Codul Fiscal, Actualizat 2017
Actualizat prin:
Ordonanta de urgenta 84/2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal (publicata in M. Oficial nr. 977 din 06 decembrie 2016)
(1) In intelesul prezentului capitol, vinurile sunt:
a) vinuri linistite, care cuprind toate produsele incadrate la codurile NC 2204 si 2205, cu exceptia vinului spumos, asa cum este definit la lit. b) , si care:
1.au o concentratie alcoolica mai mare de 1,2% in volum, dar care nu depaseste 15% in volum, si la care alcoolul continut in produsul finit rezulta in intregime din fermentare; sau
2.au o concentratie alcoolica mai mare de 15% in volum, dar care nu depaseste 18% in volum, au fost obtinute fara nicio imbogatire si la care alcoolul continut in produsul finit rezulta in intregime din fermentare;
b) vinuri spumoase, care cuprind toate produsele incadrate la codurile NC 2204 10, 2204 21 10, 2204 29 10 si 2205 si care:
1.sunt prezentate in sticle inchise cu dop tip ciuperca fixat cu ajutorul legaturilor sau care sunt sub presiune egala ori mai mare de 3 bari datorata dioxidului de carbon in solutie; si
2.au o concentratie alcoolica care depaseste 1,2% in volum, dar care nu depaseste 15% in volum, si la care alcoolul continut in produsul finit rezulta in intregime din fermentare.
(2) Este exceptat de la plata accizelor vinul fabricat de persoana fizica si consumat de catre aceasta si membrii familiei sale, cu conditia sa nu fie vandut.
Articolul 351: Bauturi fermentate, altele decat bere si vinuri
(1) In intelesul prezentului capitol, bauturile fermentate, altele decat bere si vinuri, reprezinta:
a) bauturi fermentate linistite, care se incadreaza la codurile NC 2204 si 2205 si care nu sunt prevazute la art. 350, precum si toate produsele incadrate la codurile NC 2206, cu exceptia altor bauturi fermentate spumoase, asa cum sunt definite la lit. b) , si a produsului prevazut la art. 349, avand:
1.o concentratie alcoolica ce depaseste 1,2% in volum, dar nu depaseste 10% in volum; sau
2.o concentratie alcoolica ce depaseste 10% in volum, dar nu depaseste 15% in volum, si la care alcoolul continut in produsul finit rezulta in intregime din fermentare;
b) bauturi fermentate spumoase, care se incadreaza la codurile NC 2206 00 31, 2206 00 39, 2204 10, 2204 21 10, 2204 29 10 si 2205, care nu intra sub incidenta art. 350 si care sunt prezentate in sticle inchise cu dop tip ciuperca fixat cu ajutorul legaturilor sau care sunt sub presiune egala ori mai mare de 3 bari datorata dioxidului de carbon in solutie si care:
1.au o concentratie alcoolica care depaseste 1,2% in volum, dar nu depaseste 13% in volum; sau
2.au o concentratie alcoolica care depaseste 13% in volum, dar nu depaseste 15% in volum, si la care alcoolul continut in produsul finit rezulta in intregime din fermentare.
(2) Sunt exceptate de la plata accizelor bauturile fermentate, altele decat bere si vinuri, fabricate de persoana fizica si consumate de catre aceasta si membrii familiei sale, cu conditia sa nu fie vandute.
Articolul 352: Produse intermediare
(1) In intelesul prezentului capitol, produsele intermediare reprezinta toate produsele care au o concentratie alcoolica ce depaseste 1,2% in volum, dar nu depaseste 22% in volum, si care se incadreaza la codurile NC 2204, 2205 si 2206, dar care nu intra sub incidenta art. 349-351.
(2) De asemenea, se considera produse intermediare si:
a) orice bautura fermentata linistita prevazuta la art. 351 alin. (1) lit. a) , care are o concentratie alcoolica ce depaseste 5,5% in volum si care nu rezulta in intregime din fermentare.
b) orice bautura fermentata spumoasa prevazuta la art. 351 alin. (1) lit. b) , care are o concentratie alcoolica ce depaseste 8,5% in volum si care nu rezulta in intregime din fermentare.
Articolul 353: Alcool etilic
(1) In intelesul prezentului capitol, alcool etilic reprezinta:
a) toate produsele care au o concentratie alcoolica ce depaseste 1,2% in volum si care sunt incadrate la codurile NC 2207 si 2208, chiar atunci cand aceste produse fac parte dintr-un produs incadrat la alt capitol al nomenclaturii combinate;
b) produsele care au o concentratie alcoolica ce depaseste 22% in volum si care sunt cuprinse in codurile NC 2204, 2205 si 2206;
c) tuica si rachiuri de fructe;
d) bauturi spirtoase potabile care contin produse, in solutie sau nu.
(2) Tuica si rachiurile de fructe destinate consumului propriu al gospodariilor individuale, in limita unei cantitati echivalente de cel mult 0,50 hl de alcool pur/an pentru fiecare gospodarie individuala, se accizeaza prin aplicarea unei cote de 50% din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic, cu conditia sa nu fie vandute, potrivit prevederilor din normele metodologice.
(3) Pentru alcoolul etilic produs in micile distilerii, a caror productie proprie in anul calendaristic precedent nu a depasit 10 hl alcool pur, iar pentru anul in curs antrepozitarul autorizat declara pe propria raspundere ca va avea o productie proprie mai mica de 10 hl alcool pur, se aplica nivelul redus al accizelor specifice prevazut in anexa nr. 1. Pentru micile distilerii nou-infiintate pentru care antrepozitarul propus declara pe propria raspundere ca va avea o productie proprie mai mica de 10 hl alcool pur/an se aplica nivelul redus al accizelor specifice prevazut in anexa nr. 1. Productia proprie nu include cantitatile de alcool pur realizate in sistem de prestari de servicii pentru gospodariile individuale. Acelasi regim se aplica si pentru alcoolul etilic livrat pe teritoriul Romaniei de catre micile distilerii situate in alte state membre, potrivit prevederilor din normele metodologice.
(4) In anul calendaristic urmator celui in care antrepozitarul autorizat a realizat o productie proprie mai mare de 10 hl alcool pur, acesta nu beneficiaza de nivelul redus al accizelor.
(5) Atunci cand antrepozitarul autorizat nu respecta cele declarate in declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (3) , acesta este obligat la plata unei sume reprezentand diferenta dintre nivelul standard si nivelul redus al accizelor prevazut pentru alcool etilic, aferenta cantitatii de alcool etilic pur care depaseste 10 hl.
(6) Sumele astfel calculate se stabilesc la data de 31 decembrie a anului in care s-a inregistrat depasirea cantitatii declarate si se platesc de catre antrepozitarul autorizat pana la data de 15 ianuarie a anului urmator.
(7) Beneficiaza de nivelul redus al accizelor micile distilerii ale pomicultorilor care sunt independente din punct de vedere juridic si economic de orice alta distilerie, nu functioneaza sub licenta de produs a unei alte distilerii si care indeplinesc conditiile prevazute de normele metodologice.
SECTIUNEA 5: Tutun prelucrat
Articolul 354: Tutun prelucrat
(1) In intelesul prezentului capitol, tutun prelucrat reprezinta:
a) tigarete;
b) tigari si tigari de foi;
c) tutun de fumat:
1.tutun de fumat fin taiat, destinat rularii in tigarete;
2.alte tutunuri de fumat.
(2) Se considera tigarete:
a) rulourile de tutun destinate fumatului ca atare si care nu sunt tigari sau tigari de foi, in sensul alin. (3) ;
b) rulourile de tutun care se pot introduce intr-un tub de hartie de tigarete, prin simpla manuire neindustriala;
c) rulourile de tutun care se pot infasura in hartie de tigarete, prin simpla manuire neindustriala;

Citeşte mai multe despre:
Consultă un avocat onlineMCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.
Prima pagină » Legislaţie
Codurile Esentiale ⁞ Legislatia Muncii si Asigurarilor sociale ⁞ Legislatie Imobiliara ⁞ Legislatie Civila ⁞ Legislatie Penala ⁞ Legislatie Comerciala ⁞ Legislatie Fiscala ⁞ Legislatie pentru desfasurarea activitatilor profesionale. Statute ⁞ Legislatie Proprietate Intelectuala ⁞ Legislatia Domeniul Agricol ⁞ Contencios Administrativ ⁞ Legislatie Financiar-Bancara ⁞ EuroLegislatie ⁞ Decizii ale Curtii Constitutionale ⁞ Recursuri in interesul legii ⁞ Diverse Domenii juridice ⁞ Regulamente ⁞ Cauze CEDO ⁞ Arhiva Monitorului Oficial
| HEADLINE LEGISLATIE |
Ultimele acte normative publicate:
Articole JuridiceGestionarea sesizarii adresate profesionistului direct de catre consumator
Sursa: Avocat Bogdan Deaconu
Cererea in anularea ordonantei de plata. Calea de atac a debitorului in situatia in care instanta judeca in echitate, cu incalcarea principiului legal
Sursa: Avocat Bogdan Deaconu
Cercetarea disciplinara - Strategia in prevenirea si solutionarea litigiilor de munca in favoarea angajatorului
Sursa: Avocat Bogdan Deaconu
JurisprudenţăIn cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Ştiri Juridice
Tabloul Avocatilor din Romania
Tabloul Avocatilor din Republica Moldova
Tabloul Consultantilor Fiscali din Romania
Tabloul Contabililor din Romania
Tabloul Detectivilor Particulari din Romania
Tabloul Evaluatorilor din Romania
Tabloul Executorilor Judecatoresti din Romania
Tabloul Expertilor Judiciari din Romania
Tabloul Mediatorilor din Romania
Tabloul Notarilor Publici din Romania
Tabloul Practicienilor in insolventa din Romania
Tabloul Psihologilor din Romania
Tabloul Traducatorilor Autorizati din Romania
Arhiva Stirilor juridice din anul 2007
Monitorului Oficial al Romaniei, zi de zi
