La apelul nominal facut in sedint a publica, a raspuns reclamanta, prin aparator ales P Rakoczy A, cu imputernicire avocatiala regasita la f.23 din dosar, precum si parata, prin avocat Bulgarov A T, in baza imputernicirii avocatiale de la f. 69.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, care invedereaza instantei faptul ca pricina are ca obiect contestatie decizie de concedier e .
Tribunalul pune in discutie competenta instantei.
Reclamant a, prin avocat, considera ca Tribunalul Bucuresti este competent in solutionarea cauzei.
Parata, prin aparator ales, apreciaza ca instanta este competenta sa judece cauza.
Tribunalul, verificandu-si competenta, in temeiul art. 95 din Codul de procedura civila, avand in vedere prevederile 269 din Codul Muncii, coroborate cu dispozitiile art.208 si art.210 din Legea nr. 62/2011, apreciaza ca instanta este competenta general, material si teritorial sa judece prezenta cauza.
Tribunalul pune in discutie estimarea duratei procesului.
Reclamant a, prin avocat, estimeaza durata de solutionare a litigiului la 6 luni.
Aparatorul ales al paratei estimeaza durata solutionarii cauzei la 3 luni.
Instanta, del iberand, prin raportare la datele statistice regasite la nivelul Tribunalului Bucuresti si la obiectul cauzei, urmeaza sa stabileasca durata provizorie a procesului la 6 luni.
Parata, prin avocat, precizeaza ca nu a luat cunostinta de solicitarea partii adverse de repunere pe rol a cauzei, depusa la dosar la data de 07. 10.2019.
De asemenea, avand in vedere data ultimului termen de judecata, respectiv 02.04.2019, cand s-a dispus suspendarea pricinii, aparatorul ales al paratei invoca exceptia perimarii cererii de chemare in judecata formulata de catre partea adversa.
Cu privire la solicitarea paratei, prin avocat, reprezentantul conventional al reclamantei sustine, prin raportare la f. 73, respectiv f. 77 de la dosar, ca procedura de citare nu a fost legal indeplinita, intrucat adresa prin care i-a fost adus la cunostinta termenul de judecata din data de 02.04.2019, cat si cea prin care ii era comunicat faptul ca judecarea cauzei a fost suspendata, conform prevederilor art. 411 Cod pr. civ. .
Instanta constata faptul ca procedura de citare cu reclamanta a fost viciata, intrucat adresa la care a fost citata a fost incompleta.
Deliberand cu privire la exceptia perimarii actiunii invocata de catre parata, prin avocat, in conformitate cu prevederile art. 416 Cod pr. civ. , instanta urmeaza sa o respinga ca neintemeiata.
Nemaifiind alte cereri prealabile de formulat si exceptii de invocat, instanta acorda cuvantul partilor cu privire la probe le care urmeaza a fi administrate in solutionarea cauzei .
Reclamanta, prin avocat, solicita administrarea probei cu i nscrisuri, a probei testimoniale, a probei cu interogatoriul partii adverse, precum si expertiza grafologica cu privire la semnaturile de pe actele aditionale si pe contractul de munca depus si comunicat de catre parata.
La interpelarea instantei, sustine ca solicita administrarea probei testimoniale cu scopul de a dovedi situatia de fapt si activitatea efectiv realizata in cadrul societatii parate .
Aparatorul ales al paratei arata ca nu se opune probelor solicitate de partea adversa.
De asemenea, solicita instantei incuviintarea probei cu inscrisuri, cu interogatoriul partii adverse, cu scopul de a dovedi situatia de fapt, precum si a probei testimoniale cu doi martori, urmarind a dovedi faptul ca reclamanta a fost contactata telefonic in vederea stabilirii unei intalniri prin care i-a fost adus la cunostinta ca in luna august a anului 2018 contractul de munca urma sa inceteze, dar si pentru a dovedi ca acesteia i-au fost achitate veniturile salariale aferente l unii august a anului 2018.
La interpelarea instantei, reclamanta prin avocat, precizeaza ca a formulat contestatie impotriva modului in care a fost emisa Decizia nr. 44/21.08.2018, deoarece a semnat un act aditional, decizia nefiindu-i comunicata in integ ralitate, ci ulterior prin e-mail.
Cu privire la proba cu martori solicitata de catre partea adversa spre a fi administrata, reclamanta, prin avocat, apreciaza, fata de teza probatorie invocata, ca dovada achitarii drepturilor salariale se face prin inscrisuri, iar nu prin martori, considerand prin urmare ca nu este utila solutionarii cauzei.
Deliberand in temeiul art.255 si art.258 din Codul de procedura civila, instanta va incuviinta pentru parti proba cu inscrisuri, pe care o apreciaza ca fiind legala, pertinenta si utila solutionarii cauzei.
Deliberand, avand in vedere tezele probatorii invocate de catre parti, instanta urmeaza sa respinga ca nefiind utila solutionarii cauzei administrarea probei cu martori, avand in vedere inscrisurile depuse la dosar si temeiul mentionat in decizia de incetare a raporturilor de munca .
Deliberand cu privire la proba cu interogatoriul reclamantei, instanta urmeaza sa o respinga, avand in vedere motivele invocate in sustinerea utilitatii acesteia.
Deliberand cu privire la proba cu interogatoriul paratei, avand in vedere ca acesta nu a fost depus la dosar odata cu cererea de chemare in judecata, instanta urmeaza sa o respinga, apreciind ca a intervenit decaderea acesteia din dreptul de a propune aceasta proba .
Nemaifiind alte probe de administrat si exceptii de invocat, instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul partilor cu privire la fondul cauzei.
Reclamanta, prin avocat, solicita instantei admiterea cererii de chemare in judecata astfel cum a fost formulata.
Solicita sa fie avut in vedere ca, astfel cum recunoaste si parata, intre reprezentantul partii adverse si reclamanta a existat o relatie stransa si de prietenie, iar reclamanta a actionat cu buna-credinta si a incheiat un contract de munca ce nu i-a fost comunicat, cu durata nedeterminata.
Ulterior, i-a fost comunicat faptul ca a incetat contractul individual de munca prin acordul partilor, fara a lua insa cunostinta de aceasta. Precizeaza, totodata ca in cuprinsul intampinarii, parata a recunoscut situatia de fapt prezentata, dar si situatia existenta ulterior decesului administratorului M s_. De asemenea, parata a prezentat inscrisuri din care rezulta ca a sanctionat o anumita angajata si din eroare i-a fost comunicata reclamantei o alta decizie .
Conchide, apreciind ca inclusiv din apararile formulate de catre partea adversa rezulta temeinicia actiunii, solicita instantei admiterea cererii de chemare in judecata .
Arata ca nu solicita cheltuieli de judecata .
Parata, prin avocat solicita instantei respingerea cererii de chemare in judecata formulate de catre partea adversa.
in motivare, precizeaza ca intre parti a fost incheiat contractul individual de munca nr. 152/20.02.2017, pe perioada determinata de 3 luni, astfel cum este precizat la literele b), respectiv c). Ulterior nu au survenit modificari cu privire la durata contractului, astfel ca nu se poate sustine ca vointa partilor s-a schimbat. Mai mult, din mentiunile regasite in sistemul REVISAL, precum si in cuprinsul adeverintei nr.2976/21.08.2018, rezulta faptul ca durata contractului individual de munca e determinata, pana la data de 21.08.2018.
Sustine, de asemenea, ca partea adversa nu a probat prin inscrisuri faptul ca vointa angajatorului era diferita cu privire la durata raporturilor de munca dintre parti.
D urmare, avand in vedere considerentele expuse anterior, solicita instantei, cu privire la primul capat al cererii de chemare in judecata, constatarea nulitatii absolute a deciziei nr. 44/21.08.2018 ca fiind o decizie incorecta. in ceea ce priveste solicitarile partii adverse regasite in celelalte capete ale cererii de chemare in judecata, solicita instantei respingerea acestora.
Arata ca solicita cheltuieli de judecata .
Instanta retine cauza in pronuntare.
Prin cererea inregistrata pe rolul TRIBUNALULUI BUCUREsTI SECtIA A VIII-A CONFLICTE DE MUNCa sI ASIGURaRI SOCIALE sub nr. X la data de 17.01.2019 contestatoarea N C_ D a formulat in contradictoriu cu intimata S. C. H E_-I_ S. R. L. contestatie impotriva deciziei de incetare a contractului individual de munca nr. 44 din 21.08.2018 si actiune patrimoniala privind obligarea la plata drepturilor salariale neacordate solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta sa se constate nulitatea absoluta a deciziei contestate, sa se dispuna reincadrarea reclamantei pe postul si functia detinute anterior emiterii deciziei, sa se constate nulitatea absoluta a clauzei C si pct.2 - lit. H din CIM nr. 152/20.02.2017 si, in consecinta sa se constate ca acest contract a fost incheiat pe perioada nedeterminata si pentru o norma intreaga conform vointei reale a partilor si in mentiunilor existente in REVISAL, obligarea paratei la plata catre reclamanta a drepturilor salariale indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamanta, de la data incetarii nelegale a contractului individual de munca si pana la data reintegrarii efective, obligarea paratei la plata catre reclamanta a drepturilor salariale cuvenite pentru lunile iulie si august 2018, sa se constate nulitatea absoluta pentru neindeplinirea conditiilor art. 16 c. muncii si art. 1166, 1170, 1179 c. civ. , respectiv pentru lipsa consimtamantului reclamantei, a actelor aditionale nr. 1-3, respectiv nr. 5-7 la CIM nr. 152/20.02.2017, cu cheltuieli de judecata .
In motivarea actiunii contestatoarea a aratat ca la data de 20.02.2017 a incheiat cu parata contractual individual de munca nr. 152/20.02.2017 pentru o durata nedeterminata si cu norma intreaga, situatie inregistrata in evidentele REVISAL la nivelul lunii iunie 2018.
Nu a primit o copie a CIM la data semnarii, motivat de faptul ca acest contract trebuia sa primeasca numar de inregistrare, si nici ulterior.
La data de 17. 10.2017 la solicitarea actionarului majoritar a semnat un act aditional la contractul initial rpin care a fost schimbat felul muncii, din consilier marketing in director strategii dezvoltare, precum si drepturile salariale.
in luna mai 2018 actionarul majoritar si directorul general al paratei a decedat, iar in interiorul companiei au aparut cercuri de interese pentru acapararea puterii si conducerii paratei.
Din luna iulie 2018 parata nu i-a mai virat drepturile salariale, reprezentantii acesteia motivand ca nu este inca lamurit cine va avea calitatea de administrator si cum se vor distribui posturile de conducere in cadrul paratei, reclamanta continuandu-si activitatea de serviciu .
Mai arata ca activitatea sa nu presupunea prezenta la sediul paratei ci activitati de relationare cu clientii, cu specialisti in domeniul de activitate al paratei, organizarea si participarea la congrese, reuniuni, prezentari, etc.
Datorita duratei lungi a neplatii drepturilor salariale precum si faptului ca a fost informata ca ar exista anumite probleme legale de situatia sa in firma, a solicitat paratei o adeverinta si un extras REVISAL cu privire la situatia sa de angajat si o copie a CIM nr. 152/2017, precum si copia integrala a intregului sau dosar de personal.
in urma acestei solicitari, parata a comunicat prin e-mail si prin posta decizia nr. 44/21.08.2018, prin care se dispune incetarea CIM in temeiul art. 55b c. muncii, adeverinta nr.2976/21.08.2018, CIM nr. 152/2017, actele aditionale nr. 1-7, exemplare nesemnate de reclamanta, un raport per salariat REVISAL nedatat.
Cu privire la decizia nr. 44/21.08.2018, reclamanta arata ca este nula absolut pentru lipsa motivarii in fapt, lipsa numarului si datei contractului individual de munca si a instantei competente la care urmeaza a fi depusa contestatia, incalcand astfel prevederile art. 62 c. muncii.
Decizia este nula si pentru ca nu a existat nici un acord al partilor la incetarea CIM.
Reclamanta nu a incheiat nici un acord in sensul modificarii duratei CIM din nedeterminata in determinata. Nu sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 83 si 86 c. muncii privind situatiile in care se poate incheia un contract de munca pe perioada determinata.
Chiar daca s-ar trece peste aceste motive, din actele comunicate de parata rezulta 7 prelungiri cu durata totala de 18 luni, pentru situatii care nu se incadreaza in dispozitiile art. 83 c. muncii.
in aceste conditii decizia nr. 44/2018 este una de concediere, dar neindeplinind cerintele legale impuse de art. 41, art. 55, a rt. 58 alin.2, art. 61 si art. 75 c. muncii.
Referitor la constatarea nulitatii absolute a clauzei C si a pct.2 - lit. H din CIM nr. 152/2017, precum si din actele aditionale nr. 1-3, respectiv nr. 5-7, solicita sa se aiba in vedere ca nu sunt insusite si nici confirmate de reclamanta.
Se mai sustine ca nu s-au acordat zilele de concediu de odihna la care salariata ar fi avut dreptul in raport cu perioada lucrata si nici nu i s-au acordat compensatiile banesti pentru zilele de concediu neefectuate.
In drept au fost invocate dispozitiile Legii nr. 53/2003 Codul muncii, precum si Legii nr. 69/2000, art. 166, art. 1170, art. 1179, art. 1270 c. civ. .
In dovedirea actiunii contestatoarea a solicitat incuviintarea administrarii probei cu inscrisuri, interogatoriu, martori, expertiza grafologica.
La data de 25.02.2019 intimata S. C. H E_-I_ S. R. L. , a depus in temeiul art.205 si urm. din Noul Cod de Procedura Civila ("NCPC"), intampinare prin care a solicitat respingerea actiunii ca neintemeiata.
in motivare a aratat, in esenta, ca _ existat adevarate raporturi de munca ci s-a urmarit obtinerea si, respectiv, oferirea unor beneficii reclamantei avand in vedere relatia stransa de prietenie a acesteia cu presedintele Consiliului de Administratie, directorul general si actiunarul majoritar S_ M. Reclamanta nu a prestat niciodata activitati specifice unui contract de munca, incheierea CIM fiind o forma prin care dl. S_ M a inteles sa-i acorde reclamantei un ajutor financiar.
Dupa decesul dl. S_ M, dl. Cindea C V_ nu a dorit sa-si asume raspunderea legala pentru a contiua aceste plati lunare catre reclamanta, existand premise reale sa fie responsabil de un prejudiciu prin acceptarea tacita a unor plati fictive.
Arata ca este de acord sa se constate nulitatea absoluta a deciziei nr. 44/2018 avand in vedere ca a fost emisa cu nerespectarea formelor legale si este o decizie gresita, care a fost trimisa pe e-mail de o angajata care este prietena cu reclamanta.
Decizia nr. 44/21.08.2018 existenta la dosarul de personal al reclamantei este intocmita corect cu indicarea temeiului legal si inregistrata in REVISAL, iar salariata care a comunicat decizia eronata reclamantei a fost sanctionata.
Sustine parata ca decizia de incetare a raporturilor de munca cu reclamanta este intemeiata pe dispozitile art. 56 alin. 1 lit. i c. muncii ca urmare a expirarii termenului contractului individual de munca ncheiat pe perioada determinata.
Atata contractul individual de munca nr. 152/2017 cat si actele aditionale ulterioare prevad durata determinata a raporturilor de munca dintre parti, la fel si mentiunile existente in REVISAL.
Reclamanta nu a probat ca vointa partilor ar fi fost alta decat cea de a incheia un contract de munca pe perioada determinata.
Nu exista nici o ratiune pentru care sa se constate nulitatea absoluta a clauzei privind norma de 4 ore pe zi, care a fost ulterior modificata prin actul aditional nr. 3/30.08.2017 la norma de 8 ore pe zi.
Mai arata parata ca reclamanta a incasat drepturile salariale aferente lunilor iulie si august 2018, asa cum rezulta din fluturasul de salariu si fisa de lichidare.
Reclamanta si-a exprimat consimtamantul in mod tacit la incheierea contractului individual de munca si a actelor aditionale ulterioare, aspecte care rezulta din nesemnarea de catre aceasta a respectivelor acte .
In sustinerea apararii, intelege sa se foloseasca de proba cu inscrisuri, interogatoriul reclamantei si de doi martori pe care ii indica in intampinare.
La termenul din data de 2.04.2019 judecarea cauzei a fost suspendata in temeiul prevederilor art. 411 alin. 1 pct.2 c. pr. civ. pentru lipsa partilor.
Cauza a fost repusa pe rol la data de 8. 10.2019 la cererea reclamantei.
A fost incuviintata si administrata pentru ambele parti proba cu inscrisuri .
Analizand actele si lucrarile dosarului tribunalul constata urmatoarele:
intre parti s-au incheiat raporturi de munca incepand cu data de 21.01.2017, potrivit contractului individual de munca inregistrat sub nr. 152/20.02.2017 (filele 14-15), reclamanta fiind angajata pe postul de consilier marketing .
in cuprinsul contractului individual de munca nr. 152/2017 este inserata la art. C o clauza privind durata determinata de 3 luni, iar la art. H pct.2 prevederea privind fractia de norma de 4 ore pe zi, repartizate in intervalul orar 8-12.
Contractul nu este semnat de reclamanta .
Se mai retine ca incheierea raportului de munca dintre contestatoare si parata pe o durata determinata nu a fost intemeiata in drept, prin indicarea unuia din cazurile prevazute de art. 83 din Codul muncii.
La acest contract individual de munca, parata sustine ca au fost incheiate actele aditionale nr. 1/17.05.2015, nr.2/20.08.2017, nr. 3/30.08.2017, nr. 4/17. 10.2017, nr. 5/20. 11.2017, nr. 6/22. 12.2018, nr. 7/19.02.2017. Dintre acestea numai actul aditional nr. 4/17. 10.2017 este semnat de reclamanta.
La data de 21.08.2019, parata emite doua decizii, ambele purtand acelasi numar, respectiv decizia nr. 44/21.08.2018 privind incetarea raporturilor de munca ale reclamantei in temeiul art. 55 lit. b) c. muncii si decizia nr. 44/21.08.2018 privind incetarea raporturilor de munca ale reclamantei ca urmare a expirarii termenului contractului individual de munca .
in ceea ce priveste decizia nr. 44/21.08.2018 intemeiata pe dispozitiile art. 55 lit. b) c. muncii, tribunalul retine ca parata este de acord cu solicitarea reclamantei privind constatarea nulitatii acestui act, avand in vedere ca respectiva decizie nu a fost emisa cu respectarea prevederilor legale privitoare la forma si continutul sau.
Tribunalul va admite acest capat de cerere, avand in vedere ca decizia este informa, lipsindu-i date esentiale cum sunt cele privind numarul contractului de munca vizat sau instanta competenta sa solutioneze contestatia impotriva acestui act. in plus, lipseste consimtamantul reclamantei la incetarea raporturilor de munca prin acordul partilor, astfel ca si temeiul de drept aratat este incorect.
in ceea ce priveste decizia nr. 44/21.08.2018 privind incetarea raporturilor de munca ale reclamantei ca urmare a expirarii termenului contractului individual de munca, urmeaza a fi analizat prioritar daca raporturile dintre parti au fost incheiate pe perioada determinata, cum sustine parata, sau pe perioada nedeterminata, asa cum sustine reclamanta.
Cu privire la durata contractului individual de munca, art. 12 c. muncii stabileste regula potrivit careia acesta se incheie pe durata nedeterminata . Prin exceptie, raporturile de munca se pot incheia pe durata determinata numai in cazurile si conditiile expres si limitativ prevazute de lege, respectiv de art. 83 c. muncii.
Potrivit acestui text de lege, contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
b) cresterea si/sau modificarea temporara a structurii activitatii angajatorului;
c) desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;
d) in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;
e) angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;
f) ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
g) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
h) in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe .
in contractul individual de munca nr. 152/2017 incheiat intre parti nu este prevazuta nici o mentiune privind situatia datorita careia contractul a fost incheiat pe perioada determinata si nici parata nu a invocat o atare imprejurarea care s-ar incadra in cele enumerate limitativ de art. 83 c. muncii de mai sus.
Or, in cazul in care un contract de munca a fost incheiat pe durata determinata intr-o alta situatie decat cele prevazute limitativ de lege, respectiva clauza este lovita de nulitate absoluta si urmeaza a fi inlocuita de drept cu prevederea legala care stabileste regula potrivit careia contractul individual de munca se incheie pe durata nedeterminata.
Sub acest aspect sunt lipsite de relevanta apararile paratei, in sensul ca raporturile de munca ale reclamantei nu au fost incheiate in scopul prestarii muncii, ci ca un favor acordat acesteia de catre fostul actionar majoritar si director general, deoarece nu s-a formulat o cerere reconventionala prin care sa se solicite expres constatarea caracterului simulat al contractului individual de munca al reclamantei sau nulitatea acestuia pentru lipsa cauzei.
De asemenea, contractul individual de munca nr. 152/2017 nu poarta semnatura reclamantei, ceea ce echivaleaza cu lipsa formei scrise a conventiei incheiate de parti, iar angajata a declarat ca nu isi insuseste continutul contractului in ceea ce priveste clauzele privind durata determinata, respectiv timpul partial de lucru, sustinand ca nu ar fi negociat aceste conditii cu angajatorul.
Or, nerespectarea dispozitiilor art. 82 alin.2 c. muncii potrivit carora contractului individual de munca pe durata determinata se incheie numai in forma scrisa atrage, de asemenea, nulitatea absoluta a clauzei privind durata determinata .
Tribunalul mai retine si ca, in lipsa exprimarii consimtamantului reclamantei in scris, la incheierea contractul de munca nr. 152/2017, eventuala intelegere a partilor cu privire la durata determinata a raportului de munca nu poate fi dovedita cu martori deoarece s-ar eluda dispozitiile imperative mai sus citate .
in plus, potrivit art. 16 alin. 1 teza 2 c. muncii, obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului, astfel ca lipsa semnaturii angajatului este imputabila paratei si numai aceasta trebuie sa suporte consecintele respectivei nereguli.
Pentru motive si rationamente identice, sunt nule absolut si actele aditionale la contractul individual de munca al reclamantei nr. 1/17.05.2015, nr.2/20.08.2017, nr. 3/30.08.2017, nr. 5/20. 11.2017, nr. 6/22. 12.2018 si nr. 7/19.02.2017, acte nesemnate de reclamanta si care nu poarta mentiunea privind situatia limitativa prevazuta de lege pentru care s-au incheiat raporturi de munca pe perioada determinata.
in ceea ce priveste clauza de la lit. H pct.2 privind timpul partial de lucru, inserata in contractul de munca nr. 152/2017, tribunalul retine ca si aceasta este valabila numai in conditiile incheierii contractului de munca in forma scrisa, potrivit dispozitiilor art. 104 alin.2 c. muncii, cerinta legala care nu este intrunita in prezenta cauza asa cum s-a aratat mai sus .
Actul aditional nr. 3/30.08.2017, care cuprinde o modificare a clauzei privind timpul de lucru partial in norma intreaga, invocat de parata ca dovada a consimtamantului reclamantei cu privire la acest aspect, nu este semnat de angajata si nu face deci nici o proba in acest sens.
Pe cale de consecinta, tribunalul va constata nulitatea absoluta a clauzei privind durata determinata, precum si a clauzei privind timpul partial de lucru, din contractul individual de munca incheiat intre parti in anul 2017, va constata nulitatea absoluta a actelor aditionale la contractul individual de munca al reclamantei nr. 1/17.05.2015, nr.2/20.08.2017, nr. 3/30.08.2017, nr. 5/20. 11.2017, nr. 6/22. 12.2018, nr. 7/19.02.2017 si va constata ca respectivul contract a fost incheiat pe perioada nedeterminata si pentru o norma intreaga de lucru .
in raport de acest continut al contractului de munca dintre parti, decizia nr. 44/21.08.2018 privind incetarea raporturilor de munca ale reclamantei ca urmare a expirarii termenului apare ca nula absolut, atata vreme cat contractul nu a fost incheiat pe durata determinata.
Astfel, un contract individual de munca incheiat pe durata nedeterminata nu poate inceta din initiativa angajatorului decat in cazurile si conditiile limitativ prevazute de lege, iar decizia de concediere trebuie sa fie motivata in fapt si in drept .
in speta, decizia emisa de parata nu se incadreaza in nici unul dintre cazurile de concediere pentru motive care tin de persoana salariatului ori in cele care nu tin de persoana acestuia, astfel ca se va constata nulitatea absoluta a acesteia in temeiul prevederilor art. 78 c. muncii.
Potrivit art. 80 c. muncii, in cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul, iar la solicitarea salariatului instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere .
intrucat s-a constatat nulitatea absoluta a deciziei nr. 44/21.08.2018, se va dispune reintegrarea reclamantei in functia detinuta anterior concedierii, respectiv director strategii de dezvoltare, cu obligarea paratei la plata catre reclamanta a unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si actualizate cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariata, de la data concedierii, respectiv 21.08.2018, si pana la data reintegrarii efective.
Se va respinge ca neintemeiata cererea privind obligarea paratei la plata catre reclamanta a drepturilor salariale restante aferente perioadei iulie-august 2018, deoarece aceasta a semnat statul de lichidare aferent lunii august 2018, pentru suma de 11. 822 lei, iar parata a efectuat in contul acesteia varsamintele aferente sumelor mentionate pe fluturasii de salariu depusi la dosar.
PENTRU ACESTE MOTIVE
iN NUMELE LEGII
HOTaRasTE
Admite in parte actiunea formulata de catre reclamanta N C_ D cu CNP X, domiciliata in Bucuresti, Calea Vacaresti, nr.280, _, _, sector 4, cu domiciliul procesual ales in Bucuresti, . 35,, _, sector 1 in contradictoriu cu parata H E_ - I_ S. R. L. cu sediul in Bucuresti, _.2, sector 4, cu domiciliul procesual ales in Bucuresti, _, nr. 30, parter, sector 6 .
Constata nulitatea absoluta a deciziei nr. 44/21.08.2018 privind incetarea raporturilor de munca ale reclamantei in temeiul art. 55 lit. b) c. muncii.
Constata nulitatea absoluta a deciziei nr. 44/21.08.2018 privind incetarea raporturilor de munca ale reclamantei ca urmare a expirarii termenului contractului individual de munca .
Constata nulitatea absoluta a clauzei privind durata determinata, precum si a clauzei privind timpul partial de lucru, din contractul individual de munca incheiat intre parti in anul 2017 si constata ca respectivul contract a fost incheiat pe perioada nedeterminata si pentru o norma intreaga de lucru.
Constata nulitatea absoluta a actelor aditionale la contractul individual de munca al reclamantei nr. 1/17.05.2015, nr.2/20.08.2017, nr. 3/30.08.2017, nr. 5/20. 11.2017, nr. 6/22. 12.2018, nr. 7/19.02.2017.
Dispune reintegrarea reclamantei in functia detinuta anterior concedierii, respectiv director strategii de dezvoltare .
Obliga parata la plata catre reclamanta a unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si actualizate cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariata, de la data concedierii, respectiv21.08.2018, si pana la data reintegrarii efective.
Respinge cererea de chemare in judecata sub celelalte aspecte ca neintemeiata.
Cu apel in 10 zile de la comunicare ce se depune la sediul Tribunalului Bucuresti Sectia a VIII a.
Pronuntata azi, 17. 12.2019, prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin intermediul grefei instantei.
In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti
Restituirea sumelor incasate de salariat ca urmare a interpretarii eronate a prevederilor legale privind salarizarea Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Neefectuarea coprespunzatoare a cercetarii disciplinare prealabile Comportamente inadecvate sau nedrepte la locul de munca Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Acordarea drepturilor salariale prevazute in contractul colectiv de munca Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti
Incetarea contractului de munca in perioada de proba. Este necesar ca angajatorul sa isi motiveze decizia? Sursa: MCP avocati
Nedepunerea intampinarii in termenul legal. Sanctiuni procedurale Sursa: MCP avocati
Valorificarea veniturile nepermanente de la 1 septembrie 2024. Principiul contributivitatii conform noii legi a pensiilor Sursa: MCP avocati
Deficientele practice ale noii a pensiilor. Este legal sa se primeasca o pensie mai mica dupa recalculare? Sursa: MCP avocati
Anularea fisei de evaluare profesionala. Regulile fundamentale de efectuare a evaluarii profesionale Sursa: MCP avocati
6 modificari importante aduse de Noua Legea pensiilor, Legea 360/2023 Sursa: MCP avocati
Lipsa caracterului efectiv al desfiintarii postului ca urmare a infiintarii de catre angajator a altor posturi Sursa: MCP avocati