din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2755 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: Legea 61/1993, actualizata 2024, privind alocatia de stat pentru copii

INTEGRAL: Legea 61/1993, actualizata 2024, privind alocatia de stat pentru copii


Legea 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, actualizata 2024 - Republicare

Actualizata prin Legea 114/2023 privind completarea art. 38 alin. (1) din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei domestice, precum si pentru modificarea art. 4 alin. (1) din Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii


Art. 1


(1) Se instituie alocatia de stat pentru copii ca forma de ocrotire a statului acordata tuturor copiilor, fara discriminare.


(2) Beneficiaza de alocatie de stat pentru copii toti copiii in varsta de pana la 18 ani.


(3) Alocatia de stat pentru copii se acorda si tinerilor care au implinit varsta de 18 ani, care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, organizate in conditiile legii, pana la terminarea acestora, precum si tinerilor cu handicap care urmeaza o forma de invatamant preuniversitar prevazuta de lege, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani.


(4) Tinerii prevazuti la alin. (3) care repeta anul scolar nu beneficiaza de alocatie de stat, cu exceptia celor care repeta din motive de sanatate, dovedite cu certificat medical.


Art. 2


Beneficiaza de alocatie de stat pentru copii si copiii cetatenilor straini si ai persoanelor fara cetatenie rezidenti, in conditiile legii, in Romania, daca locuiesc impreuna cu parintii.


Art. 3


(1) Incepand cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocatia de stat pentru copii se stabileste in cuantum de:


a) 600 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap;


b) 243 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, precum si pentru tinerii prevazuti la art. 1 alin. (3) ;


c) 600 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handicap.


(2) Incepand cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocatiei de stat pentru copii se indexeaza anual, din oficiu, cu rata medie anuala a inflatiei. Rata medie anuala a inflatiei este indicatorul definitiv cunoscut in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul National de Statistica.


(3) Titulari ai dreptului la alocatie pentru copii sunt copiii si tinerii prevazuti la art. 1 alin. (2) si (3) .


(4) Alocatia de stat pentru copii prevazuta la alin. (1) lit. a) se cumuleaza cu indemnizatia lunara, stimulentul lunar sau stimulentul de insertie, prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.


(5) Daca din calculul cuantumului alocatiei de stat pentru copii prevazut la alin. (2) rezulta fractiuni in bani, cuantumul se rotunjeste la leu in favoarea beneficiarului. In situatia in care in urma indexarii rezulta un cuantum mai mic decat cel acordat, atunci se mentine cuantumul in plata.


Art. 4


(1) Alocatia de stat pentru copii se plateste unuia dintre parinti pe baza acordului acestora sau a conventiei autentificate de un notar public cu ocazia divortului ori, in caz de neintelegere, pe baza hotararii judecatoresti sau a ordinului de protectie emis de instanta judecatoreasca, parintelui/persoanei caruia/careia i s-a incredintat copilul spre crestere si educare sau la care s-a stabilit resedinta copilului. Alocatia este incasata de parintele/persoana beneficiar/beneficiara al/a masurii de protectie pe durata valabilitatii ordinului de protectie si atat timp cat i-a fost incredintat copilul sau in situatia in care copilul are stabilita resedinta la acesta/aceasta.


(2) Alocatia de stat pentru copii se plateste si tutorelui, curatorului, persoanei careia i-a fost dat in plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoanei careia i-a fost incredintat copilul in vederea adoptiei, in conditiile legii.


(3) Pentru copiii pentru care s-a stabilit masura de protectie speciala prevazuta la art. 58 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, cu modificarile ulterioare, alocatia de stat pentru copii se plateste numai in cont personal, in cuantumurile prevazute la art. 3.


(4) Dupa implinirea varstei de 14 ani, plata alocatiei de stat pentru copii se poate face direct titularului, cu incuviintarea reprezentantului sau legal.


(5) Pentru tinerii prevazuti la art. 1 alin. (3) , plata alocatiei de stat se face direct acestora, pe baza de cerere. Procedura de plata se stabileste prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi**) .


_______


**) A se vedea nota de subsol de la art. 11.


(6) Alocatia de stat pentru copiii prevazuti la alin. (3) se vireaza in conturile personale deschise pentru acestia de catre conducatorul directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului din subordinea consiliului judetean, respectiv din subordinea consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, denumita in continuare directie generala, inclusiv pentru copiii incredintati organismului privat acreditat si licentiat in conditiile legii. Sumele cu titlu de alocatie de stat pentru copii se capitalizeaza pana la implinirea de catre acestia a varstei de 14 ani. Dupa implinirea de catre titular a varstei de 14 ani alocatia de stat poate fi platita direct acestuia, cu incuviintarea conducatorului directiei generale, sau, in functie de optiunea acestuia, poate fi capitalizata in continuare in contul personal al acestuia pana la implinirea varstei de 18 ani.


(7) Alocatia de stat platita in conditiile prevazute la alin. (6) se acorda titularului la implinirea de catre acesta a varstei de 18 ani.


(8) In cazul decesului copilului prevazut la alin. (3) sumele cu titlu de alocatie de stat platite conform alin. (6) se fac venit la bugetul de stat.


(9) In cazul in care pentru copilul prevazut la alin. (3) masura de protectie speciala prevazuta la art. 58 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 272/2004, cu modificarile ulterioare, inceteaza sau se modifica, alocatia de stat se va acorda potrivit situatiei in care se afla copilul.


(10) In situatia in care copiii prevazuti la alin. (9) sunt in intretinerea familiei sau, dupa caz, s-a instituit masura alternativa a tutelei ori masura de protectie speciala a plasamentului la o familie, persoana sau la asistentul maternal, suma cu titlu de alocatie de stat capitalizata in conditiile alin. (6) poate fi utilizata de catre reprezentantul legal al copilului in interesul acestuia, prin hotararea comisiei pentru protectia copilului.


(11) Dupa implinirea de catre copiii prevazuti la alin. (3) a varstei de 18 ani, acestia beneficiaza de alocatie de stat pentru copii in aceleasi conditii ca tinerii prevazuti la art. 1 alin. (3) .


Art. 5


(1) Lunar, serviciile de stare civila ale consiliilor locale comunale, orasenesti, municipale si ale sectoarelor municipiului Bucuresti comunica agentiei pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, denumite in continuare agentii teritoriale, situatia privind copiii care au decedat.


(2) Pentru tinerii prevazuti la art. 1 alin. (3) inspectoratul scolar judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, denumit in continuare inspectorat scolar, transmite agentiilor teritoriale pana la data de 1 octombrie a fiecarui an situatia centralizatoare privind elevii inscrisi in anul scolar. Situatia va cuprinde si elevii inscrisi in unitatile de invatamant private acreditate ori autorizate in conditiile legii.


(3) Pe parcursul anului scolar, inspectoratele scolare transmit lunar agentiilor teritoriale situatia privind tinerii care au implinit varsta de 18 ani si care nu mai urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional organizate in conditiile legii.


(4) Pentru tinerii inscrisi in unitatile de invatamant din subordinea altor autoritati ale administratiei publice centrale de specialitate, aceste unitati de invatamant au obligatia de a transmite agentiilor teritoriale situatiile prevazute la alin. (2) si (3) .


Art. 6


(1) Stabilirea dreptului de alocatie de stat pentru copii se face pe baza cererii si a actelor din care rezulta indeplinirea conditiilor de acordare a acestui drept.


(2) Cererea se face, in numele copilului, de catre persoanele prevazute la art. 4 alin. (1) -(3) .


(3) Dupa implinirea varstei de 14 ani, cererea se poate face si de catre copil, cu incuviintarea reprezentantului sau legal.


(4) Dreptul la alocatia de stat pentru copii se stabileste incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul, iar plata drepturilor se face incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.


(5) In cazul in care cererea este inregistrata ulterior lunii in care s-a nascut copilul, plata alocatiei de stat pentru copii se poate face si pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.


(6) Dreptul la alocatia de stat pentru copii inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care nu mai sunt indeplinite conditiile de acordare.


(7) In cazul in care achitarea drepturilor de alocatie de stat pentru copii se face prin mandat postal, plata acesteia se suspenda daca timp de 3 luni reprezentantul legal al copilului nu a incasat drepturile cu titlu de alocatie de stat. Reluarea in plata, inclusiv cu plata drepturilor restante, se face pe baza de cerere scrisa intocmita de reprezentantul legal al copilului, care se inregistreaza la agentia teritoriala.


Art. 7


(1) Persoanele carora li se face plata alocatiei de stat pentru copii sunt obligate sa comunice orice schimbare in privinta componentei familiei sau a domiciliului/resedintei care poate determina incetarea sau modificarea acordarii drepturilor de alocatie de stat pentru copii, in termen de cel mult 15 zile de la aparitia acesteia, inclusiv situatia in care cetatenii romani isi stabilesc rezidenta in alta tara impreuna cu copiii lor.


(2) Sumele platite necuvenit cu titlu de alocatie de stat pentru copii se recupereaza pe baza deciziei emise de persoana juridica care a efectuat plata alocatiei de stat pentru copii sau prin angajamentul de plata scris al persoanei care le-a incasat in mod necuvenit.


(3) Decizia prin care se recupereaza sumele incasate necuvenit se comunica celui obligat la plata in termen de 15 zile de la emitere.


(4) Decizia de recuperare si angajamentul de plata constituie titlu executoriu de la data comunicarii, respectiv de la data semnarii.


Art. 8


Alocatia de stat pentru copii nu este impozabila si nu poate fi urmarita silit decat in vederea recuperarii sumelor platite necuvenit cu acest titlu.


Art. 9


Contestatiile formulate impotriva modului de stabilire si de plata a alocatiei de stat pentru copii se solutioneaza potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.


Art. 10


(1) Fondurile pentru plata alocatiei de stat pentru copii, precum si pentru cheltuielile cu administrarea si transmiterea drepturilor se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.


(2) Plata alocatiei de stat pentru copii se realizeaza prin mandat postal, cont curent personal sau cont de card.


(3) In cazul achitarii drepturilor de alocatie de stat in cont curent personal sau cont de card, agentiile teritoriale efectueaza plata prin unitatile bancare, pe baza de borderou, cu plata unui comision bancar.


(4) Comisionul bancar prevazut la alin. (3) nu poate fi mai mare de 0,1% din drepturile achitate si va fi stabilit prin negociere, la nivel teritorial, intre agentiile teritoriale si unitatile bancare.


Art. 101


(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 2.000 lei urmatoarele fapte:


a) nerespectarea de catre serviciile de stare civila ale consiliilor locale comunale, orasenesti, municipale si ale sectoarelor municipiului Bucuresti a prevederilor art. 5 alin. (1) ;


b) nerespectarea de catre inspectoratul scolar judetean, respectiv a municipiului Bucuresti, a prevederilor art. 5 alin. (2) si (3) ;


c) nerespectarea de catre unitatile de invatamant din subordinea altor autoritati ale administratiei publice centrale de specialitate a prevederilor art. 5 alin. (4) .


(2) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 2.000 lei nerespectarea de catre persoanele carora li se face plata alocatiei de stat pentru copii a prevederilor art. 7 alin. (1) .


(3) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la alin. (1) si (2) se fac de catre inspectorii sociali.


(4) Constatarea contraventiilor se poate efectua si de catre celelalte organe de control ale Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, in cadrul controalelor de fond sau tematice proprii dispuse de ministrul muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice, conform atributiilor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. e) din Hotararea Guvernului nr. 344/2014 privind organizarea si functionarea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, precum si pentru modificarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare.


(5) In situatia prevazuta la alin. (4) , organul de control al Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice are obligatia de a transmite de indata procesul-verbal de constatare organului de control competent potrivit alin. (3) in vederea aplicarii sanctiunilor prevazute de lege.


(6) Contravenientul poate achita pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal de contraventie ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia jumatate din minimul amenzii prevazute la alin. (1) si (2) , agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal.


(7) Dispozitiile referitoare la contraventiile prevazute la alin. (1) si (2) se completeaza cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.


(8) Procesele-verbale intocmite de catre personalul imputernicit in conditiile alin. (3) si (4) vor fi depuse in fotocopie la entitatea controlata prevazuta la alin. (1) .


Art. 11


In aplicarea prezentei legi, precum si pentru reglementarea modalitatilor de stabilire si plata a drepturilor, se emit norme metodologice, care se aproba prin hotarare a Guvernului***) .


_______


***) A se vedea Hotararea Guvernului nr. 577/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, precum si pentru reglementarea modalitatilor de stabilire si plata a alocatiei de stat pentru copii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 442 din 12 iunie 2008.


Art. 12


(1) Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 a lunii urmatoare celei in care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I****) .


_______


****) Legea nr. 61/1993 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 233 din 28 septembrie 1993.


(2) La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga art. 1-17, art. 28-30 si anexa din Decretul nr. 410/1985*****) privind alocatia de stat si indemnizatia pentru copii, ajutoarele ce se acorda mamelor cu mai multi copii si sotiilor de militari in termen, precum si indemnizatia de nastere, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice alte dispozitii contrare.


_______


*****) Decretul nr. 410/1985 privind alocatia de stat si indemnizatia pentru copii, ajutoarele ce se acorda mamelor cu mai multi copii si sotiilor de militari in termen, precum si indemnizatia de nastere, publicata in Buletinul Oficial nr. 76 din 26 decembrie 1985, a fost abrogat prin Legea nr. 7/1998 privind declararea ca abrogate a unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 9 din 13 ianuarie 1998.


-****-


______


*) Republicata in temeiul art. XI din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 124/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 938 din 30 decembrie 2011, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 166/2012, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 699 din 11 octombrie 2012, dandu-se textelor o noua numerotare.


Legea nr. 61/1993 a mai fost republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 300 din 7 mai 2009.


Publicat in Monitorul Oficial cu numarul 767 din data de 14 noiembrie 2012


*) OUG 30/2020 art. III (1) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si in baza Decretului nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, cererile, declaratiile si documentele doveditoare pentru solicitarea beneficiilor de asistenta sociala acordate din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale pot fi depuse in format letric sau prin posta electronica.


(2) Cererile, declaratiile si documentele doveditoare prevazute la alin. (1) vizeaza acordarea urmatoarelor beneficii de asistenta sociala:


c) alocatia de stat pentru copii acordata in baza Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;


(3) Depunerea prin posta electronica a cererilor, declaratiilor si documentelor doveditoare pentru solicitarea beneficiilor prevazute la alin. (2) se face astfel:


b) pentru beneficiile prevazute la lit. a) -d) si g) , la autoritatile administratiei publice locale in a caror raza teritoriala isi au domiciliul, resedinta ori locuiesc efectiv solicitantii.


(4) Depunerea prin posta electronica a cererilor, declaratilor si documentelor doveditoare este optionala si se realizeaza in conditiile in care agentiile teritoriale ori autoritatile administratiei publice locale au dezvoltate sisteme de primire electronica, cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor) .


(5) Incepand cu data prezentei ordonante de urgenta, pe perioada de aplicabilitate a Decretului nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, decizia de acordare/respingere/incetare/suspendare a dreptului de asistenta sociala pentru oricare din beneficiile sociale prevazute la alin. (2) se poate transmite beneficiarului in format letric sau prin posta electronica de catre agentia teritoriala emitenta.





Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...

Legea 188/1999, actualizata 2024, privind Statutul functionarilor publici
Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, actualizata 2024 - Republicare Actualizat ...

Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale
Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale Publicata in ...

Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului
Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului Publicat in Monitorul Oficial cu numar ...

Legea finantelor publice locale, actualizata 2024 - Legea 273/2006
Legea 273/2006 privind finantele publice locale Actualizata prin Legea 387/2023 pentru modificare ...

Legea 500/2002 privind finantele publice, actualizata 2024
Legea 500/2002 privind finantele publice Actualizata prin Legea 262/2023 privind aprobarea Ordona ...

OUG 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist
Ordonanta de urgenta nr. 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist Publicata in ...



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor culturale in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de cresa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Formularul 230 model editabil 2024 PDF. Completeaza Declaratia 230!
Sursa: EuroAvocatura.ro



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice