorala in cazul in care constata ca votarea sau stabilirea rezultatului alegerilor a avut loc prin frauda electorala;


i) poate dispune renumararea voturilor intr-o sectie de votare sau refacerea centralizarii voturilor si rezultatului alegerilor dintr-o circumscriptie electorala in situatia in care constata, pe baza probelor administrate, ca au fost comise erori ori au fost inregistrate neconcordante intre datele inregistrate in procesele-verbale;


j) totalizeaza rezultatul national, pe baza proceselor-verbale primite de la birourile electorale constituite la niveluri inferioare;


k) transmite Autoritatii Electorale Permanente, dupa publicarea rezultatelor alegerilor in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, materialele necesare redactarii Cartii albe a alegerilor;


l) stabileste, la nivel national, numarul de mandate ce revin in fiecare circumscriptie electorala fiecarui partid politic, fiecarei aliante politice, aliante electorale, organizatii a cetatenilor apartinand unei minoritati nationale, fiecarui candidat independent care participa in alegeri in conditiile prezentei legi;


m) atesta atribuirea unui mandat de deputat organizatiei cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care a intrunit conditiile prevazute la art. 56 si elibereaza certificatul doveditor deputatului desemnat pe aceasta baza;


n) trimite spre publicare rezultatele finale ale alegerilor catre Regia Autonoma "Monitorul Oficial";


o) organizeaza si implementeaza un sistem de colectare de date si de informare periodica a opiniei publice privind prezenta populatiei la vot;


p) indeplineste orice alte atributii ce ii revin potrivit prezentei legi.


(2) In cazul in care, pentru solutionarea unei contestatii, sunt necesare verificari de fapt, acestea se efectueaza in prezenta unui judecator din Biroul Electoral Central. Asemenea verificari nu se pot face in ziua alegerilor.


(3) Cererea de anulare a alegerilor dintr-o sectie de votare sau circumscriptie electorala pentru frauda electorala se poate face numai de catre competitorii electorali care au participat la alegeri in circumscriptia electorala respectiva. Cererea se depune la Biroul Electoral Central in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii votarii, sub sanctiunea decaderii. Cererea trebuie temeinic motivata si insotita de dovezile pe care se intemeiaza. Lipsa probelor atrage respingerea cererii. Cererea poate fi admisa numai daca cel care a sesizat nu este implicat in producerea fraudei si numai daca se stabileste ca aceasta a fost de natura sa modifice atribuirea mandatelor. Solutionarea cererii de anulare a alegerilor de catre Biroul Electoral Central se face in cel mult 3 zile de la data inregistrarii acesteia. Decizia Biroului Electoral Central poate fi atacata in termen de 24 de ore de la data aducerii la cunostinta publica la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care solutioneaza in termen de cel mult 3 zile de la data sesizarii. In termen de cel mult 10 zile de la data ramanerii definitive a admiterii cererii de anulare a alegerilor prin hotarare judecatoreasca definitiva se organizeaza un nou scrutin, in sectiile de votare sau in circumscriptia electorala unde s-a constatat frauda electorala. Biroul de circumscriptie electorala impreuna cu autoritatile administratiei publice locale vor asigura buna desfasurare a noului scrutin, cu aplicarea corespunzatoare a dispozitiilor prezentei legi. Pana la obtinerea noilor rezultate se suspenda operatiunile electorale privind numararea voturilor si constatarea rezultatelor.


(4) Prin frauda electorala se intelege, in sensul prezentei legi, orice fapta incriminata de lege care are loc inaintea, in timpul sau dupa incheierea votarii ori in timpul numararii voturilor si incheierii proceselor-verbale si care are ca rezultat denaturarea vointei alegatorilor si crearea de avantaje concretizate prin mandate in plus pentru un competitor electoral.


(5) In exercitarea atributiilor ce ii revin potrivit prevederilor prezentei legi, Biroul Electoral Central adopta decizii si hotarari. Hotararile Biroului Electoral Central se dau pentru interpretarea unitara a legii si sunt general obligatorii. Deciziile Biroului Electoral Central se dau in aplicarea prevederilor prezentei legi, precum si in solutionarea intampinarilor si contestatiilor pe care este competent sa le solutioneze. Deciziile Biroului Electoral Central sunt obligatorii pentru toate autoritatile, institutiile publice, birourile electorale, precum si pentru toate organismele cu atributii in materie electorala, de la data aducerii la cunostinta in sedinta publica. Deciziile se aduc la cunostinta in sedinta publica si prin orice mijloc de publicitate, iar hotararile se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


(6) Biroul Electoral Central isi inceteaza activitatea in termen de 48 de ore de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a rezultatului alegerilor, potrivit prevederilor prezentei legi.


Art. 13


(1) La nivelul fiecareia dintre cele 43 de circumscriptii electorale se constituie un birou electoral de circumscriptie format din 3 judecatori, un reprezentant al Autoritatii Electorale Permanente si din cel mult 12 reprezentanti ai partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale si ai organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri, conform prezentei legi, in circumscriptia electorala respectiva. Biroul electoral de circumscriptie pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii are sediul in municipiul Bucuresti.


(2) Desemnarea celor 3 judecatori se face in sedinta publica, in termen de 21 de zile de la data inceperii perioadei electorale, de catre presedintele tribunalului, prin tragere la sorti dintre judecatorii in exercitiu ai tribunalului judetean, respectiv ai Tribunalului Bucuresti, pentru Circumscriptia Electorala Bucuresti si pentru circumscriptia electorala pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii. Data sedintei se aduce la cunostinta publica, prin presa, de presedintele tribunalului, cu cel putin 48 de ore inainte. Rezultatul tragerii la sorti se consemneaza intr-un proces-verbal, semnat de presedinte, ce constituie actul de investire. In termen de 24 de ore de la desemnare, judecatorii, prin vot secret, aleg presedintele biroului electoral de circumscriptie si loctiitorul acestuia. Din acel moment, biroul astfel constituit indeplineste toate atributiile ce ii revin potrivit prezentei legi, urmand a fi completat cu reprezentantul Autoritatii Electorale Permanente, reprezentantii partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale si ai organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, conform prezentei legi.


(3) In termen de 24 de ore de la expirarea termenului prevazut la alin. (2) , biroul electoral de circumscriptie se completeaza cu un reprezentant al Autoritatii Electorale Permanente.


(4) Biroul electoral de circumscriptie, constituit potrivit alin. (1) -(3) , indeplineste toate atributiile ce ii revin potrivit prezentei legi.


(5) In termen de 48 de ore de la data constituirii birourilor electorale de circumscriptie, partidele politice parlamentare, precum si Grupul parlamentar al minoritatilor nationale din Camera Deputatilor trebuie sa comunice, in scris, birourilor electorale de circumscriptie numele si prenumele reprezentantilor lor care vor face parte din acestea. Comunicarile transmise dupa acest termen nu se iau in considerare.


(6) In termen de 5 zile de la data pana la care se pot propune candidaturile, partidele politice, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantele politice si aliantele electorale care participa la alegeri, altele decat cele prevazute la alin. (5) , trebuie sa comunice, in scris, birourilor electorale de circumscriptie numele si prenumele reprezentantilor lor care vor face parte din acestea. Comunicarile transmise dupa acest termen nu se iau in considerare.


(7) Completarea birourilor electorale de circumscriptie cu reprezentantii partidelor politice parlamentare si cu reprezentantul Grupului parlamentar al minoritatilor nationale din Camera Deputatilor, ale caror date privind identitatea au fost comunicate conform alin. (5) , se face in termen de 24 de ore de la data expirarii termenului prevazut la alin. (5) , in ordinea numarului cumulat de mandate obtinute la ultimele alegeri pentru Senat si Camera Deputatilor.


(8) Completarea birourilor electorale de circumscriptie cu reprezentantii partidelor politice, organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantelor politice si aliantelor electorale care participa la alegeri, ale caror date privind identitatea au fost comunicate conform alin. (6) , se face in termen de 48 de ore de la data expirarii termenului prevazut la alin. (6) , in ordinea numarului candidaturilor definitive in circumscriptia electorala respectiva. In caz de egalitate a numarului de candidaturi, ordinea de completare a biroului electoral de circumscriptie, pana la concurenta numarului maxim de membri, se stabileste prin tragere la sorti, in sedinta publica.


(9) Oficiile electorale se organizeaza la nivelul sectoarelor municipiului Bucuresti si sunt alcatuite dintr-un presedinte, un loctiitor al acestuia, un reprezentant al Autoritatii Electorale Permanente si din cel mult 8 reprezentanti ai partidelor politice parlamentare si Grupului parlamentar al minoritatilor nationale din Camera Deputatilor in numele organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale membre ale acestuia.


(10) Presedintele oficiului electoral si loctiitorul acestuia sunt magistrati desemnati de presedintele Tribunalului Bucuresti cu 20 de zile inainte de data alegerilor, prin tragere la sorti, pe functii, dintre judecatorii in exercitiu ai judecatoriei sectorului.


(11) In 24 de ore de la data desemnarii magistratilor, partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri comunica in scris numele reprezentantilor lor in oficiul electoral.


(12) In termen de 24 de ore de la data expirarii termenului prevazut la alin. (10) , oficiile electorale se completeaza cu cate un reprezentant al Autoritatii Electorale Permanente.


(13) In termen de 24 de ore de la data expirarii termenului prevazut la alin. (11) , oficiile electorale se completeaza cu reprezentantii partidelor politice, organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantelor politice si aliantelor electorale, cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor alin. (7) si (8) referitoare la stabilirea ordinii de completare a birourilor electorale de circumscriptie electorala.


(14) Partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale pot desemna cate un singur reprezentant in Biroul Electoral Central, intr-un birou electoral de circumscriptie sau intr-un oficiu electoral.


Art. 14


(1) Birourile electorale de circumscriptie au urmatoarele atributii:


a) vegheaza la organizarea din timp a sectiilor de votare, urmaresc si asigura aplicarea unitara si respectarea dispozitiilor legale privitoare la alegeri de catre toate autoritatile, institutiile si organismele cu responsabilitati in materie electorala din cadrul circumscriptiei;


b) inregistreaza candidaturile depuse la nivelul circumscriptiei;


c) comunica, in termen de 24 de ore de la ramanerea definitiva a candidaturilor, Biroului Electoral Central listele de candidati, precum si candidaturile independente la nivelul circumscriptiei;


d) fac publicatiile si afisarile prevazute de prezenta lege cu privire la candidaturi;


e) constata ramanerea definitiva a candidaturilor;


f) rezolva intampinarile referitoare la propria lor activitate si contestatiile cu privire la operatiunile birourilor electorale ale sectiilor de votare sau, dupa caz, oficiilor electorale din cadrul circumscriptiei electorale in care functioneaza; contestatiile se solutioneaza prin decizii care sunt obligatorii pentru biroul electoral in cauza, precum si pentru autoritatile si institutiile publice la care se refera, sub sanctiunile prevazute de prezenta lege;


g) distribuie birourilor electorale ale sectiilor de votare, prin intermediul primarilor, pe baza de proces-verbal de predare-primire, buletinele de vot, stampila de control si stampilele cu mentiunea "VOTAT", formularele pentru incheierea proceselor-verbale, precum si celelalte materiale necesare procesului electoral. Biroul Electoral de Circumscriptie al Municipiului Bucuresti distribuie aceste materiale oficiilor electorale; Biroul electoral de circumscriptie pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii distribuie aceste materiale birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate, cu sprijinul logistic al Ministerului Afacerilor Externe;


h) stabilesc mandatele ce revin, la nivelul circumscriptiei, fiecarui partid politic, fiecarei aliante politice, aliante electorale, organizatii a cetatenilor apartinand unei minoritati nationale, fiecarui candidat independent care participa in alegeri in conditiile prezentei legi, in conformitate cu prevederile art. 94;


i) elibereaza candidatilor declarati alesi certificatul doveditor al alegerii;


j) inainteaza Biroului Electoral Central procesele-verbale cuprinzand rezultatul alegerilor la nivelul circumscriptiei electorale in care functioneaza, precum si intampinarile, contestatiile si procesele-verbale primite de la birourile electorale ale sectiilor de votare;


k) indeplinesc orice alte atributii ce le revin potrivit prezentei legi.


(2) Deciziile biroului electoral de circumscriptie se aduc la cunostinta in sedinta publica si prin afisare pe site-ul propriu si se comunica partilor interesate.


(3) Oficiile electorale de sector au urmatoarele atributii:


a) urmaresc aplicarea dispozitiilor legale privitoare la alegeri in sectoarele la nivelul carora functioneaza si vegheaza la organizarea din timp a sectiilor de votare;


b) rezolva intampinarile referitoare la propria lor activitate si contestatiile cu privire la operatiunile birourilor electorale ale sectiilor de votare de pe teritoriul sectorului la nivelul caruia functioneaza;


c) distribuie birourilor electorale ale sectiilor de votare, prin intermediul primarilor, buletinele de vot, stampila de control si stampilele cu mentiunea "VOTAT", formularele pentru incheierea proceselor-verbale, precum si celelalte materiale necesare procesului electoral;


d) totalizeaza rezultatul alegerilor, conform proceselor-verbale primite de la birourile electorale ale sectiilor de votare din subordine, si transmit rezultatele catre Biroul Electoral de Circumscriptie al Municipiului Bucuresti, caruia i se subordoneaza;


e) inainteaza biroului electoral de circumscriptie caruia i se subordoneaza procesele-verbale cuprinzand rezultatul alegerilor de pe raza sectorului respectiv, precum si intampinarile, contestatiile si procesele-verbale primite de la birourile electorale ale sectiilor de votare.


(4) Deciziile oficiului electoral de sector se aduc la cunostinta in sedinta publica si prin afisare pe site-ul propriu.


Art. 15


(1) Birourile electorale ale sectiilor de votare sunt alcatuite dintr-un presedinte, un loctiitor al acestuia, care sunt de regula magistrati sau juristi, si cel mult 8 reprezentanti ai partidelor politice parlamentare si ai Grupului parlamentar al minoritatilor nationale din Camera Deputatilor in numele organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale membre ale acestuia care participa la alegeri. Birourile electorale ale sectiilor de votare nu pot functiona cu mai putin de 5 membri.


(11) Daca birourile electorale ale sectiilor de votare nu ating pragul de 8 reprezentanti prevazut la alin. (1) , numarul acestora se completeaza cu reprezentanti ai celorlalte partide politice, organizatii ale cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantelor politice si aliantelor electorale participante la alegeri, prin tragere la sorti.


(2) Presedintele biroului electoral al sectiei de votare si loctiitorul acestuia sunt desemnati de catre Autoritatea Electorala Permanenta, in sedinta publica, anuntata cu 48 de ore inainte, prin tragere la sorti computerizata, organizata la nivel judetean sau al municipiului Bucuresti cu 15 zile inaintea datei alegerilor, pe functii, dintre persoanele inscrise in corpul expertilor electorali, cu domiciliul sau resedinta in judetul respectiv, pe baza criteriului apropierii domiciliului sau resedintei de sediul sectiei de votare, precum si pe baza criteriului studiilor absolvite. Au prioritate absolventii de studii universitare de licenta in domeniul stiintelor juridice si apoi absolventii de studii universitare de licenta.


(3) In cazuri de forta majora, inlocuirea presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare sau a loctiitorilor acestora se realizeaza de Autoritatea Electorala Permanenta, prin tragere la sorti computerizata, dintre persoanele inscrise in corpul expertilor electorali, cu domiciliul sau resedinta in judetul respectiv, cu aplicarea corespunzatoare a alin. (2) .


(4) Rezultatul tragerii la sorti se consemneaza in procese-verbale semnate de reprezentantii Autoritatii Electorale Permanente si presedintii birourilor electorale de circumscriptie, care se aduc la cunostinta publica prin afisare pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente, respectiv la sediile birourilor electorale de circumscriptie si pe site-urile acestora, cu aplicarea corespunzatoare a art. 16 alin. (14) .


(5) In cel mult doua zile de la data expirarii termenului prevazut la alin. (2) , partidele politice, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantele politice, aliantele electorale, precum si Grupul parlamentar al minoritatilor nationale din Camera Deputatilor in numele organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale membre ale acestuia care participa la alegeri comunica biroului electoral de circumscriptie, respectiv oficiului electoral, in cazul municipiului Bucuresti, lista reprezentantilor lor in birourile electorale ale sectiilor de votare, sub forma unui tabel care cuprinde urmatoarele: numarul sectiei de votare, numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau resedinta si modalitatea de contact, respectiv numarul de telefon, de fax sau adresa de e-mail.


(6) Desemnarea reprezentantilor partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale si ai organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale cu care se face completarea birourilor electorale ale sectiilor de votare se face de presedintele biroului electoral de circumscriptie, respectiv de presedintele oficiului electoral, in cazul municipiului Bucuresti, in prezenta reprezentantilor partidelor politice in biroul electoral de circumscriptie sau in oficiul electoral respectiv, in 48 de ore de la data expirarii termenului prevazut la alin. (5) , cu respectarea ordinii de completare prevazute la art. 13 alin. (7) si (8) . Operatiunile de desemnare a membrilor cu care se completeaza biroul electoral al sectiei de votare se consemneaza intr-un proces-verbal, care constituie actul de investitura. Birourile electorale ale sectiilor de votare se considera constituite la data completarii acestora cu reprezentantii partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale si ai organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale.


(7) La solicitarea scrisa a delegatilor partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale si ai organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care au desemnat reprezentanti in birourile electorale ale sectiilor de votare, presedintele biroului electoral de circumscriptie sau, dupa caz, al oficiului electoral pune la dispozitia acestora copii certificate ale proceselor-verbale de completare a birourilor electorale ale sectiilor de votare.


(8) In doua zile de la expirarea termenului de completare a birourilor electorale ale sectiilor de votare, presedintele biroului electoral de circumscriptie comunica primarilor, prin intermediul institutiilor prefectului, componenta birourilor electorale ale sectiilor de votare aflate in raza teritoriala a localitatilor acestora.


Art. 16


(1) Poate fi admisa in corpul expertilor electorali, prin decizie a Autoritatii Electorale Permanente, persoana care indeplineste urmatoarele conditii:


a) are cetatenia romana;


b) cunoaste limba romana, scris si vorbit;


c) are drept de vot;


d) are o stare de sanatate corespunzatoare indeplinirii functiei;


e) nu face parte dintr-un partid politic;


f) a absolvit studii universitare de licenta in domeniul stiintelor juridice sau in alte domenii;


g) nu este urmarita penal, trimisa in judecata penala sau condamnata penal.


(2) In situatia in care numarul absolventilor de studii universitare de licenta in domeniul stiintelor juridice sau in alte domenii dintr-o localitate este insuficient, prin exceptie de la prevederile alin. (1) lit. f) , in corpul expertilor electorali pot fi admise si persoane care au absolvit cel putin invatamantul general obligatoriu.


(3) Admiterea in corpul expertilor electorali se face pe baza avizului favorabil acordat de Autoritatea Electorala Permanenta pentru activitatea anterioara ca presedinte al biroului electoral al sectiei de votare sau de loctiitor al acestuia, precum si pe baza de examen.


(4) Autoritatea Electorala Permanenta acorda aviz favorabil persoanei care a exercitat functia de presedinte al biroului electoral al sectiei de votare sau de loctiitor al acestuia la cel putin un scrutin si care:


a) indeplineste conditiile prevazute la alin. (1) ;


b) a depus in scris, la primari sau prefecti, ori la Autoritatea Electorala Permanenta, in scris sau in format electronic, pana cel mai tarziu cu 45 de zile inaintea datei alegerilor, o cerere scrisa, datata si semnata, continand numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul, resedinta, ocupatia, profesia, telefonul si adresa de e-mail, insotita de o declaratie privind indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1) ;


c) nu a savarsit contraventii in legatura cu alegerile sau cu un referendum;


d) nu a savarsit erori in operatiunile de consemnare a rezultatelor votarii in procesele-verbale;


e) nu a fost exclusa din corpul expertilor electorali;


f) nu s-a retras din corpul expertilor electorali.


(5) Primarii si prefectii redirectioneaza cererile depuse conform alin. (4) lit. b) catre Autoritatea Electorala Permanenta in 48 de ore de la inregistrare, dar nu mai tarziu de 40 de zile inaintea datei alegerilor.


(6) La examenul pentru admiterea in corpul expertilor electorali poate participa orice persoana care indeplineste conditiile prevazute la alin. (1) si care nu a fost exclusa din corpul expertilor electorali, sub conditia ca excluderea sa fi avut loc cu mai mult de 6 luni inaintea examenului.


(7) Pot participa la examenul pentru admiterea in corpul expertilor electorali persoanele prevazute la alin. (6) care declara in scris ca indeplinesc conditiile prevazute la alin. (1) lit. a) -g) si care solicita Autoritatii Electorale Permanente, printr-o cerere scrisa, datata si semnata, continand numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul, resedinta, ocupatia, profesia, telefonul si adresa de e-mail, admiterea in corpul expertilor electorali pe baza de examen.


(8) Metodologia de aplicare a prevederilor prezentului articol este stabilita prin hotarare a Autoritatii Electorale Permanente.


(9) Excluderea din corpul expertilor electorali se realizeaza de catre Autoritatea Electorala Permanenta in cazul savarsirii de contraventii privind alegerile sau referendumurile.


(10) La solicitarea Autoritatii Electorale Permanente, autoritatile publice cu atributii in domeniul electoral au obligatia de a pune la dispozitie, gratuit, spatii pentru organizarea examenelor pentru admiterea in corpul expertilor electorali.


(11) Retragerea din corpul expertilor electorali se realizeaza pe baza de cerere formulata in scris in cel mult 5 zile de la data inceperii perioadei electorale.


(12) In cazul in care un expert electoral nu poate indeplini functia de presedinte al unui birou electoral al unei sectii de votare sau functia de loctiitor al acestuia cu ocazia unor alegeri este obligat sa solicite in scris Autoritatii Electorale Permanente suspendarea din corpul expertilor electorali, pe durata acestora, cel mai tarziu cu 30 de zile inaintea zilei alegerilor.


(13) Autoritatea Electorala Permanenta gestioneaza corpul expertilor electorali, care cuprinde urmatoarele date de identificare ale persoanelor inscrise: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul, resedinta, ocupatia, profesia, telefonul si adresa de e-mail.


(14) Autoritatea Electorala Permanenta aduce la cunostinta publica, prin afisare pe site-ul propriu, urmatoarele date de identificare ale persoanelor inscrise in corpul expertilor electorali:


a) numele;


b) prenumele;


c) initiala tatalui;


d) domiciliul - se inscriu numai judetul si localitatea sau municipiul Bucuresti si sectorul, dupa caz.


(15) Autoritatea Electorala Permanenta transmite prefectilor informatiile prevazute la alin. (13) privind persoanele desemnate ca presedinti ai birourilor electorale ale sectiilor de votare si loctiitori ai acestora.


(16) Expertul electoral nu poate participa la campania electorala.


(17) Prezentul articol se aplica in mod corespunzator persoanelor cu domiciliul sau resedinta in strainatate.


Art. 17


(1) Birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate sunt alcatuite dintr-un presedinte, un loctiitor al acestuia si cel mult 8 reprezentanti ai partidelor politice parlamentare si ai Grupului parlamentar al minoritatilor nationale din Camera Deputatilor in numele organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale membre ale acestuia care participa la alegeri. Birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate nu pot functiona cu mai putin de 3 membri, dintre care unul este presedinte.


(2) Presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate si loctiitorii acestora sunt desemnati de catre Autoritatea Electorala Permanenta la propunerea sefilor misiunilor diplomatice si ai oficiilor consulare. Desemnarea se realizeaza in baza cererilor cetatenilor cu drept de vot, semnate si datate, prin care se declara si indeplinirea conditiilor prevazute la art. 16 alin. (1) , transmise prin posta, fax ori e-mail sau depuse la misiunile diplomatice si oficiile consulare. Deciziile privind desemnarea presedintilor birourilor sectiilor de votare din strainatate si a loctiitorilor acestora se comunica biroului electoral de circumscriptie pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii. Operatiunile de desemnare a presedintilor birourilor sectiilor de votare din strainatate si a loctiitorilor acestora incep cu 30 de zile inaintea datei votarii, pe masura ce sunt stabilite sediile sectiilor de votare din strainatate, si se finalizeaza pana cel mai tarziu cu 15 zile inaintea datei votarii, fiind aduse la cunostinta publica prin afisare pe site-ul biroului electoral de circumscriptie pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii.


(3) In cel mult 5 zile de la data finalizarii operatiunilor de desemnare a presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate si a loctiitorilor acestora, formatiunile politice prevazute la alin. (1) care au propus candidaturi ce au ramas definitive transmit biroului electoral de circumscriptie pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii, prin mijloace electronice, listele reprezentantilor lor in biroul electoral al sectiei de votare din strainatate respective, cuprinzand numele, prenumele, telefoanele, e-mailurile si codurile numerice personale ale titularului si ale supleantilor, insotite de declaratiile lor de acceptare. O formatiune politica poate avea un titular si 2 supleanti ai acestuia pentru fiecare sectie de votare. Supleantii pot inlocui temporar titularii cand acestia nu pot participa la activitatea birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate.


(4) In cel mult 48 de ore de la data expirarii termenului prevazut la alin. (3) , presedintele biroului electoral de circumscriptie pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii completeaza birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate, ai caror presedinti si loctiitori au fost desemnati. In aceasta componenta, birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate indeplinesc toate atributiile prevazute de prezenta lege. Operatiunile de completare a birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate se consemneaza in procese-verbale care reprezinta actele de investire, fiind aduse la cunostinta publica prin afisare pe site-ul biroului electoral de circumscriptie pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii si comunicate Ministerului Afacerilor Externe si Autoritatii Electorale Permanente.


(5) Operatiunile de completare a birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate trebuie sa se finalizeze pana cel mai tarziu cu 7 zile inaintea datei votarii.


(6) In urma investirii intr-un birou electoral al sectiei de votare din strainatate, presedintele, loctiitorul si ceilalti membri sunt obligati sa indeplineasca atributiile ce le revin conform legii, acestia raspunzand pentru buna gestiune a materialelor ce le sunt predate pentru desfasurarea procesului electoral.


(7) In cazul in care numarul persoanelor propuse de formatiunile politice este insuficient pentru completarea birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate, acestea sunt completate cu cetateni romani cu drept de vot propusi de catre sefii misiunilor diplomatice sau ai oficiilor consulare, dupa caz.


(8) In situatia in care birourile electorale ale sectiilor de votare nu pot fi completate conform alin. (3) si (7) , acestea se completeaza de catre presedintele biroului electoral de circumscriptie pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii cu personal asigurat de catre Ministerul Afacerilor Externe, precum si de alte autoritati publice, la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe. Costurile deplasarii si cazarii personalului trimis in strainatate pentru a face parte din birourile electorale ale sectiilor de votare sunt suportate de catre Ministerul Afacerilor Externe.


(9) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) , daca presedintele biroului electoral al unei sectii de votare din strainatate constata, in preziua sau ziua votarii, ca numarul membrilor biroului electoral este insuficient pentru buna desfasurare a votarii, acesta poate suplimenta numarul membrilor biroului electoral respectiv, pana la cel mult 15 membri, cu aprobarea biroului electoral de circumscriptie pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii. Completarea se poate face cu supleantii propusi de catre formatiunile politice prevazute la alin. (1) sau, daca numarul acestora nu este suficient, cu orice cetatean roman cu drept de vot, fiind consemnata intr-un proces-verbal.


(10) Toate cheltuielile privind transportul, cazarea, masa si alte cheltuieli curente ale reprezentantilor formatiunilor politice in birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate se suporta de catre cei care ii desemneaza.


(11) Atunci cand numarul persoanelor propuse potrivit alin. (3) este insuficient sau cand acestea nu au confirmat pana cu 3 zile inaintea datei votarii, in scris, prin e-mail sau mesaj text, ca se vor prezenta la activitatea biroului electoral al sectiei de votare din strainatate, acesta este completat cu supleantii propusi de aceeasi formatiune politica, pana cel mai tarziu cu doua zile inaintea zilei votarii, iar daca acestia nu confirma prezenta, se completeaza, inclusiv in ziua votarii, de catre presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate, dupa informarea biroului electoral ierarhic superior, cu cetateni romani cu drept de vot propusi de catre sefii misiunilor diplomatice si ai oficiilor consulare.


(12) In cazul in care presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate nu isi indeplinesc atributiile ce le revin sau savarsesc contraventii prevazute de prezenta lege, sunt inlocuiti, de indata, la solicitarea biroului electoral ierarhic superior, cu loctiitorii acestora. In cazul in care ceilalti membri ai birourilor electorale ale sectiilor de votare nu isi indeplinesc atributiile ce le revin sau savarsesc contraventii prevazute de prezenta lege, sunt inlocuiti, de indata, de catre presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate, dupa informarea biroului electoral ierarhic superior, cu cetateni romani cu drept de vot propusi de catre sefii misiunilor diplomatice si ai oficiilor consulare.


(13) Cetatenii romani cu drept de vot prevazuti la alin. (8) , (9) si (11) trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute la art. 16 alin. (1) , dovedite prin declaratie pe propria raspundere.


Art. 18


Birourile electorale ale sectiilor de votare au urmatoarele atributii:


a) primesc de la primari, pe baza de proces-verbal, un exemplar al listelor electorale permanente, in preziua votarii;


b) primesc de la primari buletinele de vot, stampila de control si stampilele cu mentiunea "VOTAT", formularele pentru incheierea proceselor-verbale si alte materiale necesare desfasurarii procesului electoral, precum si doua buletine de vot, cate unul pentru alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, anulate de catre presedintele biroului electoral de circumscriptie, pe care le vor afisa intr-un loc vizibil, in ziua premergatoare alegerilor; birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate primesc aceste materiale din partea biroului electoral de circumscriptie pentru cetatenii romanii cu domiciliul sau resedinta in afara tarii, pe baza de proces-verbal, cu sprijin logistic din partea Ministerului Afacerilor Externe;


c) conduc operatiunile de votare, iau toate masurile de ordine in localul sectiei de votare si in jurul acestuia;


d) numara voturile si consemneaza rezultatele votarii;


e) rezolva intampinarile referitoare la propria lor activitate;


f) inainteaza birourilor electorale de circumscriptie sau oficiului electoral de sector procesele-verbale cuprinzand rezultatele votarii, prin mijloace electronice si pe suport hartie, buletinele de vot intrebuintate si necontestate, buletinele de vot nule si pe cele contestate, impreuna cu contestatiile depuse si materialele la care acestea se refera, precum si listele electorale utilizate in cadrul sectiei de votare, indosariate pe tipuri de liste; birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate predau aceste materiale, cu exceptia buletinelor de vot intrebuintate si necontestate, biroului electoral de circumscriptie pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii, pe baza de proces-verbal, cu sprijin logistic din partea Ministerului Afacerilor Externe, iar in cazul in care acesta si-a incetat activitatea, Tribunalului Bucuresti;


g) predau prefectului, pe baza de proces-verbal, buletinele de vot anulate si neutilizate, stampilele si celelalte materiale utilizate in desfasurarea votarii; birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate predau aceste materiale, precum si buletinele de vot intrebuintate si necontestate misiunii diplomatice sau oficiului consular;


h) elibereaza fiecarui reprezentant al partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale si organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din componenta biroului cate o copie de pe fiecare proces-verbal, certificata de presedintele biroului electoral al sectiei de votare;


i) elibereaza, la cererea atat a observatorilor organizatiilor neguvernamentale, cat si a reprezentantilor presei acreditati pe langa respectivele sectii de votare, prin presedintele sectiei de votare, cate o copie a fiecarui proces-verbal care consemneaza rezultatul alegerilor in sectia respectiva;


j) verifica, prin mijloace electronice, indeplinirea conditiilor prevazute de lege pentru exercitarea dreptului de vot, precum si corelatiile din procesele-verbale de consemnare a rezultatelor votarii, conform procedurii stabilite prin hotarare a Biroului Electoral Central.


Art. 19


(1) Partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri conform prezentei legi, precum si candidatii independenti pot contesta modul de formare si componenta birourilor electorale, in cel mult 48 de ore de la expirarea termenului de constituire sau, dupa caz, de completare a acestor birouri.


(2) Contestatiile se depun la si se solutioneaza de catre organismul electoral constituit la nivelul imediat superior celui la care functioneaza biroul la care se refera contestatia sau de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, in cazul in care contestatia se refera la Biroul Electoral Central, in termen de cel mult doua zile de la inregistrare. Decizia organismului electoral sau, dupa caz, hotararea data de Inalta Curte de Casatie si Justitie este definitiva.


CAPITOLUL III:Sectiile de votare


Art. 20


(1) Autoritatea Electorala Permanenta administreaza Registrul sectiilor de votare din tara, care reprezinta o baza de date centralizata privind delimitarea, numerotarea, sediile si dotarea sectiilor de votare. Registrul sectiilor de votare este public.


(2) In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Autoritatea Electorala Permanenta aduce la cunostinta publica Registrul sectiilor de votare din tara, pe baza evidentelor detinute de catre Autoritatea Electorala Permanenta la data intrarii in vigoare a prezentei legi.


(3) Delimitarea sectiilor de votare din tara si stabilirea sediilor acestora se actualizeaza de catre primari, prin dispozitie, numai cu avizul conform al Autoritatii Electorale Permanente.


(4) Numerotarea sectiilor de votare din tara se actualizeaza de catre Autoritatea Electorala Permanenta la nivelul fiecarui judet, respectiv al municipiului Bucuresti, incepand cu localitatea resedinta de judet si continuand cu cele din municipii, orase si comune, in ordinea alfabetica a acestora. In municipiile cu subdiviziuni administrativ-teritoriale, numerotarea se face cu respectarea ordinii acestor subdiviziuni, prevazuta de lege.


(5) Pana cel mai tarziu cu 30 de zile inaintea datei votarii, primarii aduc la cunostinta publica, cu ajutorul prefectilor, delimitarea si numerotarea fiecarei sectii de votare din tara, precum si sediile acestora, in conditiile stabilite de Autoritatea Electorala Permanenta, prin hotarare.


Art. 21


(1) Sectiile de votare din tara raman fixe, cu exceptia modificarilor ce necesita actualizarea. Modificarile de orice natura, inclusiv cele intervenite in structura unitatilor administrativ-teritoriale sau in planul urbanistic al localitatilor, se comunica de catre primari, de indata, Autoritatii Electorale Permanente.


(2) Metodologia de avizare a actualizarii delimitarii sectiilor de votare din tara si a stabilirii sediilor acestora, din punctul de vedere al indeplinirii conditiilor prevazute de prezenta lege, se stabileste prin hotarare a Autoritatii Electorale Permanente.


(3) In delimitarea unei sectii de votare din tara pot fi incluse, dupa caz, unitati administrativ-teritoriale in integralitatea lor ori numai anumite localitati componente ale acestora, artere intregi ori numai segmente ale acestora, imobile izolate ori grupate in diferite moduri.


(4) Includerea in delimitarea sectiilor de votare din tara a altor elemente decat cele prevazute la alin. (3) poate fi facuta numai in cazul in care in localitatea respectiva nu au fost atribuite tip si/sau denumiri de artera, numere administrative ori acestea au fost realizate necorespunzator.


(5) Sectiile de votare din tara trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii:


a) sectiile de votare nu pot depasi limitele unitatilor administrativ-teritoriale;


b) aceeasi adresa a unui alegator nu poate fi arondata la mai multe sectii de votare;


c) numarul de alegatori arondati unei sectii de votare nu poate depasi cifra de 2.000;


d) numarul de alegatori arondati unei sectii de votare nu poate fi mai mic de 50;


e) distanta dintre sediul sectiei de votare si domiciliul/resedinta alegatorului sa nu depaseasca, de regula, 3 kilometri;


f) aria teritoriala a sectiei de votare trebuie sa fie, de regula, compacta.


Art. 22


(1) Dispozitiile primarilor privind actualizarea delimitarii sectiilor de votare trebuie sa respecte urmatoarele cerinte:


a) sa utilizeze tipul si denumirea oficiale ale unitatilor administrativ-teritoriale, ale localitatilor componente sau ale satelor apartinatoare, ale arterelor, ale numerelor administrative, ale numerelor si/sau denumirilor blocurilor, cu respectarea nomenclatoarelor si a codificarilor utilizate de catre autoritatile si institutiile publice;


b) sa utilizeze, pe cat posibil, indicativul de stare al arterelor, respectiv istoricul acestora;


c) sa includa toate arterele existente, conform nomenclatorului stradal aprobat prin hotarare a consiliului local;


d) sa includa toate arterele desfiintate care sunt mentionate in actele de identitate sau in dovezile de resedinta.


(2) Delimitarea sectiilor de votare se realizeaza utilizand urmatoarele niveluri:


a) comuna, oras, municipiu;


b) sector, in cazul municipiului Bucuresti;


c) localitate componenta, sat apartinator sau sat component;


d) artera;


e) numar administrativ;


f) numar/denumire imobil;


g) numar/denumire scara;


h) numar apartament.


Art. 221


Primarii au obligatia de a asigura accesibilitatea localurilor de vot, conform metodologiei aprobate prin hotarare a Autoritatii Electorale Permanente.


Art. 23


(1) In statele unde isi au sediile misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei se organizeaza, de regula, in sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, sectiilor consulare, daca acestea functioneaza in sedii diferite si institutelor culturale, una sau mai multe sectii de votare pentru alegatorii care voteaza in strainatate.


(2) Cu acordul autoritatilor din tara respectiva pot fi organizate sectii de votare si in alte locuri decat cele prevazute de alin. (1) .


(3) In afara sectiilor de votare prevazute la alin. (1) si (2) pot fi organizate, cu acordul autoritatilor din tara respectiva, sectii de votare pentru localitatile sau grupurile de localitati in care au optat sa voteze cel putin 100 de alegatori, conform art. 42 alin. (2) .


(4) In termen de cel mult 5 zile de la data expirarii termenului prevazut la art. 42 alin. (2) , Autoritatea Electorala Permanenta comunica Ministerului Afacerilor Externe localitatile din strainatate in care trebuie sa fie infiintate sectii de votare potrivit alin. (3) , precum si numarul acestora.


(5) In termen de cel mult 15 zile de la data expirarii termenului prevazut la alin. (4) , Ministerul Afacerilor Externe transmite Autoritatii Electorale Permanente proiectul listei sediilor sectiilor de votare din strainatate prevazute la alin. (1) -(4) .


(5) Incepand cu a cincisprezecea zi din perioada electorala pana cel mai tarziu cu 20 de zile inaintea datei votarii, Ministerul Afacerilor Externe comunica Autoritatii Electorale Permanente, in mod esalonat, propunerile misiunilor diplomatice si oficiilor consulare privind sediile sectiilor de votare din strainatate prevazute la alin. (1) -(4) , de indata ce acestea sunt finalizate.


(6) Lista prevazuta la alin. (5) va fi insotita de urmatoarele documente:


a) sinteza consultarilor cu misiunile diplomatice si oficiile consulare;


b) sinteza consultarilor cu persoane care reprezinta cetateni romani aflati in strainatate si criteriile utilizate pentru selectia acestora;


c) nota justificativa privind cazurile in care nu vor mai fi organizate sectii de votare organizate la alegeri anterioare, daca este cazul;


d) nota logistica privind fiecare local de vot, conform modelului stabilit de Autoritatea Electorala Permanenta;


e) informatiile furnizate de autoritatile straine competente privind numarul cetatenilor romani cu domiciliul, resedinta sau alte forme de inregistrare in strainatate, defalcat pe state.


(7) In termen de cel mult 5 zile de la data comunicarii prevazute la alin. (5) , Autoritatea Electorala Permanenta stabileste, prin hotarare, sediile sectiilor de votare din strainatate.


(7) In termen de cel mult 3 zile de la data fiecarei comunicari prevazute la alin. (5) , Autoritatea Electorala Permanenta aproba, prin hotarare, propunerile misiunilor diplomatice si oficiilor consulare privind sediile sectiilor de votare din strainatate. In cel mult 3 zile de la data ultimei comunicari, Autoritatea Electorala Permanenta aduce la cunostinta publica lista finala a sediilor sectiilor de votare din strainatate.


(8) Activitatile de coordonare a pregatirii si organizarii procesului de votare in strainatate sunt asigurate de catre biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate, cu sprijinul logistic al Ministerului Afacerilor Externe.


CAPITOLUL IV:Registrul electoral si listele electorale


SECTIUNEA 1:Registrul electoral


Art. 24


(1) Registrul electoral este un sistem informatic national de inregistrare si actualizare a datelor de identificare a cetatenilor romani cu drept de vot si a informatiilor privind arondarea acestora la sectiile de votare.


(2) Registrul electoral functioneaza in vederea asigurarii urmatoarelor obiective:


a) inregistrarea si actualizarea datelor de identificare a cetatenilor romani cu drept de vot;


b) realizarea comunicarilor prevazute de lege privind datele de identificare a alegatorilor si arondarea acestora la sectiile de votare;


c) arondarea cetatenilor romani cu drept de vot la sectiile de votare;


d) realizarea listelor electorale permanente;


e) realizarea comunicarilor prevazute de lege privind actualizarea listelor electorale permanente.


Art. 25


(1) Registrul electoral este structurat pe judete, municipii, orase, comune, pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in tara, iar pentru cei cu domiciliul sau resedinta in strainatate, pe state si localitati.


(2) Fiecare alegator figureaza in Registrul electoral o singura data, fiind arondat la o singura sectie de votare.


Art. 26


(1) Persoanele autorizate sa efectueze operatiuni in Registrul electoral cuprinzand cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in tara sunt primarii sau persoanele desemnate de catre primari, prin dispozitie, conform legii. Persoanele autorizate sa efectueze operatiuni in Registrul electoral cuprinzand cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate sunt persoanele desemnate de catre Autoritatea Electorala Permanenta. Ministerul Afacerilor Externe poate desemna, cu avizul Autoritatii Electorale Permanente, persoane autorizate sa efectueze interogari in Registrul electoral cuprinzand cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate.


(2) Persoanele imputernicite prin ordin al presedintelui Autoritatii Electorale Permanente efectueaza, in Registrul electoral, operatiuni de competenta Autoritatii Electorale Permanente.


(3) Persoanele autorizate asigura actualizarea, in Registrul electoral, a informatiilor privind cetatenii romani cu drept devot, precum si a informatiilor privind arondarea acestora la sectiile de votare.


(4) Persoanele autorizate au acces la toate datele si informatiile necesare actualizarii Registrul electoral, detinute la nivelul primariei si al serviciului public comunitar local al unitatii administrativ-teritoriale respective.


(5) Persoanele autorizate beneficiaza de 5 clase de salarizare succesive suplimentare fata de clasa detinuta, fara a depasi in total numarul de clase de salarizare prevazut la art. 10 alin. (2) din Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare.


(6) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, persoanele autorizate beneficiaza de o majorare a salariului de baza avut, corespunzator celor 5 clase de salarizare succesive suplimentare multiplicat cu procentul prevazut la art. 10 alin. (5) din Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.


Art. 27


(1) Orice alegator poate solicita primarului unitatii administrativ-teritoriale unde isi are domiciliul sau resedinta, dupa caz, prin cerere scrisa, datata si semnata, cuprinzand numele, prenumele, codul numeric personal si adresa de domiciliu, respectiv Ministerului Afacerilor Externe, daca are domiciliul sau resedinta in strainatate, informatii cu privire la propriile date cu caracter personal inscrise in Registrul electoral.


(2) Raspunsurile la cererile prevazute la alin. (1) se comunica in termen de 15 zile de la data primirii cererii.


Art. 28


(1) Accesul unei persoane autorizate in Registrul electoral se face prin utilizarea datelor de autentificare furnizate de Autoritatea Electorala Permanenta sau prin utilizarea unei semnaturi electronice extinse bazate pe un certificat calificat eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat, generata prin intermediul unui dispozitiv securizat de creare a semnaturii si care permite identificarea certa a persoanei autorizate.


(2) Primarii si Ministerul Afacerilor Externe transmit lista persoanelor desemnate in vederea autorizarii Autoritatii Electorale Permanente, in termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.


(3) Persoanele autorizate nu mai au drept de acces in Registrul electoral pe durata suspendarii mandatului, a raporturilor de munca ori de serviciu sau dupa incetarea mandatului, a raporturilor de munca ori de serviciu, dupa caz.


(4) Cazurile de inlocuire a persoanelor autorizate de catre primari sunt transmise Autoritatii Electorale Permanente in cel mult 5 zile lucratoare de la data producerii acestora.


Art. 29


(1) Raspunderea pentru asigurarea confidentialitatii datelor cu caracter personal si a securitatii prelucrarilor in Registrul electoral revine Autoritatii Electorale Permanente, persoanelor autorizate si persoanelor imputernicite prevazute la art. 26.


(2) Datele si informatiile continute in Registrul electoral sunt destinate exclusiv proceselor electorale.


Art. 30


(1) Persoanele autorizate, conform legii, efectueaza operatiuni in Registrul electoral si au acces la datele si informatiile din Registrul electoral numai pentru unitatea administrativ-teritoriala sau subdiviziunea administrativ-teritoriala pe raza careia isi desfasoara activitatea, cu exceptiile prevazute de prezenta lege.


(2) Persoanele imputernicite prin ordin al presedintelui Autoritatii Electorale Permanente asigura efectuarea comunicarilor prevazute de prezenta lege prin intermediul Registrului electoral.


Art. 31


(1) Autoritatea Electorala Permanenta elaboreaza si adopta instructiuni privind masurile de securitate in legatura cu gestionarea si utilizarea Registrului electoral, care vizeaza:


a) controlul accesului la echipamente si la sistemul informatic, pentru a impiedica accesul persoanelor neautorizate la echipamentele de efectuare a operatiunilor in Registrul electoral;


b) controlul suportului de date pentru a impiedica citirea, copierea, modificarea sau stergerea suportului de date in mod neautorizat;


c) controlul stocarii pentru a impiedica introducerea neautorizata de date si inspectarea, modificarea sau stergerea neautorizata a datelor;


d) controlul utilizarii pentru a impiedica utilizarea sistemelor de prelucrare automata a datelor de catre persoane neautorizate cu ajutorul echipamentelor de transmitere a datelor;


e) controlul accesului la date pentru a limita accesul persoanelor autorizate sa utilizeze Registrul electoral, numai la datele pentru care au fost autorizate;


f) controlul introducerii de date pentru a se asigura ca este posibil ulterior sa se verifice si sa se stabileasca ce date au fost introduse in Registrul electoral, cand si de catre cine au fost introduse datele;


g) controlul transportului si transferului de date pentru a impiedica citirea, copierea, modificarea sau stergerea neautorizata a datelor in timpul transmiterii acestora sau in timpul transportului de suporturi de date, prin intermediul masurilor tehnice de securizare;


h) controlul comunicatiilor aferente Registrului electoral, astfel incat sa se poata asigura verificarea si stabilirea autoritatilor/organismelor carora li s-au transmis sau li se pot transmite datele cu caracter personal, folosind echipamentele de comunicatii.


(2) In vederea indeplinirii atributiilor privind administrarea si suportul tehnic necesar functionarii Registrului electoral, coordonarea si indrumarea metodologica a persoanelor autorizate sa opereze in Registrul electoral, precum si controlul respectarii dispozitiilor legale incidente in domeniu, Autoritatea Electorala Permanenta adopta masuri tehnice, operative si de procedura, potrivit urmatoarelor principii:


a) confidentialitate - asigurarea accesului la informatii numai pentru persoanele autorizate in functie de competente;


b) integritate - asigurarea exactitatii si caracterului complet al informatiilor, precum si a metodelor de prelucrare;


c) disponibilitate - asigurarea accesului la informatii in termenul solicitat;


d) identificare si autentificare - asigurarea identificarii si autentificarii tuturor persoanelor autorizate in mod corespunzator, in functie de competente, inainte de orice operatiune;


e) autorizare - autorizarea participantilor in vederea accesarii datelor din Registrul electoral in functie de competente.


(3) Autoritatea Electorala Permanenta este autorizata sa ia masuri pentru prevenirea pierderii informatiilor si asigurarea recuperarii acestora in cazuri fortuite sau de forta majora.


(4) Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica - CERT-RO realizeaza auditari ale securitatii Registrului electoral, in mod gratuit.


Art. 32


Accesul si operatiunile in Registrul electoral se realizeaza prin intermediul retelei de internet.


Art. 33


(1) Datele care se inscriu in Registrul electoral pentru fiecare alegator cu domiciliul in Romania sunt urmatoarele:


a) numele si prenumele, precum si numele avut inaintea casatoriei sau a modificarii administrative a numelui;


b) data nasterii;


c) locul nasterii;


d) codul numeric personal;


e) tara in care isi are resedinta, daca este cazul;


f) adresa de domiciliu;


g) adresa de resedinta, in tara, precum si perioada de valabilitate a acesteia;


h) seria si numarul actului de identitate;


i) data emiterii actului de identitate;


j) data expirarii actului de identitate;


k) numarul sectiei de votare.


(2) Datele care se inscriu in Registrul electoral pentru fiecare alegator care si-a stabilit domiciliul in strainatate sunt urmatoarele:


a) numele si prenumele, precum si numele avut inaintea casatoriei sau a modificarii administrative a numelui;


b) data nasterii;


c) locul nasterii;


d) codul numeric personal;


e) adresa de domiciliu;


f) numarul pasaportului;


g) data eliberarii pasaportului;


h) data expirarii pasaportului.


(3) In plus fata de datele mentionate la alin. (2) , pentru fiecare alegator care si-a stabilit domiciliul in strainatate si care locuieste temporar in Romania se inscriu urmatoarele date:


a) adresa de resedinta din Romania;


b) seria si numarul cartii de identitate provizorii;


c) data emiterii cartii de identitate provizorii;


d) data expirarii cartii de identitate provizorii.


(4) In plus fata de datele mentionate la alin. (1) , pentru fiecare alegator cu domiciliul in Romania care si-a stabilit resedinta in strainatate se pot inscrie adresa de resedinta din strainatate, optiunea pentru votul prin corespondenta si codul postal al adresei de resedinta din strainatate.


(5) In plus fata de datele mentionate la alin. (1) , pentru fiecare alegator cu domiciliul in strainatate care si-a stabilit resedinta in alta tara se pot inscrie adresa de resedinta din strainatate, optiunea pentru votul prin corespondenta si codul postal al adresei de domiciliu sau al adresei de resedinta din strainatate.


Art. 34


In plus fata de datele prevazute la art. 33, in Registrul electoral se poate inscrie si adresa de e-mail furnizata de catre alegatori. Aceste informatii vor fi vizualizate si utilizate exclusiv de catre Autoritatea Electorala Permanenta.


Art. 35


(1) Inscrierea in Registrul electoral a cetatenilor romani care au implinit sau implinesc varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv se face, din oficiu, de catre Autoritatea Electorala Permanenta, pe baza comunicarii Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date.


(2) Dupa dobandirea cetateniei romane, persoanele care au 18 ani impliniti sunt inscrise in Registrul electoral, din oficiu, de catre Autoritatea Electorala Permanenta, pe baza comunicarii Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date.


Art. 36


Radierea din Registrul electoral a unui alegator se face in caz de deces, de pierdere a cetateniei romane, de interzicere a exercitarii dreptului de a alege sau de punere sub interdictie.


Art. 37


(1) Radierea alegatorilor cu domiciliul in Romania din Registrul electoral in caz de deces se face din oficiu, pe baza actelor sau comunicarilor oficiale, ori la cererea persoanei interesate, pe baza certificatului de deces, numai de catre persoanele autorizate.


(2) Radierea din oficiu a alegatorilor decedati cu domiciliul in Romania se face de catre persoanele autorizate din unitatea administrativ-teritoriala in a carei raza teritoriala s-a intocmit actul de deces, inclusiv pentru alegatorii care nu au domiciliul in unitatea administrativ-teritoriala respectiva, in termen de 48 de ore de la data emiterii actului de deces.


(3) Radierea din oficiu a alegatorilor decedati cu domiciliul in Romania se poate realiza si pe baza comunicarii Autoritatii Electorale Permanente efectuate prin intermediul Registrului electoral.


(4) Orice persoana interesata poate solicita primarului unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza teritoriala alegatorul decedat cu domiciliul in Romania a avut ultimul domiciliu radierea acestuia din Registrul electoral, pe baza unei cereri scrise, datate si semnate, insotite de certificatul de deces in copie, depuse personal sau prin posta. Radierea se realizeaza in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii.


(5) Orice persoana interesata poate adresa primarului o sesizare scrisa, datata si semnata, privind cazul in care in listele electorale permanente se regaseste un alegator decedat cu ultimul domiciliu in unitatea administrativ-teritoriala respectiva. Cererea va cuprinde numele, prenumele si codul numeric personal al persoanei decedate sau alte date relevante privind identitatea persoanei decedate.


(6) In cazul prevazut la alin. (5) , primarul, prin aparatul de specialitate al acestuia, are obligatia de a verifica informatiile existente in registrul de stare civila, precum si in celelalte evidente gestionate. Radierea se realizeaza, daca este cazul, in termen de cel mult 10 zile lucratoare de la data inregistrarii sesizarii.


(7) Radierea alegatorului cu domiciliul in strainatate din Registrul electoral in caz de deces se face, din oficiu, pe baza actelor sau comunicarilor oficiale sau la cererea persoanei interesate, pe baza certificatului de deces, in copie, de catre persoanele autorizate sau Autoritatea Electorala Permanenta, dupa caz. Prevederile alin. (2) -(6) se aplica in mod corespunzator.


Art. 38


La pierderea cetateniei romane, persoanele care au 18 ani impliniti sunt radiate din Registrul electoral, din oficiu, de catre Autoritatea Electorala Permanenta, pe baza comunicarii Autoritatii Nationale pentru Cetatenie.


Art. 39


(1) In cazul interzicerii exercitarii dreptului de a alege, alegatorii sunt radiati din Registrul electoral pe durata pedepsei, din oficiu, de persoana autorizata din unitatea administrativ-teritoriala de domiciliu, in termen de 24 de ore de la data comunicarii de catre instanta judecatoreasca a copiei de pe dispozitivul hotararii, transmisa conform art. 562 din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, cu modificarile si completarile ulterioare, si art. 29 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a masurilor educative si a altor masuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.


(2) In cazul punerii sub interdictie, alegatorii sunt radiati din Registrul electoral din oficiu de persoana autorizata din unitatea administrativ-teritoriala de domiciliu pe baza comunicarii prin intermediul Registrului electoral, efectuate de catre persoana autorizata din unitatea administrativ-teritoriala unde nasterea celui pus sub interdictie judecatoreasca este inregistrata, in termen de 24 de ore de la data comunicarii de catre instanta judecatoreasca a copiei legalizate a hotararii, transmise conform art. 941 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata.


(3) Radierea din Registrul electoral a alegatorilor carora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau care au fost pusi sub interdictie se poate realiza de persoana autorizata din unitatea administrativ-teritoriala de domiciliu si pe baza comunicarii acestor cazuri de catre Autoritatea Electorala Permanenta prin intermediul Registrului electoral.


(4) La expirarea duratei pedepsei privind interzicerea exercitarii dreptului de a alege, alegatorii sunt reinscrisi, in mod automat, in Registrul electoral.


(5) Radierea alegatorului cu domiciliul in strainatate din Registrul electoral, in cazul interzicerii exercitarii dreptului de a alege sau al punerii sub interdictie, se face de persoana autorizata din unitatea administrativ-teritoriala unde acesta si-a avut ultimul domiciliu. Prevederile alin. (1) -(4) se aplica in mod corespunzator.


Art. 40


(1) Pentru clarificarea unor situatii punctuale privind anumite persoane inscrise in Registrul electoral, aflate in unul dintre cazurile prevazute la art. 37, respectiv art. 39, primarul se poate adresa serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor care deserveste unitatea administrativ - teritoriala pe raza careia domiciliaza persoana in cauza, in vederea obtinerii informatiilor necesare actualizarii Registrului electoral.


(2) In situatia prevazuta la alin. (1) , serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor are obligatia de a raspunde cererii primarului in cel mult 5 zile lucratoare de la data inregistrarii acesteia.


Art. 41


(1) Modificarile in Registrul electoral referitoare la schimbarea domiciliului in Romania se efectueaza din oficiu, potrivit actelor normative in vigoare care reglementeaza activitatea de evidenta a persoanelor.


(2) Actualizarea in Registrul electoral a datelor privind domiciliul se realizeaza de catre persoanele autorizate, in termen de cel mult 24 de ore la data comunicarii prin intermediul Registrului electoral a modificarilor privind domiciliul de catre Autoritatea Electorala Permanenta.


(3) Actualizarea in Registrul electoral a datelor privind schimbarea numelui se realizeaza de catre persoanele autorizate, in termen de cel mult 24 de ore de la data comunicarii in Registrul electoral de catre Autoritatea Electorala Permanenta a modificarilor privind numele alegatorilor.


Art. 42


(1) Pana cel mai tarziu cu 45 de zile inaintea datei alegerilor, alegatorul inscris in Registrul electoral cu adresa de domiciliu poate sa adreseze primarului unitatii administrativ-teritoriale de resedinta, prin posta sau personal, o cerere scrisa, datata si semnata, cuprinzand numele, prenumele si adresa de domiciliu, pentru inscrierea sa cu adresa de resedinta in Registrul electoral pentru scrutinul respectiv, insotita de o copie a actului de identitate si o copie a dovezii de resedinta.


(2) Incepand cu data de 1 aprilie a anului in care au loc alegeri parlamentare la termen si pana la data expirarii a cel mult 15 zile de la data inceperii perioadei electorale, alegatorul, care doreste sa voteze in strainatate la alegerile parlamentare, se poate inregistra in Registrul electoral ca alegator in strainatate, prin intermediul unui formular on-line, aflat pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente, in care va inscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea si statul unde opteaza sa voteze, la care anexeaza copia scanata sau fotografia actului de identitate.


(3) Fiecare alegator inscris in Registrul electoral cu domiciliul sau resedinta in strainatate este arondat unei singure sectii de votare.


(4) Modelele cererilor prevazute la alin. (1) si (2) sunt stabilite prin hotarare a Autoritatii Electorale Permanente.


(5) Alegatorii inscrisi in Registrul electoral cu domiciliul in tara si cu resedinta in strainatate, precum si cei cu domiciliul in strainatate voteaza numai la sectia de votare unde au fost arondati, cu exceptiile prevazute de prezenta lege.


(6) - Art. 42, alin. (6) din titlul I, capitolul IV, sectiunea 1 a fost abrogat la 19-sep-2020 de Art. I, punctul 9. din Legea 202/2020


Art. 43


Documentele prevazute la art. 42 alin. (2) se transmit Autoritatii Electorale Permanente de catre misiunile diplomatice sau oficiile consulare, dupa caz, in termen de 24 de ore de la primire, cu aplicarea in mod corespunzator a procedurii prevazute la art. 93 alin. (11) .


Art. 44


(1) Operatiunile de actualizare a Registrului electoral prevazute la art. 42 alin. (1) se efectueaza de catre persoanele autorizate, in termen de cel mult 10 zile lucratoare de la data inregistrarii solicitarii.


(2) Operatiunile de actualizare a Registrului electoral prevazute la art. 42 alin. (2) se efectueaza de catre persoanele imputernicite, prin ordin al presedintelui Autoritatii Electorale Permanente, in termen de cel mult 10 zile lucratoare de la data inregistrarii solicitarii.


Art. 45


(1) Arondarea alegatorilor la sectiile de votare din tara se realizeaza in mod automat, prin intermediul Registrului electoral, pe baza mentiunilor privind domiciliul sau resedinta din actul de identitate sau din documentele care dovedesc resedinta, conform prezentei legi.


(2) In cazul in care mentiunile privind domiciliul sau resedinta din actul de identitate nu permit arondarea automata a alegatorilor cu domiciliul sau resedinta in tara, persoana autorizata asigura arondarea manuala a acestora in baza informatiilor detinute la nivelul primariei, cu respectarea criteriilor prevazute de prezenta lege.


(3) Pentru aplicarea alin. (2) pot fi utilizate orice surse oficiale de date privind identitatea alegatorilor si teritoriul unitatii administrativ-teritoriale, gestionate la nivelul primariei.


(4) In cazul in care informatiile prevazute la alin. (2) sunt insuficiente pentru arondarea manuala a alegatorilor, acestia vor fi arondati alfabetic la sectiile de votare, cu respectarea criteriilor prevazute de prezenta lege.


(5) In cazul in care arondarea alegatorilor cu domiciliul sau resedinta in tara nu este posibila potrivit alin. (1) -(4) , acestia urmeaza a fi repartizati la prima sectie de votare a localitatii respective.


(6) Arondarea alegatorilor la sectiile de votare organizate in strainatate se face de catre persoanele imputernicite prin ordin al presedintelui Autoritatii Electorale Permanente, pe baza datelor si informatiilor furnizate de catre alegatori conform art. 42 alin. (2) .


Art. 46


(1) Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne comunica Autoritatii Electorale Permanente, conform formatului si termenelor stabilite prin protocol, datele prevazute la art. 33 alin. (1) lit. a) -j) si alin. (3) , cazurile de interzicere a exercitarii drepturilor electorale si cazurile de punere sub interdictie, actualizari intervenite in datele personale ale cetatenilor romani cu drept de vot si informatii privind persoanele decedate, respectiv cele cu mentiuni de deces, inregistrate in Registrul national de evidenta a persoanelor.


(2) Directia Generala de Pasapoarte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne comunica Autoritatii Electorale Permanente, conform formatului si termenelor stabilite prin protocol, datele prevazute la art. 33 alin. (2) .


(3) Autoritatea Nationala pentru Cetatenie comunica Autoritatii Electorale Permanente, conform formatului si termenelor stabilite prin protocol, situatia nominala a persoanelor care si-au pierdut cetatenia romana, precum si a persoanelor care au varsta de peste 18 ani si au dobandit cetatenia romana.


Art. 47


(1) Alegatorii au dreptul sa verifice inscrierea in Registrul electoral. Intampinarile impotriva omisiunilor, a inscrierilor gresite si a oricaror erori din Registrul electoral se depun la birourile judetene sau la filialele Autoritatii Electorale Permanente, aceasta fiind obligata sa se pronunte, prin decizie, in cel mult 3 zile de la data inregistrarii.


(2) Contestatiile impotriva deciziilor date conform alin. (1) se solutioneaza, in cel mult 3 zile de la data inregistrarii, de catre judecatoria in a carei raza teritoriala domiciliaza alegatorul, prin hotarare definitiva.


(3) Contestatiile impotriva deciziilor privind alegatorii cu domiciliul in strainatate, date conform alin. (1) , se solutioneaza, in cel mult 3 zile de la data inregistrarii, de catre Judecatoria Sectorului 1 al Municipiului Bucuresti, prin hotarare definitiva.


SECTIUNEA 2:Listele electorale


Art. 48


Listele electorale cuprind cetatenii cu drept de vot inscrisi in Registrul electoral. Acestea sunt permanente si suplimentare.


Art. 49


(1) Listele electorale permanente din tara se intocmesc si se tiparesc de catre primari, pe sectii de votare, pe baza datelor si informatiilor cuprinse in Registrul electoral.


(2) Alegatorii romani care au facut cereri prevazute la art. 42 alin. (2) sunt inscrisi in listele electorale permanente din strainatate.


(3) Listele electorale permanente din strainatate se intocmesc si se tiparesc de catre Autoritatea Electorala Permanenta si se transmit biroului electoral pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii, in termen de 5 zile de la data expirarii termenului prevazut la art. 23 alin. (7) .


(4) Pana cel mai tarziu cu 10 zile inaintea datei alegerilor, dar nu mai tarziu de 24 de ore de la solicitare, primarii sunt obligati sa puna la dispozitia partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale si organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri, la cererea si pe cheltuiala acestora, un extras din Registrul electoral, cuprinzand alegatorii din respectiva unitate administrativ-teritoriala, respectiv numele, prenumele, data nasterii si domiciliul, precum si sectia de votare la care au fost arondati, pe suport electronic sau hartie.


(5) Listele electorale permanente cuprinzand alegatorii cu domiciliul sau resedinta in Romania se tiparesc de catre primari, in doua exemplare, pana cel mai tarziu cu 3 zile inaintea datei alegerilor, si cuprind: numele si prenumele alegatorului, codul numeric personal, domiciliul sau resedinta, dupa caz, seria si numarul actului de identitate, numarul circumscriptiei electorale, numarul sectiei de votare si o rubrica destinata semnaturii alegatorului. Listele electorale permanente cuprinzand alegatorii cu domiciliul sau resedinta in Romania se semneaza de primar si de secretarul unitatii administrativ-teritoriale. Un exemplar se pastreaza de catre secretarul unitatii administrativ-teritoriale, iar un exemplar se preda birourilor electorale ale sectiilor de votare.


(6) Listele electorale permanente din strainatate cuprind: numele si prenumele alegatorului, codul numeric personal, domiciliul sau resedinta din strainatate, dupa caz, seria si numarul actului de identitate, numarul circumscriptiei electorale, numarul sectiei de votare si o rubrica destinata semnaturii alegatorului. Listele electorale permanente din strainatate se semneaza de catre imputernicitii presedintelui Autoritatii Electorale Permanente.


Art. 50


(1) Autoritatea Electorala Permanenta comunica Biroului Electoral Central, in cel mult 24 de ore de la data constituirii acestuia, numarul alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si numarul minim intreg nerotunjit de semnaturi necesar pentru sustinerea candidaturilor la nivel national, precum si in fiecare circumscriptie electorala.


(2) In termen de 24 de ore de la data constituirii birourilor electorale de circumscriptie, Biroul Electoral Central comunica acestora informatiile prevazute la alin. (1) .


(3) Toate comunicarile se aduc de indata la cunostinta publica, prin publicare pe site-ul Biroului Electoral Central sau pe site-urile birourilor electorale de circumscriptie, dupa caz.


Art. 51


(1) Listele electorale suplimentare se intocmesc in cazurile prevazute de prezenta lege si vor cuprinde elementele prevazute la art. 49 alin. (5) sau (6) , dupa caz. Listele electorale suplimentare se semneaza de presedintele biroului electoral al sectiei de votare unde au fost intocmite.


(2) In listele electorale suplimentare utilizate in sectiile de votare din tara vor fi trecute, de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, urmatoarele persoane:


a) persoanele care se prezinta la vot si fac dovada ca au domiciliul sau resedinta pe raza sectiei de votare respective, insa au fost omise din lista electorala permanenta;


b) persoanele care se prezinta la vot si fac dovada ca au resedinta pe raza sectiei de votare respective, insa nu au facut cereri de inscriere in Registrul electoral cu adresa de resedinta;


c) persoanele care in ziua votarii se afla in alta unitate administrativ-teritoriala decat cea unde isi au domiciliul sau resedinta si care fac dovada ca au domiciliul sau resedinta pe raza circumscriptiei electorale in care se afla sectia de votare respectiva;


d) membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare si operatorii de calculator, daca au domiciliul sau resedinta pe raza circumscriptiei electorale in care se afla sectia de votare respectiva;


e) persoanele insarcinate cu mentinerea ordinii sau cu verificarea dispozitivului de mentinere a ordinii, daca au domiciliul sau resedinta pe raza circumscriptiei electorale in care se afla sectia de votare respectiva;


f) candidatii, daca acestia candideaza in circumscriptia electorala respectiva.


(3) In listele electorale suplimentare utilizate in sectiile de votare din strainatate vor fi trecute, de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, urmatoarele persoane:


a) persoanele care se prezinta la vot la sectiile de votare organizate in strainatate si care fac dovada ca au domiciliul sau resedinta in strainatate;


b) personalul misiunilor diplomatice si al oficiilor consulare, sectiilor consulare si institutelor culturale din strainatate;


c) membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare si operatorii de calculator din strainatate, daca au domiciliul sau resedinta in strainatate;


d) candidatii, daca acestia candideaza in circumscriptia electorala externa.


(4) Intampinarile formulate cu privire la listele electorale suplimentare se solutioneaza de catre biroul electoral al sectiei de votare, prin decizie.


(5) La sectiile de votare organizate in strainatate se utilizeaza numai liste electorale suplimentare care sunt generate in format electronic, in mod automat, pe baza datelor inregistrate pe terminalele informatice din cadrul Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal.


(6) In situatia disfunctionalitatii Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, listele electorale suplimentare din strainatate se intocmesc pe suport hartie si cuprind rubrici pentru numele si prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau resedinta alegatorului, precum si semnatura acestuia.


CAPITOLUL V:Candidaturile


Art. 52


(1) Listele de candidati si candidaturile independente pentru Senat si Camera Deputatilor se depun la birourile electorale de circumscriptie, pana cel mai tarziu cu 45 de zile inaintea datei alegerilor.


(11) Listele de candidati si candidaturile independente pentru Senat si Camera Deputatilor in circumscriptia electorala pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii se depun la biroul electoral pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii, pana cel mai tarziu cu 60 de zile inaintea datei alegerilor.


(12) Listele de candidati propuse de catre organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale pentru toate circumscriptiile electorale, conform art. 54 alin. (4) , se depun la Biroul Electoral Central, pana cel mai tarziu cu 60 de zile inaintea datei alegerilor.


(2) Listele de candidati pentru alegerea senatorilor si deputatilor trebuie intocmite astfel incat sa asigure reprezentarea ambelor sexe, cu exceptia listelor care contin un singur candidat.


(3) Numarul de candidati de pe fiecare lista poate fi mai mare decat numarul mandatelor rezultate din norma de reprezentare cu doi pana la un sfert din aceste mandate; fractiunile se intregesc la cifra 1, indiferent de marimea acestora.


(4) In aceeasi circumscriptie electorala, un partid politic, o alianta politica sau o alianta electorala poate propune, pentru fiecare dintre Camerele Parlamentului, numai o singura lista de candidati. Partidele politice din aliantele politice sau aliantele electorale pot participa la alegeri numai pe listele aliantei. Un partid nu poate face parte decat dintr-o singura alianta politica sau alianta electorala.


(5) Nu se admit candidaturi independente pe listele de candidati depuse de partidele politice, aliantele politice sau aliantele electorale. Nu se admit nici liste de candidati independenti.


(6) O persoana poate candida fie pentru un mandat de deputat, fie pentru un mandat de senator si numai intr-o singura circumscriptie electorala.


(7) Candidaturile pe mai multe liste de candidati sau atat pe liste, cat si ca independent sunt nule de drept. Nulitatea se constata prin hotarare a biroului electoral al circumscriptiei electorale sau, dupa caz, a Biroului Electoral Central.


(8) Propunerile de candidati se fac in 4 exemplare, de catre partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa (a alegeri, sub semnatura conducerii acestora sau a persoanelor desemnate pentru a le semna, iar in cazul candidatilor independenti, pe baza declaratiei de acceptare a candidaturii semnate de acestia.


(9) In cazul aliantelor politice si al aliantelor electorale, propunerile de candidati vor fi semnate de conducerile fiecarui partid din alianta.


(10) Propunerile de candidati trebuie sa cuprinda circumscriptia electorala, numele., prenumele, codul numeric personal, domiciliul, locul si data nasterii, ocupatia, profesia, precum si Camera Parlamentului pentru care acestia candideaza, iar in cazul aliantelor politice sau electorale, partidul care i-a propus.


(11) Propunerile de candidati vor fi insotite de declaratiile de acceptare a candidaturii, semnate si datate de candidati, precum si de declaratia de avere si declaratia de interese ale fiecarui candidat.


(12) Declaratia de acceptare a candidaturii va cuprinde circumscriptia electorala in care candideaza, numele, prenumele, codul numeric personal, partidul politic sau alianta care l-a propus, profesia, ocupatia si apartenenta politica a candidatului, consimtamantul expres al acestuia de a candida pentru functia respectiva, precum si precizarea ca intruneste conditiile prevazute de lege pentru a candida.


(13) Toti candidatii nascuti inainte de data de 1 ianuarie 1976 vor da o declaratie pe propria raspundere, potrivit legii penale, privind apartenenta sau neapartenenta la securitate ca politie politica.


(14) Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu indeplinesc conditiile prevazute de lege, conditiile prevazute la art. 37 din Constitutia Romaniei, republicata, pentru a fi alese si persoanele care la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, daca nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea.


Art. 53


(1) In vederea inregistrarii candidaturilor, fiecare partid politic, alianta politica, alianta electorala sau organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale depune la biroul electoral de circumscriptie 4 dosare, cuprinzand urmatoarele:


a) doua exemplare originale si doua copii ale listei candidatilor pentru respectiva circumscriptie, cuprinzand datele prevazute la art. 52 alin. (8) -(10) ;


b) copiile actelor de identitate ale candidatilor,


c) doua exemplare originale si doua copii ale declaratiilor de acceptare a candidaturii, prevazute la art. 52 alin. (11) si (12) ;


d) doua exemplare originale si doua copii ale declaratiilor de avere si de interese ale candidatilor, conform modelelor prevazute in anexa la Legea nr. 115/1996 pentru declararea si controlul averii demnitarilor, magistratilor, a unor persoane cu functii de conducere si de control si a functionarilor publici, cu modificarile si completarile ulterioare;


e) doua exemplare originale si doua copii ale declaratiilor candidatilor nascuti inainte de 1 ianuarie 1976 de apartenenta sau neapartenenta la securitate ca politie politica, ce se vor redacta conform modelului prevazut in anexa la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 293/2008, cu modificarile ulterioare.


(2) Dosarele de candidatura prevazute la alin. (1) vor fi insotite de un exemplar original al listei sustinatorilor sau de dovada depunerii acestor liste la Biroul Electoral Central.


Art. 54


(1) Partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care depun la Biroul Electoral Central o lista de sustinatori cuprinzand cel putin 0,5% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral la nivel national pot depune liste de candidati in toate circumscriptiile electorale. In acest caz, prevederile art. 53 alin. (2) se aplica in mod corespunzator.


(2) Partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care opteaza sa depuna listele de sustinatori la birourile electorale de circumscriptie pot depune liste de candidati numai daca acestea sunt sustinute de minimum 0,5% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau resedinta in circumscriptia respectiva, fara ca numarul acestora sa fie mai mic de 1.000 de alegatori.


(3) Candidatii independenti trebuie sa fie sustinuti de minimum 0,5% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau resedinta in circumscriptia respectiva, fara ca numarul acestora sa fie mai mic de 500 de alegatori.


(4) Prin exceptie de la art. 52 alin. (6) , organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale prevazute la art. 56 depun la Biroul Electoral Central aceeasi lista de candidati, in toate circumscriptiile electorale, cu aplicarea corespunzatoare a art. 53 alin. (1) , fara necesitatea altei sustineri decat cea prevazuta la art. 56.


(5) Lista sustinatorilor trebuie sa cuprinda data alegerilor, denumirea partidului politic, aliantei politice, aliantei electorale sau a organizatiei cetatenilor apartinand minoritatilor nationale ori numele si prenumele candidatului independent, dupa caz, numele si prenumele sustinatorului, data nasterii sustinatorului, denumirea, seria si numarul actului de identitate al sustinatorului, precum si semnatura acestuia. In cazul listei sustinatorilor pentru aliantele electorale se poate mentiona numai denumirea partidului politic, aliantei politice sau a organizatiei cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care face parte din alianta electorala si care prelucreaza datele sustinatorilor. In lista sustinatorilor se vor mentiona, de asemenea, numele, prenumele si codul numeric personal ale persoanei care a intocmit-o. Persoana care a intocmit lista este obligata sa depuna o declaratie pe propria raspundere prin care sa ateste veridicitatea semnaturilor sustinatorilor.


(6) Lista sustinatorilor constituie un act public, cu toate consecintele prevazute de lege. Modelul listei sustinatorilor este prevazut in anexa nr. 2 care face parte integranta din prezenta lege.


(7) Sustinatorii pot fi numai cetateni cu drept de vot si cu domiciliul sau resedinta in circumscriptia electorala pentru care se propun candidati. Un alegator poate sustine mai multe liste de candidati sau candidati independenti.


Art. 55


(1) In vederea inregistrarii propunerii de candidatura, fiecare candidat independent depune personal, la biroul electoral de circumscriptie, 4 dosare, cuprinzand urmatoarele:


a) doua exemplare originale si doua copii ale cererii de inregistrare a candidaturii sub semnatura proprie, cuprinzand datele prevazute la art. 52 alin. (10) , cu indicarea functiei pentru care candideaza;


b) documentele prevazute la art. 53 alin. (1) lit. b) -e) .


(2) Dosarele de candidatura prevazute la alin. (1) vor fi insotite de un exemplar original al listei sustinatorilor si o copie a acesteia.


Art. 56


(1) Organizatiile cetatenilor apartinand unei minoritati nationale, legal constituite, care nu au obtinut in alegeri cel putin un mandat de deputat sau de senator au dreptul, potrivit art. 62 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata, la un mandat de deputat, daca au obtinut, pe intreaga tara, un numar de voturi egal cu cel putin 5% din numarul mediu de voturi valabil exprimate pe tara pentru alegerea unui deputat. Numarul mediu de voturi valabil exprimate pe tara pentru alegerea unui deputat reprezinta partea intreaga, nerotunjita, a raportului dintre numarul de voturi valabil exprimate obtinute la nivel national de toate partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale sau organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care au intrunit conditia de prag electoral, voturile valabil exprimate obtinute de candidatii independenti care au primit mandate si numarul total de mandate pentru Camera Deputatilor potrivit anexei nr. 1.


*) Prevederile art. 56 alin. (1) si ale art. 94 alin. (12) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente, cu modificarile si completarile ulterioare, se interpreteaza in sensul ca se refera atat la organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care si-au depus listele de candidati la Biroul Electoral Central, cat si la organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care si-au depus listele de candidati la birourile electorale de circumscriptie.


(2) Pot depune candidaturi organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale reprezentate in Parlament.


(3) Prin minoritate nationala se intelege acea etnie reprezentata in Consiliul Minoritatilor Nationale.


(4) Pot depune candidaturi si alte organizatii ale cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, legal constituite, care sunt de utilitate publica si care prezinta Biroului Electoral Central, in termen de 30 de zile de la data stabilirii zilei alegerilor, o lista de membri cuprinzand un numar de cel putin 15% din numarul total al cetatenilor care, la ultimul recensamant, s-au declarat ca apartinand minoritatii respective.


(5) Daca numarul membrilor necesari pentru indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (4) este mai mare de 20.000 de persoane, lista membrilor trebuie sa cuprinda cel putin 20.000 de persoane domiciliate in cel putin 15 din judetele tarii si in municipiul Bucuresti, dar nu mai putin de 300 de persoane pentru fiecare dintre aceste judete si pentru municipiul Bucuresti.


(6) Lista membrilor se intocmeste pe localitati si pe judete si trebuie sa cuprinda: denumirea organizatiei, numele si prenumele membrilor, codul numeric personal, data nasterii, domiciliul, denumirea, seria si numarul actului de identitate, semnaturile acestora, precum si numele si prenumele persoanei care a intocmit-o. Persoana care a intocmit lista este obligata sa depuna si o declaratie pe propria raspundere prin care sa ateste veridicitatea semnaturii membrilor, precum si faptul ca lista a fost intocmita in vederea participarii la alegerile parlamentare din anul respectiv.


(7) In sensul prezentei legi, organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, prevazute la alin. (1) -(4) , le este aplicabil acelasi regim juridic ca si partidelor politice doar in perioada electorala.


(8) Prevederile alin. (1) nu se aplica organizatiei cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care a participat la alegeri intr-o alianta electorala.


(9) Mandatul de deputat atribuit potrivit alin. (1) se acorda peste numarul total de deputati rezultat din norma de reprezentare.


(10) Organizatiile prevazute la alin. (1) -(4) pot participa la alegeri si pot depune candidaturi numai sub denumirea si cu semnul electoral ale respectivei organizatii.


Art. 561


(1) Partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale si candidatii independenti pot opta sa intocmeasca si sa depuna pe suport hartie sau electronic, in conditiile legii, dosare de candidatura, cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor art. 52-56. Listele de sustinatori pot fi semnate si depuse si electronic, in conditiile legii.


(2) Metodologia de aplicare a alin. (1) se stabileste prin hotarare a Autoritatii Electorale Permanente.


Art. 57


(1) Partidele politice, aliantele politice si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale se pot asocia intre ele numai la nivel national, pe baza de protocol, constituind o alianta electorala, in scopul participarii la alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor. Un partid politic, o alianta politica sau o organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale nu poate face parte decat dintr-o singura alianta electorala. Alianta electorala care a participat la alegerile anterioare sub o denumire o poate pastra numai daca nu si-a schimbat componenta initiala. De asemenea, denumirea respectiva nu poate fi utilizata de o alta alianta.


(2) Protocolul de constituire a aliantei electorale se depune la Biroul Electoral Central, in termen de 5 zile de la data infiintarii acestuia.


(3) Biroul Electoral Central se pronunta in sedinta publica asupra admiterii sau respingerii protocolului de constituire a aliantei electorale, in termen de 24 de ore de la data depunerii acestuia.


(4) Decizia Biroului Electoral Central de admitere a protocolului de constituire a aliantei electorale poate fi contestata de orice persoana fizica sau juridica interesata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in termen de 24 de ore de la data pronuntarii.


(5) Decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului de constituire a aliantei electorale poate fi contestata de semnatarii protocolului la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in termen de 24 de ore de la data pronuntarii.


(6) Inalta Curte de Casatie si Justitie se pronunta asupra contestatilor prevazute la alin. (4) si (5) , in termen de 24 de ore de la data inregistrarii contestatiei, prin hotarare definitiva.


(7) Celelalte prevederi ale prezentei legi referitoare la aliantele politice se aplica in mod corespunzator si aliantelor electorale.


Art. 58


(1) Biroul electoral de circumscriptie examineaza respectarea conditiilor legale privind exercitarea dreptului de a fi ales, respectarea conditiilor de fond si de forma ale listei sustinatorilor, inregistrand candidaturile care indeplinesc aceste conditii sau respingand inregistrarea celor care nu indeplinesc conditiile legale.


(2) Exemplarele originale ale propunerilor de candidatura se pastreaza la biroul electoral de circumscriptie, iar celelalte doua, certificate de biroul electoral de circumscriptie prin semnatura presedintelui acestuia, cu mentionarea datei si orei, a numarului de inregistrare si prin aplicarea stampilei, se restituie depunatorului. Unul dintre exemplarele restituite depunatorului se inregistreaza de catre acesta, in termen de 48 de ore de la restituire, la tribunalul in a carui raza teritoriala se afla circumscriptia electorala. Pentru circumscriptia electorala pentru romanii cu domiciliul sau resedinta in afara tarii inregistrarea se face la Tribunalul Bucuresti.


(3) In termen de 24 de ore de la inregistrarea fiecarei candidaturi, unul dintre exemplarele propunerii de candidatura se afiseaza de catre biroul electoral de circumscriptie la sediul acestuia intr-un loc vizibil.


(4) Candidatii pot renunta la candidatura, pana la data-limita de depunere a candidaturilor. In acest scop, persoana in cauza va da o declaratie pe propria raspundere, pe care o va depune la biroul electoral de circumscriptie.


(5) Competitorii electorali pot retrage propunerea de candidaturi si pot depune o alta astfel de propunere pana la data-limita de depunere a candidaturilor. Retragerea candidaturilor se face printr-o cerere semnata de aceleasi persoane care semneaza propunerea de candidatura.


(6) In cazul unei renuntari la candidatura dupa data-limita de depunere a candidaturilor, competitorii electorali nu vor avea posibilitatea inlocuirii candidatului. In cazul decesului unui candidat dupa data-limita de depunere a candidaturilor, competitorii electorali nu vor avea posibilitatea inlocuirii acestuia.


(7) Daca decesul s-a produs inainte de data tiparirii buletinelor de vot, respectivul candidat nu va mai fi inscris pe buletinul de vot. In cazul in care decesul s-a produs dupa data tiparirii buletinelor de vot, votarea se face pe buletinele de vot astfel tiparite, iar candidatului decedat nu i se atribuie mandat.


Art. 59


(1) Admiterea candidaturilor de catre biroul electoral de circumscriptie sau de catre Biroul Electoral Central, dupa caz, se face, in termen de 48 de ore de la data detinerii, prin decizie, si poate fi contestata de catre cetatenii cu drept de vot, partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, in termen de cel mult 48 de ore de la data afisarii deciziei de acceptare.


(2) Respingerea candidaturilor de catre biroul electoral de circumscriptie sau de catre Biroul Electoral Central, dupa caz, se face in termen de 48 de ore de la data depunerii, prin decizie, si poate fi contestata de catre candidat ori de catre competitorii electorali care au propus candidatura respectiva, in termen de 48 de ore de la data afisarii deciziei de respingere.


(3) Biroul Electoral Central si birourile electorale de circumscriptie intocmesc procese-verbale din care rezulta data si ora afisarii deciziei de admitere sau, dupa caz, de respingere a candidaturii.


(4) Candidaturile in mai multe circumscriptii electorale sau atat pentru functia de senator, cat si pentru cea de deputat, cu exceptia celor prevazute la art. 54 alin. (4) , sunt nule de drept. Nulitatea se constata prin decizie a Biroului Electoral Central.


(5) Contestatiile vor cuprinde numele si prenumele, adresa si calitatea contestatarului, numele si prenumele persoanei a carei candidatura a fost admisa sau respinsa, expunerea temeiurilor contestatiei, data si semnatura contestatarului si indicarea, daca este cazul, a persoanei desemnate sa il reprezinte.


(6) Contestatia si cererea de apel se depun la instanta competenta, sub sanctiunea nulitatii.


(7) Contestatiile privind deciziile de admitere sau respingere a candidaturilor adoptate de catre birourile electorale de circumscriptie se solutioneaza in termen de 48 de ore de la inregistrare, de catre tribunalul in a carui raza teritoriala se afla circumscriptia electorala. Contestatiile privind deciziile de admitere sau respingere a candidaturilor de catre Biroul Electoral Central ori de catre biroul electoral de circumscriptie pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara Romaniei se solutioneaza de catre Tribunalul Bucuresti. Hotararea data se afiseaza, in mod vizibil, la sediul instantei care a emis-o.


(8) Impotriva hotararii date in contestatie se poate face apel in termen de 48 de ore de la pronuntare, la instanta ierarhic superioara. Apelul se solutioneaza in termen de 48 de ore de la inregistrare.


(9) Hotararea pronuntata in apel este definitiva.


Art. 60


(1) La data expirarii termenelor de depunere a candidaturilor, la care se adauga termenele prevazute la art. 59 alin. (1) , (2) , (7) si (8) , dupa caz, birourile electorale de circumscriptie si Biroul Electoral Central incheie cate un proces-verbal prin care constata ramanerea definitiva a candidaturilor.


(2) Biroul Electoral Central comunica tuturor birourilor electorale de circumscriptie candidaturile la nivel national ale organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, in cel mult 24 de ore de la data constatarii ramanerii definitive a acestora.


(3) In cel mult 24 de ore de la data expirarii termenului prevazut la alin. (2) , biroul electoral de circumscriptie dispune prefectului intocmirea machetelor buletinelor de vot.


(4) Birourile electorale de circumscriptie afiseaza la sediul lor candidaturile definitive, cu precizarea numelui si prenumelui, localitatii de domiciliu, apartenentei politice, profesiei si ocupatiei candidatului. Candidaturile definitive pot fi facute publice prin presa si prin orice mijloace de informare in masa, cheltuielile fiind suportate de cei interesati.


CAPITOLUL VI:Buletinele de vot si stampilele de vot


Art. 61


(1) Modelul, dimensiunile si conditiile de tiparire ale buletinelor de vot se stabilesc prin hotarare a Autoritatii Electorale Permanente.


(2) Ordinea in care se inscriu listele de candidati si candidaturile independente pe buletinul de vot se stabileste de biroul electoral de circumscriptie, dupa cum urmeaza:


a) in prima etapa se trag la sorti partidele politice parlamentare;


b) in a doua etapa se trag la sorti partidele politice, aliantele politice si aliantele electorale, altele decat cele prevazute la lit. a) , precum si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, altele decat cele prevazute la lit. a) , care au depus liste de candidati la biroul electoral de circumscriptie;


c) in a treia etapa se trag la sorti organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, altele decat cele prevazute la lit. a) , care au depus lista de candidati la Biroul Electoral Central, conform prevederilor art. 54 alin. (4) ;


d) candidatii independenti se vor inscrie pe buletinul de vot, in partea finala a acestuia, in ordinea inregistrarii candidaturilor.


(3) Tragerea la sorti se face de catre presedintele biroului electoral de circumscriptie, in termen de 3 zile de la data ramanerii definitive a candidaturilor, in prezenta cate unui reprezentant al tuturor competitorilor electorali din respectiva circumscriptie. Data, locul si ora tragerii la sorti vor fi afisate la sediul biroului electoral de circumscriptie, cu 24 de ore inainte. Absenta unui reprezentant al unui competitor electoral nu determina nulitatea tragerii la sorti. Contestatiile privind rezultatul tragerii la sorti pentru stabilirea ordinii pe buletinele de vot se formuleaza si se depun pe loc si se solutioneaza de indata de catre biroul electoral de circumscriptie. Decizia este definitiva.


(4) Pe buletinul de vot se vor imprima patrulatere, paralel intre ele, in numar suficient pentru a cuprinde toate listele de candidati si candidaturile independente, in afara de ultima pagina, pe care se aplica stampila de control. Patrulaterele se numeroteaza de la stanga la dreapta. Paginile se numeroteaza.


(5) In unghiul din partea stanga sus a patrulaterului se va imprima denumirea integrala a partidului politic, aliantei politice, aliantei electorale, a organizatiei cetatenilor apartinand minoritatii nationale sau, dupa caz, sintagma "candidat independent", iar in unghiul din partea dreapta sus se tipareste, dupa caz, semnul electoral.


(6) In patrulaterele fiecarui buletin de vot se imprima listele de candidati. Candidatii se identifica pe lista prin prenume, nume si, in cazul aliantelor, prin apartenenta politica si se trec in ordinea stabilita de partidul politic, alianta politica, alianta electorala sau organizatia cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care a depus lista.


Art. 62


(1) Semnele electorale se stabilesc si se depun la Biroul Electoral Central de catre fiecare partid politic, alianta politica, alianta electorala sau organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri in conditiile prezentei legi, cu cel putin 40 de zile inainte de ziua alegerilor.


(2) Semnele electorale trebuie sa se deosebeasca clar de cele anterior inregistrate, fiind interzisa utilizarea acelorasi simboluri grafice, oricare ar fi figura geometrica in care sunt incadrate. Partidele politice, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale si aliantele politice pot intrebuinta, ca semn electoral, semnul permanent cu care s-au inregistrat juridic.


(3) Semnele electorale nu pot reproduce sau combina simbolurile nationale ale statului roman, ale altor state, ale organismelor internationale ori ale cultelor religioase. Fac exceptie partidele politice care sunt membre ale unor organizatii politice internationale, acestea putand utiliza semnul organizatiei respective ca atare sau intr-o combinatie specifica.


(4) Semnul electoral folosit de un partid politic, o alianta politica, alianta electorala, organizatie a cetatenilor apartinand unei minoritati nationale, inregistrate legal incepand din anul 1990, ii apartine de drept daca l-a folosit primul, respectiv prima si nu poate fi insusit ori utilizat de alt partid politic, alta alianta politica, alianta electorala ori organizatie a cetatenilor apartinand unei minoritati nationale inregistrate ulterior, decat cu consimtamantul celor carora le-a apartinut, respectiv al partidelor care au alcatuit alianta politica ori alianta electorala initiala.


(5) In cazul in care acelasi semn electoral este solicitat de mai multe partide politice, aliante politice, aliante electorale, organizatii ale cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri in conditiile prezentei legi, atribuirea se va face in beneficiul partidului politic, aliantei politice, aliantei electorale sau organizatiei cetatenilor apartinand minoritatii nationale care a inregistrat primul, respectiv prima respectivul semn.


(6) Inregistrarea sau respingerea inregistrarii semnelor electorale se face de catre Biroul Electoral Central, prin decizie, in cel mult 5 zile de la data depunerii acestora.


(7) Contestatiile privind inregistrarea semnelor electorale se depun in termen de 3 zile de la data expirarii termenului prevazut la alin. (6) si se solutioneaza de catre Tribunalul Bucuresti in cel mult 3 zile de la data inregistrarii contestatiei. Hotararea Tribunalului Bucuresti este definitiva si se comunica in cel mult 24 de ore partilor si Biroului Electoral Central.


(8) Semnele electorale nu pot fi contrare legii.


(9) Biroul Electoral Central asigura aducerea la cunostinta publica a semnelor electorale a doua zi dupa data expirarii termenului prevazut la ultima teza a alin. (7) , prin publicarea pe pagina proprie de internet si in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


(10) Pana la data ramanerii definitive a candidaturilor, Biroul Electoral Central va comunica prefectilor semnele electorale, in vederea imprimarii lor pe buletinele de vot.


(11) Candidatii independenti nu pot folosi semne electorale.


(12) Alianta politica ori alianta electorala care a participat la alegerile anterioare sub o denumire o poate pastra numai daca nu si-a schimbat componenta initiala sau daca niciunul dintre partidele politice care au parasit alianta nu inainteaza Biroului Electoral Central o adresa in care precizeaza ca nu este de acord ca denumirea respectiva sa fie pastrata de catre alianta respectiva in noua sa forma. De asemenea, denumirea respectiva nu poate fi utilizata de o alta alianta politica sau alianta electorala.


Art. 63


(1) Pentru fiecare circumscriptie electorala, buletinele de vot se vor imprima cu litere de aceeasi marime si aceleasi caractere si cu aceeasi cerneala in atatea exemplare cati alegatori sunt inscrisi in Registrul electoral cu un supliment de 10%. Pentru sectiile de votare organizate in strainatate, numarul de buletine de vot este stabilit de catre Autoritatea Electorala Permanenta, dupa consultarea Ministerului Afacerilor Externe.


(2) Pe stampilele de vot se va inscriptiona cuvantul "VOTAT", scris cu majuscule.


(3) Imprimarea buletinelor de vot se asigura de catre Regia Autonoma AA«Monitorul OficialAA», prin grija prefectilor, cu avizul Autoritatii Electorale Permanente. Imprimarea buletinelor de vot pentru sectiile de votare din strainatate se realizeaza de catre Regia Autonoma AA«Monitorul OficialAA», prin grija prefectului municipiului Bucuresti. Buletinele de vot se tiparesc cu cel putin 15 zile inainte de data alegerilor. Confectionarea stampilelor birourilor electorale se realizeaza prin grija prefectilor, iar stampila Biroului Electoral Central se confectioneaza de catre Ministerul Afacerilor Interne. Stampilele cu mentiunea AA«VOTATAA» se confectioneaza prin grija Ministerului Afacerilor Interne de Regia Autonoma AA«Monetaria StatuluiAA» pana cel mai tarziu cu 15 zile inaintea datei votarii. Stampilele cu mentiunea AA«VOTATAA» se distribuie birourilor electorale prin intermediul prefectilor, respectiv al Ministerului Afacerilor Externe pentru sectiile de votare din strainatate.


(4) In termen de 48 de ore de la data expirarii termenului prevazut la art. 60 alin. (3) , prefectul transmite Autoritatii Electorale Permanente macheta fiecarui tip de buletin de vot, din circumscriptia electorala respectiva, in vederea avizarii conforme a acestora. Daca macheta buletinului de vot nu respecta modelul stabilit potrivit legii, Autoritatea Electorala Permanenta va solicita prefectului modificarea acesteia. Avizul de conformitate se emite in cel mult 24 de ore de la data solicitarii.


(5) Presedintele biroului electoral de circumscriptie afiseaza copia machetei fiecarui tip de buletin de vot la sediul biroului electoral de circumscriptie, timp de 48 de ore de la data comunicarii de catre prefect. Daca numele candidatilor, semnul electoral sau denumirea partidelor politice, a aliantelor politice ori a aliantelor electorale sunt incorect imprimate sau nu sunt vizibile, competitorii electorali pot solicita biroului electoral de circumscriptie modificarea machetei si tiparirea corecta a buletinelor de vot de catre prefect. Dupa acest termen, nicio contestatie nu va mai fi admisa.


(6) Buletinele de vot se predau presedintelui biroului electoral de circumscriptie, care le va distribui, prin intermediul primarilor, presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare, cu cel putin doua zile inainte de data alegerilor. Predarea si distribuirea buletinelor se fac in pachete sigilate, pe baza de proces-verbal.


(7) Cate doua exemplare din buletinele de vot, vizate si anulate de presedintele biroului electoral de circumscriptie, se vor afisa, cu o zi inainte de alegeri, la sediul fiecarei sectii de votare.


(8) La cererea scrisa a partidului politic, aliantei politice, aliantei electorale, organizatiei cetatenilor apartinand minoritatii nationale care participa la alegeri conform prezentei legi sau a candidatilor independenti, biroul electoral de circumscriptie va elibera, pentru fiecare, cate doua buletine de vot, vizate si anulate.


CAPITOLUL VII:Campania electorala


Art. 64


Campania electorala incepe cu 30 de zile inainte de data desfasurarii alegerilor si se incheie in ziua de sambata care preceda data alegerilor, la ora 7,00.


Art. 65


(1) In campania electorala candidatii, partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale sau organizatii ale cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri, precum si cetatenii au dreptul sa isi exprime opiniile in mod liber si fara nicio discriminare, prin mitinguri, adunari, utilizarea televiziunii, radioului, presei si a celorlalte mijloace de informare in masa.


(2) In timpul campaniei electorale se asigura candidatilor, in mod nediscriminatoriu, spatii corespunzatoare pentru a se intalni cu alegatorii. Spatiile pot fi amplasate la sediul primariei, in scoli, case de cultura, camine culturale si cinematografe si se asigura pe baza de intelegere cu privire la cheltuielile de intretinere.


(3) Mijloacele folosite in campania electorala nu pot contraveni legii.


(4) Este interzisa organizarea actiunilor de campanie electorala in unitatile militare, precum si in spatiile din scoli in perioada de desfasurare a cursurilor.


(5) In campania electorala se interzice folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu ori a mesajelor de incitare la ura si intoleranta. In sensul prezentei legi, prin discurs care instiga la ura si la discriminare se intelege atat discursul, cat si mesajele de propaganda electorala care incita, promoveaza ori justifica ura rasiala, xenofobia, antisemitismul, alte forme de ura bazate pe intoleranta sau orice alta forma de discriminare prevazuta la art. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata.


(6) In campania electorala sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa ori etnica, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase.


Art. 66


(1) Campania electorala, prin serviciile de programe audiovizuale, publice si private, trebuie sa serveasca urmatoarelor interese generale:


a) ale electoratului, de a primi informatii corecte, astfel incat sa poata vota in cunostinta de cauza;


b) ale partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale, organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale si candidatilor, de a se face cunoscuti si de a-si prezenta platformele, programele politice si ofertele electorale;


c) ale radiodifuziunilor, de a-si exercita drepturile si responsabilitatile care decurg din profesiunea de jurnalist.


(2) Radiodifuzorii publici si privati sunt obligati sa asigure, in cadrul serviciilor de programe audiovizuale, desfasurarea unei campanii electorale echitabile, echilibrate si corecte pentru toate partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, precum si pentru toti candidatii.


Art. 67


(1) In timpul campaniei electorale, informatiile privind sistemul electoral, tehnica votarii, calendarul campaniei electorale, programele politice, opiniile si mesajele cu continut electoral trebuie sa fie prezentate exclusiv in urmatoarele tipuri de emisiuni:


a) emisiuni informative - in care pot fi difuzate informatii privind sistemul electoral, tehnica votarii si activitatile de campanie ale candidatilor; in acest scop durata programata a emisiunii informative poate fi marita cu cel mult 15 minute;


b) emisiuni electorale - in care candidatii isi pot prezenta programele politice si activitatile de campanie electorala;


c) dezbateri electorale - in care candidatii, jurnalistii, analistii si alti invitati pun in discutie programele electorale si temele de interes public.


(2) In cadrul emisiunilor informative prevazute la alin. (1) lit. a) este interzisa difuzarea unor informatii privind sistemul electoral si tehnica votarii care nu corespund realitatii.


(3) Emisiunile informative prevazute la alin. (1) lit. a) difuzate de catre posturile de televiziune pot fi traduse in limbajul mimico-gestual.


(4) Posturile private de radio si de televiziune, inclusiv de televiziune prin cablu, pot organiza, in cadrul propriei grile de programe, emisiuni de tipul celor prevazute la alin. (1) .


(5) Emisiunile prevazute la alin. (1) nu pot fi considerate publicitate electorala.


(6) Spoturile publicitare de 20-30 de secunde care indeamna electoratul sa voteze un candidat sau o lista de candidati pot fi difuzate numai in interiorul emisiunilor prevazute la alin. (1) lit. b) si c) .


(7) Este interzisa cumpararea de spatii de emisie in vederea difuzarii de clipuri sau de emisiuni electorale.


Art. 68


(1) Partidele politice, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantele politice si aliantele electorale care depun liste complete de candidati in cel putin 23 de circumscriptii electorale au acces gratuit la serviciile publice de radiodifuziune si de televiziune, inclusiv la cele ale studiourilor teritoriale ale acestora. Timpii de antena se acorda dupa ramanerea definitiva a candidaturilor, trebuind sa fie proportionali cu numarul cumulat al candidaturilor depuse, si se calculeaza de Societatea Romana de Televiziune si de Societatea Romana de Radiodifuziune in termen de 24 de ore de la primirea datelor transmise de Biroul Electoral Central.


(2) Organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care depun candidaturi la Biroul Electoral Central, conform prevederilor art. 54 alin. (4) , au acces la serviciile publice teritoriale si nationale de radiodifuziune si de televiziune, daca participa la alegeri cu liste de candidati in circumscriptiile electorale din judete si in mod proportional cu ponderea lor in totalul populatiei judetului, respectiv a Romaniei.


(3) Pana la calcularea timpilor de antena, conform alin. (1) si (2) , partidele politice parlamentare primesc timpi de antena proportional cu numarul mandatelor obtinute la ultimele alegeri pentru Senat si Camera Deputatilor.


(4) Accesul partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale, precum si al candidatilor independenti si al organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale la posturile private de radiodifuziune si de televiziune, inclusiv de televiziune prin cablu, se face in aceleasi conditii tarifare pentru toti competitorii electorali, numai in cadrul emisiunilor care au caracter electoral, potrivit art. 67.


(5) Este interzisa contractarea de timpi de antena in scopuri publicitare, pentru si in favoarea participantilor la campania electorala, sau cedarea timpilor de antena candidatilor de catre societatile comerciale cu capital public sau privat, institutiile publice, organizatiile neguvernamentale sau persoanele fizice.


(6) Partidele politice, aliantele politice si aliantele electorale, candidatii independenti, precum si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale au obligatia sa solicite, cel mai tarziu cu 40 de zile inainte de data alegerilor, conducerii posturilor de radiodifuziune si de televiziune publice si private sau, dupa caz, studiourilor teritoriale ale acestora acordarea timpilor de antena. Solicitarile facute dupa acest termen nu se iau in considerare.


(7) Timpii de antena la radiodifuziunile si televiziunile publice si private, inclusiv la cele prin cablu, se acorda partidelor politice, aliantelor politice si aliantelor electorale sau organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri in fiecare din zilele de luni, marti, miercuri, joi si vineri. Fiecare candidat independent are dreptul la timp de antena, la studiourile teritoriale, de cel mult 5 minute, insumate pe intreaga durata a desfasurarii campaniei electorale.


(8) Emisiunile transmise in cadrul timpului de emisie acordat fiecarui partid politic, fiecarei aliante politice si aliante electorale, candidatilor independenti si ai organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale se realizeaza in direct sau se inregistreaza in proportiile stabilite de acestia.


(9) In cadrul emisiunilor care au caracter electoral este interzisa combinarea de culori, semne grafice sau sunete intr-o succesiune care sa evoce simbolurile nationale ale Romaniei sau ale altui stat.


Art. 69


(1) In perioada campaniei electorale, candidatii si reprezentantii partidelor politice aflate in competitie au acces la posturile publice si private de radiodifuziune si de televiziune numai la emisiunile si dezbaterile electorale, in conditiile art. 66-68.


(2) In perioada campaniei electorale, candidatii si reprezentantii partidelor politice aflate in competitie nu pot fi producatori, realizatori sau moderatori ai emisiunilor realizate de radiodifuzorii publici si privati.


Art. 70


(1) Radiodifuzorii publici si privati au obligatia de a asigura, prin masuri tehnice si redactionale, reflectarea campaniei electorale in mod echitabil, echilibrat si impartial.


(2) Emisiunile informative se supun obligatiei de obiectivitate, echitate si de informare corecta a publicului.


(3) Candidatii care au deja functii publice pot aparea in emisiunile informative strict in probleme legate de exercitarea functiei lor.


(4) In cazul in care in emisiunile informative se prezinta fapte sau evenimente speciale de interes public, pe langa punctul de vedere al autoritatilor trebuie prezentat si un punct de vedere opus.


Art. 71


(1) Emisiunile si dezbaterile electorale trebuie sa asigure tuturor candidatilor conditii egale in ceea ce priveste libertatea de exprimare, pluralismul opiniilor si echidistanta.


(2) In cadrul emisiunilor electorale, candidatii au urmatoarele obligatii:


a) sa nu puna in pericol ordinea constitutionala, ordinea publica, siguranta persoanelor si a bunurilor;


b) sa nu faca afirmatii care pot aduce atingere demnitatii umane sau moralei publice;


c) sa probeze eventualele acuzatii cu incidenta penala sau morala aduse unui alt candidat;


d) sa nu incite la ura sau discriminare pe considerente de rasa, religie, nationalitate, sex, orientare sexuala ori etnia.


Art. 72


Realizatorii si moderatorii emisiunilor si dezbaterilor electorale au urmatoarele obligatii:


a) sa fie impartiali;


b) sa asigure echilibrul necesar desfasurarii emisiunii, oferind fiecarui candidat participant la discutii posibilitatea de prezentare a opiniilor sale;


c) sa formuleze clar intrebarile, fara a fi tendentioase sau partinitoare;


d) sa asigure mentinerea dezbaterii in sfera de interes a campaniei electorale si a tematicii stabilite;


e) sa intervina atunci cand, prin comportamente sau exprimari, invitatii incalca dispozitiile art. 65 alin. (5) si (6) si art. 71; in cazul in care invitatii nu se conformeaza solicitarilor, moderatorul poate decide intreruperea microfoanelor acestora sau oprirea emisiunii, dupa caz.


Art. 73


Cu 48 de ore inainte de ziua votarii sunt interzise:


a) prezentarea de sondaje de opinie sau difuzarea de spoturi de publicitate electorala;


b) invitarea sau prezentarea candidatilor in programe, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 74 alin. (4) ;


c) comentarii privind campania electorala.


Art. 74


(1) Candidatii si partidele politice sau organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri, ale caror drepturi ori interese legitime au fost lezate prin prezentarea in cadrul unui program electoral a unor fapte neadevarate, beneficiaza de drept la replica.


(2) Candidatii si partidele politice sau organizatii ale minoritatilor nationale care participa la alegeri, ale caror drepturi ori interese legitime au fost lezate prin prezentarea in cadrul unui program electoral a unor informatii inexacte, beneficiaza de drept la rectificare.


(3) Radiodifuzorii au urmatoarele obligatii privind dreptul la replica si rectificare:


a) sa decida acordarea sau neacordarea dreptului solicitat in cel mult 24 de ore de la primirea unei solicitari formulate in scris; in situatia in care solicitarea se refera la o emisiune difuzata in ultima zi de campanie electorala, decizia trebuie luata in cel mult 12 ore de la primirea solicitarii;


b) sa comunice solicitantului, in termenele prevazute la lit. a) , telefonic si/sau in scris, decizia luata; in cazul neacordarii dreptului solicitat, motivele trebuie sa fie comunicate solicitantului si Consiliului National al Audiovizualului;


c) sa difuzeze, in cazul in care decide acordarea dreptului solicitat, rectificarea sau replica, in cel mult 48 de ore de la primirea solicitarii; in situatia in care emisiunea care face obiectul sesizarii a fost difuzata in ultima zi de campanie electorala, rectificarea sau replica se difuzeaza in preziua votarii;


d) sa difuzeze, in cazul in care Consiliul National al Audiovizualului da castig de cauza solicitantului, replica sau rectificarea in termenul si in conditiile comunicate radiodifuzorului.


(4) In preziua votarii, radiodifuzorii trebuie sa prevada in program, imediat dupa emisiunea informativa de seara, un spatiu de emisie pentru difuzarea rectificarilor si a replicilor ca urmare a sesizarilor care se refera la emisiunile difuzate in ultima zi de campanie.


Art. 75


(1) Radiodifuzorii trebuie sa asigure inregistrarea emisiunilor destinate campaniei electorale in conditiile stabilite de Consiliul National al Audiovizualului.


(2) Inregistrarile emisiunilor destinate campaniei electorale trebuie sa fie tinute la dispozitia Consiliului National al Audiovizualului, pe durata campaniei electorale si timp de 30 de zile dupa comunicarea oficiata a rezultatelor.


Art. 76


(1) Nerespectarea de catre radiodifuzori a dispozitiilor art. 65 alin. (5) si (6) , art. 66-75, art. 77 si art. 78 alin. (2) atrage aplicarea sanctiunilor prevazute de Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.


(2) Faptele se constata si sanctiunile se aplica de catre Consiliul National al Audiovizualului, potrivit Legii nr. 504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.


Art. 77


(1) In perioada electorala, in cazul prezentarii de sondaje de opinie cu continut electoral, acestea trebuie insotite de urmatoarele informatii:


a) denumirea institutiei care a realizat sondajul;


b) data sau intervalul de timp in care a fost efectuat sondajul si metodologia utilizata;


c) dimensiunea esantionului si marja maxima de eroare;


d) cine a solicitat si cine a platit efectuarea sondajului.


(2) Televotul sau anchetele facute pe strada in randul electoratului nu trebuie sa fie prezentate ca reprezentative pentru opinia publica sau pentru un anumit grup social ori etnic.


(3) Cu 48 de ore inainte de ziua votarii este interzisa prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete facute pe strada.


Art. 78


(1) Pot efectua sondaje de opinie la iesirea de la urne institutele de sondare a opiniei publice sau societatile comerciale ori organizatiile neguvernamentale care au in obiectul de activitate realizarea de sondaje de opinie si care sunt acreditate de Biroul Electoral Central, prin decizie, in acest sens. Operatorii de sondaj ai acestora au acces, in baza acreditarii institutiei pentru care lucreaza, in zona de protectie a sectiei de votare prevazuta la art. 84 alin. (12) , fara a avea acces in interiorul sectiei de votare.


(2) In ziua votarii este interzisa prezentarea sondajelor realizate la iesirea de la urne, inainte de ora 21,00, ora Romaniei.


Art. 79


(1) Primarii sunt obligati ca pana la inceperea campaniei electorale sa stabileasca prin dispozitie locuri speciale pentru afisaj electoral si sa asigure amplasarea de panouri electorale in cadrul acestora, tinand seama de numarul partidelor politice, organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantelor politice si aliantelor electorale care declara ca depun liste de candidati, precum si de candidatii independenti. Aceste locuri trebuie sa fie situate in zone frecventate de cetateni, fara stanjenirea circulatiei pe drumurile publice si a celorlalte activitati din localitatile respective.


(2) Primarii sunt obligati sa monteze cel putin un panou electoral si in fiecare sat apartinator sau localitate componenta din unitatea administrativ-teritoriala respectiva.


(3) Utilizarea locurilor de afisaj electoral este permisa partidelor politice, aliantelor politice si aliantelor electorale sau organizatiilor minoritatilor nationale care participa la alegeri si candidatilor independenti.


(4) Este interzisa utilizarea de catre un partid politic, o alianta politica, alianta electorala sau organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri ori de catre un candidat independent a locurilor speciale de afisaj electoral, astfel incat sa impiedice folosirea acestora de catre un alt partid politic, o alta alianta politica, alianta electorala sau organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri ori un alt candidat independent. Pe un panou electoral fiecare partid politic, alianta politica, alianta electorala sau organizatiei a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri ori candidat independent poate aplica numai doua afise electorale.


(5) Un afis electoral amplasat in locurile prevazute la alin. (1) nu poate depasi dimensiunile de 500 mm o latura si 350 mm cealalta latura, iar cel prin care se convoaca o reuniune electorala, 400 mm o latura si 250 mm cealalta latura.


(6) In alte locuri decat cele stabilite conform alin. (1) , afisajul electoral este interzis.


(7) Sunt interzise afisele electorale care combina culorile intr-o succesiune care reproduce drapelul Romaniei sau al altui stat.


(8) Primarul, cu sprijinul politiei locale sau cu sprijinul efectivelor Ministerului Afacerilor Interne, in localitatile unde politia locala nu este constituita, este obligat sa asigure integritatea panourilor si a afiselor electorale amplasate in locuri autorizate.


Art. 80


(1) Birourile electorale de circumscriptie vegheaza la corecta desfasurare a campaniei electorale in circumscriptia in care functioneaza.


(2) Birourile electorale de circumscriptie solutioneaza plangerile ce le sunt adresate cu privire la impiedicarea unui partid politic, unei organizatii a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliante politice, aliante electorale ori a unui candidat independent de a-si desfasura campania electorala in conditiile prevazute de lege, precum si plangerile privind incalcarea prevederilor art. 64, 65 si 79.


(3) Daca biroul electoral de circumscriptie considera, cu ocazia solutionarii plangerii, ca este necesara luarea unor masuri administrative sau aplicarea unor sanctiuni contraventionale ori penale, sesizeaza autoritatile competente.


(4) Impotriva hotararilor pronuntate de birourile electorale in materia campaniei electorale se poate face contestatie in termen de 48 de ore de la data afisarii, care se depune la biroul electoral ierarhic superior. Hotararea este definitiva.


(5) Solutionarea plangerilor si a contestatiilor se face in termen de 3 zile de la inregistrarea lor, iar hotararile date se publica in presa si se afiseaza in mod vizibil la sediul biroului electoral care le-a emis.


(6) Partidele politice, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantele politice, aliantele electorale, candidatii independenti sau primarii, dupa caz, au obligatia de a duce la indeplinire hotararile birourilor electorale, in materia campaniei electorale, in termen de cel mult 48 de ore de la data ramanerii definitive a acestora.


CAPITOLUL VIII:Votarea


Art. 81


(1) Fiecare sectie de votare trebuie sa posede un numar suficient de urne etichetate corespunzator pentru alegerea Senatului, respectiv a Camerei Deputatilor, urna speciala, cabine, stampile cu mentiunea "VOTAT", avand in vedere numarul alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si respectarea duratei votarii prevazute de lege, Buletinul de vot introdus in cealalta urna decat cea corespunzatoare tipului de alegere este luat in calcul daca votul este valabil exprimat.


(2) Cabinele si urnele trebuie asezate numai in incaperea in care se afla localul de vot. Cabinele, urnele, stampilele si celelalte materiale necesare biroului electoral al sectiei de votare se asigura de catre primarii comunelor, oraselor, municipiilor si ai subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, impreuna cu prefectii.


(3) In preziua votarii primarii predau presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare materialele necesare votarii. Dupa preluarea buletinelor de vot, a stampilelor, a listelor electorale permanente si a celorlalte tipizate necesare votarii, presedintele biroului electoral al sectiei de votare, impreuna cu loctiitorul acestuia asigura, cu sprijinul logistic al primarului, transportul acestora, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne, in localul de vot.


(4) Materialele prevazute la alin. (3) se predau presedintelui biroului electoral al sectiei de votare pe baza de borderou de predare-primire, cuprinzand felul si numarul de exemplare.


(5) Presedintele biroului electoral al sectiei de votare si ceilalti membri ai biroului electoral al sectiei de votare trebuie sa fie prezenti la sediul sectiei de votare, in ajunul zilei alegerilor, la ora 18,00, fiind obligati sa verifice materialele prevazute la alin. (3) . Presedintele biroului electoral al sectiei de votare dispune masurile necesare pentru asigurarea ordinii si corectitudinii operatiunilor de votare, precum si indepartarea materialelor de propaganda electorala de orice tip din si de pe cladirea sediului sectiei de votare.


(6) Presedintele va dispune fixarea posturilor de paza in jurul localului de vot.


(7) La plecare, presedintele biroului electoral al sectiei de votare sigileaza toate caile de intrare in localul de vot cu benzi de hartie, pe care le semneaza dupa ce aplica in prealabil stampila de control. Este interzisa parasirea localului de vot cu stampila de control, stampile cu mentiunea "VOTAT", buletine de vot sau liste electorale.


Art. 82


(1) In ziua alegerilor, activitatea biroului electoral al sectiei de votare incepe la ora 6,00. Presedintele biroului electoral al sectiei de votare, in prezenta celorlalti membri si, dupa caz, a persoanelor acreditate, verifica urnele, listele electorale, buletinele de vot si stampilele, consemnand, in procesul-verbal prevazut la art. 93, numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, numarul pachetelor de buletine de vot, separat pentru Senat si Camera Deputatilor, precum si numarul stampilelor cu mentiunea "VOTAT". Dupa incheierea acestei operatii inchide si sigileaza urnele, aplicand stampila de control a sectiei de votare.


(2) Pe masura ce deschide pachetele sigilate, presedintele este obligat sa asigure aplicarea stampilei de control pe ultima pagina a fiecarui buletin de vot din acestea.


(3) Votarea incepe la ora 7,00 si are loc pana la ora 21,00.


Art. 821


(1) In ziua de sambata, la incheierea programului de votare prevazut la art. 6 alin. (11) , presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate, in prezenta celorlalti membri, iau urmatoarele masuri:


a) sigileaza urnele de vot prin lipirea de benzi de hartie pe deschizaturile acestora, pe care le semneaza dupa ce aplica in prealabil stampila de control;


b) introduc stampilele cu mentiunea AA«VOTATAA» intr-un plic pe care il sigileaza si pe care aplica stampila de control;


c) incheie un proces-verbal in care consemneaza numarul buletinelor de vot nefolosite si numarul alegatorilor prezenti la vot.


(2) La plecarea din localul de vot, dupa realizarea operatiunilor prevazute la alin. (1) , presedintele biroului electoral al sectiei de votare sigileaza toate caile de acces in localul de vot cu benzi de hartie, pe care le semneaza dupa ce aplica in prealabil stampila de control. Este interzisa parasirea localului de vot cu stampila de control, stampile cu mentiunea AA«VOTATAA», buletine de vot sau liste electorale.


(3) In ziua de duminica, la inceperea programului de votare prevazut la art. 6 alin. (11) , ridicarea sigiliilor se va face de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare din strainatate, in prezenta celorlalti membri ai biroului electoral al sectiei de votare, numai dupa ce s-a verificat integritatea sigiliilor, a listelor electorale si a buletinelor de vot nefolosite.


Art. 83


(1) Cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in Romania care in ziua votarii se afla in tara isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in Romania in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii:


a) cartea de identitate;


b) cartea electronica de identitate;


c) cartea de identitate provizorie;


d) buletinul de identitate;


e) pasaportul diplomatic;


f) pasaportul diplomatic electronic;


g) pasaportul de serviciu;


h) pasaportul de serviciu electronic;


i) carnetul de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare.


(2) Cetatenii romani cu domiciliul in Romania, dar care au fost inscrisi in Registrul electoral cu adresa de resedinta in strainatate, isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in strainatate in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii, insotite de un document oficial emis de statul strain privind stabilirea resedintei:


a) cartea de identitate;


b) cartea electronica de identitate;


c) cartea de identitate provizorie;


d) buletinul de identitate;


e) pasaportul diplomatic;


f) pasaportul diplomatic electronic;


g) pasaportul de serviciu;


h) pasaportul de serviciu electronic;


i) pasaportul simplu;


j) pasaportul simplu electronic;


k) pasaportul simplu temporar.


(3) Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in strainatate, conform prezentei legi, in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii:


a) pasaportul simplu, cu mentionarea tarii de domiciliu;


b) pasaportul simplu temporar, cu mentionarea tarii de domiciliu;


c) pasaportul simplu electronic, cu mentionarea tarii de domiciliu.


(4) Prin resedinta in strainatate se intelege adresa din strainatate la care persoana fizica declara ca are locuinta secundara, alta decat cea de domiciliu, si unde poseda un drept legal de sedere mai mare de 90 de zile. Documentele care atesta resedinta in strainatate se stabilesc de catre ministrul afacerilor externe, prin ordin.


(5) Militarii, politistii si personalul civil roman din institutiile sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala trimisi in misiune in teatre de operatiuni din strainatate isi exercita dreptul de vot la orice sectie de votare constituita in tara in care isi desfasoara misiunea. Acestia vor fi inscrisi in lista electorala suplimentara de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare si vor vota in baza pasaportului de serviciu.


Art. 84


(1) Alegatorii voteaza numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul ori resedinta, conform prezentei legi. In cazul in care, in ziua votarii, alegatorii se afla in alta unitate administrativ-teritoriala din cadrul aceleiasi circumscriptii electorale, acestia pot vota la orice sectie de votare din cadrul circumscriptiei electorale unde isi au domiciliul sau resedinta.


(2) Accesul alegatorilor in sala de votare are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor. Fiecare alegator prezinta actul de identitate si, dupa caz, documentul care dovedeste resedinta operatorului de calculator al biroului electoral al sectiei de votare, care inscrie codul numeric personal al alegatorului in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal.


(3) In cazul in care alegatorul nu figureaza in lista electorala permanenta existenta in sectia de votare respectiva, Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal semnaleaza daca:


a) persoana care s-a prezentat la vot a implinit varsta de 18 ani pana in ziua votarii inclusiv;


b) persoana care s-a prezentat la vot si-a pierdut drepturile electorale;


c) persoana care s-a prezentat la vot este arondata la alta sectie de votare;


d) persoana care s-a prezentat la vot este omisa din lista electorala permanenta, are domiciliul sau resedinta in raza teritoriala a sectiei de votare respective si daca a formulat o solicitare de a fi inscrisa in Registrul electoral cu adresa de resedinta;


e) persoana care s-a prezentat la vot si-a mai exercitat dreptul de vot la acelasi scrutin.


(4) In baza rezultatelor generate de Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, a comunicarilor efectuate prin intermediul acestuia si a verificarii actului de identitate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare:


a) opreste de la votare persoana care nu a implinit varsta de 18 ani pana in ziua votarii, persoana care si-a pierdut drepturile electorale si persoana care a optat sa voteze prin corespondenta;


b) indruma alegatorul sa voteze la sectia de votare la care este arondat, in cazul in care este arondat la alta sectie de votare;


c) indruma alegatorul sa voteze la sectia de votare unde a fost arondat conform resedintei, in cazul in care acesta a fost inscris in Registrul electoral cu adresa de resedinta;


d) inscrie in lista electorala suplimentara persoana care s-a prezentat la vot, este omisa din lista electorala permanenta, are domiciliul sau resedinta in raza teritoriala a sectiei de votare respective; in cazul in care persoana omisa este inscrisa in lista electorala permanenta existenta la alta sectie de votare, presedintele biroului electoral al acelei sectii de votare va fi notificat de catre sistemul informatic in acest sens si va radia persoana respectiva din lista electorala permanenta; dupa ce alegatorul semneaza in lista electorala suplimentara ii incredinteaza buletinele de vot si stampila cu mentiunea "VOTAT";


e) inscrie in lista electorala suplimentara persoana care s-a prezentat la vot, are domiciliul sau resedinta in alta unitate administrativ-teritoriala din cadrul aceleiasi circumscriptii electorale; in cazul in care persoana este inscrisa in lista electorala permanenta existenta la alta sectie de votare, presedintele biroului electoral al acelei sectii de votare va fi notificat de catre sistemul informatic in acest sens si va radia persoana respectiva din lista electorala permanenta; dupa ce alegatorul semneaza in lista electorala suplimentara ii incredinteaza buletinele de vot si stampila cu mentiunea "VOTAT;


f) permite alegatorului care indeplineste conditiile prevazute de lege si este inscris in lista electorala permanenta sa voteze; in acest sens, dupa ce alegatorul semneaza in lista electorala permanenta ii incredinteaza buletinele de vot si stampila cu mentiunea "VOTAT.


(5) In situatia in care alegatorul, din motive bine intemeiate, constatate de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate semna in lista electorala permanenta, presedintele face o mentiune in lista electorala, confirmata prin semnatura sa si a unui alt membru al biroului electoral.


(6) Alegatorii voteaza separat, in cabine inchise, aplicand stampila cu mentiunea "VOTAT" in patrulaterul care cuprinde lista de candidati sau numele candidatului pe care il voteaza.


(7) Stampila cu mentiunea "VOTAT trebuie sa fie rotunda si astfel dimensionata incat sa fie mai mica decat patrulaterul in care se aplica.


(8) Dupa ce au votat, alegatorii indoaie buletinele de vot astfel ca pagina alba care poarta stampila de control sa ramana in afara si le introduc in urna, avand grija sa nu se deschida, indoirea gresita a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, daca secretul votului este asigurat.


(9) In cazul in care buletinul de vot se deschide in asa fel incat secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anuleaza si se da alegatorului, numai o singura data, un nou buletin de vot, facandu-se mentiune despre aceasta in procesul-verbal al operatiunilor de votare.


(10) Stampila cu mentiunea "VOTAT", incredintata pentru votare, se restituie presedintelui, care o aplica pe actul de identitate, mentionand si data scrutinului. In cazul alegatorilor care voteaza pe baza cartii de identitate, pe versoul acesteia se aplica un timbru autocolant cu mentiunea "VOTAT" si data scrutinului.


(11) Presedintele poate lua masuri ca stationarea unui alegator in cabina de votare sa nu se prelungeasca nejustificat.


(12) Presedintele biroului electoral al sectiei de votare este obligat sa ia masurile necesare pentru ca alegerile sa decurga in bune conditii. Atributiile acestuia, in aceasta privinta, se intind si in afara localului de vot, in sediul sectiei de votare, in curtea acestuia, in intrarile in curte, in jurul sediului sectiei de votare, precum si pe strazi si in piete publice pana la o distanta de 50 m.


(13) Pentru mentinerea ordinii, presedintele biroului electoral al sectiei de votare va avea la dispozitie mijloacele de ordine necesare, asigurate de primar si de prefect, impreuna cu reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne.


(14) In afara de membrii biroului electoral al sectiei de votare, de candidati si de delegatii si de observatorii acreditati, nicio alta persoana nu poate stationa in locurile publice din zona de votare sau in localul de vot mai mult decat timpul necesar pentru votare.


(15) Pe durata votarii se interzice membrilor birourilor electorale si persoanelor acreditate sa poarte ecusoane, insigne sau alte insemne de propaganda electorala.


(16) Operatorii de calculator au statut de personal tehnic auxiliar.


Art. 85


(1) Candidatii si membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare au dreptul sa conteste identitatea persoanei care se prezinta la vot. In acest caz, identitatea se stabileste de presedintele biroului electoral al sectiei de votare prin orice mijloace legale.


(2) In cazul in care contestatia este intemeiata, presedintele biroului electoral al sectiei de votare va opri de la votare pe alegatorul contestat, va consemna faptul intr-un proces-verbal si va sesiza aceasta situatie autoritatilor competente.


(3) Presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate suspenda votarea pentru motive temeinice.


(4) Durata totala a suspendarilor nu poate depasi o ora. Suspendarea este anuntata prin afisare la usa localului sectiei de votare imediat ce s-a produs evenimentul care a declansat suspendarea.


(5) In timpul suspendarii, urnele de votare, stampilele, buletinele de vot si celelalte documente si materiale ale biroului electoral al sectiei de votare vor ramane sub paza permanenta, in timpul suspendarii nu pot parasi sala de votare mai mult de jumatate din numarul membrilor biroului electoral al sectiei de votare in acelasi timp.


(6) Candidatii si persoanele acreditate care asista la votare in conditiile prezentei legi nu pot fi obligate sa paraseasca sala de votare in acest timp.


(7) Prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa.


(8) Alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din randul observatorilor sau membrilor biroului electoral al sectiei de votare.


(9) Presedintele biroului electoral al sectiei de votare sau, in lipsa acestuia, loctiitorul este obligat sa primeasca si sa inregistreze orice sesizare scrisa cu privire la nereguli produse in timpul procesului de votare, inaintata de membri ai biroului electoral al sectiei de votare, candidati, observatori acreditati, reprezentanti acreditati ai presei scrise, radioului si televiziunii, romani si straini, ori alegatori prezenti in sectia de votare pentru exercitarea dreptului de vot. In cazul in care i se inainteaza sesizarea in dublu exemplar, presedintele biroului electoral al sectiei de votare, respectiv loctiitorul acestuia va mentiona pe copia care ramane la persoana care inainteaza sesizarea faptul ca a luat cunostinta de sesizarea respectiva si numarul sub care aceasta este inregistrata.


(10) Pentru cetatenii cu drept de vot din circumscriptia electorala respectiva care nu se pot deplasa la sediul sectiei de votare din cauza de boala sau invaliditate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, insotita de copii ale actelor din care rezulta starea de sanatate ori de invaliditate, inregistrata la cea mai apropiata sectie de votare de locul in care se afla in ziua votarii, ca o echipa formata din cel putin 2 membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii - stampila cu mentiunea "VOTAT" si buletine de vot - la locul unde se afla alegatorul, pentru a se efectua votarea. In raza unei sectii de votare se utilizeaza o singura urna speciala. Urna speciala poate fi transportata numai de membrii biroului electoral al sectiei de votare, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne. In cazul cetatenilor care nu se pot deplasa la sediul sectiei de votare, cererile scrise se pot transmite prin intermediul altor persoane sau prin intermediul personalului de specialitate din unitatile medicale unde se afla internati, dupa caz.


(11) In cazurile prevazute la alin. (10) , votarea se face numai pe baza unui extras intocmit personal de catre presedintele biroului electoral de pe lista electorala permanenta sau suplimentara existenta la sectia respectiva. Extrasul se semneaza de catre presedinte si se stampileaza, iar persoanele cuprinse in aceste extrase trebuie sa fie radiate din celelalte liste electorale existente la sectie.


(12) In modalitatea prevazuta la alin. (10) si (11) pot vota numai persoanele care domiciliaza pe raza teritoriala a circumscriptiei electorale din tara.


(13) Codurile numerice personale ale alegatorilor care au formulat cereri potrivit alin. (10) sunt preinregistrate in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, urmand a fi inregistrate definitiv la intoarcerea in localul de vot a echipei prevazute la alin. (10) pe baza semnaturilor in extrasul prevazut la alin. (11) .


(14) Inainte ca echipa de membri ai biroului electoral al sectiei de votare sa se deplaseze cu o urna de vot speciala la persoanele care nu pot vota la sectia de votare potrivit legii, presedintele biroului electoral al sectiei de votare solicita operatorului sa verifice daca persoanele respective si-au mai exercitat dreptul de vot in aceeasi zi.


Art. 86


Pentru sectiile de votare din strainatate, dispozitiile prezentului capitol se aplica, dupa caz, cu luarea in considerare a conditiilor specifice privind organizarea sectiilor de votare in strainatate.


Art. 87


(1) Disfunctionalitatea Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal nu poate determina suspendarea sau intreruperea votarii. In aceasta situatie, prin exceptie de la prevederile art. 84 alin. (2) , alegatorii prezinta actul de identitate operatorului de calculator sau membrului biroului electoral al sectiei de votare desemnat de presedintele acestuia, care consemneaza pe suport electronic ori hartie, dupa caz, codurile numerice personale ale alegatorilor si ora la care s-au prezentat la vot. Prevederile art. 84 alin. (4) -(10) se aplica in mod corespunzator.


(2) Durata disfunctionalitatii Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal se consemneaza de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare intr-un proces-verbal. Atat aparitia, cat si incetarea disfunctionalitatii Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal sunt notificate telefonic biroului electoral ierarhic superior de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare.


(3) Metodologia de aplicare a prevederilor alin. (1) si (2) este stabilita prin hotarare a Autoritatii Electorale Permanente.


Art. 88


(1) La ora 21,00, presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea localului de vot.


(2) Alegatorii care la ora 21,00 se afla la sediul sectiei de votare, precum si cei care se afla la rand in afara sediului sectiei de votare pentru a intra in localul de vot pot sa isi exercite dreptul de vot, in conditiile prezentei legi.


(3) La ora 21,00, urna speciala trebuie sa se afle in localul sectiei de vot.


(4) Alegatorii aflati in situatiile prevazute la alin. (2) pot vota pana cel mult la ora 23,59.


(5) 2 membri desemnati de biroul electoral al sectiei de votare, din cadrul acestuia, verifica la ora 21,00 daca in afara sediului sectiei de votare se afla alegatori care asteapta sa isi exercite dreptul de vot si constata si monitorizeaza ordinea in care acestia au acces in localul de vot.


CAPITOLUL IX:Observarea alegerilor


Art. 89


(1) La toate operatiunile efectuate de birourile electorale ale sectiilor de votare pot asista, in afara membrilor acestora, a operatorilor de calculator si a personalului de paza, candidatii, persoanele acreditate in conditiile prezentei legi, reprezentantii Autoritatii Electorale Permanente, membrii birourilor electorale de circumscriptie, ai oficiilor electorale si ai Biroul Electoral Central.


(2) In sensul prezentei legi, prin persoane acreditate se intelege urmatoarele:


a) observatori interni, desemnati de catre asociatii sau fundatii, care desfasoara activitati de aparare a democratiei si a drepturilor omului, acreditate de catre Autoritatea Electorala Permanenta;


b) reprezentanti ai institutiilor mass-media romanesti, acreditate de catre Autoritatea Electorala Permanenta;


c) observatori internationali, desemnati de catre organizatii straine sau internationale pentru observarea alegerilor ori invitati de catre autoritatile romane, acreditati de catre Autoritatea Electorala Permanenta;


d} reprezentanti ai institutiilor mass-media straine, acreditati de catre Autoritatea Electorala Permanenta;


e) delegati ai partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale si ai organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, acreditati de catre birourile electorale de circumscriptie, conform legii.


(3) Pana cel mai tarziu cu 15 zile inaintea datei alegerilor, asociatia sau fundatia care doreste sa isi desemneze observatori interni trebuie sa depuna o cerere la Autoritatea Electorala Permanenta prin care solicita acreditarea la scrutinul respectiv. Cererea trebuie sa fie insotita de documente din care rezulta ca asociatia sau fundatia desfasoara activitati de aparare a democratiei si a drepturilor omului si este legal constituita cu cel putin 6 luni inaintea datei alegerilor.


(4) Pana cel mai tarziu cu 15 zile inaintea datei alegerilor, institutia mass-media care doreste sa isi desemneze reprezentanti trebuie sa depuna o cerere la Autoritatea Electorala Permanenta prin care solicita acreditarea la scrutinul respectiv. Cererea trebuie sa fie insotita de documente din care rezulta ca institutia desfasoara activitati in domeniul mass-media.


(5) Pe baza documentului de acreditare emis de catre Autoritatea Electorala Permanenta, asociatia, fundatia sau institutia mass-media poate desemna ca observatori interni sau reprezentanti, dupa caz, numai persoane care nu au apartenenta politica.


(6) Acreditarea observatorilor internationali si a reprezentantilor institutiilor mass-media straine care solicita acest lucru se face de catre Autoritatea Electorala Permanenta.


(7) Contestatia privind acreditarea sau respingerea solicitarii de acreditare se solutioneaza de catre Curtea de Apel Bucuresti, in termen de doua zile de la data inregistrarii. Hotararea data este definitiva.


(8) Acreditarea emisa de Autoritatea Electorala Permanenta asociatiilor, fundatiilor si institutiilor mass-media romanesti da dreptul acestora de a desemna observatori interni si reprezentanti interni pe langa toate birourile electorale ale sectiilor de votare.


(9) Observatorii interni si reprezentantii institutiilor mass-media romanesti pot asista la operatiunile birourilor electorale ale sectiilor de votare numai pe baza ecusoanelor emise de catre asociatia, fundatia sau institutia mass-media romaneasca acreditata de catre Autoritatea Electorala Permanenta, insotite de actul de identitate.


(10) Procedura de acreditare, modelele documentelor de acreditare si ale ecusoanelor sunt stabilite prin hotarare a Autoritatii Electorale Permanente.


(11) Acreditarea delegatilor partidelor politice se face de catre birourile electorale de circumscriptie, conform procedurii stabilite prin decizie a Biroului Electoral Central, la cererea scrisa a conducerilor organizatiilor judetene ale partidelor politice, ale aliantelor politice si ale aliantelor electorale sau ale organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, care nu au reprezentanti in birourile electorale ale sectiilor de votare, facuta cu cel putin 5 zile inaintea datei alegerilor.


(12) Observatorii internationali si reprezentantii institutiilor mass-media straine pot asista la operatiunile birourilor electorale ale sectiilor de votare numai pe baza documentului de acreditare emis de catre Autoritatea Electorala Permanenta, care este valabil si in copie, insotit de actul de identitate.


(13) Delegatii acreditati ai partidelor politice pot asista la operatiunile birourilor electorale ale sectiilor de votare numai pe baza documentului de acreditare emis de catre biroul electoral de circumscriptie, care este valabil si in copie, insotit de actul de identitate.


Art. 90


(1) Persoanele acreditate pot asista la operatiunile electorale in ziua votarii, incepand cu ora 6,00 si terminand cu momentul incheierii si semnarii de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare a procesului-verbal de constatare a rezultatelor votarii in sectia respectiva.


(2) Persoanele acreditate nu pot interveni in niciun mod in organizarea si desfasurarea alegerilor, avand numai dreptul de a sesiza in scris presedintele biroului electoral in cazul constatarii unei neregularitati. Orice act de propaganda electorala, precum si incalcarea in orice mod a prevederilor prezentei legi atrag aplicarea sanctiunilor legale, suspendarea acreditarii de catre biroul electoral care a constatat abaterea, iar in ziua votarii, indepartarea imediata a persoanei respective din sectia de votare.


(3) La biroul electoral al sectiei de votare, persoanele acreditate pot stationa numai in spatiul stabilit in acest sens in sala de votare de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare.


CAPITOLUL X:Numararea voturilor si constatarea rezultatelor


Art. 91


La toate operatiunile ce tin de numararea voturilor participa membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare si pot asista candidatii, persoanele acreditate in conditiile prezentei legi, reprezentantii Autoritatii Electorale Permanente, membrii birourilor electorale de circumscriptie, ai oficiilor electorale si ai Biroului Electoral Central.


Art. 92


(1) Dupa inchiderea localului sectiei de vot, presedintele, in prezenta membrilor biroului electoral si a persoanelor acreditate, verifica starea sigiliilor de pe urnele de votare, sigileaza fanta urnelor de votare si introduce stampilele cu mentiunea "VOTAT" intr-un plic care se sigileaza prin aplicarea stampilei de control a sectiei de votare. Disparitia uneia sau a mai multor stampile se consemneaza in procesul-verbal prevazut la art. 93.


(2) Dupa efectuarea operatiunii prevazute la alin. (1) presedintele biroului electoral al sectiei de votare anuleaza buletinele de vot ramase neintrebuintate si consemneaza distinct, in procesele-verbale pentru fiecare tip de alegere, numarul buletinelor de vot anulate. In cazul in care exista pachete intacte cu buletine de vot, mentiunea "ANULAT" se inscrie o singura data pe pachetul respectiv si se aplica o singura data stampila de control.


(3) Se numara toti alegatorii din listele electorale permanente si suplimentare care au participat la vot si se consemneaza numarul lor in rubricile corespunzatoare din procesele-verbale. Se indosariaza listele electorale suplimentare in ordinea intocmirii lor.


(4) Pentru fiecare tip de alegere se aduna buletinele de vot utilizate asa cum rezulta din listele de alegator cu buletinele de vot neutilizate si anulate. Suma acestora, care trebuie sa corespunda cu numarul de buletine primite in cadrul sectiei de votare, se consemneaza in procesul-verbal. In cazul in care suma lor este alta decat numarul de buletine de vot primite, se precizeaza in procesul-verbal motivul pentru care apare eroarea, luandu-se in considerare si intampinarile si contestatiile adresate biroului electoral al sectiei de votare.


(5) In cazul in care suma nu se verifica, membrii biroului electoral al sectiei de votare pot avea opinii separate. Acestea se consemneaza in procesul-verbal.


(6) Dupa aceste operatiuni se procedeaza la deschiderea urnelor. Deschiderea urnelor se face in mod succesiv. Urmatoarea urna se deschide numai dupa ce se efectueaza numaratoarea buletinelor de vot si se consemneaza rezultatele in procesul-verbal de la urna anterioara.


(7) Presedintele va citi, cu voce tare, la deschiderea fiecarui buletin, denumirea competitorului electoral votat si va arata buletinul de vot celor prezenti.


(8) Pe formularul tipizat elaborat de Autoritatea Electorala Permanenta, unul dintre membrii biroului electoral, asistat de cel putin inca un membru al acestuia, consemneaza optiunea ce rezulta prin citirea fiecarui buletin de vot.


(9) Fiecare buletin de vot citit si consemnat in formular este asezat de catre presedinte, ajutat de ceilalti membri ai biroului electoral, intr-un pachet separat pentru fiecare competitor electoral.


(10) Pentru buletinele de vot nule, voturi albe, precum si pentru cele contestate se fac pachete separate.


(11) Sunt nule buletinele de vot care nu poarta stampila de control a biroului electoral al sectiei de votare, buletinele de vot avand alt model decat cel legal aprobat sau la care stampila este aplicata pe mai multe patrulatere ori in afara acestora. Aceste buletine de vot nu intra in calculul voturilor valabil exprimate.


(12) In cazul in care exista buletine de vot pentru care exista opinii diferite privind valabilitatea votului, acesta va fi atribuit unui candidat sau va fi considerat nul, in functie de parerea majoritatii membrilor biroului electoral al sectiei de votare.


(13) Sunt voturi albe buletinele care nu au aplicata stampila "VOTAT". Aceste buletine nu intra in calculul voturilor valabil exprimate.


Art. 921


(1) Operatorii de calculator asigura, in conditiile stabilite prin hotarare a Autoritatii Electorale Permanente, inregistrarea audiovideo neintrerupta a operatiunilor efectuate de catre membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare pentru numararea voturilor.


(2) Presedintele biroului electoral al sectiei de votare asigura transmiterea prin mijloace electronice catre Biroul Electoral Central a fotografiei procesului-verbal privind consemnarea rezultatelor votarii, precum si a informatiilor provenite din verificarea corelarii datelor inscrise in procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votarii.


(3) Inregistrarile prevazute la alin. (1) si fotografiile proceselor-verbale prevazute la alin. (2) se realizeaza in localul de vot prin intermediul terminalelor informatice puse la dispozitie de Serviciul de Telecomunicatii Speciale.


(4) Serviciul de Telecomunicatii Speciale verifica existenta inregistrarilor prevazute la alin. (1) , consemneaza aspectele constatate in procesul-verbal de primire a terminalelor informatice, cu ocazia primirii acestora de la operatorii de calculator, si le transfera pe un mediu de stocare. Inregistrarile video-audio se pastreaza pentru o perioada de 12 luni de la data incheierii perioadei electorale, in conditiile legii.


(5) Serviciul de Telecomunicatii Speciale pune la dispozitia organelor competente sa constate contraventii si fraude electorale sau sa urmareasca infractiuni, la cererea acestora, copii ale inregistrarilor audiovideo prevazute la alin. (1) .


Art. 93


(1) Rezultatul se consemneaza in cate un tabel separat si se incheie, in doua exemplare originale, cate un proces-verbal.


(2) Procesul-verbal cuprinde:


a) numarul total al alegatorilor prevazut in listele electorale existente in sectia de votare, cu respectarea formulei: pct. a = pct. a1 + pct. a2 + pct. a3;


- Art. 93, alin. (2) , litera A. din titlul I, capitolul X a fost abrogat la 10-mar-2018 de Art. 1, punctul 2. din Legea 51/2018


1.a1) numarul total al alegatorilor potrivit listei electorale permanente, cu respectarea formulei:


pct. a1 > = pct. b1;


2.a2) numarul total al alegatorilor potrivit listei electorale suplimentare, cu respectarea formulei:


pct. a2 > = pct. b2;


3.a3) numarul total al alegatorilor potrivit extrasului de pe listele electorale permanente si suplimentare, cu respectarea formulei:


pct. a3 > / = pct. b3;


b) numarul total al alegatorilor care s-au prezentat la urne, inscrisi in listele electorale existente in sectia de votare, cu respectarea formulei: pct. b = pct. b1 + pct. b2 + pct. b3;


- Art. 93, alin. (2) , litera B. din titlul I, capitolul X a fost abrogat la 10-mar-2018 de Art. 1, punctul 2. din Legea 51/2018


1.b1) numarul total al alegatorilor care s-au prezentat la urne, inscrisi in lista electorala permanenta;


2.b2) numarul total al alegatorilor care s-au prezentat la urne, inscrisi in lista electorala suplimentara;


3.b3) numarul total al alegatorilor care au votat prin intermediul urnei speciale;


c) numarul buletinelor de vot primite, cu respectarea formulei:


pct. c > = pct. d + pct. e + pct. f + pct. g;


d) numarul buletinelor de vot neintrebuintate si anulate;


e) numarul total al voturilor valabil exprimate, cu respectarea formulei:


pct. e < = [pct. b - (pct. f + pct. g) ; pct. e = suma voturilor valabil exprimate la pct. h;


f) numarul voturilor nule;


g) numarul voturilor albe;


h) numarul voturilor valabil exprimate obtinute de fiecare competitor electoral;


i) numarul voturilor contestate;


j) expunerea pe scurt a intampinarilor, contestatiilor si a modului de solutionare a lor, precum si a contestatiilor inaintate biroului electoral de circumscriptie;


k) starea sigiliilor de pe urne la incheierea votarii.


(3) Procesele-verbale se semneaza de presedinte, de loctiitorul acestuia, precum si de membrii biroului electoral al sectiei de votare si vor purta stampila de control a acesteia.


(4) Lipsa semnaturilor unor membri ai biroului electoral al sectiei de votare nu influenteaza asupra valabilitatii procesului-verbal. Presedintele va mentiona motivele care au impiedicat semnarea.


(5) Fiecare membru al biroului electoral al sectiei de votare are dreptul de a obtine o copie a procesului-verbal, semnata de catre presedintele sectiei de votare sau de catre loctiitorul acestuia, dupa caz, si de catre ceilalti membri ai biroului.


(6) In timpul operatiunilor de votare si de deschidere a urnelor se pot face intampinari si contestatii cu privire la aceste operatiuni. Acestea se solutioneaza pe loc de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare.


(7) Contestatiile se prezinta presedintelui biroului electoral al sectiei de votare. Ele se formuleaza in scris in doua exemplare, din care unul, semnat si stampilat de presedinte, ramane la contestator.


(8) Presedintele biroului electoral al sectiei de votare hotaraste, de indata, asupra contestatiilor a caror rezolvare nu sufera intarziere.


(9) Separat pentru Senat si Camera Deputatilor se intocmeste cate un dosar care cuprinde: procesul-verbal, in doua exemplare originale, contestatiile privitoare la operatiunile electorale ale biroului electoral al sectiei de votare, buletinele de vot nule si cele contestate, buletinele de vot intrebuintate si necontestate, formularele tipizate care au fost folosite la calculul rezultatelor, precum si listele electorale utilizate in cadrul sectiei de votare, indosariate pe tipuri de liste. Dosarele, sigilate si stampilate, insotite de listele electorale utilizate la sectia de votare respectiva, se inainteaza biroului electoral de circumscriptie, respectiv oficiului electoral, in cel mult 24 de ore de la incheierea votarii, de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, cu paza militara si insotit, la cerere, de reprezentantii partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale, organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din biroul electoral al sectiei de votare, candidatii sau persoanele acreditate conform prezentei legi.


(10) Presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare vor preda dosarele intocmite conform prevederilor alin. (9) la:


a) sediile birourilor electorale de circumscriptie, in cazul sectiilor de votare organizate pe teritoriul judetelor;


b) sediul oficiului electoral de sector pe raza caruia si-au desfasurat activitatea, in cazul sectiilor de votare organizate in municipiul Bucuresti;


c) sediul misiunilor diplomatice si al oficiilor consulare ale Romaniei din tara in care au fost organizate.


(11) Procesele-verbale intocmite de birourile electorale ale sectiilor de votare organizate in strainatate, semnate de catre presedinte si de catre membrii prezenti, insotite de contestatii, vor fi transmise prin mijloace electronice la biroul electoral al circumscriptiei electorale pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii, de catre presedintele biroului electoral. Exactitatea datelor din aceste procese-verbala va fi confirmata telefonic presedintelui sau loctiitorului biroului electoral de circumscriptie, care va contrasemna si va stampila documentele primite, de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare din strainatate. Procesele-verbale contrasemnate vor intra in centralizarea rezultatelor votarii.


(12) Birourile electorale ale sectiilor de votare organizate in strainatate intocmesc, separat pentru Senat si Camera Deputatilor, cate un dosar care cuprinde: procesul-verbal, in doua exemplare originale, contestatiile privitoare la operatiunile electorale ale biroului electoral al sectiei de votare, buletinele de vot nule si cele contestate, formularele tipizate care au fost folosite la calculul rezultatelor, precum si listele electorale utilizate in cadrul sectiei de votare, indosariate pe tipuri da liste. Dosarele, sigilate si stampilate, insotite de listele electorale utilizate la sectia de votare respectiva, se inainteaza, cu sprijin logistic din partea Ministerului Afacerilor Externe, pe baza de proces-verbal, biroului electoral de circumscriptie pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii, iar in cazul in care acesta si-a incetat activitatea, Tribunalului Bucuresti. Buletinele de vot intrebuintate si cele necontestate, buletinele de vot anulate si neutilizate, stampilele si celelalte materiale necesare votarii sunt predate, pe baza de proces-verbal, misiunii diplomatice sau oficiului consular.


Art. 94


(1) Dupa primirea dosarelor prevazute la art. 93, biroul electoral de circumscriptie incheie, separat pentru Senat si pentru Camera Deputatilor, cate un proces-verbal cuprinzand totalizarea voturilor valabil exprimate pentru fiecare partid politic, alianta politica, alianta electorala si candidat independent, pe care il inainteaza in termen de 24 de ore la Biroul Electoral Central.


(2) Dupa primirea proceselor-verbale incheiate de catre birourile electorale ale circumscriptiilor, potrivit alin. (1) , Biroul Electoral Central stabileste partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care indeplinesc pragul electoral, separat pentru Senat si pentru Camera Deputatilor. Pragul electoral reprezinta numarul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentara, calculat dupa cum urmeaza:


a) 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel national sau 20% din totalul voturilor valabil exprimate in cel putin 4 circumscriptii electorale pentru toti competitorii electorali;


b) in cazul aliantelor politice si aliantelor electorale, la pragul de 5% prevazut la lit. a) se adauga, pentru al doilea membru al aliantei, 3% din voturile valabil exprimate pe intreaga tara si, pentru fiecare membru al aliantei, incepand cu al treilea, cate un singur procent din voturile valabil exprimate in toate circumscriptiile electorale, fara a se putea depasi 10% din aceste voturi.


(3) Pragul electoral este egal cu numarul intreg, fara zecimale, nerotunjit, rezultat din inmultirea punctelor procentuale stabilite conform alin. (2) lit. a) .


(4) Dupa primirea de la Biroul Electoral Central a constatarii cu privire la partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care intrunesc si care nu intrunesc pragul electoral, biroul electoral de circumscriptie procedeaza la atribuirea mandatelor de deputat, respectiv de senator. La lucrarile efectuate de biroul electoral de circumscriptie au dreptul sa asiste candidatii si persoanele acreditate.


(5) Atribuirea de mandate se face avandu-se in vedere numai partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care au intrunit pragul electoral prevazut la alin. (2) , in mod distinct pentru Senat si pentru Camera Deputatilor, precum si candidatii independenti care au obtinut un numar de voturi cel putin egal cu coeficientul electoral al circumscriptiei in care au candidat.


(6) Repartizarea si atribuirea mandatelor de deputat si de senator se fac in doua etape: la nivelul fiecarei circumscriptii electorale si la nivel national:


a) la nivelul circumscriptiei electorale, biroul electoral stabileste, separat pentru Senat si pentru Camera Deputatilor, coeficientul electoral at circumscriptiei, prin impartirea numarului total de voturi valabil exprimate pentru toate listele de candidati ale partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale si ale organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale ce intrunesc conditia prevazuta la alin. (2) si pentru candidatii independenti la numarul de deputati, respectiv de senatori, ce urmeaza sa fie alesi in acea circumscriptie; coeficientul electoral este numarul intreg, fara zecimale, nerotunjit, rezultat din aceasta impartire;


b) fiecarei liste i se repartizeaza atatea mandate de cate ori coeficientul electoral al circumscriptiei electorale se include in voturile valabil exprimate pentru acea lista;


c) atribuirea mandatelor se face de biroul electoral de circumscriptie, in ordinea inscrierii candidatilor pe lista;


d) pentru candidatii independenti se atribuie fiecaruia cate un mandat, daca a obtinut un numar de voturi valabil exprimate cel putin egal cu coeficientul electoral pentru deputati sau pentru senatori, dupa caz; candidatii independenti participa la repartizarea mandatelor numai in prima etapa, cea de la nivelul circumscriptiei; un candidat independent nu poate primi decat un singur mandat;


e) voturile ramase, adica cele neutilizate sau inferioare coeficientului electoral, obtinute de listele de candidati ale partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale si organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale ce intrunesc conditia prevazuta la alin. (2) , precum si mandatele ce nu au putut fi atribuite de biroul electoral de circumscriptie se comunica de acesta Biroului Electoral Central, pentru a fi repartizate centralizat.


(7) Biroul Electoral Central insumeaza, separat pentru Senat si pentru Camera Deputatilor, voturile neutilizate si pe cele inferioare coeficientului electoral de circumscriptie din toate circumscriptiile electorale, pentru fiecare partid politic, alianta politica, alianta electorala sau organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care intruneste conditia prevazuta la alin. (2) ; numarul voturilor astfel obtinute de fiecare partid politic, alianta politica si alianta electorala se imparte la 1, 2, 3, 4 etc., facandu-se atatea operatii de impartire cate mandate nu au putut fi atribuite la nivelul circumscriptiilor electorale; valoarea zecimala a catului obtinut din aceste impartiri se va trunchia dupa a 15-a zecimala, fara rotunjire; caturile rezultate din impartire, indiferent de lista din care provin, se clasifica in ordine descrescatoare, pana la concurenta numarului de mandate neatribuite; cel mai mic dintre aceste caturi constituie coeficientul electoral national, pentru senatori si, separat, pentru deputati; fiecarui partid politic, fiecarei aliante politice sau aliante electorale i se repartizeaza atatea mandate de deputati sau, dupa caz, de senatori, de cate ori coeficientul electoral national se cuprinde in numarul total al voturilor valabil exprimate pentru partidul politic, alianta politica sau alianta electorala respectiva, rezultat din insumarea nationala a voturilor neutilizate si a celor inferioare coeficientului electoral de circumscriptie.


(8) Desfasurarea mandatelor repartizate pe circumscriptii electorale se face de Biroul Electoral Central, dupa cum urmeaza:


a) pentru fiecare partid politic, alianta politica, alianta electorala sau organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, carora le-au revenit mandate potrivit alin. (7) , se imparte numarul voturilor neutilizate si ai celor inferioare coeficientului electoral de circumscriptie, din fiecare circumscriptie electorala, la numarul total al voturilor valabil exprimate pentru acel partid politic, acea alianta politica sau alianta electorala avut in vedere la repartizarea mandatelor nationale; rezultatul astfel obtinut pentru fiecare circumscriptie se inmulteste cu numarul de mandate cuvenite partidului, aliantei politice, aliantei electorale sau organizatiei cetatenilor apartinand minoritatilor nationale; datele obtinute se ordoneaza descrescator la nivelul tarii si, separat, descrescator in cadrul fiecarei circumscriptii; in circumscriptiile in care doua sau mai multe partide politice, aliante politice, aliante electorale, organizatii ale cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, in urma calculelor facute, nu pot fi departajate in vederea determinarii repartitorului circumscriptiei respective, departajarea pentru ordonarea descrescatoare se va face avand in vedere intai numarul voturilor ramase neutilizate in respectiva circumscriptie, apoi numarul de voturi valabil exprimate in cadrul circumscriptiei, apoi numarul voturilor valabil exprimate la nivel national, iar, in final, daca niciunul din criteriile anterioare nu duce la departajare, prin tragere la sorti, organizata de Biroul Electoral Central; pentru fiecare circumscriptie se iau in calcul primele partide politice, aliante politice, aliante electorale sau organizatii ale cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, in limita mandatelor ce au ramas de repartizat in circumscriptia respectiva; ultimul numar din aceasta operatiune reprezinta repartitorul acelei circumscriptii; in continuare, se procedeaza la repartizarea mandatelor pe circumscriptii in ordinea partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale, precum si a circumscriptiilor din lista ordonata pe tara, astfel: primul numar din lista ordonata la nivel national se imparte la repartitorul circumscriptiei de la care provine, rezultand numarul de mandate ce ii revin in circumscriptia respectiva; in continuare se procedeaza identic cu numerele urmatoare din lista ordonata la nivel national; in situatia in care s-a epuizat numarul de mandate cuvenite unui partid politic, unei aliante politice, unei aliante electorale sau unei organizatii a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale ori dintr-o circumscriptie electorala, operatiunea se continua fara acestea; daca numarul din lista ordonata la nivel national este mai mic decat repartitorul de circumscriptie, se acorda un mandat;


b) in cazul in care nu este posibila acordarea mandatelor in ordinea ce rezulta din aplicarea prevederilor lit. a) , Biroul Electoral Central are in vedere circumscriptia electorala in care partidul politic, alianta politica, alianta electorala sau organizatia cetatenilor apartinand minoritatilor nationale are cel mai mare numar de candidati sau un candidat, carora nu li s-au atribuit mandate, iar daca si astfel au ramas mandate neindividualizate pe circumscriptii, circumscriptia electorala in care partidul politic, alianta politica, alianta electorala sau organizatia cetatenilor apartinand minoritatilor nationale are cele mai multe voturi neutilizate ori cele mai multe voturi inferioare coeficientului electoral de circumscriptie;


c) daca dupa aplicarea prevederilor lit. a) si b) au mai ramas mandate nedesfasurate pe circumscriptii, Biroul Electoral Central le stabileste pe baza acordului partidelor politice, aliantelor politice sau aliantelor electorale carora li se cuvin aceste mandate, potrivit alin. (4) , iar in lipsa unui acord, prin tragere la sorti, in termen de 24 de ore de la incheierea operatiunilor anterioare.


(9) Mandatele desfasurate pe listele de candidati, potrivit alin. (8) , se atribuie candidatilor de biroul electoral de circumscriptie, in ordinea inscrierii acestora pe lista.


(10) Biroul electoral de circumscriptie elibereaza certificatul doveditor al alegerii senatorilor si deputatilor carora li s-au atribuit mandate, in termen de 24 de ore de la incheierea fiecarei operatiuni de atribuire.


(11) In cazul in care organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale opteaza pentru depunerea aceleiasi liste de candidati in toate circumscriptiile electorale, mandatul de deputat revine, in ordinea inscrierii, candidatului aflat pe lista organizatiei minoritatii nationale respective.


(12) Mandatul prevazut la alin. (11) este atribuit la nivel national de catre Biroul Electoral Central pentru fiecare minoritate nationala in parte, conform art. 56, organizatiei minoritatii respective care a castigat cele mai multe voturi valabil exprimate la nivel national.


*) Prevederile art. 56 alin. (1) si ale art. 94 alin. (12) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente, cu modificarile si completarile ulterioare, se interpreteaza in sensul ca se refera atat la organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care si-au depus listele de candidati la Biroul Electoral Central, cat si la organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care si-au depus listele de candidati la birourile electorale de circumscriptie.


(13) Candidatii inscrisi in liste care nu au fost alesi sunt declarati supleanti ai listelor respective. In caz de vacanta a mandatelor de senatori sau de deputati alesi pe liste de candidati, supleantii ocupa locurile devenite vacante, in ordinea in care sunt inscrisi in liste, daca, pana la data validarii mandatului pentru ocuparea locului vacant, partidele politice sau organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din partea carora au candidat supleantii confirma in scris, sub semnatura conducerii partidelor politice sau a organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, ca supleantii fac parte din partidul politic respectiv ori din organizatia cetatenilor apartinand minoritatilor nationale.


Art. 95


(1) Biroul electoral de circumscriptie incheie, separat, cate un proces-verbal pentru Senat si pentru Camera Deputatilor privind toate operatiunile electorale, centralizarea voturilor, constatarea rezultatului alegerilor si atribuirea mandatelor.


(2) Procesul-verbal cuprinde:


a) numarul total al alegatorilor prevazuti in listele electorale din circumscriptia electorala, cu respectarea formulei: pct. a = pct. a1 + pct. a2 + pct. a3;


- Art. 95, alin. (2) , litera A. din titlul I, capitolul X a fost abrogat la 10-mar-2018 de Art. 1, punctul 2. din Legea 51/2018


1.a1) numarul total al alegatorilor potrivit listelor electorale permanente, cu respectarea formulei:


pct. a1 > = pct. b1;


2.a2) numarul total al alegatorilor potrivit listelor electorale suplimentare, cu respectarea formulei:


pct. a2 > = pct. b2;


3.a3) numarul total al alegatorilor potrivit extrasului de pe listele electorale permanente si suplimentare, cu respectarea formulei:


pct. a3 > = pct. b3;


b) numarul total al alegatorilor care s-au prezentat la urne, inscrisi in listele electorale din circumscriptia electorala, cu respectarea formulei:


pct. b = pct. b1 + pct. b2


1.b1) numarul total al alegatorilor care s-au prezentat la urne, inscrisi in listele electorale permanente;


2.b2) numarul total al alegatorilor care s-au prezentat la urne, inscrisi in listele electorale suplimentare;


3.b3) numarul total al alegatorilor care au votat prin intermediul urnei speciale;


c) numarul buletinelor de vot primite, cu respectarea formulei:


pct. c > = pct. d + pct. e + pct. f + pct. g;


d) numarul buletinelor de vot neintrebuintate si anulate;


e) numarul total al voturilor valabil exprimate, cu respectarea formulei:


pct. e < = [pct. b - (pct. f + pct. g) ; pct. e = suma voturilor valabil exprimate la pct. h;


f) numarul voturilor nule;


g) numarul voturilor albe;


h) numarul voturilor valabil exprimate obtinute de fiecare lista de candidati si candidat independent;


i) modul de atribuire a mandatelor, potrivit art. 94, prenumele si numele candidatilor alesi, precum si, dupa caz, partidul politic, alianta politica sau alianta electorala care i-a propus;


j) mandatele ce nu au putut fi atribuite la nivelul circumscriptiei electorale, precum si voturile valabil exprimate ce urmeaza a fi insumate, potrivit art. 94, pe intreaga tara;


k) expunerea, pe scurt, a intampinarilor, contestatiilor si hotararilor luate de biroul electoral de circumscriptie.


(21) Procesele-verbale intocmite de biroul electoral de circumscriptie pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii cuprind, pe langa elementele prevazute la alin. (2) , urmatoarele date:


a) numarul total al alegatorilor, potrivit listelor electorale pentru votul prin corespondenta;


b) numarul total al alegatorilor care au votat prin corespondenta, inscrisi in listele electorale pentru votul prin corespondenta;


c) numarul plicurilor exterioare expediate;


d) numarul plicurilor exterioare sau interioare anulate.


(3) Procesul-verbal, impreuna cu intampinarile, contestatiile si procesele-verbale primite de la birourile electorale ale sectiilor de votare si de la oficiile electorale, dupa caz, formand un dosar, incheiat, sigilat, stampilat si semnat de membrii biroului electoral, se inainteaza, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne, la Biroul Electoral Central, in termen de cel mult 48 de ore de la primirea comunicarii Biroului Electoral Central referitoare la desfasurarea, pe circumscriptii electorale, a mandatelor repartizate centralizat la nivel national.


(4) Buletinele de vot intrebuintate trebuie pastrate in deplina siguranta, ambalate, sigilate si etichetate, pe fiecare sectie de votare, la birourile electorale de circumscriptie si la sediile misiunilor diplomatice, respectiv ale oficiilor consulare, pana la data publicarii rezultatelor alegerilor in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


Art. 96


(1) Biroul Electoral Central rezolva intampinarile si contestatiile depuse, dupa care incheie cate un proces-verbal separat pentru Senat si pentru Camera Deputatilor, cuprinzand, pe intreaga tara:


a) numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale, din care:


- numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente;


- numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale suplimentare;


- numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale pentru votul prin corespondenta;


- numarul total al alegatorilor inscrisi in extrasele de pe listele electorale permanente si suplimentare;


b) numarul total al alegatorilor care au votat, inscrisi in listele electorale, din care:


- numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente;


- numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale suplimentare;


- numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale pentru votul prin corespondenta;


- numarul total al alegatorilor inscrisi in extrasele de pe listele electorale permanente si suplimentare;


c) numarul total al voturilor valabil exprimate;


d) numarul voturilor nule;


e) numarul voturilor valabil exprimate, obtinute de fiecare lista de candidati sau de fiecare candidat independent;


f) numarul buletinelor de vot primite de sectiile de votare si numarul plicurilor exterioare expediate catre alegatori;


g) numarul buletinelor de vot neintrebuintate si anulate, precum si numarul plicurilor exterioare sau interioare anulate;


h) constatarea cu privire la modul de aplicare de catre birourile electorale de circumscriptie a prevederilor art. 94;


i) repartizarea pe tara a mandatelor potrivit art. 94 si desfasurarea acestora pe circumscriptii electorale potrivit aceluiasi articol;


j) organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care, desi au participat la alegeri, nu au obtinut niciun mandat de senator sau de deputat; totalizarea voturilor valabil exprimate pentru listele fiecareia dintre aceste organizatii si constatarea organizatiilor carora li se cuvine cate un mandat de deputat; numele si prenumele primului candidat de pe lista organizatiei indreptatite la un mandat de deputat, care a intrunit cel mai mare numar de voturi; in cazul in care listele organizatiei au obtinut un numar egal de voturi, desemnarea se face prin tragere la sorti;


k) modul de solutionare a contestatiilor si intampinarilor primite.


(2) Procesele-verbale se semneaza de catre presedinte, de loctiitorul acestuia si de ceilalti membri ai Biroului Electoral Central in prezenta carora au fost intocmite si se inainteaza Senatului si Camerei Deputatilor, in vederea validarii alegerilor, impreuna cu dosarele intocmite de birourile electorale de circumscriptie. Lipsa semnaturii unor membri ai birourilor nu are influenta asupra valabilitatii procesului-verbal si a alegerilor. Presedintele mentioneaza motivele care au impiedicat semnarea.


Art. 97


Biroul Electoral Central publica rezultatele alegerilor in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, in termen util, pentru respectarea prevederilor art. 63 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata.


CAPITOLUL XI:Contraventii si sanctiuni


Art. 98


Constituie contraventii, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat sa constituie potrivit legii penale infractiuni, urmatoarele fapte:


a) incalcarea prevederilor art. 49 alin. (2) ; inscrierea, cu buna stiinta, a unui alegator in mai multe liste electorale permanente, inscrierea in listele electorale a unor persoane fictive ori care nu au drept de vot, efectuarea de inregistrari sau radieri in Registrul electoral, cu incalcarea legislatiei in vigoare;


b) neefectuarea inregistrarilor ori a radierilor in Registrul electoral la termenele stabilite potrivit prezentei legi;


c) efectuarea de operatiuni in Registrul electoral sau in listele electorale permanente de catre persoane neautorizate;


d) incalcarea dispozitiilor referitoare la afisarea propunerilor de candidaturi;


e) refuzul de a pune la dispozitia agentilor constatatori prevazuti la art. 99 documentele si actele necesare efectuarii controlului;


f) neluarea de catre organizatori a masurilor necesare desfasurarii normale a adunarilor electorale, precum si distribuirea si consumarea de bauturi alcoolice in timpul acestor adunari;


g) distrugerea, deteriorarea, murdarirea, acoperirea prin scriere sau in orice mod a listelor electorale, a platformelor - program afisate sau a oricaror altor afise ori anunturi de propaganda electorala tiparite;


h) nerespectarea dispozitiilor art. 49 alin. (4) ; nerespectarea dispozitiilor art. 79;


i) acceptarea de catre un cetatean a candidaturii in mai multe circumscriptii electorale sau atat pentru Senat, cat si pentru Camera Deputatilor, cu exceptia candidaturilor propuse de organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale;


j) nerespectarea deciziilor si hotararilor birourilor si oficiilor electorale; nerespectarea hotararilor, deciziilor si instructiunilor Autoritatii Electorale Permanente;


k) nerespectarea dispozitiilor legale privind actualizarea delimitarii sectiilor de votare;


l) nerespectarea dispozitiilor art. 65 alin. (2) -(6) , art. 66-75, art. 77 si 78 de catre alte persoane decat radiodifuzori;


m) tiparirea fara drept de buletine de vot, cu exceptia specimenului anulat pus la dispozitia competitorilor electorali;


n) refuzul de a permite accesul in sectia de votare al candidatilor, al persoanelor acreditate, al membrilor birourilor si oficiilor electorale si al reprezentantilor Autoritatii Electorale Permanente sa asiste la desfasurarea operatiunilor electorale;


o) refuzul de a se primi si inregistra o sesizare, intampinare, contestatie sau plangere scrisa inaintata in conformitate cu prevederile prezentei legi;


p) refuzul de a se conforma dispozitiilor presedintelui biroului electoral al sectiei de votare cu privire la asigurarea ordinii in localul de vot si in imprejurimi;


q) inmanarea buletinului de vot unui alegator care nu prezinta actul de identitate ori care refuza sa semneze in lista electorala in care este inscris pentru primirea buletinului de vot si a stampilei de votare;


r) neaplicarea pe actul de identitate a stampilei cu mentiunea "VOTAT" sau a timbrului autocolant, precum si retinerea actului de identitate, fara motive intemeiate, de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare;


s) intocmirea proceselor-verbale cu incalcarea dispozitiilor prezentei legi;


t) incalcarea prevederilor art. 16; continuarea propagandei electorale dupa incheierea acesteia, precum si sfatuirea, in ziua votarii, a alegatorilor la sediul sectiilor de votare sa voteze sau sa nu voteze un anumit partid politic, o anumita alianta politica, alianta electorala, organizatie a cetatenilor apartinand unei minoritati nationale ori un candidat independent;


u) purtarea, pe durata votarii, de catre membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare sau de catre persoanele acreditate de ecusoane, insigne sau alte insemne de propaganda electorala;


v) incalcarea de catre membrii birourilor electorale a obligatiei de a participa la activitatea acestor birouri;


w) refuzul presedintelui biroului electoral sau al loctiitorului acestuia de a elibera o copie certificata de pe procesul-verbal persoanelor indreptatite potrivit prevederilor prezentei legi;


x) incalcarea de catre asociatii, fundatii si institutii mass-media romanesti a conditiilor prevazute de lege pentru desemnarea observatorilor interni si a reprezentantilor institutiilor mass-media;


y) incalcarea de catre persoanele acreditate a prevederilor art. 90;


z) incalcarea prevederilor art. 88, 92 si 93.


Art. 99


(1) Contraventiile prevazute la art. 98 lit. b) -e) , g) -i) , k) , l) , n) -p) , r) , s) , u) -w) , x) si y) , se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 4.500 lei, cele de la lit. a) , f) , j) , m) , q) , t) si z) , cu amenda de la 4.500 lei la 10.000 lei.


(2) Constatarea contraventiilor prevazute la art. 98 si aplicarea sanctiunilor prevazute la alin. (1) se fac de catre:


a) ofiterii si agentii de politie din cadrul Politiei Romane si ofiterii si subofiterii din cadrul Jandarmeriei Romane, pentru faptele prevazute la art. 98 lit. a) , d) , f) , g) , a doua teza a lit. h) , lit. l) , m) , n) , p) , q) , r) , t) , u) , x) , y) , precum si pentru fapta prevazuta la art. 98 lit. j) , in cazul in care aceasta este savarsita de catre persoane fizice sau de catre persoane juridice de drept privat;


b) biroul electoral ierarhic superior, pentru faptele prevazute la art. 98 lit. j) , o) , s) , v) , w) si z) savarsite de birourile electorale;


c) Biroul Electoral Central, pentru faptele prevazute la art. 98 lit. d) si i) ;


d) imputernicitii presedintelui Autoritatii Electorale Permanente, pentru faptele prevazute la art. 98 lit. a) , b) , c) , e) , prima teza a lit. h) , lit. k) , pentru fapta prevazuta la art. 98 lit. j) in cazul in care aceasta este savarsita de partide politice, aliante politice, organizatii ale cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, autoritati ale administratiei publice centrale sau locale.


(3) Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute la alin. (1) , agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal.


(4) Contraventiilor prevazute la art. 98 le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.


TITLUL II:Organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente


CAPITOLUL I:Misiunea, organizarea si aparatul de specialitate al Autoritatii Electorale Permanente


Art. 100


(1) Autoritatea Electorala Permanenta este o institutie administrativa autonoma cu personalitate juridica si cu competenta generala in materie electorala, care are misiunea de a asigura organizarea si desfasurarea alegerilor si a referendumurilor, precum si finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale, cu respectarea Constitutiei, a legii si a standardelor internationale si europene in materie.


(2) Autoritatea Electorala Permanenta isi desfasoara activitatea cu respectarea principiilor independentei, impartialitatii, legalitatii, transparentei, eficientei, profesionalismului, responsabilitatii, sustenabilitatii, predictibilitatii si legitimitatii.


Art. 101


(1) Autoritatea Electorala Permanenta este condusa de un presedinte, cu rang de ministru, ajutat de 2 vicepresedinti cu rang de secretar de stat.


(2) Presedintele este numit prin hotarare adoptata in sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor, la propunerea grupurilor parlamentare, dintre personalitatile cu pregatire si experienta in domeniul juridic sau administrativ. Este numit presedinte candidatul care intruneste majoritatea voturilor deputatilor si senatorilor.


(3) Presedintele este ajutat de 2 vicepresedinti cu rang de secretar de stat, unul numit de Presedintele Romaniei, iar celalalt de prim-ministru.


(4) Presedintele si vicepresedintii nu pot fi membri ai unui partid politic.


(5) Mandatul presedintelui si mandatele vicepresedintilor Autoritatii Electorale Permanente sunt de cate 8 ani si pot fi reinnoite o singura data.


(6) Mandatul presedintelui sau vicepresedintilor inceteaza in urmatoarele situatii:


a) expirarea mandatului;


b) demisie;


c) revocare;


d) deces.


(7) Presedintele si vicepresedintii pot fi revocati din functie, pentru motive temeinice, de catre autoritatile care i-au numit.


(8) Autoritatea Electorala Permanenta, cu avizul Ministerului Finantelor Publice, isi aproba proiectul de buget propriu, inaintea dezbaterii bugetului de stat, si il inainteaza Guvernului in vederea includerii lui in bugetul de stat. Includerea cheltuielilor de capital in bugetul propriu se face cu consultarea Guvernului.


(9) Presedintele Autoritatii Electorale Permanente este ordonator principal de credite. In indeplinirea atributiilor ce ii revin, presedintele emite ordine.


(10) - Art. 101, alin. (10) din titlul II, capitolul I a fost abrogat la 01-iul-2017 de Art. 44, alin. (1) , punctul 19. din capitolul IV din Legea 153/2017


(11) Autoritatea Electorala Permanenta are un secretar general. Secretarul general este numit de prim-ministru pe baza de concurs, in conditiile legii.


(111) Autoritatea Electorala Permanenta poate avea 2 secretari generali adjuncti, numiti de presedintele Autoritatii Electorale Permanente, in conditiile prezentei legi.


(12) In lipsa presedintelui, atributiile acestuia sunt indeplinite de unul dintre vicepresedinti, stabilit prin ordin.


Art. 102


(1) Autoritatea Electorala Permanenta are un aparat propriu de specialitate, in cadrul caruia functioneaza o structura centrala si structuri teritoriale. In cadrul structurii centrale a aparatului de specialitate al Autoritatii Electorale Permanente functioneaza departamente impartite pe urmatoarele domenii principale de activitate:


a) legislatie, contencios electoral, relatia cu Parlamentul si Uniunea Europeana;


b) informatizarea proceselor electorale;


c) controlul finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale;


d) logistica electorala;


e) coordonarea si monitorizarea activitatilor in teritoriu;


f) suportul organismelor electorale;


g) cooperare internationala.


(11) In afara departamentelor prevazute la alin. (1) , in cadrul structurii centrale a aparatului de specialitate al Autoritatii Electorale Permanente sunt organizate compartimente functionale cu rol de suport in domeniile financiar, juridic, administrativ, registratura, audit intern si protectia informatiilor clasificate, la nivel de directie generala, directie, serviciu, birou sau compartiment, dupa caz.


(12) In cadrul structurilor prevazute la alin. (1) si (11) pot fi organizate directii, servicii, birouri sau compartimente cu atributii conexe.


(13) In cadrul structurii centrale a aparatului de specialitate al Autoritatii Electorale Permanente pot fi infiintate, prin regulamentul de organizare si functionare, cel mult 3 functii de reprezentant permanent pe langa organizatii internationale, ce activeaza in domeniul de competenta al Autoritatii Electorale Permanente, salarizate la nivelul functiei publice parlamentare de director general.


(2) Organizarea si functionarea aparatului propriu al Autoritatii Electorale Permanente, numarul de posturi, statutul personalului, atributiile acestuia si structura organizatorica se stabilesc prin regulamentul de organizare si functionare, aprobat prin hotarare a birourilor permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, la propunerea Autoritatii Electorale Permanente. Personalul Autoritatii Electorale Permanente are acelasi statut cu personalul din aparatul celor doua Camere ale Parlamentului. Cabinetele demnitarilor sunt organizate in baza prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 32/1998 privind organizarea cabinetului demnitarului din administratia publica centrala, aprobata cu modificari prin Legea nr. 760/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru ministru si, respectiv, pentru secretar de stat. La organizarea si functionarea aparatului propriu nu se aplica prevederile art. XVI din titlul III al cartii a II-a din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 229/2008 privind masuri pentru reducerea unor cheltuieli la nivelul administratiei publice, aprobata prin Legea nr. 144/2009.


*) Inalta Curte admite sesizarea formulata de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a VII-a pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale si stabileste ca: "In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 94 din Legea nr. 7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 102 alin. (2) teza a doua din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente, cu modificarile si completarile ulterioare, pensia de serviciu reglementata de art. 731 din Legea nr. 7/2006 nu se cuvine personalului Autoritatii Electorale Permanente".


(3) - Art. 102, alin. (3) din titlul II, capitolul I a fost abrogat la 28-mai-2022 de Art. II, punctul 2. din Legea 156/2022


(4) Salarizarea personalului din aparatul de specialitate al Autoritatii Electorale Permanente se face la nivelul prevazut de lege pentru personalul din aparatul celor doua Camere ale Parlamentului.


(5) Intreg personalul beneficiaza de sporuri sau alte adaosuri salariale stabilite potrivit legii, calculate la salariul de baza lunar brut sau la indemnizatia de incadrare corespunzatoare functiei in care sunt incadrati. Prin personalul Autoritatii Electorale Permanente se intelege personalul salarizat si indemnizat, numit in conditiile legii.


(6) Prevederile Legii nr. 7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator personalului din aparatul de specialitate al Autoritatii Electorale Permanente.


(7) Presedintele Autoritatii Electorale Permanente numeste, promoveaza, elibereaza sau destituie din functie personalul din aparatul de specialitate al Autoritatii Electorale Permanente, conform legii.


(8) Personalul aparatului de specialitate al Autoritatii Electorale Permanente cu statut de inalt functionar public parlamentar este numit prin concurs, examen sau modificarea raporturilor de serviciu, dupa caz, cu avizul birourilor permanente reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului. Persoanele care ocupa functii de demnitate publica si cele care ocupa functii publice corespunzatoare categoriei inaltilor functionari publici, care nu au domiciliu si nici locuinta proprietate personala in municipiul Bucuresti, beneficiaza de diurna de deplasare, stabilita prin regulamentul de organizare si functionare a Autoritatii Electorale Permanente.


(9) Personalul aparatului de specialitate al Autoritatii Electorale Permanente cu statut de functionar public parlamentar nu poate face parte din partide politice sau formatiuni politice.


(10) Posturile de executie si de conducere din cadrul aparatului de specialitate al Autoritatii Electorale Permanente se ocupa prin concurs, examen, numire sau modificarea raporturilor de serviciu ori de munca, dupa caz, in conditiile legii si ale regulamentului de organizare si functionare al Autoritatii Electorale Permanente. Conditiile de studii si vechime in specialitatea studiilor, precum si conditiile specifice pentru ocuparea posturilor din cadrul aparatului de specialitate al Autoritatii Electorale Permanente sunt stabilite, in conditiile legii, prin regulamentul de organizare si functionare a Autoritatii Electorale Permanente.


(11) - Art. 102, alin. (11) din titlul II, capitolul I a fost abrogat la 28-mai-2022 de Art. II, punctul 2. din Legea 156/2022


(12) - Art. 102, alin. (12) din titlul II, capitolul I a fost abrogat la 28-mai-2022 de Art. II, punctul 2. din Legea 156/2022


(13) - Art. 102, alin. (13) din titlul II, capitolul I a fost abrogat la 28-mai-2022 de Art. II, punctul 2. din Legea 156/2022


(14) - Art. 102, alin. (14) din titlul II, capitolul I a fost abrogat la 28-mai-2022 de Art. II, punctul 2. din Legea 156/2022


(15) - Art. 102, alin. (15) din titlul II, capitolul I a fost abrogat la 28-mai-2022 de Art. II, punctul 2. din Legea 156/2022


(16) Avizul prevazut la alin. (8) este consultativ, acesta trebuind sa fie solicitat in cel mult 5 zile de la data finalizarii examenului sau concursului, dupa caz. Avizul prevazut la alin. (8) se emite in cel mult 15 zile de la data primirii solicitarii Autoritatii Electorale Permanente.


Art. 1021


(1) Pe langa Autoritatea Electorala Permanenta se infiinteaza Reteaua electorala nationala, organism fara personalitate juridica care functioneaza sub coordonarea presedintelui Autoritatii Electorale Permanente, ce are urmatoarele obiective:


a) asistarea Autoritatii Electorale Permanente la elaborarea, integrarea, corelarea si monitorizarea politicilor privind securitatea si rezilienta sistemului electoral romanesc;


b) asistarea Autoritatii Electorale Permanente la efectuarea activitatilor de implementare si operationalizare a Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal;


c) asistarea Autoritatii Electorale Permanente la elaborarea, implementarea si operationalizarea sistemelor si aplicatiilor informatice utilizate in procesele electorale.


(2) In exercitarea atributiilor sale, Reteaua electorala nationala emite recomandari si rapoarte.


(3) Atributiile, structura, organizarea si functionarea Retelei electorale nationale, precum si indemnizatiile ce revin membrilor acesteia se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea Autoritatii Electorale Permanente.


(4) - Art. 102^1, alin. (4) din titlul II, capitolul I a fost abrogat la 19-sep-2020 de Art. I, punctul 26. din Legea 202/2020


Art. 1022


(1) Pentru elaborarea, implementarea si operationalizarea sistemelor si aplicatiilor informatice utilizate in procesele electorale Autoritatea Electorala Permanenta poate angaja personal calificat in domeniul tehnologiei informatiei, personal contractual incadrat cu contract individual de munca pe perioada determinata, incheiat prin derogare de la prevederile art. 82 alin. (3) -(5) si ale art. 84 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.


(2) Personalul prevazut la alin. (1) isi desfasoara activitatea in functii de specialisti in tehnologia informatiei si comunicatiilor, functii care se infiinteaza in cadrul departamentelor din cadrul Autoritatii Electorale Permanente.


(3) Numarul posturilor aferente functiilor de specialisti in tehnologia informatiei si comunicatiilor, criteriile si metodologia de selectie, precum si conditiile in care aceasta categorie de personal isi desfasoara activitatea se aproba prin ordin al presedintelui Autoritatii Electorale Permanente, cu incadrarea in numarul maxim de posturi si in bugetul aprobat cu aceasta destinatie pentru personalul Autoritatii Electorale Permanente.


(4) Prin derogare de la prevederile art. 30 din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 31 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, incadrarea personalului calificat prevazut la alin. (1) se face conform criteriilor si metodologiei elaborate conform alin. (3) .


(5) Drepturile salariale aferente functiilor infiintate potrivit alin. (2) se stabilesc, prin derogare de la prevederile Legii-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, in cuantum de pana la de 6 ori valoarea castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, prin ordin al presedintelui Autoritatii Electorale Permanente.


CAPITOLUL II:Atributiile Autoritatii Electorale Permanente


Art. 103


(1) Autoritatea Electorala Permanenta exercita urmatoarele atributii principale:


a) elaboreaza propuneri privitoare la asigurarea logisticii necesare desfasurarii alegerilor, pe care le transmite spre insusire Guvernului si autoritatilor administratiei publice locale, si urmareste modul de indeplinire a propunerilor;


b) urmareste modul de delimitare a sectiilor de votare, de stabilire a localurilor sectiilor de vot si a sediilor birourilor electorale; propune infiintarea sectiilor de votare noi sau schimbarea sediilor sectiilor de votare in cazurile in care nu se asigura respectarea prevederilor art. 20-221;


c) urmareste realizarea din timp de o maniera unitara a dotarilor specifice sectiilor de votare: urne si cabine tipizate, stampile, tusiere, recipiente pentru transportul buletinelor de vot si altele asemenea; controleaza modul de pastrare a acestora intre perioadele electorale si poate dispune masuri pentru inlocuirea logisticii electorale care nu respecta standardele stabilite potrivit prezentei legi;


d) urmareste modul de asigurare a fondurilor necesare realizarii esalonate, din timp, a logisticii necesare desfasurarii procesului electoral, pe baza informarilor furnizate de autoritatile publice competente;


e) monitorizeaza securitatea sectiilor de votare, a buletinelor de vot si a celorlalte documente si materiale specifice perioadei electorale, pe baza informarilor furnizate de autoritatile publice competente;


f) monitorizeaza intocmirea si tiparirea listelor electorale permanente; monitorizeaza si controleaza actualizarea Registrului electoral;


g) administreaza Registrul electoral si Registrul sectiilor de votare;


h) controleaza si monitorizeaza indeplinirea sarcinilor care revin autoritatilor publice si altor organisme in pregatirea si organizarea proceselor electorale;


i) asigura, in limita competentelor sale, aplicarea unitara a dispozitiilor legale referitoare la organizarea alegerilor si a referendumurilor;


j) elaboreaza studii si propuneri vizand imbunatatirea sistemului electoral, pe care le da publicitatii si le prezinta autoritatilor publice, partidelor politice, precum si organizatiilor neguvernamentale interesate;


k) prezinta Parlamentului, in maximum 3 luni de la incheierea alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor, pentru Presedintele Romaniei, pentru Parlamentul European si pentru autoritatile administratiei publice locale sau a unui referendum national, un raport asupra organizarii si desfasurarii alegerilor, respectiv a referendumului, cuprinzand referiri la participarea la scrutin, modul de desfasurare a acestuia, abaterile si neajunsurile, inclusiv de ordin legislativ, constatate si rezultatul consultarii; raportul se da publicitatii sub forma unei carti albe;


l) implementeaza programe de informare si educare a alegatorilor asupra sistemului electoral romanesc si asupra respectarii deontologiei electorale si asigura popularizarea acestora;


m) organizeaza programe specifice de instruire si formare profesionala in materie electorala pentru personalul autoritatilor si institutiilor, cu atributii in organizarea si desfasurarea alegerilor, precum si pentru persoanele care pot deveni membri ai birourilor electorale si operatori de calculator in sectiile de votare;


n) elaboreaza programe si stabileste proceduri unitare privind exercitarea dreptului de vot de catre persoanele cu dizabilitati si asigura popularizarea acestora;


o) elaboreaza proiectul bugetului propriu, care se aproba prin legea bugetului de stat;


p) intocmeste lista cu personalul de specialitate atestat de Institutul National de Statistica, care participa la centralizarea, prelucrarea datelor si constatarea rezultatelor alegerilor;


q) coordoneaza Sistemul informatic de centralizare a datelor din procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votarii si Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal;


r) organizeaza si implementeaza un sistem de colectare de date si de informare periodica a opiniei publice privind prezenta populatiei la vot;


s) propune si avizeaza, prin presedintele sau, proiectele de legi, ordonante si hotarari ale Guvernului in domeniile sale de competenta; pentru elaborarea proiectelor de acte normative in domeniile sale de competenta poate folosi colaboratori externi in conditiile legii;


s) elaboreaza si supune Guvernului spre aprobare proiectele de hotarari specifice bunei organizari si desfasurari a alegerilor si a referendumurilor;


t) elaboreaza propuneri si proiecte de acte normative pentru imbunatatirea si perfectionarea sistemului electoral romanesc, pe care le supune Guvernului si/sau membrilor comisiilor parlamentare competente spre analiza si exercitare a dreptului de initiativa legislativa;


t) elaboreaza strategii si planuri de actiune pentru consolidarea integritatii si a rezilientei sistemului electoral romanesc, pe care le supune spre aprobare Parlamentului sau Guvernului, dupa caz;


u) certifica aplicatiile informatice ce vor fi utilizate de Biroul Electoral Central pentru centralizarea rezultatelor votarii si le pune la dispozitia partidelor politice si organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri, la cererea scrisa a acestora;


v) face propuneri Guvernului pentru stabilirea datei de organizare si desfasurare a alegerilor partiale pentru autoritatile administratiei publice locale si sprijina organizarea acestora;


w) vegheaza la respectarea legii privind organizarea si desfasurarea referendumurilor locale;


x) asigura aplicarea legislatiei privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale;


y) organizeaza conferinte, seminare si congrese nationale si internationale in domeniul sau de activitate;


z) asigura transparenta cheltuielilor efectuate pentru organizarea si desfasurarea alegerilor si referendumurilor.


(2) Autoritatea Electorala Permanenta prezinta Parlamentului anual un raport asupra activitatii sale, conform legii.


(3) Autoritatea Electorala Permanenta indeplineste orice alte atributii prevazute de lege.


Art. 1031


(1) Autoritatea Electorala Permanenta, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicatii Speciale, asigura functionarea in sediul Biroului Electoral Central a unei infrastructuri informatice care indeplineste urmatoarele obiective:


a) asigura functionarea Sistemului informatic de centralizare a datelor din procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votarii;


b) asigura stocarea in timp real a duplicatelor bazelor de date generate de Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, precum si a jurnalelor masinilor pe care ruleaza acesta, pentru facilitarea analizei si transparentei acestora.


(2) Infrastructura informatica prevazuta la alin. (1) este unica si cuprinde servere, sisteme de stocare a datelor, echipamente de comunicatii si de securitate, precum si licente si aplicatii informatice, asigurate, instalate si configurate de Serviciul de Telecomunicatii Speciale, conform cerintelor operationale ale Autoritatii Electorale Permanente, fiind destinata exclusiv aplicarii dispozitiilor prezentei legi.


(3) Sistemul informatic de centralizare a datelor din procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votarii si Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal pot fi accesate pentru vizualizarea in timp real a datelor, din sediul Biroului Electoral Central, de catre reprezentantii Biroului Electoral Central si cei ai Autoritatii Electorale Permanente, pe baza drepturilor de acces stabilite prin decizie a Autoritatii Electorale Permanente.


(4) Autoritatea Electorala Permanenta impreuna cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale asigura asistenta si suportul tehnic pentru functionarea echipamentelor si aplicatiilor informatice prevazute la alin. (2) .


(5) Autoritatea Electorala Permanenta, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicatii Speciale, asigura aplicatiile si/sau serviciile informatice ce vor fi utilizate de Biroul Electoral Central pentru centralizarea datelor din procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votarii, precum si echipamentele informatice necesare centralizarii rezultatelor votarii de catre Biroul Electoral Central. Acestea vor functiona in cadrul infrastructurii informatice prevazute la alin. (1) , cu asigurarea redundantei in centrul de date al Serviciului de Telecomunicatii Speciale.


(6) Aplicatiile informatice prevazute la alin. (5) sunt certificate de Autoritatea Electorala Permanenta si puse de catre aceasta la dispozitia partidelor politice si organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri, la cererea scrisa a acestora.


(7) Autoritatea Electorala Permanenta asigura, pe tot parcursul zilei votarii si al zilei urmatoare, publicitatea datelor privind numarul alegatorilor prezenti la vot, respectiv a informatiilor rezultate in urma verificarii corelatiilor din procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votarii, obtinute prin Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal.


Art. 104


(1) In indeplinirea atributiilor sale, Autoritatea Electorala Permanenta adopta decizii, hotarari si instructiuni, care se semneaza de presedinte si se contrasemneaza de vicepresedinti.


(2) Hotararile si instructiunile Autoritatii Electorale Permanente care au caracter normativ se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


(3) Hotararile si instructiunile Autoritatii Electorale Permanente care nu au caracter normativ, precum si deciziile Autoritatii Electorale Permanente se comunica persoanelor interesate si se aduc la cunostinta publica prin afisare pe site-ul propriu.


CAPITOLUL III:Organizarea si functionarea Centrului "Expert electoral"


Art. 105


(1) In subordinea Autoritatii Electorale Permanente se infiinteaza Centrul "Expert electoral", cu personalitate juridica, care are urmatoarele obiective:


a) sprijinirea fundamentarii si a punerii in aplicare a strategiilor Autoritatii Electorale Permanente;


b) cresterea nivelului de cunostinte si abilitati ale persoanelor implicate in pregatirea, organizarea si desfasurarea proceselor electorale;


c) imbunatatirea accesului la instrumentele juridice internationale si regionale in domeniul electoral, la legislatia electorala nationala, la jurisprudenta si doctrina din acest domeniu;


d) informarea si educarea alegatorilor si a competitorilor electorali in spiritul principiilor si standardelor internationale in domeniul electoral;


e) dezvoltarea integritatii electorale.


(2) Centrul "Expert electoral" este condus de un director, numit in functie de presedintele Autoritatii Electorale Permanente, pe baza de concurs, in conditiile legii.


(3) Regulamentul de organizare si functionare a Centrului "Expert electoral" si numarul de posturi se aproba prin hotarare a birourilor permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, la propunerea presedintelui Autoritatii Electorale Permanente.


(4) Personalul Centrului "Expert electoral" este asimilat din punctul de vedere al statutului si al salarizarii cu personalul Autoritatii Electorale Permanente.


(5) Personalul Autoritatii Electorale Permanente poate desfasura activitati cu plata cu ora in cadrul Centrului "Expert electoral", in conditiile stabilite prin regulamentul de organizare si functionare al acestuia.


Art. 106


(1) Centrul "Expert electoral" indeplineste urmatoarele atributii:


a) elaboreaza analize, studii si rapoarte de cercetare in domeniul electoral, la solicitarea Autoritatii Electorale Permanente; Parlamentul, Guvernul si Presedintele Romaniei pot solicita Autoritatii Electorale Permanente elaborarea de analize, studii si rapoarte de cercetare in domeniul electoral de catre Centrul "Expert electoral";


b) presteaza servicii de consultanta in domeniul electoral, pe baza de contracte incheiate cu persoane fizice sau juridice;


c) organizeaza si realizeaza programe de formare, specializare, educare sau instruire in domeniul electoral;


d) elaboreaza, editeaza, tipareste si difuzeaza in tara si in strainatate publicatii in domeniul electoral;


e) organizeaza sesiuni, conferinte si manifestari stiintifice in domeniul electoral.


(2) In vederea efectuarii atributiilor prevazute la alin. (1) , Centrul "Expert electoral" poate incheia, in conditiile legii, parteneriate, acorduri de cooperare si contracte cu alte institutii publice ori private si/sau cu specialisti din tara si din strainatate.


Art. 107


(1) Finantarea cheltuielilor de functionare si de capital ale Centrului "Expert electoral" se asigura din alocatii de la bugetul de stat si din venituri proprii.


(2) Finantarea cheltuielilor de personal ale Centrului "Expert electoral" se asigura din alocatii de la bugetul de stat.


(3) Acordarea alocatiilor bugetare prevazute la alin. (1) si (2) se face prin bugetul Autoritatii Electorale Permanente.


(4) Veniturile proprii ale Centrului "Expert electoral" se constituie din:


a) donatii si sponsorizari, in conditiile legii;


b) venituri obtinute din contracte de consultanta si cercetare;


c) taxe de participare la activitatile de instruire, formare, specializare si educare;


d) vanzarea produselor editoriale;


e) taxe de participare la sesiuni, conferinte si manifestari stiintifice;


f) alte activitati asimilate, efectuate pe baza de contracte sau in parteneriat public-privat ori cu alte institutii publice;


g) finantari nerambursabile.


(5) Cheltuielile privind activitatile prevazute la art. 106 alin. (1) lit. b) -e) se finanteaza din veniturile proprii ale Centrului "Expert electoral".


TITLUL III:Dispozitii tranzitorii si finale


Art. 108


(1) Cheltuielile pentru efectuarea operatiunilor electorale se suporta de la bugetul de stat.


(2) Sediul si dotarea Biroului Electoral Central si ale biroului electoral al circumscriptiei electorale pentru romanii cu domiciliul sau resedinta in afara tarii se asigura de catre Guvern, ale birourilor electorale de circumscriptie, de catre prefecti si de presedintii consiliilor judetene, respectiv de catre primarul general al municipiului Bucuresti, iar ale oficiilor electorale, precum si ale birourilor electorale ale sectiilor de votare, de catre primar, impreuna cu prefectii.


(3) Actele intocmite in exercitarea drepturilor electorale prevazute in prezentul titlu sunt scutite de taxa de timbru.


Art. 109


(1) Guvernul asigura, pentru sprijinirea activitatii birourilor electorale, statisticienii necesari, Autoritatea Electorala Permanenta, impreuna cu Ministerul Afacerilor Interne, personalul tehnic auxiliar necesar, iar Autoritatea Electorala Permanenta, impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe, asigura personalul auxiliar la biroul electoral al circumscriptiei pentru romanii cu domiciliul sau resedinta in afara tarii.


(11) Primarii pot asigura personal tehnic auxiliar necesar pentru sprijinirea activitatii birourilor electorale ale sectiilor de votare.


(2) Pe perioada cat functioneaza birourile si oficiile electorale, membrii acestora, statisticienii, personalul tehnic auxiliar si operatorii de calculator se considera detasati si primesc o indemnizatie stabilita prin hotarare a Guvernului, la propunerea Autoritatii Electorale Permanente. Presedintii birourilor electorale, loctiitorii acestora si membrii primesc indemnizatia de la data incheierii proceselor-verbale de investire.


(3) Pentru indemnizatiile prevazute la alin. (2) se retine, se datoreaza si se vireaza numai impozitul pe venit, potrivit legii.


Art. 1091


(1) Pe durata functionarii birourilor si a oficiilor electorale, autoritatile si institutiile publice la care sunt angajate persoanele prevazute la art. 109 le asigura acestora plata drepturilor salariale, a indemnizatiilor de detasare, precum si a oricaror alte diurne si drepturi banesti cuvenite potrivit legii.


(2) Primirea indemnizatiei stabilite conform art. 109 alin. (2) nu afecteaza dreptul de a primi alte diurne, indemnizatii, pensii sau alte drepturi banesti cuvenite in baza unor legi speciale.


(3) Membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare din tara si operatorii de calculator ai acestora au dreptul sa primeasca, la cerere, o zi libera platita de la locul de munca, in ziua urmatoare zilei votarii, pe baza adeverintei eliberate in acest sens de catre biroul electoral judetean, biroul electoral al sectorului municipiului Bucuresti sau Autoritatea Electorala Permanenta, dupa caz.


(4) La cerere, membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate primesc adeverinte de la presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate care atesta activitatea desfasurata in sectia de votare.


(5) Fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare in vederea participarii la procesul electoral ale presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate, ale loctiitorilor acestora, precum si ale membrilor birourilor electorale pentru sectiile de votare din strainatate propusi de catre sefii misiunilor diplomatice si ai oficiilor consulare se asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Externe, in limitele prevazute de Hotararea Guvernului nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, cu modificarile si completarile ulterioare.


Art. 110


(1) Autoritatea Electorala Permanenta, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicatii Speciale si al Institutului National de Statistica, asigura implementarea si gestionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, pe baza datelor si informatiilor din Registrul electoral si Registrul sectiilor de votare.


(2) Normele metodologice privind functionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, selectia si desemnarea operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale sectiilor de votare se aproba prin hotarare a Autoritatii Electorale Permanente.


(3) Pentru implementarea si functionarea pe durata alegerilor a Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal se va utiliza, de regula, infrastructura informatica detinuta de autoritatile administratiei publice centrale si locale, precum si de unitatile de invatamant, sub coordonarea Serviciului de Telecomunicatii Speciale.


(4) Serviciul de Telecomunicatii Speciale asigura serviciile de telefonie speciala si de comunicatii de voce si date, necesare birourilor si oficiilor electorale, precum si functionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal. Sumele necesare pentru acoperirea acestor cheltuieli se asigura din bugetul de stat.


(5) Operatorii de calculator isi desfasoara activitatea in conditiile stabilite prin hotarare a Autoritatii Electorale Permanente.


(6) Repartizarea operatorilor de calculator selectati conform alin. (2) la sectiile de votare din tara se realizeaza prin decizie a Autoritatii Electorale Permanente.


(7) La o sectie de votare din tara pot fi repartizati cel mult 3 operatori de calculator.


(8) Pe langa operatorii de calculator repartizati la sectiile de votare din tara, Autoritatea Electorala Permanenta repartizeaza, la propunerea Serviciului de Telecomunicatii Speciale, cel putin cate un operator de calculator pe langa fiecare centru de votare din tara.


(9) In sensul prezentei legi, prin centru de votare din tara se intelege imobilul din tara unde functioneaza cel putin doua sectii de votare.


(10) Membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate indeplinesc si atributiile ce revin, potrivit legii, operatorilor de calculator.


(11) Autoritatile publice centrale si locale implicate, potrivit legii, in organizarea alegerilor sprijina implementarea si buna functionare a Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal cu personal propriu, denumit in continuare informaticieni.


Art. 111


Sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor generate de activitatile Ministerului Afacerilor Interne din domeniul ordinii si sigurantei publice pentru buna organizare si desfasurare a alegerilor, respectiv sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor cu tiparirea proceselor-verbale pentru centralizarea rezultatului votarii la nivel national, se asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne, respectiv prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, pentru Institutul National de Statistica.


Art. 112


(1) Sumele necesare acoperirii cheltuielilor efectuate de catre institutiile prefectului pentru confectionarea stampilelor birourilor electorale de circumscriptie si a stampilelor de control ale sectiilor de votare, imprimarea buletinelor de vot, transportul, ambalarea si distribuirea materialelor, documentelor si a tipizatelor prevazute de lege pentru desfasurarea procesului electoral, precum si plata indemnizatiilor membrilor birourilor electorale ale sectiilor de votare, ale birourilor electorale, plata personalului tehnic auxiliar al acestor birouri si a operatorilor de calculator din sectiile de votare se asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne, pentru institutiile prefectului.


(2) Sumele necesare acoperirii cheltuielilor efectuate de catre Ministerul Afacerilor Interne pentru plata hartiei efectiv consumate la imprimarea buletinelor de vot si confectionarea stampilelor cu mentiunea "VOTAT" si a timbrelor autocolante se asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne.


Art. 113


(1) Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale asigura hartia necesara pentru imprimarea buletinelor de vot, precum si transportul acesteia la Regia Autonoma AA«Monitorul OficialAA».


(2) Cantitatea de hartie aflata in ambalaje originale intacte, ramasa neutilizata, se restituie Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale de unde a fost ridicata, in termen de 10 zile de la publicarea rezultatelor alegerilor in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, pe baza de proces-verbal de predare-preluare.


(3) Plata hartiei efectiv consumate, dupa restituirea prevazuta la alin. (2) , facturata la pret de inregistrare in contabilitate, precum si a transportului hartiei restituite conform alin. (2) se face de catre Ministerul Afacerilor Interne, in termen de 30 de zile de la publicarea rezultatelor alegerilor in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


Art. 114


(1) Odata cu data alegerilor, Guvernul stabileste, prin hotarare, la propunerea Autoritatii Electorale Permanente si a Ministerului Afacerilor Interne, calendarul actiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregatirii si desfasurarii in bune conditii a alegerilor si masurile tehnice necesare bunei organizari si desfasurari a alegerilor. Hotararea privind stabilirea datei alegerilor, hotararea privind cheltuielile necesare pregatirii si desfasurarii in bune conditii a alegerilor, hotararea privind masurile tehnice necesare bunei organizari si desfasurari a alegerilor si hotararea pentru aprobarea programului calendaristic pentru realizarea actiunilor necesare organizarii si desfasurarii in bune conditii a alegerilor se publica impreuna in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


(2) Modelul listei electorale permanente, modelul listei electorale suplimentare, modelul extrasului de pe lista electorala permanenta si suplimentara, precum si al stampilelor birourilor electorale de circumscriptie si ale Biroului Electoral Central, modelul buletinului de vot, modelul stampilei de control si al stampilei cu mentiunea "VOTAT", modelul timbrului autocolant, modelul proceselor-verbale pentru consemnarea rezultatului votarii si modelul certificatului doveditor al alegerii sunt stabilite prin hotarare a Autoritatii Electorale Permanente, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


(3) Predarea si primirea formularelor, stampilelor si celorlalte materiale necesare votarii se fac pe baza de proces-verbal.


(4) Autoritatea Electorala Permanenta stabileste un set de conditii minimale pe care trebuie sa le indeplineasca locatiile in care vor fi organizate sectiile de votare, precum si privind dotarea minimala a acestora.


(5) Ministerul Afacerilor Externe si Autoritatea Electorala Permanenta asigura informarea cetatenilor romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate cu privire la inregistrarea in Registrul electoral, conditiile de votare in strainatate, precum si la locurile de desfasurare a votarii in strainatate.


Art. 115


(1) Judecarea de catre instante a intampinarilor, a contestatiilor sau a oricaror altor cereri privind procesul electoral se face potrivit regulilor stabilite de lege pentru ordonanta presedintiala, cu participarea obligatorie a procurorului.


(2) Impotriva hotararilor definitive, pronuntate de instantele judecatoresti potrivit prezentei legi, nu exista cale de atac.


(3) Hotararile definitive ale instantelor judecatoresti, pronuntate ca urmare a intampinarilor, a contestatiilor sau a oricaror altor cereri privind procesul electoral, se comunica de indata birourilor electorale interesate.


Art. 116


(1) Termenele pe zile, prevazute de prezenta lege, se calculeaza din ziua cand incep sa curga, care este luata in calcul, pana inclusiv in ziua cand se implinesc, chiar daca acestea nu sunt zile lucratoare, pana la ora 24,00 a zilei respective.


(2) Termenele pe ore prevazute de prezenta lege incep sa curga de la ora 0,00 a zilei urmatoare.


(3) Pe intreaga perioada a alegerilor, birourile electorale functioneaza conform programului de lucru stabilit de Biroul Electoral Central, prin decizie. Instantele judecatoresti trebuie sa asigure permanenta activitatii in vederea exercitarii de catre cetateni a drepturilor electorale. In ziua alegerilor, instantele de judecata asigura permanenta activitatii.


Art. 117


(1) Persoanele lipsite de drepturile electorale prin hotarare judecatoreasca definitiva nu participa la vot si nu sunt avute in vedere la stabilirea numarului total al alegatorilor, pe intreaga durata stabilita prin hotarare.


(2) Pentru persoanele retinute, detinute in baza unui mandat de arestare preventiva ori asupra carora s-a dispus masura preventiva a arestului la domiciliu sau persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale se aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 85 alin. (11) si (12) privind urna speciala, in masura in care se solicita aceasta modalitate de vot. Procedura de exercitare a dreptului de vot de catre aceasta categorie de alegatori este stabilita prin decizie a Biroului Electoral Central.


(3) In conditiile alin. (2) voteaza numai persoanele care sunt inscrise in listele electorale permanente ale circumscriptiei electorale in care au loc alegeri.


Art. 118


(1) In sensul prezentei legi, prin competitori electorali se intelege partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile legal constituite ale cetatenilor apartinand unei minoritati nationale reprezentate in Consiliul Minoritatilor Nationale, care participa la alegeri, precum si candidatii independenti.


(2)


- Art. 118, alin. (2) din titlul III a fost abrogat la 28-iun-2020 de Art. II, punctul 6. din Legea 91/2020


(3) In sensul prezentei legi, prin corpul expertilor electorali se intelege evidenta permanenta a persoanelor care pot deveni presedinti ai birourilor electorale ale sectiilor de votare din tara sau loctiitori ai acestora, infiintata, gestionata si actualizata de catre Autoritatea Electorala Permanenta.


(4) In sensul prezentei legi, prin corpul expertilor electorali din strainatate se intelege evidenta permanenta a persoanelor care pot deveni presedinti ai birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate sau loctiitori ai acestora, infiintata, gestionata si actualizata de catre Autoritatea Electorala Permanenta.


Art. 1181


(1) In sensul prezentei legi, prin partide politice parlamentare se intelege partidele politice si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care, la ultimele alegeri pentru Senat si Camera Deputatilor, au intrunit, individual sau intr-o alianta, pragul electoral si au obtinut mandate de deputat sau de senator sau care nu au participat la ultimele alegeri parlamentare, dar la data declansarii calendarului electoral pentru alegerile parlamentare au ca membri 7 senatori sau 10 deputati.


(2) Aliantele politice si aliantele electorale care au in componenta cel putin un partid politic parlamentar sunt asimilate partidelor politice parlamentare.


Art. 119


In sensul prezentei legi, prin perioada electorala se intelege intervalul de timp care incepe la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor si se incheie odata cu publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a rezultatului scrutinului. Perioada electorala cuprinde intervalul de timp dintre data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor si data inceperii campaniei electorale, campania electorala, desfasurarea efectiva a votarii, numararea si centralizarea voturilor, stabilirea rezultatului votarii, atribuirea mandatelor si publicarea rezultatului alegerilor in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


Art. 120


(1) Prevederile prezentei legi privind corpul expertilor electorali, membrii birourilor electorale, operatorii de calculator, Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, sectiile de votare, Registrul electoral si listele electorale permanente se aplica in mod corespunzator alegerilor pentru Presedintele Romaniei, alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale, alegerilor pentru Parlamentul European, precum si referendumurilor nationale si locale.


(2) Functionarii publici si functionarii publici cu statut special pot avea calitatea de expert electoral, pot fi presedinti si loctiitori in birourile electorale ale sectiilor de votare sau pot activa pe langa birourile electorale ca personal tehnic auxiliar, ca operatori de calculator ori ca informaticieni, indiferent de tipul de scrutin.


Art. 121


(1) Buletinele de vot intrebuintate si listele electorale utilizate, precum si celelalte materiale detinute de catre birourile electorale de circumscriptie se predau de catre birourile electorale de circumscriptie prefectilor care le pastreaza in arhiva, separat de celelalte documente, timp de 3 luni de la data publicarii rezultatului alegerilor in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


(2) Dupa expirarea termenului prevazut la alin. (1) , prefectii predau buletinele de vot intrebuintate, listele electorale utilizate, buletinele de vot anulate si neutilizate, stampilele si celelalte materiale detinute de catre birourile electorale de circumscriptie sau utilizate in desfasurarea votarii pentru topire operatorilor economici specializati, pe baza de proces-verbal.


(3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica in mod corespunzator de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare.


(4) Arhiva Biroului Electoral Central este predata Autoritatii Electorale Permanente, care o pastreaza conform Legii Arhivelor Nationale nr. 16/1996, republicata.


Art. 122


Guvernul asigura Autoritatii Electorale Permanente sediul si mijloacele materiale si financiare necesare bunei functionari. In acest sens va prevedea, in proiectul legii bugetului de stat, bugetul necesar functionarii Autoritatii Electorale Permanente.


Art. 123


La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 196 din 13 martie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare.





Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...

Legea 188/1999, actualizata 2024, privind Statutul functionarilor publici
Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, actualizata 2024 - Republicare Actualizat ...

Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale
Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale Publicata in ...

Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului
Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului Publicat in Monitorul Oficial cu numar ...

Legea finantelor publice locale, actualizata 2024 - Legea 273/2006
Legea 273/2006 privind finantele publice locale Actualizata prin Legea 387/2023 pentru modificare ...

Legea 500/2002 privind finantele publice, actualizata 2024
Legea 500/2002 privind finantele publice Actualizata prin Legea 262/2023 privind aprobarea Ordona ...

OUG 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist
Ordonanta de urgenta nr. 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist Publicata in ...



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor culturale in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de cresa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Formularul 230 model editabil 2024 PDF. Completeaza Declaratia 230!
Sursa: EuroAvocatura.ro



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice