din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2852 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului

INTEGRAL: Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului


Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului

Publicat in Monitorul Oficial cu numarul 1132 din data de 14 decembrie 2023


CAPITOLUL I: Dispozitii generale


Articolul 1


Prezenta lege reglementeaza statutul asistentului judecatorului, a carui activitate constituie un sprijin pentru judecatori si asigura premisele pentru imbunatatirea eficientei si calitatii actului de justitie, prin indeplinirea oricaror atributii stabilite in conditiile legii de judecatori.


Articolul 2


Asistentul judecatorului este obligat ca, prin intreaga sa activitate, sa respecte independenta judecatorului, drepturile si libertatile persoanelor, precum si egalitatea lor in fata legii si sa asigure un tratament juridic nediscriminatoriu tuturor participantilor la procedurile judiciare, indiferent de calitatea acestora.


Articolul 3


(1) Asistentii judecatorului functioneaza la curtile de apel, la tribunale, precum si la tribunale specializate.


(2) Numarul de posturi de asistenti ai judecatorului pentru fiecare curte de apel si instantele din circumscriptia acestora se stabileste, in functie de necesarul de personal calificat al instantelor judecatoresti, de catre ordonatorul principal de credite, cu avizul conform al Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii.


(3) Presedintele curtii de apel poate dispune ca oricare dintre asistentii judecatorului care functioneaza la instantele din circumscriptia curtii de apel sa isi desfasoare temporar activitatea la o alta instanta din aceeasi circumscriptie, chiar daca nu exista posturi ori acestea nu sunt vacante, daca situatia acelei instante impune aceasta masura.


(4) Desfasurarea temporara a activitatii prevazute la alin. (3) se realizeaza in conditiile detasarii prevazute la art. 45-47 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.


CAPITOLUL II:Recrutarea asistentilor judecatorului


Articolul 4


(1) Recrutarea asistentilor judecatorului se face prin concurs organizat la nivelul curtilor de apel. Procedura de organizare si desfasurare a concursului se stabileste prin regulament aprobat de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii.


(2) Organizarea concursului pentru ocuparea posturilor de asistent al judecatorului la instantele judecatoresti se aproba de catre Sectia pentru judecatori, la propunerea curtii de apel in a carei circumscriptie sunt aceste posturi.


(3) Numarul de posturi scoase la concurs se stabileste de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii in functie de posturile vacante existente in cadrul instantelor judecatoresti.


Articolul 5


(1) Calendarul desfasurarii concursului, numarul de posturi vacante de asistent al judecatorului scoase la concurs, cu indicarea expresa a instantelor in cadrul carora exista aceste posturi, tematica si bibliografia pentru concurs, cuantumul taxei de inscriere, precum si locul sustinerii acestuia se publica pe pagina de internet a curtii de apel, cel mai tarziu cu 45 de zile inainte de data sustinerii probei scrise.


(2) Dosarele de inscriere se depun la sediul curtii de apel la nivelul careia se organizeaza concursul, in termen de 10 zile de la data publicarii anuntului de concurs, si trebuie sa cuprinda toate documentele din care sa rezulte indeplinirea conditiilor de participare la concurs. Prin cererea de inscriere candidatii opteaza fie pentru posturile vacante scoase la concurs pentru curtea de apel, fie pentru posturile vacante scoase la concurs pentru un tribunal si instantele din circumscriptia acestuia.


(3) Pentru inscrierea la concurs, candidatul plateste o taxa al carei cuantum se stabileste de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, in functie de cheltuielile necesare pentru organizarea concursului. Taxa de inscriere la concurs se restituie in cazul unor situatii obiective de impiedicare a participarii la concurs intervenite inainte de sustinerea primei probe a concursului.


Articolul 6


Poate fi numita in functia de asistent al judecatorului persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:


a) are cetatenia romana, domiciliul in Romania si capacitate deplina de exercitiu;


b) este licentiata in drept;


c) nu are antecedente penale;


d) cunoaste limba romana;


e) este apta, din punct de vedere medical si psihologic, pentru exercitarea functiei;


f) se bucura de o buna reputatie;


g) are o vechime de cel putin 3 ani in functiile de specialitate juridica prevazute la art. 63 alin. (1) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor.


Articolul 7


(1) Pentru concursul de numire in functia de asistent al judecatorului, presedintele curtii de apel, cu avizul colegiului de conducere al acestei instante, numeste comisia de organizare a concursului, comisia de examinare, precum si comisia de solutionare a contestatiilor.


(2) Din comisia de organizare a concursului fac parte un judecator, care este presedintele comisiei, precum si alte persoane desemnate din randul personalului auxiliar de specialitate sau al personalului contractual ori al functionarilor publici din cadrul instantelor din circumscriptia curtii de apel, numarul membrilor fiind stabilit in conditiile alin. (1) , in functie de numarul candidatilor.


(3) Comisia de examinare si comisia de solutionare a contestatiilor se compun din cate un presedinte si doi membri. In situatia in care la concurs sunt scoase posturi atat pentru curtea de apel, cat si pentru instante din circumscriptia acesteia, se constituie comisii de examinare si comisii de solutionare a contestatiilor distincte pentru curtea de apel, respectiv pentru fiecare tribunal din circumscriptia acesteia. Comisiile constituite pentru tribunal indeplinesc atributiile corespunzatoare si pentru ocuparea posturilor vacante de la tribunalele specializate.


(4) Comisia de examinare este condusa de presedintele curtii de apel sau, dupa caz, de presedintele tribunalului ori de un judecator desemnat in conditiile alin. (1) .


(5) Comisia de solutionare a contestatiilor este condusa de un presedinte, desemnat in conditiile alin. (1) din randul judecatorilor care fac parte din respectiva comisie. Membrii comisiei de examinare si ai comisiei de solutionare a contestatiilor constituite pentru curtea de apel sunt desemnati din randul judecatorilor de la curtea de apel. Membrii comisiei de examinare si ai comisiei de solutionare a contestatiilor constituite pentru tribunal sunt desemnati din randul judecatorilor de la curtea de apel si/sau de la tribunal. In comisiile de examinare si de solutionare a contestatiilor sunt desemnati, de regula, judecatori care vor coordona activitatea asistentilor.


(6) Secretariatul comisiilor de examinare si de solutionare a contestatiilor este asigurat de persoanele desemnate de presedintele curtii de apel.


(7) Nu pot fi numite in comisiile prevazute la alin. (1) persoanele care au sotul sau sotia, rude ori afini pana la gradul al patrulea inclusiv in randul candidatilor. In comisiile de concurs nu pot fi numite persoane care sunt soti, rude sau afini pana la gradul al patrulea inclusiv cu alti membri ai comisiilor.


Articolul 8


(1) Comisia de organizare a concursului coordoneaza organizarea si desfasurarea concursului, verifica indeplinirea de catre candidati a conditiilor de participare la concurs si a conditiei bunei reputatii si indeplineste orice alte atributii stabilite prin regulamentul prevazut la art. 4 alin. (1) .


(2) Comisia de examinare verifica abilitatile de operare pe calculator in cadrul probei practice, elaboreaza subiectele si baremele de evaluare si notare pentru proba scrisa de verificare a cunostintelor juridice, corecteaza si noteaza lucrarile la proba scrisa de verificare a cunostintelor juridice, elaboreaza grila de evaluare in baza careia se face aprecierea interviului si realizeaza intervievarea candidatilor.


(3) Comisia de solutionare a contestatiilor solutioneaza contestatiile cu privire la rezultatele verificarii conditiilor de participare la concurs, contestatiile la baremele de evaluare si notare si la rezultatele obtinute la proba scrisa pentru fiecare disciplina de concurs.


Articolul 9


(1) Dupa inscrierea la concurs, toti candidatii sunt verificati sub aspectul indeplinirii conditiilor prevazute la art. 6 lit. a) -d) , precum si a conditiei de a fi apt din punct de vedere medical. Conditia de a fi apt din punct de vedere medical se dovedeste prin certificat medical eliberat de un medic specializat in medicina muncii, la cererea fiecarui candidat, pe baza baremului medical prevazut la art. 11 alin. (1) din Legea nr. 303/2022.


(2) Rezultatele verificarii se publica pe pagina de internet a curtii de apel.


(3) Candidatii respinsi in urma verificarii conditiilor de participare la concurs pot formula contestatii in termen de 48 de ore de la publicarea listei privind rezultatele verificarii dosarelor. Contestatiile se depun ori se transmit, prin fax sau e-mail, la curtea de apel.


(4) Contestatiile se solutioneaza, prin hotarare, de catre comisia de solutionare a contestatiilor, in termen de 48 de ore de la expirarea termenului pentru formularea acestora.


(5) Dupa solutionarea contestatiilor se intocmeste lista finala a candidatilor care indeplinesc conditiile de participare la concurs, care se publica in conditiile alin. (2) .


Articolul 10


(1) Concursul pentru numirea in functia de asistent al judecatorului consta in sustinerea urmatoarelor probe:


a) o proba practica eliminatorie de verificare a abilitatilor de operare pe calculator;


b) o proba scrisa eliminatorie de verificare a cunostintelor juridice, teoretice si practice;


c) un interviu.


(2) Verificarea abilitatilor de operare pe calculator se face de catre comisia de examinare si se noteaza cu "admis" sau "respins". Rezultatele se publica pe pagina de internet a curtii de apel. Candidatii declarati admisi la proba practica eliminatorie participa la sustinerea probei scrise de verificare a cunostintelor juridice, teoretice si practice.


(3) Proba scrisa de verificare a cunostintelor juridice consta in elaborarea unei lucrari la disciplinele drept civil, drept procesual civil, drept penal si drept procesual penal.


(4) Baremul de evaluare si notare la proba scrisa se publica pe pagina de internet a curtii de apel dupa incheierea probei. In termen de 24 de ore de la publicarea baremului candidatii pot formula contestatii la acesta, care se depun ori se transmit, prin fax sau e-mail, la curtea de apel. Contestatiile la barem se solutioneaza de comisia de solutionare a contestatiilor, in cel mult 48 de ore de la expirarea termenului de contestare. Solutia se motiveaza in termen de 3 zile de la expirarea termenului pentru solutionarea contestatiilor. Baremul stabilit in urma solutionarii contestatiilor se publica pe pagina de internet a curtii de apel.


(5) Lucrarea se noteaza cu note de la 1 la 10, cu doua zecimale, fara rotunjire. Nota 1 se acorda atunci cand punctajul obtinut de candidat este mai mic sau egal cu aceasta nota.


Articolul 11


(1) Rezultatele probei scrise se publica pe pagina de internet a curtii de apel.


(2) Candidatii pot contesta notele obtinute la proba scrisa. Contestatia se depune ori se transmite, prin fax sau e-mail, la curtea de apel, in termen de 3 zile de la data publicarii rezultatelor.


(3) Contestatiile se solutioneaza in termen de 3 zile de la expirarea termenului prevazut la alin. (2) .


(4) Nota acordata in urma solutionarii contestatiei este definitiva si nu poate fi mai mica decat nota contestata.


(5) Pentru a fi declarat admis, candidatul trebuie sa obtina cel putin nota 7.


Articolul 12


(1) Candidatii declarati admisi la proba scrisa sustin un interviu in fata comisiei de examinare.


(2) In cadrul probei interviului, comisia evalueaza:


a) motivatia candidatului;


b) existenta aptitudinilor specifice functiei de asistent al judecatorului, fiind avute in vedere aptitudinea de comunicare clara si logica a ideilor, capacitatea de gandire critica, capacitatea de analiza, motivare si sinteza, capacitatea de relationare, intelegerea realitatii sociale, folosirea corecta a limbii romane;


c) elemente de etica specifice functiei.


(3) Membrii comisiei acorda, individual, punctaje pentru fiecare dintre criteriile prevazute la alin. (2) , pe baza unei grile de evaluare elaborate de comisia de examinare care se publica pe pagina de internet a curtii de apel odata cu anuntul privind organizarea concursului.


(4) Aprecierea interviului se face de catre fiecare membru al comisiei cu note de la 1 la 10, cu doua zecimale fara rotunjire. Nota 1 se acorda atunci cand punctajul obtinut de candidat este mai mic sau egal cu aceasta nota. Nota acordata de fiecare membru al comisiei reprezinta suma punctajelor acordate pentru fiecare dintre criteriile prevazute la alin. (2) .


(5) Nota obtinuta la aceasta proba reprezinta media aritmetica a notelor acordate de membrii comisiei.


(6) Sunt declarati admisi la aceasta proba candidatii care au obtinut nota minima 7.


(7) Rezultatele de la proba interviului sunt definitive si se publica pe pagina de internet a curtii de apel.


(8) Inregistrarea interviului prin mijloace tehnice audio este obligatorie.


Articolul 13


(1) Nota obtinuta la concurs este media aritmetica a notelor obtinute la proba scrisa de verificare a cunostintelor juridice, teoretice si practice si la interviu.


(2) Candidatii sunt declarati admisi in ordinea descrescatoare a notei obtinute la concurs, in limita numarului de posturi scoase la concurs.


Articolul 14


(1) Candidatii declarati admisi la concurs sunt verificati sub aspectul indeplinirii conditiei de a fi apt din punct de vedere psihologic pentru exercitarea functiei.


(2) Testarea psihologica consta in sustinerea unui test scris si a unui interviu in fata psihologului din cadrul curtii de apel. Pentru motive obiective, testarea psihologica se poate realiza si de un alt psiholog desemnat de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea presedintelui curtii de apel care organizeaza concursul, din randul psihologilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, curtilor de apel ori din Registrul unic al psihologilor cu drept de libera practica din Romania atestati in conditiile legii.


(3) Rezultatele testarii psihologice sunt concretizate intr-un raport, care cuprinde profilul psihologic al fiecarui candidat, precum si calificativul "admis" sau "respins".


(4) In vederea publicarii rezultatelor testarii psihologice, fiecarui candidat ii va fi atribuit un cod. Calificativul acordat se aduce la cunostinta prin publicarea pe pagina de internet a curtii de apel.


(5) Candidatii nemultumiti de calificativul acordat pot formula, in termen de 24 de ore de la publicarea rezultatelor, contestatii, care se depun ori se transmit, prin fax sau e-mail, la curtea de apel.


(6) Contestatiile se solutioneaza de comisia de reexaminare psihologica, formata din 3 psihologi desemnati de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii din randul psihologilor prevazuti la alin. (2) , altii decat cei care au examinat candidatii initial. Reexaminarea psihologica se realizeaza prin reevaluarea testului scris, aplicarea unui nou test scris si sustinerea unui nou interviu.


(7) Calificativul acordat de comisia de reexaminare psihologica este definitiv si se publica in conditiile alin. (4) .


Articolul 15


(1) Candidatii care indeplinesc conditia de a fi apt din punct de vedere psihologic vor fi verificati sub aspectul indeplinirii conditiei bunei reputatii.


(2) Verificarile privind indeplinirea conditiei bunei reputatii se fac de comisia de organizare a concursului, cu respectarea legislatiei in vigoare referitoare la protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.


(3) Regulamentul de organizare a concursului stabileste documentele pe care candidatii au obligatia de a le depune, in vederea verificarii indeplinirii conditiei bunei reputatii.


(4) Nu se bucura de o buna reputatie persoana care a fost sanctionata disciplinar in ultimii 3 ani anterior datei sustinerii primei probe a concursului pentru fapte in raport cu care numirea acesteia in functia de asistent al judecatorului nu ar fi conforma cu onoarea si probitatea specifice acestei functii sau ar aduce atingere prestigiului justitiei, avandu-se in vedere criteriile prevazute la alin. (5) . Sanctiunile disciplinare pentru care a intervenit radierea nu sunt avute in vedere.


(5) La stabilirea bunei reputatii se au in vedere urmatoarele criterii:


a) gravitatea faptei, astfel cum rezulta din natura acesteia si din imprejurarile in care a fost savarsita, din forma si gradul de vinovatie, precum si din sanctiunea aplicata;


b) conduita persoanei inainte si dupa savarsirea faptei, care releva perseverenta in savarsirea unor fapte de natura celor prevazute la alin. (4) , sanctionate ca atare.


(6) Candidatii care nu se bucura de o buna reputatie sunt declarati respinsi.


Articolul 16


(1) Pentru posturile de asistent al judecatorului ramase neocupate in urma aplicarii art. 14 si 15 pot opta, in termenul prevazut de calendarul concursului, candidatii care au obtinut nota minima 7 la interviu, in ordinea descrescatoare a notelor obtinute la concurs, calculate potrivit art. 13 alin. (1) . Dispozitiile art. 14 si 15 se aplica in mod corespunzator.


(2) Listele definitive ale candidatilor declarati admisi se publica pe pagina de internet a curtii de apel.


Articolul 17


(1) Numirea candidatilor admisi pe posturile vacante de asistent al judecatorului se realizeaza prin decizie a presedintelui curtii de apel, in ordinea descrescatoare a notelor obtinute la concurs calculate potrivit art. 13 alin. (1) , conform listei publicate pe pagina de internet a curtii de apel, tinand cont de optiunea acestora formulata potrivit art. 5 alin. (2) . Candidatii inscrisi pentru posturile vacante scoase la concurs pentru un tribunal si judecatoriile din circumscriptia acestuia opteaza in scris in termenul prevazut de regulament, in ordinea descrescatoare a notelor obtinute la concurs calculate potrivit art. 13 alin. (1) , pentru unul dintre aceste posturi.


(2) Departajarea candidatilor cu note egale se face in ordine, dupa urmatoarele criterii: nota obtinuta la interviu, nota obtinuta la proba scrisa de verificare a cunostintelor juridice, teoretice si practice, vechimea mai mare in specialitate juridica.


Articolul 18


(1) In cazul posturilor de asistent al judecatorului care se vacanteaza ulterior finalizarii concursului, presedintele curtii de apel poate decide valorificarea rezultatelor acestuia pana la data organizarii urmatorului concurs, aceste posturi putand fi ocupate de candidatii care au obtinut nota minima 7 la interviu, in ordinea descrescatoare a notelor obtinute la concurs, calculate potrivit art. 13 alin. (1) si care indeplinesc conditia de a fi apt din punct de vedere psihologic si conditia bunei reputatii, dar nu au fost declarati admisi in limita posturilor scoase la concurs. Dispozitiile art. 14, 15 si ale art. 17 alin. (2) se aplica in mod corespunzator.


(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica in mod corespunzator si pentru ocuparea posturilor temporar vacante.


Articolul 19


(1) Inainte de a incepe sa isi exercite functia, asistentul judecatorului depune urmatorul juramant: "Jur sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei, sa-mi indeplinesc atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!" Referirea la divinitate din formula juramantului se schimba potrivit credintei religioase a asistentului judecatorului si este facultativa.


(2) Refuzul depunerii juramantului atrage, de drept, nulitatea numirii in functie.


(3) Juramantul se depune in fata conducatorului instantei la care este numit asistentul judecatorului si se consemneaza intr-un proces-verbal, care se semneaza de conducatorul instantei si de cel care a depus juramantul.


CAPITOLUL III:Formarea initiala a asistentilor judecatorului si perioada de proba


Articolul 20


(1) Formarea initiala a asistentilor judecatorului se realizeaza in cadrul curtilor de apel in a caror circumscriptie au fost numiti, cu sprijinul Institutului National al Magistraturii.


(2) Durata stagiului de formare initiala este de sase luni si consta in pregatire teoretica si practica, realizata in conditiile stabilite prin regulamentul aprobat de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii.


Articolul 21


Dupa finalizarea formarii initiale, pentru verificarea aptitudinilor, asistentii judecatorului sunt supusi unei perioade de proba de 90 de zile calendaristice.


Articolul 22


(1) Dupa incheierea perioadei de proba, asistentii judecatorului pot fi definitivati in functie, la propunerea presedintelui instantei in cadrul careia functioneaza, pe baza


referatului intocmit de judecatorii care coordoneaza activitatea acestora.


(2) Persoana care nu este definitivata in conditiile alin. (1) este eliberata din functie prin decizie a presedintelui curtii de apel.


Articolul 23


(1) Dispozitiile art. 19-22 sunt aplicabile in mod corespunzator si asistentilor judecatorului incadrati pe posturi temporar vacante potrivit art. 18 alin. (2) .


(2) Dupa incheierea perioadei de proba, asistentii judecatorului incadrati pe posturi temporar vacante pot fi mentinuti in functie in conditiile art. 22 alin. (1) .


(3) Asistentii judecatorului mentinuti in functie potrivit alin. (2) pot fi definitivati pe posturile care se vacanteaza ulterior pe durata nedeterminata, la propunerea presedintelui instantei in cadrul careia functioneaza, pe baza referatului intocmit de judecatorii care coordoneaza activitatea acestora.


CAPITOLUL IV:Formarea profesionala continua si evaluarea periodica a asistentilor judecatorului


Articolul 24


(1) Asistentul judecatorului are obligatia de a desfasura activitati de formare profesionala continua, prin pregatire individuala, sub coordonarea judecatorului.


(2) La nivelul fiecarei instante pot fi organizate, ori de cate ori este nevoie, activitati de formare profesionala a asistentilor judecatorului, sub indrumarea unui judecator desemnat de presedintele instantei.


Articolul 25


(1) Pentru verificarea indeplinirii criteriilor de competenta profesionala si de performanta, asistentii judecatorului sunt supusi unei evaluari anuale privind calitatea activitatii, eficienta, integritatea si obligatia de formare profesionala continua, prin acordarea calificativelor "corespunzator" sau "necorespunzator".


(2) In vederea realizarii unei evaluari unitare, criteriile de evaluare a performantelor profesionale individuale, indicatorii de evaluare si procedura de evaluare vor fi detaliate in cuprinsul regulamentului aprobat de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii.


(3) Competenta efectuarii evaluarii activitatii profesionale a asistentului revine judecatorului care coordoneaza activitatea acestuia.


(4) Rezultatul evaluarii se comunica persoanei evaluate, care poate formula contestatie in termen de 3 zile de la comunicare. Contestatia se solutioneaza de presedintele instantei in cadrul careia functioneaza asistentul judecatorului.


(5) Asistentul judecatorului care primeste in urma a doua evaluari consecutive calificativul "necorespunzator" este eliberat din functie in conditiile art. 28 alin. (1) lit. c) .


CAPITOLUL V:Suspendarea din functie si eliberarea din functia de asistent al judecatorului


Articolul 26


(1) Asistentul judecatorului este suspendat din functie in urmatoarele cazuri:


a) cand a fost trimis in judecata pentru savarsirea unei infractiuni, dupa confirmarea judecatorului de camera preliminara;


b) cand fata de acesta s-a dispus arestarea preventiva sau arestul la domiciliu;


c) cand fata de acesta s-a luat masura preventiva a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cautiune si organul judiciar a stabilit in sarcina sa obligatia de a nu exercita profesia in exercitarea careia a savarsit fapta;


d) cand sufera de o boala psihica, care il impiedica sa isi exercite functia in mod corespunzator;


e) pe durata cercetarii disciplinare, in conditiile art. 46 alin. (6) .


(2) In cazul prevazut la alin. (1) lit. a) , asistentul judecatorului poate fi suspendat din functie daca se apreciaza, in raport cu circumstantele cauzei, ca se aduce atingere prestigiului profesiei. In situatia in care s-a apreciat ca acesta poate fi mentinut in functie, i se poate interzice provizoriu exercitarea anumitor atributii pana la solutionarea definitiva a cauzei.


(3) Daca se dispune clasarea, achitarea sau incetarea procesului penal fata de asistentul judecatorului ori s-a dispus restituirea cauzei la parchet, suspendarea din functie inceteaza, iar acesta este repus in situatia anterioara si i se platesc drepturile banesti de care a fost lipsit pe perioada suspendarii din functie. Drepturile banesti ce se platesc vor fi majorate, indexate si reactualizate, incluzand si dobanda legala penalizatoare. Asistentului judecatorului i se recunoaste vechimea in functie pe aceasta perioada. Suspendarea din functie inceteaza si in situatia in care achitarea sau incetarea procesului penal se pronunta in prima instanta. In acest caz, drepturile aferente se acorda dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de achitare sau incetare a procesului penal.


(4) Suspendarea din functie se dispune de presedintele curtii de apel in a carei circumscriptie teritoriala isi desfasoara activitatea persoana in cauza. In aceleasi conditii se constata si incetarea suspendarii din functie.


(5) In perioada suspendarii din functie potrivit alin. (1) lit. a) -c) si e) , celui suspendat nu i se platesc drepturile salariale. Aceasta perioada nu constituie vechime in munca si in specialitate.


Articolul 27


(1) In cazul prevazut la art. 26 alin. (1) lit. d) , boala psihica se constata printr-o expertiza de specialitate, la sesizarea presedintelui instantei, iar suspendarea din functie se dispune pe perioada recomandata de comisia medicala de specialitate. Comisia medicala de specialitate, precum si conditiile concrete de expertizare a persoanelor care sufera de o boala psihica se stabilesc prin ordin comun al ministrului justitiei si al ministrului sanatatii.


(2) Dupa expirarea perioadei prevazute la alin. (1) , presedintele curtii de apel, pe baza unei noi expertize, poate hotari incetarea suspendarii si repunerea in functie a persoanei in cauza, prelungirea acesteia sau, daca boala este ireversibila, o elibereaza din functie.


(3) In perioada suspendarii, persoanei in cauza i se platesc drepturile de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii.


Articolul 28


(1) Asistentul judecatorului este eliberat din functie in urmatoarele cazuri:


a) demisie;


b) pensionare, in conditiile legii;


c) constatarea necorespunderii profesionale;


d) neindeplinirea oricareia dintre conditiile prevazute pentru numirea in functie;


e) ca sanctiune disciplinara;


f) condamnarea definitiva pentru savarsirea unei infractiuni de natura a aduce atingere profesiei.


(2) Eliberarea din functie a asistentilor judecatorului se dispune de catre presedintele curtii de apel in circumscriptia careia isi desfasoara activitatea.


Articolul 29


Deciziile de suspendare din functie si de eliberare din functie pot fi contestate la instanta competenta, potrivit dreptului comun.


CAPITOLUL VI:Drepturile si indatoririle asistentilor judecatorului


Articolul 30


Pentru activitatea desfasurata, asistentii judecatorului au dreptul la o salarizare stabilita in conditiile prevazute de lege pentru judecatorii stagiari.


Articolul 31


Asistentii judecatorului beneficiaza anual de un concediu de odihna platit de 30 de zile lucratoare, precum si de alte concedii in conditiile legii.


Articolul 32


Pe langa drepturile prevazute de prezenta lege, asistentii judecatorului beneficiaza si de alte drepturi prevazute de legislatia muncii si de legislatia asigurarilor sociale pentru personalul platit din fonduri publice.


Articolul 33


Indeplinirea atributiilor specifice ale asistentilor judecatorului trebuie sa se faca astfel incat sa fie respectate independenta si impartialitatea judecatorului.


Articolul 34


Asistentii judecatorului au obligatia sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu cu profesionalism, impartialitate si celeritate, in conformitate cu legea, si sa se abtina de la orice fapta care ar putea aduce prejudicii persoanelor fizice sau juridice ori prestigiului justitiei.


Articolul 35


(1) Functia de asistent al judecatorului este incompatibila cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice.


(2) Asistentilor judecatorului le este interzis:


a) sa desfasoare activitati comerciale, direct sau prin persoane interpuse;


b) sa desfasoare activitati de arbitraj in litigii civile, comerciale sau de alta natura;


c) sa aiba calitatea de asociat sau de membru in organele de conducere, administrare ori de control la societati civile, societati comerciale, inclusiv la banci sau la alte institutii de credit, societati de asigurare ori financiare, companii nationale, societati nationale sau regii autonome;


d) sa aiba calitatea de membru al unui grup de interes economic.


(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. c) , asistentii judecatorului pot fi actionari sau asociati ca urmare a legii privind privatizarea in masa.


Articolul 36


(1) Asistentii judecatorului sunt obligati ca in exercitarea atributiilor sa se abtina de la exprimarea sau manifestarea, in orice mod, a convingerilor lor politice.


(2) Asistentii judecatorului nu pot sa faca parte din partide sau formatiuni politice si nici sa desfasoare sau sa participe la activitati cu caracter politic.


Articolul 37


(1) Asistentii judecatorului sunt obligati sa pastreze secretul profesional, confidentialitatea in legatura cu faptele si informatiile despre care iau cunostinta in exercitarea functiei.


(2) Asistentilor judecatorului nu le este permis sa comenteze sau sa justifice in presa ori in emisiuni audiovizuale hotararile sau solutiile date in dosarele despre care au luat cunostinta in exercitarea atributiilor de serviciu.


Articolul 38


Asistentii judecatorului sunt obligati sa respecte programul de lucru si sa rezolve lucrarile in termenele stabilite.


Articolul 39


Asistentii judecatorului sunt obligati sa prezinte, in conditiile si la termenele prevazute de lege, declaratia de avere si declaratia de interese.


Articolul 40


(1) Asistentii judecatorului indeplinesc urmatoarele atributii principale:


a) acorda sprijin judecatorului in realizarea procedurilor specifice premergatoare stabilirii primului termen de judecata;


b) realizeaza activitati de documentare, de verificare si de prezentare a actelor si lucrarilor dosarului, precum si a elementelor de fapt si de drept relevante in cauza;


c) redacteaza, sub coordonarea judecatorului, proiecte de hotarari judecatoresti sau ale altor acte procedurale.


(2) Asistentul judecatorului indeplineste orice alte atributii de serviciu stabilite de judecatorul coordonator, de presedintele instantei sau de presedintele de sectie.


CAPITOLUL VII:Raspunderea asistentilor judecatorului


Articolul 41


Asistentii judecatorului raspund civil, disciplinar, administrativ si penal, dupa caz, in conditiile legii.


Articolul 42


Asistentii judecatorului raspund disciplinar pentru abaterile de la indatoririle de serviciu, precum si pentru faptele care afecteaza prestigiul justitiei.


Articolul 43


Constituie abateri disciplinare:


a) intarzierea nejustificata in efectuarea lucrarilor;


b) refuzul nejustificat de a indeplini o indatorire ce ii revine potrivit legii si regulamentelor privind organizarea si functionarea instantelor judecatoresti ori alte atributii stabilite de judecatorul coordonator sau de conducatorii instantelor judecatoresti;


c) neglijenta grava ori neglijente repetate in rezolvarea lucrarilor;


d) absentele nemotivate de la serviciu, precum si incalcarea dispozitiilor din regulamentele privind organizarea si functionarea instantelor judecatoresti referitoare la programul de lucru;


e) nerespectarea confidentialitatii lucrarilor care au acest caracter;


f) nerespectarea dispozitiilor legale care reglementeaza modul de comunicare fata de terte persoane a datelor si informatiilor referitoare la activitatea instantelor judecatoresti;


g) atitudinile ireverentioase in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de judecatori si celelalte categorii de personal din cadrul instantei, procurori, avocati, experti, justitiabili sau orice alta persoana;


h) interventiile pentru solutionarea unor cereri privind satisfacerea unor interese personale, ale membrilor familiei sau ale altor persoane, precum si orice alte imixtiuni in activitatea judecatorilor;


i) incalcarea incompatibilitatilor si a interdictiilor prevazute de lege;


j) manifestari care aduc atingere demnitatii sau probitatii profesionale.


Articolul 44


Sanctiunile disciplinare care se pot aplica asistentilor judecatorului, in raport cu gravitatea abaterilor, sunt:


a) avertismentul;


b) diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu pana la 25% pe o perioada de pana la 6 luni;


c) eliberarea din functie.


Articolul 45


Sanctiunile disciplinare prevazute la art. 44 se aplica de catre presedintele curtii de apel in a carei circumscriptie teritoriala isi desfasoara activitatea cel sanctionat.


Articolul 46


(1) In cazul in care exista indiciile savarsirii unei abateri disciplinare, presedintele curtii de apel dispune efectuarea cercetarii prealabile.


(2) Cercetarea prealabila este obligatorie in toate cazurile si se efectueaza prin judecatori desemnati de presedintele curtii de apel. Cercetarea prealabila se finalizeaza printr-un act de constatare.


(3) In cadrul cercetarii prealabile se vor stabili faptele si urmarile acestora, imprejurarile in care au fost savarsite, existenta sau inexistenta vinovatiei, precum si orice date concludente.


(4) Ascultarea persoanei in cauza si verificarea apararilor acesteia sunt obligatorii.


(5) Refuzul persoanei cercetate de a face declaratii sau de a se prezenta la cercetari se constata prin proces-verbal si nu impiedica finalizarea cercetarii.


(6) Pe perioada cercetarii prealabile, presedintele curtii de apel poate dispune, in raport cu gravitatea faptei, suspendarea din functie a persoanei in cauza.


(7) Persoana cercetata poate contesta masura prevazuta la alin. (6) , in termen de 5 zile de la data comunicarii, la instanta competenta.


(8) Sanctiunile disciplinare prevazute la art. 44 se aplica in termen de 30 de zile de la data inregistrarii actului de constatare la cabinetul presedintelui curtii de apel, dar nu mai tarziu de un an de la data savarsirii abaterii disciplinare.


(9) Sanctiunile disciplinare prevazute la art. 44 se aplica prin decizie emisa in forma scrisa, in termenul prevazut la alin. (8) , si se comunica persoanei sanctionate in cel mult 5 zile de la data emiterii; decizia produce efecte de la data comunicarii.


(10) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:


a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;


b) precizarea prevederilor din actele normative in vigoare care au fost incalcate de cel sanctionat;


c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de cel sanctionat in timpul cercetarii prealabile ori motivele pentru care persoana nu a fost citata sau ascultata;


d) temeiul de drept in baza caruia se aplica sanctiunea disciplinara;


e) termenul in care sanctiunea disciplinara poate fi contestata;


f) instanta competenta la care sanctiunea disciplinara poate fi contestata.


(11) Decizia de sanctionare poate fi contestata, in termen de 30 de zile de la comunicare, la instanta competenta.


(12) Contestatia formulata potrivit alin. (11) nu suspenda executarea. La cererea contestatorului, instanta poate dispune suspendarea executarii.


CAPITOLUL VIII:Dispozitii tranzitorii si finale


Articolul 47


In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii aproba, prin hotarare care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Regulamentul privind recrutarea, formarea profesionala si evaluarea asistentilor judecatorului.


Articolul 48


Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, expertii juristi incadrati la Consiliul Superior al Magistraturii, in conformitate cu dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 127/2022 privind infiintarea unor posturi de personal contractual in schema de personal a Consiliului Superior al Magistraturii, aprobata prin Legea nr. 384/2022, sunt incadrati in cadrul curtilor de apel in a carei circumscriptie isi desfasoara activitatea. Presedintele curtii de apel stabileste, prin decizia de incadrare, instantele judecatoresti la care asistentii judecatorului isi desfasoara activitatea.


Articolul 49


Persoanelor incadrate conform art. 48 li se recunoaste vechimea in specialitate juridica pentru perioada derularii proiectului "Optimizarea managementului la nivelul sistemului judiciar. Componenta de instante judecatoresti", cod SIPOCA/MySMlS:751/129513, precum si pentru perioada lucrata in calitate de experti juristi in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.


Articolul 50


Perioada in care o persoana a indeplinit functia de asistent al judecatorului se ia in considerare la calcularea vechimii necesare pentru participarea la concursul de admitere in magistratura prevazut la art. 63 alin. (1) din Legea nr. 303/2022.






Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...

Legea 188/1999, actualizata 2024, privind Statutul functionarilor publici
Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, actualizata 2024 - Republicare Actualizat ...

Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale
Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale Publicata in ...

Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului
Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului Publicat in Monitorul Oficial cu numar ...

Legea finantelor publice locale, actualizata 2024 - Legea 273/2006
Legea 273/2006 privind finantele publice locale Actualizata prin Legea 387/2023 pentru modificare ...

Legea 500/2002 privind finantele publice, actualizata 2024
Legea 500/2002 privind finantele publice Actualizata prin Legea 262/2023 privind aprobarea Ordona ...

OUG 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist
Ordonanta de urgenta nr. 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist Publicata in ...



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor culturale in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de cresa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Formularul 230 model editabil 2024 PDF. Completeaza Declaratia 230!
Sursa: EuroAvocatura.ro



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice