din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2759 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: Ordinul nr. 7/2006 privind procedurile de lucru pentru derularea operatiunilor cu certificate de depozit emise de Banca Nationala a Romaniei

INTEGRAL: Ordinul nr. 7/2006 privind procedurile de lucru pentru derularea operatiunilor cu certificate de depozit emise de Banca Nationala a Romaniei


Ordinul nr. 7/2006 privind procedurile de lucru pentru derularea operatiunilor cu certificate de depozit emise de Banca Nationala a Romaniei.
Modificare si completare:
Ordin nr. 1/2007 in 10 ianuarie 2007
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 861 din 20/10/2006





Avand in vedere prevederile art. 12 si 43 din Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 1/2000 privind operatiunile de piata monetara efectuate de Banca Nationala a Romaniei si facilitatile permanente acordate de aceasta participantilor eligibili (contrapartidelor eligibile), cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul prevederilor art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei,

Banca Nationala a Romaniei emite urmatorul ordin:


Capitolul I - Piata primara a certificatelor de depozit




Art. 1
Caracteristicile certificatelor de depozit emise de Banca Nationala a Romaniei sunt urmatoarele:
a) certificatele de depozit se emit lunar;
b) data publicarii anuntului: a doua miercuri din luna, pana la ora 14,00;
c) data licitatiei: ziua lucratoare urmatoare publicarii anuntului licitatiei. Ofertele de cumparare se depun in ziua licitatiei, pana la ora 10,00;
d) data emisiunii (decontarii): ziua lucratoare urmatoare desfasurarii licitatiei;
e) valoarea nominala individuala: 100.000 lei;
f) modalitatea de plasare a certificatelor de depozit: licitatie;
g) metoda de alocare: rata variabila;
h) metoda de determinare a rezultatelor licitatiei: metoda ratei multiple.

Art. 2
(1) Anuntul emisiunii va fi aprobat de directorul Directiei operatiuni de piata si va contine urmatoarele elemente:
a) seria emisiunii de certificate de depozit (cod ISIN);
b) data scadentei emisiunii;
c) volumul emisiunii (valoarea cu discont a certificatelor de depozit).
(2) Anuntul va fi transmis participantilor eligibili (contrapartidelor eligibile) prin posta electronica si va fi publicat in paginile de contributie ale Bancii Nationale a Romaniei din sistemele de transmitere a informatiilor financiare (Reuters, Bloomberg etc.).

Art. 3
(1) Certificatele de depozit emise de Banca Nationala a Romaniei se pot cumpara de catre participantii eligibili (contrapartidele eligibile) prin intermediul licitatiei.
(2) Participantii eligibili (contrapartidele eligibile) vor transmite ofertele la Directia operatiuni de piata din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, prin modalitatile considerate acceptabile de Banca Nationala a Romaniei, precum letric, fax, SWIFT, posta electronica etc., cu incadrarea in termenul de transmitere a ofertelor prevazut la art. 1.

Art. 4
(1) Ofertele transmise dupa expirarea termenului de transmitere a ofertelor prevazut la art. 1 nu vor fi validate.
(2) Valoarea cu discont cumulata a optiunilor unui participant eligibil (unei contrapartide eligibile) nu va putea depasi volumul emisiunii anuntat de Banca Nationala a Romaniei. In caz contrar, ofertele respective nu vor fi validate.
(3) Pentru ofertele care nu au fost validate, Directia operatiuni de piata din cadrul Bancii Nationale a Romaniei va comunica in scris decizia sa participantului eligibil (contrapartidei eligibile), inainte de publicarea rezultatelor licitatiei.
(4) Ofertele cu vicii de forma (oferte incomplete sau care nu respecta modelul specificat de Banca Nationala a Romaniei) pot fi rectificate, cu acordul comun al Bancii Nationale a Romaniei si al participantului eligibil emitent (contrapartidei eligibile emitente), cu conditia incadrarii in termenul de transmitere a ofertelor prevazut la art. 1.
(5) Ofertele sunt revocabile pana la expirarea termenului de transmitere a ofertelor prevazut la art. 1.
(6) Ofertele vor contine, pentru fiecare rata a discontului, valoarea cu discont cumulata (pretul total) ce urmeaza a fi investita. Sumele vor fi exprimate in lei cu doua zecimale, divizibile cu valoarea cu discont a unui certificat de depozit (pretul individual), iar ratele discontului si randamentele vor fi exprimate in termeni anualizati si vor contine doua zecimale.
(7) Participantii eligibili (contrapartidele eligibile) vor transmite ofertele cu optiunile ordonate crescator, incepand cu optiunea care are rata discontului cea mai mica.

Art. 5
(1) Participantii eligibili (contrapartidele eligibile) pot prezenta oferte de cumparare numai in nume si cont propriu. Modelul ofertei de participare la licitatie este prezentat in anexa nr. 1.
(2) Valoarea de emisiune (pretul) si randamentul certificatelor de depozit se calculeaza dupa urmatoarele formule:

P = N (1 - (d x n)/360);

Y = d/(P/N),

unde:
P = valoarea de emisiune;
N = valoarea nominala;
d = rata discontului;
n = numarul de zile pana la scadenta;
Y = randamentul (rata dobanzii).

Art. 6
Valoarea adjudecata (investita) totala a emisiunii de certificate de depozit poate varia in marja de 75%-125% din volumul anuntat al emisiunii. De asemenea, Banca Nationala a Romaniei isi rezerva dreptul de a anula in totalitate emisiunea.

Art. 7
In urma determinarii rezultatelor licitatiei pentru emiterea de certificate de depozit, Banca Nationala a Romaniei publica rezultatele licitatiei dupa procedura prevazuta in Regulamentul nr. 1/2000 privind operatiunile de piata monetara efectuate de Banca Nationala a Romaniei si facilitatile permanente acordate de aceasta participantilor eligibili (contrapartidelor eligibile), cu modificarile si completarile ulterioare, si notifica participantilor eligibili (contrapartidelor eligibile) care au prezentat oferte de cumparare la respectiva emisiune sumele adjudecate/neadjudecate la licitatie.

Art. 8
In situatia in care, in urma anuntarii rezultatelor licitatiei si notificarilor transmise participantilor eligibili (contrapartidelor eligibile), acestia nu pot onora oferta transmisa Bancii Nationale a Romaniei si declarata castigatoare, Banca Nationala a Romaniei va aplica prevederile art. 40 din Regulamentul nr. 1/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 9
(1) Rezultatele licitatiei sunt transmise sistemului de depozitare si decontare SaFIR in ziua licitatiei, pana la inchiderea sistemului SaFIR.
(2) Decontarea operatiunilor cu certificate de depozit derulate pe piata primara se efectueaza in conformitate cu Regulile sistemului de depozitare si decontare SaFIR, ale sistemului cu decontare bruta in timp real ReGIS, precum si cu reglementarile in domeniu emise de Banca Nationala a Romaniei.


Capitolul II - Piata secundara a certificatelor de depozit




Orarul si calendarul de tranzactionare

Art. 10
(1) Orarul de functionare pentru piata secundara a certificatelor de depozit este cuprins intre orele 09,00-16,00.
(2) Piata secundara a certificatelor de depozit functioneaza in zilele bancare, asa cum sunt acestea definite si stabilite de reglementarile in vigoare.

Art. 11
(1) Tranzactiile in afara orarului de functionare se pot incheia pana cel tarziu la ora 16,30 in cazul in care decontarea acestora implica un transfer de fonduri in sistemul ReGIS.
(2) Tranzactiile mentionate la alin. (1) se pot incheia numai daca procedurile interne de lucru contin prevederi privind tipurile de tranzactii permise si formalitatile prevazute de art. 31 pentru a asigura validitatea tranzactiei.
(3) Pentru aceste tranzactii, instructiunile de decontare trebuie sa fie transmise conform regulilor sistemului SaFIR.
(4) Tranzactiile incheiate in afara orarului de functionare al pietei secundare a certificatelor de depozit pot fi efectuate sub rezerva obligativitatii incadrarii in plafoanele si limitele stabilite de compartimentele de control al riscului ale participantilor.

Art. 12
In cazul in care decontarea unei tranzactii la scadenta stabilita initial ar avea loc intr-o zi nebancara, decontarea va avea loc in urmatoarea zi bancara.

Art. 13
In cazul imposibilitatii generale de functionare a pietei, ca urmare a unor dezastre naturale sau evenimente neprevazute, Banca Nationala a Romaniei poate dispune masuri specifice.

Practici de piata

Art. 14
Participantii pe piata secundara sunt obligati sa dispuna de proceduri interne privind derularea tranzactiilor pe piata secundara, care vor cuprinde prevederi referitoare la toate tipurile de tranzactii care se pot derula, modalitatile prin care se pot incheia tranzactiile, respectiv procedurile de confirmare.

Art. 15
Participantii au obligatia de a evalua anual procedurile din perspectiva alinierii acestora la tendinta pietei.

Art. 16
Relatiile dintre pret, randament si dobanda acumulata sunt descrise mai jos:
PB = 100 x [1 - (n x d)/(360 x 100)]

Y = d/[1 - (n x d)/(360)] sau Y = d/PB,

unde:
Y = randamentul (rata dobanzii);
PB = pretul brut al certificatului de depozit exprimat ca procent din valoarea nominala;
n = numarul de zile pana la scadenta;
d = rata discontului.
Operatiuni pe piata secundara a certificatelor de depozit

Art. 17
(1) Pe piata secundara a certificatelor de depozit se pot incheia urmatoarele tipuri de operatiuni:
1. tranzactii de vanzare-cumparare: spot/today/tomorrow/forward;
2. tranzactii repo/reverse repo: tranzactii repo/reverse repo pe termen lung, tranzactii repo/reverse repo in cadrul zilei;
3. operatiuni de transfer fara plata;
4. contracte de garantie.
(2) Tranzactiile sell-buyback/buy-sellback sunt asimilate in categoria tranzactiilor de vanzare-cumparare ca operatiuni reversibile si se vor raporta distinct, in conformitate cu prevederile anexei nr. 2.
(3) Operatiunile de transfer fara plata, precum si contractele de garantie se incheie in conformitate cu reglementarile in vigoare privind transferurile cu titlu gratuit si, respectiv, garantiile financiare si/sau mobiliare si se proceseaza conform regulilor sistemului SaFIR.

Art. 18
(1) Participantii pot incheia tranzactii forward, repo/reverse repo, sell-buyback/buy-sellback numai in baza unor contracte agreate de parti.
(2) Pentru incheierea tranzactiilor prevazute la alin. (1), Banca Nationala a Romaniei recomanda folosirea contractelor-cadru standardizate si poate propune modele de astfel de contracte-cadru.

Art. 19
(1) In functie de data la care are loc decontarea, tranzactiile pe piata secundara a certificatelor de depozit se clasifica in:
a) spot;
b) today;
c) tomorrow;
d) forward.
(2) In cazul tranzactiilor spot, data decontarii este a doua zi lucratoare de la data tranzactiei.
(3) In cazul tranzactiilor today, data decontarii este aceeasi cu data tranzactiei.
(4) In cazul tranzactiilor tomorrow, data decontarii este ziua lucratoare urmatoare datei tranzactiei.
(5) In cazul tranzactiilor forward, data decontarii este o zi lucratoare ulterioara decontarii tranzactiei spot.

Art. 20
Participantilor la piata secundara a certificatelor de depozit le este interzisa adoptarea unor politici de tranzactionare care pot conduce la disfunctionalitati sau pot impiedica derularea normala a activitatii celorlalti participanti, precum si a oricaror practici de manipulare sau de fraudare.

Publicarea cotatiilor

Art. 21
(1) Participantii pe piata secundara a certificatelor de depozit au obligatia sa afiseze in permanenta, prin sistemele de difuzare a informatiei (Reuters, Bloomberg etc.), in timpul orelor de functionare a pietei certificatelor de depozit, cotatii informative de vanzare-cumparare aferente tranzactiilor spot, sub forma de pret de vanzare-cumparare si randament pentru toate emisiunile de certificate de depozit aflate in circulatie.
(2) Prin cotatia informativa se indica un pret la care cel ce coteaza este dispus sa vanda sau sa cumpere.
(3) Cotatia ferma reprezinta o obligatie asumata de a incheia tranzactia la clauzele standard sau negociate in cazul in care cotatia este acceptata.
(4) La solicitare, pe piata secundara a certificatelor de depozit este obligatorie oferirea de cotatii ferme de vanzare-cumparare de catre participantii carora le-au fost solicitate. In situatia in care cotatia ferma este acceptata, tranzactia este considerata incheiata si se executa neconditionat.

Art. 22
Cotatiile trebuie sa se publice simultan ca randament la maturitate si ca pret exprimat procentual cu trei zecimale.

Art. 23
Pentru o emisiune, cantitatea minima a certificatelor de depozit pentru care se va publica o cotatie ferma este de cinci ori valoarea nominala individuala a acestora. Cantitatile pentru care se vor publica cotatii ferme/informative vor fi multipli de cinci ai valorii nominale individuale si vor fi exprimate in valoare nominala.

Art. 24
Participantul care a solicitat o cotatie ferma trebuie sa raspunda prompt, indiferent daca va incheia sau nu tranzactia.

Art. 25
In procesul de negociere bilaterala, cotatia pentru care au fost afisate numai identificatorul emisiunii, randamentul si pretul este indicativa si se refera la o tranzactie spot, iar cantitatea oferita reprezinta cantitatea minima tranzactionabila valabila.

Art. 26
Participantii care doresc sa deruleze tranzactii cu alte scadente decat spot sau pentru o alta cantitate, multiplu al cantitatii minime tranzactionabile, vor specifica explicit acest lucru la solicitarea unei cotatii.

Art. 27
Participantii pe piata secundara vor raporta Directiei plati - Serviciul depozitare si decontare instrumente financiare din cadrul Bancii Nationale a Romaniei orice actiune de natura a pune in pericol integritatea sau reputatia pietei secundare a certificatelor de depozit, cum ar fi, de exemplu (fara a se limita insa la acestea):
a) publicarea de cotatii ferme si retragerea imediata a acestora ca urmare a intentiei de a nu tranzactiona la pretul astfel afisat;
b) publicarea unor cotatii ferme nerealiste, pentru care nu exista intentia onorarii obligatiilor sau destinate sa induca confuzie in randul celorlalti participanti.

Art. 28
Banca Nationala a Romaniei va monitoriza activitatea participantilor pe piata secundara din punct de vedere al indeplinirii obligatiilor de cotare.

Incheierea si confirmarea tranzactiilor

Art. 29
Tranzactiile intre participanti se incheie telefonic, prin telex, Reuters dealing sau prin alte sisteme de tranzactionare agreate de Banca Nationala a Romaniei.

Art. 30
O tranzactie se considera incheiata in momentul in care pretul si toti ceilalti termeni ai tranzactiei au fost agreati, prin intermediul mijloacelor specificate la art. 29, de catre partile implicate in tranzactie.

Art. 31
Tranzactia se confirma letric, prin telex, e-mail, fax, electronic, SWIFT sau prin alte mijloace agreate de parti. Confirmarea tranzactiei reprezinta dovada incheierii tranzactiei, insa aceasta nu poate inlocui termenii agreati ai tranzactiei.

Art. 32
(1) Confirmarile trebuie sa contina cel putin urmatoarele elemente:
a) ISIN;
b) data incheierii tranzactiei;
c) data decontarii tranzactiei;
d) tipul tranzactiei;
e) cantitatea tranzactionata exprimata ca valoare nominala;
f) suma de decontat;
g) conturile din/in care se va efectua decontarea fondurilor;
h) pretul brut;
i) pretul net;
j) randamentul tranzactiei (dupa caz).
(2) In cazul tranzactiilor repo/reverse repo confirmarile vor contine suplimentar urmatoarele elemente:
a) scadenta celui de-al doilea pas;
b) suma de decontat aferenta celui de-al doilea pas;
c) rata repo.
(3) Dupa confirmare, operatiunea va fi cat mai curand posibil decontata in sistemul SaFIR conform regulilor de sistem ale acestuia.

Art. 33
Compartimentul de procesare posttranzactionare al participantilor trebuie sa asigure emiterea si verificarea confirmarilor de tranzactionare. Compartimentul de procesare posttranzactionare are obligatia de a transmite confirmarile in cel mai scurt timp posibil dupa incheierea unei tranzactii, dar nu mai tarziu de sfarsitul zilei.

Art. 34
In cazul in care confirmarea primita de la contrapartida contine informatii eronate, trebuie solicitata o noua confirmare.

Raportarea tranzactiilor

Art. 35
La sfarsitul fiecarei zile de tranzactionare participantii au obligatia de a transmite lista tuturor tranzactiilor incheiate catre Directia plati - Serviciul depozitare si decontare instrumente financiare din cadrul Bancii Nationale a Romaniei.

Art. 36
(1) Tranzactiile vor fi raportate de catre participanti in ziua in care acestea se incheie, indiferent de scadenta tranzactiei, in intervalul orar 16,00-18,00.
(2) Raportarea se va transmite sub forma unui fisier Excel folosind serviciul de posta electronica securizata Lotus Notes, in conformitate cu prevederile din anexa nr. 2.

Art. 37
Raportarile vor contine detaliile tuturor categoriilor de tranzactii prevazute in tabelul 1 din anexa nr. 2.

Publicarea pretului mediu zilnic

Art. 38
(1) Determinarea pretului mediu zilnic pentru emisiunile de certificate de depozit se poate realiza astfel:


- pe baza tranzactiilor spot incheiate sau a cotatiilor aferente tranzactiilor spot publicate de participanti;


- prin alte proceduri, comunicate in prealabil de Banca Nationala a Romaniei.
(2) In acest scop, Banca Nationala a Romaniei poate solicita participantilor pe piata secundara a certificatelor de depozit publicarea de cotatii ferme sau indicative pentru una sau mai multe emisiuni de certificate de depozit.

Art. 39
Determinarea si publicarea pretului mediu zilnic pentru fiecare emisiune de certificate de depozit se realizeaza in fiecare zi bancara, dupa inchiderea pietei secundare, de catre Directia plati - Serviciul depozitare si decontare instrumente financiare din cadrul Bancii Nationale a Romaniei.

Interdictii, sanctiuni si solutionarea diferendelor

Art. 40
Diseminarea de informatii, prin orice mijloace, care ofera sau sunt in masura a oferi indicatii false sau inselatoare cu privire la tranzactii cu certificate de depozit este strict interzisa.

Art. 41
Partile implicate vor depune toate diligentele pentru solutionarea pe cale amiabila a diferendelor aparute in aplicarea prevederilor prezentului ordin.

Art. 42
(1) Partile implicate pot sa isi solutioneze diferendele aparute in aplicarea prevederilor prezentului ordin apeland la structura din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, respectiv Directia plati, daca au epuizat toate posibilitatile de solutionare pe cale amiabila.
(2) In astfel de cazuri, partile trebuie sa recunoasca in scris acceptarea neconditionata a deciziei de solutionare a diferendului adoptate de Banca Nationala a Romaniei.


Capitolul III - Dispozitii tranzitorii si finale




Art. 43
(1) Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin.
(2) Prezentul ordin intra in vigoare la data de 23 octombrie 2006.
(3) La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte dispozitii contrare.






Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...

Legea 188/1999, actualizata 2024, privind Statutul functionarilor publici
Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, actualizata 2024 - Republicare Actualizat ...

Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale
Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale Publicata in ...

Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului
Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului Publicat in Monitorul Oficial cu numar ...

Legea finantelor publice locale, actualizata 2024 - Legea 273/2006
Legea 273/2006 privind finantele publice locale Actualizata prin Legea 387/2023 pentru modificare ...

Legea 500/2002 privind finantele publice, actualizata 2024
Legea 500/2002 privind finantele publice Actualizata prin Legea 262/2023 privind aprobarea Ordona ...

OUG 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist
Ordonanta de urgenta nr. 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist Publicata in ...



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor culturale in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de cresa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Formularul 230 model editabil 2024 PDF. Completeaza Declaratia 230!
Sursa: EuroAvocatura.ro



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice