din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1796 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Comercial » Retragere asociat. Lichidare societate comerciala. Exceptia inadmisibilitatii

Retragere asociat. Lichidare societate comerciala. Exceptia inadmisibilitatii

  Publicat: 04 Sep 2012       3778 citiri        Secţiunea: Drept Comercial  


Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresti Sectia a VI-a Comerciala la data de 11.12.2009 sub nr.49034/3/2009, reclamanta I F a solicitat in contradictoriu cu paratii J. C. si SC Al-K. T. SRL, retragerea din societatea mentionata, intrucat nu s-a realizat acordul unanim al asociatilor.

Propunere ce o adreseaza un subiect de drept, persoana fizica sau juridica, unui alt subiect de drept, cu privire la incheierea unei conventii, in conditii determinate.
Act procesual pe care paratul are facultatea sa-l indeplineasca inainte de a incepe dezbaterea orala a procesului
Presupunere, supozitie cu privire la anumite (legaturi, relatii intre) fenomene; presupunere cu caracter provizoriu, formulata pe baza datelor experimentale existente la un moment dat.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Oficiu electoral - organism electoral constituit la nivelul sectoarelor municipiului Bucuresti, fara a avea atributia de a constata rezultatele alegerilor la acel nivel,
Orice forma de comunicare destinata sa promoveze, direct sau indirect, produsele, serviciile, imaginea, numele ori denumirea, firma sau emblema unui comerciant ori membru al unei profesii liberale;

In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca la data de 30.11.2009 a convocat la sediul societatii situat in Bucuresti, pe celalalt asociat, J C si totodata societatea insasi, pentru a dezbate o oferta ferma, rezonabila cu privire la cesionarea celor 50 de parti sociale pe care reclamanta le detine la societatea in discutie, insa paratii nu au dat nici un raspuns convocarii.
A mai aratat reclamanta ca raporturile dintre asociati fac imposibila luarea unor decizii in adunarea generala, precum si faptul ca aceasta nu poate avea nicio influenta asupra activitatii societatii datorita pozitiei sale minoritare.
In drept, au fost invocate dispozitiile art.226 alin.1 lit.c) din Legea 31/1990.
Desi legal citati, paratii nu au formulat intampinare.
A fost atasat dosarul nr.46505/3/2009.
Analizand actele si lucrarile dosarului, in raport de exceptia invocata, instanta retine urmatoarele:
Potrivit art.226 alin.1 lit.c din Legea nr.31/1990 asociatul in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim, pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului.
Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor sau, in caz de neintelegere, de catre tribunal.
In ipoteza in care societatea cu raspundere limitata este constituita numai din doi asociati, retragerea unuia dintre asociati face ca societatea sa ramana cu unul singur, ceea ce conduce la dizolvarea acesteia, conform art.229 alin.1 LSC, cu exceptia prevazuta la alin.2 al aceluiasi text de lege.
Din interpretarea dispozitiilor mentionate, rezulta ca retragerea asociatului poate avea loc doar dintr-o societate care este in functiune si care, in urma retragerii, va suferi o modificare fata de situatia initiala, dar isi va continua existenta si, doar in mod exceptional, se va dizolva.
Or, in cauza de fata, societatea din care reclamanta doreste sa se retraga este deja dizolvata, in temeiul dispozitiilor art.237 lit.b LSC, prin sentinta comerciala nr.4232/30.03.2010 pronuntata de Tribunalul Bucuresti, Sectia a VI-a Comerciala, in dosarul nr.46505/3/2009.
Ca efect al dizolvarii societatea parata nu s-a desfiintat, ci ea isi continua existenta, insa numai pentru operatiunile de lichidare, care constau in lichidarea activului si pasivului societatii, urmata de repartizarea activului net intre asociati.(art.233 alin.4 LSC)
In acelasi timp, art.256 alin.1 LSC instituie interdictia de a se plati asociatilor vreo suma de bani in contul partilor ce li s-ar cuveni din lichidare, inaintea achitarii creditorilor societatii.
Prin urmare, solicitarea reclamantei in sensul de a se aproba retragerea sa din societatea parata, urmata de stabilirea drepturilor cuvenite pentru partile sociale detinute la aceasta, este inadmisibila, intrucat eludeaza prevederile imperative ale art.256 alin.1 LSC si este de natura sa prejudicieze eventualii creditori sociali.
In consecinta, fata de considerentele de drept expuse, Tribunalul va admite exceptia invocata din oficiu si va respinge cererea cu solutionarea careia a fost investit, urmand ca reclamanta sa-si realizeze drepturile cuvenite din lichidarea societatii comerciale, in conditiile art.262 si urm.LSC.
Instanta:
Admite exceptia inadmisibilitatii, invocata din oficiu .
Respinge cererea formulata de reclamanta I F, cu domiciliul in Bucuresti, cu sediul ales in Bucuresti, in contradictoriu cu paratii J C, cu domiciliul in Bucuresti, si SC AL-K 3 SRL, cu sediul in Bucuresti, ca inadmisibila.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare .




Pronuntata de: Tribunalul Bucuresti - Sentinta comerciala nr. 2 din data 04.01.2011


Citeşte mai multe despre:    Tribunalul Bucuresti    Asociat    Societate    Legea 31/1990    S.R.L    Societate cu raspundere limitata    Act constitutiv    Dizolvare societate    Creditori    Lichidare societate comerciala    Exceptia inadmisibilitatii
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Neefectuarea coprespunzatoare a cercetarii disciplinare prealabile Comportamente inadecvate sau nedrepte la locul de munca
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Acordarea drepturilor salariale prevazute in contractul colectiv de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

In ce masura (doar) forta majora poate fi motiv de concediere a salariatului?
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Temeinicia concedierii care in aparenta nu are la baza motive care tin de persoana salariatului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Procedura convocarii la cercetarea disciplinara a salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Inlocuirea zilelor de concediu de odihna neefectuate cu o indemnizare financiara
Pronuntaţă de: Tribunalul Ilfov



Articole Juridice

Formularul 230 model editabil 2024 PDF. Completeaza Declaratia 230!
Sursa: EuroAvocatura.ro

Orice persoana are dreptul sa stie cui i-au fost comunicate datele sale personale
Sursa: MCP Cabinet avocati

Plata drepturilor cuvenite salariatilor detasati. Aspecte particulare
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Dialogurile MCP (VIII): Clauza de confidentialitate in contractul individual de munca. Ce este si ce nu este confidential?
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Ce se intampla cu sumele achitate in temeiul unui act administrativ fiscal anulat. Poate instanta dispune direct restituirea lor?
Sursa: Alex Slujitoru si Cristiana Ionescu, Avocati, Radu si Asociatii SPRL

Perimarea executarii silite. Termenul de invocare
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati