Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Legislaţie » EuroLegislatie » Hotararea Guvernului nr. 868/2008 privind protectia cetatenilor Uniunii Europene prin misiunile diplomatice si oficiile consulare

Hotararea Guvernului nr. 868/2008 privind protectia cetatenilor Uniunii Europene prin misiunile diplomatice si oficiile consulare

  Publicat: 16 Mar 2009       13705 citiri        Secţiunea: EuroLegislatie  


Hotararea Guvernului nr. 868/2008 privind protectia cetatenilor Uniunii Europene prin misiunile diplomatice si oficiile consulare.
Publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 627 din 28.08.2008.

Este actul juridic procesual, final si de dispozitie prin care se solutioneaza cauza penala de catre instanta de judecata, punandu-se, astfel, capat judecatii.
Legatura juridico-politica permanenta ce exista intre stat si cetatean se numeste cetatenie.In societatea noastra se discuta pe larg problema cetateniei.
Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Legatura politica si juridica permanenta dintre persoana fizica si stat,
Intamplare neplacuta care produce ranirea, mutilarea sau moartea cuiva.
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Prestatiile de asigurari sociale reprezinta venit de inlocuire pentru pierderea totala sau partiala a veniturilor profesionale, ca urmare a batranetii, invaliditatii, accidentelor, bolii, maternitatii sau decesului si care se acorda sub forma de:
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
Inscris intocmit de organul competent si in conditiile prevazute de lege, in baza caruia se poate efectua executarea silita.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Act adoptat de organele de stat,
Este un acord incheiat in scris intre subiectele de drept international si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr-un instrument unic sau, in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea sa.

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare .


Art. 1. a Cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene beneficiaza de protectia consulara a Romaniei, asa cum se exercita aceasta asupra cetatenilor romani, in cazul in care pe teritoriul unui stat tert, unde se afla acestia, nu exista:
a) nicio misiune diplomatica sau oficiu consular permanent si accesibil;
b) niciun consul onorific accesibil si competent al propriului stat membru sau al altui stat care ii reprezinta in mod permanent.

Art. 2. a (1) Misiunile diplomatice si oficiile consulare romane raspund solicitarii de asistenta adresata de persoana in cauza, numai cu conditia ca aceasta sa dovedeasca cu pasaport sau carte de identitate valabil/valabila ca detine cetatenia unui stat membru al Uniunii Europene.
(2) In cazul in care documentele prevazute la alin. (1) sunt expirate, pierdute sau furate, dovada cetateniei se poate face cu orice alt document valabil, dupa verificarea acestuia la autoritatile centrale ale statului membru al Uniunii Europene a carui cetatenie este declarata de solicitant sau la cea mai
apropiata misiune diplomatica ori oficiu consular a/al statului respectiv.

Art. 3. a Protectia consulara prevazuta la art. 1 cuprinde:
a) asistenta in caz de deces;
b) asistenta in caz de accident sau de boli grave;
c) asistenta in caz de arest sau detentie;
d) asistenta acordata victimelor unor acte de violenta;
e) sprijinirea si repatrierea cetatenilor Uniunii Europene aflati
in dificultate.

Art. 4. a (1) Cu exceptia cazurilor de urgenta extrema, niciun avans, ajutor financiar sau alte cheltuieli nu pot fi alocate solicitantului fara aprobarea autoritatilor competente ale statului de cetatenie, membru al Uniunii Europene, acordata fie de Ministerul Afacerilor Externe al statului membru al Uniunii Europene, fie de misiunea diplomatica cea mai apropiata.
(2) Solicitantul se angajeaza sa ramburseze intreaga valoare a avansului, ajutorului financiar sau a altor cheltuieli eventuale legate de aceste prestatii, cu exceptia cazurilor in care autoritatile statului de cetatenie, membru al Uniunii Europene, renunta expres la aceasta cerinta.
(3) Angajamentul de rambursare reprezinta documentul prin care se stabileste obligatia solicitantului, aflat in dificultate, de arestitui guvernului statului de cetatenie, membru al Uniunii Europene, cheltuielile efectuate in beneficiul sau, precum si orice alte costuri aditionale legate de aceste prestatii .
(4) Forma documentului prin care se consemneaza angajamentul de rambursare al cetateanului strain este stabilita de Ministerul Afacerilor Externe, prin ordin al ministrului, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei hotarari.

Art. 5. a (1) Guvernul statului membru al Uniunii Europene al carui cetatean este solicitantul ramburseaza cheltuielile aferente asistentei acordate prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare romane, la cererea Guvernului Romaniei, in baza documentelor justificative transmise autoritatilor straine de catre Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, in conformitate cu art. 6 alin. (4) din Decizia reprezentantilor guvernelor statelor membre, reuniti in cadrul Consiliului la 19 decembrie 1995, vizand protectia cetatenilor Uniunii Europene prin reprezentantele diplomatice si consulare.
(2) Cererea Guvernului Romaniei de efectuare a transferului bancar in contul Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, reprezentand cheltuielile aferente asistentei acordate prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare romane, in beneficiul unui cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene, este document conex angajamentului de rambursare.

Art. 6. a (1) Alocarea unui avans, ajutor financiar sau a altor cheltuieli aferente asistentei acordate prin misiunile diplomatice ori oficiile consulare ale unui stat membru al Uniunii Europene
in beneficiul unui cetatean roman se efectueaza cu aprobarea prealabila a Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei.
(2) Rambursarea cheltuielilor de asistenta prevazute la alin. (1) se realizeaza de Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei prin transfer bancar in contul Ministerului Afacerilor Externe al statului membru al Uniunii Europene, care a acordat asistenta, din fondurile aprobate anual in buget, in conditiile
prevazute de lege, dupa receptionarea documentelor justificative, inclusiv a angajamentului de rambursare, care constituie titlu executoriu.
(3) Cheltuielile aferente asistentei acordate prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale unui stat membru al Uniunii Europene in beneficiul unui cetatean roman se recupereaza in tara, in conditiile prevazute de lege.

Art. 7. a Ministerul Afacerilor Externe este responsabil, potrivit competentelor sale legale, de aplicarea prezentei hotarari.

Art. 8. a Prezenta hotarare este adoptata in aplicarea art. 20 din Tratatul privind instituirea Comunitatii Europene si a Deciziei reprezentantilor guvernelor statelor membre, reuniti in cadrul Consiliului in 19 decembrie 1995, vizand protectia cetatenilor Uniunii Europene prin reprezentantele diplomatice si consulare, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr. L 314 din 28 decembrie 1995.

PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU
Contrasemneaza:
p. Ministrul afacerilor externe,
Anton Niculescu,
secretar de stat
p. Ministrul internelor si reformei administrative,
Paul Victor Dobre,
secretar de stat
Departamentul pentru Afaceri Europene,
Aurel Ciobanu-Dordea,

Afişează Hotararea Guvernului nr. 868/2008 privind protectia cetatenilor Uniunii Europene prin misiunile diplomatice si oficiile consulare pe o singură paginăCiteşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Demisia - drept unilateral al salariatului. Mecanism juridic si consecinte
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP (ep. 18): Norma de munca a salariatilor. Notiune si aspecte practice
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Plata drepturilor cuvenite salariatilor detasati. Aspecte particulare
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Ştiri Juridice