din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2101 de useri onlinePrima pagină » Legislaţie » EuroLegislatie » Tratatul privind Uniunea Europeana (1992)

Tratatul privind Uniunea Europeana (1992)

  Publicat: 19 Mar 2009       67916 citiri        Secţiunea: EuroLegislatie  


Este un acord incheiat in scris intre subiectele de drept international si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr-un instrument unic sau, in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea sa.
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Tratatul privind Uniunea Europeana (1992)

Jurnalul Oficial C 191 din 29 iulie 1992

Este un acord incheiat in scris intre subiectele de drept international si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr-un instrument unic sau, in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea sa.
Cadrul institutional unic concretizeaza principiul unicitatii institutionale. Acesta implica acordul statelor membre de a actiona prin intermediul unor institutii comune pentru intensificarea integrarii si cooperarii intre ele.
Conceptul de dezvoltare durabila se refera la o forma de crestere economica ce satisface nevoia de bunastare a societatii pe termen scurt, mediu si, mai ales, lung.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Tratatul de la Amsterdam a intarit rolul si pozitia Presedintelui Comisiei. Conform noului Tratat, Guvernele Statelor Membre desemneaza de comun acord persoana pe care intentioneaza sa o numeasca Presedinte, alegere care va trebui aprobata de Parlamentul European.
Consiliul European este termenul folosit pentru a denumi intalnirile periodice ale Sefilor de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
In sensul restrans al termenului, dreptul comunitar este format din Tratatele fondatoare (dreptul primar) si din prevederile instrumentelor adoptate de institutiile comunitare in aplicarea acestora (legislatia secundara: regulamente, directive, etc). Odata adoptata Constituia Europeana, aceasta va inlocui tratatele fondatoare.
(Convergente) Tendinta pretului unui contract futures pe o marfa de a se apropia de pretul la care marfa respectiva se tranzactioneaza pe piata cash.

Titlul I

Dispozitii comune

ARTICOLUL A

Prin prezentul tratat, Inaltele Parti Contractante instituie intre ele o Uniune Europeana, denumita in continuare "Uniune".

Prezentul tratat marcheaza o noua etapa in procesul de creare a unei uniuni din ce in ce mai stranse intre popoarele Europei, in care deciziile sa fie luate cat mai aproape posibil de cetateni.

Uniunea se intemeiaza pe Comunitatile Europene, completate de politicile si formele de cooperare instituite de prezentul tratat. Aceasta are misiunea de a organiza, intr-un mod coerent si solidar, relatiile dintre statele membre si dintre popoarele acestora.

ARTICOLUL B

Uniunea isi propune urmatoarele obiective:

- promovarea unui progres economic si social echilibrat si durabil, in special prin crearea unui spatiu fara frontiere interne, prin intarirea coeziunii economice si sociale si prin stabilirea unei uniuni economice si monetare incluzand, in perspectiva, o moneda unica, in conformitate cu dispozitiile prezentului tratat;

- afirmarea identitatii sale pe scena internationala, in special prin punerea in aplicare a unei politici externe si de securitate comune, inclusiv prin stabilirea, in perspectiva, a unei politici de aparare comune, care ar putea conduce, la momentul potrivit, la o aparare comuna;

- intarirea protectiei drepturilor si intereselor resortisantilor statelor membre prin instituirea unei cetatenii a Uniunii;

- dezvoltarea unei cooperari stranse in domeniul justitiei si afacerilor interne;

- mentinerea integrala a acquis-ului comunitar si dezvoltarea acestuia cu scopul de a examina, in conformitate cu procedura stabilita in articolul N alineatul (2), in ce masura politicile si formele de cooperare instituite prin prezentul tratat ar trebui revizuite, in vederea asigurarii eficacitatii mecanismelor si institutiilor comunitare.

Obiectivele Uniunii sunt indeplinite in conformitate cu dispozitiile prezentului tratat, in conditiile si la termenele prevazute de acesta, cu respectarea principiului subsidiaritatii, asa cum este definit in articolul 3b din Tratatul de instituire a Comunitatii Europene.

ARTICOLUL C

Uniunea dispune de un cadru institutional unic care asigura coerenta si continuitatea actiunilor intreprinse in vederea atingerii obiectivelor sale, respectand si dezvoltand totodata acquis-ul comunitar.

Uniunea vegheaza, in special, la coerenta ansamblului actiunii sale externe in cadrul politicilor sale in domeniul relatiilor externe, de securitate, economice si de dezvoltare . Consiliul si Comisia au responsabilitatea de a asigura aceasta coerenta. Acestea asigura, fiecare in cadrul competentelor sale, punerea in aplicare a acestor politici.

ARTICOLUL D

Consiliul European impulsioneaza dezvoltarea Uniunii si defineste orientarile politice generale ale acesteia.

Consiliul European reuneste sefii de stat sau de guvern ai statelor membre, precum si presedintele Comisiei . Acestia sunt asistati de ministrii afacerilor externe ai statelor membre si de un membru al Comisiei. Consiliul European se intruneste cel putin de doua ori pe an, sub presedintia sefului de stat sau de guvern al statului membru care detine presedintia Consiliului.

Consiliul European prezinta Parlamentului European un raport dupa fiecare reuniune, precum si un raport scris anual privind progresele realizate de Uniune.

ARTICOLUL E

Parlamentul European, Consiliul, Comisia si Curtea de Justitie isi exercita atributiile in conditiile si in scopurile stabilite, pe de o parte, de dispozitiile Tratatelor de instituire a Comunitatilor Europene si ale tratatelor si actelor ulterioare care le-au modificat si completat si, pe de alta parte, de celelalte dispozitii ale prezentului tratat.

ARTICOLUL F

(1) Uniunea respecta identitatea nationala a statelor membre, ale caror sisteme de guvernare se intemeiaza pe principiile democratice.

(2) Uniunea respecta drepturile fundamentale, asa cum sunt garantate de Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, semnata la Roma la 4 noiembrie 1950, si asa cum rezulta acestea din traditiile constitutionale comune statelor membre, ca principii generale de drept comunitar.

(3) Uniunea isi asigura mijloacele necesare pentru atingerea obiectivelor si pentru realizarea in bune conditii a politicilor sale.

Titlul II

Dispozitii DE MODIFICARE A Tratatului

de instituire a Comunitatii Economice Europene

in vederea INSTITUIRII Comunitatii Europene

ARTICOLUL G

Tratatul de instituire a Comunitatii Economice Europene se modifica in conformitate cu dispozitiile prezentului articol, in scopul instituirii unei Comunitati Europene.

A. In intreg tratatul:

1. Termenul "Comunitatea Economica Europeana" se inlocuieste cu termenul "Comunitatea Europeana".

B. In prima parte "Principiile":

2. Articolul 2 se inlocuieste cu urmatorul text:

- Articolul 2

Comunitatea are ca misiune, prin stabilirea unei piete comune, a unei uniuni economice si monetare si prin punerea in aplicare a politicilor sau actiunilor comune prevazute la

articolele 3 si 3a, sa promoveze dezvoltarea armonioasa si echilibrata a activitatilor economice in intreaga Comunitate, o crestere durabila si neinflationista care sa respecte mediul, un grad inalt de convergenta a performantelor economice, un nivel inalt de ocupare a fortei de munca si de protectie sociala, cresterea nivelului de trai si a calitatii vietii, coeziunea economica si sociala si solidaritatea intre statele membre."

3. Articolul 3 se inlocuieste cu urmatorul text:

Afişează Tratatul privind Uniunea Europeana (1992) pe o singură paginăCiteşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Perioada de proba si abuzul de drept in relatiile de munca. Sarcina probei
Sursa: MCP avocati

Obligatiile, drepturile si diligentele angajatorului pe parcursul evaluarii profesionale a salariatului
Sursa: MCP avocati

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Ştiri Juridice