Analizand inscrisurile depuse la dosar, instanta a retinut faptul ca titlul executoriu este reprezentat de sentinta arbitrala nr. 174/16.07.2010 pronuntata de Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei in dosarul nr. 140/2010.
Conform art. 367 Cod procedura civila , Hotararea arbitrala este obligatorie. Ea se aduce la indeplinire de buna voie de catre partea impotriva careia s-a pronuntat, de indata sau in termenul aratat in hotarare .
Potrivit art. art. 368 Cod procedura civila , Hotararea arbitrala investita cu formula executorie constituie titlu executoriu si se executa silit intocmai ca si o hotarare judecatoreasca.
Art. 6 alin.1, 2 si 3 din OG nr.22/2002, privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice stabilite prin titluri executorii dispune ca in cazurile in care, din motive temeinice privind realizarea atributiilor prevazute de lege, institutia debitoare nu isi poate indeplini obligatia de plata in conditiile prevazute la art.1 alin. (1), art. 2 sau 4, aceasta va putea solicita instantei judecatoresti care solutioneaza cauza acordarea, in conditiile legii, a unui termen de gratie sau/si stabilirea unor termene de plata esalonata a obligatiei respective. In cazurile in care obligatia de plata este stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, institutia debitoare poate solicita instantei care a dat aceasta hotarare luarea masurilor prevazute la alin. (1), care se aplica in mod corespunzator. Daca obligatia de plata este stabilita printr-un titlu executoriu, altul decat o hotarare judecatoreasca, cererea formulata potrivit alin. (1) se solutioneaza de catre instanta de executare competenta .
In speta , instanta constata faptul ca in lipsa clauzei compromisorii competenta materiala de solutionare a fondului cauzei ii revenea tribunalului, motiv pentru care si prezenta cerere de este de competenta sa.
Prin sentinta civila nr. 589/2012 din 4 aprilie 2012, pronuntata in dosarul cu acelasi numar unic, Tribunalul Calarasi a admis exceptia necompetentei sale materiale , a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Judecatoriei Lehliu - Gara, a constat ivit conflictul negativ de competenta si a inaintat dosarul Curtii de Apel Bucuresti pentru solutionarea conflictului de competenta .
Pentru a hotari astfel, Tribunalul a retinut urmatoarele:
Parata S.C. I C si M S.R.L. Bucuresti detine impotriva reclamantei U A T a Orasului Lehliu-Gara un titlu executoriu reprezentat de sentinta arbitrala nr. 174/2010 pronuntata de Curtea de Arbitraj International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, sentinta care a fost pusa in executare prin infiintarea unei popriri, conform adresei emisa in dosarul de executare 51/2011 la 3.10.2011 de BEJ "E L" Bucuresti
Reclamanta U A T a Orasului Lehliu-Gara a formulat o actiune intemeiata pe dispozitiile art. 6 din OG 22/2002 , solicitand sa se constate intervenit un caz de forta majora, constand in lipsa de fonduri de la bugetul local, acordarea unui termen de gratie si stabilirea unor termene de plata esalonate a obligatiei, precum si suspendarea executarii silite pana la solutionarea cauzei.
Potrivit art. 6 alin. (1),(2),(3 si (4) din OG 22/2002 privind executarea obligatiilor de plata a institutiilor publice, stabilite prin titlu executoriu, in situatia in care creantele nu pot fi achitate din cauza lipsei de fonduri institutia debitoare va putea solicita instantei care solutioneaza cauza, in conditiile legii, acordarea unui termen de gratie si stabilirea unor termene de plata esalonate.
Cand obligatia este stabilita printr-o hotarare judecatoreasca irevocabila, institutia debitoare poate solicita instantei care a dat aceasta hotarare luarea masurilor de acordare a termenului de gratie si a stabilirii unor termene de plata, iar daca obligatia de plata este stabilita printr-un titlu executoriu, altul decat o hotarare judecatoreasca, cererea se solutioneaza de catre instanta de executare competenta, care poate dispune prin incheiere suspendarea executorie pana la solutionarea irevocabila a cererii.
In situatia de fata , creanta detinuta de creditoarea S.C. I C si M S.R.L. Bucuresti impotriva U A T a Orasului Lehliu-Gara a fost stabilita prin sentinta arbitrala 74/2010 pronuntata de Curtea de Arbitraj International , iar art. 6 din OG 22/2002 nu prevede o competenta pentru solutionarea cererii de acordare a termenului de gratie si a platii esalonate in favoarea instantei competente in lipsa clauzei arbitrale.
Fiind vorba de un titlu executoriu care nu este reprezentat de o hotarare judecatoreasca, sunt incidente dispozitiile art. 6 alin. 3 din OG 22/2002 , potrivit carora competenta de solutionare a cererii de acordare a termenului de gratie apartine instantei de executare competenta . Cum executarea s-a facut in circumscriptia Judecatoriei Lehliu-Gara , competenta apartine acestei instante, care este instanta de executare potrivit art. 373 alin. 2 Cod procedura civila , care a fost si sesizata de catre creditoare cu o cerere de validare a popririi inregistrata sub nr. 2285/249/2011, conform sustinerilor acesteia din intampinare.
Asa fiind, vazand dispozitiile art. 159 Cod procedura civila , a fost admisa exceptia de necompetenta materiala invocata din oficiu .
S-a declinat competenta solutionarii cauzei in favoarea Judecatoriei Lehliu-Gara.
S-a constatat ivit conflictul negativ de competenta, conform art. 20 Cod procedura civila .
S-a dispus inaintarea dosarului la Curtea de Apel Bucuresti pentru solutionarea conflictului de competenta, conform art. 22 Cod procedura civila .
Pe rolul Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a V- a Civila cauza a fost inregistrata sub nr. 3433/2/2012 la 25 aprilie 2012 .
Curtea a apreciat ca este competenta sa solutioneze conflictul de competenta, intrucat o judecatorie si un tribunal din circumscriptia sa si-au declinat reciproc competenta de solutionare a cauzei, fiind incidente prevederile articolului 20 alin. 2 , raportat la articolului 22 alin. 2 teza a II - a Cod procedura civila.
Fata de actele si lucrarile dosarului, Curtea retine si constata urmatoarele:
Asa cum ambele instante au retinut, prin cererea de chemare in judecata reclamanta solicita a se constata intervenit un caz de forta majora in sensul prevederilor OUG nr. 110/2007, care impune acordarea unui termen de gratie si stabilirea unor termene de plata esalonate a datoriei din titlul executoriu, in conditiile O.G nr. 22/2002, precum si suspendarea executarii silite pana la solutionarea cauzei.
Cererea reprezinta in fapt o contestatie la o executare in curs, inceputa in dosarul de executare nr. 5182011 al BEJ E L, in care contestatoarea debitoare se prevaleaza de dispozitiile OG nr. 22/2002 si solicita acordarea unui termen de gratie, a unor esalonari si a suspendarii executarii silite prevazute de acest act normativ .
Ca urmare, competenta de atributiune in cauza se determina tot in functie de prevederile OG nr. 22/2002, care in articolului 6 disting dupa cum titlul executoriu il reprezinta o hotarare judecatoreasca sau nu .
In speta, Curtea constata ca titlul executoriu il reprezinta sentinta arbitrala nr. 174 din 16 iulie 2010, pronuntata de Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei .
Ca urmare, competenta de solutionare a cererii intemeiate pe facilitatile acordate de OG nr. 22/2002 revine instantei de executare, conform articolului 6 alin. 3 din acest act normativ, instanta care este judecatoria de la sediul debitoarei conform art. 373 alin. 2 Cod procedura civila .
Curtea constata ca in materia arbitrajului nu exista derogari, in faza executionala , de la dispozitiile de drept comun, ca atare instanta de executare se determina potrivit articolului 373 alin. 2 Cod procedura civila si in speta este Judecatoria Lehliu - Gara.
In temeiul articolului 22 alin. 5 Cod procedura civila , raportat la articolul 373 alin. 2 Cod procedura civila, Curtea a stabilit competenta de solutionare a cauzei in favoarea Judecatoriei Lehliu - Gara.
Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Restituirea sumelor incasate de salariat ca urmare a interpretarii eronate a prevederilor legale privind salarizarea Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Negocierea si includerea clauzei de confidentialitate in contractul individual de munca Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti
Temeinicia concedierii care in aparenta nu are la baza motive care tin de persoana salariatului Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti
Acordarea nejustificata a calificativului nesatisfacator. Metoda de hartuire la locul de munca Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti
Dreptul utilizatorului de a dispune incetarea contractului individual de munca a salariatului temporar pentru motive disciplinare Pronuntaţă de: Curtea de apel Bucuresti
Anulare Hotarare CNSSU privind instituirea carantinei si interzicerea de participare doar la evenimente religioase Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL SUCEAVA SECTIA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL Sedinta publica din 24 mai 2021 Dosar nr. 479/32/2020
Restituirea, cu titlu de plata nedatorata, a drepturilor salariale incasate fara temei legal Pronuntaţă de: Decizia civila nr.410/14.06.2018 a Curtii de Apel Galati
Comunicarea publica a fonogramelor. Obligatia utilizatorului de a achita organismelor de gestiune colectiva remuneratiile cuvenite atat artistilor interpreti sau executanti cat si producatorilor de fonograme Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 2516 din 24 noiembrie 2020
Pensionarii militari decorati cu ordinul �Meritul Militar�. Beneficiul semnului onorific se acorda in favoarea beneficiarului pensionar militar sub forma unui spor adaugat la cuantumul pensiei brute Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 304/16.07.2020
Modificarea salariului si a altor clauze esentiale din contractul de munca. Interpretari jurisprudentiale Sursa: MCP avocati
Inlaturarea inechitatilor salariale dintre functionarii publici. Anularea hotararilor Consiliilor Locale Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati
Necesitate sau absurditate? Formularea plangerii prealabile la autoritatea emintenta a actului administrativ de sanctionare disciplinara, inainte de sesizarea instantei competente Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati
Motivarea decizie de concediere versus Oportunitatea acesteia. Solutii jurisprudentiale Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati
Forma si continutul contractului de munca la domiciliu, in cazul activitatii de telemunca Sursa: MCP Cabinet avocati
Plata cheltuielilor de judecata. Aspecte practice. Netemeinicia solicitarii de cenzurare a cheltuielilor de judecata. Solutii jurisprudentiale Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu
Incidenta Deciziei CCR nr. 279/2015 asupra contractelor de munca suspendate la data pronuntarii. Neretroactivitate si neconstitutionalitate Sursa: Irina Maria Diculescu