Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Legislaţie » Regulamente » Hotararea CSM 781/2012 pentru completarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti

Hotararea CSM 781/2012 pentru completarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti

  Publicat: 21 Sep 2012       5550 citiri        Secţiunea: Regulamente  


Hotararea CSM 781/2012 pentru completarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 657 din 17 septembrie 2012

Monitorul Oficial al Romāniei este publicaţia oficială a statului romān, īn care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Persoana care face parte din parchet si care exercita atributiile ce revin acestei institutii judiciare.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Sustinerile si punctele de vedere ale partilor si procurorului exprimate in cursul procesului penal cu privire la solutionarea cauzei deduse judecatii.
Institutie specializata care desfasoara o activitate complexa si care are ca functii: efectuarea de operatiuni intre titularii de conturi bancare
Institutie specializata care desfasoara o activitate complexa si care are ca functii: efectuarea de operatiuni intre titularii de conturi bancare
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.

CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII

Avand in vedere dispozitiile art. 139 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul dispozitiilor art. 133 alin. (5) si (7) din Constitutia Romaniei, republicata, precum si ale art. 23 alin. (1) si ale art. 38 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraaturii, republicata, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotaraste:

Art. I
Regulamentul de ordinte interioara al instanelor judecatoresti, aprobat prin Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 387/2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 958 din 28 octombrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:
Dupa articolul 86 se introduc douasprezece noi articole, articolele 86^1-86^12, cu urmatorul cuprins:

"Art. 86^1
Salile de sedinta din instantele judecatoresti vor fi dotate cu mobilierul necesar judecatorilor, procurorului, grefierului, avocatilor, partilor, persoanelor private de libertate si publicului.

Art. 86^2
In cazul in care o instanta dispune de mai multe Sali de judecata, cel putin una dintre acestea va fi amenajata pentru judecarea cauzelor privind persoanele private de libertate.

Art. 86^3
(1) In masura in care spatiul existent permite, vor fi amenajate cai de acces separate pentru judecatori, procuror si grefier, pentru persoanele private de libertate, respectiv pentru avocati, parti si public.
(2) Procurorul intra in sala de sedinta pe calea de acces destinata judecatorilor, cu cel putin 5 minute inaintea orei stabilite pentru inceperea sedintei.

Art. 86^4
Salile amenajate pentru judecarea cauzelor privind persoanele private de libertate vor fi prevazute cu locuri pentru gardienii insarcinati cu paza acestora.


Art. 86^5
(1) Biroul judecatorilor va fi amplasat pe una din laturile salii de sedinta, cu fata spre public, pe un podium avand inaltimea cuprinsa intre 40 si 50 cm, in imediata apropiere a caii de acces speciale, daca aceasta exista.
(2) Biroul grefierului va fi pozitionat, in functie de dimensiunile salii de judecata, in partea laterala sau in fata biroului judecatorilor si sub nivelul acestuia, astfel incat sa nu stanjeneasca vizibilitaea judecatorilor spre public.
(3) Amplasarea biroului grefierului trebuie sa ii asigure acestuia o mobilitate sporita in manevrarea si comunicarea dosarelor si actelor.
(4) Biroul procurorului va fi situat distinct de cel al judecatorilor, in partea opusa spatiului amenajat pentru persoanele private de libertate, pe un podium avand inaltimea cuprinsa intre 40 si 50 cm si va fi orientat astfel incat sa asigure procurorului o vizibilitate buna atat spre biroul judecatorilor, cat si spre public.

Art. 86^6
(1) Locul avocatului care pune concluzii va fi situat pe un podium avand inaltimea cuprinsa intre 20 si 30 cm si va fi orientat in modul prevazut la art. 86^5 alin. (4).
(2) Pe parcursul desfasurarii sedintei de judecata, atunci cand nu pun concluzii, avocatii vor ocupa banca situata in fata publicului.
(3) Locul de consultare a dosarelor de catre avocati va fi banca situata in fata publicului.

Art. 86^7
Bara martorilor va fi amplasata in fata biroului judecatorilor, intre podiumul procurorilor si cel al avocatilor, si va fi dotata cu o Biblie.

Art. 96^8
In spatele biroului judecatorilor vor fi arborate Drapelul Romaniei si Stema tarii.

Art. 86^9
(1) Salile de sedinta vor fi prevazute cu ferestre care sa asigure lumina naturala suficienta si o aerisire corespunzatoare dimensiunilor salii.
(2) In masura fondurilor alocate si daca se considera necesar, salile de sedinta pot fi dotate cu instalatii suplimentare de iluminat si de climatizare a aerului, precum si cu instalatii de sonorizare interioara si exterioara.

Art. 86^10
(1) Daca dimensiunile actuale ale salilor de sedinta nu permit realizarea amplasamentelor prevazute la articolele precedente, se va reduce in mod corespunzator numarul de locuri alocate publicului, urmarindu-se cu prioritate asigurarea locurilor necesare judecatorilor, procurorului, grefierului, avocatului si partilor si, dupa caz, persoanelor private de libertate.
(2) Daca dimensiunile actuale ale salilor de sedinta nu permit amplasarea biroului procurorului potrivit art. 86^5 alin. (4), acesta va fi situat pe podiumul judecatorilor, la o masa separata, si va fi orientat astfel incat sa asigure procurorului o vizibilitate buna atat spre biroul judecatorilor, cat si spre public.

Art. 86^11
In functie de capacitatea salii, caile de acces ale acesteia vor fi suficient dimensionate, astfel incat sa permita evaluarea rapida si sigura in caz de urgenta.

Afişează Hotararea CSM 781/2012 pentru completarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti pe o singură paginăCiteşte mai multe despre:    CSM    Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

ICCJ - Magistrat. Abatere disciplinara. Manifestari care aduc atingere prestigiului justitiei savarsite in afara exercitarii atributiilor de serivici. Obligatia de rezerva.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Hotararea in cauza Brisc impotriva Romaniei din 11.12.2018
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Nu rezulta cu certitudine ca prejudiciul a fost cauzat din vina si in legatura cu munca paratilor, intrucat acestia sunt angajati ai autoritatii contractante, dar nu semnatari ai contractelor
Pronuntaţă de: Tribunalul Hunedoara Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 494, in sedinta publica din 23 februarie 2017

Principiul stabilirii unui salariu egal pentru munca egala este aplicabil pentru intreg personalul platit din fonduri publice
Pronuntaţă de: Tribunalul Dambovita Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 309/2017, in sedinta publica din 22.02.2017

Dispozitiile art. 169 din Codul muncii exclud posibilitatea recuperarii pretinsului prejudiciu prin alte proceduri, cum ar fi emiterea unei decizii de imputare
Pronuntaţă de: Tribunalul Tulcea Sectia Civila si de Contencios Administrativ si Fiscal, Sentinta civila nr. 103/2017, in sedinta publica din 25 ianuarie 2017

Anulare decizie de concediere. Reintegrarea salariatului in functia detinuta anterior
Pronuntaţă de: Tribunalul Arad, Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 483 din data de 21.06.2016

Act emis de seful unei misiuni civile a Uniunii Europene. Lipsa caracterului de act administrativ
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 84 din 22 ianuarie 2016

Evaluare profesionala a magistratilor. Contestare in instanta a rezultatelor obtinute
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 371 din 15 februarie 2016

Respectarea principiului libertatii contractuale. Stabilirea competentei jurisdictionale. Arbitraj
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 344 din 18 februarie 2016

Cariera judecatorilor si procurorilor. Cereri de transfer la schimb
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 6114 din 11 septembrie 2013Articole Juridice

Locuinta alternanta a copilului in legislatia franceza
Sursa: EuroAvocatura.ro

Cauza TATU revine in dezbaterea profesionistilor in drept
Sursa: EuroAvocatura.ro - Avocat dr. Razvan Viorescu

Nesemnarea de catre procuror a Ordonantei de punere in miscare a actiunii penale impotriva inculpatului
Sursa: CSM

Este necesara o cerere expresa a salariatului pentru reindividualizarea sanctiunii disciplinare, sau se poate dispune reindividualizarea sanctiunii de catre instanta din oficiu?
Sursa: CSM

Modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor
Sursa: EuroAvocatura.ro

Abaterile disciplinare ale magistratilor
Sursa: Autor: Felicia Mirea, Atac

Despre raspunderea magistratilor
Sursa: Cristi Danilet