Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Dacian Ciolos lanseaza o dezbatere publica despre viitorul politicii agricole comune (PAC) in Uniunea Europeana

Dacian Ciolos lanseaza o dezbatere publica despre viitorul politicii agricole comune (PAC) in Uniunea Europeana

  Publicat: 12 Apr 2010       1383 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Dacian Ciolos, membru al Comisiei Europene responsabil cu agricultura si dezvoltarea rurala, lanseaza astazi o dezbatere publica despre viitorul politicii agricole comune (PAC) in Uniunea Europeana.

Definirea pietei relevante este un instrument in vederea identificarii si a definirii perimetrului in interiorul caruia se desfasoara concurenta dintre firme.
Document politic de referinta aprobat de catre Consiliul Informal al Ministrilor responsabili cu amenajarea teritoriului din UE, la Potsdam in 1999.
Unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale a statului, alcatuita dintr-unul sau mai multe sate si
Unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale a statului, alcatuita dintr-unul sau mai multe sate si
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc.
Politica Agricola Comuna (PAC) – common agricultural policy
Unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale a statului, alcatuita dintr-unul sau mai multe sate si

Inca de la crearea sa, PAC a fost permanent adaptata ca sa raspunda mizelor actualitatii. In ultimii ani, in special in 2003 si cu ocazia Bilantului de sanatate al PAC din 2008, s-au intreprins reforme semnificative, destinate sa modernizeze sectorul si sa-l orienteze mai temeinic catre piata . Strategia a€˛Europa 2020a€¯ deschide o noua perspectiva . In acest context, PAC poate sa-si sporeasca contributia la realizarea unei cresteri inteligente, durabile si favorabile incluziunii, raspunzand noilor provocari, in special provocarilor economice, sociale, ecologice, climatice si tehnologice cu care se confrunta societatea noastra.Trebuie totodata ca PAC sa tina mai mult seama de diversitatea si bogatia agriculturilor din cele 27 de state membre ale UE. Dezbaterea care incepe se axeaza pe obiectivele viitoare ale PAC din noua perspectiva a strategiei a€˛Europa 2020a€¯. Mijloacele vor intra in discutie mai tarziu.

a€˛Politica agricola comuna nu este numai treaba specialistilor. Este o politica a tuturor europenilor. Pe cetatenii europeni, trebuie sa-i asculti. Trebuie sa-ti iei ragazul sa culegi ideile si asteptarile tuturor actorilor din societatea€¯, a declarat Dacian Ciolos. a€˛Astept reactiile si gandurile agricultorilor, dar si ale asociatiilor care se ocupa de protectia mediului, a consumatorilor, a bunastarii animalelor. Trebuie sa deschidem aceasta dezbatere cat mai larg posibil. Prin alimentatie, prin amenajarea teritoriului, prin protectia mediului, intreaga societate beneficiaza de aceasta politica comuna europeana. Este deci normal ca toti cetatenii sa aiba dreptul si timpul necesar ca sa-si exprime parereaa€¯, a adaugat el.

La sfarsitul acestui an, Comisia Europeana va prezenta o comunicare cu privire la viitorul PAC dincolo de anul 2013. Dar mai inainte de a propune primele orientari politice pentru acest sector strategic si pentru a alimenta lucrarile premergatoare procesului decizional, Comisarul Ciolos lanseaza o dezbatere publica asupra viitorului politicii agricole comune, asupra obiectivelor si principiilor ei si asupra contributiei ei la strategia a€˛Europa 2020a€¯.

Dacian Ciolos a anuntat inaugurarea unui site web (http://ec.europa .eu/agriculture/cap-post-2013/debate/index_ro.htm), care va fi deschis pana in iunie 2010 pentru a aduna contributiile la dezbatere. Acestea vor fi sintetizate apoi de un organism independent. In iulie 2010, Comisia Europeana va organiza o conferinta de sinteza a rezultatelor dezbaterii publice, de unde spera sa-si extraga ideile de baza pentru comunicarea cu privire la PAC dupa 2013, care ar urma sa fie prezentata la sfarsitul acestui an.

Pe langa aportul PAC la dezvoltarea strategiei a€˛Europa 2020a€¯, dezbaterea publica va fi structurata in jurul a patru teme principale:

- Pentru ce este nevoie de o politica agricola comuna a Europei?

- Care sunt obiectivele pe care societatea le aloca agriculturii in intreaga ei diversitate?

- De ce trebuie reformata PAC si cum trebuie procedat pentru ca ea sa raspunda asteptarilor societatii?

- Care vor fi instrumentele de maine ale PAC?

In discursul adresat Comisiei pentru agricultura (COMAGRI) a Parlamentului European, Comisarul Ciolos a abordat, pe lana aceste teme esentiale, si o serie de aspecte mai detaliate legate de aprovizionarea cu alimente a Europei si a lumii, ocuparea fortei de munca in zonele rurale, gestionarea durabila a resurselor naturale, schimbarile climatice, volatilitatea preturilor, intelegerea de catre cetateni a schemelor de ajutoare, echilibrul in cadrul lantului alimentar si competitivitatea agriculturii europene.Citeşte mai multe despre:    PAC    Uniunea Europeana    Agricultura    Comisia Europeana    Europa 2020    Dacian Ciolos

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Casele de pensii vor avea obligatia de a informa angajatorii cu privire la pensionarea salariatului
06 Apr 2022 | 5974

[Vatra MCP] Schimbarile vizate de Codul Patrimoniului Cultural al Romaniei
23 Feb 2022 | 758

[Vatra MCP] Contextul, motivele si necesitatea adoptarii Codul Patrimoniului Cultural al Romaniei
22 Feb 2022 | 871

MCP Cabinet avocati recruteaza avocat stagiar/definitiv
07 Feb 2022 | 1305

Curs de dreptul mediului si o Clinica juridica. Inscrieri pana pe 22 august
10 Aug 2021 | 815

Persoanele care nu au calitatea de pensionar si care vor sa isi completeze stagiul de cotizare pentru dreptul de pensie vor putea sa plateasca retroactiv contributia la sistemul public de pensii pentru cel mult 6 ani
30 Sep 2020 | 1813Articole Juridice

Interdictia suprapunerii programului de lucru in cazul salariatilor cu mai multe locuri de munca
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Aspecte practice privind necorespunderea profesionala a salariatului
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP: Legalitatea si obiectivitatea evaluarii profesionale a salariatilor
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP (ep. 18): Norma de munca a salariatilor. Notiune si aspecte practice
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Jurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Anulare Hotarare CNSSU privind instituirea carantinei si interzicerea de participare doar la evenimente religioase
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL SUCEAVA SECTIA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL Sedinta publica din 24 mai 2021 Dosar nr. 479/32/2020

Masuri educative. Supraveghere. Neaplicare obligatii
Pronuntaţă de: Decizia penala nr. 791/07.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Purtare abuziva. Agent de paza
Pronuntaţă de: Decizia penala nr. 841/18.09.2018 a Curtii de Apel Galati