din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1787 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Civil » Contract de prestari servicii spalatorie. Acordare daune-interese

Contract de prestari servicii spalatorie. Acordare daune-interese

  Publicat: 02 Oct 2012       5239 citiri        Secţiunea: Drept Civil  


Este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile:
Pagube, stricaciuni produse in contul cuiva ca urmare a unor evenimente neprevazute (incendiu, inundatie etc.).
Suma pe care un imprumutat (debitor) o plateste unui imprumutator (creditor), pentru banii imprumutati pe o anumita perioada.
Institutie specializata care desfasoara o activitate complexa si care are ca functii: efectuarea de operatiuni intre titularii de conturi bancare
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Suma de bani din venitul unei persoane fizice sau juridice varsata la bugetul statului sau la bugetele locale in virtutea unei legi care prevede acest lucru.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Pagube, stricaciuni produse in contul cuiva ca urmare a unor evenimente neprevazute (incendiu, inundatie etc.).
Prin cererea de chemare de chemare in judecata, reclamanta SC M SRL PRIN CAB.INDIVIDUAL DE INSOLVENTA PE, a solicitat ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna obligarea paratului la plata sumei de 2.500.000 lei reprezentand daune interese compensatorii cauzate prin: nerealizarea contractului incheiat de parti; dobanda aferenta nerealizarilor; penalitati+dobanzi plati finante; penalitati + dobanzi plati banca datorata intarzierii platii creditului angajat; penalitati plati furnizor; plata expertiza; plata executor; plata contracte leasing; pierdere contract Vilcea; suma solicitata de primarie ca impozit pe cladire cu penalitati de intarziere; plata avocat; dobanzi la neplata la termen a investitiei, valoarea facturii nr. 5/09.03.2010 la care se calculeaza majorari de intarziere de 0,06% , daune si majorari la salarii platite fostilor angajati.

Data calendaristica a unui inscris sub semnatura privata, care nu poate fi contestata de terti.
Tranzactia este un contract prin care partile termina un proces inceput sau preintampina un proces ce se poate naste (art. 1704 Cod Civil) prin concesii reciproce, .
Din punct de vedere contabil, un document contabil de sinteza care are ca obiective principale completarea si explicarea datelor inscrise in bilant si contul de profit si pierdere
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
* serviciul public de asistenta sociala la nivel judetean si local,
Mijloace de proba, prevazute in cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala.Potrivit legii, inscrisurile pot servi ca mijloace de proba, daca in continutul lor se arata fapte sau imprejurari de natura sa contribuie la aflarea adevarului.
Act procesual pe care paratul are facultatea sa-l indeplineasca inainte de a incepe dezbaterea orala a procesului
Codul de procedura civila reglementeaza judecata in fond a cauzelor civile, judecata care cunoaste trei faze (etape):
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
(lat. culpa "vina")Forma a vinovatiei, prevazuta in cap. I, t. II, art. 19, C. pen., partea generala.
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.

A aratat ca la data de 05.10.2004, s-a incheiat intre reclamanta si SJ un contract de prestari servicii spalatorie, inregistrat cu nr. 562 pe o durata minima de 5 ani, care a intrat in vigoare la data de 01.02.2005, prin care reclamanta se obliga, printre altele, sa realizeze investiti prin care sa poata asigura spalarea unei cantitati de rufe de aproximativ 31.000 kg rufe/lunar, cantitate de rufe rezultata atat din istoricul activitatii cat si din normativele sanitare in vigoare, in speta Ordinul nr. 1025/2000 a Ministerului Sanatatii. Ulterior, pentru a clarifica anumite aspecte din prevederile contractuale, s-au intocmit actele aditionale: nr. 646/12.09.2006; 668/10.10.2006; 219/23.01.2007; 3/10.05.2007; anexa nr. 5618/19.05.2007 si nr. 30/28.01.2008.
A mai precizat ca pe parcursul derularii contractului, reclamanta a intampinat nenumarate piedici in respectarea cantitatilor de rufe aduse la spalat. De asemenea, desi in mod constant reclamanta avea de primit bani de la parat, subscrisa a fost pusa in situatia de a nu putea onora documentelor de plata emise, desi prin nenumarate adrese s-a atentionat paratul asupra iminentei lor decontari. Rezilierea contractului unilaterala de catre SJ, astfel s-a incalcat art. 12 , alin. h din contractul nr. 562/05.10.2004; si a prejudiciat societatea reclamanta in intervalul 28.11 2008-05.01.2009 datorita urmatoarelor motive: pierderi partiale a lenjeriei trimisa la Craiova; deteriorarea in mare masura a celei spalate la Craiova in aceasta perioada; imposibilitatea platii drepturilor salariale si imposibilitatea platii altor obligatii financiare, atat catre bugetul statului cat si catre alti furnizori .
A solicitat admiterea actiunii asa cum a fost formulata, respectiv plata daunelor materiale si morale.
A depus in dovedirea celor sustinute un set de inscrisuri in copie .
La data de 29.04.2011, paratul a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea actiunii reclamantei ca neintemeiata si obligarea acesteia la plata cheltuielilor de judecata . A invocat exceptia litispendentei, exceptie respinsa de instanta.
Instanta a retinut urmatoarele:
In ceea ce priveste exceptia prematuritatii, decurgand din neparcurgerii procedurii concilierii inainte de promovarea actiunii, la dosar exista dovada indeplinirii acesteia astfel incat aceasta exceptie va fi respinsa.
Analizand clauzele contractului perfectat de parti in anul 2004 se retine ca tariful serviciilor furnizate reprezinta un element asupra caruia partile aveau dreptul sa negocieze, iar in temeiul acordului de vointa puteau conveni noua valoare a acestuia. Faptul ca SC M SRL a cerut o valoare de 3,59 lei incepand cu data de 1 noiembrie 2008, iar SJ nu acceptat acest tarif nu este un element care sa atraga raspunderea contractuala a paratului, deoarece noul tarif se putea fixa doar prin acordul partilor.
Asadar, lipsind culpa contractuala nu se poate antrena raspunderea SJ iar paratul nu poate fi obligat sa repare prejudiciul pe care reclamantul pretinde ca l-a incercat, cu consecinta respingerii cererii de chemare in judecata, prin sentinta nr.42/2012.
Prin decizia nr.824/2012 CURTEA DE APEL CRAIOVA SECTIA A II-A CIVILA s-a apreciat ca sentinta pronuntata este legala si temeinica, iar recursul a fost respins ca nefondat.




Pronuntata de: Tribunalul Mehedinti - Sentinta civila nr. 42 din data 30.03.2012


Citeşte mai multe despre:    Tribunalul Mehedinti    Daune interese    Daune cominatorii    Contract de prestari servicii spalatorie    Contract unilateral    Drepturi salariale    Daune materiale    Daune morale    Conciliere    Curtea de Apel Craiova    Exceptia litispendentei    Exceptia prematuritatii
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Despagubirile pe perioada suspendarii neintemeiate a contractului de munca. Renuntarea la judecata nu inlatura posibilitatea salariatului de a solicita despagubiri pe cale separata.
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova - Decizia civila nr. 87/16.01.2020

Actiune in pretentii formulata ulterior inchiderii procedurii insolventei. Conditii si efecte
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 1395 din 16 iulie 2020

Producerea unui prejudiciu in patrimoniul angajatorului de catre un salariat al sau este de esenta raspunderii patrimoniale. Conditii raspundere patrimoniala
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Timisoara - Decizia civila nr. 158 din data de 15 martie 2019

Neachitarea drepturilor salariale poate fi justificata de catre angajator doar in situatia neprestarii muncii
Pronuntaţă de: Tribunalul Giurgiu - Sentinta civila nr. 75 din data de 19 Martie 2019

Plata salariului reprezinta o obligatie principala a angajatorului
Pronuntaţă de: Tribunalul Dolj - Sentinta civila nr. 1483/2019

Nedepunerea dovezilor privind plata drepturilor salariale face admisibila pierderea procesului de catre angajator. Sarcina probei
Pronuntaţă de: Tribunalul Tulcea - Sentinta civila nr. 65 din data de 23 Ianuarie 2019

Perioada petrecuta in consemn la dispozitia si la sediul angajatorului. Timp de lucru
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova - Decizia civila nr. 2777 din data de 23.11.2019

Decizia nr. 30/2020 privind examinarea recursului in interesul legii privind cauza reala si serioasa a concedierii. Selectarea salariatilor ce ar urma a fi concediati
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

ICCJ: Situatia masurilor asiguratorii infiintate in cadrul unui proces penal asupra bunurilor unei persoane juridice, anterior deschiderii procedurii insolventei, in vederea confiscarii speciale
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

ICCJ: Scutirea de la plata taxelor datorate Inspectoratului de Stat in Constructii vizeaza exclusiv lucrarile realizate in legatura cu o expropriere pentru cauza de utilitate publica
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ



Articole Juridice

Dialogurile MCP (IV) � Daunele morale acordate salariatilor in litigiile de munca
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP (III) - Dreptul la deconectare al salariatului. Respectarea timpului normal de lucru in era digitala
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Statele UE trebuie sa acorde o despagubire oricarei victime a unei infractiuni intentionate savarsite prin violenta, inclusiv celor care au resedinta pe propriul teritoriu
Sursa: EuroAvocatura.ro

Un constructor de automobile ale carui vehicule manipulate ilicit sunt revandute in alte state membre poate fi chemat in judecata in fata instantelor acestor state
Sursa: EuroAvocatura.ro

Transmiterea unei boli venerice de catre o persoana care stie ca sufera de o astfel de boala
Sursa: MCP Cabinet avocati

Un operator de transport aerian este obligat sa plateasca compensatii pasagerilor pentru o intarziere de trei ore sau mai mare
Sursa: EuroAvocatura.ro

Logodna. Evolutie. Conditii de valabilitate. Efecte juridice. Exemple practice
Sursa: Liliana Gologan