din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3963 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Drept Civil » NCPC: Caracterul executoriu al contractului de inchiriere

NCPC: Caracterul executoriu al contractului de inchiriere

  Publicat: 01 Feb 2013       8718 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Drept Civil  


Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act.
Potrivit dispozitiilor Codului Civil contractele de inchiriere (locatiunea de bunuri mobile si imobile) incheiate prin inscris sub semnatura privata si inregistrate la organele fiscale, precum si cele incheiate in forma autentica constituie titluri executorii pentru (i) plata chiriei si (ii) restituirea bunului inchiriat la expirarea duratei contractuale.

Inscris intocmit de organul competent si in conditiile prevazute de lege, in baza caruia se poate efectua executarea silita.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Inscris intocmit de organul competent si in conditiile prevazute de lege, in baza caruia se poate efectua executarea silita.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Masura de constrangere efectuata in temeiul dispozitiei date de organul administrativ competent
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Contractul prin care o persoana, locatorul, pune la dispozitia altei persoane, numita locatar, folosinta unui bun individual determinat, pe o perioada de timp, in schimbul unei sume de bani numita chirie.
Parte in contractul de locatiune care se obliga sa asigure prestatia obiect al locatiunii,
Mijloace de proba prevazute in cap . II, t. III, C. proc. pen., partea generala.
Data calendaristica a unui inscris sub semnatura privata, care nu poate fi contestata de terti.
Cauza care inlatura caracterul penal al faptei,
1. Persoana fizica membra a unei societati comerciale care, pe baza unui contract, convine sa contribuie cu bunuri,

Plata chiriei si restituirea bunului inchiriat

In masura in care s-au indeplinit conditiile de forma ale contractului de inchiriere, chiriasul poate fi executat silit in temeiul acestui titlu executoriu daca nu a platit chiria la termenele si in modalitatile stabilite in contract sau lege. Din economia textului de lege, intelegem ca executarea silita se face numai pentru valoarea chiriei datorate, nu si pentru alte sume care s-ar datora in baza contractului (dobanzi, costuri de intretinere etc.)

In ceea ce priveste obligatia de restituire a bunului inchiriat, observam ca s-a conferit titlu executoriu contractului de inchiriere numai in cazul in care obligatia de restituire survine la expirarea duratei contractuale (incetare de drept prin ajungere la termen, respectiv implinirea termenului de preaviz, in cazul contractelor de inchiriere pe durata nedeterminata) nu si in cazul unei incetari anticipate a contractului de inchiriere.

O data cu intrarea in vigoarea noului Cod de Procedura Civila locatorul va avea la indemana o procedura speciala si urgenta de evacuare a chiriasului care va fi aplicabila indiferent de cauza de incetare a contractului de inchiriere.

Procedura de inregistrare la organele fiscale

Procedura de inregistrare a contractelor de inchiriere la organele fiscale este prevazuta prin Ordin nr. 1985/2012 privind aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de fiducie, a Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare (``Ordinul nr. 1985/2012``) emis de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Acesta procedura se aplica contractelor de inchiriere incheiate atat de catre locatori persoane fizice cat si profesionisti.

In ceea ce priveste contractele de inchiriere incheiate de profesionisti, organul competent este organul fiscal in a carui evidenta este inregistrat locatorul ca platitor de impozite si taxe. Locatorul trebuie sa depuna o declaratie de inregistrare a contractelor de locatiune (anexa nr. 4 la Ordinul nr. 1985/2012), insotita de contractul de inchiriere (original si copie). Originalul contractului va fi restituit locatorului dupa certificarea conformitatii copiei.

Documentele pot fi depuse la organul fiscal competent sau transmise prin posta (in acest din urma caz, declaratia de inregistrare a contractelor de inchiriere fiind insotita de o copie legalizata de pe contractul de inchiriere).

De asemenea, orice modificare/incetare a contractului de inchiriere poate fi inregistrata de locator la organul fiscal competent prin depunerea unei noi declaratii insotita de documentele justificative.

Data inregistrarii contractelor de inchiriere (sau dupa caz, a modificarilor sau a incetarii acestora) este data depunerii la registratura organului fiscal competent sau data postei.

Dovada inregistrarii o constituie copia declaratiei avand inscrise numarul si data inregistrarii la organul fiscal, sau in cazul in care au fost transmise prin posta, copia declaratiei insotita de confirmarea de primire semnata de reprezentantul organului fiscal competent.



Camelia Patrascu - Avocat Asociat SCPA Alazaroaie & Asociatii
E-mail: [email protected]
Website: www.salaz.ro





Citeşte mai multe despre:    Contract de inchiriere    Executare silita    Noul cod de procedura civila

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Executarea silita a institutiilor publice. Recuperarea sumelor datorate prin procedura de validare a popririi
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Anularea executarii silite in cazul cesiunii de creanta
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Cesiunea de creanta. Efectele asupra executarii silite
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Despagubirile datorate de institutiile publice ca urmare a concedierilor abuzive. Plata integrala sau esalonare pe 5 ani?
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Perimarea executarii silite. Termenul de invocare
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Obligatia instantei de a stabili contributia lunara la intretinerea copilului pe timpul plasamentului � masura de protectie a drepturilor copilului sau piedica in calea celeritatii
Sursa: Irina Maria Diculescu

Determinarea expertului pentru stabilirea pretului intr-un contract prin incheiere definitiva prin prisma liberului acces la justitie
Sursa: Irina Maria Diculescu



Jurisprudenţă

Reorganizarea activitatii prin desfiintarea doar a postului de director. Angajatorul nu a reusit sa dovedeasca masura reorganizarii societatii doar prin desfiintarea unui singur post de director
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 53/12.02.2018 a Curtii de Apel Galati

Contract de inchiriere. Efectele clauzelor contractuale. Aplicarea dispozitiilor art. 131 din Legea nr. 85/2014
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia civila, Decizia civila nr. 194/11.06.2020

CEDO: Sava impotriva Romaniei. Protectia proprietatii
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Criterii de stabilire a competentei materiale procesuale
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 36 din 15 ianuarie 2020

Efectele Deciziei nr. 19/2019 pronuntata de ICCJ in ceea ce priveste curgerea termenului de prescriptie in cazul in care prejudiciul angajatorului este constatat prin decizie a Curtii de Conturi
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL BUCURESTI � Decizia nr. 4957/ 05.11.2019