La termenul de judecata din data de 02.10.2018, parata . S.R.L., a depus la dosar documentatia care a stat la baza emiterii deciziei de sanctionare nr. 384/22.05.2018.
Prin Sentinta civila nr. 670 din data de 22 noiembrie 2018, pronuntata de Tribunalul Teleorman - Sectia conflicte de munca, asigurari sociale si de contencios administrativ si fiscal, in Dosarul nr. x, s-a admis contestatia formulata de reclamantul M.V.C., in contradictoriu cu parata G.C.S. S.R.L.; s-a anulat Decizia nr. 384/22.05.2018 emisa de parata privind sanctionarea disciplinara a recl amantului.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, prima instanta a retinut ca:
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante, reclamantul M.V.C., in contradictoriu cu parata . S.R.L., a solicitat instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa constate nelegalitatea si netemeinicia masurii sanctionarii disciplinare aplicate prin Decizia nr. 384/22.05.2018, emisa de parata si sa dispuna anularea acesteia.
Din probatoriul administrat in cauza, rezulta ca, reclamantul este angajat la parata in functia de agent transport valori cu contract individual de munca pe durata nedeterminata, si a fost sanctionat disciplinar conform Deciziei nr. 384/22.05.2018, cu reducerea salariului de baza cu 5%, pe luna mai 2018.
Conform actelor emise de parata cu ocazia desfasurarii cercetarii disciplinare, reclamantul M.V.C. a fost sanctionat ca urmare a refuzului acestuia de a semna, in calitate de sofer autoturism, de luarea la cunostinta a planificarii in serviciu . Prin acest refuz, parata a considerat ca reclamantul a incalcat prevederile din Manualul POS CIT cap. I, pct. 4, lit. b, Regulamentul Intern art. 49, pct. 1, cap. III si art. 77, pct. 10, sanctionandu-l disciplinar cu reducerea salariului de baza cu 5% pentru o luna.
Reclamantul a criticat Decizia nr. 384/22.05.2018 sub aspectul nelegalitatii desfasurarii cercetarii disciplinare, fiindu-i incalcat dreptul la aparare.
Potrivit art. 251 Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro) - ``(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. 1 lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat (vezi www.MCP-Avocati.ro) sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este``.
Textul da satisfactie cunoscutului principiu al dreptului la aparare iar nerespectarea lui de catre angajator se sanctioneaza cu nulitatea absoluta a masurii dispuse.
Prima etapa in realizarea cercetarii consta in convocarea salariatului; aceasta trebuie facuta in scris de persoana imputernicita (persoanele imputernicite) de angajator, precizandu-se: obiectul, data, ora si locul intrevederii. Convocarea trebuie facuta cu cateva zile inainte de data intrevederii, intr-un termen rezonabil. Se da astfel posibilitatea celui invinuit sa-si pregateasca apararea.
In cauza exista dovada convocarii in scris a reclamantului in vederea cercetarii disciplinare prealabile(adresa nr. 7/28.02.2018) din care rezulta ca acesta a fost chemat la sediul paratei, la data de 20.03.2018, ora 09.00, in vederea cercetarii disciplinare prealab ile.
In ceea ce priveste asistarea salariatului in cursul cercetarii disciplinare se retine ca prin cererea inregistrata la parata sub nr. 27/20.03.2018, reclamantul a solicitat sa fie asistat de un avocat, solicitand in acest sens un termen in vederea angajarii unui aparator.
Conform art. 251, alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), republicat, cu modificarile si completarile ulterioare: `` In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat (vezi www.MCP-Avocati.ro) sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.``
Prin intermediul acestui articol de lege, i se ofera posibilitatea salariatului cercetat disciplinar sa apeleze la serviciile unui avocat (vezi www.MCP-Avocati.ro) cu experienta in dreptul muncii.
Avantajul asistarii de catre avocat (vezi www.MCP-Avocati.ro) al salariatului este de necontestat intrucat sunt dese cazurile in care salariatul, in fata unei presiuni exercitate de catre angajator, semna documente care puteau sa ii restranga drepturile sau sa ii minimizeze interesele pe care le avea salariatul.
Totodata, cercetarea disciplinara presupune prezenta salariatului in fata comisiei anume constituita. Luand cunostinta de fapta care ii este imputata, el are posibilitatea sa se apere prezentand probele si motivatiile pe care le considera necesare iar asistarea salariatului la cercetarea disciplinara de catre un avocat (vezi www.MCP-Avocati.ro) constituie o garantie a respectarii dreptului la aparare a celui cercetat, avand in vedere pregatirea lui juridica.
Prezenta avocatului poate aplana conflictul, astfel incat sa poata fi ocolite situatiile care genereaza un proces in instanta unde totul este public.
Cu toate acestea, parata a procedat la desfasurarea cercetarii disciplinare si ulterior, la emiterea deciziei de sanctionare disciplinara precitata, fara a asigura dreptul reclamantului conform art. 251, alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), ignorand cererea acestuia de a fi asistat de un avocat.
Pentru aceste considerente, instanta a admis contestatia formulata de reclamantul M.V.C.in contradictoriu cu parata . S.R.L. si a anulat Decizia nr. 384/22.05.2018 privind sanctionarea disciplinara, emisa de parata.
Impotriva acestei sentinte a declarat apel, in termen legal si motivat, apelanta-parata G.C.S. S.R.L., criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie.
Prin cererea de apel, formulata s-a solicitat sa se dispun a admiterea apelului asa cum a fost formulat, schimbarea in tot a sentintei atacate in sensul respingerii contestatiei formulata de catre reclamant ca nefondata.
In motivare, a aratat, ca prin Sentinta civila nr. 670 pronuntata la data de 22.11.2018 de Tribunalul Teleorman, Sectia de Conflicte de Munca, Asigurari Sociale si C. administrativ si Fiscal in Dosarul nr. x, s-a admis contestatia formulata de catre reclamatul Militam V.C.motivate de faptul ca apelanta intimata nu a amanat cercetarea disciplinara ca reclamantul sa-si angajeze avocat, desi acesta fusese convocat cu 20 de zile inainte sa se efectueze cercetarea disciplinara, timp in care ar fi putut sa-si angajeze un avocat, iar cererea lui de amanare pe motiv de angajare avocat (vezi www.MCP-Avocati.ro) a fost formulata, ca un veritabil tertip, chiar in ziua efectuarii cercetarii disciplinare.
Instanta in mod gresit a admis contestatia reclamantului pe motiv ca i-ar fi fost incalcat drept ul de a fi asistat de un avocat.
Nu se afla in situatia in care reclamantul ar fi venit cu un avocat, iar apelanta ar fi refuzat ca reclamantul sa fi asistat de un aparator.
art. 251 alin. 4 Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro) priveste dreptul angajatului de a fi asistat de un avocat, conform propriei vointe, la data stabilita pentru cercetarea disciplinara.
Mai mult, reclamantul a avut la dispozitie un termen rezonabil intre data convocarii la cercetare disciplinara (28.02.2018) si data stabilita pentru cercetarea disciplinara (20.03.2018).
Reclamantul a solicitat amanarea cercetarii disciplinare pe motivul de angajare a unui avocat (vezi www.MCP-Avocati.ro) chiar in ziua efectuarii cercetarii disciplinare, ca un veritabil tertip, nicicum ca o manifestare reala de a fi asistat de un avocat (vezi www.MCP-Avocati.ro) pentru o data ulterioara, reclamantul solicitand amanarea cercetarii disciplinare cu o saptamana, pentru data de 27.03.2018.
Insa avand in vedere ca reclamantului i-a fost adus la cunostinta in data de 28.02.2018 ca cercetarea disciplinara urma sa aiba loc in data de 20.03.2018, nu a putut fi retinut ca acesta nu a avut un termen rezonabil de 20 de zile sa isi angajeze avocat, astfel incat sa fie retinut ca a avut loc o incalcare a dreptului la aparare.
art. 251 alin. 4 Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro) prevede un drept al angajatului de a fi asistat de un avocat, nicicum protejarea culpabila a reclamantului care a stat in pasivitate timp de 20 de zile .
In mod gresit s-a retinut ca sanctionarea reclamantului s-a facut cu nerespectarea dispozitiilor art. 251 Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro) cu privire la efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
Prin intampinarea depusa, intimatul a solicitat respingerea apelului si mentinerea ca temeinica si legala a sentintei apelate.
Intimatul a aratat in esenta ca, dreptul salariatului de a fi asistat de avocat (vezi www.MCP-Avocati.ro) in procedura cercetarii abaterii disciplinare este distinct de dreptul salariatului de a fi asistat de un reprezentant al sindicatului si superior acestuia.
Totodata, s-a mai aratat ca, pentru a-l proteja pe salariat, Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro) consacra o garantie a respectarii dreptului la aparare al salariatului anterior sanctionarii sale, conditionand legalitatea aplicarii sanctiunii disciplinare numai dupa ascultarea salariatului in prezenta aparatorului sau si dupa administrarea tuturor probelor relevante.
In mod formal au fost stabilite astfel, faptele si urmarile acestora, imprejurarile in care au fost savarsite, gradul de vinovatie al salariatului, consecintele abaterii disciplinare, comportarea generala in serviciu a salariatului, eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta, respectivele constatari fiind obligatoriu a fi consemnate in ceea ce priveste dovedirea vinovatiei salariatului, concluzia trebuind a fi trasa numai dupa cercetarea si inlaturarea apararilor acestuia.
Atat in cuprinsul deciziei cat si din analiza actelor cercetarii disciplinare se poate lesne observa ca acestea nu au fost in nici un fel verificate anterior aplicarii sanctiunii, ceea ce incalca dispozitiile Codului muncii ce au fost instituite tocmai ca o garantie a dreptului la aparare al salariatului intrucat in conditiile in care angajatorul nu tine cont de aceste aparari si nu le indeparteaza motivat, dreptul la aparare al salariatului realizat doar prin luarea unei declaratii apare ca fiind o formalitate.
Analizand apelul declarat, potrivit dispozitiilor art. 477 Cod procedura civila, in raport de actele si lucrarile dosarului, Curtea retine urmatoarele:
Potrivit art. 251 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), sanctiunea disciplinara a reducerii salariului de baza al unui angajat nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile, sub sanctiunea nulitatii absolute.
In cadrul cercetarii disciplinare prealabile, angajatul va fi convocat in scris de catre persoana imputernicita de angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii. D.in situatia in care salariatul nu se prezinta la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv, angajatorul are dreptul sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
Cercetarea prealabila a faptei ce constituie abatere, ascultarea salariatului si verificarea sustinerilor sale inainte de a i se aplica sanctiunea disciplinara constituie o conditie esentiala, a carei aducere la indeplinire este obligatorie, deoarece sanctiunea poate fi aplicata numai daca cerinta legii a fost satisfacuta.
Prevederea legala are caracterul unei masuri de protectie a salariatului in scopul de a preveni aplicarea unor sanctiuni disciplinare nejustificate.
Curtea retine ca, in toate cazurile, cercetarea disciplinara prealabila, trebuie sa fie efectiva, iar dreptul la aparare al salariatului anterior aplicarii sanctiunii disciplinare trebuie respectat cu privire la toate actele si lucrarile comisiei de cercetare disciplinara.
In cauza exista dovada convocarii in scris a reclamantului in vederea cercetarii disciplinare prealabile(adresa nr. 7/28.02.2018) din care rezulta ca acesta a fost chemat la sediul paratei, la data de 20.03.2018, ora 09.00, in vederea cercetarii disciplinare prealabile.
Potrivit procesului verbal de cercetare disciplinara prealabila nr. 28 din 20.03.2018 incheiat de catre membrii comisiei de cercetare disciplinara din cadrul societatii apelante, s-a consemnat ca intimatul M.V.C., nu a dorit sa participe la cercetarea disciplinara lasand o cerere prin care solicita dreptul de a fi asistat de un avocat, drept pentru care, comisia de cercetare disciplinara propune conform art. 86 din Regulamentul intern aplicarea sanctiunii disciplinare prevazuta in Raportul Comisiei de Cercetare.``
Apelanta invoca faptul ca intimatul contestator a avut posibilitatea de a-si angaja un avocat, deoarece intimatul contestator a fost convocat cu 20 de zile inainte sa se efectueze cercetarea disciplinara, prin urmare, cererea acestuia de amanare pe motivul angajarii unui avocat (vezi www.MCP-Avocati.ro) a fost formulata, ca un veritabil tertip, chiar in ziua efectuarii cercetarii disciplinare.
Aceasta sustinere nu poate fi insa retinuta, pe de o parte fata de imprejurarea ca dispozitiile art. 251 alin. 4 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro) nu cuprind o limitare a momentului pana la care salariatul cercetat are dreptul de a formula cerere pentru asistarea sa de catre un avocat, acesta avand asadar posibilitatea de a formula o astfel de cerere si la data la care a fost convocat pentru cercetarea disciplinara, iar pe de alta parte, nu pot fi ignorate principiile consensualismului si al bunei credinte ce guverneaza relatiile de munca, prevazute de dispozitiile art. 8 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), fiind evident ca reglementarile relative la procedura cercetarii disciplinare prealabile sunt norme de favoare pentru salariat, avand rolul de a limita puterea absoluta a angajatorului de a aplica sanctiuni disciplinare. In plus, nu poate fi apreciata ca avand un caracter nerezonabil cererea intimatului reclamant privind amanarea cercetarii disciplinare cu o saptamana, respectiv pentru data de 27.03.2018.
Astfel, in vederea protejarii salariatului, Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro) consacra o garantie a respectarii dreptului la aparare al salariatului anterior sanctionarii sale, conditionand legalitatea aplicarii sanctiunii disciplinare numai dupa ascultarea salariatului in prezenta aparatorului sau si dupa administrarea probelor relevante.
Or, ascultarea salariatului si verificarea sustinerilor sale se fac inainte de aplicarea sanctiunii disciplinare si constituie o conditie esentiala a cercetarii prealabile a carei realizare este obligatorie deoarece sanctiunea disciplinara poate fi aplicata numai daca cerinta legii a fost indeplinita.
Din aceasta perspectiva rezulta nerespectarea de catre angajator cu ocazia efectuarii cercetarii disciplinare prealabile a garantiilor respectarii dreptului la aparare al salariatului anterior sanctionarii sale, reglementate in favoarea salariatului si in scopul de a limita puterea absoluta a angajatorului de a aplica sanctiuni disciplinare.
Respectarea prevederilor legale imperative relative la procedura cercetarii disciplinare prealabile reprezinta o obligatie legala de fond intrinseca masurii sanctionarii disciplinare fiind o garantie a respectarii dreptului la aparare al salariatului mai inainte de aplicarea sanctiunii disciplinare iar incalcarea acestuia constituie cauza de nulitate absoluta expresa a masurii dispuse fata de prevederile art. 251 alin. 1 - 4 din Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro) care sanctioneaza cu nulitatea absoluta aplicarea sanctiunii disciplinare in lipsa cercetarii disciplinare prealabile, care presupune respectarea intregii proceduri prevazute de lege si a tuturor garantiilor oferite salariatului in scopul respectarii dreptului la aparare al acestuia.
In concluzie, Curtea apreciaza ca emiterea deciziei de sanctionare disciplinara a fost facuta cu incalcarea prevederilor legale care reglementeaza efectuarea cercetarii disciplinare prealabile ceea ce echivaleaza cu vicierea acestei cercetari si imprima caracter nelegal sanctionarii disciplinare.
Pentru aceste considerente, in baza art. 480 alin. 1 Cod procedura civila, Curtea va respinge ca nefondat, apelul declarat de apelanta G.C.S. S.R.L., in contradictoriu cu intimatul M.V.C.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
DECIDE:
Respinge, ca nefondat apelul declarat de apelanta-parata G.C.S. S.R.L., avand sediul social in Bucuresti, Gaulle, nr. 15, sector 1, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului Bucuresti cu nr. Jx, avand cod unic de inregistrare x, reprezentata prin SCA S., R. si Asociatii cu sediul in Bucuresti, Calea Mosilor nr. 51, etaj 1, sector 3, Bucuresti, impotriva Sentintei civile nr. 670 din data de 22 noiembrie 2018, pronuntata de Tribunalul Teleorman - Sectia conflicte de munca, asigurari sociale si de contencios administrativ si fiscal, in Dosarul nr. x, in contradictoriu cu intimatul-reclamant M.V.C., cu domiciliul in a. , 215, jud. Teleorman.
Definitiva.
Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin intermediul grefei instantei, azi, 18.09.2019.
Personalul didactic auxiliar si cel de conducere raspund disciplinar conform Legii educatiei nationale nr. 1/2011, iar nu in baza dispozitiilor Codului muncii Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 1045 din 28 noiembrie 2019, pronuntata de Curtea de Apel Suceava, Sectia I civila
Decizie de sanctionare disciplinara. Caracterul restrictiv al dispozitiilor inscrise Codul muncii. Analiza elementelor constitutive ale abaterii disciplinare prin raportare la prevederile actului emis de angajator Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 40/06.02.2020
Contestatie impotriva deciziei de concediere; nulitatea absoluta a deciziei de concediere; continutul deciziei de sanctionare; nemotivare Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 429/13.10.2020
Lipsa elementelor obligatorii ale deciziei de concediere atrage sanctiunea nulitatii absolute Pronuntaţă de: Curtea de Apel Pitesti - Decizia civila nr. 2114 din data de 18 aprilie 2019
Caracterul inform al deciziei de sanctionare disciplinara. Lipsa individualizarii sanctiunii aplicate Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 489/2019
Constituie abuz de drept anularea deciziei de concediere pe motiv ca salariatul se afla in concediu medical. Necomunicarea dovezii concediului medical Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 2342/2020
Omisiunea inscrierii in concret a motivelor de fapt si de drept. Nulitatea absoluta a deciziei de concediere Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 3581/2019
Disciplina muncii este o conditie obiectiva, necesara si indispensabila desfasurarii activitatii fiecarui angajator Pronuntaţă de: Curtea de Apel Galati - Decizia civila nr. 548 din data de 10 Octombrie 2019
Incalcarea dispozitiilor scrise sau verbale ale angajatorului. Nerespectarea disciplinei muncii Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 548/10.10.2019 – Curtea de Apel GALATI
Obiectul convocarii salariatului la cercetarea disciplinara prealabila trebuie sa corespunda faptei cercetate Pronuntaţă de: Tribunalul Buzau - Sentinta civila nr. 103/2020
Modificarea felului muncii fara consimtamantul salariatului Sursa: MCP Cabinet avocati
Momentul pana la care poate fi emisa decizia de sanctionare disciplinara. Doctrina si practica relevante Sursa: Irina Maria Diculescu
[Av. muncii] Schimbarea felului muncii de catre angajator. Retrogradarea din functie ca sanctiune disciplinara Sursa: MCP Cabinet avocati
[Av. muncii] Refuzul angajatorului de a trasa sarcini de serviciu unui salariat Sursa: MCP Cabinet avocati
[Av. muncii] Procedura desfacerii disciplinare a contractului individual de munca Sursa: MCP Cabinet avocati
[Av. muncii] Demisia, act unilateral al angajatului Sursa: MCP Cabinet avocati