Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Civil » Contract de prestari servicii spalatorie. Acordare daune-interese

Contract de prestari servicii spalatorie. Acordare daune-interese

  Publicat: 02 Oct 2012       3878 citiri        Secţiunea: Drept Civil  


Este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile:
Pagube, stricaciuni produse in contul cuiva ca urmare a unor evenimente neprevazute (incendiu, inundatie etc.).
Suma pe care un imprumutat (debitor) o plateste unui imprumutator (creditor), pentru banii imprumutati pe o anumita perioada.
Institutie specializata care desfasoara o activitate complexa si care are ca functii: efectuarea de operatiuni intre titularii de conturi bancare
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Suma de bani din venitul unei persoane fizice sau juridice varsata la bugetul statului sau la bugetele locale in virtutea unei legi care prevede acest lucru.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Pagube, stricaciuni produse in contul cuiva ca urmare a unor evenimente neprevazute (incendiu, inundatie etc.).
Prin cererea de chemare de chemare in judecata, reclamanta SC M SRL PRIN CAB.INDIVIDUAL DE INSOLVENTA PE, a solicitat ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna obligarea paratului la plata sumei de 2.500.000 lei reprezentand daune interese compensatorii cauzate prin: nerealizarea contractului incheiat de parti; dobanda aferenta nerealizarilor; penalitati+dobanzi plati finante; penalitati + dobanzi plati banca datorata intarzierii platii creditului angajat; penalitati plati furnizor; plata expertiza; plata executor; plata contracte leasing; pierdere contract Vilcea; suma solicitata de primarie ca impozit pe cladire cu penalitati de intarziere; plata avocat; dobanzi la neplata la termen a investitiei, valoarea facturii nr. 5/09.03.2010 la care se calculeaza majorari de intarziere de 0,06% , daune si majorari la salarii platite fostilor angajati.

Data calendaristica a unui inscris sub semnatura privata, care nu poate fi contestata de terti.
Tranzactia este un contract prin care partile termina un proces inceput sau preintampina un proces ce se poate naste (art. 1704 Cod Civil) prin concesii reciproce, .
Din punct de vedere contabil, un document contabil de sinteza care are ca obiective principale completarea si explicarea datelor inscrise in bilant si contul de profit si pierdere
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
* serviciul public de asistenta sociala la nivel judetean si local,
Mijloace de proba, prevazute in cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala.Potrivit legii, inscrisurile pot servi ca mijloace de proba, daca in continutul lor se arata fapte sau imprejurari de natura sa contribuie la aflarea adevarului.
Act procesual pe care paratul are facultatea sa-l indeplineasca inainte de a incepe dezbaterea orala a procesului
Codul de procedura civila reglementeaza judecata in fond a cauzelor civile, judecata care cunoaste trei faze (etape):
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
(lat. culpa "vina")Forma a vinovatiei, prevazuta in cap. I, t. II, art. 19, C. pen., partea generala.
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.

A aratat ca la data de 05.10.2004, s-a incheiat intre reclamanta si SJ un contract de prestari servicii spalatorie, inregistrat cu nr. 562 pe o durata minima de 5 ani, care a intrat in vigoare la data de 01.02.2005, prin care reclamanta se obliga, printre altele, sa realizeze investiti prin care sa poata asigura spalarea unei cantitati de rufe de aproximativ 31.000 kg rufe/lunar, cantitate de rufe rezultata atat din istoricul activitatii cat si din normativele sanitare in vigoare, in speta Ordinul nr. 1025/2000 a Ministerului Sanatatii. Ulterior, pentru a clarifica anumite aspecte din prevederile contractuale, s-au intocmit actele aditionale: nr. 646/12.09.2006; 668/10.10.2006; 219/23.01.2007; 3/10.05.2007; anexa nr. 5618/19.05.2007 si nr. 30/28.01.2008.
A mai precizat ca pe parcursul derularii contractului, reclamanta a intampinat nenumarate piedici in respectarea cantitatilor de rufe aduse la spalat. De asemenea, desi in mod constant reclamanta avea de primit bani de la parat, subscrisa a fost pusa in situatia de a nu putea onora documentelor de plata emise, desi prin nenumarate adrese s-a atentionat paratul asupra iminentei lor decontari. Rezilierea contractului unilaterala de catre SJ, astfel s-a incalcat art. 12 , alin. h din contractul nr. 562/05.10.2004; si a prejudiciat societatea reclamanta in intervalul 28.11 2008-05.01.2009 datorita urmatoarelor motive: pierderi partiale a lenjeriei trimisa la Craiova; deteriorarea in mare masura a celei spalate la Craiova in aceasta perioada; imposibilitatea platii drepturilor salariale si imposibilitatea platii altor obligatii financiare, atat catre bugetul statului cat si catre alti furnizori .
A solicitat admiterea actiunii asa cum a fost formulata, respectiv plata daunelor materiale si morale.
A depus in dovedirea celor sustinute un set de inscrisuri in copie .
La data de 29.04.2011, paratul a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea actiunii reclamantei ca neintemeiata si obligarea acesteia la plata cheltuielilor de judecata . A invocat exceptia litispendentei, exceptie respinsa de instanta.
Instanta a retinut urmatoarele:
In ceea ce priveste exceptia prematuritatii, decurgand din neparcurgerii procedurii concilierii inainte de promovarea actiunii, la dosar exista dovada indeplinirii acesteia astfel incat aceasta exceptie va fi respinsa.
Analizand clauzele contractului perfectat de parti in anul 2004 se retine ca tariful serviciilor furnizate reprezinta un element asupra caruia partile aveau dreptul sa negocieze, iar in temeiul acordului de vointa puteau conveni noua valoare a acestuia. Faptul ca SC M SRL a cerut o valoare de 3,59 lei incepand cu data de 1 noiembrie 2008, iar SJ nu acceptat acest tarif nu este un element care sa atraga raspunderea contractuala a paratului, deoarece noul tarif se putea fixa doar prin acordul partilor.
Asadar, lipsind culpa contractuala nu se poate antrena raspunderea SJ iar paratul nu poate fi obligat sa repare prejudiciul pe care reclamantul pretinde ca l-a incercat, cu consecinta respingerii cererii de chemare in judecata, prin sentinta nr.42/2012.
Prin decizia nr.824/2012 CURTEA DE APEL CRAIOVA SECTIA A II-A CIVILA s-a apreciat ca sentinta pronuntata este legala si temeinica, iar recursul a fost respins ca nefondat.
Pronuntata de: Tribunalul Mehedinti - Sentinta civila nr. 42 din data 30.03.2012


Citeşte mai multe despre:    Tribunalul Mehedinti    Daune interese    Daune cominatorii    Contract de prestari servicii spalatorie    Contract unilateral    Drepturi salariale    Daune materiale    Daune morale    Conciliere    Curtea de Apel Craiova    Exceptia litispendentei    Exceptia prematuritatii
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

ICCJ: Situatia masurilor asiguratorii infiintate in cadrul unui proces penal asupra bunurilor unei persoane juridice, anterior deschiderii procedurii insolventei, in vederea confiscarii speciale
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

ICCJ: Scutirea de la plata taxelor datorate Inspectoratului de Stat in Constructii vizeaza exclusiv lucrarile realizate in legatura cu o expropriere pentru cauza de utilitate publica
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

Scutirea de la plata taxelor datorate Inspectoratului de Stat in Constructii vizeaza exclusiv lucrarile realizate in legatura cu o expropriere pentru cauza de utilitate publica
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

ICCJ - Decizia 16/2019: in cadrul procedurii de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, serviciul de probatiune este un subiect procesual la care hotararea atacata se refera
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Depasirea termenului contractual de predare a bunului imobil. Actiune in raspundere civila contractuala
Pronuntaţă de: ICCJ, Sectia a II-a civila, Decizia nr. 5143 din 29 noiembrie 2018

Decizia ICCJ nr. 12/2019: regimul suspendarii conditionate a pedepsei ca efect al aplicarii legii penale mai favorabile sub vechiul Cod Penal se mentine si dupa intrarea in vigoare a Codului Penal actual
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Nu este interzisa conferirea de atributii suplimentare cu ocazia delegarii, atata timp cat noile atributii sunt in concordanta cu competentele salariatului si nu aduc o modificare semnificativa a atributiilor sale obisnuite
Pronuntaţă de: Tribunalul Iasi Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 135/2017, in sedinta publica din 1 februarie 2017

Nu poate fi primita interpretarea potrivit careia eliminarea discriminarilor salariale s-ar aplica doar anumitor categorii de personal, nu si magistratilor
Pronuntaţă de: Tribunalul Gorj Sectia C.M.A.S., Sentinta civila nr. 273/2017, in sedinta publica din 27 februarie 2017

Conditiile obligarii angajatorului la plata indemnizatiei de delegare
Pronuntaţă de: Tribunalul Iasi Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 180/2017, in sedinta publica din 1 februarie 2017

ICCJ: Cererile de admitere a creantelor, altele decat cele ale salariatilor, trebuie sa fie depuse la tribunal in termenul fixat prin hotararea de deschidere a procedurii
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 72/2018Articole Juridice

Transmiterea unei boli venerice de catre o persoana care stie ca sufera de o astfel de boala
Sursa: MCP Cabinet avocati

Un operator de transport aerian este obligat sa plateasca compensatii pasagerilor pentru o intarziere de trei ore sau mai mare
Sursa: EuroAvocatura.ro

Logodna. Evolutie. Conditii de valabilitate. Efecte juridice. Exemple practice
Sursa: Liliana Gologan

Onorariile minime ale avocatilor. Si despre concurenta ...
Sursa: Avocat drd. Janos Szekely - Baroul Satu-Mare

Pasagerii zborurilor au dreptul la despagubiri in cazul pirderii legaturilor
Sursa: EuroAvocatura.ro

CJUE confirma jurisprudenta sa potrivit careia pasagerii zborurilor care au intarzieri prelungite pot fi despagubiti
Sursa: EuroAvocatura.ro

In cadrul recuperarii unor penalitati cu titlu cominatoriu stabilite de CJUE, Comisia nu poate aprecia conformitatea legislatiei nationale cu dreptul UE
Sursa: EuroAvocatura.ro